Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 2 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Stora SM / Växjö

Uppdatering

Uppdatera

Spjut män kval

Gabriel Wallin fick till årets bästa kast (67.31) och toppade före de vänatde namnen, Andreas Wulff, Mattias Eriksson, Mikael Snällfot och Daniel Ragnvaldsson.

Dessa klarade den utsatta gränsen på 66 meter, men det räckte med 63.71, som Henrik hjalmarsson kastade. Först av de utslagna: Andreas Wångberg, dryga halvmetern ifrån.

12:08

110 meter häck segerintervju

- Jag känner att jag är tillbaka mentalt nu, berättar Robert Kronberg. Jag har haft svårt med motivationen efter VM. Skönt inför Universiaden!

- Det är synd att det inte var två meters medvind, då hade jag kunnat daska till det svenska rekordet. Men jag kunde ha gått på lite mer. Det är ändå det nästbästa loppet i år.

- Jag gjorde ett viktigt träningspass för två dagar sen, häckuthållighet. Jag hade tappat de kvicka rörelserna efter VM. Jag har också kört mycket med (mentala) föreställningar.

- Loppet i Malmö blev en väckarklocka. Jag har varit i ett vakum mellan VM och Universiaden. Jag visste inte vad jag skulle satsa på. Nu vill jag avsluta säsongen bra!

22:46

100 meter män – segerintervju

- Det är trråkigt att segern skulle komma på det här sättet, men det är skönt som sprinter att ha tagit alla guld, säger Mikael Ahl, som nu i sin trofésamling kan lägga 100-guldet efter de tidigare på 60 meter inomhus och 200 meter såväl inne som ute.

- Och på 100 har jag varit sexa - femma - fyra.

Mikael fick en kraftig avbräck i inledningen på säsongen då han blev tvungen att operera blindtarmen i stället för att springa i europacupen i midsomras.
- Läkarna sa att det skulle ta sex veckors vila. Jag vilade i fem. Det här var fjärde tävlingen efteråt.

- På Lag-SM fick jag det beskedet som jag behövde. Nu blir det stora målet att slå perset (10.39) - det är tre år gammalt.

22:38

100 meter kvinnor – segerintervju

Du blev pressad av Emelie Barenfeld i försöket, Annika?
- Ja, jag blev tvungen att skärpa till mig. Jag kunde inte bara gå in och lattja till den. Jag var verkligen jättenervös före finalen!

Det blev inte smolk i glädjebägaren att du inte kom under 11.50 och perset?
- Nej, det är klart att jag vill det, men det får bli i ett annat lopp.
… och sista loppet för säsongen är Finnkampen…ett bra tillfälle till pers!

22:31

100m män final

Patrik Lövgren var klar favorit på förhand efter 10.39 i försöken. Han visade också det direkt från start och tog en ledning. Tyvärr bröt han efter ungefär halva loppet efter en skadekänning. Då blev det istället en helt öppen affär mellan Mikael Ahl, Erik Wahn och Johan Engberg. Ahl i knapp ledning före Wahn med tio meter kvar. Då kom Johan Engberg starkt och var så när förbi.

Men efter en noggrann granskning av målfotot dömdes Ahl som segrare före Engberg och Wahn. Tiderna blev 10.49, 10.49 och 10.50.

22:30

100m kvinnor final

Efter de fina försöksloppen med Annika Amundins 11.61 avstannande som topp var det upplagt för ett spännande finallopp. Guldstriden blev visserligen ingen strid utan Annika Amundin tog ett klart kommando direkt ur blocken. Emmelie Barenfeld på banan bredvid drogs med till ett silver. Där bakom blev det en riktig kamp om bronset med flera tjejer nästan på linje. Den som till slut fick medaljen var Götas Emma Rienas. Segertiden för Amundin blev fina 11.54.

21:37

110m häck Män final

Robert Kronberg tog som väntat ett visst grepp från start, men Philip Nossmy var inte långt bakom. Avståndet dem emellan ökade successivt genom loppet och var i mål två tiondelar. Tiden i den småkyliga Växjökvällen i vindstilla var fina 13.45 och Nossmy var således bara två hundradelar över sitt personliga rekord.
Kampen om bronset var stenhård mellan Henrik Värendh och Rafael Askros där Värendh säkrade medaljen under de sista två häckarna in mot mål.

21:31

Kula män - segerintervju

Trdje raka guldet, Jimmy?

