Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 5 december 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Fem grenar återvänder till
Diamond League 2021!

DEC
04

I dag släppte Diamond League sin plan för 2021. Och i den står det klart att diskus, 200m, tresteg, 3000m hinder och 5000m gör comeback i tävlingsschemat efter att ha tagits bort för 2020.
     Beslutet välkomnas av Svensk Friidrott, som var kritiska till beslutet att ta bort grenarna förra året. Bland annat skickades ett brev signerat kastarprofiler som Daniel Ståhl och Vésteinn Hafsteinsson till World Athletics med en vädjan om att ta tillbaka beslutet.
     Och så har nu gjorts!
     Totalt kommer DL-säsongen 2021 bestå av 13 tävlingar i 12 länder inklusive finalen i september i Zürich. BAUHAUS-galan är en av dessa, och arrangeras i Stockholm den 4 juli.
     Läs hela World Athletics pressmeddelande.
     /Gustav Orbring

Kan David Nilsson underskrida 2:10 i Valencia på söndag?

Kan David Nilsson underskrida 2:10 i Valencia på söndag?
Foto: Deca Text & Bild

Valencia Marathon: Svenskar jagar
OS-kvalgränser på snabb bana

DEC
04

På söndag arrangeras Valencia Marathon, med ett elitfält på över 200 löpare. Hundra löpare försöker nå OS-kvalgränserna på 2:11:30, män, och 2:29:30, kvinnor. Fyra av dem är svenskar. David Nilsson (2:10:09), Mikael Ekvall (2:11:37), regerande svenska mästarinnan Carolina Wikström (2:33:49) och Sanna Mustonen (debut) utgör den svenska truppen (Napoleon Solomon var anmäld men kommer inte till start).
     Det blir spännande att se vad de blågula kan göra på en bana som verkar kunna bjuda på snabba tider; en banprofil med höjdskillnad på endast 3.2 höjdmeter och två varv utan några kurvor att tala om. Lägg därtill väldigt tuff konkurrens – så hittas rätt ryggar så kan det bana väg för nya PB:n. 35 startande har gjort tider under 2:10 på herrsidan, och på damsidan har 28 startande gjort under 2:30.
     – Konkurrensen blir stenhård, eftersom det är det blott andra kvalificerande maratonloppet för OS 2020. Så det är en unik möjlighet att springa fort, säger landslagsledare för maraton Lorenzo Nesi.
     Läs om hur arrangörerna jobbat för att minimera risken för smittspridning.
     
     Dubbla spänningsmoment
     Sedan september är det möjligt att kvala in till OS i maraton och de tre svenskar som kanske har störst chans på förhand att underskrida kvalgränserna är David (som redan gjort det med marginal), Carolina och Mikael (endast sju sekunder ifrån i vintras). Ha dock i bakhuvudet att en underskriden kvalgräns inte per automatik garanterar en OS-plats.
     En annan spänningsfaktor är kampen om det svenska rekordet på herrsidan. David Nilssons 2:10:09 är endast 6 sekunder ifrån Mustafa Mohameds svenska rekord. Ska David bli första svensk att kliva under 2:10 på söndag?
     
     Svensk maratonlöpning på frammarsch
     Det märks att svensk maratonlöpning mår bra. Inför Valencia Marathon finner vi Sverige på en niondeplats i världen, och på andraplats i Europa på damsidan. Och herrarna befinner sig på 11:e plats i världen, och fyra i Europa. Detta sett till snittet på de tio främsta löparna. Väldigt fina siffror, även om man får ta dem med en nypa salt eftersom det varit väldigt få lopptillfällen detta Coronaår.
     Till Valencia Marathons hemsida
     Startlistor
     Ladda ner Valencia Marathons app för att kunna följa Leaderboard live på söndag. Loppet startar 8.30.
     Här finns länkar för livestreams
     /Gustav Orbring

Dubbla världsrekord banade väg för utmärkelsen Årets Friidrottare för Armand Duplantis.

