Hem / Nyheter / JEM em 4: Gabriel bättre än Christian

JEM em 4: Gabriel bättre än Christian

Att Christian Olsson är Sveriges främste trestegshoppare är odiskutabelt men idag förlorade han ändå två av sina toppmeriter till en 22 år yngre klubbkamrat i Örgryte när Gabriel Wallmark blev europamästare för juniorer genom att hoppa 16.39!

För när Christian själv tävlade på JEM för 22 år sedan blev han tvåa (bakom britten Oke) och Christians längsta hopp samma år i godkänd vind – det som sedan dess gällt som svenskt juniorrekord – mätte 16.30.

Christian hade ett gigantiskt resultatlyft sista junioråret då han förbättrade personliga rekordet med nästan två meter – från 14.48 till 16.30. Så extremt brant har inte Gabriels utvecklingskurva varit men det handlar ändå om inte mindre än dryga metern – från 15.24 till 16.39 – sedan i fjol.

Höjde sig 61 cm i Tallinn

Och det som är extra intressant är att merparten av dessa totalt 115 "nya" cm tillkom just här på JEM i Tallinn. Gabriels tre veckor gamla ingångspers var 15.78 (Lag-SM i Halmstad) som han nu först höjde till 16.01 i kvalet och sedan alltså till 16.39 i finalen.

De allra flesta såg säkert gårdagens +23 cm i kvalet som en riktig fullträff som skulle bli svår att leva upp till i finalen en dag senare. Men tvivlarna kom helt på skam ty i finalen förbättrade sig Gabriel alltså ytterligare 38 cm!

Tangerade sitt nya rekord

Och inte ens det hoppet var ”Fullträffen med stort F” eftersom Gabriel kopierade de 16.39 i första omgången precis på centimetern i tredje omgången! Han hade även 16.26 i fjärde omgången. Alla tre dessa hopp – som var de tre längsta i hela finaltävlingen – gjordes dessutom i rekordmässig vind (dvs inte över +2.0).

Så ingen kan säga annat än att Gabriels övertagande från Christian Olsson av det svenska juniorrekordet plus statusen som den bäste svenske JEM-trestegshopparen var synnerligen väl underbyggda.

PS. Gabriel tog sig också in på topp-10 genom tiderna för seniorer. Även här var det en klubbkamrat som "drabbades" av Gabriels framfart: Tidigare 10:a var nämligen Johan Brink på 16.36 gjorda 1981, dvs för 40 år sedan. 

/ A. Lennart Julin