- Ja, det är det nog svarar Jimmy efter en kort stunds eftertanke. Jag har tappat räkningen på dem!

- Det var väl räknat - vet inte vad det gav på oddset!
Jag stötte inte bra tekniskt, men jag har nageltrång på stortån . Det gör jävligt ont, det är ju så mycket tyngd på foten i rotationen.

- Jag har haft tre hörselgånginflammationer, en rygglåsning och en spricka i menisken i år, men allt är bra nu.

Kommer du att förbereda dig likadant inför nästa år?
- Jo, men jag ska börja med gymnastik också för att få bättre spänst och bli mer smidig.

Fortsätter du med Sören Tallhem som mentor?
- Ja, det är det bästa som jag har haft!

21:20

Slägga kvinnor - segerintervju

- Det har varit mycket tungt efter VM, mycket tung träning, tillstår Cecilia Nilsson.
- Skönt! Jag siktade på att kasta bra och det tyckte jag att jag gjorde. Allt stämde bra, inget att klaga på alls.

- Det kan nog bli riktigt bra på Finnkampen. Finskorna är bra, men de kan vara lite virriga.

21:14

10 000 meter män - segerintervju

- Jag är mycket nöjd! utbrast en storleende Claes Nyberg.

- Musse gick rätt rejält från 400 till 250 kvar. Men jag kände att jag hade mycket krafter kvar, bra stegfrekvens. Hade han fortsatt så tänkte jag spara spurten till 100 kvar.

- Jag är inte helt överaskad att det blev som det blev. Det är svårt för Musse att dra ifrån mig och svårt för mig att dra ifrån honom. Men jag trodde på långspurt.

- Det är kul att man har den spurten. Jag hoppas på samma läge i Finnkampen.

21:10

10 000 meter kvinnor final

Givetvis var det Marie Söderström-Lundbergs lopp från början till slutet. En nästan för ivrig start (3:10) kostade på senare i loppet där kilometertiderna mot slutet kröp upp mot 3:30.

Till en början var det klubbkamraten Susanne Johansson som förde befälet om silvermedaljen med Mia Larsson i släptåg, men efter ett par kilometer hade den rollen övertagits av Jenny Widarsson.

Jenny och Mia fortsatte oförtrutet tillsammans fram till sista kurvan där Mia slungade sig ifrån till silvret. Bara några få meter längre bak sprang Karin Schön och Camilla Benjaminsson. Örgytespurten var den vassaste. Susanne slutade därefter, nästan varvd av Marie.

20:59

Slägga kvinnor final

Storfavoriten Cecilia Nilsson är pålitlig runt och över 60 meter. i femte omgången slår hon till med nya mästerskapsrekordet 62.56. Alla de övriga fyra giltiga stötarna är över 60!

Den femte omgången blir avgörande - utöver Cillas guldkast kommer också Catarina Anderssos silver (54.12) och Helena Engmans brons (52.57) samt Emma Olssons fjärdeplats (51.74).

Anna Söderberg faller oväntat ifrån efter tre omgångar (x-x-48.22) liksom Karin Engström - en av de fyra 83:orna i finalen - som inte får till något giltigt kast.

19:55

Kula män final

Tre ogiltiga av Sören Tallhem och Andreas Gustafsson och de är ute ur finalen. Jimmy Nordin räddar sig kvar efter tv kryss med en stöt i närheten av VM-resultatet. I nästa omgång ökar han till 19.33.
Det blir segerresultat eftersom Jimmys protokoll avslutas med två kryss.

Kristian Petterssons inleande 18.54 innebär silver. Efter 18.34 i andra blir det även där kryss hela vägen ut.

Däremot är det crescendo i Manuel Brändeborns serie - knappt 17 meter blir till nästan 18 i tredje och 18.51 i femte är alltså bara tre centimeter från silvret.

19:53

10 000 meter män final

Temperaturen sjunker i ett oväntat kyligt Växjö vilket borde passa långlöparna.

Mustafa Mohamed är den första att ta sig an uppgiften att hålla tempot uppe. Han blir avlöst av Claes Nyberg. Martin Söderberg hänger optimistiskt på, men får starx släppa förbi Alfred Shemweta och sedan retirera, så att ledarna blidar en trio som passerar 2000 meter på 5:49 och 3000 på 8:44.

Söderberg, Ludvig Edman och Stefan Lungström bildar andraklunga, som passerar 4000 på drygt 12 minuter och förmodligen är på väg mot en sluttid kring 30:30.

