Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 28 september 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Aktuella startprocedurer
(fr o m 2013)


startkort13mixL.jpg
 
Under senare år har de internationella startreglerna genomgått ett flertal förändringar (skärpningar) i ambitionen att effektivare beivra ”chansningar” och därav följande omstarter. Den sedan 2010 gällande regeln säger därför att den tävlande som gör en tjuvstart skall diskvalificeras direkt.
 

Men ett startmoment kan innehålla andra typer av störningar än rena tjuvstarter, dvs att någon springer iväg för tidigt. De aktiva kan vara sena upp i Färdiga-ställning, de kan röra sig (”gunga”) när man skall vara still i Färdiga och de kan göra tydliga ”ryck” utan att springa iväg.

Frågan har då uppstått hur denna typ av störningar skall hanteras. Vad gäller oönskad tidsförlust på tävlingen (det som initierade hela regelskärpningen) är de ju faktiskt lika allvarliga som ”äkta” tjuvstarter eftersom hela startproceduren normalt måste tas om från början.

Förut har de också jämställts med tjuvstarterna under begreppet ”felaktig start” och renderat samma påföljder. Men när regeln skärptes till omedelbar diskning vid fel upplevdes påföljden oproportionerligt kraftig i förhållande till förseelsen.

Detta har resulterat i att den nya regeln tillämpats olika av olika starters runtom i världen.

Därför har Internationella Friidrottsförbundet IAAF nu uttalat att regeln om direkt diskning bara skall gälla för ”äkta” tjuvstarter, dvs där den aktive verkligen lämnat sin Färdiga-ställning (med två händer i marken och två fötter mot blocken), och inte för alla typer av ”felaktig start”.

Alla rörelser där ingen hand eller fot lyfts skall i stället behandlas enligt regeln om ”osportsligt uppträdande”. Dvs en första förseelse kan medföra en personlig varning och en andra förseelse under samma tävling (alltså inkluderande andra lopp och andra grenar) resultera i diskvalifikation.

Om en löpare tjuvstartar och startern bedömer att detta orsakats av att en intilliggande löpare gjort t ex ett ryck skall alltså bara löparen som ryckte varnas (med personlig varning).

För att alla berörda skall få en tydlig och direkt information om vilket domslut som följde på en omstart rekommenderas att startern använder följande system av kort som tydligt visas upp:
 

startkort13grontS.jpg   Grönt kort:
Ingen varning
(visas för hela startfältet när återkallning skett utan att någon tävlande begått fel som motiverar varning/diskning)
startkort13gulsvartS.jpg   Gulsvart kort:
Varning för tjuvstart
(visas för alla efter tjuvstart i mångkamp)
startkort13rodsvartS.jpg   Rödsvart kort:
Diskning för tjuvstart
(visas för den berörde aktive)
startkort13gultS.jpg   Gult kort:
Personlig varning
(visas för den berörde aktive för annan typ av felaktig start, för övriga visas då grönt kort).
startkort13rottS.jpg   Rött kort:
Diskning
(visas för aktiv som tidigare fått en personlig varning, för övriga visas grönt kort).PS. Använd länken i högerspalten för att ladda ned en PDF-fil med startkort. Printa ut filen - dubbelsidigt på styvt papper - på en färgskrivare och plasta in för att skapa en egen uppsättning av startkort!