Hem / Nyheter / Spännande kamp om segern i Stockholm Marathon

Spännande kamp om segern i Stockholm Marathon

Det såg länge ut att kunna bli svenskseger i Stockholm Marathon. Men när loppet väl skulle avgöras sista kilometern klev etiopiern Fikadu Teferi fram och spurtade in i mål som vinnare på 2:12:24. Hälles Samuel Tsegay tog SM-guld på 2:12:34.

Striden om seger när Stockholm Marathon var tillbaka blev jämn och spännande. En klunga på ett tiotal löpare slet sig loss tidigt i loppet. Och den skulle stå sig ganska länge. Där fanns totalt tre SM-löpare med; Samuel Russom och Samuel Tsegay (båda från Eritrea men representerar Hässelby respektive Hälle) och så Högbys David Nilsson.

En ganska avvaktande förstahalva (1:06:18) gjorde att det blev lite tjuv- och rackarspel i klungan. I alla fall från David Nilsson, som ena stunden släppte för att andra gå fram och rycka. Men David skulle inte orka hänga på täten längre än drygt halva, för då drog Teferi upp tempot och flera löpare – däribland David – fick då släppa.

SM-guld för Tsegay – Nilsson bäste svensk

Russom hängde med en bra bit in i loppet, men fick släppa med bara ett par kilometer kvar. Tsegay, förhandsfavoriten, var ensam SM-löpare kvar i den kvartett som då skulle göra upp om segern. Men han mäktade inte med det tempo som Teferi bjöd på.

Seger för Teferi alltså, och SM-guld för Tsegay som fyra totalt på 2:12:34. Silver till Russom, minuten bakom. Och brons till David Nilsson, bäste svensk i dag, på 2:14:33.

- Jag tycker ändå jag gör det bra, kunde ta det lite lugnare i början eftersom det gick ganska fort. Men guld och silver är jag långt ifrån i dag. Min bästa tid är 2:23:59 i Stockholm, så det är 9.5 minuter bättre i dag, säger David och berättar om sitt val att röra sig en del fram- och tillbaka i klungan.

- Stockholm springer man för att det ska vara kul, och ibland taktiska inte det mest roliga, så roligt vara framme, säger han.

Leandersson överraskade - SM-fyra

Bakom kampen om medaljer fanns länge en ”svenskklunga” på fyra löpare med Mustafa Mohamed, Ebba Tulu Chala, Kristoffer Låås och så debutanten Jonas Leandersson. Där fick vi se en liten överraskning där Leandersson var starkast och gick i mål som SM-fyra på utmärkta 2:16:40. Ett lopp han var mycket nöjd med.

- Oerhört nöjd, framförallt hur det svarade - och tiden är fantastiskt bra. Kunde inte hoppat på något bättre. Visste att de andra i min klunga skulle vara där framme och att Musse skulle vara med. Hoppades att Låås och Ebba skulle gå i mitt tempo, men de gick ännu fortare. Hade en bra dag även på tuffa Söder. Ville känna på en mara inför en flackare mara jag tänkt göra nästa år eventuellt. Och skulle jag komma i närheten av 2:20 är jag nöjd tänkte jag inför, så det här är grymt bra, säger han.