Hem / Nyheter / På TV i dag: OS-finalrepris i diskus

På TV i dag: OS-finalrepris i diskus

Förra veckan öppnade vår ena OS-mästare Mondo Duplantis sin Diamond League-säsong i Doha och nu är det dags för vår andre OS-mästare Daniel Ståhl att kliva in i DL 2022. Det sker på lördagseftermiddagen på Alexander Stadium i Birmingham.

15:53 M Diskus

Precis som Mondo gör Daniel det i rollen som titelförsvarare efter att ha triumferat i fjolårsfinalen i Zürich. Daniel är dessutom vår mest rutinerade ”Diamond League-are”: Han debuterade 2013 och trots att antalet deltävlingar i diskus har skurits ned de senaste åren blir starten nu hans 33:e i denna ”elitserie”.

Motståndet i Birmingham blir tuffast tänkbara eftersom Daniel kommer att ställas mot de kastare som tog placeringarna 2-6 på Tokyo-OS förra sommaren, dvs Simon Pettersson, Lukas Weisshaidinger, Matt Denny, Kristjan Ceh och Andrius Gudzius!

15:25 K Längd

Även Khaddi Sagnia i längd hade ett bra DL-år 2021 som för henne kulminerade i en andraplats i inalen slagen bara av serbiska Ivana Spanovic och närmast följd av ukrainska Marina Bech-Romantjuk. Alla dessa tre är med igen nu när det är dags att öppna nästa DL-sommar och de har dessutom sällskap av OS-ettan Malaika Mihambo.

Alla fyra säsongdebuterar nu så det är omöjligt att bedöma de aktuella styrkeförhållandet. Superrutinerade Spanovic (nu med nya efternamnet Vuleta) visade dock ”gammal god” form så sent som i mars då hon med ett 7.06-hopp överlägset tog hem guldet på IVM hemma i Belgrad.

16:03 K 5000m

Lördagens fjärde svenska deltagare i DL Birmingham är Sarah Lahti som skall springa 5000m i ett lopp där det mest anmärkningsvärda är att Kenya inte har någon enda deltagare! Faktum är att 12 av 18 deltagare är från Europa. Det innebär i sin tur att det bör finnas en rejäl klunga som i likhet med Sarah har VM-gränsen 15:10 i fokus.

Även med kenyanskor i loppet hade Burundis Francine Niyonsaba varit klar favorit till segern efter hennes starka 3000m i Doha förra veckan där hon i blåsten gjorde merparten av tätjobbet och ändå hade kraften att ta hem spurten om segern.

14:47 K Stav

Tillsammans med manliga diskusen är stav den gren som har mest karaktär av ”OS-finalrepris” med 1:an Katie Nageotte, 3:an Holly Bradshaw, 4:an Ekaterini Stefanidi, delade 5:a Tina Sutej och 8:an Nikoleta Kyriakopoulou plus vinterns IVM-vinnare Sandi Morris.

Så för Michaela Meijer blir det ”direkt in i hetluften” i säsongsdebuten. Höjningsschemat: 4.30 – 4.45 – 4.55 – 4.65 – 4.73 – 4.81 + 5 cm

Vid sidan av de fyra svenskgrenarna finns det anledning att hålla särskild koll på:

15:46 K 100m

Topptrion på 200m i Doha Gabriella Thomas, Shericka Jackson och Dina Asher-Smith möts nu på 100m. På dubbla distansen var brittiska Asher-Smith chanslös. Kan hon hävda sig bättre nu?=

16:28 M 1500m

Dohavinnaren Abel Kipsang klar favorit till ny seger. Svåraste utmanarna nu – som han slapp senast – torde bli spanske Mohamed Katir och brittiske OS-medaljören Josh Kerr som ju båda också har personliga rekord under 3:30.

16.51 K 800m

Galans slutpunkt som man hoppas skall få Birmingham-publiken att gå hem med ett leende på läpparna: Årsdebuten för Keely Hogdkinson som ju blott 19 år gammal i fjol stod för ett monstergenombrott i grenen – från 2:01 till 1:55 – och tog OS-silver i Tokyo.

Arrangörens live-resultatsida

SVT1 och SVT Play sänder live kl 15:00-17:00

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg