Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 28 maj 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Virtuella lopp: Västerås FK ställde om

MAJ
27

Så fort det blev klart att Göteborgsvarvet ställde in så började Västerås FK och Henrik Astfors att fundera på hur Västerås FK kan ställa om för att undvika att behöva ställa in. Flera arrangemang låg i riskzonen och när alternativet med RaceOne publicerades på Svensk Friidrotts hemsida så växte idé snabbt fram om ett virtuellt lopp. .
     - Anledningarna till att vi har loppet från början är att sprida rörelseglädje som människor mår bra av, göra något för Västerås stad och sist något som skapar intäkter till föreningens verksamhet, säger Henrik Astfors.
     
     VFK Virtual Run 6-13 juni
     Genom att kunna erbjuda ett virtuellt lopp täcker Västerås in de tre anledningarna till varför de från början arrangerar loppet med undantaget att löparna inte kan träffas fysiskt. Det positiva blir istället att de kan nå löpare över hela Sverige att delta i deras virtuella lopp VFK Virtual Run som ersätter Mälarenergi stadslopp.
     Loppet kommer gå av stapel mellan den 6 juni till 13 juni, och avgörs på den platsen du befinner dig på genom appen RaceOne. Du väljer att antingen springa 5 eller 10km och rapportera in ditt lopp när du har sprungit det.
     - Responsen från de deltagare som var anmälda sen innan har bara varit positiv och många tycker det är kul att vi gör något istället för att ställa in. Utmaningen ligger i att få spridning på loppet då vi endast kan använda små medel. Det positiva är att media har visat ett stort intresse av att vi ställt om till ett virtuellt lopp, säger Henrik.
     
     Lokaltidningar viktiga för spridning
     I och med att konceptet är nytt är det svårt att veta hur mycket intäkter ett lopp kan generera. Det gör att föreningen satsar små medel på att få maximal spridning på loppet. Lokaltidningar har varit till en stor hjälp och gärna skrivit om det nya konceptet, något andra föreningar också har upplevt.
     Henrik ser även en framtid för virtuella lopp, där deltagare som inte kan vara med på själva dagen skulle kunna springa loppet i en virtuell klass veckan innan eller veckan efter. Och det skulle kunna vara väldigt attraktivt för samarbetspartners att nå en ny målgrupp i och med virtuella lopp. Avslutningsvis hade Henrik en uppmaning till alla arrangörer som kämpar på och alla potentiella deltagare i de olika motionsloppen:
     - Det är viktigt att värna om sig själv, om folk runt omkring sig och om den lokala idrottsverksamheten som det går tufft för idag. Så om vi som ideell förening gör allt vi kan för att ta hand om dig som deltagare och om du som deltagare tar hand om dig bidrar vi tillsammans till att värna om varandra en lång tid framöver, säger han.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius & Frida Lindström

Tilde Johansson och Lovisa Karlsson stöttar varandra vid U20 i Borås 2019.

Tilde Johansson och Lovisa Karlsson stöttar varandra vid U20 i Borås 2019.
Foto: Deca Text & Bild

Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

MAJ
27

På landslagsledningens planeringbord finns just nu ett helt nytt koncept – Landslagsutmaningen. Det bygger på ett format där två aktiva per landslag och gren, i åldersgrupperna U18, U20 och U23, tävlar mot varandra i en landslagskamp. I slutet på dagen kommer årets bästa juniorlandslag att koras.
     Landslagsutmaningen är planerad till 8-9 augusti och ledarna för juniorlandslagen; Karin Olsson, Rafael Askros och Mikael Wennolf, skickar med en hälsning:
     ”Vi uppmanar alla att sätta ett kryss i kalendern för Landslagsutmaningen. Vi planerar för en spännande helg med rafflande kamper, utbildningstillfällen och stor friidrottsglädje. Det känns extra roligt att kunna planera för detta nu när de internationella mästerskapen inte kan genomföras. Vi återkommer med mer information och beaktar såklart även de riktlinjer som myndigheterna ger.”
     /Hillevi Thor

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

MAJ
26

Nu är det dags för ytterligare två spännande webbinarier som är öppna för hela friidrottsrörelsen. Formatet har varit väldigt populärt och det är ett verktyg som är här för att stanna.
     