Dubbla världsrekord banade väg för utmärkelsen Årets Friidrottare för Armand Duplantis.
Foto: Deca Text & Bild

Årets Friidrottare: Armand Duplantis

DEC
03

Friidrottsgalan 2020 är över, och vi fick se en mängd priser delas ut. Det finaste av dem alla: Årets Friidrottare, går till Armand Duplantis. "Mondo" satte dubbla världsrekord i stav i vintras. Först 6.17 och sedan 6.18 bara veckan senare. Han höjde även världsbästat utomhus till 6.15.
     ”Jag vill säga tack till Friidrottsförbundet, mamma, pappa och hela familjen - och även alla som supportade mig. 2020 var ett konstigt år men jag är jättetacksam för priset. Stort tack", sa Mondo på svenska i sitt tacktal i SportExpressens sändning.
     I spelaren nedan kan ni se Mondos tacktal på svenska.
     
     Samtliga pristagare finner ni här.
     Se hela sändningen i repris nu på Sportexpressen.
     Till 10-bästalistan
     /Gustav Orbring

Alla pristagare under Friidrottsgalan
- Daniel Ståhl tog hem hela tre priser

DEC
03

Årets främsta friidrottare hyllades och prisades under Friidrottsgalan på torsdagskvällen i SportExpressens magasin, som kulminerade med att stavhopparen Armand Duplantis utsågs till Årets friidrottare. Men det delades också ut en rad andra priser.
     
      Årets prestation i landslaget: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Charlotta Fougberg, Ullevi FK (halvmaraton)
      Motivering Ståhl: 1:a i Finnkampen på 69.20 - som är ett världsresultat.
      Motivering Fougberg: 18:e på halvmara-VM (bästa svenska placeringen någonsin, 1:10:19 – personbästa, 3:a genom tiderna)
     
      Årets genombrott i landslaget: Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI (5000m och 10 000m) och Amanda Holmberg, Lidköpings GIS (400m häck)
      Motivering Millán de la Oliva: Debutant i landslaget, suverän spurtseger på nytt svenskt juniorrekord (29:10.22) i Finnkampen och sedan 55:a i senior-VM halvmarathon på en tid (1:02:54) som är den bästa någonsin av en europeisk junior.
      Motivering Holmberg: Finnkampens superskräll: Kvalade in i laget som SM-trea men sänkte sedan personbästat med nästan 1½ sekund ned till 56.98 och vann med över sekunden!
     
      Årets prestation Finnkampen: Carl Bengström, Örgryte IS (400m häck) och Angelica Bengtsson, Hässelby SK (stav)
      Motivering Bengtström: Prickade in årets formtopp perfekt, förbättrade personbästa med halvsekunden till 49.69 (7:a genom tiderna) och vann överlägset.
      Motivering Bengtsson: Nytt årsbästa 4.73 vilket innebar nytt Finnkampsrekord hela 12 cm högre än hennes egen ett år gamla tidigare toppnotering.
     
      Årets prestation i Friidrotts-SM: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Erika Kinsey, Trångsvikens IF (höjd)
      Motivering Ståhl: Världsresultat som vanligt: 68.74, vann med fyra meter.
      Motivering Kinesy: 1.95, högre på SM har bara Kajsa Bergqvist och Emma Green hoppat.
     
      Årets prestation Folksam GP: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Khaddi Sagnia, Ullevi FK (längd)
      Motivering Ståhl: Världsårsbästa 71.37 i Sollentuna, dessutom 68.10 i Karlstad.
      Motivering Sagnia: 6.76 i Karlstad, 6.44 i Sollentuna och 6.75w i Göteborg, obesegrad.
     
      Årets tränare: Johanna Vikström
     Motivering:
     Johanna började sin tränarbana 2014 men har ändå hunnit etablera sig som en av Sveriges främsta kastcoacher karaktäriserad av att i sin roll vara tydlig, metodisk och långsiktig. Med GIH-examen och Certifierad coach-utbildning som bakgrund flyttade hon 2018 till Växjö med ambitionen att vid Pretationscentrum Kast utvecklas som tränare. En utveckling som sedan gått rekordsnabbt senast illustrerat av att Johanna hade tre aktiva med i årets vinnande Finnkampslag: Frida Åkerström, Viktor Gardenkrans och Emma Ljungberg. Tre kastare med vitt skilda bakgrunder som alla ändå hade sina i särklass bästa år hittills i karriären 2020!
     
     Friidrottens Vardagshjälte: Lars-Johan Styrman, Happaranda SKT
     Motivering: Lars-Johan Styrman har sedan 25 år varit en ideell tränare i Haparanda SKT friidrott. Sedan 15 år tillbringar han sex kvällar i veckan tillsammans med ungdomarna i träningshallen. Lars-Johan är en stor förebild för barn/ungdomar i Haparanda och han välkomnar alla, oavsett förutsättningar att träna friidrott. Han har ett stort hjärta, sprider glädje, tror på sina adepter och gläds med adepterna åt såväl stora som små framgångar. ”Tillsammans” är ett ledord för Lars-Johan. Han välkomnar alla att träna och tävla utifrån sina egna förutsättningar, oavsett etnicitet eller kön”.
     Svenska Löpares Hederspris och Årets Ungdomsledare kommer annonseras ut och delas ut vid ett senare tillfälle.
     /Gustav Orbring

LIVE: Friidrottsgalan 2020

DEC
03


     
     Se Friidrottsgalan 2020 live här på friidrott.se, eller på Sportexpressen.se.
     Mer information inför galan hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Idrottsrörelsen driver på för tillåtande
av motionslopp & ungdomsträning ute

DEC
03

Flera idrottsförbund och lopparrangörer driver tillsammans med Riksidrottsförbundet på regeringen och Folkhälsomyndigheten för att lätta på delar av restriktionerna som direkt berör den svenska folkhälsan.
     RF skickade i veckan ett brev till FHM där de vädjar om att tillåta motionslopp på väg, vatten och i skog, och dessutom träning för äldre ungdomar – inte bara de som är födda 2005 eller senare. Parallellt har flera idrottsförbund, däribland Svensk Friidrott, gått ut i en debattartikel och manat på för att snabba på arbetet med att tillåta motionslopp. Och tidigare i veckan publicerades en debattartikel i Göteborgs-Posten av flera större lopparrangörer kring samma tema.
     - Våra motionslopp bidrar både med stor inspiration till individers träning och rörelseglädje. Och till folkhälsan i vårt land ur ett bredare perspektiv. Det är nödvändigt att vi får rimliga och genomtänkta förutsättningar för dessa evenemang som är så viktiga för ett friskare Sverige. En japansk mycket erkänd studie har även visat att motionsloppen går att genomföra smittsäkert, säger Svensk Friidrotts Ordförande Johan Storåkers.
     
     RF: "Ett besked innan jul är helt avgörande"
     Björn Eriksson uttalade sig i Dagens Nyheter om RF:s brev till FHM:
     – Vi har lagt förslag hur vi skulle kunna tänka oss från idrottens sida att reglera tränandet för unga vuxna i 15-17-årsåldern genom att ha utomhusträning och olika former av bestämmelser, som att inte använda omklädningsrum exempelvis. Det vore mycket bättre att göra på det sättet för det här kommer bli borttappade generationer folkhälsomässigt och det tycker vi vore så djupt olyckligt, säger ordföranden Björn Eriksson till Dagens Nyheter.
     Om motionslopp säger han:
     – De har ju den egenheten att de pågår utomhus med långa avstånd. Vasaloppet är nio mil, Lidingöloppet är tre mil, man cyklar ofta 20 mil och då blir det hopplöst att försöka reglera det här som det vore en tävlingsarena. Vi tror även här att folkhälsoaspekten klart väger över eftersom smittrisken är så pass låg för den typen av verksamhet.
     ”Det är brådskande. Ett besked innan jul är helt avgörande för dessa verksamheter”, skriver RF i brevet bland annat.
     
     Flera förbund driver på
     RF, Svensk Friidrott, Svensk Orientering, Svenska Triathlonförbundet, Svensk Simidrott och Svenska Cykelförbundet skrev gemensamt en debattartikel som publicerades i Corren och Norrköpings Tidningar. De beskriver vikten av motionslopp ur ett folkhälsoperspektiv, samtidigt som det går att hålla smittrisken nere.
     ”Därför måste regeringen och Folkhälsomyndigheten snabba på sitt arbete att hitta en reglering som gör det möjligt för oss att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning.”
     
