Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 27 februari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


SM-JSM-USM-VSM terräng / Filipstad

Uppdatering

Uppdatera

Lördagens segerkommentarer

P17 4000 m
Segrare: Albert Mollén, Söderköpings FIK.
- Jättekul att vara tillbaka! Jag fick körtelfeber i samband med ungdoms-OS i somras och det här kändes som en revansch! Jag var tvåa på 1500 m på IUSM i vintras men det är först nu det börjar kännas att jag är ikapp träningsmässigt. Olle Walleräng vann 1500 på IUSM men kunde inte vara med idag eftersom han är skadad. Annars hade det blivit ett betydligt tuffare lopp!
- Den blöta banan passade mig bra. Jag håller på med orientering också och är ganska van att springa på sånt här underlag. Friidrotten är dock nr 1 och tidsmässigt är satsningen 90 procent friidrott och 10 procent orientering.
- Redan idag åker jag till Surahammar för att imorgon bitti springa en sträcka i vårt andralag i Tiomila-budkavlen i orientering.

F19 4000 m
Segrare: Johanna Nilsson, Högby IF.
- Jag har haft lite småskador till och från i vinter men det har gått bra att träna den senaste tiden. Jag hade på känn att det skulle kunna gå bra idag!
- Blötan gjorde banan tung men jag tycker den var bra. I Karlskrona förra året var det branta backar vilket känns betydligt mer än de flacka partier som den här banan har.
– Jag har inte planerat sommarens tävlingar något speciellt ännu men springa ska jag göra! I höst åker jag till USA för att plugga. Det blir på samma universitet som syrran (Ida), Northern Arizona University i Flagstaff, Arizona.

P19 4000 m
Segrare: Mats Granström, Eksjö Södra IK.
Mats skulle just berätta om sitt lopp då en dopingkontrollant haffade honom. Det tog sedan tid att åstadkomma de nödvändiga dropparna …

K22 4000 m
Segrare: Mia Larsson, Hälle IF.
- Det var inget medvetet ryck på andra varvet. Jessica Gylfe släppte lite i backen på andra varvet och då tog jag chansen och ökade. Det höll ända in i mål!
- Jag var osäker på formen före loppet men det kändes bra. Imorgon springer jag seniorloppets 4000 m och sedan blir det Göteborgs-varvet i maj. Jag flyttade från Lund till Göteborg i höstas för att plugga och bytte då klubb till Hälle IF.
- Inför sommaren har jag inga speciella mål, det kan bli allt från 1500 till 10 000 m! Jag har ännu inte bestämt om jag ska vara i Lund eller Göteborg i sommar.

M22 6000 m
Segrare: Gustav Svedbrant, Rånäs 4H.
- Det kändes lätt idag! Jag har varit på läger och hunnit "vila upp mig" sedan jag kom hem och formen känns bra! Jag hittade en jämn och bra fart idag och sprang lungt och avslappnat för att inte ödsla för mycket kraft inför morgondagens seniorlopp på 4000 m som är huvudmålet för helgen.
- Banans bortre del, de första 600 m, var den jobbigaste delen. Jag tycker förra årets bana i Karlskrona var jobbigare eftersom den hade brantare backar. Flackare backar som idag är inte lika kraftödande.
- Imorgon blir det spännande på seniorernas 4000 m och sedan väntar Holmenkollenstafetten. I sommar blir det 1500 och 5000 m. När det gäller sommarens mål så skulle det vara kul att lyckas på SM i Gävle!

Lyssnare: Jonas Hedman

21:58

I morgon är det dags för Claes

Lördagens nio lopp är genomförda - i morgon söndag är det dags för resterande sex två för 15-åringarna och två plus två för seniorerna.
Vi påminner om att alla lördagens resultat finns tillgängliga också här.

19:41

M22: Gustav förstås

Gustav Svedbrant var stor favorit, men Erik Öhlund prövade att följa. Det höll större delen av första varvet, men sedan var det uppvisning av Gustav.
Erik tröttnade och blev på slutvarvet upphunnen och frånsprungen av först Olof Olsson och sedan Johan Lindberg.
Loppets överraskning var Wilskes Henrik Wass som länge fanns med i gruppen med Olof och Johan.

