Hem / Nyheter / Lag-USM: Upsala IF knep guldet i sista grenen

Lag-USM: Upsala IF knep guldet i sista grenen

Efter en imponerande upphämtning i tävlingens slutskede blev det Upsala IF som kammade hem guldet när Lag-USM avgjordes i Gävle.

Det blev på grund av coronapandemin inställt i fjol, men på söndagen var det återigen dags för Lag-USM. Tävlingen annordnades av Gefle IF och hölls på Gunder Hägg Stadion, samma arena varpå JEM22 gick av stapeln för två år sedan. I år var det ungdomar födda 2004-2006 som skulle göra upp om guldet i lagtävlingen. 

Senast, för två år sedan, blev det en extremt jämn tillställning, specielt mellan Malmö AI och Turebergs FK som båda fick 128 poäng i totalen. Det var den jämnaste Lag-USM finalen sedan tävlingens intåg för 36 år sedan. Vinsten gick då till Malmö eftersom de hade fler grensegrar än Tureberg, och klubben tog därmed sitt tredje raka guld i mästerskapet – en bedrift ingen tidigare klubb lyckats uppnå. I år skulle det återigen bli en spännande fajt om guldet, men mellan Upsala IF och Hässelby SK. 

Avgjorde i den avslutande stafetten

Inför sista grenen, flickornas 4x100 m, ledde Hässelby över Upsala med två ynka poäng. Eftersom Stockholmsklubben hade tagit tre fler grensegrar behövde de komma minst två placeringar sämre än Upsala i stafetten för att kamma hem guldet. Det visade sig vara en för svår uppgift för Hässelby, som kom sexa på tiden 50.27. Upsala sprang närmare en och en halv sekund snabbare, på 48.83, och gick därmed upp i tvåpoängsledning och vann tävlingen på 153 poäng. 

Värt att nämna är att även Upsala IF:s pojkar, som sprang 4x100 m strax innan flickorna, hade en stor del i lagets sena upphämtning. De tog en andra plats i sin stafett och tog därmed in tre poäng på Hässelby som kom femma. Trots att Malmö AI:s vinstsvit bröts på Gunder Hägg Stadion lämnade de inte tävlingen tomhänta. Med 139 poäng tog de hem bronsmedaljen, 3.5 poäng före Hammarby IF. 

Slutgiltiga poängställningen i Lag-USM:

 1. Upsala IF – 153 
 2. Hässelby SK – 151 
 3. Malmö AI – 139 
 4. Hammarby IF – 135.5
 5. Turebergs FK – 126
 6. Täby IS – 123
 7. Hanvikens SK – 119
 8. KA 2 IF – 115.5
 9. IF Göta – 106
 10. IFK Växjö – 99
 11. Gefle IF – 68
 12. Huddinge AIS – 67

Resultat Lag-USM

/Lukas Nordén