Hem / Nyheter / OS-guld till Ståhl och silver till Pettersson

OS-guld till Ståhl och silver till Pettersson

På lördagseftermiddagen tog Daniel Ståhl och Simon Petterson en historisk dubbel i diskusfinalen. Sveriges friidrottslandslag har nu tagit medalj på ett OS för första gången sedan i Aten 2004.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson var världsetta respektive världstrea i diskusen inför OS i Tokyo, och när det väl gällde under lördagseftermiddagens final visade träningskompisarna vilken enorm kapacitet de besitter. 

Sveriges första diskusguld i ett OS

Daniel Ståhl har under senare år befäst sin position som en av världens bästa diskuskastare, och under lördagseftermiddagen blev han den första svensken att ta ett OS-guld i diskus. Hans längsta kast, 68.90. går även in i historieböckerna som ett av mästerskapets längsta genom tiderna. Svenskarnas dubbelpall är även den första i ett OS-sammanhang på 73 år. Senast Sverige hade två friidrottare på samma prispall var alltså 1948. 

– Vi har tränat hårt, trott på det vi gjort och haft det kul hela vägen hit, sa Daniel Ståhl till Discovery efter tävlingen. 

Simon klarade av pressen 

Simon kastade tidigt in sig på en andra plats i diskusfinalen, men blev till femte omgången nedknuffad till fjärde plats av slovenen Kristjan Ceh. Det skulle dock inte dröja länge innan Simon Pettersson svarade genom att öka från 66.58 till 67.39 – ett resultat som även tog honom förbi österrikaren Lukas Weisshaidingers 67.07. 

– Det är svårt att ta in. Det har alltid varit en dröm för mig att springa med svenska flaggan på en arena så här. Det är ofattbart, sa Simon Pettersson  

Grattis till guldet och silvret, Daniel och Simon!

/Lukas Nordén