Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 5 april 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Johanna Salminen och Camilla Elofsson underskred 35 minuter på milen med bred marginal. Foto: Privat (t v) resp Per Synnerman

Johanna Salminen och Camilla Elofsson underskred 35 minuter på milen med bred marginal. Foto: Privat (t v) resp Per Synnerman

Jättepers av Johanna och Camilla

APR
05

På söndagen arrangerade FK Studenterna något så ovanligt som ett halvmaraton på bana vilket innebar drygt 52 varv på Stockholms Stadion. Detta som ett substitut för Berlin Halvmarathon som ställts in. Folkhälsomyndighetens krav på max 50 personer följdes noggrant och löparna var därför uppdelade i två lopp – 21 i första och 12 i andra.
     Det var också officiell tidtagning på 10 000 m och de udda distanserna entimmeslöpning och 20 000 m och det var på milen som dagens två mest intressanta resultat noterades.
     
     Idealiskt väder
     För i utmärkta förhållanden med nio grader och nästan obefintlig vind noterade Studenternas Johanna Salminen 34:22.54 och Huddinges Camilla Elofsson 34:28.08. Detta efter att Johanna passerat 5000 m på 17:20 och passerat Camilla efter 7000 meter. Båda sänkte sina personliga rekord med långt över minuten – 1:21 respektive 1:15 – och tiderna hade givit fjärde resp femte plats i fjolårets årsstatistik. Johanna har som bäst två sjätteplatser i SM – 10 000 m i fjol och 3000 m i årets ISM i Växjö – medan Camilla var nia på SM-milen i fjol.
     Johanna var anmäld även till entimmeslöpningen och hann ända till 17.077 meter. Det är den bästa svenska notering som gjorts på bana på denna ytterst sällan förekommande distans. Men eftersom det var ett mixat lopp är resultatet inte aktuellt för rekordgodkännande. Tidigare bästa var Midde Hamrins 16.860 m från 1994.
     Även Runacademys Fanny Schulstad satte pers på 10 000 m (35:30.32) medan snabbaste tjej på halvmaran var Studenternas Anna Jonsson. Hon förbättrade sitt personliga rekord med över fem minuter till 1:17:46.
     
     David 16:e genom tiderna
     Högbys David Nilsson slog i december Kjell-Erik Ståhls 37 år gamla svenska maratonrekord med 29 sekunder när han noterade 2:10:09 i Spanien. Det följde han upp med halvmaratonperset 1:02:05 i Japan i januari.
     På Stockholms Stadion var ambitionen inte en maxprestation och via 32:34.24 på 10 000 m bakom farthållaren Fredrik Uhrbom, 18.351 meter i entimmeslöpning och 1:05:25.17 på 20 000 m fullbordade David halvmaratondistansen 21.097,5 m på 1:08:51. Detta efter att ha sprungit andra milen 17 sekunder långsammare.
     Därmed gick David in som 18:e genom tiderna i Sverige i entimmeslöpning och 16:e på 20 000 m bana. Toppnoteringarna tillhör Dan Glans som i Malmö i november 1975 sololöpte 19.879 meter på en timme (svenskt rekord) och sedan fortsatte 121 meter till där klockan stannade på 1:00:17.4. Det motsvarar ungefär 1:03:45 på halvmaraton.
     Preliminära resultat (klicka på fliken "Väg&Terräng" längst ner i filen)
     /Jonas Hedman

Från 'ingenstans' till Sverige-1:a bl a illustrerat av segern här på ISM.

Från 'ingenstans' till Sverige-1:a bl a illustrerat av segern här på ISM.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i januari: Filippa

APR
04

Knappast någon hade när vintern börjat trott att svaret på frågan ”Vem är Sveriges just nu snabbaste tjej på 60m?” skulle bli "MAI-junioren Filippa Sivnert". Men så blev det: Filippa gjorde 12 lopp, förlorade aldrig mot någon svenska och stod dessutom för fyra av vinterns nio snabbaste tider toppat av ISM-vinnande 7.38!
     Hur oväntad den säsongen var illustreras förmodligen bäst av att hennes personliga rekord på distansen när året började var 7.79, dvs drygt fyra tiondelar sämre. Visserligen hade Filippa haft en hygglig 100m-sommar 2019 men topptiden 11.95 förebådade ändå inte på något sätt ett sådant lyft nu.
     Genombrottet i januari
     Första tydliga indikationen på vad som var på gång kom vid Quality Hotel Games i Växjö den 18 januari då Filippa vann efter att ha kapat 1½ tiondel på det veckogamla 2-tiondelsperset 7.59! Plötsligt var hon därmed uppe som vår 3:e snabbaste junior (F19) genom tiderna bakom bara Irene Ekelund och Linda Haglund!
     Och att det inte var en enstaka lyckträff utan en ny nivå bekräftade Filippa alltså senare under säsongen bl a genom att vinna både SM och JSM på ännu bättre tider (7.38 resp 7.43).
     Men vad var förklaringen till jättelyftet? Svaret finns i vår Månadens-intervju ”I Växjö släppte pressen efter försöken och det var bara så kul att springa!”. Där berättar Filippa nämligen om att hon i höstas äntligen hittade en fungerande medicinering mot den svåra ansträngningsastma som under flera år omöjliggjort kontinuerlig träning.
     Ännu bättre på 100m?
     Det fanns i vintras också klara indikationer på att utesäsongen faktiskt borde kunna bli ännu intressantare. För till skillnad från de flesta som gör topptider på 60m inomhus var Filippas styrka inte starten utan fullfartslöpningen. Mönstret i hennes lopp var att hon var bland de sista ur blocken för att sedan på andra halvan flyga ikapp och förbi.
     Så Filippa har anledning att se fram mot att få fortsätta 40 m till utomhus. Fast just nu är det ju tyvärr oklart när det kommer att kunna bli av, bl a är hennes tilltänkta huvudmål JVM i Kenya i juli redan avblåst.
     / A. Lennart Julin

Föreningarna fortsätter att vara kreativa i nya träningsformer (OBS! Arkivbild)

Föreningarna fortsätter att vara kreativa i nya träningsformer (OBS! Arkivbild)
Foto: Deca Text & Bild

Föreningarna inspirerar varandra

APR
03

Vardagen med coronaviruset påverkar oss alla och vi måste hela tiden anpassa oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På Facebook-sidan Träningstips(a) visar föreningarna goda exempel på hur ni följer myndighetens rekommendationer. Föreningarna har flyttat ut träningarna, anpassat med att hålla avstånd och undviker övningar med närkontakt. Några av föreningarna som har spridit inspiration är Väsby IK med trappträning, Alunda SK med styrkepass i skogen och Östersunds GIF med backintervaller i vinterlandskap.
     
     Träningsmiljöer som skog, backar och lekplatser
     Åhus Friidrott passade på att kombinera löppass med styrkepass i lekplatser där barnet fick komma fram och grundmotoriska rörelser som tränas är springa, klättra, balansera, krypa, hänga, hoppa och kasta. Många nyttjar även skog och backar som sina träningsmiljöer, exempel på det har varit Hellas Friidrott och Boo Friidrott som har nyttjat terrängen för sin träning. Vi har även fått ett bidrag ifrån Åland som har betydligt hårdare restriktioner, där man då endast fick samlas om grupper med 10 personer. Tränarna i Jomala IK Friidrott har därför fått spelat in träningspasset och spridit det vidare till sina aktiva, ett fantastiskt initiativ att förena dagens teknik med rörelseglädje!
     Det blir spännande och se vilken förening som kommer vara först med att köra träningspassen digitalt med träningsgruppen uppkopplad på annan plats. Idag utmanas de traditionella sätten vi bedriver träning på men vi ser väldigt många bra och fina exempel på kreativa lösningar som fortsätter sprida rörelseglädje och intresset om friidrott!
     /Daniel Cortobius

