Hem / Nyheter / JEM fm 1: Fyra sprinters till semi

JEM fm 1: Fyra sprinters till semi

Tolv svenskar var i aktion den kval/försöksspäckade första JEM-förmiddagen. Sprintkvartetten Nikki Anderberg, Lova Perman, Emil Johansson och Zion Eriksson avancerade alla till eftermiddagens semifinaler. De tre första dessutom på placering!

Först ur var MAI:s Nikki Anderberg som på 100m visade att hennes ”Carl Lewis-avslutning” biter även internationellt: På sista femton meterna gick från en klar 5:e plats fram till att missa segern i heatet med bara någon dm!

För Täbys Zion Eriksson på pojkarnas 100m blev det en 5:e plats i heatet och alltså avancemang på tid (10.71).

Emil & Lova avslutade starkt

Av 400m-löparna gjorde Turebergs Emil Johansson ett väldisponerat lopp från en fjärdebana med de viktigaste motståndarna under synkontroll utanför sig. Med en koncentrerad upploppsraka gled Emil fram till en säker andraplats. På köpet kom nya årsbästat 47.10.

IF Götas Lova Perman ordnade också sin plats i semirundan på sista rakan när konkurrenterna om den tredjeplats som innebar säkert avancemang besvärades påtagligt mycker mer av mjölksyra.

Alla fyra springer semifinaler i eftermiddag. Nikki går i den första kvinnliga kl 15.25 och det är ett lopp som kan bli hur jämnt som helst: De fyra toppseedade gjorde alla mellan 11.66 och 11.69 i sina försöksheat och det är bara topp-2 som kan ta säkra finalplatser.

För Zion blir det semi 3 kl 15.57 där motståndet blir väldigt tufft med två suveräna heatsegrare plus ett par man med årsbästan under 10.40.

Sophie & Tuvalisa inlett på persnivå

Våra två sjukamperskor – Tjalves Tuvalisa rosenquist och Ymers Sophie Reid – blev det en stabil start i de två inledande grenarna häck och höjd: Tuvalisas 15.00 och 1.72 och Sophies 14.54 och 1.69 innebär att båda ligger bra i nivå med sina personliga rekordserier.

Värmeböljan vi känner av i Sverige just nu finns också på andra sidan Östersjön med gassande sol och ca 30 grader i den obefintliga skuggan på Kadriorg-stadion i Tallinn. Bra väder för vissa grenar men definitivt inte för långdistansarna.

Alla våra tre deltagare på flickornas 3000m hinder hamnade på tider över 11:00 - dvs runt halvminuten över sina personliga rekord – och var aldrig nära att blanda sig striden om de 15 finalplatserna.

Inte heller våra tre manliga kastare kunde matcha sin personliga toppnivå vilket även för dem hade behövts för finalavancemang. Närmast var Turebergs Jesper Ahlin vars 17.44 i kula innebar att det fattades bara 13 cm medan släggduon Karl Ludvik (Tureberg) och Alfons Haals (Västerås) hade 2½ resp 5 meter upp till sitt finalstreck.

I eftermiddag kommer förutom de två sjukamperskorna och de fyra sprintsemifinalisterna ytterligare tolv svenskar vara i aktion i försöks- och kvaltävlingar.

Följ tävlingarna:

+ Tidsprogram med svenska ögon

+ Europaförbundets live-streaming

+ Arrangörens live-resultat

/ A. Lennart Julin