Hem / Nyheter / Lahti och Tsegay tog SM-guld i överlägsen stil

Lahti och Tsegay tog SM-guld i överlägsen stil

På lördagen blev Sarah Lahti och Samuel Tsegay två nya guldmedaljörer på SM i halvmaraton.
"Efter tre veckors vila så måste jag säga att jag är nöjd" säger Sara Lahti till C More efter loppet.

På lördagseftermiddagen avgjordes SM i halvmaraton på Västsveriges största halkbana, Stora Holms trafikövningsplats på Hisingen i Göteborg. Utöver den svenska eliten fanns även flera internationella löpare på plats för att springa i samma lopp. 

Trots att fjolårets vinnare, Ullevis Charlotta Fougberg, fanns med i startfältet var det Hässelbys Sarah Lahti som tidigt skulle gå upp i en svensk ledning. Hon hängde på en liten tätklunga, beståendes av ett fåtal internationella löpare, och låg kvar där ända tills kenyanskan, Beatrice Cheserek gjorde ett ryck efter 18 km. Kort därefter gjorde de andra detsamma, vilket resulterade i en fjärde plats för Lahti, men med stor marginal ner till Huddinges Hanna Lindholm, som efter dryga tio kilometer sprungit om Charlotta Fougberg som klivit av. 

In i mål var Lahti bästa svensk på 1:10:52. SM-guldet är också hennes första på distansen. Drygt en och en halv minut senare sprang Huddinges Hanna Lindholm in i mål på 1:12:35 och tog hem silvret. Bronset gick till Hässelbys Sanna Mustonen på 1:14:25. 

– Det kändes väldigt lätt och fint i 18 kilometer. Vi låg i en stor klunga och jag fick bra draghälp där, men sista 1,5 km fick jag mjölksyra. Jag var nog inte riktigt tränad för att halvmarathon ännu. Jag har tränat på några veckor nu och inte kört de kilometrar som krävs för ett halvmarathon, så det här är en bra start, sa Sarah Lahti till C More efter loppet. 

Tsegay vann på nytt mästerskapsrekord

På fjolårets SM i halvmaraton kom Hällelöparen Samuel Tsegay tvåa efter en spännande och lång slutspurt med Samuel Russom från Hässelby SK. På lördagen i Göteborg skulle det inte bli lika tajt om guldmedaljen, då Tsegay tidigt lämnade resten av startfältet för att hänga på kenyanen, Alfred Kipchirchir. Tsegay klockade första milen på 28:46, vilket var dryga minuten föra Russom.

Det var även där som Kipchirchir lämnade Tsegay bakom sig. I slutet av loppet blev Tsegay sedan omsprungen av tre internationella löpare innan han korsade mållinjen som svensk mästare på 1:02:03 – ett nytt mästerskapsrekord. Det tidigare rekordet innehades av Spårvägens Robel Fsiha och var 59 sekunder(!) långsammare. 

Tiden är också den sjätte snabbaste tiden på distansen i karriären för Tsegay. Senaste gången han sprang bättre var för sex år sedan, då på 1:01:46. Det blev tillslut Russom som drygt en och en halv minut efter Tsegay tog hem silvermedaljen på 1:03:48. Bronset gick till Hällelöparen Mustafa Mohammed på 1:05:33. 

– Jag är väldigt glad. Det var en bra bana, och jag försökte hänga på de internationella löparna för att vinna hela loppet, men jag är nöjd, säger Samuel Tsegay till Cmore efter loppet. 

Resultat: SM i halvmaraton

/Lukas Nordén