Hem / Nyheter / Fredrik Samuelsson hörsammas av EA: Ska testa större startfält vid IEM 2023

Fredrik Samuelsson hörsammas av EA: Ska testa större startfält vid IEM 2023

Minskade startfält vid mästerskap förstör mångkampen. Ta in fler aktiva. Det var Fredrik Samuelssons budskap till Europeiska Friidrottsförbundet. Nu, efter massiv support, har han hörsammats. Större startfält blir verklighet vid IEM 2023.

I ett brev till European Athletics i mars 2021 vädjade den svenska mångkampsstjärnan Fredrik Samuelsson om att gå tillbaka till större startfält i europeiska mästerskap. Brevet undertecknades då av över 250 aktiva från 40 länder.

”Minskade startfält har ett antal negativa följder för mångkampen och mångkamparna, och jobbar mot våra gemensamma mål att utveckla och marknadsföra sporten. I synnerhet skapar kombinationen av mindre startfält och det nya världsrankingsystemet tillsammans en situation där det är oproportionellt utmanande för mångkampare att kvalificera sig för mästerskap”, skrev Samuelsson.

I brevet utvecklar han hur svårt det är för en mångkampare att dels ta sig till EM, dels att faktiskt slutföra mästerskapet. Under IEM i Torun 2020 slutförde endast åtta män mångkampen. Och tar man också i beaktning att mångkampare oftast inte gör speciellt många hela tävlingar per säsong gör detta att det är orättvist svårt för de aktiva att samla rankingpoäng och bli uttagna till mästerskap.

Rent konkret vill Samuelsson att startfälten vid IEM ska höjas från 12 till 16 deltagare, och från 24 till 32 vid EM.

Nu har Samuelsson och mångkampsvärlden fått rätt, och respons av EA. I ett brev som skickades för ett par veckor sedan meddelar de att de ska testa större startfält vid IEM i Istanbul 2023, och sedan utreda resultatet. Planen är att stegvis förstora startfälten. Det är dock oklart hur mycket större startfälten ska bli, än så länge.

– Det är glädjande nyheter att vi får den här responsen efter den tiden vi lagt ned på att främja problemet. Vi har fått superbra uppbackning från aktiva & coacher samt diverse mediakanaler. Vi kommer nu jobba vidare mot huvudmålet- få WA att återinföra 32 deltagare på VM och OS, säger Fredrik Samuelsson om beskedet.

Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png