Hem / Nyheter / Mondo om 6 meter i hopplöst väder – ”En av de svåraste grejerna jag gjort”

Mondo om 6 meter i hopplöst väder – ”En av de svåraste grejerna jag gjort”

Regnet föll konstant i ett kylslaget Karlstad, men för världens bästa stavhoppare verkar inget omöjligt. "En av de svåraste grejerna jag gjort på tävling. Jag är rätt stolt över det här”, säger Armand Duplantis efter galna 6.00 på Tingvalla.

För andra året i rad mötte Armand Duplantis riktigt tuffa väderförutsättningar i staden som kallas "Solstan". Ifjol fick han ge upp mot en hagelstorm och nöja sig med 5.72.

I år var det ”Mondo” som besegrade vädret och för 19:e gången i karriären svingade han sig över sex meter.

På innerplanen, direkt efter hoppet fick han frågan om det ens var möjligt att hoppa så här högt i så taskigt väder.

- Nej, men jag lyckades göra det och jag är en lycklig kille.

Duplantis tävling inleddes på 5.50 som han tog i andra försöket, 5.70 klarade han i första och sedan behövde han två försök för att med darr ta sig över 6.00, en putsning av hans eget stadionrekord med 20 centimeter.

Därefter kände "Mondo" att det var färdighoppat för dagen, och de styvare stavarna fick ligga kvar i fodralet. 

Näst bästa hoppare i tävlingen, Piotr Lisek, stannade på 5.50.

Efter ärovarv och autografskrivande fick Duplantis frågan igen, hos de skrivande reportrarna; ”Ska detta ens vara möjligt att hoppa sex meter i det här vädret?”

Med en kvarts perspektiv insåg Duplantis att, jo, det var ju på något mirakulöst vis möjligt:

- Ja! Och det visar att jag är i bra form.. och jag känner att har riktigt bra grejer på gång. Men om jag hade varit därute i kylan och regnet helt själv och hoppat så hade jag inte klarat det. Då hade jag inte haft tillräcklig motivation, då hade jag nog inte ens försökt hoppa sex meter en dag som denna. Den energi jag fick av publiken hjälpte verkligen!

- Det här var en av de svåraste grejerna jag gjort på tävling, definitivt. Jag är rätt stolt över det här. Jag tycker det är svårt att ranka mina insatser, men det här är definitivt med däruppe i toppen. Det var inte lätt.

Härnäst hoppar Duplantis på Diamond League-galan i Oslo den 1 juli och därefter på Bauhaus-galan i Stockholm den 4 juli.

Undra vad som kan hända om vädret är bra?

Mathias KarlssonKommunikationsansvarig+46-709-89 48 32This is a mailto link