Alfred får slita mer och mer för att inte förlora kontakten med Musse och Claes. Halvvägs in på loppet på 14:37. Nästa trio är där på 15:09 - det blir nog snarare 30:45 på dem.

Claes ångar på med 2:55/km och Alfred orkar inte längre hänga med. Musse däremot hakar vidare varv efter varv. 9000 går på 26:21.

Vid en rörig varvning av flertalet löpare vid lockringningningen försöker Musse sticka på insidan medan Claes ger sig ut på yttersidan, men Claes rycker ikapp.

Sista 200: ett ryck av Claes och Musse klarar inte temposkiftningen. Claes marginal blir så pass tor att han vågar göra en segergest mitt på upploppet. En 61.a på slutvarvet ger segertiden 29:03.

Bakom Musse (29:08) och Alfred (29:41) har Stefan Lungström och Martin Söderberg hålli god fart och kommer in som fyra och femma på 30:23 respektive 30:28.

19:45

100 meter män försök

En suverän längst ut - vem är det? Jo, Patrik Lövgren, som speedar in på preliminära 10.39. Erik wahn (10.59) säkrar den andra direktkvalificerade platsen. Christofer Sandin (10.69) och Niklas Stridqvist (10.82) får hoppas på tider.

Mikael ahl är kvickast i andra loppet. Johan Engberg lösgör sig från Niklas Broström, som möjligen hinner bli passerad av Johan Wissman.

19:41

110 meter häck män försök

Det är inte något ögonbrynshöjande faktum att Philip Nossmy (14.25) och Robert Kronberg dominerar var sitt lopp, Robban till och med avstannande på 13.92.

När man ska plocka fram åtta finalister från tolv försökslöpare blir 15 sekunder den särskiljande vallen.

Den mest spännande striden blev den om fjärdeplatsen i första heatet där Urban Gustafssons slog ut Magnus Wallberg med sju hundradelar.

19:31

100 meter kvinnor försök

Gott om snabba tider. Maria Eriksson (11.82) glider ifrån Victoria Gunnarsson (11.96) i första semin. Rejält pers för Maria!

Emelie Barenfeld, nyligen hemkommen från Norge med 11.79 i bagaget, hänger med Annika Amundin hela vägen i andra semin till imponerande 11.71, åtta hundradelar bakom göteborgskan. De framstår som givna medaljister inför finalen. Ute på ytterkanten är Emma Rienas klar trea, även där pers – 11.88.

På andra sidan tolvsekundersgränsen finalkvalar unga Jenny ljunggren (12.02), Karin Jönsson (12.07) och Malin Källgren (12.08).

19:19

100 meter kvinnor försök

Gott om snabba tider. Maria Eriksson (11.82) glider ifrån Victoria Gunnarsson (11.96) i första semin. Rejält pers för Maria!

Emelie Barenfeld, nyligen hemkommen från Norge med 11.79 i bagaget, hänger med Annika Amundin hela vägen i andra semin till imponerande 11.71, åtta hundradelar bakom göteborgskan. De framstår som givna medaljister inför finalen. Ute på ytterkanten är Emma Rienas klar trea, även där pers – 11.88.

På andra sidan tolvsekundersgränsen finalkvalar unga Jenny ljunggren (12.02), Karin Jönsson (12.07) och Malin Källgren (12.08).

19:17

Stav kvinnor kval

3.45 var sagt. 3.45 blev det. Gladast var nog Alissa White och hemmaflickan Ida Glemme, som var sist i finaeln genom att ta det i tredje försöket. Däremot räckte inte de tre försöken till för Lisa Wälitalo och Klara Persson.

18:09

Slägga män kval

Finalstrecket går vid 57.56, som Sören Olsson kastar, i det närmaste två och en halv meter över det längsta han kastat tidigare i år. Alla årets 60-metersmän tog sig vidare med undantag för Mikael Johansson och Peter Lindståhl, som hade behövt en halv till en hel meter till. Rolig comeback i släggringen för Mattias Borrman, som bara behövde ett kast (62.78).

18:06

800 meter kvinnor försök

Ihåligt fält (tio deltagare). Lena Nilsson och Linda Olsson är lika jämna i det första heatet som de varit tidsmässigt hela året. Två varv på knappa 64 sekunder är också så ett jämnt tempo att Catarina Sundelin kan uttnyttja det till att komma in på 2:08.36 vilket är bättre än segertiden i det andra heatet trots att Therese Ahlepil satte av i god fart.

