Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 16 januari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Allmänna medicinska rekommendationer

Hjärtat mår bra av fysisk aktivitet. Daglig motion stärker inte bara hjärtat utan hela kroppen.
 

Risken för hjärtbesvär respektive hjärtdöd förekommer hos hjärtsjuka och då såväl i vila som vid idrott. Risken att detta skall hända hos friska och symptomfria är försvinnande liten.

Idrott och hjärtproblem har under vintern 2004/2005 uppmärksammats på grund av dödsfall i samband med idrott och träning. Det har konstaterats att det inte finns några belägg för att antalet plötsliga dödsfall inom idrott ökat.

Två grundregler är viktiga

  • Man skall inte träna med infektion i kroppen som ger temperaturstegring och/eller vilopulsstegring.
  • Läkarundersökning bör göras vid oväntade besvär som svimning eller svimningskänsla vid träning, ovanligt hård eller oregelbunden hjärtklappning vid träning, bröstsmärta vid träning eller ärftlighet för hjärtsjukdom (information från doktor).

Friska och symptomfria ungdomar och vuxna behöver inte hjärtundersökas för att träna säkert, tvärtom bör de fortsätta träna som en del av ett sunt leverne för att förbättra möjligheterna att må bra fysiskt och psykiskt och därmed prestera väl.

Rekommendationer för friidrott på elitnivå

Inom friidrotten rekommenderar vi att elitaktiva genomgår medicinsk hälsokontroll av hjärtat med tanke på den extremt tuffa belastningen som elitidrott innebär. En hjärttest bör göras för att ytterligare förstärka tryggheten. Notera att ekg-bedömning bör göras av idrottsmedicinskt utbildad och van doktor.

För alla landslagsaktiva som önskar kontrollerar vi eventuell sjukhistoria, lyssnar på hjärta och lungor, mäter blodtrycket och tar ett vilo-ekg. Ett första test görs i 18-20-års ålder som sedan upprepas i 25-30-års ålder.

Det finns ingen anledning till oro. Undersökning av friska barn behövs inte, ej heller av aktiva motionärer utan besvär.

Läs vidare i RF:s rekommendationer angående plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning i sammanfattning eller i dess helhet.

Sverker Nilsson
Förbundsläkare

 

Avdelningar

Rekommendationer