Tisdag 7 juli 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 Sök på friidrott.se

 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Armand Duplantis kommer finnas på plats på presskonferensen.

Armand Duplantis kommer finnas på plats på presskonferensen.
Foto: Deca Text & Bild

17:00: Se stjärnorna snacka
upp Karlstad Grand Prix live

JUL
07

På onsdagskvällen är det äntligen dags för Folksam Grand Prix på Tingvalla IP i Karlstad. Du ser tävlingarna live i SVT2 och i Play. Men redan på tisdagen kan ni ladda upp med att se några av de svenska stjärnorna prata form och förväntningar under en presskonferens i centrala Karlstad.
     Vi får se Tilde Johansson, Daniel Ståhl, Thobias Montler, Erica Jarder, Wictor Petersson, Fanny Roos, Kim Amb och inte minst Armand Duplantis.
     Presskonferensen ser ni live på Facebook och här på friidrott.se 17:00.
     /Gustav Orbring

Nike och Ludvig öser på i spjut och kula under kastlägret i Eksjö.

Nike och Ludvig öser på i spjut och kula under kastlägret i Eksjö.

Kastläger i Eksjö en succé!

JUL
06

32 ungdomar, 11-16 år, från 17 klubbar från Uppsala i norr till Malmö i söder, var i Eksjö 29/6 – 1/7 för att under tre dagar lära sig mer om diskus, spjut, kula eller slägga.
     Under lägret har ungdomarna, under några intensiva dagar fått utvecklas i kastgrenarna, tränat fysik och självklart ha kul tillsammans. Lägret avslutades med resultattävling. Där ett flertal personliga rekord slogs.
     
     Planeras för nytt läger 2021
     Instruktörer under lägret var bl.a Lasse Elfgaard Habo, Josefin Berg Karlstad, Amanda Malmehed Karlstad och Jennifer Rudberg Växjö m.fl.
     Inför lägret har riskanalys med handlingsplan arbetats fram för att motverka spridning av Covid 19.
     Lägret genomförs i samarbete med Prestationscentrum Kast, RF SISU och Eksjö kommun. Redan nu har planeringen påbörjats inför lägret 2021, som kommer vara, som vanligt vecka 27.
     Läs gärna mer på Eksjö Södra IK:s hemsida eller Instragram @Eksjo_kastlager
     /Anders Axlid

Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

JUL
06

Valberedningen har inför det planerade årsmötet i Uppsala i mars lämnat ett förslag till ledamöter, revisorer mm.
     Detta är gjort baserat på bland annat nomineringar från distrikt och föreningar som inkom inom den stadgade tiden (senast 15 januari)
     Vi har vi fått en vakans bland våra förslag då vår lekmannarevisor (tillika ordförande för Västergötlands Friidrottsförbund) tyvärr gick bort i slutet av maj.
     Av den anledningen ber vi distrikt och föreningar att komma med nomineringar/uppslag för att fylla denna vakans.
     Vi vill få in nomineringar senast 31/7 så att vi senast i mitten av augusti kan tillkännage vårt förslag
     Nomineringar skickas till valberedningens ordförande Mikael Romell.
     Eftersom årsmötet i september är ett uppskjutet möte görs ingen nomineringsprocess för övriga poster. Där kvarstår våra förslag.
     /Mikael Romell

Armand Duplantis flög över 5.94 i Göteborg under lördagen i BAUHAUS Jump Challenge.

