Hem / Nyheter / Så minns vi Sara Wedlund

Så minns vi Sara Wedlund

Nyligen nåddes vi av det sorgliga beskedet att Sara Wedlund, en av svensk friidrotts stora profiler, har gått ur tiden. Svensk Friidrott minns Sara som en glad och vänlig människa och en exceptionell löpartalang.

Den 11 juni somnade Sara Wedlund fridfullt in efter en tids sjukdom. Ett besked som mottagits med sorg i hela Friidrottssverige.

Sara Wedlund blev bara 45 år gammal. Hennes löparkarriär blev kort men mycket framgångsrik och på bara ett par år sprang hon rakt in i den svenska idrottspublikens hjärtan.

Redan tidigt drabbades Sara av ätstörningar, en problematik som hon sedan kämpade mot med stöd av familj, vänner och medicinsk expertis.

Friidrottskarriären tog fart 1995 och ett snabbare genombrott är svårt att föreställa sig. Sara gick från helt okänd till folkkär idrottsprofil på mindre än ett år.

Allting startade med en överlägsen seger i juniorklassen på vårens terräng-SM och kulminerade så småningom med ett bejublat ärevarv på hemma-VM i Göteborg. Sara slutade nia i VM-finalen på 5000 meter på nytt svenskt rekord, 15.08.36, och även om hon inte bärgade någon medalj så vann hon det svenska folkets kärlek.

Hösten 1995 slutade Sara tvåa på Terräng-EM i Storbritannien och året därpå blev det ännu ett silver, på 3000 meter vid Inomhus-EM i Globen.

1996 gick hon bland annat till final på 5000 meter på OS i Atlanta innan hon slutligen fick kliva överst på pallen på Terräng-EM i Belgien.

Saras klubb Hässelby SK har på sin hemsida tecknat ett kärleksfullt minnesord som alla friidrottsvänner uppmanas att läsa.

Svensk Friidrott riktar sina allra varmaste tankar till Saras familj och anhöriga.

Vila i frid, Sara!

/Svensk Friidrott genom generalsekreterare Stefan Olsson