19:37

K22: Mia fick det tuffare än väntat

Mia Larsson var given favorit, men Jessica Gylfe hade inte givit upp förhand. Tvärtom var det Jessica som bestämde farten på det första varvet sedan de två gått loss från övriga redan efter hundratalet meters löpning.
Nu visade sig Mia ändå klart starkast på andra halvan, men Jessica tappade bara sekunder i långsam takt och i mål hade det inte blivit fler än tretton.
Bronset ganska otippat till Marks Ann Carlsson som på andra varvet avancerade genom fältet.

19:34

P19: Mats infriade favoritskapet

Terrängstarke Mats Granström tog visserligen inte ledningen direkt i loppet - det gjorde i stället Linus Nilsson. Med efter en dryg kilometer var Mats med John Lindström i släptåg ifatt Linus och på andra halvan var det Mats som regerade.
John bröt och Linus tappade mark och bakifrån avancerade i stället duon Roger Svensson och Tim Kerro. Roger tog som i fjol silvret bakom Mats medan Tim i en intensiv spurtuppgörelse räddade bronset steget före Linus.
Därmed var Tim också bästa 84:a med sexan Michel Aronsson och sjuan Oskar Kanmert-Gustafsson som närmaste årskamrater.

19:30

F19: Favorit i repris

Fyra år i rad - i tur och ordning i F15, F16, F18 och F18 - har Johanna Nilsson vunnit före Hanna Bremler. Det blev fem i rad!
Hanna hängde med första kilometern, sedan var det solo mot guldet för Johanna. För ett ögonblick undrade man om Hanna efter att ha släppt skulle kunna hålla undan för bakom samjagande Sofie Eklund och Sofia Byhlinder. Men Hanna hade krafter kvar och drog faktiskt ifrån de andra två på slutet av loppet.
Sofia kom loss från Sofie på den sista kilometern och tog bronset totalt och det inofficiella F18-guldet för årgång 84.

19:17

P17: Alberts lopp

Efter två raka terrängsilver bakom Olle Walleräng var det nu dags för Albert Molléns första seger. I Olles frånvaro var det heller aldrig någon diskussion.
Däremot var det växlingsrikt därbakom med Julius Nilsson ensam tvåa ett tag, sedan blev det en klunga med Peter och Henry Gross och till slut kom Peter G loss och bakifrån jobbade sig Peter Bergqvist fram till bronset.

19:01

F17: Ida dominerade

Av den förmodade fyrkampen mellan Pernilla Sävestrand, Jenny Holmroos, Ida Strandenholm och terrängstarka skidspecialisten Ingrid Wikman blev intet. Ida styrde helt och den enda som klarade av att följa hela första varvet var Petra Kindlund.
Men också Petra fick ge sig och medan Ida gled ifrån till överlägsen seger drog Jenny igång en framgångsrik "långspurt", fångade in Petra ca 500 från mål och drog ifrån till odiskutabelt silver.

18:52

M Veteran: Håkans första guld

Skellefteås Håkan Stenberg kom till friidrotten efter 30-årsdagen, men att det inte behöver vara för sent för en långdistansare visade han med att vinna här. Visserligen var det inte förrän i sluspurten han avgjorde definitivt med den var Håkan tillsammans med Patrick Hallén som hade legat i frontlinjen nästan hela loppet igenom.
Lars Axelsson var enda M40:a att hänga med i M35-täten och var inte mer än 20 sekunder efter totalvinnaren Håkan i mål.

18:47

Alla resultaten

I avvaktan på att alla resultaten kommer ut officiellt på arrangörens hemsida går det bra att klicka på den här länken.

18:31

K Veteran: Jennie först i mål

Fjolårets K40-etta Julie Leonard tog kommandot från start och ledde det första varvet, men sedan jobbade sig Charlotte Nilsson (K35) ikapp och gick ifrån ut på sista varvet.
Då hade också Jennie Mattsson (K40) fått kontakt med Julie och på andra varvets tunga backe kunde Jennie avgöra K40 till sin fördel. Ja, Jennie gick nu så starkt att hon även fångade in Charlotte och kom först över mållinjen.
Därbakom byggde Jutta Pedersen i K55 och Eva Söderström i K65 på redan tidigare långa VSM-terrängguldsviter. Jutta tog sitt 9:e och Eva sitt 7:e!

12:30

En grå morgon på Kalhyttan

Med två timmar kvar till första start är det sju plusgrader och mulet. Nattens regn har skapat litet pölar kring startfältet, men det har inte skapat några problem med underlaget ute på banan.
Dessutom finns en liten känsla av att molntäcket redan har börjat lätta up och tunna ut.
Så kändes det i alla fall, men en stund senare började ett stilla regn.

