Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 3 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


 

2001

 

Med Kajsa Bergqvist, Stefan Holm och Christian Olsson hade Sverige 2001 inte mindre än tre aktiva i den absoluta världstoppen i sina resp grenar. Alla tre tog VM-medaljer, alla tre vann tävlingar i konkurrens med hela övriga världseliten och alla tre rankades topp-3 i världen av ”Track & Field News”. 


Man måste gå i det närmaste tre decennier bakåt i tiden till 1972 - alltså året före den allra första 10-bästalistan - för att hitta en lika högklassig topptrio i svensk friidrott. Då hette våra tre världsstjärnor - alla satte världsrekord det året! - Anders Gärderud, Kjell Isaksson och Ricky Bruch.

Men även om Kajsa, Stefan och Christian alla tre gjorde säsonger av en kaliber som nästan vilket annat år som helst gett en odiskutabel topplats på 10-bästalistan finns det rent konkret tyvärr bara en plats allra högst upp.

Den gick till slut till Kajsa Bergqvist!

Det som kom att fälla avgörandet var att Kajsa var den enda i trion som stod på prispallen på VM såväl inomhus - guld - som utomhus - brons! Stefan vann också inne men kom femma ute, medan Christian som var bäste svensk (silver) i Edmonton inte kvalade in till Lissabon.

Listan som helhet är förmodligen den ungdomligaste någonsin: Medelåldern är 24.4 år och det genomsnittliga tidigare antalet år på listan är så lågt som 1.7. Inte en enda finns kvar från tiden före 1997, så det handlar verkligen om ett distinkt generationsskifte som väcker positiva förhoppningar inför framtiden.

Hela listan (inom parentes fjolårets placering) med korta kommentarer, vilka understryker att den största vikten har fästs vid insatserna på VM och andra tävlingar med storinternationell konkurrens: 

      
1) Kajsa Bergqvist (1) 

VM-guld inomhus, VM-brons utomhus, flera segrar i Golden League.


2) Stefan Holm (2)

VM-guld inomhus, VM-femma utomhus (eller om det retroaktivt blir en fjärdeplats ifall Sotomayor fälls för doping?), prestigefylld seger i Goodwill Games.


3) Christian Olsson (9)

VM-silver utomhus och JEM22-guld. Radade under sommaren upp 17m-tävlingar, förlorade då bara mot Jonathan Edwards som han dessutom var den ende i världen som besegrade (två gånger!).


4) Staffan Strand (4)

VM-brons inomhus, VM-sjua (eller -sexa?) utomhus. Försvarade säkert sin plats på ”Track & Field News” världsranking efter ännu ett år av världsklasshoppning.


5) Robert Kronberg (5)

VM-fyra inomhus bara hundradelar från guld, VM-femma utomhus. Dvs när det verkligen gällde placerade han sig klart bättre än vad det statistiska utgångsläget indikerade.


6) Susanna Kallur (-)

Stabil under 13 hela säsongen med det allra snabbaste loppet (12.74) i VM-försöken. Sedan nionde tid i semifinalen. Suverän seger på JEM22.


7) Jimisola Laursen (10)

I semifinal på VM både inomhus och utomhus. Ute föll dessutom äntligen det svenska rekordet, som han underskred i både försök och semi i Edmonton. Sextonde tid i semin.


8) Patrik Kristiansson (-)

Svenskt rekord (5.83) i Europacupen följdes av flera goda insatser i storinternationella galor. Fjortonde man i VM-kvalet.


9) Martin Eriksson (8)

En ganska tunn säsong fram till VM, men då slog han till med årsbästa i kvalet och gick till final. Där blev han sedan tolva.


10) Camilla Johansson (-)

Som Martin, dvs ganska tunn säsong före VM-kvalet. Men då kom karriärens hittills längsta hopp (14.17w) i kvalet vilket resulterade i en finalplats. Där slutade hon elva.