Hem / Nyheter / Torneklint inför Lag-EM: "Truppen är beredd att fajtas och slåss"

Torneklint inför Lag-EM: "Truppen är beredd att fajtas och slåss"

I morgon inleds Lag-EM i Rumänien och Sverige kommer till start med ett hungrigt, spännande lag. På SVT Play kan du följa hela dramatiken!

Det svenska landslaget reste tidigare i veckan ner till Cluj i Rumänien för att delta i Lag-EM, som drar igång sent på lördagseftermiddagen. Med ynka 14.5 poäng åkte Sverige olyckligtvis ut ur högstadivisonen för två år sedan, och kommer därför att tävla i den näst högsta divisionen i helgen. Där ställs de blågula mot Belarus, Belgien, Tjeckien, Estland, Finland, Grekland, Nederländerna, Norge, Rumänien, Schweiz och Turkiet.

Förbundskapten Karin Torneklint är på plats i Cluj.

– Stämningen är väldigt bra här! Vi har precis varit nere på arenan där sprintergänget kört några stafettväxlingar. Alla är riktigt taggade inför helgen, säger hon till Svensk Friidrott. 

Karin berättade tidigare i veckan att flera av Svensk Friidrotts bästa aktiva valt att avstå tävlingen, då de varit osäkra på riskerna med att resa i Europa för tillfället. De aktiva som kvalat till OS har själva fått välja om deltagande, och majoriteten kommer inte till start. Ur ett resultatmässigt perspektiv tror dock Karin att det ser likadant ut för majoriteten av de deltagande länderna.

– Det är klart att det kommer att påverka resultatet, då allt går ut på att ha bästa lag, men vi har i alla fall en bra trupp som är beredda att fajtas och slåss. Jag tror också att alla trupper har samma bekymmer, som främst beror på covidsituationen och OS, säger Torneklint till Svensk Friidrott.

Flera i den svenska truppen OS-satsar och hoppas kunna visa vad de går för nu när landslagsdressen är på. Torneklint har själv några namn som hon tror kommer att bli extra intressanta att hålla ett öga på i helgen. 

– Fabian Delryd hoppade ju 2.30 i höjd häromdagen, och var sedan jättenära när han testade på 1.34, vilket är OS-kvalgränsen. Det ska bli jättespännande att följa. Jag tänkte också direkt på Ragnar Carlsson, men han har tyvärr blivit sjuk. Annars är Tilde Johansson här och hoppar längd, samtidigt som Carl Bengtström ska springa 400 meter häck, avslutar Karin Torneklint. 

I truppen finner vi även bland andra Thobias Montler, Angelica Bengtsson, Maja Nilsson, Moa Hjelmer, Nick Ekelund-Arenander, Emil Millán de la Oliva och Viktor Gardenkrans. Montler och Bengtsson är de enda två i truppen som är OS-klara sedan tidigare.

”Papperskampen” indikerar tuff konkurrens

En titt på anmälningslistorna och de aktivas säsongsbästan visar att två länder sticker ut; Tjeckien och Nederländerna är favoriter till segern. I kampen om platserna bakom ser det på förhand ut att bli en väldigt jämn tillställning. Från tredje till tionde plats i ”papperskampen” skiljer det inte många poäng – och det är inom det här "lilla" spannet som Sverige förväntas placera sig. 

Lag-EM sänds på SVT Play under helgen, med sändningstider 17.00-20.30 på lördag och 16.00-20.00 på söndag.

HÄR hittar du liveresultat.

Svenska startlistan

/Lukas Nordén

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png