10:15

Det kan bli tungt ...

Tittar man på kartor och banprofiler ser årets SM-terrängbana tuff - dock inte extremt tuff - ut. Men det som inte syns på pappret där är underlagets kraftsugande förmåga.
Ibland på terräng-SM har det varit fast parkvägskaraktär, men icke så den här gången. Tvärtom är det rejält sviktande sågspånslager på större delen av 2 km-slingan.
Det är alltså upplagt för stora omkastningar i slutet av loppen, ty om man gått ut litet för tufft och krafterna tryter finns ingen möjlighet att "glida in" sista biten. I ett sådant läge kan ett till synes betryggande försprång försvinna på nolltid.
Vädermässigt säger de senaste prognoserna att temperaturen blir vår (dvs upp emot men knappast över 10 grader) snarare än senaste dagarnas sommar. Någon nederbörd att besväras av väntas inte på Kalhyttans skidstadion.

23:15

Hur går det i lördagens flickklasser?

K22
Bara nio anmälda, här märks det att en betydande del av våra löpartjejer i den här åldern pluggar i USA. Men alla har inte åkt och med Finnkampsvinnande (10000m) Mia Larsson och seniormästarinnan (3000m hinder) Isabell Ahlström från i fjol finns också kvaliteten. Mia vann för två år sedan och var tvåa i fjol, Isabell har missat ett par år pg a skador men har stått på pallen tidigare. Vinnaren för ett år sedan, Hanna Karlsson, har vuxit ur åldersklassen.

F19
I F15 1998, i F16 1999, i F18 2000 och 2001 har segrarinnan hetat Johanna Nilsson och tvåan Hanna Bremler. Både Johanna och Hanna finns med också den här gången och det är inte lätt att se vem som skall kunna rubba deras monopol i toppen. I fjol hade Johanna halvminuten till Hanna som i sin tur hade nästan minuten till trean som inte är med i år.

F17
I fjol i F16/F15-loppet triumferade 85:an Magdalena Ottersten strax före 86:orna Pernilla Sävestrand och Ida Strandenholm med Jenny Holmroos i mål som totalfyra och F15-trea.
Magdalena saknas i årets anmälningslistor, men de andra tre är på plats och får finna sig att gälla som favoriter till att lägga beslag på årets medaljer.

23:04

Hur går det i lördagens pojkklasser?

M22
Fr o m i år omfattar klassen 20-22-åringar, vilket innebär att det är samma gäng som i fjol (då det var 19-22 år) bortsett från att 79:orna - inkl mästaren Mustafa Mohamed - lämnat klassen.
Kvar finns dock tvåan i Karlskrona, Gustav Svedbrant, och alltid terrängstarke Gustav får bära favoritskapet nu. Inte minst med tanke på att så många av våra bättre 81/82-or nu är i USA och ägnar sig åt bansäsongen där. Viktigaste undantaget är Henrik Nyström, som ju också är en löpare som trivs i terrängsammanhang. Främsta jokern är orienteringsspecialisten Erik Öhlund, som var trea för två år sedan.

P19
Omläggningen av åldersklasserna innebär att det är samma årsklasser här som i P18 förra året. Då togs medaljerna av Mats Granström, Roger Svensson och Cristoffer Antonsen och en repris är inte otänkbar. Men fjolårsfyran John Lindströms insatser den här våren signalerar att han blir ett svårt hot, kanske t o m för regerande mästaren och JVM-deltagande Mats.

P17
I P15 för två år sedan och i P16 i fjol var det Olle Walleräng etta och Albert Mollén tvåa. Allt pekar på att dessa två kommer att göra upp om segern också den här gången. Brittatorps Lars Johansson saknar helt banmeriter men var trea i fjol bakom Olle och Albert och gjorde dessutom en stark insats på Lidingöloppet i höstas. Kan han rentav blanda sig toppstriden nu?

22:48

Hur har det gått de senaste åren?

Här länkar för att fräscha upp minnena från de tre närmast föregående upplagorna av terräng-SM:

Karlskrona 2001 - Resultat - Text
Kvarnsveden 2000 - Resultat
Värnamo 1999 - Resultat- Text dag 1 - Text dag 2


00:34

SM-terrängernas historia

På vår historikavdelning finns en kortfattad krönika över SM-terrängernas historia sedan "tidernas begynnelse". Där sammanfattas utvecklingen av sträckor och klasser och presenteras de allra största personligheterna och prestationerna.