Armand Duplantis flög över 5.94 i Göteborg under lördagen i BAUHAUS Jump Challenge.
Foto: Deca Text & Bild

Världsårsbästa och arenarekord
av Armand Duplantis på Ullevi

JUL
04

I dag gjorde Armand Duplantis sin första tävling på hemmaplan den här säsongen. Och sin första tävling på Ullevi sedan Världsungdomsspelen för tio år sedan. Mondo ställdes mot stora namn som Piotr Lisek, Pål Lillefosse och landsmannen Melker Svärd Jacobsson.
     Efter felfri hoppning över 5.35, 5.50 och 5.60 rev Mondo en gång på 5.70 för att sedan ta 5.85 i första. Då var Mondo ensam kvar i tävlingen efter att Lillefosse rivit ut sig på 5.70 och Lisek på 5.60.
     Då la Duplantis upp ribban på 5.94 - en höjd som skulle innebära nytt arenarekord (det gamla sattes av fransmannen Romain Mesnil samma år som Mondo föddes, 1999). Och i sista försöket flög Duplantis över höjden - det högsta någon har hoppat i år.
     Ribban lades sedan upp på sex meter men där tog det stopp.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Simon Pettersson trivdes på hemmaplan i Hässelby och var bara 23 cm från segern.

Simon Pettersson trivdes på hemmaplan i Hässelby och var bara 23 cm från segern.
Foto: Deca Text & Bild

Pettersson pressade Ståhl i Hässelby

JUL
04

Simon Pettersson har tagit ett till kliv i utvecklingen den här säsongen - inte bara längdmässigt utan även i jämnheten. I dag blev det tre kast över 65 meter. Det längsta mätte 66.32 och var bara 23 cm ifrån suveränen Daniel Ståhls segerkast i dagens tävling Västerortsmästerskapen på Hässelby IP.
     - Det kändes som det fanns en riktig pärla i dag - att jag hade någon meter till. Det var väldigt bra förhållanden. Extremt kul att det kunde komma lite folk utanför arenan som tittade, sa Simon i vår Facebook-sändning efteråt.
     - En fantastisk dag och fint väder. Tekniken satt hyfsat men jag behöver göra lite längre rörelser om det ska bli ännu längre, säger Daniel Ståhl.
     I spjuttävlingen fortsatte Kim Amb att bjuda på 80-meterskast. Fyra gånger över 80 i dag - längsta på 82.41.
     Resultaten
     Se repriserna av alla grenar på Svensk Friidrotts Facebook.
     /Gustav Orbring

Stark säsongsdebut av Montler
- två hopp över åtta meter direkt

JUL
04

Thobias Montler tycks ha behållit den fina hoppning han visade i vintras när han klev ur inomhussäsongen som världstrea. I säsongsdebuten på Ullevi under BAUHAUS Jump Challenge slog han till med 8.13 i för stark medvind, och sedan 8.07 i godkänd vind.
     Khaddi Sagnia följde upp perset i säsongsdebuten (6.81) med att vinna damtävlingen på 6.64. Fina resultat med tanke på knepiga förhållanden på Ullevi; regn och ojämna vindar gjorde det svårt att hitta jämnhet för hopparna.
     Noterbart var även att Andreas Carlsson gjorde ett av sina bättre hopp i karriären när han slutade tvåa på 7.81.
     Se stavtävlingen just nu i Kanal5.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Elmar Engholm längst fram i SM-finalen på 1500 m i Eskilstuna 2018 där han slutade trea. Men det blev seger i tippningstävlingen.

Elmar Engholm längst fram i SM-finalen på 1500 m i Eskilstuna 2018 där han slutade trea. Men det blev seger i tippningstävlingen.
Foto: Deca Text & Bild

Elmar rekordtippade bäst

JUL
04

För två veckor sedan utlyste vi en läsartävling där det handlade om att tippa vem som skulle sätta det första svenska seniorrekordet i sommar. 75 svar kom in och bland dem fanns 16 namn i nästan lika många grenar där i stort sett alla är realistiska rekordslagare.
     Flest röster fick Wictor Petersson, Malmö AI, som 22 tippade skulle slå det 45 år gamla svenska rekordet i kula på 21.33. Näst flest fick Armand Duplantis, stav, och Khaddi Sagnia, längd (båda 9) följt av Daniel Ståhl, diskus (8) och Ida Storm, slägga (7).
     
