Hem / Nyheter / Jättelopp av Lahti: "Väldigt nöjd"

Jättelopp av Lahti: "Väldigt nöjd"

Sarah Lahti imponerade stort på lördagens Diamond League-gala där hon sprang 5000 m på 15:04.87 – pers med dryga 5 sekunder, under VM-kvalgränsen och en tid som gör henne till Sverigetvåa genom alla tider. Övriga svenskar hade en tyngre dag.

Sarah Lahti har nyligen haft lite problem med baksida lår och var tveksam inför start. Väl i mål kunde hon konstatera att hon gjorde helt rätt som ställde upp.

- Det var en lättnad. Jag fick bryta ett lopp i förra veckan, jag har lite problem med hamstrings, så jag var lite rädd; skulle jag springa, skulle jag inte springa? Nu är jag väldigt nöjd att jag gjorde det, säger Sarah till SVT Sport.

Loppet vanns av etiopiskan Dawit Seyaum på nya världsårsbästat 14:47.55 och Sarah hade länge och väl kontakt med tätgruppen. Under den fjärde kilometern fick hon dock släppa en lucka till en grupp om sex löpare.

Sammantaget var det ett väldisponerat och taktiskt väl genomfört lopp av Sarah.

- Det kändes väldigt bra! Min taktik var att öppna ganska lugnt, ändå vara med där framme men liksom hålla mig en bit bakom så jag inte kände av temporyckningarna hela tiden. Det lyckades jag väldigt bra med. Det kändes bra hela vägen och jag är väldigt nöjd med ett personbästa, säger Hässelbylöparen till SVT, och fortsätter:

- Jag försökte bara hitta en bra rygg hela tiden. Och när den löparen släppte försökte jag gå fram ett steg och hänga på nästa, och det lyckades jag bra med. Sedan var det lite synd att jag släppte tätklungen där, men det kommer. Jag ska vara som bäst i augusti.

- Det kommer både ett VM och ett EM och jag siktar väl lite mer mot EM. Men även mot VM, för att få bra erfarenhet och förhoppningsvis kunna springa bra där med.

Inför lördagen var Sarahs personliga rekord på 5000 meter 15:10.24. Nu skriver vi stället 15:04.87 och drömgränsen 15 minuter är inte så långt borta. På den svenska genom-tiderna-listan passerar Sarah Lahti nu Sara Wedlund som tidigare låg tvåa med 15:06.90. Meraf Bahta toppar listan med 14:49.95.

Supertävling av Ceh – motigt för Ståhl och Pettersson

Inför den stjärnspäckade diskustävlingen fanns stora blågula förhoppningar på Daniel Ståhl och Simon Pettersson, även om den sistnämnde haft en del teknikproblem hittills i år.

Den här dagen var det dock en annan kastare som skulle briljera. Kristjan Ceh stod nämligen för en fantastisk serie med två kast på dryga 69 meter och en riktig pärla i den tredje omgången där diskusen flög hela 71.27, pers med 92 centimeter, nytt Diamond League-rekord och nytt världsårsbästa.

genom-tiderna-listan i världen kliver Kristjan Ceh nu upp till tionde plats och med en centimeters marginal petar han samtidigt ner bland andra Ricky Bruch till delad elfteplats.

För Daniel Ståhl och Simon Pettersson blev inte detta någon minnesvärd eftermiddag. Simon fick det inte att stämma i något kast och hade 56.82 som enda registrerade resultat. Daniel slutade visserligen trea bakom Ceh och Andrius Gudzius, men 65.97 som bästa-notering var naturligtvis inget som Spårvägenkastaren var nöjd med:

- Det var inte alls bra. Uppvärmningen kändes rytmisk och bra och det kändes hyfsat rytmiskt på tävling, men det är för dåligt resultat alltså, så är det, sa Daniel till SVT Sport, som undrade vad som inte stämde.

- Bra fråga. Jag ska ta det med min coach sedan. Men solen går upp i morgon också, så det är bara att tuta på vidare. Jag ska tävla på Island nästa vecka så det är bara att köra vidare.

Sagnia 6.46 – Mihambo suverän

Khaddi Sagnia hade problem att komma rätt till plankan och fick det inte riktigt att lyfta i sin utomhusdebut. Längstahoppet mätte 6.46 och kom i fjärde omgången, ett resultat som gav en sjundeplats i tävlingen.

En som hade desto roligare i längdhoppsgropen var segrande Malaika Mihambo. Den tyska superstjärnan slog till med nya världsårsbästat 7.09 i den fjärde omgången och följde upp med ytterligare ett sjumetershopp, 7.06 i sjätte och sista.

I damernas stavhopp säsongsdebuterade Michaela Meijer som tyvärr rev ut sig redan på ingångshöjden 4.30.

- Jag persar i sprint och persar på gymmet men kan inte hoppa. Jag fattar inte vad jag ska göra, säger Meijer till SVT – se intervju HÄR.

Amerikanskan Sandi Morris vann stavtävlingen på 4.73.

HÄR hittas alla resultat från lördagens Diamond League-gala.  

/Mathias Karlsson 

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg