Hem / Nyheter / Dubbelhelg modell "med extra allt"

Dubbelhelg modell "med extra allt"

Tävlingsintensiteten i Europa trappas upp ytterligare och det märks genom att även mitt-i-veckan-dagarna tas i anspråk. Idag onsdag den 25 maj t ex tävlar svenskar på Continental Tour-galor i Grekland, Finland, Spanien och Tyskland:

Hoppargala i Grekland

Thobias Montler (längd), Maja Nilsson (höjd) och Gabriel Wallmark (tresteg) ”smygstartade” redan häromdagen i Kalamata men nu är det allvar i den speciella hoppgalan i Aten-förorten Kallithea. Där får de dessutom sällskap av Fabian Delryd (höjd) och Rebecka Abrahamsson (tresteg).

Tävlingen går redan i eftermiddag svensk tid med Fabians höjdtävling först ut kl 15:00. Thobias längdtävling (där han återigen ställs mot Tentoglou) och Majas höjdtävling startar två timmar senare.

Arrangörens hemsida

Årets första finska GP-gala

Lova Perman – som i vintras satte juniorrekord inomhus på 800m – springer sin specialsträcka kl 17:50 och Sara Forssell skall (med start kl 18:35) göra sin fjärde släggtävling på 12 dagar.

Arrangörens hemsida

Simon S åter på persarenan

”Meeting Iberoamericano” i Huelva i Spaniens sydvästra hörn etablerades 2005 och har körts varje år sedan dess utom coronaåret 2020. I fjol slog Simon Sundström till med 8:21.50 på hinder en tid som kom att föra honom till OS i Tokyo.

I kväll är Simon tillbaka i Huelva med siktet inställt på direktgränsen till  VM i Eugene som är satt till 8:22.00. Hans lopp startar kl 20:30. Med i Huelva är även Alexander Lundskog som springer 800m en dryg halvtimme tidigare.

Arrangörens hemsida

Kim möter Vetter & Co 

Efter en krampkänning som fick honom att avbryta säsongspremiären i Doha testar Kim Amb igen i kväll i tyska Dessau. Motståndet är extremt tufft med fem 88m-kastare inkl de senaste åren 90m-maskin Vetter och Doha-tvåan Vadlejch. Spjutet börjar kl 20:05.

Även 1500m-loppet kl 19:30 har svenskt deltagande i form av säsongsdebuterande Samuel Pihlström

Arrangörens hemsida

15 svenskar i kval till stora NCAA-mästerskapen

Idag – eller rättare sagt i natt svensk tid – inleds också det näst sista steget i USA-säsongen för våra universitetsfriidrottare därborta: Fyra dagar av Regionals. Det är ett direktkval till det slutmålet ”Nationals” som går två veckor senare (8-11 juni) på blivande VM-arenan i Eugene (Oregon).

Regionals genomförs i två grupper, en östlig som kör i Bloomington (Indiana) och en västlig som tävlar i Fayetteville (Arkansas) och det handlar om något så märkligt som tävlingar utan vinnare. Dvs man håller bara på till dess de 12 från gruppen som i varje gren får åka till Nationals är utkristalliserade.

I den östra gruppen har Sverige med Andrea Claeson (5000m), Emma Söderström (höjd), Lisa Gunnarsson och Filippa Miller (stav), Jessica Mattsson (slägga) samt Sebastian Löschner (kula och diskus)

Och i den västra gruppen representeras vi av Julia och Wilma Nielsen (800m), Emilia Sjöstrand (tresteg), Axelina Johansson (kula), Awet Mengsteab (3000m hinder), Joel Bengtsson (110m häck), Oskar Edlund (400m häck), Simon Thor (stav och spjut) samt Ivar Moisander (slägga).

NCAA Div 2-mästerskap

Fast vi har också några aktiva därborta som kör sina Nationals redan nu. Minna Svärd (stav och 400m häck), William Frobe (400m häck) och Philip Stömne (tiokamp) går på litet mindre universitet som har sina ”NCAA Div 2”-mästerskap nu torsdag-lördag (26-28 maj) i Allendale (Michigan).

