Hem / Nyheter / Ingen vanlig onsdagskväll ute i Europa

Ingen vanlig onsdagskväll ute i Europa

Elva svenska friidrottare var den här onsdagskvällen spridda över fyra galor i Grekland, Tyskland, Spanien resp Finland. Samlade utfallet blev två nya och ett tangerat pers samt nio personliga årsbästan – varav åtta även var nya svenska årsbästan.

Hoppgalan i grekiska Kallithea gick i 31-gradig gassig solvärme vilket man inte klagar på som hoppare. Här kom också hela fem av de nya svenska årsbästanoteringarna:

Thobias 8.27

Fabian Delryd 2.21 (tidigare årsbästa 2.20) i höjd, Thobias Montler 8.27 (8.10) i längd och Gabriel Wallmark 15.78 (15.55) i tresteg bland männen och Örgrytes Maja Nilsson 1.91 (1.88) i höjd och Rebecka Abrahamsson 13.42 (13.19) i tresteg bland kvinnorna. Alla utom Rebecka hade f ö själva det tidigare årsbästat.

Tre av dem fick kliva upp på prispallen, Fabian såsom segrare efter kryss-fri hoppning upp t o m 2.21, Thobias såsom tvåa efter att ha tangerat sitt utomhuspers (med 7-8 cm kvar på plankan) och Maja såsom trea med sitt första 1.90+ resultat efter knäoperationen förra året.

Thobias hade förutom 8.27 även hopp på 8.21 och 8.11 men fick trots den starka insatsen se sig besegrad. Inte av hemmafavoriten Tentoglou som strukit sig p g a skadekänning utan av 23-årige indiern Murali Shreeshankar som med 8.31 visade att hans 8.36 i april inte var någon tillfällighet. Alltså någon att räkna med i fortsättningen.

Samuel ny under 3:40

Medel/långfolket var utspritt på tyska Dessau, finska Lahti och spanska Huelva. I Dessau valde Hälles Samuel Pihlström en litet avvaktande öppning när haren i täten drog i väg i en 57:a på första varvet.

Sedan lugnade det ned sig därframme och fältet började återsamlas. Med ca 600 m kvar började Samuel plocka placeringar från sin position nästan längst bak. Och nu gick det fort: Sista 800m på 1:54.0 och sista 400m på 55.5 sekunder innebar att Samuel närmast flög förbi konkurrenter på slutrundan.

Till slut var det bara fyra man som ”klarade sig undan” och Samuel gick alltså i mål som 5:a. Med tiden 3:39.85 passerade han ”dröm-3:40” för allra första gången - sannolikt också första gången någon svensk gjort under 3:40 efter att ha öppnat första 800m på 2:01.0!! - och dessutom blev det svenskt årsbästa med ca fem sekunder.

Lova nära juniorekordet

I Lahti var det säsongsdebut för IF Götas Lova Perman som ju fick ett stort lyft på Nordenkampen i Uppsala i vintras då hon satte svenskt juniorrekord som tvåa på 2:04.38.

Farthållaren nu öppnade på 61.2 med Lova som 6:a (på 62.1) och sist i den tätklunga som bildades ganska snart efter starten. På sista bortre lång började Lova avancera så vid 600m (1:33.7) var hon uppe som tvåa. På upploppet fick hon släppa förbi en blixtspurtande finländska men höll tredjeplatsen.

2:05.08 innebar utepers med ca sekunden plus att gränsen för JVM i Colombia i juli underskreds med nästan 1½ sekund. Till det svenska juniorrekordet utomhus fattas nu bara just över sekunden.

Fösta vattengraven ställde till det

I spanska Huelva startade Lidingös Simon Sundström hinderloppet med både ambtioner (ned mot VM-gränsen 8:22) och goda minnen från i fjol (det var  i Huelva perset 8:21.50 sattes). Tyvärr var startfältet väl stort (21 deltagare inkl haren) så natt det blev tät klunglöpning i början.

Och i trängseln vid första vattengraven snubblade Simon till vid landningen och var tvungen att ta emot sig med händerna. Lyckligtvis höll han sig på benen men både farten och positionen var ögonblickligt förlorade i det stora startfältet.

Visst försökte Simon jaga på loppets andra halva och han var t o m ända uppe på 7:e platsen ett tag men sistavarvet blev tungt och Simon slutade 11:a på för honom blygsamma 8:38.

På 800m i Huelva sänkte Ullevis Andreas Lundskog sitt eget svenska årsbästa med nästan 1½ sekund till 1:48.54 efter ett lopp där han låg i slutet av fältet hela vägen. Halvvägs hade Andreas 52.5 men på andra varvet blev det i princip ren sololöpning för honom.

Kim över 78

Även kast bidrog till skörden av nya årsbästan. Kim Amb bröt ju Diamond League i Doha efter ett endast kast men han var nu tillbaka på tävlingsbanan vid galan i Dessau. Resultatet? Jo, tre kast över 75 toppat av nya årsbästat 78.01 vilket gav 5:e plats i tävlingen.

Det kändes som ett 80m-kast inte är speciellt långt borta. I så fall skulle 2022 bli Kims elfte säsong som 80m-kastare.

Storfavorten Johannes Vetter hade känning av en skada och lämnade därför återbud efter uppvärmningen.

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg