Hem / Nyheter / Montler vann Diamond League-finalen – Sagnia tvåa och Roos trea

Montler vann Diamond League-finalen – Sagnia tvåa och Roos trea

Thobias Montler vann Diamond League-finalen i Zürich och sällar sig därmed till en exklusiv skara svenska friidrottare. "Det känns otroligt", säger han. Imponerande insatser även av Khaddi Sagnia och Fanny Roos som slutade tvåa respektive trea.

Svensk Friidrott fortsätter att skörda stora internationella framgångar. Under onsdagen slutade tre svenskar topp-tre på den prestigefyllda Diamond League-finalens första dag där grenarna avgjordes på ett torg i Zürich.

Allra roligast hade Thobias Montler som hoppade oerhört stabilt och till slut stod som segrare efter en supertajt duell mot amerikanen Steffin McCarter.

McCarter tog ledningen med 7.95 i första omgången. I andra passerades han av Thobias som slog till med 8.08, tävlingens första åttametershopp.

McCarter svarade med 8.14 i sitt tredjehopp, men – i näst sista omgången kom Thobias vassa replik: 8.15 i minusvind och ledning med en centimeter.

När McCarter inte lyckades öka i sjätte och sista omgången var saken klar, och Montler satte en läcker punkt med 8.17.

- Det var så mycket känslor i det sista hoppet ... jag minns det knappt, säger Thobias till SVT.

- Det känns underbart, det var detta som var målet. Det känns otroligt! I efterhand känns det extra skönt att det var en riktig fajt om det.

Sammantaget var Thobias över åtta meter i fem hopp och nu har han skrivit in sig i historieböckerna som en av få svenskar som lyckats nå hela vägen i Diamond League eller föregångaren Golden League.

2019 vann Daniel Ståhl Diamond League-finalen; 2013 vann Abeba Aregawi totalen och 2004 fick Christian Olsson del av Golden League-jackpotten.

2021 segrade Thobias Montler i den finaste friidrottsligan, men ändå är det uppåt som MAI-hopparen blickar:

– Det har varit en otrolig säsong, med OS och många bra tävlingar och hopp. Det är en helt klart godkänd säsong, men jag vill ha lite mer... Det är stabiliteten och sedan finns det lite fler rekord man vill jaga efter, framför allt det svenska rekordet av Michel (Tornéus, 8.44). Det är väl det som ligger i bakhuvudet också, säger Thobias till SVT.

Khaddi "väldigt glad" över andraplatsen

Även Khaddi Sagnia hade länge och väl greppet om en diamant. Khaddis längsta hopp, finfina 6.83 kom redan i första omgången och det stod sig som ledarresultat ända fram till näst sista rundan då Ivana Spanovic klämde till med 6.88.

I sitt avslutande hopp ökade serbiskan till 6.96, men Khaddi blev alltså tvåa i ett startfält där hon kvalade in som sista tjej.

Khaddi Sagnia__ny.jpg

- Jag är väldigt glad över min andraplats! Det här är min första Diamond League-final och jag kom hit som sjätte hoppare, säger Khaddi som var mycket nöjd med serien 6.83 – X – 6.82 – 6.69 – X – 6.68.

- Det känns så jäkla skönt att jag har flera 6.80-hopp i serien. Den här stabiliteten krävs för att nå längre längder. Det här bådar gott inför framtiden, jäkligt gött, säger hon till SVT.

"Superkul tävling" för trean Roos

I kulringen inledde Fanny Roos starkt. Längstastöten på 18.75 kom redan i den första omgången och det resultatet räckte till en tredjeplats.

Bara amerikanskan Maggie Ewen och portugisiskan Auriol Dongmo stötte bättre. Ewen segrade med säsongsbästat 19.41.

För SVT Sport kommenterade Fanny sin serie som avslutades med tre kryss:

- Det kändes som att jag bara la ut första liksom, det kändes ganska bra, men sedan drog jag på, rev och slet och missade. Men jag kände mig bra i början och det var synd att jag inte byggde vidare på det. Men det var verkligen superkul att tävla här på torget, sa Fanny som även sammanfattade en vass säsong som lider mot sitt slut:

- Det har varit en bra säsong och jag är nöjd med sommaren. Jag har höjt min lägstanivå, jag har bara en tävling under 18.50 tror jag, och jag tar med mig det och försöker höja mig hela tiden och göra ännu längre nästa år.

I morgon avslutas Diamond League-finalen i Zürich och då får vi se ytterligare fyra svenskar i hetluften: Lovisa Lindh, Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Armand Duplantis. Sändingen startar 18.15 i SVT2.

Mycket talar för att friidrottsfesten 2021 fortsätter.

HÄR hittas onsdagens resultat.

/Mathias Karlsson