Hem / Nyheter / Maja – om mästerskapen, medaljerna, motivationen och mycket mer

Maja – om mästerskapen, medaljerna, motivationen och mycket mer

SVENSK FRIIDROTT MÖTER. Den här veckan gästas podden Svenska Friidrottare av stjärnskottet Maja Åskag. Det vill du inte missa!

KLICKA HÄR för att komma till podden!

.

Maja Åskag fick ett enorm genombrott den gångna säsongen. Länge och väl höll hon på med gymnastik men hon råddes så småningom att testa friidrott.

- Jag blev för lång och kände att jag inte längre kunde utvecklas, men hade bra testresultat, så friidrotten blev naturligt och så hade jag en bästa kompis som var med i Råby-Rekarne redan, berättar Maja.

Hon började 2016 och redan 2017 var hon med på första svenska ungdomsmästerskapet och ledde tävlingen ända till sista omgången.

- Jag hade hållit på med friidrott i typ ett år och var med på USM och blev omhoppad med två centimeter. Då blev jag så upprörd och sa att "det här ska aldrig mer hända igen".

Mest tid ägnar podden såklart åt 2021 och den historiska dubbel-dubbeln med vinst i längd och tresteg på både JEM OCH JVM under samma år.

- JEM i Tallinn var så idylliskt, vi hade en stor trupp, 50 stycken, mina tränare var där, landslagsledaren Karin Olsson Westergren höll oss på gott humör och alla stöttade varandra på ett så härligt sätt. Hela svenska truppen, de som inte tävlade satt och hejade och man hade verkligen saknat människor på läktarna.

Maja minns exakt hur det kändes efter 14.05 i tresteget:

- Jag kommer ihåg när jag såg resultatet 14.05 och bara ville springa och krama mina tränare (Robert Söderlind Odin och Kristina Andersson), men det var något lopp som höll på så jag fick liksom vänta på det innan jag kunde springa dit!

Och efter tresteget blev det guld även i längd. Och sedan upprepades bedriften vid JVM i Nairobi där truppen bara bestod av tre personer (förutom Maja, Oskar Edlund och Gabriel Wallmark).

- I Nairobi hade jag först längdkval på dagen och sedan samma dag final i tresteget, så jag hann inte ens hem till hotellet utan stannade i tältet på plats och åt någon banan, men lyckades ändå ladda om. Det blev väl ingen klockren final men det räckte ändå (det blev faktiskt ändå 13.75, vår anm).

I podden pratade Maja också om motivation som det kommit mycket frågor om, och om vad man äter och om att hennes syster är hennes största förebild.

Text: Andreas Thornell/MathiasKarlsson

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png