Hem / Nyheter / Ståhl och Pettersson till OS-final

Ståhl och Pettersson till OS-final

Efter nattens diskuskval står det klart att Daniel Ståhl och Simon Pettersson blir de första svenska friidrottarna i OS-final.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson var världsetta respektive världstrea inför OS i Tokyo, vilket talade för dubbelt svenskt i lördagens final – och så blev det också. Ståhl visade sin dominans när han redan i första kastet slungade iväg diskusen 66.12 meter, vilket är 12 centimeter lägre än direktkvalificeringsgränsen. Ingen annan i kvalomgången lyckades kasta så långt på sina tre kast. Trots bästa resultatet gjorde Daniel sitt kortaste kast för den här säsongen. 

Pettersson kvalade i sista kastet

Simon Pettersson kastade i den andra kvalgruppen, som började drygt en och en halvtimme senare än den första. Efter två misslyckade kast hade en nervös Simon pressen på sig, och utan en rejäl ökning i sista omgången skullle han hamna utanför lördagens final. Men efter att det sista kastet mätte 64.18 stod det klart att även han kommer vara med och fajtas om medaljerna imorgon. 

Inte hinderkillarnas dag

Vidar Johansson, Emil Blomberg och Simon Sundström fanns alla tre med i startlistorna på 3000m hinder när OS-friidrotten började, men någon kvalificering blev det tyvärr inte för någon av killarna.  

Vidar Johansson, som inför mästerskapet hade bäst personligt rekord av svenskarna, var först ut i första försöket. I loppet kom han tia på tiden 8:32.36. I det andra försöksheatet kom Emil Blomberg på en trettonde plats på tiden blev 8:39.57. Simon Sundström kom närmast sitt personliga rekord, men blev även han utslagen. På tiden 8:29.84 slutade han tia i det tredje försöksheatet. 

/Lukas Nordén