Hem / Nyheter / Sagnia och Hermansson klara för EM-final: "Jätteskönt"

Sagnia och Hermansson klara för EM-final: "Jätteskönt"

Andra dagens förmiddagspass bjöd framför allt på försöks- och kvaltävlingar, två som tog sig vidare till final var Khaddi Sagnia i längd och Hanna Hermansson på 1500 meter.

Khaddi inledde längdkvalet något trevande med 6.19 med långt kvar på plankan innan hon ökade till 6.41 i andra omgången vilket just då placerade henne som nia totalt.

När det var dags för Khaddis sista hopp låg hon elva och var tvungen att öka för att känna sig säker på en finalplats. Khaddi lyckades öka till 6.59 vilket räckte till en sjundeplats i kvalet och säkert till final.

– Jätteskönt, det var lite struligt men jag fick till det i sista. Så länge man får till ett av hoppen så räcker det. Det som har varit struligt för mig sen VM har varit ansatsen och det beror på att jag är trött i kroppen, jag mår bättre nu än när jag kom hem även om det är en bit kvar, säger Khaddi.

Hanna Hermansson i ytterligare en EM-final

Precis som på EM i Berlin 2018 tog sig Hanna Hermansson vidare till final på 1500 meter efter att ha slutat trea i sitt försöksheat.

Hanna startade avvaktande och passerade 800 meter som sista löpare, med varvet kvar hade hon avancerat några placeringar och med 200 meter kvar var hon uppe som åtta.

In på upploppet kunde hon ligga kvar på innerbanan och gick urstarkt genom fältet fram till en tredjeplats och vidare till final på placering, tiden för Hanna blev 4:07.08.

– Det blev som jag hade tänkt mig, det passar mig att inte ha en hare och att det går lugnt med en snabb avslutning. Jag höll mig lugn på innerbanan och då öppnade det sig upp sig, det var sista 100 metrarna det gällde. Bara man håller sig kall så öppnar sig någonting och jag är förvånad över att tiden blev så bra med tanke på att det var så kontrollerat, sa Hanna efter loppet.

Yolanda Ngarambe sprang i heat två och hade motsatt taktik från Hanna när hon gick upp i tät inledningsvis. Med ett varv kvar var Yolanda trea och de låg före tiderna från första heatet.

Med 200 meter kvar blev Yolanda passerad av flera löpare och på upploppet tappade hon tyvärr ned till niondeplats och utanför möjlighet att gå vidare till final på tid, loppet var ändå Yolandas snabbaste på tre år med 4:05.68.

– Jag är besviken för jag ville gå vidare och när jag såg tiden tänkte jag att det borde räcka men sen såg jag att jag var nia och utanför de som kunde gå vidare. Skulle jag gjort någonting annorlunda så borde jag ökat farten tidigare, sa Yolanda till SVT efter loppet.

Bengtsson vidare till semi på 110 meter häck, Hrelja utslagen trots snabbare tid

bengtsson-heat.jpg

Joel Bengtsson. Foto: Deca Text&Bild

I försöksheaten på 110 meter häck hade Sverige två deltagare i Joel Bengtsson och Max Hrelja. Joel som sprang i första heatet fick en blixtrande start och ledde över de första häckarna. Efter kontrollerad löpning kunde han hålla in i mål som tvåa på 13.84, fyra löpare på placering från varje heat och ytterligare en tid avancerade till semifinalerna.

– Det känns bra, det var ett rätt lugnt lopp och jag kunde ha kontroll på placeringen och ta mig vidare till semifinal. Min plan var att komma i väg snabbt och hitta en bra position och kunna ta mig vidare på placering. Det kommer bli ett helt annat lopp i semifinalen, där kommer jag få trycka på rejält, säger Joel.

Max Hrelja sprang i det tredje och sista heatet där fler sprang betydligt snabbare, trots att Max med 13.80 hade en snabbare tid än Joel så blev han utslagen då han slutade sjua i sitt försöksheat. För att ta sig till semifinal på tid krävdes 13.76.

– Lite frustrerad men jag är mest frustrerad med min egen insats, lite för slappt i början och jag gör inte som jag ska vilket gör att jag halkar efter. Hade jag satt det bättre och gjort som jag ska så hade jag gått vidare på placering och sprungit snabbt, säger Max.

Sändningarna från EM följer du på SVT Play eller via resultatlistorna. Vill du ha mer information om de svenskar som tävlar hittar du det i vår EM-guide.

/Filip Lööv

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png
 •  
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg
 • aleris.png