Så blir lag-SM-kvalet

APR
03

Efter att regeringen i söndags beslöt att tillfälligt förbjuda sammankomster med fler än 50 deltagare har TAK fattat beslut om ett alternativt genomförande av Lag-SM-kvalet den 21 maj.
      Istället för de planerade kvaltävlingarna med sex manliga och sex kvinnliga lag i Huddinge och lika många i Norrköping kommer nu istället de föreningar som har kvalat in till Lag-SM-kvalet att kunna välja att genomföra ett kvaltillfälle på hemmaplan och rapportera in sina resultat till förbundskansliet.
      Beslutet innebär också att ingen nedflyttning från Lag-SM-kval till regionsserierna kommer att ske i år, och att seriesegrarna i regionsserierna (om dessa kan genomföras) i vanlig ordning kommer att erbjudas plats i Lag-SM-kvalet 2021, som då tillfälligt utökas till sju lag per grupp.
      Reservation: Om RF och SVT beslutar att ställa in SM-veckan (där finalen i Lag-SM i friidrott ingår) kommer även denna möjlighet att kvala in lokalt att ställas in.
     Mer information finns här.
     /Daniel Bergin

Ramverk för friidrottens tävlingar

APR
03

Folkhälsomyndigheten publicerade i onsdags föreskrifter och allmänna råd. De som specifikt berör idrottsrörelsen är:
     1. se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks
     2. när det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
     3. skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
     4. begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel
     5. se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks
     
     Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet har därefter presenterat förtydliganden gällande matcher och tävlingar (uttalande från FHM, uttalande från RF). Ramen är att tävlingar kan genomföras om de samlar färre än 50 personer och de övriga punkterna samtidigt följs.
     
     Ledord: Småskaligt, lokalt och ansvarsfullt
     För friidrotten innebär det att tävlingar utifrån de riktlinjer som råder:
     • Endast kan genomföras om det totala antalet personer som samlas för och kring tävlingens genomförande inte överskrider 50 personer och att de övriga riktlinjerna följs med stor noggrannhet.
     • Endast får genomföras om de är små och har ett lokalt upptagningsområde. Inga långa resor inom landet ska krävas från deltagarna och bilåkande i mindre grupper förordas.
     • Endast genomföras utomhus och med noggranna hygienrutiner. Folkhälsomyndighetens riksbedömningsverktyg ska användas, finns även här för nedladdning.
     • Äldre och sårbara personer i riskgrupper ska inte närvara eller medverka.
     • Arrangören är ansvarig att följa detta och inte äventyra hälsan för deltagare eller samhället.
     • Vid osäkerhet eller behov av rådgivning ska Svensk Friidrott kontaktas.
     Följ också den information som löpande uppdateras på informationssidan om corona.
     /Hillevi Thor

Svensk Friidrott startar podcast

APR
03


     
     Svensk Friidrott startar en podd där lyssnarna kommer få träffa och bekanta sig med våra svenska friidrottsstjärnor. Varje avsnitt kommer gästas av en friidrottare där vi får en inblick i personens liv. Podden drivs av Andreas Thornell som förklarar upplägget såhär:
     ”Podden ska helt enkelt handla om svenska friidrottare, om dem och deras liv på och vid sidan av banan. Förhoppningsvis får vi lära känna våra stjärnor lite bättre”.
     Första avsnittet släpptes redan i natt och där gästas vi av Kim Amb. Podden finns att hitta på alla platser där poddar normalt finns, och ni kan lyssna på avsnitt 1 direkt via spelaren eller länken nedan.
     Nya avsnitt är planerade varannan vecka men kan komma att ske oftare, så prenumerera på podden så ni inte missar något avsnitt! På länken nedan hittar ni även kommande avsnitt.
     Länk:
     https://soundcloud.com/user-738758007/1-svenska-friidrottare-kim-amb
     /Gustav Orbring & Magnus Malmsborg

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

APR
02


     
     I den här filmen berättar Svensk Friidrotts medicinska koordinator Jenny Jacobsson om information som finns på hemsidan Frisk Friidrott som är extra bra för alla att ha koll på just nu. På hemsidans del som berör sjukdomar lyfts det som är viktigt att tänka på för att undvika smittspridning. Jenny berättar också om hur man ska tänka kring träning vid förkylning och feber och varför återhämtning, sömn och rutiner måste bibehållas när man tränar.
     Hemsidan Frisk Friidrott delar kunskap och information om långsiktigt utvecklande barn- och ungdomsträning och vänder sig till unga friidrottare och deras tränare och föräldrar.
     Ta också gärna del av annan inspiration och utbildning som nu tillgängliggörs online av olika parter, då traditionell utbildning är svår att genomföra.
     /Hillevi Thor

Mustafa Mohamed hjälper till under kampanjen #tellcorona

Mustafa Mohamed hjälper till under kampanjen #tellcorona
Foto: Deca Text & Bild

Musses insats under Corona

APR
02

Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mustafa Mohamed, har fått rycka in som språkligt stöd nu under Coronatider. Han deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om viruset på flera språk.
     - Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger ”Musse” enligt Svenska Dagbladet.
     Musse är född i Somalia och trots att han har bott i Sverige i 30 år sitter en del av språkkunskaperna kvar.
     
     Information om Corona på 14 olika språk
     Kampanjen #tellcorona startades av journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kino. Genom sajten tellcorona.com läser olika personer upp information om det nya coronaviruset på olika språk, och hur man ska agera för att minska smittspridningen. Hittills finns information på 14 språk.
     Läs mer på Svenska Dagbladet.
     /Gustav Orbring

Arbetet med FGP och SM pågår

APR
01

Under gårdagen gick vi ut med uppdaterad info kring framförallt sommarens mästerskap. Parallellt pågår ett arbete med sommarens Folksam GP-tävlingar, samt de kvarstående SM-tävlingarna för året. Här kommer en uppdatering kring de evenemangen:
     
     Sollentuna GP 16 juni, Sollentuna:
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum.
     Karlstad GP 8 juli, Karlstad
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum
     Friidrotts-SM 14-16 augusti, Uppsala
     Ännu oförändrat
     Göteborg GP 19 augusti, Göteborg
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum
     Övriga SM-tävlingar
     Statusuppdatering gällande övriga SM-tävlingar kommer att presenteras i den takt beslut tas. Det som är klart nu är att Aktivitus Trail Race, som skulle ha innehållit RM i ultra trail, är inställt.
     /Gustav Orbring & Magnus Malmsborg

Efter ett 16 månader långt tävlingsuppehåll var Tom Kling-Baptiste i vintras tillbaka på tävlingsbanan vilket resulterade i ett ISM-brons på 60 m.

Efter ett 16 månader långt tävlingsuppehåll var Tom Kling-Baptiste i vintras tillbaka på tävlingsbanan vilket resulterade i ett ISM-brons på 60 m.
Foto: Deca Text & Bild

”Otroligt skönt att vara tillbaka”

APR
01

Huddinges Tom Kling-Baptiste har tillhört vår sprinterelit i över tio år med sex individuella SM-titlar fördelade på 100 och 200 m. Lägg till det fem SM-guld inomhus. Finnkampen i Tammerfors 2018 var hans åttonde men den kom att följas av ett 16 månader långt tävlingsuppehåll. 2019 blev det faktiskt inte en enda tävling.
     Vad var det som hände?
     – Jag var i jättebra form på ett träningsläger på Teneriffa i början på februari 2019 när jag fick vad jag trodde var kramp i vaden. Men det visade sig att en sena som fäster i sittbenet och går ner till knävecket gått helt av, säger Tom.
     – Genom karriären har jag varit nästan helt förskonad från skador, bara en dragen baksida när jag var 18-19 år. Det märkliga var att jag inte hade några känningar eller indikationer alls så det kändes verkligen som att skadan kom från ingenstans. Kanske att jag kom i form lite för fort och stegrade maxlöpningen för snabbt.
     
