Hem / Nyheter / Mondo bärgade första Diamond League-titeln – "Var väldigt speciellt"

Mondo bärgade första Diamond League-titeln – "Var väldigt speciellt"

Världsrekordet är hans. Han är färsk OS-mästare. Nu kan Armand Duplantis även titulera sig Diamond League-segrare. 21-åringen levererade på nytt, klarade 6.06 och var överlägsen i finalen. "Det har fattats på mitt cv", säger Mondo.

Armand Duplantis var säkerheten själv i Zürich. Visst, det kom en rivning på uppvägen på 5.98 men i övrigt bjöd han på felfri och oerhört imponerande hoppning.

5.58, 5.83 och 5.93 tog han i första försöket, 5.98 klarade han i andra och 6.06 i första. För Sam Kendricks och Timur Morgunov, de för dagen hetaste konkurrenterna, tog det stopp efter 5.93, säsongsbästa för båda hopparna.

- Det här var väldigt speciellt, för jag har aldrig vunnit Diamond League-finalen. Det har fattats på mitt cv, säger Mondo till SVT efter tävlingen.

Till slut åkte ribban återigen upp på nya världsrekordhöjden 6.19. Mondo nyttjade sina tre försök, det första var riktigt bra, men ribban ville inte ligga kvar.

- Jag kom hit för att vinna, men jag skulle vilja sätta nytt världsrekord. Men när jag tittar tillbaka på säsongen så kan jag inte klaga. Jag har gjort det bra och jag ska vara stolt, säger Mondo.

Tre svenska finalsegrar

Sammantaget blev de två finaldagarna i Zürich extremt lyckade för Svensk Friidrott. Före årets upplaga av Diamond League hade blott två svenskar vunnit en titel; Daniel Ståhl 2019 och Abeba Aregawi 2013. Därtill kan läggas att Christian Olsson 2004 fick del av jackpotten i Golden League, föregångaren till Diamond League.

Nu kan vi räkna hem ytterligare tre Diamond League-titlar till svenska friidrottare: Thobias Montler och Armand Duplantis grejade sina första pokaler medan Daniel Ståhl tidigare under torsdagskvällen försvarade sin titel från 2019 – läs mer HÄR!

Totalt var det sju (!) svenskar som hade kvalat in till finalen och utöver segrarna kan vi glädjas åt Khaddi Sagnias andraplats och Fanny Roos tredjeplats.

Utöver diskuskillarna och Mondo tävlade även Lovisa Lindh under torsdagen. Lovisa, den enda svenska löparen som kvalificerat sig för Diamond League-finalen, hade dock en tuff uppgift i ett 800-meterslopp där samtliga konkurrenter hade vassare årsbästan.

Lovisa låg sist när det blev gemensam bana och öppnade med ett varv som väckte hopp om ännu ett lopp under två minuter. Men krafterna tröt en aning mot slutet och Lovisa sprang i mål på 2:00.84 och en niondeplats. Loppet vanns av brittiska OS-silvermedaljören Keely Hodkinson som noterades för 1:57.98.

Alla resultat hittas HÄR.

/Mathias Karlsson