Hem / Nyheter / Almgren taggad på terrängdebut: "Gillar att testa nya grejer"

Almgren taggad på terrängdebut: "Gillar att testa nya grejer"

Terräng-SM närmar sig och startlistorna fylls på. ”Jag har aldrig sprungit något terränglopp tidigare, jo, ett lopp på grus när jag var tio år, men jag gillar att testa nya grejer”, säger Andreas Almgren, ett av många spännande namn.

Helgen den 23-24 oktober avgörs årets sista svenska mästerskap; SM i terränglöpning på Höganäs flygfält. Arrangemanget startar redan på fredagen med motionslopp och föreläsning och fortsätter sedan med SM-tävlingarna på kort och lång bana.

Startlistorna fylls successivt på och bland de mer meriterade löparna hittar vi en glad terrängdebutant.

- De två senaste säsongerna har jag haft strul så här års. 2017 var jag okej, men 2016, 2015 och 2014 hade jag också problem. Så det har väldigt sällan passat att springa terräng-SM, men nu har jag möjligheten och då tänkte jag passa på, säger Andreas Almgren, som inte har några tydliga medaljförhoppningar när han ställer sig på start.

- Jag tror inte att det här passar mig jättebra. Jag brukar ha ett ganska lätt löpsteg och gillar inte när det är ojämnt och man måste parera, så jag har inga jättestora förväntningar. Samtidigt är man ju en tävlingsmänniska och när jag väl står på start vill jag prestera så bra jag kan. Det kan vara så att jag kommer springa bra, men jag måste ha respekt för utmaningen och kommer nog att gå ut lite lugnare.

Andreas berättar att han inte kommer att formtoppa till den stundande SM-helgen. Allt handlar istället om att träna ambitiöst och klokt inför nästa säsong, där huvudfokus blir 5000 meter på VM i Eugene 15-24 juli och EM i München 15-21 augusti.

Men tävlingssuget finns där redan nu, och därför kittlar stundande Terräng-SM.

- Så är det absolut. För min del blev det ju bara tre tävlingar totalt under sommaren och man tränar ju ändå med målet att tävla. Det vore roligt om man skulle kunna överraska och det känns kul att bryta av lite i träningen, säger Andreas, som nyligen hade en lättare förkylning men nu är ”helt okej igen”.

Huvudorsaken till det sparsamma tävlandet under 2021 var en meniskskada med påföljande operation under våren. Av OS i Tokyo blev det ingenting, men Andreas imponerade stort mot slutet av sommaren då han först satte nytt svenskt rekord på 3000 meter, 7:41.72, och sedan glänste på 5000 meter både på SM och i Finnkampen. Med 13:29.26 på Stockholms Stadion slog han sig in som åttonde svensk genom tiderna på distansen.

Huvudfokus framåt: 5000m

Andreas berättar att huvudfokus framåt är 5000 meter, men att han även fortsättningsvis kommer att springa en del 1500-meterslopp. Träningsupplägget har skiftat karaktär; numera blir det få pass i högre speed och betydligt mera mängdträning. Dessutom har Andreas blivit mycket bättre på att lyssna på kroppen.

- Numera drar jag i handbromsen direkt när jag känner att något inte stämmer. Det handlar ju mycket om att få så få bortfallna dagar som möjligt till nästa säsong och jag känner att jag har blivit mycket tryggare i att ta de tråkigare besluten och känna att det är bra i längden, att inte stressa fram något.

- Allt jag gör handlar om att vara så bra som möjligt nästa sommar. Där vill jag vara i bra form till VM och sedan tror jag att jag ska kunna hålla en bra form över EM också.

Hur ser det ut i vinter då – kommer du mest att hålla till i Sverige eller väntar det några längre läger utomlands?

- Grundtanken är att stanna hemma så mycket det går. Om vädret ballar ur fullständigt har jag möjligheten att åka söderut, det är inte så kul att göra alla pass på löpband, men det finns inga planer på någon långresa. Jag pluggar ju också och alltmer blir på plats framöver.

Avslutningsvis – vilka ser du som dina vassaste konkurrenter på Terräng-SM?

- Mohammad Reza är en av förhandsfavoriterna, han har vunnit 4 kilometer de två senaste åren. Jag har tränat lite med honom och han är väldigt stark. Sedan är Emil (Millán de la Oliva) anmäld och om han är tillbaka i form så är han en av favoriterna. Samuel Russom har gjort väldigt starka lopp i år, Olle Ahlberg har också imponerat mot slutet av säsongen, Jonas Leandersson är farlig med sin orienterarbakgrund. Det finns ganska många som kan ha dagen.

Terräng-SM kommer att tv-produceras av arrangören och sändningarna kan följas på Friidrottskanalen.

HÄR hittas hemsidan för Terräng-SM med mer information, startlistor och formulär för anmälan.

/Mathias Karlsson