Hem / Nyheter / USA: Filippa ny på topp-10!

USA: Filippa ny på topp-10!

För våra USA-friidrottare råder finaltider med både direktkval till ”NCAA Div 1”-mästerskapen och själva mästerskapen för de mindre collegen i ”NCAA Div 2”. Så formen skall vara toppad och det är den bevisligen hos Filippa Miller och William Frobe!

För Hovslätts stavhoppare Filippa kom till sitt kval för östra USA i Bloomington (Indiana) med 4.20 som färskt pers vilket gjorde henne till delad 20:e bland 48 startande. Av dessa skulle bara de 12 bästa kvala in till mästerskapen och 12:e bästa årsbästat var 4.31.

Så det skulle säkert krävas nytt personbästa för Filippa som började med felfri hoppning t o m 4.11 och som sedan också överträffade sitt tidigare jag med 1 cm genom att fixa 4.21 i tredje. Men det skulle inte räcka för Filippa låg då på 16:e plats bland de 18 som kvar efter 4.21.

Dessutom var det fortfarande 10 cm höjningar så närmast väntade således 4.31, dvs 11 cm över gamla perset. Riktigt tuff utmaning alltså, men i andra försöket klarade Filippa! Visserligen var hon på ribban på nedväg men inte värre än att den bara gungade till.

Se hoppet på Filippas instagramsida!

31 cm plus på 14 månader

Med dessa 4.31 tog 23-åriga Filippa också ett ordentligt kliv på svenska genom-tiderna och är nu uppe som vår 9:e bästa någonsin. Noterbart är att första 4m-hoppet i karriären gjordes så sent som för ett drygt år sedan i april 2021, så utvecklingen har varit snabb sedan dess.

När hoppningen på 4.31 var avslutad visade det sig att endast 11 tog den höjden och därmed var Filippa alltså klar för ”Nationals” om två veckor. Där får hon också sällskap av Hässelbys Lisa Gunnarsson vars avancemang i egenskap av titelförsvarare var väntat.

Kvaltävlingarna ”Regionals” har nu hunnit halvvägs och efter två av fyra dagar har förutom Filippa och Lisa så här långt även Hässelbys Axelina Johansson (kula) och Spårvägens Ivar Moisander (slägga) bokat sin platser till mästerskapen på bllivnade VM-arenan i Eugene.

NCAA 2: Starka lopp i häckförsöken

I natt inleddes ”Division 2”-mästerskapen i Allendale (Michigan) med tre svenska deltagare. 400m häck-löparna William Frobe (Täby) och Minna Svärd (IF Göta) sprang försök och Spårvägens Philip Stömne körde dag 1 på tiokampen.

Både William och Minna gjorde övertygande försökslopp och kvalade säkert in till sina finaler på lördag:

Personbästa från 2018 föll

William var näst snabbast av alla med genom att komma tvåa i sitt heat slagen bara av IVM-tvåan på 400m i vintras Trevor Bassitt. Men inte bara det: Med 50.65 knäckte William äntligen det fyra år gamla personliga rekordet 50.94 från Sollentuna GP 2018!

Det fattades också bara några hundradelar för att han skulle sno åt sig svenska årsbästat från klubbkamraten Oskar Edlund som nyligen gjorde 50.60. Oskar som är uppsatt på att springa Regionals nu i kväll – och på lördag årsdebuterar ju dessutom Carl Bengtström på Diamond League i Eugene!

Minna favorit i finalen

Minna var snabbast av alla i sina försök och med 57.75 gjorde hon sitt näst snabbast lopp hittills i karriären bara knappt tre tiondelar från det månadsgamla personliga rekordet 57.47.

Ingen annan i startfältet har varit under 58 tidigare den här säsongen så Minna går in till sin final som favorit. Fast som vanligt kör hon kombinationen lång häck och stav så hon kommer att ha ”värmt upp” inför häckfinalen med ett par-tre timmars stavtävlande.

Philip jagar dröm-7 i tiokamp

Philip är 10:a i halvtid i tiokampen som avslutas idag (= i kväll). Mest nöjd från förstadagen är han nog med löpgrenarna där han med 11.00w på 100m och 49.46 på 400m gjorde sina bästa tider någonsin.

Poängmässigt ligger Philip 1 p före sin ett par veckor gamla persserie som slutade på 6.988. 

/ A. Lennart Julin

Huvudsponsor

 • Bauhaus logotyp

Nationella partners

 • Craft-Logo-BLK.png
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga

Officiella partners

 • Folkspel logotyp
 • Scandic logga
 • Nestle logga
 • Fabege logga
 •  
 • BRIXLY_Logo_C100M77Y45K48[25].jpg
 •  
 • Eleda_CMYK[72].jpg