     28 maj: Information och frågestund med styrelsen
     Vid det första, som hålls på torsdag 28 maj (18.30-20.00) kommer Förbundsstyrelsen och generalsekreterare Stefan Olsson ge en bild av arbetsläget i Svensk Friidrott – primärt med fokus på Coronakrisen men även en framåtblick kring årsmöte, ny distriktsindelning och ny strategi. Inför mötet kan ni också skicka in frågor som ni önskar att styrelsen besvarar under träffen. Frågorna behöver vara inskickade senast 27 maj för att hinna sammanställas.
     Anmäl dig till styrelsens webbinarium
     
     3 juni: Stärk klubben med nya samarbeten
     Vid webbinariet därefter får ni träffa föreningar och partners till Svensk Friidrott och höra om nya möjligheter till samarbeten och intäkter till klubben. Representanter från Svensk Friidrott, föreningslivet och förbundets samarbetspartners delar under kvällen med sig av information och inspiration.
     Anmäla dig till webbinariet om partnersamarbeten
     
     Ta del av webbinarierna i efterhand
     Båda webbinarierna kommer att spelas in så att de kan ses i efterhand. Här har du möjlighet att se tidigare webbinarier
     /Hillevi Thor

Höjdstjärnan Fabian Delryd är en av dem som deltagit i Täbys virtuella lopp.

Höjdstjärnan Fabian Delryd är en av dem som deltagit i Täbys virtuella lopp.

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

MAJ
26

Täby IS var snabba på att haka på den nya möjligheten att springa virtuella lopp, redan den 21 april fanns det två olika lopp att välja på: Enstaloppet och Kyrkbyloppet.
     Varje lopp innehöll distanserna 2,5 km, 5 km och 10 km, samtliga uppmätta och utmarkerade på respektive plats. Under 20 dagar hade man sedan möjlighet att springa loppen.
     ”Det var verkligen häftigt, från det att vi bestämt oss för att köra och kontaktade RaceOne tog det 12 timmar, sen fanns loppen upplagda och klara!” säger klubbchef Lars Linde.
     
     "Letade efter nya intäktsmöjligheter"
     ”Det här kom verkligen perfekt för oss, på grund av den rådande situationen letade vi efter nya intäktsmöjligheter. En ungdomsledare kom med förslaget och styrelsen nappade.
     Vi såg initialt två skäl till varför vi skulle göra det här: för det första var det en möjlighet till en ekonomisk intäkt, för det andra såg vi sociala möjligheter, att deltagarna blir en del i en community och har något att snacka om”, säger Lars.
     Lokaltidningarna i norra Stockholm snappade upp nyheten och loppen fick mycket positiv uppmärksamhet. Täbys höjdhoppare Fabian Delryd sprang ett av dem och delade det i sina sociala medier samtidigt som styrelsen utmanade varandra. Totalt startade 31 personer i loppen. ”Det känns som en utmaning att nå den stora massan, vi hade ju inte jättemånga deltagare. Men jag tror att kännedomen kommer öka så det är bara en puckel man måste över” säger Lars.
     
     Tror på virtuella lopp även efter pandemin
     Täby har även planerat för ett fysiskt lopp senare i sommar, Glädjeruset, ett lopp för alla där överskottet går till att främja ett aktivt liv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Risken är stor att loppet inte kommer kunna genomföras och planer finns på att göra Glädjeruset virtuellt istället.
     ”Det är en stor fördel att haft möjligheten att testa tekniken innan vi eventuellt gör ett stort lopp som Glädjeruset virtuellt. ” säger Lars.
     
     Även efter pandemin tror Lars att de virtuella loppen kommer finnas. ”Tittar man på möjligheterna för det här känner man ju att det finns hur mycket som helst, the sky is the limit! Man kanske kan sätta ihop utmaningar där man springer flera lopp: olika sorters lopp eller serier. Kanske kan man tävla i lag?
     ”Sen kommer det inte ersätta upplevelsen och tjusningen av det fysiska loppet men det är något annat, ett kul komplement för den breda massan av löpare” avslutar Lars.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius & Frida Lindström

Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

MAJ
25

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots inställda lopp och tävlingar kämpar många föreningar med att hitta nya lösningar, både för att skapa möjlighet till intäkter men också för att aktivera alla löpsugna ute i landet. Kreativiteten flödar som aldrig förr och många föreningar har hittat nya upplägg att erbjuda den som är sugen på någon form av löpupplevelse.
     I mitten av mars gick Svensk Friidrott ut med möjligheten att arrangera Virtuella lopp med hjälp av appen RaceONE. Ett antal föreningar såg genast chansen att prova något helt nytt. Tre av dem är Täby IS, Ludvika FFI och Västerås FK.
     I en artikelserie i tre delar presenterar friidrott.se hur de har jobbat fram helt nya sätt att arrangera lopp. Först ut: Ludvika.
     