     Ovanlig sprintskada
     – Det är en ovanlig sprintskada och jag och min tränare Håkan Andersson diskuterade med flera läkare hur vi skulle göra. Min träningskompis Stefan Tärnhuvud drabbades av samma typ skada för några år sedan och han valde att operera. Britten Harry Aikines-Aryeetey avstod däremot operation och båda kom tillbaka.
     – Vi valde till slut att göra ingreppet vilket gjordes i början av mars 2019 av en finsk specialist på hamstringsrupturer. Det följdes av en lång rehabiliteringsperiod.
     – Jag var helt klar över att jag ville tillbaka så jag följde rehabprogrammet så noga jag kunde med övningar morgon och kväll. Baksidan drabbades inte av några bakslag, det svåra var att vänja alla övriga små muskler vi belastningen som sprint innebär.
     – Rehabiliteringen valde jag att köra själv på gym och inte i sällskap med min träningsgrupp. Detta för att inte riskera att ryckas med och börja springa för snabbt för tidigt.
     – Om jag ska försöka se något positivt med det som hände så är det väl att vi fick tid att jobba på andra saker i min träning som jag inte gör när jag är skadefri. Till exempel att förändra löpsteget lite och hålla sätet bättre och på så sätt komma upp högre i löpningen.
     
     Återkomsten var planerad till SM i Karlstad
     Mål och delmål är viktiga för idrottare och det gäller även när man kör rehab.
     – Vi satte upp SM i Karlstad i månadsskiftet augusti-september som mål. Och jag var i tävlingsbart skick då men vi valde ändå att ta det säkra före det osäkra så jag avstod. Sedan följde en bra träningshöst och i slutet på januari gjorde jag comeback.
     Det var på Scandic Indoor Games hemma i Storängshallen i Huddinge där Tom hade 6.92 i försöken och 6.84 som vinnare i finalen.
     – Det var väldigt nervöst eftersom det var första tävlingen på nästan 1,5 år. Starten med färdigaställning satt inte riktigt i ryggmärgen och jag var tävlingsovan. Men otroligt skönt att vara tillbaka och en lättnad att allt höll.
     – Men vaderna hade jag problem med hela innesäsongen. Det tar tid att få tillbaka elasticiteten och jag tävlade lite mer än jag kanske borde ha gjort, men jag kände att jag behövde få tävlingsrutin.
     
     Snuddade vid ISM-guldet
     På ISM i Växjö inledde Tom med 6.83 i försöken och var sedan tvåa i semin på 6.71 – sex hundradelar från det sex år gamla personliga rekordet som placerar honom nia genom tiderna i Sverige.
     – Semiloppet är jag väldigt nöjd med. Där kände jag att jag var tillbaka och att det fanns kapacitet för lite till. Men jag orkade inte riktigt tre lopp.
     I finalen var han bara tre hundradelar från guldet i ett lopp där de fyra främsta kom i mål inom fem hundradelar. Hammarbys Emmanuel Dawlson vann på 6.73, hundradelen före Spårvägens Odain Rose och Tom trea på 6.76.
     
     Jobbar på Kronofogden
     Tom kommer från Salem utanför Stockholm men är uppväxt i Södertälje och har tävlat för Huddinge AIS hela karriären. 2013 började han pendla till Sundsvall där tränaren Håkan Andersson bor och våren 2014 flyttade han dit permanent.
     – Jag tog min examen i Redovisning och revision vid Mittuniversitetet här i Sundsvall och jobbar sedan ett år tillbaka heltid på Kronofogden.
     Hur kombinerar man en elitsatsning på sprint med heltidsarbete?
     – Jag har en förstående arbetsgivare och så är det korta avstånd till allt här i Sundsvall. Jag tar mig till nästan alla ställen på tio minuter, bl a vår löparhall i Birsta vilket innebär tio minuter med bil. Den har vi tillgång till alla dagar året runt vilket är en fördel.
     – Jag tränar sex dagar i veckan och kör inte längre några dubbelpass. I gengäld blir varje pass lite längre vilket jag trivs med. Jag kör tre löppass, två gympass och ett som man kan kalla återhämtningspass.
     För 2020 år målsättningen tydlig.
     – Om Corona-smittan avstannar så mycket att det blir tävlingar så är målet SM i Uppsala och framför allt EM i Paris. Jag känner att jag har lite kvar och tror att jag kan förbättra mina personliga rekord lite till på 100 och 200 m.
     /Jonas Hedman

