Hem / Nyheter / Stark stavfinal gav Linus Jönsson en bronsmedalj

Stark stavfinal gav Linus Jönsson en bronsmedalj

Onsdagens tävlingar under U18EM bjöd på en hel rad fina topp åtta-placeringar och magiska förstadagar i tiokampen och kröntes med en bronsmedalj till Linus Jönsson i stav.

Under den tredje dagen av U18EM fick vi återigen se många fina prestationer från svenskarna. Det som stack ut mest var förstås Linus Jönsson som tog brons i stav efter att ha klarat 5.10.

– Linus gick in på 4,70 och tog i första, därefter stod han över 4,85 för att gå direkt på fem meter vilket han tog först i tredje och sista försöket. Linus som hoppade bättre och bättre under tävlingens gång tog även 5,10 i andra försöket. Höjden därefter 5,20, blev idag för högt, men bronspengen var säkrad, på samma höjd som guldet, och tävlingen avgjord! Verkligen så kul och välförtjänt! Linus visade att han är bäst när det gäller, säger landslagsledare Lisa Hannula Virving.

Linus Jönsson hade redan tidigare under året hoppat 5.10 och fanns med i medaljspekulationerna inför U18EM. Med sig till finalen hade Linus även Viktor Rahm som även han genomförde en bra tävling och slutade sexa på 4.85.

– Fantastiska prestationer av både Linus och Viktor under stavfinalen. Viktor var felfri till och med tangerat personbästa 4,85. Denna gång blev drömgränsen fem meter för högt, men en fin sjätteplats, säger Lisa Hannula Virving.

Guldet gick till Michal Gawenda från Polen och silvret till Valentin Imsand från Schweiz.

Urstark förstadag i tiokampen

leo_artikel.jpg

Leo Göransson imponerade i höjdhoppet.

Tiokamparna Leo Göransson och Victor Törnström inledde sina tävlingar under förmiddagen och avslutade med 400 meter som sista gren för dagen och båda två har gjort mycket fina tävlingar under dagen. Mest imponerade var kanske Leo Göranssons höjdhopp där han hoppade så högt som 1.93 och Victor Törnströms 400-meterslopp där han gick i mål på 48.91, båda starka personliga rekord. Förutom höjdhopp och 400 meter har tiokamparna också betat av 100 meter, längdhopp och kula.

Inför morgondagen ligger och Victor Törnström tvåa på 3981 poäng och Leo Göransson fyra på 3948 poäng.

victor_artikel.jpg

Victor Törnström ligger tvåa inför morgondagen.

Flera svenskar på topp åtta-placeringar

Under onsdagens finaltävlingar radade svenskarna upp glädjande topp åtta-placeringar.

I en oerhört stark spjutfinal fick finländaren Topi Parviainen till ett monsterkast på 84.52 i sista omgången vilket ledde till seger, personligt rekord med nio meter och europarekord för 17-åringar. Svenska Viktor Lögdahl kastade sig till en utmärkt femteplats med 67.63.

I pojkarnas kula stötte Gustav Rydåker 18.27 och blev även han femma. Han hade en dryg meter upp till medaljplatserna och vann gjorde Ali Peker från Turkiet på 21.03.

Ebba Cronholm sprang 2000 meter hinder på 6:47.97 och det räckte till en sjätteplats. Agnes Thundal kom strax efter på nya personliga rekordet 6:49.45 på en sjundeplats. Vann gjorde tyskan Jolanda Kallabis på 6:20.22.

På 400-metersloppet gick det undan. Svenskarna Lucas Törnström och Jeroen Persson sprang in på femte, respektive sjunde plats men snabbast av alla vad spanjoren David Garcia som sprang i mål på det nya mästerskapsrekordet 46.67.

På flickornas 3000 meter sprang Sofia Wallén in på en stark sjundeplats i den israeliska värmen som tog hårt på flera av tjejerna i loppet.

Övertygande längdkval av Ayla Hallberg Hossain

ayla_artikel.jpg

Ayla Hallberg Hossain gjorde ett toppenkval. 

Under förmiddagens kval var det framför allt Ayla Hallberg Hossain som stack ut. Tidigt på morgonen slog hon till i längdkvalet när hon hoppade längst av alla med 6.35 redan i första hoppet, och gick vidare till final som en klar medaljfavorit. Längdfinalen går i morgon, torsdag.

Vidare till final gick också Edvina Norberg i diskus, dessvärre fick hon inte med sig Beatrice Pettersson. Finalen kan man följa under tordagskvällen.

På 400 meter häck lyckades inte Latifa Afrah ta sig till final.

Alla resultat från andra dagen av U18EM.

/Anna-Lena Pettersson 

Foto: Deca Text&Bild

 

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png
 •  
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg
 • aleris.png