Hem / Nyheter / Helgen: Nu börjar sommaren!

Helgen: Nu börjar sommaren!

Ett ”säkert sommartecken” i den moderna internationella friidrotten är den första Diamond League-galan för året. Så i år börjar friidrottssommaren på fredagen för då är det dags att öppna den 13:e DL-säsongen – och som vanligt är Doha först ut.

Sverige kommer där att representeras av Mondo Duplantis, Fanny Roos och Kim Amb och galan kommer att direktsändas av SVT. Vi återkommer med en mer detaljerad ”tittarguide” för DL Doha med de viktigaste klockslagen, svenskarnas motstånd och övriga förväntade höjdpunkter.

Kastarna samlas i Bålsta

Det är inte heller bara Diamond League som startar den här helgen. I Bålsta drar kastarnas ”Viking Throwing Tour” igång med Vårkastet som samlat stora delar av den svenska kasteliten. Seniorerna tävlar på lördagen (då Friidrottskanalen live-sänder), juniorerna och ungdomarna på söndagen.

För seniorerna ser släggtävlingarna särskilt intressanta ut: I manliga ställs Hässelbys Ragnar Carlsson mot brittiske 76m-mannen Chris Bennett och i kvinnliga är det ”litet SM” med Hammarbys Grete Ahlberg, Motalas Sara Forssell, Spårvägens Eleni Larsson och Upsalas Kajsa Wennberg.

Vårkastets hemsida

Friidrottskanalens sändning

Lag-SM-kval i Jönköping

Apropå SM genomförs på lördag i Jönköping den första av årets två Lag-SM-kvalmatcher (den andra går nästa lördag i Täby). I Jönköping tävlar Växjö, Mölndal och Linköping med både manliga och kvinnliga lag och har för män sällskap av IF Göta och Högby och för kvinnor av MAI och Hovslätt.

Arrangörens sida för startlistor och live-resultat

Vinnande lag på söndag i Jönköping för resp män och kvinnor kvalar in till Lag-SM-finalen som går i Uppsala den 21 juni.

I helgen genomförs även matcher i lägre divisioner i Ljungby på lördag och Lerum på söndag.

Information om årets Lag-SM och Svenska Friidrottscupen

10000m i London

Ute i Europa rullar marathonvåren vidare med lopp i bl a Köpenhamn, Riga och Génève. "Copenhagen Marathon" har samlat runt tusentalet svenska deltagare. Men samtidigt smyger också den europeiska arenasäsongen igång:

Traditionella ”Night of the 10000m PB’s” i London på lördag kväll har visserligen inte Europacupstatus det här året men ändå är ett gäng av våra bästa anmälda med ambitionen att springa fort: Hässelbys Sarah Lahti, Ullevis Suldan Hassan, Högbys David Nilsson och Keep Ups Mohammadreza Abootorabi.

Tävlingens hemsida

Mästerskapstider i USA

I USA:s universitetsfriidrott har man nått fram till mästerskapsperioden som inleds – och för dem som inte kvalar in till "Regionals" avslutas – med de ”gruppmästerskap” som kallas ”Conference”. Den här helgen har vi svenska deltagare i åtminstone 14 sådana mästerskap:

T ex Lisa Gunnarsson på ”Southeastern”, Wilma och Julia Nielsen på ”Missouri Valley”, Ivar Moisander på ”Pac-12”, Joel Bengtsson på ”Sun Belt”, Emilia Sjöstrand på ”Mountain West” och Axelina Johansson på ”Big 10”.

I helgen avslutas också high school-säsongen för Spårvägens diskuskasterska Emma Sralla som efter sina 56.39 i ”District” och 54.10 i ”Region” nu på lördag tävlar i ”State”, dvs mästerskapen för hela delstaten Texas.

/ A. Lennart Julin

 

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png