Rekordkvartetten i K35 4x800 m med fr v Rebecca Högberg, Annika Faager, Sara Liljegren och Jonna Tilgner. Foto: ICON (Kicki Nilsson)

Rekordkvartetten i K35 4x800 m med fr v Rebecca Högberg, Annika Faager, Sara Liljegren och Jonna Tilgner. Foto: ICON (Kicki Nilsson)

Fyra starter och fyra världsrekord

APR
01

När Marsspelen i Örebro ställdes in p g a Corona-viruset arrangerade Åsbro GoIF istället en veteranstafett över den sällan löpta inomhusdistansen 4x800 m. Tävlingen genomfördes i lördags och resulterade i maximal utdelning i form av fyra veteranvärldsrekord för de fyra lagen – K35, K45, K55 och M45.
     K35-kvartetten med Rebecca Högberg (KFUM Örebro), Sara Liljegren (IS Göta), Annika Faager (Björnstorps IF) och Jonna Tilgner (Linköpings GIF) hade en genomsnittlig ålder på 38 år och snittade 2:16 med alla fyra i intervallet 2:12-2:18.
     Snabbast var Rebecca som på första sträckan öppnade riktigt offensivt med 60 sekunder halvvägs i rygg på Magnus Wallenius. 600 meter passerades på 1:33.78 – under det svenska K35-rekordet – innan hon växlade efter 2:12.49. Därefter sololöpte övriga där Sara hade 2:15.62, Annika 2:18.90 och Jonna 2:18.24.
     Rebecca var i februari tvåa i Nordenkampen i Helsingfors på nästperset 2:08.65 (svenskt K35-rekord) medan övriga tre underskred sina årsbästatider från i vintras. Sluttiden blev 9:05.25 på denna sällan löpte distans där det tidigare K35-världsrekordet inomhus var 10:01.9m noterat av en amerikansk kvartett 2003.
     Resterande världsrekord i Örebro: M45 (8:41.11), K45 (10:37.87) och K55 (11:24.35).
     
     3 x världsrekord i Sätra
     Veteranvärldsrekord i stafett inomhus sattes det också i Sätra den 7 mars i form av tre nya noteringar på 4x400 m. Snabbast var M45-laget som noterade 3:36.17 där laget bestod av Magnus Nilsson, Hjalmar Didrikson, Mattias Sunnebon och Patrik Hägg där Mattias hade bästa sträcktiden med 52.83. Övriga rekord kom i K45 (4:22.46) resp K60 (5:00.53).
     Resultat Sätra 7 mars
     Resultat Örebro 28 mars
     /Jonas Hedman

Uppdatering: Galor & mästerskap

MAR
31

Under dessa dagar och veckor uppdateras situationen för galor och mästerskap snabbt. Vi ger därför en uppdatering kring några av dem:
     
     BAUHAUS-galan i Stockholm:
     Diamond League-tävlingen skjuts upp, liksom de tre första galatävlingarna den här säsongen. Arrangörerna återkommer längre fram om datum.
     Friidrotts-EM 2020, Paris (Frankrike):
     Europeiska Friidrottsförbundet jobbar fortfarande för att genomföra mästerskapet, men inga beslut är ännu fattade.
     OS 2020, Tokyo (Japan):
     OS är flyttat fram till 2021. På måndagen stod det klart att spelen kommer avgöras 23 juli till 8 augusti. Paralympics avgörs 24 augusti till 5 september.
     Friidrotts-VM 2021, Eugene (USA):
     Just nu för World Athletics diskussioner med arrangörerna i Eugene om möjligheten att arrangera 2022 istället.
     EM 2022, München (Tyskland):
     Ännu oförändrat
     /Gustav Orbring

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

MAR
31

Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan två webbinarier om tjänsten för virtuella lopp. Det första idag kl 16 och det andra på torsdag kl 16. Vid träffarna medverkar representanter från både Svensk Friidrott och RaceONE och de presenterar hur virtuella lopp startas upp och genomförs. Ta chansen att lyssna in på seminarierna och så att ni sen kan ta ställning till om ett virtuellt lopp är något för er förening!
     • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 31 MARS HÄR
     • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 2 APRIL HÄR
     
     Lyssna och ställ frågor
     Vid sidan av att lyssna på presentationerna kommer alla som deltar också ha möjlighet att ställa frågor, framförallt på två sätt:
     1. Skicka en fråga i Q&A eller chatten om det är något du undrar över
     2. Skicka gärna in frågor till oss i förväg, via organizers@raceone.com
     Var med och sprid ordet, använd #springförloppen
     /Hillevi Thor

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Karin Torneklint

Karin Torneklint
Foto: Deca Text & Bild

MAR
30

Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skulle ha avslutats efter utomhussäsongen 2020 men utifrån förändringarna i omvärlden och kring mästerskapsåret har förbundsstyrelsen beslutat att förlänga detta uppdrag med ett år. Den rekryteringsprocess kring ny förbundskapten som startats skjuts därigenom fram till våren 2021.
     - I den på många sätt osäkra och speciella situation vi befinner oss är det viktigt med kontinuitet och trygghet. Något som också många aktiva och tränare betonat i de kontakter som jag haft. Karin är väldigt uppskattad och har ett stort stöd i landslaget så det känns mycket bra att vi kommit fram till den här lösningen. Det har också varit viktigt att Karin verkligen vill och har energin och engagemanget som krävs och den bekräftelsen har jag också fått, säger Stefan Olsson, Generalsekreterare Svensk Friidrott.
     - Jag känner stor tacksamhet över det förtroende som styrelsen och Stefan visar genom det här beslutet. Jag känner mig väldigt motiverad att bidra till att våra aktiva får en stabilitet genom den här tuffa perioden, och de bästa möjliga förberedelserna för de säsonger som kommer. Vårt gemensamma mål blir nu återigen OS i Tokyo och även Finnkampen på hemmaplan och det känns väldigt inspirerande trots den situation som råder, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.
     
     Längst på posten
     Karin Torneklint tog över som förbundskapten efter inomhussäsongen 2013 och skulle 2020 ha avslutat sina andra olympiska fyraårscykel. Förlängningen gör nu att Torneklint kommer att vara den förbundskapten som innehaft rollen längst.
     /Hillevi Thor

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

MAR
30

Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på styrelsemötet fredagen 27 mars att utse Tjalve IF Norrköping till arrangör för Friidrott-SM 2022. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.
     - Styrelsen hade ett ärofyllt uppdrag att utse arrangör för friidrotts-SM 2022 då både Norrköping och Varberg visat på stort driv och har erfarenhet av större, välarrangerade evenemang. Beslutet var dock enhälligt att tilldela Tjalve IF Norrköping arrangörskapet, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svensk Friidrott och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Över 100 år sen sist
     Under Friidrotts-SM förväntas runt 700 toppidrottare åka till Norrköping för att göra upp i 36 individuella grenar för kvinnor och män. Norrköping har arrangerat ett helt Friidrotts-SM en gång tidigare, då på Idrottsparken 1906.
     - Det här betyder väldigt mycket både för oss som förening men också för staden och för hela regionen och vi behöver verkligen positiva nyheter kring idrotten just nu med tanke på coronaviruset. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här kommer att ge oss chansen att visa upp friidrott när den är som bäst. Det kommer också att väcka intresset hos många ungdomar och få talanger att satsa vidare. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra ett fantastiskt friidrotts-SM 2022, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve IF Norrköping.
     
     Stor evenemangserfarenhet hos både förening och stad
     Tjalve IF Norrköping har god mästerskapsvana genom att de under de senaste åren arrangerat bland annat inomhus-SM och Lag-SM. I tillägg är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla förbundets krav för en SM-arena.
     - Tjalve IF Norrköping är en förening som under flera års tid förberett sig för uppgiften att arrangera friidrotts-SM. Norrköping är också en aktiv idrottsstad som värnar idrott och kultur och har varit värdar för idrottsevenemang såsom O-ringen och SM-veckan de senaste åren, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Välkomnar fler evenemang i Varberg
     - Folksam Grand Prix-tävlingen på Påskbergsvallen i somras blev på många sätt en succé, välarrangerat, mycket publik och härlig atmosfär. Svenska friidrottseliten vill verkligen återvända dit! Så jag både hoppas och tror att Varberg och Varbergs GIF kommer tillbaka med nya ansökningar och ser fram mot ett fortsatt gott samarbete, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Doha-återblick: Vädrets makt!