Arrangörens hemsida

Bortsett från USA-tävlingarna händer inte så mycket torsdag-fredag men sedan brakar det igång med full kraft igen på lördag:

Stor stafetthelg på Vallen

Härhemma är det då dags för årets första arena-SM, nämligen stafetterna för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner som genomförs på Slottsskogsvallen i Göteborg lördag-söndag.

Tävlingarna pågår kl 13:00-18:00 (17 finallopp) på lördagen och kl 10:00-16:30 (19 finallopp) på söndagen.

Naturligtvis är Friidrottskanalen på plats och live-sänder båda dagarna i sina helheter!

Arrangörens hemsida

Tre svenskar på Diamond League

På lördag 28 maj är det återigen Diamond League-dags. Årets tredje deltävling går på blivande VM-arenan Hayward Field i Eugene (Oregon). Tre svenskar finns med i startlistorna: Mondo Duplantis (stav), Khaddi Sagnia (längd) och Carl Bengtström (400m häck).

Eftersom det är Diamond League återkommer vi på tävlingsdagen med en speciell och mer detaljerad förhandstext modell ”tittarguide”!

Sportkanalen och CMore direktsänder DL Eugene på lördag kväll med start kl 21:15.

Arrangörens hemsida

Kastargäng på Island

Islands Friidrottsförbund bildades 1947 och arrangerar på lördag en 75-årsjubileumstävling i Selfoss. Kast har ju varit Islands starkaste bransch inom friidrotten och därför står två kastgrenar litet extra i fokus på tävlingen:

I slägga (start kl 14:00) kör man en mixad tävling med två kvinnliga och två manliga kastare och Sverige bidrar med våra aktuella ettor, dvs Grete Ahlberg och Ragnar Carlsson.

Huvudnumret är ändå manlig diskus (start kl 16:15) där man som motstånd till sin egen rekordhållare (69.35) Guðni Valur Guðnason bjudit in topp-2 från OS – dvs Daniel Ståhl och Simon Pettersson – plus USA:s Sam Mattis (pers 68.69 i lördags).

Banrekordet är på 67.64 och sattes för 33 år sedan av en viss Vésteinn Hafsteinsson. Ett resultat som kom att stå sig som isländskt rekord till dess Guðnason   övertog det hösten 2020.

Arrangörens hemsida

David på Europacupen 10000m

Pacé i Bretagne i nordvästra Frankrike är årets arrangör av Europacupen 10000m. Sveriges enda representant den här gången är David Nilsson.

Manliga B-heatet går kl 18:55 och A-heatet kl 20:20. Heatindelningen av de 73 anmälda är ännu inte offentliggjord.

Europaförbundets hemsida för tävlingen

Arrangörens hemsida

Löpargäng i Belgien

Bortsett från coronaåren har breddelittävlingarna i Belgien blivit allt populärare för svenska friidrottare, framförallt för medel/långfolket.

På lördag är det dags i Oordegem och när man ser tidsprogrammet förstår man att det inte bara är svenskarna som upptäckt dessa tävlingar: Första gren (9 heat 100m) startar kl 10:00 och sista gren (4 heat 5000m) startar kl 00:40. Dvs tävlingen kommer att pågå i 16 timmar i sträck!

Sju svenskar i startlistorna den här gången. Intressantaste namn Simon Sundström (uppsatt på både hinder och 1500m, gissningsvis styrs valet av hur det gått på hinder i Huelva tre dagar tidigare), Emilia Lillemo och Julia Samuelsson (båda hinder) samt Anna Silvander (800m).

Arrangörens hemsida

Live-resultat och -streaming?

På arrangörernas hemsidor bör man kunna hitta länkar till både live-resultat och live-streaming.

Merparten av alla dessa utländska tävlingar lär komma att streamas. Några helt fritt, några geoblockade så att man behöver VPN och några bakom betalvägg. Närmare information brukar finnas på aktuell tävlings hemsida.

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg