Hem / Nyheter / Sveriges laginsats imponerar: "Helt magisk inställning"

Sveriges laginsats imponerar: "Helt magisk inställning"

Sverige ligger sjua efter den första dagen av Lag-EM (First League) i Rumänien och förbundskapten Karin Torneklint är mycket nöjd med det hon sett: "Framför allt – vilket lag vi har! Alla lyfter sig och fajtas stenhårt!"

Med 21 av 40 grenar avverkade i rumänska Cluj befinner sig Sverige i mitten av tabellen med 139,5 poäng. Marginalen är god ner till hemmanationen (94 p) och Estland (79 p), två landslag som riskerar nedflyttning till tredjedivisionen. (Redan klara för degradering är Irland som inte kom till start.)

Samtidigt har Sverige en bra bit upp till tätlagen, förhandsfavoriterna Nederländerna (175) och Tjeckien (160,5) som just nu ligger på uppflyttningsplats till Super League.

Den svenska truppen saknar många av de allra främsta namnen, men det var inte svårt att hitta utropstecken under lördagen.

Moa Hjelmer__cluj.jpg

På listan över starka prestationer vill Karin Torneklint framhålla följande:

  • Rebecka Abrahamsson, som stod för en finfin insats i trestegstävlingen. Redan i första omgången slog Örgryte-hopparen till med 13.63, en putsning med sju centimeter av det personliga rekordet.
  • Moa Hjelmer (bilden strax ovan), som för första gången på åtta år gick under 53 sekunder på 400 meter. 52.95 innebar seger i B-finalen och tredje bästa tid av samtliga löpare. ”Äntligen 52 sekunder! Världens bästa födelsedagspresent”, Instagram-jublar Hjelmer på sin 31-årsdag.
  • Linn Söderholm, som persade med tio sekunder på 3000 meter och knep ytterligare en svensk topplacering. Söderholm som var väldigt alert under hela loppet gick upp och tog kommandot när sista varvet inleddes. Strax före upploppet passerades hon av belarusiskan Daryia Barysevich, men Söderholms tid 9.06.04 räckte till andra plats.
  • Thomas Jones (bilden nederst), som kom trea i B-finalen på 100 meter med 10.53, men som också gjorde en mycket stark förstasträcka på korta stafetten.
  • Nick Ekelund-Arenander, som kom tvåa i B-finalen på 400 meter på säsongsbästat 47.37 och plockade fina pluspoäng i ”papperskampen”.
  • Damernas lag på korta stafetten (bilden överst). Tack vare ett väloljat maskineri vann de blågula tjejerna B-finalen på 43.92, en tid som räckte till tredje plats totalt. Bara Nederländerna och Schweiz var snabbare.

- Det var många fler som kom upp runt säsongsbästanivå och levererade när det verkligen gällde, men framför allt vill jag framhålla laget. Sammanlagt är vi säkert 25-30 poäng plus mot årsbästaberäkningen! Vi har väldigt kul och våra aktiva visar en helt magisk inställning, säger Torneklint.

Truppens enda OS-klara namn, Angelica Bengtsson och Thobias Montler, såg båda ut att ha mycket i kroppen, men formatet för teknikgrenarna är tufft på Lag-EM; i stav (liksom i höjd) är det tre rivningar totalt som gäller, sedan är det färdighoppat om du river igen, och i längd får du maximalt göra fyra hopp. Och förutsättningarna att prestera fina resultat blev inte bättre av ett rumänskt regn.

I damernas stavhopp hade Angelica Bengtsson förbrukat sina tre rivningar redan på 4.45 som hon klarade i sista. (Första rivningen kom på ingångshöjden 4.35.) Därefter rev Angelica sitt enda försök på 4.55 och svenskan slutade på fjärde plats i tävlingen. 

Thobias Montler får fortsätta att vänta på utomhussäsongens första åttametershopp. 25-åringen slutade trea på 7.94 som kom i första omgången. Montler såg ut att ha större potential men övriga försök slutade med röd flagg på grund av övertramp. Tävlingen vanns av greken Miltiadis Tentoglou som slog till med 8.38, nytt mästerskapsrekord.

Förbundskapten Karin Torneklint ser redan fram emot den avslutande tävlingsdagen:

- Det är så kul att vi äntligen får hålla på med liveidrott igen och alla stortrivs verkligen här nere. Jag vill passa på att rikta en stor eloge till arrangören. Vi känner oss otroligt välkomna, allt är välarrangerat och alla är mycket hjälpsamma. Nu ska vi gå ut i morgon och fortsätta fajtas, så får vi se hur många nationer vi kan ta oss förbi.

HÄR hittas resultat från dag 1 i Rumänien.

Söndagens tävlingar kan följas i SVT Play med start 15.00.

/Mathias Karlsson

Bilder: Deca Text & Bild

jones_cluj.jpg