     Vinnaren kommer från Hässelby
     Sommarens första svenska seniorrekord satte Högbys David Nilsson på nya rekorddistansen 5 km väg då han i torsdags noterade 13:58. Två tippade det – Elmar Engholm och Ludvig Johansson – och eftersom den förstnämnde var snabbast med att skicka in svaret (två timmar och fem minuter före Ludvig) så vann han tippningstävlingen. Elmar har faktiskt själv satt svenskt seniorrekord – 1 mile inomhus med 4:00.79 för fem år sedan.
     
     Tillgång till allt på friidrottsstatistik.se
     Förstapriset är ett ettårigt medlemskap på nya webbplatsen friidrottsstatistik.se med tillgång till allt innehåll – sökmöjlighet bland 35.000 svenska friidrottare, djupa årsbästalistor mm. Grattis Elmar!
     Notera också erbjudandet som innebär att alla som registrerar sig med namn och mejladress (inget bindningskrav) får kostnadsfri tillgång till allt på sajten fram till 10 augusti.
     Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

Armand Duplantis säsongsdebuterar på svensk mark när han deltar i BAUHAUS Jump Challenge på Ullevi på lördag.

Armand Duplantis säsongsdebuterar på svensk mark när han deltar i BAUHAUS Jump Challenge på Ullevi på lördag.
Foto: Deca Text & Bild

Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

JUL
02

Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson. Listan på stora svenska namn som tävlar i helgen kan göras lång.
     På Ullevi i Göteborg arrangeras BAUHAUS Jump Challenge på lördag, nu när Världsungdomsspelen inte kunde genomföras. Så istället för tusentals ungdomar får vi se ett fåtal storstjärnor göra upp om segrar i stav och längd.
     14:00 inleds galan med längd för damer och herrar. På damsidan utmanas Sverigeettan Khaddi Sagnia (persade med 6.81 i säsongsdebuten) av Erica Jarder (längsta hoppet på fem år när hon gjorde 6.61 i sin säsongsdebut) och Tilde Johansson. På herrsidan gör Thobias Montler en spännande säsongsdebut.
     15:15 är det sedan dags för en stjärnfylld stavtävling. Armand Duplantis gör sin första tävling på hemmaplan i år - och ställs mot VM-bronsmedaljören Piotr Lisek, Polen. På damsidan ska Angelica Bengtsson försöka slå Michaela Meijer som är nybliven världsetta på 4.72.
     Kanal5 och Dplay sänder tävlingen live 14:00-16:30.
     Mer information om galan på Örgryte IS hemsida.
     Liveresultat kommer ni hitta här
     Stötta arrangören Örgryte IS genom att köpa en soffbiljett för 50 kr - swishnummer: 1230915520 eller betala via bankgiro 886-0017. Hittills har de sålt över 1000 soffbiljetter!
     Läs mer om det här.
     
     Ståhl, Amb och Petersson kastar i Hässelby
     Men redan 10:20 drar en högintressant kasttävling igång på Hässelby IP i Stockholm: Västerortsmästerskapen. Dagen inleds med släggtävlingar där Ragnar Carlsson och Oscar Vestlund finns i startlistorna. 11:30 följer kultävlingar på dam- och herrsidan; Fanny Roos och Wictor Petersson är båda med. Kim Amb jagar nya kast över 80 meter när spjuttävlingen drar igång 14:00 innan dagen avslutas med diskustävlingar - Daniel Ståhl och Simon Pettersson tävlar.
     Västerortsmästerskapen kommer ni kunna se live på Svensk Friidrotts Facebook. Vi placerar en mobilkamera vid kastsektorn som gör att ni kan följa alla tävlingar under dagen.
     Till vår Facebook-sida.
     Liveresultat
     
     Redan i kväll: Se hopptävlingen live på Instagram
     Ni som inte klarar av att vänta fram till lördag för att se friidrott live; ikväll avgörs Christian Augustsson Invitational på Sannavallen i Kristinehamn. Hoppare som Sofie Skoog, Melwin Lycke Holm och Maja Nilsson kommer till start.
     Tävlingen sänds live på @holmhoppera Instagram
     /Gustav Orbring

Tredje svenska rekordet på tredje distansen för David Nilsson.

