Hem / Nyheter / Standaren: Dubbelseger för Malmö AI

Standaren: Dubbelseger för Malmö AI

I samband med Friidrotts-SM i Borås 27–29 augusti avgjordes också kampen om SM-standaren där de åtta bästa i varje gren får poäng. Bäst i båda klasserna var MAI som därmed blev första förening på åtta år att vinna dubbeln.

Största överraskningen stod kvinnliga laget för som höll undan för Ullevi med blott två poäng och därmed tog föreningens första seger på damsidan på 45 år. Titeln var den tredje totalt vilken möjliggjordes tack vare bland annat sex medaljer varav två guld. För segrarna stod Daniella Busk på 100 m och Fanny Roos i kula.
– Vi är fantastiskt nöjda med helgen! Målsättningen har i flera år varit att vinna dubbelt och nu lyckades vi. Extra kul med damsegern eftersom det var första gången sedan 1976, säger MAI:s klubbchef Mikael Wirstedt.
– Jag konstaterar att det var lägre poäng för toppklubbarna i år vilket jag ser som något positivt. Det betyder att det är jämnare och det gynnar svensk friidrott i stort.

”Härligt att nå ett uppsatt mål”
Bland MAI:s kvinnliga medaljörer lyfter Mikael fram några överraskningar.
Att Daniella Busk vann 100 m var riktigt kul. Hon har haft skadeproblem i flera år och tog nu sitt andra individuella SM-guld, sex år efter första segern i Bollnäs 2015. Det blev också en skrällmedalj för Ella Uddenäs, 16, med silver i stav på personliga rekordet 3.93, säger Mikael.
Övriga medaljörer var Fanny Roos (guld i kula, brons i diskus) och Wilma Rosenquist (silver på 200 m, brons på 100 m).
MAI:s tidigare standarsegrar på damsidan kom 1975 och 1976. Sistnämnda år gick Stora SM på Slottsskogsvallen i Göteborg och då hemfördes tre medaljer – guld på 100 m häck av Kristine Tånnander, guld i höjd av systern Annette Tånnander (som två veckor tidigare blivit OS-sjua i Montreal) och silver på 200 m av Lena Wallin.

Herrlaget tog tredje segern sedan 2018
På herrsidan var MAI:s segermarginal till tvåan Hässelby lite större – sju poäng – vilket innebar tredje segern på de fyra senaste åren och 22:a totalt. Medaljfacit blev fyra guld, ett silver och två brons. För segrarna stod Nick Ekelund-Arenander (400 m), Max Hrelja (110 m häck), Thobias Montler (längd) och Wictor Petersson (kula).
– Imponerande insatser av alla vinnarna men största överraskningen var Abubakar Abdullahis silver på 1500 m, säger Mikael.
Senast en förening vann dubbla standartitlar var 2013 då Hässelby lyckades med bedriften. Då räknades de sex bästa i årets alla SM-tävlingar för seniorer. Totalt tog MAI nu 13 medaljer – sex guld, tre silver och fyra brons – vilket var en färre än i Uppsala i fjol.

Slutställning Standaren
• Män: 1) Malmö AI 69; 2) Hässelby SK 62; 3) Örgryte IS 60.
• Kv.: 1) Malmö AI 62; Ullevi FK 60; 3) IF Göta Karlstad 54.
Kompletta listor med alla föreningar som tog poäng:
Män
Kvinnor

/Jonas Hedman