Hem / Nyheter / Kleist och Gelfgren historiska mästare – "SM kan lyfta trailens status"

Kleist och Gelfgren historiska mästare – "SM kan lyfta trailens status"

Under söndagen avgjordes det första svenska mästerskapet någonsin i traillöpning. Historiska segrare blev Anders Kleist, IK Akele, och Johanna Gelfgren, Örgryte IS, som var först över mållinjen i Ljungskile. ”Jäkligt skoj”, säger Anders.

Ett par riksmästerskap har avgjorts tidigare, men nu har Hälle IF arrangerat det första svenska mästerskapet i traillöpning, detta på Norra fjället strax öster om Ljungskile.

Banvarvet som löptes två gånger mätte 22,5 kilometer och sammantaget handlade det om 900 meters höjdskillnad.

Först i mål var Anders Kleist, IK Akele, som tog kommandot efter dryga milen, hade en minuts ledning vid varvningen och sedan bara utökade under andra varvet. Kleist gick i mål på tiden 3:27.26 och var 2.47 före silvermedaljören Sebastian Ljungdahl, Hjärnarps OL. Bronset gick till Linus Hultegård, Sävedalens AIK, som var ytterligare dryga fem minuter efter.

Anders Kleist har finfina trailmeriter sedan tidigare. Han har även tävlat en hel del i halvmaraton och satsade längre tillbaks i tiden på orientering. Nu har han vid 41 års ålder sprungit hem sin första SM-titel.

"Guld är något särskilt"

- Jäkligt skoj att vinna ett SM-guld faktiskt! Jag har ett par brons i halvmaraton tidigare, men guld är något särskilt, säger Anders, som tror att traillöpningens nyvunna SM-status kan innebär mycket positivt på sikt.

- Jag tror definitivt att det kan ge ett uppsving och lyfta trailens status. När en del ser tiderna kan de tycka att det verkar gå långsamt, men nu kan väglöpare, traillöpare och orienterare framöver mötas på samma distans på ett SM. Jag tror att det kan vara bra för traillöpningens utveckling som elitidrott.

Hur var ditt lopp i dag då?

- Jag är nöjd med loppet överlag. Första varvet kändes väldigt bra, men andra blev ganska jobbigt, vilket jag också hade förväntat mig. Jag fick lite kramp i insida lår de sista 10 kilometrarna men det funkade.

- Banan var tuff. Dels var det mer lerigt och blött än jag hade trott att det skulle vara, dels var det ganska brant upp och ner. Det slog sönder benen lite. Sedan var det ju stig hela vägen.

När kände du att du gick mot guld?

- När jag fick luckan tänkte jag ”det är bara att rulla på och se vad som händer”. Jag blev lite förvånad att jag kunde gå ifrån så lätt, men man kan aldrig ta ut något tidigt i ett sådant här lopp. Men vet aldrig när det kan komma en kramp.

Anders Kleist berättar att han numera tränar utan några tydliga mål, men att han springer tävlingar då och då när formen känns bra. Och – att det då går lika fort som när han satsade som hårdast.

- Ja, så är det. Men jag tränade enormt mycket några år, kanske för mycket. Nu tränar jag nog på en mer lagom nivå. Men nu blir man ju sugen på att springa trail-SM även nästa år.

Gelfgren: "Känns jättebra!"

På damsidan segrade förhandsfavoriten Johanna Gelfgren, som kom till start med ett antal trailtitlar i färskt minne. Dagens 45 kilometer avverkade Örgrytelöparen på 4:03.12.

Redan halvvägs hade hon en ledning med fyra minuters marginal till tvåan, Ullevis Karin Nilsson, som till slut knep silvret med 58 sekunders avstånd till trean Emilia Brangefält, Västerås FK.

- Det känns jättebra. Det var bättre än förväntat, säger Johanna som lyckades fullfölja sin strategi:

- Jag ville bara springa på i mitt tempo och känna att jag kunde hålla det tempot hyfsat jämnt båda varven. Det gick bra. Det var liksom aldrig att energin tröt så det kändes bra, säger Johanna som nu har siktet inställt mot EM i skyrunning i Portugal i november.

Nästa år kommer två SM i traillöpning att arrangeras. Aktivitus SC arrangerar SM över 73 kilometer (ca 2200 höjdmeter), i Göteborg den 30 april och Genarps IF arrangerar SM över 40 kilometer (cirka 800 höjdmeter) i Genarp den 12 juni.

Reslutat, SM Trail, 45 km, Ljungskile

Män

1) Anders Kleist, IK , 3:27.26; 2) Sebastian Ljungdahl, Hjärnarps OL, 3:30.13; 3) Linus Hultegård, Sävedalens AIK, 3:35.21; 4) Julius Strömberg, Hälle IF, 3:40.26; 5) Robbin Kantarp, Finspångs AIK, 3:42.55; 6) Patrik Lindegårdh, Hälle IF, 3:44.25.

Kvinnor

1) Johanna Gelfgren, Örgryte IS, 4:03.12; 2) Karin Nilsson, Ullevi FK, 4:17.51; 3) Emilia Brangefält, Västerås FK, 4:18.49; 4) Petra Klevmar, Umara SC, 4:38.09; 5) Zara Lundgren, Nordanstigs Friidrott, 5:03.11; 6) Colette Coumans, Härlövs IF, 5:03.57.

Alla resultat hittas HÄR.

/Mathias Karlsson