Hem / Nyheter / Åskag överraskade - vann i "fel" gren

Åskag överraskade - vann i "fel" gren

I vintras slog hon till med nytt juniorrekord i tresteg. Och i dag chockade Maja Åskag alla i längdtävlingen under Karlstad GP och vann – på 6.37. Nytt personligt rekord med 33 cm. ”Det var tack vare publiken”, säger Maja.

Maja Åskag, 18, är en stor trestegstalang. Hennes 13.67 i vintras gav eko i friidrottsvärlden, det innebar nytt världsårsbästa för juniorer och svenskt juniorrekord. Sedan dess har Maja tävlat sparsamt utomhus i vår. Det har blivit en längdtävling (6.04 hemma i Eskilstuna) och en trestegstävling (13.10 också på hemmaplan).

Därför kom det lite som en blixt från klar himmel när hon klämde till med 6.37 i fjärde hoppomgången på ett regnigt Tingvalla IP. Och dessutom två ytterligare hopp över 6.20. Med det resultatet slog hon bland annat Tilde Johansson.

– Det är gött. Det trodde jag inte i dag, att jag skulle vinna. Och speciellt också i det här vädret, och lite vila mellan hoppen. Jag tror det berodde på publiken, det var så längesen det var publik, säger Maja efteråt.

– Jag har verkligen fått ett lyft i längden. Har blivit starkare och snabbare, tillägger hon.

Prioriterar tresteg – men siktar på dubbel på U20-EM

6.37 är nytt personligt rekord med hela 33 centimeter, och tar Maja upp som delad femma genom tiderna i F19-klassen i Sverige. Och hon är också delad sjua bland juniorer i Europa med det hoppet. Men helt överraskande är ändå inte längden med tanke på att hon gjort 6.28 inomhus i vintras.

Men någon längdkarriär är det inte tal om, inte än i alla fall. Maja har siktet mot tresteg.

– Det är kul att kombinera grenarna. Det blir mer avslappnat. Men det är tresteg jag satsar på i första hand.

Maja kommer dock dubblera till U20-EM i Tallinn, där kvalgränsen på 6.10 i längd var ett mål i dag.

– Det blev inget mästerskap förra året så det känns extra kul, säger hon.

Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link