Hem / Nyheter / Lyckat kvalpass för flera svenskar och stabil öppning av tiokamparna

Lyckat kvalpass för flera svenskar och stabil öppning av tiokamparna

Flera svenskar vidare i sina kval och försök under måndagen. Mest av alla kvalsvenskar imponerade Thobias Montler som bara behövde ett hopp för att ta sig till final. Och tiokamparna har öppnat stabilt.

Under måndagsförmiddagen sparkade tävlingarna igång i München och det var gott om svenskar på arenan redan från start.

De första svenskarna att tävla var tiokamparna Marcus Nilsson och Fredrik Samuelsson. Och de inledde stabilt båda två på 100 meter.

Marcus Nilsson, som normalt sett har en starkare andradag, sprang i mål på 11.39. Före loppet sa Marcus sambo tillika hjälpcoach, Nadja Casadei, att hon hoppades på ett lopp runt 11.40. I sin årsbästaserie sprang han på 11.43, så EM-tiden var fyra hundradelar snabbare.

Fredrik Samuelsson är vanligen lite snabbare på 100 meter än Marcus Nilsson och så även i dag. Efter lite startstrul kom de i väg på tredje försöket och Fredrik kom i mål på 11.17, bara tre hundradelar bakom resultatet på årsbästaserien.

tiokampare.jpg

Marcus Nilsson och Fredrik Samuelsson. Foto: Deca Text&Bild

Andra grenen för dagen var längdhopp och där inledde Marcus Nilsson fint med ett hopp på 7.00, som är längre än resultaten både på hans årsbästaserie och hans personliga rekordserie.

Fredrik Samuelsson inledde med ett övertramp, hoppade sedan 6.91 i andra för att avsluta med ytterligare ett övertramp. Resultatet var 20 centimeter kortare än längdhoppet i årsbästaserien.

När det var dags för kula klämde Marcus Nilsson i med inte mindre än 15.69 i sista stöten, vilket är klart längre än både i årsbästaserien och personbästaserien. Fredrik Samuelsson stötte 14.18 i första stöten, vilket är längre än i årsbästaserien.

Marcus Nilsson ligger på en 15:e-plats och Fredrik Samuelsson på en 17:e-plats inför kvällens tävlingar.

– Det är lite mixade känslor. 100-metersloppet var jag väldigt nöjd med, det var en bra start. Längden är väldigt dålig och man tittar till resultaten och min kapacitet, men det är min reumatiska sjukdom som ställer till det. Jag kände av hälsenan och höften mycket under tävlingen. Kulan är stabil, 14.18 är ett hyggligt resultat, sa Fredrik Samuelsson efter de tre första grenarna. 

Du kan fortsätta att följa tiokamparna när höjdtävlingen drar i gång i kväll klockan 18.30.

Övertygande Montler i längdkvalet

Thobias Montler klev in i EM-tävlingarna i längdkvalet med ett hopp på 8.06. Och med det enda hoppet var det finalklart för honom. Ett minst sagt övertygande kval.

– Det här var annorlunda från VM, kan man säga. Det var superskönt. Vi laddade för det och sa att vi går ut och slår till direkt och då blev det en centimeter över. Det här ger bra självförtroende, sa en mycket nöjd Thobias Montler efter kvalet.

Damernas kulkval hade tre svenska deltagare, Fanny Roos, Axelina Johansson och Sara Lennman.

axelina.jpg

Axelina Johansson. Foto: Deca Text&Bild

Axelina Johansson fick till en bra stöt i andra försöket. Den mätte 17.97 meter och det räckte till en sjätte plats och en plats i finalen.

– Mitt första EM så jag är superglad att jag gick till final. Jag tycker att det är kul när tjejerna stöter långt, då blir man lite extra taggad, sa en glad och finalklar Axelina efter kvalet.

Fanny Roos övertygade inte i kvaltävlingen men tog sig till final med sin bästastöt på 17.79.

– Det var en väldigt kämpig morgon, jag fick inte alls ihop det. Nu är det bara att ladda om till i kväll, sa hon till SVT efter kvalet.

Att finalen går redan samma kväll som kvalet ser Fanny Roos inte som ett problem:

– Jag brukar stöta två gånger om dagen när jag tränar så det blir bra.

Det var Sara Lennmans första stora mästerskap och kvalet slutade på 16.95 meter vilket tyvärr inte räckte till final.

– Jag kan inte påstå att jag är speciellt nöjd, men gjort är gjort och jag kan inte göra något annorlunda och någon ska ju ha den här placeringen också och den här gången blev det jag, sa en besviken Sara Lennman efter kvalet.

Men hon sa också att hon ser framåt och att det kommer fler mästerskap.

Damernas kulfinal går redan i kväll, klockan 20.38.

Henrik Larsson lovar mer

Svenska mästaren på 100 meter, Henrik Larsson, äntrade arenan i München och blev tvåa i sitt heat på 10.31 och gick vidare till semifinalen som avgörs i morgon, tisdag, klockan 20.05.

henrik.jpg

Henrik Larsson. Foto: Deca Text&Bild

– Loppet kändes helt ok. Jag var lite mer nervös än vanligt, men det är skönt att det är överstökat. Nu blir det vila inför semin i morgon. Jag har inte tävlat på en så här stor tävling på ett tag och det är skönt att skaka ur mig den känslan och skönt att vara vidare, sa en lättad Henrik Larsson till SVT efter loppet.

Han fortsatte:

– Tiden är helt ok men det finns mycket mer. Jag känner det i benen.

Lisa Gunnarssons stavkval började skakigt med två rivningar på 4.10 och hon satte sig i en knepig situation inför tredje hoppet, där hon klarade med darr på ribban. Men problemen var tyvärr inte över där, utan det blev tre misslyckade försök på 4.25 och där tog mästerskapet slut för hennes del.

– Det kändes aldrig bra och jag kom inte alls in i tävlingen. Det var som att jag saknade kraft i benen. Jag fick svårt med ansatsen och jag vet inte vad det beror på egentligen. Men det har varit en lång säsong och kroppen börjar nog bli lite sliten, sa en ledsen och besviken Lisa Gunnarsson.

Sändningarna från EM följer du på SVT Play eller via resultatlistorna. Vill du ha mer information om de svenskar som tävlar hittar du det i vår EM-guide.

/Anna-Lena Pettersson

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png
 •  
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg
 • aleris.png