21:34

Filipstad i den svenska (fri)idrottshistorien

Kommande helgs terräng-SM i värmländska Filipstad är ortens tredje SM-tävling på bara lite drygt ett år. Filipstad har 13 000 invånare i kommunen och 7000 i tätorten och arrangerade 2001 både SM i längdskidåkning (januari) och mountainbike (juli). Kalhyttans skidstadion, några kilometer sydväst om Filipstad, var/är platsen för dessa tre SM-tävlingar och orten vid sjön Daglösen har tidigare också stått värd för en SM-tävling i friidrott.
1956 arrangerade Filipstads IF SM på 10 000 m på Kalhyttans IP. På den regntunga och leriga kolstybben betvingade IFK Eskilstunas Rune Åhlund värmlandslöparen Sten Olsson efter en tuff sistavarvsspurt och vann på 30:26.8. "Köla-Sten", tävlandes för Köla IF i västra Värmland, föll i lervällingen precis före mål och tog silvret gåendes över mållinjen.
Lervälling hoppas vi att det inte blir på SM-banorna lördag-söndag. Tävlingsledaren Michael Björklund berättar att det vid påsk var en meter packad (konst)snö på upploppet och att det för två veckor sedan var 30 cm is på flera ställen längs banan. I dagsläget har dock 2 km-varvet torkat bra och all snö är borta.
När det gäller friidrottare från Filipstad historiskt sett så är Gustaf Jansson, OS-trea i marathon i Helsingfors 1952, den mest kände. Gustaf är född i Brattfors, en knapp mil utanför Filipstad, men tävlade under större delen av sin karriär för Hagfors-klubben IK Viking. Alldeles i slutet av karriären, som 33-åring 1955, gick han över till Filipstads IF och tillsammans med Karl-Edvard Larsson och Lennart Johansson tog han lag-silver på terräng-SM:s korta bana.
Filipstads IF bildades 1930 och fyllde således 70 år 2000. Föreningen har genom åren tagit två SM-medaljer i friidrott. Bl a silver i lagtävlingen på herrarnas långa terrängbana 1955. Fyra år senare ställde man upp med ett herrlag på korta banan (4000 m) vid terräng-SM i Mora och då var det ytterligt nära guld! Trion Karl-Edvard Larsson, Lennart Nilsson och Stig Björkman fick platssiffra 37 och var med det bara tre placeringar efter vinnande IFK Borås.

Karl-Edvard Larsson var snabbast i laget båda gångerna och är alltså delaktig i föreningens båda SM-medaljer. Individuellt blev han som bäst SM-5:a på 5000 m 1955 på perset 14:40.0 och tre år senare SM-6:a på dubbla distansen där hans personliga rekord är 30:38.6 (1958). Favoritdistansen var dock 3000 m där perset stannade på 8:23.6 (1956).
Han jobbade som vaktmästare på Kalhyttans IP från 1952 till 1990 och efter sitt dagsverke på 50-talet drog han på sig löparskorna och tränade på 366 m-ovalen.
Karl-Edvard var i högsta grad delaktig i Filipstads IF:s SM-arrangemang på 10 000 m 1956. Tävlingen föregicks av flera dagars regn och i egenskap av vaktmästare jobbade han hårt med att gräva och dränera bort vatten från kolstybbsbanan. Tävlingsdagen var han märkt av arbetet och var i loppet över minuten från sitt bästa.
Friidrottshistorikern Erik Wiger berättar att förutom nämnda SM-silver har Filipstads AIS två medaljer. Båda från 1927: brons 10 000 m lag samt i tiokamp genom Erik Gyllenstolpe.

Filipstad är i idrottssammanhang mycket förknippat med längskidåkning och har arrangerat SM inte mindre än fem gånger.
När det gäller kända idrottspersoner från orten är tennisspelaren Magnus Norman och skridskoåkaren Johnny Nilsson, olympisk guldmedaljör på 10 000 m i Innsbruck 1964, två av de mest kända. När det gäller friidrottare av mer aktuellt snitt märks bl a Meike Traxler som fortfarande har det inofficiella svenska höjdrekordet i dykstil med 1.80 (1981). Sprintern Emma Rienas tävlade för Filipstads IF t o m 2000 och gjorde nämnda år 11.93/24.71 på 100/200 m. Sedan säsongen 2001 har hon IF Göta i Karlstad som klubbadress.
(historiken sammanställd av Jonas Hedman)

21:28