Hem / Nyheter / SM-milen 2023 till Ystad: "Något vi drömt om!"

SM-milen 2023 till Ystad: "Något vi drömt om!"

Ystad Sandskog. Där kommer SM 10 km att avgöras nästa år. "Jättespännande! En kul utmaning för klubben och något vi drömt om att få göra", säger Håkan Nilsson, ordförande i Ystads IF Friidrottsförening.

Ystads IF Friidrottsförening har sedan 2010 stått som värd för Skånska Mästerskapen i 10 km väg och nästa år arrangerar föreningen även SM i grenen. Det står klart efter ett beslut i Svenska Friidrottsförbundets tävlings- och arrangemangskommitté den 19 april.

Banan är en mycket lättlöpt historia i Sandskogen strax öster om Ystad centrum.

- Merparten av milen avverkas på en snabb varvbana som mäter 3,2 kilometer. Det är väldigt platt och vinden brukar alltid fångas upp av skogen. Nästan varje gång vi arrangerar slås det något skånskt rekord, säger Håkan Nilsson, som berättar att ett senior-SM är något man pratat om länge i föreningen.

- Redan 2006 när vi fick en ny idrottsplats, då kolstybben ersattes med riktiga banor, väcktes tanken om att arrangera ett SM. Sedan dess har vi haft ett Veteran-SM 2008 när klubben fyllde hundra år och ett USM 2011. Dessutom hade vi ett veteran-SM i kastmångkamp 2013, men nu ser vi verkligen fram emot att få arrangera ett seniormästerskap.

Håkan beskriver hur Ystads IF:s friidrottsförening har växt sakta men säkert sedan idrottsplatsen i Sandskogen fick allvädersbanor och han ser de nationella tävlingarna som ett bra reklamfönster för friidrotten:

- Vi var 70-80 aktiva runt 2005 och nu är vi 200-250 aktiva, inklusive veteranerna. Vi växer lite hela tiden och mästerskapen har varit en del i det. Folk får upp ögonen för vår idrott, säger Håkan som räknar med att mellan 400 och 500 löpare kommer att delta i SM-milen som enligt plan ska avgöras i oktober 2023.

Fakta SM 10 km

I år kommer SM 10 km att arrangeras i Stockholm den 16 juni – läs mer HÄR. Grenen fick SM-status så sent som 2014, sedan en motion från Hässelby SK efter viss debatt vunnit gehör på förbundsårsmötet 2013. I sin motivering konstaterade motionären att ”10 km landsvägslöpning är den deltagarmässigt största grenen inom svensk friidrott” och att det ”i dag finns officiella världsrekord och officiella svenska rekord på 10 km”. Förbundsstyrelsen hade inför årsmötet yrkat på avslag, bland annat med motiveringen att ”10 km landsvägslöpning är så nära 10 000 meter på bana i sin karaktär att det inte finns skäl att införa ett officiellt SM på distansen”.
 
De första svenska mästarna i grenen blev Hälle IF:s Ababa Lama och FK Studenternas Frida Lundén. Här nedan hittas resultatlistorna från de åtta SM-upplagorna som hittills har genomförts:
.

2021 Anderstorp
2020 Anderstorp
2019 Stockholm
2018 Stockholm
2017 Stockholm
2016 Stockholm
2015 Malmö
2014 Malmö

/Mathias Karlsson

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png