Hem / Nyheter / Helgen: Superlördag väntar!

Helgen: Superlördag väntar!

”Allting på en gång” – så kan man sammanfatta den kommande lördagseftermiddagen. En ledig helg inför Regionals för USA-folket kompenseras nämligen av hyperaktivitet hitom Atlanten toppad av årets första Diamond League på europeisk mark..

Det är den brittiska DL-galan som normalt gått på OS-arenan i London men som den här gången är utlokaliserad till Birminghama (för sommarens Samväldesspel) nyrenoverade "Alexander Stadium". Fem svenska namn i startlistorna: Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus, Khaddi Sagnia i längd, Sarah Lahti på 5000m och Michaela Meijer i stav.

friidrott.se återkommer på lördag förmiddag med en speciell förhands (”tittarguide”) för Birmingham-galan, som kommer att direktsändas kl 15-17 av SVT1 och SVT Play.

Varvet är tillbaka!!

På hemmaplan är GöteborgsVarvet det i särklass största evenemanget med drygt 42.000 anmälda i tävlingens comeback i full skala efter de två coronaåren. Första startgruppen med eliten ger sig iväg kl 13:00.

I årets lopp ingår in te SM men den svenska eliten representeras ändå av Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm. Ja, i anmälningslistorna hittar man även Samuel Russom som ju dock så sent som i söndags slog till med 2:09 på dubbla distansen.

Arrangörens live-resultatsida

Varvet kommer i år att live-streamas av GP på gp.se. Sändningen startar kl 12:45 och hänger i till ca 19:00.

Lag-SM-kval i Täby

Men lördagen är inte utan SM-anknytning eftersom det är dags för den andra kvalmatchen till Lag-SM. I söndags i Jönköping kvalade Mölndal (män) och MAI (kvinnor) in och skall alltså de två sista platserna i finalfältet i Uppsala den 21 juni besättas.

Totalt sju lag deltar i vardera matchen och sex klubbar är representerade i båda: Huddinge, Lidingö, Tjalve, Tureberg, Västerås och Örebro. De kompletteras bland männen av Hammarby och bland kvinnorna av arrangörsklubben Täby.

Första start på Tibblevallen kl 11:30 och sedan följer ca sju timmars tävlande innan det är avgjort vilka som vunnit och därmed säkrat sig de sista finalplatserna.

Arrangörens live-resultatsida

5000m för alla på Stadion

På lördagseftermiddagen är det också premiär för en ny tävling: ”Hoka Spåret 5000m” på Stockholms Stadion. Tävlingen startar kl 15:30 och kommer att innehålla fyra heat med deltagare på hela skalan från bandebuterande motionärer till absolut svensk elit.

I startlistorna för A-heatet som startar kl 17:30 hittar man namn som Emil Danielsson, Mohammadreza Abootorabi och Emil Blomberg plus norske Magnus Tuv Myhre (28:04 på 10000m i april) och danska junioren Joel Ibler Lillesø (7:48 på 3000m inomhus i Sollentuna i vintras).

Tävlingens hemsida

Tävlingen kommer live-streamas på Spårvägens instagram-sida

Mångkamp i Ljungby

I helgen inleds också den nationella mångkamspssäsongen på numera traditionellt sätt med ”Ljungby Mångkampen”. Den gäller också som observationstävling för NM-mångkamperna (som i år inte omfattar bara juniorer och ungdomar utan även seniorer) som går i Finland om tre veckor.

Tävlingens hemsida

Arrangörens live-resultatsida

Apropå vårtraditioner så tillhör kastfestivalen ”Hallesche Wurfertage” i tyska Halle den kategorin. En tävling som startades redan på den tiden då det fanns ett land som hette DDR och som vuxit till en internationell begivenhet sedan muren föll för drygt trettio år sedan.

Stort kastargäng i Halle

Sverige har skickat stora trupper i många och 2022 är inget undantag med 30-talet namn i anmälningslistorna. Bland dessa finns seniortopp som Fanny Roos (kula, möter bl a IVM-medaljörerna Dongmo och Ealey) och Ragnar Carlsson (slägga, möter fyra man med pers på 74-77 meter) men också JVM-aktuella tonåringar som Leo Zikovic (kula) och Leo Bystedt (slägga).

Det blir två intensiva tävlingsdagar där seniorerna kör alla sina grenar på lördagseftermiddagen från kl 12:45 och ca fyra timmar framåt.

Arrangörens live-resultatsida

Lokala TV-bolaget MDR-livesänder seniortävlingarna lördag eftermiddag från kl 12:40.

Team Tregaro i Grekland

Yannick Tregaros träningsgrupp är på läger i grekiska ”olivstaden” Kalamata (södra Peloponnesos) och passar då på att testa formen vid lördagens traditionella gala ”Papaflessia”. Planen är att Thobias Montler och Tilde Johansson springer 100m samt att Maja Nilsson hoppar höjd.

Tävlingarnas ”prime time” infaller kl 17-19.

Tävlingens hemsida

Hetsig lördag - lugnare söndag

Så beskrivningen ”Allting på en gång” är verkligen berättigad för lördagseftermiddagen 21 maj: Birmingham, Göteborg, Täby, Stockholm, Ljungby, Halle och Kalamata kör alltså i stort samtidigt.

Söndagen blir dock betydligt lugnare eftersom det är bara Ljungby, Halle och Göteborg (Lilla Varvet) som är två dagars.

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg