Hem / Nyheter / Över 12 000 löpare väntas till Stockholm Marathon i helgen

Över 12 000 löpare väntas till Stockholm Marathon i helgen

Efter ett inställt evenemang 2020 är nu ASICS Stockholm Marathon tillbaka – och gör sin 42:a upplaga. Över 12 000 löpare är anmälda till det 42 195 meter långa loppet, som avgörs fyra månader senare än vanligt på grund av pandemin.

Lördagens lopp, med start 11:00, lockar löpare från hela 93 länder och har precis som många år tidigare SM-status.

Och favoriterna på herr- och damsidan representerar faktiskt båda svenska klubbar. Samuel Tsegay, Hälle IF, och Carolina Wikström, LK Roslagen, innehar de snabbaste personliga rekorden i startfältet.

– Jag kan inte minnas senast vi har haft SM-löpare som har de främsta personliga rekorden i ett Stockholm Marathon. Och att vi har fyra av Sveriges främsta maratonlöpare genom tiderna i samma lopp på herrsidan, det är också riktigt kul, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare i maraton.

Wikström: ”Laddar för att göra en maxprestation”

OS-löparen Carolina Wikström har precis hunnit landa efter sommaräventyret i Tokyo. Nu är hon tillbaka och redo för sitt tredje Stockholm Marathon, och fjärde SM-lopp på distansen. Det första var 2018, då sprang hon in på 3:11 i sin maratondebut. Förra året vann hon SM i maraton på 2:33:59. Det har med andra ord hänt en hel del de senaste tre åren.

– Jag laddar för det här loppet för att göra en maxprestation och därefter ska jag ta säsongsvila. Jag kommer att springa så snabbt jag kan och inte bry mig om så många andra. Jag tror att det är det som får mig att springa snabbast. Målet är så klart att få så bra placering som möjligt, men jag tror att det är rätt väg för mig, säger Wikström i en längre intervju med marathon.se.

Wikström går alltså in med startfältets bästa personliga rekord; 2:26:42 från 2020. Hon har med andra ord en stor chans att ta hem segern i loppet.

I SM-klassen kommer det bli en spännande duell mellan Wikström och Charlotta Fougberg, som kliver in som Sverigeetta i år med 2:28:12 som hon gjorde i Milano i maj. Andra som kommer slåss om medaljerna är tvåan och bästa svenska på Lidingöloppet Linnéa Sennström, Sanna Mustonen och Johanna Salminen för att nämna några.

Det finns också ett flertal duktiga etiopiskor och kenyanskor anmälda, som har pers runt 2:28 och 2:29. De lär säkerligen vara med i täten.

Hällelöpare favorit på herrsidan

På herrsidan har vi en Hällelöpare som en av de absoluta favoriterna. Samuel Tsegays 2:06:53 placerar honom som nummer 30 i världen i år. Och visst, han kommer få tuff konkurrens av ett flertal kenyaner och etiopier som ligger på en nivå runt 2:10 ungefär sett till personliga rekord. Men har Samuel en bra dag kan han mycket väl ta både SM-guld och seger i loppet.

Andra att hålla koll på i SM-kategorin är Mustafa Mohamed, David Nilsson och Samuel Russom. Musse är innehavare av det svenska rekordet på 2:10:03, och David Nilsson hade rekordet innan på 2:10:09. Och Russom slog faktiskt Tsegay med 2.5 minuter på Lidingöloppet för ett par veckor sedan.

– Det är lätt att glömma bort, men Russom gjorde faktiskt den bästa tiden någonsin bland löpare i svenska föreningar på Lidingö. Men hans maratonerfarenhet är en bråkdel av Tsegays, så favoritskapet får ligga på den sistnämnde, säger Lorenzo Nesi.

ASICS Stockholm Marathon sänds live på TV4, med sändningstider 11:00-14:30.

Resultat finner ni via loppets hemsida.

Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link