Det mattades en aning, 63.5 vid 400 meter med hela kvintetten samlad. Madeleine Mattson släpper senare, mitt på bortre rakan. Camilla Nykvist har vid det laget lämnat köplatsen. Hon kommer in på upploppet på utsidan om Therese och Monica Lundgren. Camilla visade på MAI-Galan att hon lyft sig en klass och det bekräftades på Värendsvallen. Hon gick nämligen ifrån Monica och Therese på slutet.

Monica blir knapp trea och missar sensationellt finalen med åtta hundradelar till 86:an Jenny Holmroos, som med 2:09.31 i första heatet valde ett ypperligt tillfälle att underskrida 2:10 för första gången.

17:22

800 meter män försök

Tyvärr kommer inte föranmälde Khaled Azerkan till start. Två första + två snabbaste tiderna till final.

Heat 1:
Birger Ohlsson anför på 55.2 med Mattias Norling i hälarna följd av Fredrik Karlsson och Cristoffer Antonsen. Det blir en lucka mellan Mattias och Fredrik vid 500 meter. Göran Olovsson kommer bakifrån på bortre rakan. På upploppet attackerar Göran samtidigt som Mattias övertar ledningen, men Birger lyckas hålla undan för eslövslöparen. 1:50.79 skrivs segertiden till. Görans attack belönas med finalplats tack vare den snabbaste tiden av treorna (1:51.15).

Heat 2:
Andreas Rehnborg sticker direkt. Den dragvillige hässelbyiten passerar på 53.85 med Rickard Pell och Fredrik Kjellberg i ryggen. Fredrik Rohlén drar den andraklunga som bildas såsmåningom. Jan Olszowy övertar hans plats runt 600 meter. Pell drar om Rehnborg, som på upploppet strider hårt med Kjellberg om den andra direktkvalificerade platsen. Turebergaren vinner den kampen. Segertiden är fyra hundradelar bättre än det föregående loppets. Andreas offensiva vilja ger den sista finalplatsen på tid (1.51.55).

Heat 3:
Thomas Byrberg leder i ett överraskande avvaktande tempo med tanke på att man har de andra tiderna att gå på – det bör räcka med låga 1:51 för att gå vidare. Den samlade klungan lusar sig runt på knappa 57 sekunder. Rizak Dirshe gör sitt drag vid 550 meter och får med sig Byrberg och Joakim Daun. Johan Klinteskog behöver 150 meter för att suga ikapp det avstånd som uppstått. Dirshe har inga problem på upploppet, Byrberg inte heller.

17:21

400 meter kvinnor försök

Tjejerna är lika få som killarna. Hela den kvartett som springer det första heatat tar sig till final. Bea Dahlgren anför på 55.62 strax före Kristina Blomstrand. Annika Eriksson (56.45) och Sandra Pode (56.85) kvalar in på tid. Från nästa lopp är det bara ettan Nadja Petersen och tvåan Frida Näsman som går vidare. Mycket överraskande blir Helene Nordquist (57.22) utslagen.

17:21

400 meter män försök

Tyvärr ett sargat startfält, nio man som ska göra upp om sex platser. Magnus Aare och Jimisola Laursen behöver inte förta sig – segrar på över 49 sekunder. I avsaknaden av Johan Wissman, Johan Lannefors, Mikael Jakobsson med flera räcker 50.52 till final!

17:20

Längd män kval

Lätt medvid rådde och det blev precisionshoppning av Mattias Sunneborn (7.21) och Peter Häggström (7.23) då kvalgränsen var satt till 7.20. Nebez Kurban klämde till med 7.28. David Frykholm var ute på hal is efter två ogiltiga, men prickade gränsen i sista. Tionde man till final blev Daniel Arnsten, som dansade lina kring sju meter med 7.05 som längst. Överraskande nog överlevde inte Anton Andersson kvalet (6.97). Det var Andreas Almgren som kickade ut halläningen då han hoppade 7.06 i sista omgången.

17:20

Slägga kvinnor kval

Elva tjejer över den något generösa finalgränsen 47.00. Det var ett klart gap ner till tolvan Lillian Pyka (44.92), som ändå kastade över en och halv meter längre än förut. Cecilia Nilsson toppade förstås, med 57.61. Emma Olsson, Rebecka Kvist och Anna Söderberg var också över 50-strecket. Camilla Mattson var den som överträffade sig själv, 47.94 mot årsbästat (perset?) 47.09.

17:19