Tredje svenska rekordet på tredje distansen för David Nilsson.
Foto: Jonas Hedman

Svenskt rekord!

JUL
02

På torsdagskvällen fick vi vår allra första svenska rekordhållare på 5 km väg då Högbys David Nilsson rusade i mål på 13:58 vid Fiskartorpet i Stockholm – två sekunder under stipulationsgränsen. Han var sex sekunder före IF Götas Jonas Leandersson och ytterligare en före Emil Danielsson.
     Det var 18 grader och blåsigt vid starten vid Stora Skuggans världshus i Frescati kl 20.30. David var lite passiv första 400 meterna men tryckte till efter två kilometer när farthållaren Oliver Löfqvist klev av. Följande 500 m-avsnitt hade David 1:15 och lämnade klungan fem sekunder bakom. Därefter var det en kamp mot klockan och med högljutt stöd sista biten gick det vägen efter en bra spurt.
     – Jag är väldigt nöjd! Det var tufft idag och jag började bli trött redan efter 2,5 km, men jag fokuserade på tekniken och försökte springa avslappnat, säger David Nilsson som nu satte sitt tredje svenska rekord. Tidigare 1:02:09 på halvmaraton 2018 och 2:10:09 på maraton för sju månader sedan. Davids mellantider tagna av Olof Södergård: 1 km 2:42.6, 2 km 5:42.4 (2:59.8); 3 km 8:18.0 (2:35.6); 4 km 11:05.5 (2:47.5) och 13:58 (2:52.1) sista kilometern.
     Bakom David hade Emil Danielsson och IF Götas Jonas Leandersson en tuff spurtstrid som den sistnämnde tog hem i vad som var ett av hans bästa lopp hittills.
     
     Andra perset på tio dagar
     Det var för tre veckor sedan som det offentliggjordes att 5 km är ny svensk rekorddistans där den tidigare Sverige-bästa-noteringen tillhörde Emil Danielsson med 14:00 från mars i år. David var dock ytterst nära den tiden i ett osanktionerat testlopp där han hade 14:02. Och så sent som i för tio dagar sedan satte han personbästa på 10 000 m bana med 28:32.82 vilket placerar honom 13:e genom tiderna i Sverige.
     Loppet var ett tillrättalagt rekordförsök och innehöll bara elva startande. Det svenska rekordet på 5000 m bana är 13:17.59 noterat av Anders Gärderud på DN Galan 1976.
     Resultaten
     Se hela loppet på arrangerande Fredrikshofs FI:s Instagram-konto
     /Jonas Hedman

I Sundbybergs friidrottsskola får barnen testa på flera av friidrottens grenar blandat med mycket lek. Fotograf: Roger Richter.

I Sundbybergs friidrottsskola får barnen testa på flera av friidrottens grenar blandat med mycket lek. Fotograf: Roger Richter.

Friidrottsskolorna i full gång

JUL
02

Sedan ett par veckor tillbaka har sommarens friidrottsskolor dragit i gång. För att stötta alla landets föreningar tog Svensk Friidrott fram riktlinjer för hur man som förening kan arrangera en friidrottsskola och samtidigt minimera smittspridningen av coronaviruset. IFK Helsingborg och Sundbybergs IK är två föreningar som är igång med sin friidrottsskola.
     - Det har varit ett svårt men spännande år som har gett många kreativa lösningar som är bra att ta med sig i framtiden, säger Benjamin Olsson, ansvarig för friidrottsskolan i IFK Helsingborg.
     
