Hem / Nyheter / Kalle Berglund: ”Publiken är det där lilla extra när man tävlar”

Kalle Berglund: ”Publiken är det där lilla extra när man tävlar”

Om två veckor, 2 juni, kommer den första av sommarens tre Folksam GP-tävlingar att gå av stapeln i Göteborg på Slottskogsvallen – med 500 åskådare i publiken.

På Folksam GP i Göteborg kommer Kalle Berglund springa 5000 m, en distans han sällan ställer upp i. Trots det gjorde han årsdebut på 5 km landsväg i april och sprang in i mål på 13:47 – drygt sju sekunder snabbare än hans personbästa på bana, och endast fem sekunder från ett svenskt rekord. Värt att notera är distansen inte hade rekordstatus förrän i fjol. 

Men på Slottskogsvallen hoppas Kalle Berglund att tiden kan bli ännu bättre:

– Jag hoppas att jag kan springa snabbare, men det är såklart svårt att säga eftersom jag aldrig sprungit 5 km snabbt på bana. Jag har sprungit sträckan en gång på SM och en gång på Finnkampen, och då vann jag ganska lätt, säger Kalle Berglund på tisdagens pressträff inför sommarens Folksam GP-tävlingar. 

Kalle hade redan tänkt börja springa 5000m i fjol, men på grund av inställda tävlingar i en påbörjad pandemi blev det aldrig av.

– Jag ser fram emot att göra det nu i Göteborg om några veckor, säger Kalle. 

Det tillåts 500 personer i publiken

Aktiva har under närmare ett års tid tävlat utan publik på arenorna, men från och med 1 juni lättas de tidigare restriktionerna. Det innebär att det framöver kommer finnas möjlighet för 500 åskådare i publiken – någonting som Kalle ser mycket positivt på. 

– Förra året var det inte så motiverande att ställa sig på startlinjen, då det inte var någon publik alls. Publiken är ju det där lilla extra när man tävlar. För två år sedan, år 2019, var det väldigt mycket folk på Slottskogsvallen när jag slog svenskt rekord. Jag hoppas att de 500 som kommer i år kan skapa någon liknande stämning, avslutar Kalle Berglund.

Köp biljetter till Folksam GP 

/Lukas Nordén