Hem / Nyheter / Doha DL: Två stavtävlingar i en

Doha DL: Två stavtävlingar i en

Alla tio i startfältet hade personbästa på minst 5.80 – för hälften var det t o m 6.00 eller högre. Så alla förutsättningar fanns för en högklassig tävling och arrangören hade gjort tidernas tuffaste höjningsschema med 10:or ända upp till 6.01!

Att tävlingen i Doha flyttats inomhus innebar snarast att förutsättningarna framstod som ännu bättre. Ändå blev det faktiska utfallet så totalt annorlunda teorin: Tre man försvann redan på 5.61, ytterligare två på 5.71 och fyra till på 5.81 – och plötsligt var själva tävlingen över eftersom bara en man – en viss Mondo Duplantis – var kvar.

Står i särklass

Och inte bara ”kvar”: Medan de andra haft det ganska slitigt redan på 5.71 och sedan aldrig varit riktigt nära på 5.81 hade han flugit ett par-tre decimeter över 5.81 i första. Sällan har nog den rådande kapacitetsskillnaden mellan ettan och den övriga världseliten illustrerats så tydligt.

Frågan är t o m om inte just Mondos monsterhopp i första omgången på 5.81 ”skrämde” övriga så pass att de undermedvetet "tappade sugen”. Att motivationen att verkligen försöka klara 5.81 rann bort eftersom det ändå inte skulle vara till någon större nytta.

Något som i sin tur kom att förstärka bilden av hans överlägsenhet och ge en betraktare känslan av att det egentligen genomfördes två skilda tävlingar: Först en B-final för alla övriga och sedan en A-final för Mondo.

Tio raka över sex meter

I sin egen ”A-final” fortsatte Mondo nu direkt från 5.81 till 6.02 som också fixades med samma självklarhet med mycket luft. Därmed var en segermarginal på nästan en tredjedels meter ett faktum. De två första försöken sedan på 6.12 var inte hller dåliga.

Men 6.02 var ju redan det tillräckligt för att bygga vidare på den svit av 6-plus-tävlingar som nu – efter tre sista tävlingarna förra sommaren och vinterns sex innetävlingar – nu är uppe i tionde raka.

Åttonde DL-vinsten

Med fortfarande ett halvår kvar till 23-årsdagen var det dessutom karriärens 19:e DL-start för Mondo. Facit så här långt är 8 segrar, 4 andra-, 2 tredje-, 3 fjärde- och 2 sjundeplatser.

På blivande VM-arenan i Eugene är det om drygt två veckor alltså dags för DL-start nr 20. Då lär nog motståndet bli tuffare än den här lördagen i Doha. Fast för det krävs förstås att någon eller några förmår hänga med åtminstone upp mot sex meter som ju numera är Mondos basnivå.

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png