     "Fungerat riktigt bra hittills"
     Inför årets friidrottsskola har föreningen fått tänka om och med Benjamin Olsson i spetsen har upplägg, grupperingar och rutiner fått planeras om. Från att vanligtvis ha två veckor friidrottsskola erbjuder man nu totalt sex veckor med friidrottsskola.
     På Hedens idrottsplats har man delat in barnen i förmiddagsgrupper och eftermiddagsgrupper. För att aldrig vara fler än 50 personer på en och samma plats har föreningen dessutom valt att sätta en begränsning på 40 deltagare per grupp.
     - Vårt upplägg har faktiskt fungerat riktigt bra hittills. Varje barn kan själv välja hur många olika grupper de vill ingå i och de kan såklart köra både förmiddagar och eftermiddagar, säger Benjamin Olsson.
     Föreningen serveras ingen lunch i år utan de barn som valt att delta under både för-och eftermiddag har blivit ombedda att ta med sig egen matsäck. Förutom detta har man infört rutiner för handtvätt, hämtning och lämning samt varit noga med distansering mellan barngrupperna.
     
     ”Högsta klass!”
     För tredje året i rad kan alla föreningar använda sig av Svensk Friidrotts konceptet Landslagets Friidrottsskola. Här låter vi deltagare och ledare i friidrottsskolan friidrotta i landslagsinspirerande produkter. För Sundbybergs IK var det första året man hakat på konceptet.
     - Materialet som ingår, både deltagarkit och ledarkit samt marknadsföringsmaterialet håller högsta klass. Vissa föräldrar har trott att barnen måste vara duktiga i friidrott för att få vara med, men så är givetvis inte fallet, säger Roger Richter, Sundbybergs IK.
     
     Räknar med 360 barn till Friidrottsskolan i sommar
     Även Sundbybergs IK har fått anpassa sin friidrottsskola efter den rådande situationen. För att kunna erbjuda så många barn som möjligt en plats har föreningen delat upp grupperna på flera ytor som deltagarna sedan roterar mellan.
     - Upplägget av friidrottsskolan enligt de nya coronadirektiven har fungerat förvånansvärt bra. Det krävdes lite mer planering än vanligt men sedan har det flutit på bra, säger Roger Richter.
     Friidrottsskolan håller öppet under fyra veckor, tre på försommaren och en vecka i augusti. Föreningen räknar med att totalt 360 barn i åldern 6-12 år kommer delta under sommaren.
     Sammanställning över sommarens friidrottsskolor
     /Frida Hogstrand

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

 1 jul, 2020.I kölvattnet av Coronapandemin har många lopparrangörer fått ställa in sina evenemang under året. Det har inneburit stora ekonomiska bortfall. Men i dagarna kom ett viktigt beslut från Allmänna Reklamationsnämnden, som kan få positiv inverkan på arrangörers ekonomi.

Läs mer Läs mer...

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

 30 jun, 2020.RM i 24-timmarslöpning i Skövde 25-26 juli kommer att arrangeras med vissa Coronaanpassningar. Däremot ställs lag-USM in. Detta står klart efter Tävlings- och arrangemangskommitténs sammanträde i förra veckan.
   Mer information om RM i 24-timmarslöpning hittar du på arrangören Team Ultra Swedens hemsida.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

2 gånger över 80 för Amb igen

 30 jun, 2020.Bålstakastaren Kim Amb har haft en flygande start på säsongen. Han följde upp en säsongsdebut i Södertälje som innehöll två kast över 80 meter - med en ny tävling med dubbla kast över 80 i Bottnaryd i söndags. 82.29 mätte det längsta.

Läs mer Läs mer...

Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?

 30 jun, 2020.Den 10 juni offentliggjordes Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem vilket skedde några dagar innan aktiva 19–69 år fick börja tävla igen. Men ända sedan början av maj har det varit ett intensivt tävlande med många små tävlingar över hela landet – ofta kring 20 per dag – så systemet har verkligen testats.

Läs mer Läs mer...

Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

 29 jun, 2020.Dopingnämnden har beslutat att stänga av löparen Fanny Dusabimana Kazungu, som representerar Eskilstuna Friidrott, i fyra år efter att hon testats positivt för 19-norandrosteron och erytropoietin (EPO) i Kenya den 17 december 2019. Svensk Friidrott fick kännedom om ärendet i februari och avstängningstiden har nu beslutats av Dopingnämnden till fyra år; 11 februari 2020 till 10 februari 2024. Beslutet kan överklagas till den 16 juli.
   Dusabimana kommer från Kongo och bor i Sverige men är inte svensk medborgare. Hon har tävlat för Eskilstuna Friidrott sedan 15 november 2019 och dessförinnan för Umeå Track & Field Club.

Läs mer Läs mer...

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

 28 jun, 2020.Lördagen bjöd på många starka prestationer och flera nya personliga rekord. Både i för de aktiva vanliga och ovanliga grenar.
   Från Mölndal och Stavhoppstouren kunde man följa en livesändning och tittarna kunde bland annat ta del av Michaela Meijers fina hoppning och slutresultat och nytt personligt utomhusrekord på 4.72! Michaela, Örgryte, testade sen på 4.82 men det var för högt för dagen. Angelica Bengtsson, Hässelby, stannade på 4.52.

Läs mer Läs mer...

Diamond League sänds från Karlstad

 26 jun, 2020.Normalt är Zürich värdar för finalen i Diamond League, men under rådande omständigheter har arrangörerna förändrat formatet:
   • Årets tävling genomförs med några utvalda grenar
   • I fokus står fortfarande världens bästa friidrottare
   • 30 toppaktiva friidrottare tävlar i sammanlagt 8 grenar från 7 olika städer
   • Allt samlas i en 90 minuter lång TV-sändning som styrs från Schweiz

Läs mer Läs mer...

”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

 26 jun, 2020.Efter en intensiv arbetsprocess under de senaste två veckorna kan vi äntligen meddela att JSM och USM kommer att genomföras även denna speciella sommar 2020.
   
   Mästerskap i fem delar
   Upplägget blir dock något helt annat än vi är vana vid. Istället för två stora tävlingar kommer mästerskapen att avgöras i fem delar, utspridda över de två helger JSM och USM skulle ha gått:
   • USM och JSM (15–22 år) i kastgrenar: Norrköping, 21–23 augusti
   • USM (15–16 år) i hoppgrenar: Sollentuna, 22–23 augusti
   • JSM (17–22 år) i löpgrenar: Linköping, 22–23 augusti
   • USM (15–16 år) i löpgrenar: Norrköping, 29–30 augusti
   • JSM (17–22 år) i hoppgrenar: 29–30 augusti (Besked om arrangör och plats väntas vara klart under nästa vecka.)

Läs mer Läs mer...

Helgens höjdpunkter

 26 jun, 2020.Under helgen väntar nya spännande friidrottstävlingar och flera av dem sänds också live, antingen via Svensk Friidrotts Facebooksida eller andra kanaler, se länkar längst ner.

Läs mer Läs mer...

Johanna – 34 år i friidrottens tjänst

 26 jun, 2020.När Svenska Friidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare Ulf Ekelund 1985 annonserade efter en kassörska var en av de sökande 29-åriga Johanna Toivola. Hon fick jobbet och kom att tillbringa nästan hela yrkeslivet på Svenska Friidrottsförbundet – i det närmaste 35 år.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Klart för final i Kraftmätningen
Råd inför sommarens tävlingsresor
Toppmatchning på Stadion:
Historiskt bra tider och juniorrekord!

Uppdaterade tävlingsriktlinjer:
Flera startgrupper i lopp möjliga

Anders ”Palmas” Palmqvist tilldelas
Bo Ekelund-stipendiet

Uppladdning för kvällen:
Löparfester och släggspänning

Hur blir ett rekordresultat godkänt som svenskt rekord?

Läs mer Nyhetsarkivet