Hem / Nyheter / "Jag siktar på att gå från långt till kort"

"Jag siktar på att gå från långt till kort"

Svensk Friidrott möter: Erik Hagberg.

Denna vecka gästar Upsala IF:s sprinter Erik Hagberg podden Svenska Friidrottare. Erik sågs senast på 100-metersbanan vid Finnkampen 2019 då han skadade sig och i podden blir rehabiliteringsträning och motivation ett viktigt tema.

- Det finns ingen hemlighet om hur man motiverar sig. Efter IEM i Prag skadade jag mig och åkte ur alla talangprogram och liknande, och vintern 2016 – 2017 funderade jag verkligen på om det var värt det – om jag skulle fortsätta. Jag ställde mig frågan ”varför gör jag det här?” Min erfarenhet är att om man kan svara på de frågorna och komma med relevanta svar, då kan man klara rehabiliteringsträningen och motivationen, säger Erik, som faktiskt är den aktiva som flest poddgäster har önskat ska dyka upp i Svenska Friidrottare.

Erik konstaterar också att det är tufft att skada sig i en individuell sport:

- Det är väldigt ensamt att skada sig, man saknar ett system som kan se och ta hand de aktiva som skadar sig. Så här långt har jag själv fått söka informationen om hur jag ska göra.

Testar nytt upplägg

Tillsammans med sin tränare testar han nu ett nytt upplägg för att komma tillbaka till 100 meter.

- Det vanligaste är väl att man går från kort till långt, men vi gör tvärtom nu och jag går från långt till kort, säger han och berättar att siktet är inställt på att springa 400 meter, för att sedan gå över till 200 meter och sedan till 100 meter.

I podden får vi förstås också höra om alla positiva och glada sidor av idrottandet och av Eriks liv. Vi får också lära oss att 26-åringen kanske inte är så extrovert som han ibland kan verka:

- Jag var egentligen väldigt blyg, men bestämde mig för att inte vara det, och tog sedan steg framåt och blev social och utåtriktad. Men innerst inne är jag ganska blyg.

Hör podden i en poddspelare, exempelvis Spotify, eller direkt på Soundcloud. Klicka på bilden nedan.

imageiqw0n.png

/Andreas Thornell och Mathias Karlsson