Hem / Nyheter / Almgren svensk mästare i terrängdebuten – Mengsteab infriade favoritskapet

Almgren svensk mästare i terrängdebuten – Mengsteab infriade favoritskapet

Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab är svenska mästare i terräng. Loppen om knappa 4 km avgjordes på det långa upploppet där segrarna var i en klass för sig. "Kul att testa nya grejer", säger Andreas som debuterade som terränglöpare.

Det är ofta tufft att vara debutant, men det gäller sannerligen inte för Andreas Almgren.

Tidigare i år sprang han för första gången 3000 meter utomhus, vilket slutade med svenskt rekord (läs mer HÄR).

På SM i Borås tog han guld på 5000 meter – en sträcka han aldrig tidigare hade tävlat på (läs mer HÄR).

På Terräng-SM i Höganäs upprepade Turebergslöparen bedriften – ännu en debut, ännu ett SM-tecken.

- Det kan gå sämre, skrattar Andreas, som i en förhandsartikel på friidrott.se häromveckan konstaterade att han inte hade några stora förhoppningar och att han inte tänkte toppa formen.

Efter ännu ett SM-guld var han nästan oförskämt fräsch efter målgången:

- Det är kul att testa nya grejer, men jag hade absolut inga förhoppningar inför det här loppet. Jag har inte lättat någonting på träningen och jag har inte gjort några superpass direkt under hösten så det var lite ”det får gå som det går”. Men bra gick det! säger Andreas.

Avvaktade i början

Under det första av två varv var fältet väl samlat, och Almgren höll sig till sin taktik, att ta det lite försiktigt inledningsvis:

- Jag tänkte att jag inte skulle springa alltför fort i början, inleda lite avvaktande och ta mig framåt allt eftersom. Så jag låg väl tia, tolva nånting i början och så tog jag mig fram till en sjätteplats när det var dags för varvning. Sedan stack Samuel (Russom) iväg lite där på vallen och då hängde Emil Millán (de la Oliva) på där. Då tänkte jag att ”jag hänger på där också, så jag inte tappar”.

- När vi började komma in mot upploppsrakan började Emil släppa lite, så då gick jag om där. Då var det bara jag och Samuel kvar och då kände jag att ”nu ligger jag bara med här till sista hundra”. Sedan lade jag i en liten, liten ökning och då fick jag en lucka ganska snabbt. Så då kunde jag bara flyta in i mål.

Andreas Almgren vann på 10:01, Hässelbys Samuel Russom gick i mål som tvåa, fem sekunder efter, och bronset gick till Eskilstunas Emil Millán de la Oliva, som var åtta sekunder efter segraren. På en imponerande fjärdeplats slutade orienteraren Max Peter Bejmer, som i friidrottssammanhang numera springer för Hälle.

Givetvis kommer Andreas Almgren nu att vara högaktuell för de stundande nordiska mästerskapen i terräng i Lida. Men i nuläget har SM-segraren själv inga sådana planer:

- Jag har tanken att grundträna nu resten av året och sedan förbereda mig inför nästa arenasäsong. Och jag behöver mina backintervaller på lördagarna.

Mengsteab "gjorde som vanligt - spurtade"

På damsidan lyckades Samrawit Mengsteab, en av förhandsfavoriterna, genomföra ett till synes perfekt lopp taktiskt. Under det första varvet låg Hällelöparen precis bakom Sävedalens Sara Christiansson som anförde tätklungan.

Vid varvningen hade en kvintett löpare gått loss och skaffat sig ett fint läge inför de avslutande två kilometerna: Christiansson, Mengsteab, Charlotte Andersson, Emilia Lillemo och Nora Lundin.

Ganska snart efter att banans vattenhinder passerats för andra och sista gången, precis vid ingången till det långa upploppet stod sedan Samrawit för en distinkt fartökning och gled ifrån de vassaste konkurrenterna och fram emot ännu ett SM-guld. 

Väl i mål skilde sex sekunder till silvermedaljören Christiansson och ytterligare två till loppets trea, IFK Umeås Charlotte Andersson.

- Banan passar mig jättebra, men formen kändes inte bra innan jag kom hit. Därför avvaktade jag till sista 100, 200 innan jag tryckte på, säger Samrawit.

- Jag gjorde som vanligt, spurtade bara. Men Sara är duktig, hon drar i alla loppen. Jag vågar inte dra, det var lite blåsigt i dag också.

Se loppen i repris

Under lördagen hade arrangören problem med elförsörjningen på arenan, något som ledde till att tv-sändningen på Friidrottskanalen drabbades av ett antal oplanerade sändningsuppehåll. På Friidrottskanalen finns nu två delar av dagens sändningar återpublicerade så att 4 km kvinnor och 4 km män kan ses i efterhand.

Här nedan damernas lopp (1h 18 min in i klippet).

Här nedan herrarnas lopp.    

.

I morgon fortsätter tävlandet i Höganäs och då ska seniorerna springa 10 kilometer.

Arrangören tror sig nu ha åtgärdat problemet som har stört tv-sändningarna och har gott hopp om att tekniken ska funka under söndagen.  

Resultat

Män 4 km
1) Andreas Almgren, Turebergs FK, 10:01
2) Samuel Russom, Hässelby SK, 10:06
3) Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, 10:09
4) Max Peter Bejmer, Hälle IF, 10:12
5) Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 10:12
6) Suldan Hassan, Ullevi FK, 10:14
7) Mohammad Reza, Spårvägens FK, 10:15
8) Martin Regborn, KFUM Örebro, 10:16
9) Emil Danielsson, Spårvägens FK, 10:18
10) Omar Ismail, Högby IF, 10:20
Lagtävlingen
1) Spårvägens FK, 28 p
2) Turebergs FK, 29 p
3) Hässelby SK, 35 p

Kvinnor 4 km
1) Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 11:46
2) Sara Christiansson, Sävedalens AIK, 11:52
3) Charlotte Andersson, IFK Umeå, 11:54
4) Emilia Lillemo, Täby IS, 12:00
5) Moa Enmark, Hälle IF, 12:03
6) Nora Lundin, Hammarby Friidrott, 12:04
7) Julia Svennblad, Hälle IF, 12:07
8) Pernilla Elmgren, Ärla IF, 12:27
9) Johanna Larsson, Örgryte IS, 12:28
10) Carolina Johnson, Linköpings GIF, 12:29
Lagtävlingen
1) Hälle IF, 13 p
2) Hässelby SK, 66 p
3) Linköpings GIF, 69 p

HÄR hittas samtliga resultat från lördagen.

/Mathias Karlsson