     ..liksom stora lopparrangörerna
     Det är flera tunga lopparrangörer som Marathongruppen, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet som i måndags publicerade en debattartikel i GP, som också vädjar till myndigheterna att tillåta motionslopp:
     "Gör konsekvensbedömning och agera snabbt för att se till att restriktionerna inte slår fel. Hälsofrämjande aktiviteter behöver stimuleras, parallellt med hantering av covid19-pandemin. Här skulle regeringen kunna ta hjälp av kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
     "Bryta ut motionslopp från ordningslagen under en begränsad period så att en motor för motionerande och folkhälsa kommer igång och stöttar under tiden samhället får kontroll över pandemin", står det bland annat.
     Till Björn Erikssons intervju i Dagens Nyheter
     Till idrottsförbundens debattartikel.
     Till lopparrangörernas debattartikel
     /Gustav Orbring

Khaddi Sagnia, Michel Tornéus, Sofie Skoog och Daniel Ståhl under galan 2019.

Khaddi Sagnia, Michel Tornéus, Sofie Skoog och Daniel Ståhl under galan 2019.
Foto: Ryno Quantz

18:00: I dag ska våra stjärnor prisas -
se Friidrottsgalan i SportExpressen TV

DEC
03

I kväll är det äntligen dags för Friidrottsgalan 2020. Årets gala blir i ett annorlunda format. De stora salongerna och hundratals gäster byts ut mot ett magasin i SportExpressen TV.
     Magasinet leds av Philip Gadd tillsammans med Ludvig Holmberg, och så vår Förbundskapten Karin Torneklint.
     Pristagare i följande kategorier kommer annonseras i sändningen:
     - Årets Friidrottare
     - Årets prestation landslaget
     - Årets genombrott landslaget
     - Årets prestation Finnkampen
     - Årets prestation SM
     - Årets prestation Folksam GP
     - Friidrottens Vardagshjälte
     - Årets tränare
     Ni kan se sändningen både på Sportexpressen.se men även här på friidrott.se. Repriser från sändningen dyker upp på båda sajterna direkt efter galan är slut.
     Sändningen pågår i en timme.
     /Gustav Orbring

Armand Duplantis glädje efter 6.17 i Polen vintras.

Armand Duplantis glädje efter 6.17 i Polen vintras.
Foto: Deca Text & Bild

Bragdguldet till Armand Duplantis

DEC
01

Armand Duplantis blir förste friidrottare att ta hem Svenska Dagbladets Bragdguldet sedan Kajsa Bergqvist 2005. Detta efter dubbla världsrekord i början av året. Först 6.17 i Torun, Polen och sedan 6.18 i Glasgow, Skottland – endast en vecka senare.
     Motiveringen från SvD:s jury, som sammanträdde digitalt i dag:
     "För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder”.
     - Det känns bra. Det är verkligen häftigt. Jag är så glad. Jag lyckades inte vinna 2018 och att få vinna nu istället är en ära för att uttrycka det milt, säger Mondo.
     Mondo blir den 19:e friidrottaren genom tiderna att vinna utmärkelsen.
     Bragdguldet instiftades 1925, och har sedan dess delats ut första tisdagen i december varje år.
     Till historiken
     Nu på torsdag kan Armand Duplantis ta hem utmärkelsen "Årets Friidrottare" på Friidrottsgalan som sänds i SportExpressen 18:00.
     /Gustav Orbring

Vilka skor är tillåtna att tävla i?

DEC
01

Den 28 juli 2020 infördes en ny internationell regel om vilka skor som är tillåtna att tävla i. Syftet är bland annat att garantera att de aktiva som siktar på att kvala in till OS i Tokyo får göra det under så rättvisa förutsättningar som möjligt.
      I mitten av oktober kom ett förtydligande från World Athletics som förklarar att regelverket måste tillämpas på internationella tävlingar + nationella mästerskap för seniorer och juniorer, samtidigt som regelverket uttryckligen inte ska tillämpas i tävlingar för ungdomar och veteraner.
      Från och med den 1 december 2020 blir det åter möjligt att tillgodoräkna sig tävlingsresultat för kval till OS, vilket gör att vi inom Svensk Friidrott måste ha nationella regler som:
     1. Säkerställer att elitaktiva kan få sina skor kontrollerade och godkända, så att det inte råder något tvivel om att deras resultat är uppnådda helt och hållet inom World Athletics regelverk.
     2. Inte ställer orimliga krav på skokontroll hos tävlingsarrangörer.
     