     Löparfest i Ludvika under en hel vecka
     Ludvika FFI arrangerar årligen Ludvika Stadslopp som i år skulle gå av stapeln den 23 maj. Loppet kommer att genomföras även i år, men med ett lite annorlunda upplägg. Istället för det traditionella loppet kommer man arrangera “Virtuella Stadsloppsveckan Ludvika” 23-31 maj.
     När som helst under dygnet under en hel vecka kan du delta på loppet genom att gå, lunka eller springa någon av sträckorna 6 km, 10 km eller 21 km som kommer att vara snitslade. Ludvika FFI har valt att göra ett Virtuellt lopp med lokal anknytning.
     - Vi vill uppmuntra till rörelse och göra något positivt för staden, säger Tobias Heldt ordförande i Ludvika FFI.
     
     Flera fina priser lottas ut
     Tack vare flera fina samarbeten med lokala aktörer lottas fina priser ut till de deltagande. Dessutom ger samarbetet många kreativa lösningar för anpassning i rådande läge. Nummerlapp kan hämtas ut på flera olika ställen vid olika tidpunkter för att undvika trängsel. Istället för medalj får man en ros.
     Och alla barn som fullföljer Lilla Virtuella Stadsloppet kan hämta diplom mot uppvisande av nummerlapp. I samband med loppet finns också en Instagramtävling där foto som skildrar Stadsloppet på valfritt sätt laddas upp med #ludvikastadslopp2020. I vinstpotten finns presentkort hos lokala samarbetspartners.
     
     "Vill aktivera så många som möjligt"
     Anmälningarna har börjat droppa in och intresset är stort både hos Ludvikaborna och den lokala pressen. Anmälningsavgiften är betydligt lägre än vid det traditionella loppet för att locka så många som möjligt.
     - Vi vill fokusera på att aktivera så många människor som möjligt. Det är viktigare att få med många deltagare än att tjäna pengar i det här läget, menar Tobias.
     
     Använder sig av appen RaceONE
     Ludvika FFI använder sig av ett anmälningssystem på plattformen Mitt Lopp där man efter bekräftelse på anmälan får en tydlig beskrivning på hur man laddar ner appen hos RaceONE och skapar konto för att kunna tracka sitt lopp. Tidtagning är dock helt frivilligt. Men om man vill jämföra sin tid med andra löpares och hamna på resultatlistan ska man springa loppet live med RaceOne-appen eller tracka loppet med valfri GPS-utrustning och i efterhand ladda upp resultatet.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius, Frida Lindström & Gustav Orbring

SM 100km planeras för 8 augusti

MAJ
25

SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det inställda SM-veckan, planeras nu för genomförande 8 augusti i Halmstad. Tävlingen kan genomföras enbart om regeln för maximalt 50 personer i allmänna sammankomster och rekommendationer att inte resa inom landet hävs senast i början av juli. TAK behandlar frågan igen 9 juli.
     Till status för galor och mästerskap
     /Gustav Orbring
     

Foto: Deca Text & Bild

När sanden blev till ... sand

MAJ
24

De vertikala hoppen revolutionerades när de gamla sand- och sågspånsgroparna på 1960-talet ersattes av skumgummibäddarna. Men i de horisontella hoppen landar de tävlande fortfarande i sand – varför har man inte bytt också där?
     Det är en av frågeställningarna som analyseras i den nya artikeln i serien om friidrottens materialhistoria. Artikeln tittar alltså närmare på hur betingelserna för längd och tresteg ändrats över tiden och hur detta påverkat resultatnivåerna i dessa grenar.
     Läs ”Friidrotten en materialsport? Del 5: Längd och tresteg”!
     / A. Lennart Julin

75 med 4 kg som P15, 83 med 5 kg som P17, 77 med 6 kg som P18 och nu alltså 70 med 7.26 kg! (foto: Magnus Carlsson).

75 med 4 kg som P15, 83 med 5 kg som P17, 77 med 6 kg som P18 och nu alltså 70 med 7.26 kg! (foto: Magnus Carlsson).