MAR
29

Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt före tävlingsstart och det blev inte direkt lugnare när den första dagens kvinnliga mara visade sig bekräfta alla farhågor.
     Ja, bilderna som kablades ut över världen var så uppseendeväckande att de resulterade i ett närmast på-stående-fot beslut om att flytta landsvägsgrenarna på kommande OS 2020 från högsommarheta Tokyo till förhoppningsvis svalare Sapporo.
     Ett beslut som långtifrån alla gillade, dels protesterade värdstaden Tokyo mot att bli ”bestulna” på ”nationalgrenen” marathon, dels protesterade ett antal elitaktiva mot att bli ”bestulna” på upplevelsen att vara en del av den unika gemenskap över idrottsgränserna som ett OS innebär.
     Beslutet står dock fast och även om OS numera blivit skjutet på framtiden har IOK-folket varit tydligt med att flytten av marathon (och gång) till Sapporo gäller även nästa år.
     Men hur ”allvarligt” var egentligen vädret för landsvägsfolket I Doha?
     I vår analysartikel ”Hur tufft var det egentligen i VM-marorna?” har vi tittat närmare på siffrorna och funnit att svaret är mer komplext och delvis smått överraskande!
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 29.3 - 5.4

Jättepers av Johanna och Camilla
På söndagen arrangerade FK Studenterna något så ov...

Månadens i januari: Filippa
Knappast någon hade när vintern börjat trott att s...

Föreningarna inspirerar varandra
Vardagen med coronaviruset påverkar oss alla och v...

Så blir lag-SM-kvalet
Efter att regeringen i söndags beslöt att tillfäll...

Ramverk för friidrottens tävlingar
Folkhälsomyndigheten publicerade i onsdags föreskr...

Svensk Friidrott startar podcast
Svensk Friidrott startar en podd där lyssnarna...

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

I den här filmen berättar Svensk Friidrotts me...

Musses insats under Corona
Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mus...

Arbetet med FGP och SM pågår
Under gårdagen gick vi ut med uppdaterad info krin...

”Otroligt skönt att vara tillbaka”
Huddinges Tom Kling-Baptiste har tillhört vår spri...

Fyra starter och fyra världsrekord
När Marsspelen i Örebro ställdes in p g a Corona-v...

Uppdatering: Galor & mästerskap
Under dessa dagar och veckor uppdateras situatione...

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan...

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skull...

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping
Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på st...

Doha-återblick: Vädrets makt!
Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt ...

Förra veckan
Veckan 22.3 - 29.3

Doha-återblick: Vädrets makt!
”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”
Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs
Hälsouppföljning för elitaktiva
Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

Månadens i december: Samrawit
Justerat upplägg av Kraftmätningen
U18-EM och U20-VM skjuts upp
Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

Träningsinspiration från föreningar
Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021
OS i Tokyo skjuts upp ett år
Så fungerar nya statistiksystemet
Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

FRIDA-systemet fungerar igen
Mondo högst men Bubka fortsatt mest

Två veckor sedan
Veckan 15.3 - 22.3

Mondo högst men Bubka fortsatt mest
Gustav Liberg nära drömgränsen
Temporära ramar för tävlingar och sanktionsansökningar
European Athletics Coaching Awards
till Katarina och Hansa

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!

Lugnande besked från RF gällande LOK-stödet
Mondo Månadens friidrottare i Europa
Angående SM Halvmarathon
Tre DL-tävlingar skjuts upp
Ragnar över drömgränsen
Tre tjänster att söka hos oss
Informationssidan uppdaterad
Ellens perfekta innesäsong