Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 27 februari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Lidingöloppet

Uppdatering

Uppdatera

K 30 km: Malin är tillbaka

Malin Ewerlöf har sprungit tremilen några gånger tidigare men då som en kul "avkoppling" efter en intenstiv bansäsong.
I år var utgångsläget helt annorlunda. Hälseneskadan vid Bislett Games 2000 hade visat sig svårläkt och Dagbladssträckan i maj blev hela sommarsäsongen för Malin.
Så nu handlade det om en ny comeback - och utfallet fick Malin att stråla. Med 2:02:04 satte hon "pers" och framförallt så kändes hälsenan bara bra. Så efter en lång period av distansträning kan Malin nu gå med tillförsikt in i en höst/vinterträning med den intervall- och snabbhetsträning som fått läggas åt sidan i ett drygt år, men som ju behövs för återkomsten till banlöpningen.
Apropå återkomst så gladdes Heléne Willix också åt sin insats. Slagen av Malin med bara minuten var ett inspirerande besked efter en sommar som försvann p g a benhinneproblem.

16:26

M 30 km: Musse bara sekunden från seger

Inför slutmilen var allt alltså upplagt för en kenyansk duell om segern, men än en såg Lidingöloppets grymma slutmil till att vända upp och ned på alla begrepp.
Den sägenomspunna Abborrbacken blev Nicholas Kibets öde. Kibet gick "in i väggen" och även om Francis Kirwa också var trött och sliten så tog han i ett nafs in den rejäla luckan och susade ifrån.
Fast ändå inte till någon ohotad seger ty bakom hände det stora saker. Och den det hände mest kring, i alla fall positivt, var Mustafa Mohamed.
Med 8 km kvar stack han ifrån dubble finnkampsvinnaren Samuli Vasala. Då fanns inga tankar på seger, men framföra tröttnade löpare efter löpare och plötsligt 3 km från fick Musse rapporter om att han var bara minuten bakom ledaren som "var trött".
Avslutningen blev en riktig rysare. En kilometer från mål återstod fortfarande en halvminut. Men rapporterna uppmuntrade Musse till att inte ge upp och snart fick han ögonkontakt med Kirwas ryggtavla.
Upploppet blev en riktig rysare med Mustafa jagande närmare, närmare, närmare. Men mållinjen låg några meter för tidigt för honom. Kirwa svarade och såg till att rädda sig först in - men Musse var bara steget bakom.
Segertiden 1:39:49 var långt från rekordet men 22-årige debutanten Mustafa Mohameds 1:39:50 är faktiskt den 9:e bästa svenska tiden någonsin. Hur fort han sprang på slutet visas av att blivande trean Vasala, som också avancerade placeringsmässigt, tappade en och en kvarts minut på sista 8 km.
Hässelbys amerikan Simon Gutierrez plockade också pladceringar och blev 6:a och på 8:e plats med 1:43:10 kom Spårvägens Nordnorgeboende AT-läkare Andreas Carlborg.

16:19

M 30 km: Rapport efter 20 km

När täten tangerade Grönsta Gärde med den sista milen kvar ser det ut att bli en kenyansk duell om segern. Parterna i duellen är Nicholas Kibet och Francis Kirwa.
Ca 1:45 senare kom en tredje kenyan - David Sumukwo - och ryske Sergej Lukin.
Knappt tre minuter bakom täten kom nästa duo: Hälles Mustafa Mohamed och dubble finnkampsvinnaren Samuli Vasala skuggade på visst avstånd av norske Terje Naess och kenyanske John Kayai. Efter 3:30 dyker Simon Gutierrez, Svein Inge Buhaug upp och sedan en halvminut senare Andreas Carlborg (alltså andre svensk efter Mustafa).

14:20

K 15 km: Dags för Gunhild!

Lidingöloppets kvinnliga klass har ju en lång och ärorik norsk historia, framförallt tack vare Grete Waitz (vars make Jack f ö sprang i M50-klassen idag, medan Grete var på ett kvinnolopp i New York).
Att den ärorika historien ibland känts som belastning för yngre norska långslöperskor är kanske en överdrift, men det gick ändå inte att ta miste på glädjen modell "Yesss!!!" som Gunhild Halle Haugen utstrålade vid målgången. Efter fjärdeplatsen för fyra år sedan och andraplatsen för två år sedan var det nu alltså dags för fullträffen.
Och den kom efter ett konsekvent genomfört frontlopp. Redan efter ett par kilometer hade loppet fått sin profil: Först en ensam Gunhild och sedan trion Janet Ongera, Lena Gavelin och Mia Larsson.
Efter fem kilometer var luckan uppe i 25 sekunder och även om den sedan pulserade en del i storlek så kunde ingen återvinna tätkontakten. Så det var en ohotad Gunhild som kunde passera mållinjen en dryg halvminut före tvåan.
En tvåa som kom att heta Lena Gavelin, som kunde rinna ifrån Ongera och Mia i nedförsbackarna. Kenyanskan och Mia hade sedan en intensiv spurtstrid om tredjeplatsen ur vilken Ongera utgick som vinnare.
Efter toppkvartetten var det sedan ett glapp på nästan två och en halv minut med till femman Catarina Asph och tre minuter till sexan Emma Engstrand.

13:57

M22: Dubbelt norskt

Ingemund Askeland och Kjetil Ramstad såg till att upprätthålla den långa och ärorika norska traditionen på Lidingöloppet.
Bäst av svenskarna gick orienteraren Erik Öhlund (som ju gästspelar i friidrotten i terrängsammanhang, har ju gjort ett par goda insatser på USM/JSM) men han hade drygt trekvarts minut fram till vinnaren Ingemund.
Strax bakom (15 s) Erik kom klassnykomlingen (var P18 i fjol) Henrik Nyström.

12:34

K22: Isabell dominerade

En säsong av successivt allt bättre hinderlopp följde Isabell Ahlström nu upp med ett dominant genomförande av K22-loppet över 10 km. Segermarginalen blev till slut över halvminuten till Jessica Gylfe som därmed åter indikerade (efter det starka 5000m-loppet för två veckor sedan) att hennes verkliga styrka kan vara på längre sträckor än den hittills prioriterade medeldistansen.

12:01

P18: Mats Granström starkast

Ute från milbanan kom länge rapporter om en ganska stor (10-personers) tätklunga. Men till slut blev det ändå spridning och den som svarade för den avgörande hårdkörningen på slutkilometerna var inte oväntat Mats Granström.
Bakom Mats visade medeldistansarna Joel Bodén och John Lindström god uthållighet med att spurta in som tvåa resp fyra.
Mycket intressant också Brittatorps 16-åring Lars Johansson, som fanns med i tätklungan hela tiden och kom in som femma bara 17 sekunder bakom vinnaren. Lars saknar alla banlöpningsmeriter.

11:56

F18: Finnkamp i täten

Loppet dominerades av finska landslagslöpeskan Riina Tolonen från start. Den enda som kunde följa någorlunda var Johanna Nilsson, men inte heller Johanna kunde hålla kontakten. I mål skiljde 12 sekunder. Bakom tätduon var luckorna stora: 54 sekunder från Johanna till trean Ingrid Vikman (skidåkerska) som i sin tur hade 32 till finska fyran Anna Storlund. Dessa avstånd alltså efter 4.5 kilometers löpning.

11:51