Hem / Nyheter / Russom vann Lidingöloppet efter fenomenal avslutning: "Bland det mäktigaste man sett"

Russom vann Lidingöloppet efter fenomenal avslutning: "Bland det mäktigaste man sett"

Han var först in i mål på 15 km i fjol, men i år skulle Samuel Russom – efter en minst sagt imponerande insats – stå högst upp på pallen i sin debut på Lidingöloppets 30 km.

På den 57:e upplagan av "TCS Lidingöloppet 30" bjöds löparna på klar himmeln och strålande sol. David Nilsson, från Högby IF, öppnade loppet starkt och gick tidigt upp i täten. Efter första milen hade han dock tappat dryga halvminuten på tätklungan, beståendes av Hässelbys Samuel Russom, Hälles Samuel Tsegay, och internationella löparna Oskar Kibet från Uganda och Oscar Niyonzima från Burundi.

Efter drygt 20 km hade Tsegay släppt rejält på de ledande löparna (+1.03), och Russom hade precis börjat trilla ner meter efter meter och skapat en 11-sekunderslucka upp till Kibet och Niyonzima. Vid Aborrbacken, efter 25 km, hade luckan ned till Russom fördubblats och det såg länge ut som att det skulle bli en spurtfajt mellan Kibet och Niyonzima – men då skulle Russom stå för en enastående upphämtning i loppets slutskede. 

Vann storslaget 

Efter att inte synts till på livesändningen på ett tag skulle Hässelbylöparen dyka upp bara 5-6 sekunder bakom täten, med 3.5 km kvar att springa. Det tog sedan inte lång tid innan han hade passerat motståndarna och gått upp i en klar ledning bara en kilometern senare. Luckan blev redan med 1.5 km kvar så stor att kommentatorerna vågade utse honom till vinnare av loppet i förväg, om ingenting oväntat skulle hända honom under den sista kilometern.  

Och visst blev det också så! Med ett leende på läpparna applåderades han av publiken när han ensam sprang in på slutrakan och i mål på vinnartiden 1:36:56.

– Det är bland det mäktigaste man sett i en avslutning i Lidingöloppet, sade expertkommentatorn Magnus Bergman i livesändningen. 

Det här är andra året i rad som Samuel Russom imponerat på Lidingöloppet, då han I fjol slog banrekordet på den kortare distansen, 15km, med fem sekunder. 

Tvåa blev Kibet på 1:38:20 och trea kom Niyonzima på 1:38:41. Snabbaste svensk blev slutligen David Nilsson, som sprang in i mål på tiden 1:40:05. 

Resultat: Män 30km

/Lukas Nordén