Hem / Nyheter / Snart drar OS-friidrotten igång!

Snart drar OS-friidrotten igång

Under natten till fredag börjar friidrottens tio tävlingsdagar i sommarens OS i Tokyo. Från Svensk Friidrott finns sex aktiva med i startlistorna redan första dagen.

Sommar-OS i Tokyo invigdes i fredags, och tävlingarna har varit i full gång sedan en vecka tillbaka, men friidrotten har ännu inte dragit igång. Snart är dock väntan över! 

Från Svensk Friidrott kommer 20 aktiva att representera Sverige under mästerskapet. Det är en betydligt större trupp än under de två föregående OS:en i London (9) och Rio de Janeiro (15). Även gångaren och regerande VM-mästaren Perseus Karlström, som tillhör det svenska gång -och vandrarförbundet, ingår internationellt i friidrotten.

"Förmiddagspassen" visas på natten

I och med att Tokyo ligger sju timmar före vår centraleuropeiska tid kommer mästerskapets förmiddagspass att visas på natten, och kvällspassen på tidig eftermiddag. "Förmiddagspassen" kommer oftast pågå mellan 02.00-05.00 svensk tid, och "kvällspassen" 12.00-15.00. 

Diskus- och hinderkillarna inleder

Först ut ur den svenska truppen är Emil Blomberg, Simon Sundström och Vidar Johansson, som under natten (02.30) till fredagen springer kval på 3000 meter hinder. Strax efter, endast 15 minuter, är det dags för Daniel Ståhl och Simon Pettersson att kliva in i kastburen. Vid avancemang kommer diskuskastarna vara de första från den svenska truppen som tävlar i en OS-final, 13.15 på lördagen. Senare på fredagen kommer även Fanny Roos att försöka kvala sig in till final i damernas kulstötning. 

/Lukas Nordén