Hem / Utbildning / Ledare och tränare / Barn 7-10 år

Ledare för barn 7-10 år

Målgrupp: 

Ledare för barngrupper i friidrottsföreningar. Inga förkunskaper krävs. De kursdeltagare som har vilja, engagemang och intresse för barn och barns idrottande har alla förutsättningar att bli bra ledare!

Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn genomförs av ledarteam och därför att flera ledare från föreningen går utbildningen tillsammans.

Om kursen:

Kursen ger en kort introduktion till ledarskap och barns utveckling, men handlar framför allt om att ge kursdeltagaren en verktygslåda som ger goda förutsättningar att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn där introduktion av friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar kombineras med lekar, stafetter, hinderbanor samt gymnastik- och styrkeövningar.

Kursen genomförs oftast som två separata heldagar med tre-fyra veckors mellanrum, för att ge kursdeltagarna tid att arbeta med hemuppgifter, reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen.

Från och med 1 januari 2019 ingår även RF:s webbutbildning Introduktionsutbildning för tränare som en obligatorisk del i Friidrott 7-10 års utbildningen.
För dig som vill ha mer utbildning rekommenderas även Svensk Friidrotts webbutbildning FRIIDROTTSFÖRÄLDER.

Om kursmaterialet: 

Hur utvecklas barn? Hur kan du hjälpa dem att lägga en stabil grund för ett fortsatt idrottande? Hur kan du utvecklas som ledare? Det är några av de frågor du får svar på i kursmaterialet till 7-10 årsutbildningen.

Materialet består av en boken "Friidrott för barn" samt en webbplats. På webbplatsen finns ett stort antal av bokens övningar filmade för att du på bästa sätt ska kunna se och förstå hur en övning ska utföras.
På webbplatsen finns också filen "Kids’ Athletics Educational Cards" från World Athletics som ger ytterligare idéer om hur man kan introducera friidrott för barn.

"Friidrott för barn" är en bok för dig som:

  • Är aktiv friidrottare eller tränare och vill lära dig mer om träning för barn och få inspiration och tips på nya övningar
  • Är idrottslärare och vill lära dig grunderna inom friidrottsträning
  • Är intresserad av friidrott och vill öka din kunskap om idrotten