Månadens i mars: Ragnar

MAJ
24

2019 blev tyvärr inte alls som tänkt för Faluns släggkastare Ragnar Carlsson. Efter att ha blivit sjuk i hjärtmuskelinflammation tvingades han till total vila under hela våren och det blev aldrig någon start på det stora säsongsmålet Junior-EM i Borås.
     Men alldeles i slutet av sommaren kunde Ragnar i alla fall göra några tävlingar – bl a Finnkampen och SM – innan det var dags för att dra igång träningen inför 2020.
     Långt i vikt i februari
     Att den träningen fått honom att inte bara komma ikapp utan också utvecklas ytterligare visade sig redan inomhus:
     På ISM i viktkastning förbättrade sig Ragnar - nu representerande Hässelby - med dryga metern till 22.29, ett resultat som av svenskar faktiskt bara Mattias Jons, Tore Gustafsson och Elias Håkansson någonsin överträffat!
     Alla tretton övriga svenska 70m-kastare genom tiderna hade Ragnar – som inte fyller 20 förrän i november – alltså då bakom sig. Så det var egentligen bara frågan om att hitta en tävling för att han skulle bli vår 17:e medlem i ”70m-klubben”.
     Dröm-70 i slägga i mars
     Och den 15 mars kom chansen hemma i Falun och trots ruggigt vårvinterväder med temperatur bara ett par-tre grader över nollstrecket kom ”dröm-70” redan i andra kastet. Ett kast som också gjorde Ragnar till friidrott.se:s ”Månadens” för mars 2020.
     I vår Månadens-i intervju ”Målet är att kasta ännu längre i år” berättar han om träningen och om sina planer och förhoppningar vad gäller tävlandet framöver.
     / A. Lennart Julin

Några av Sollefteå GIF:s ungdomar samlade på Nipvallen. T v tränaren Jörgen Brink och t h nye ordföranden Patrik Lidén. Foto: Marlene Brink

Några av Sollefteå GIF:s ungdomar samlade på Nipvallen. T v tränaren Jörgen Brink och t h nye ordföranden Patrik Lidén. Foto: Marlene Brink

Sollefteå växer med Veckans grenar

MAJ
22

Tävlingskonceptet Veckans grenar fokuserade under vecka två den 11–17 maj på stav, lång häck, kula och långdistans och antalet tävlingar var lika många som den succéfyllda premiärveckan – runt 60! Spridda över hela landet där man bland arrangörerna hittar IFK Sunne, Östhammar FI, Bohus IF, Visby IF Gute, Hässleholms AIS, Laholms IF, IF Udd, Marieby GIF, Strömstads IF, Brännans FF och Skruvs IF.
     Ett bra resultat noterades i Västerås av Markus Andersson som hemma på Arosvallen var ensam tävlande i P15 1500 m hinder och avverkade de 15 hindren på 4:26.36. Det är den bästa svenska tiden på sju år och innebar också att Jonas Nilssons 35 år gamla klubbrekord förbättrades med åtta sekunder (dock noterat med de 15 cm högre 91 cm-bockarna).
     Tävlats har det gjorts även i Ångermanland där Sollefteå GIF arrangerat fyra tävlingar på lika många veckor.
     – Veckans grenar är verkligen ett toppenkoncept! Speciellt för en liten förening som oss som normalt har långt till tävlingar. Vi har tio mil till Örnsköldsvik, tolv till Sundsvall och 16 till Östersund så det här är verkligen en bra tävlingsform som komplement till att resa bort och tävla, säger Marlene Brink som är sekreterare och ledare i Sollefteå GIF.
     
     Nystart 2016
     Sollefteå är inte en ort man normalt förknippar med friidrott men nu är den på gång igen. Verksamheten låg nere nästan helt under flera år till 2016 då en ny generation föräldrar och ledare engagerade sig.
     – Det blev en nystart och idag har vi 40-talet aktiva i åldrarna 6–16 år fördelade på tre grupper – 6–9 år, mellangruppen 10–11 år och så de som är 12–16 år. Vi har sju tränare som är med varje vecka plus hjälptränare i form av föräldrar, säger Marlene som själv inte har någon friidrottsbakgrund men som tack vare barnen verkligen fastnat för friidrott.
     – Det är det roligaste jag vet! Både att engagera sig i och att titta på!
     Engagerad är även maken Jörgen Brink, före detta längdskidåkare med tre raka Vasaloppssegrar på meritlistan, som är tränare och även tävlingsledare för flera tävlingar inom ramen för Veckans grenar.
     – Barnen får bra grundträning när de har en längdskidåkare som tränare, säger Marlene och skrattar.
     – Vi har också några vuxna som är med och tävlar ibland på sommaren – bl a längdskidåkarna Frida Karlsson samt syskonen Ebba och Fredrik Andersson.
     Frida och Ebba tillhör världseliten och i löpning har båda varit med i ungdomsfinnkampen. Ebba har även en sjätteplats på 3000 m från junior-EM i Eskilstuna 2015.
     
