Hem / Nyheter / Sverige sexa på Lag-EM – och Finnkampskänslor redan i juni

Sverige sexa på Lag-EM – och Finnkampskänslor redan i juni

Sverige blev sexa och bästa nordiska nation på Lag-EM. "Finnkampen" avgjordes i allra sista grenen och favoritrivalen besegrades till slut med 0.5 poäng. ”Alla ger allt och därför lyckas vi också passera i sista stund”, säger Karin Torneklint.

Under söndagen avslutades Lag-EM (andradivisionen First League) i rumänska Cluj och Sverige klättrade från sjunde till sjätte placering.

Segrade gjorde Tjeckien som liksom tvåan Belarus är klara för finrummet Super League. Belarus följdes närmast av Nederländerna som på förhand såg ut som ett lag för avancemang. Värdnationen och Estland ramlar liksom icke-startande Irland ner en division.

För Sveriges del var det upplagt för stor dramatik i den avslutande grenen, herrarnas långa stafett: Finland låg sexa, 1,5 poäng före femman Sverige, och de blågulas uppgift inför B-finalen kunde sammanfattas: var minst två placeringar före Finland i mål.

Men detta visste inte stafettkillarna själva.

- Nej, vi hade ingen koll alls, men vi vill ju inte förlora mot våra nordiska grannar, säger Nick Ekelund-Arenander som stod för en urstark tredjesträcka, där han på bortre lång jagade i kapp och förbi sin finländske rival.

- Jag gick hårt där, ville vara så långt fram som möjligt efter 200, men ville samtidigt inte gå för hårt. Det viktigaste var att lämna över pinnen i en bra position. 

Vid den sista växlingen gick Sverige och Finland ut som delade treor.

Anton Sigurdsson tog kommandot över Eljas Aalto ganska omgående och det greppet släppte han sedan aldrig. Och det var så när att Sigurdsson också spurtade ner Norges  Øyvind Strømmen Kjerpeset på upploppet.

- Min plan var egentligen bara att hänga på klungan och jag var inte beredd att norrmannen skulle komma som en raket redan efter första kurvan. Men jag insåg att han skulle bli trött och han stumnade ju rejält på upploppet. Tyvärr blev jag lite stängd där, säger Sigurdsson.

Sverige gick i mål som fyra på 3.08.51, slagna av Norge med blott nio hundradelar. Finland gick mot femteplatsen, men – precis när upploppet höll på att ta slut kom estländaren Rasmus Mägi i en stark forcering och svepte förbi Aalto.

- Jag känner samma sak som i går; det här är ett fantastiskt gäng där alla kämpar hela vägen. Alla ger allt och därför lyckas vi också passera Finland i sista stund. Det är väldigt roligt att vara förbundskapten för ett sådant lag, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Precis som under lördagen var det många svenskar som stod för starka prestationer.

- Många var väldigt nära sitt personliga rekord eller presterade i trakterna av sitt säsongsbästa. Gör man det på ett mästerskap så kan det räcka långt, säger Torneklint.

Bland annat kan följande prestationer lyftas fram:

Joel Bengtsson (bilden nedan) vann B-finalen på 110 meter häck på 13.91, vilket är en putsning av tidigare personliga rekordet med 19 hundradelar.

Joel Bengtsson _cluj_1.jpg

Emil Danielsson (nedan) slutade tvåa på 3000 meter på 7.58.72, bara 59 hundradelar från säsongsbästat. Vann gjorde favoriten Mike Foppen, Nederländerna, som drog ifrån svensken med 100 meter kvar.

Emil Danielsson__cluj.jpg

Grete Ahlberg (nedan) slutade fyra i släggtävlingen efter ett kast på 68.31, hennes näst längsta kast i karriären.

Grete Ahlberg_cluj.jpg

Samrawit Mengsteab (nedan) slutade trea på 5000 meter på 15.57.34, en putsning av säsongsbästat med dryga sex sekunder.

Samrawit Mengsteab_cluj.jpg

Och så var det ju killarnas lag på långa stafetten. ”Fighting spirit” när den behövs som bäst och en underbar försmak av Finnkampen på Stockholms Stadion 4-5 september.

Som tidigare berättats saknades många av de allra starkaste namnen i den svenska truppen. På grund av det speciella läget med en pågående pandemi har de aktiva själva fått välja om de vill delta eller inte och många stjärnor avstod. Framstående namn saknades även i andra lag och Irland kom inte ens till start, men Karin Torneklint är väldigt glad över att Lag-EM ändå blev av:

- Många starka namn var också på plats, Finland tror jag bara saknade tre stjärnor. Men sammantaget kändes det helt rätt och viktigt att den här tävlingen blev av. Det är viktigt för våra aktiva att få möjlighet tävla internationellt och att få tävla i lag och det betyder väldigt mycket för vår idrott. Sedan tror jag att saken blir annorlunda på nästa Lag-EM, då har vi förhoppningsvis ingen pandemi och inte heller ett OS runt hörnet.

HÄR hittas söndagens resultat.

/Mathias Karlsson

Alla bilder: Deca Text & Bild

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png