Hem / Nyheter / Stockholm Marathon: SM-guld & mästerskapsrekord av Wikström

Stockholm Marathon: SM-guld & mästerskapsrekord av Wikström

Carolina Wikström fullbordade en fantastisk säsong med att ta andra raka SM-guldet i maraton när Stockholm Marathon gjorde comeback efter 1.5 års frånvaro på grund av pandemin. ”Tror hon är bättre än någonsin”, säger tränaren Christian Mundt.

Äntligen var Stockholm Marathon tillbaka efter ett inställt 2020, framskjutet datum i år på grund av pandemin. Stockholm bjöd på utmärkta väderförhållanden för löparna med svag vind och runt 12 grader vid start 11:00.

Och på damsidan skulle det bli riktigt bra tider. Carolina Wikström var förhandsfavorit sett till hennes personliga rekord på 2:26:42 från förra året. Men de etiopiska löparna, flera på en nivå under 2:30, skulle bli en riktigt tuff nöt att knäcka.

En riktigt snabb förstahalva av loppet (1:12:24) gjorde att tre etiopiska löpare hade brutit sig loss och var halvvägs ungefär 1.5 minuter före Carolina Wikström som i sin tur hade en tydlig lucka bak till Charlotta Fougberg på silverplatsen i SM-loppet.

”Ett väldigt bra genomfört lopp”

Men Wikström, känd för att göra snabba andrahalvor av sina maratonlopp, åt ikapp försprånget mer och mer. Samtidigt som två av etiopiskorna kroknade rejält. Trots att hon fick göra jobbet själv hela loppet i princip passerade hon upp för att i mål sluta tvåa totalt, mindre än minuten bakom vinnaren Atalel Anmut.

SM-guldtiden 2:29:56 innebär en sänkning av Marie Söderström-Lundbergs mästerskapsrekord från 2001 med hela 1.5 minuter.

- Det var ett väldigt bra genomfört lopp. Hon gick ut som vi tänkt runt 3.30-fart. Sen är andra halvan tuff, framförallt Söder. Men hon höll ihop det bra, så bra vi kunde tänka oss, säger Wikströms tränare Christian Mundt.

- Jag är väldigt nöjd med tiden. Under 2.30 här i Stockholm visar på att hon är bättre än någonsin så tror det kan komma bättre tider framöver, säger han.

Carolinas säsong är nu över, och nu laddar hon och coach Mundt om till nästa år, där det väntar ett VM.

Damsegraren Anmut såg länge ut att gå under Grete Waitz banrekord på 2:28:34, men fick till slut ge vika efter en långsammare avslutning. Hon gick i mål på 2:29:03, nytt personligt rekord.

Resultaten finner ni här

Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link