     Sollefteåspelen flyttade till augusti
     Under försommaren har Sollefteå GIF arrangerat Veckans gren en gång i veckan och till det kan läggas Trollkampen den 16 maj.
     – Det är en tävling som fanns förr men som vi nu åter arrangerar. 2018 arrangerade vi Sollefteåspelen på Nipvallen som i fjol blev en tvådagarstävling med fem grenar per dag för åldrarna 7–15 år. I år är planen att ha klasser från nio år till seniorer och även några veteranklasser. Tävlingen skulle ha gått förra helgen men fick flyttas fram på grund av Corona-pandemin, men nu siktar vi på 1–2 augusti istället.
     Nipvallen har allvädersbeläggning och sex banor runt men senast banorna lades om var vid millennieskiftet så det börjar bli dags igen.
     – Vi har sökt bidrag via kommunen och jobbar med att rusta upp arenan. För tre år sedan fick vi höjdhoppsutrustning på plats inklusive ett garage att förvara bädden i och för ett år sedan stavbädd. Ingen har kunnat hoppa stav här på flera år men nu har vi börjat träna så det kan säkert bli någon stavtävling i framtiden.
     Den 22 maj arrangerade Sollefteå GIF sin fjärde tävling för sommaren inom ramen för Veckans grenar och då handlade det om tresteg och spjut.
     – När vi nu kan arrangera på hemmaplan så får vi med många fler vilket är väldigt kul. Detta är också bra träning för oss som arrangör och många inser att det inte är ett alltför stort projekt att ordna en liten lokal och enkel tävling för våra aktiva, avslutar Marlene.
     Lita på att det blir fler tävlingar framöver!
     Alla inrapporterade resultat
     Mer info om tävlingsformen Veckans grenar
     Webinar med arrangörstips för Veckans grenar
     /Jonas Hedman

Världsungdomsspelen 2020 inställda

MAJ
21

Den stora internationella ungdomstävlingen Världsungdomsspelen i Göteborg 3-5 juli ställs in. Det meddelade Örgryte IS under torsdagen. Arrangören har jobbat hårt in i det sista med att försöka få till en lösning men har nu tvingats ta beslutet att ställa in jubileumsupplagan (25:e gången VU-spelen skulle arrangerats).
     - Samtidigt som det är ett smärtsamt beslut så är det också ett väldigt lätt beslut att fatta. Vi följer givetvis de regler och rekommendationer som vi får från myndigheterna. Arrangemang av den här storleken kommer inte kunna hållas i Sverige den här sommaren om kampen emot smittspriding skall genomföras på ett effektivt sätt. Hälsa och säkerhet för såväl aktiva, ledare, funktionärer och publiken går naturligtvis före allt annat, säger Per Crona.
     - Nu flyttar vi fram vårt 25-årsjublieum ett år och lovar högtidligen ett Världsungdomsspelen 2021 kommer bli större och bättre än någonsin, tillägger han.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 21.5 - 28.5

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om
Så fort det blev klart att Göteborgsvarvet ställde...

Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

På landslagsledningens planeringbord finns just nu...

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

Nu är det dags för ytterligare två spännande webbi...

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

Täby IS var snabba på att haka på den nya möjlighe...

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots...

SM 100km planeras för 8 augusti
SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det instä...

När sanden blev till ... sand
De vertikala hoppen revolutionerades när de gamla ...

Månadens i mars: Ragnar
2019 blev tyvärr inte alls som tänkt för Faluns sl...

Sollefteå växer med Veckans grenar
Tävlingskonceptet Veckans grenar fokuserade under ...

Världsungdomsspelen 2020 inställda
Den stora internationella ungdomstävlingen Världsu...

Förra veckan
Veckan 14.5 - 21.5

Världsungdomsspelen 2020 inställda
Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in
Som man bäddar får man hoppa?
Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?
Återupptagen tävlingsverksamhet planeras till 8 juni
Kraftmätningen: Kvalstart till helgen
Succéstart för Veckans grenar
SM-uppladdning i Uppsala
Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha

Två veckor sedan
Veckan 7.5 - 14.5

Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha

I kväll: Webbinarium om kvinnliga
elitcoacher - med förbundskaptenen

15 maj: Deadline för ansökan
om kompensationsstöd

Nya datum för stafett- och lag-SM
Tors: Webbinarium Veckans Grenar
Anmäl föreningens friidrottsskola!
Michel första friidrottare att vinna
SVT:s "Mästarnas Mästare"

Det 40-åriga kriget om spjuten
Inbjudan till webbinarium:
Kvinnliga elitcoacher 13/5

Inbjudan till LÖPRUNDAN 18/5
3 högkaratiga gärningar premierade
Tävlingsarrangörer för 2021 sökes
Uppdatering nordiska tävlingar