     Med detta som bakgrund fattade förbundsstyrelsen vid sitt möte den 20 november beslut om en regeltillämpning som ska gälla under inomhussäsongen 2020–21:
     • Reglerna gäller fullt ut i seniorklass samt åldersklasserna M/K 22 och P/F 19.
     • I klasserna P/F 17 och P/F 16 tillåts maximalt 25mm sula i löpgrenar som är 800m och längre.
     • Skoregeln tillämpas inte i tävlingar för klasser M/K 35 och äldre, och inte heller i klasser P/F 15 och yngre.
     • Vid ISM och IJSM ska samtliga deltagares skor kontrolleras.
     • Vid IUSM (P/F 16+17) ska skosulornas tjocklek kontrolleras för samtliga aktiva som deltar i löpgrenar som är 800m eller längre.
     • Elitaktiva ska alltid ha möjlighet att begära att en arrangör kontrollerar om deras skor är tillåtna att tävla i.
     /Lukas Nordén
     

Dubbla webbinarier om hinderbanelöpning i Svensk Friidrott

NOV
30

Implementeringen av OCR (hinderbanelöpning) i Svensk Friidrott pågår för fullt. Under två kommande webbinarium har du möjlighet att få en inblick i hur arbetet fortlöper samt även vara med och påverka. Dina tankar, frågor och inspel är viktiga för oss i det fortsatta arbetet.
     Vi kommer ha två olika webbinarier som båda genomförs på plattformen Teams.
     Webbinariet 8/12 kl. 20.00 är främst riktat till föreningar som är anslutna till Svensk Friidrott och som vill veta mer om vad OCR är.
      Anmäl dig här
     Webbinariet 15/12 kl. 20.00 är främst riktat till föreningar som ännu inte är anslutna till- eller som precis anslutit till Svensk Friidrott.
     Anmäl dig här.
     En inbjudan med länk till webbinariet kommer att skickas samma dag som webbinariet äger rum till den e-postadress du angett.
     Vid frågor kontakta jenny.sundqvist@friidrott.se
     /Jenny Sundqvist
     

Senaste veckan
Veckan 28.11 - 5.12

Fem grenar återvänder till
Diamond League 2021!

I dag släppte Diamond League sin plan för 2021. Oc...

Valencia Marathon: Svenskar jagar
OS-kvalgränser på snabb bana

På söndag arrangeras Valencia Marathon, med ett el...

Årets Friidrottare: Armand Duplantis
Friidrottsgalan 2020 är över, och vi fick se en mä...

Alla pristagare under Friidrottsgalan
- Daniel Ståhl tog hem hela tre priser

Årets främsta friidrottare hyllades och prisades u...

LIVE: Friidrottsgalan 2020
Se Friidrottsgalan 2020 live här på friidrott....

Idrottsrörelsen driver på för tillåtande
av motionslopp & ungdomsträning ute

Flera idrottsförbund och lopparrangörer driver til...

18:00: I dag ska våra stjärnor prisas -
se Friidrottsgalan i SportExpressen TV

I kväll är det äntligen dags för Friidrottsgalan 2...

Bragdguldet till Armand Duplantis
Armand Duplantis blir förste friidrottare att ta h...

Vilka skor är tillåtna att tävla i?
Den 28 juli 2020 infördes en ny internationell reg...

Dubbla webbinarier om hinderbanelöpning i Svensk Friidrott

Implementeringen av OCR (hinderbanelöpning) i Sven...

Förra veckan
Veckan 21.11 - 28.11

Gymnasieelever på seniorelitnivå
ses som yrkesverksamma

Årets Friidrottare: Platserna 6-10
Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare
Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff
Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

Sex nomineringar till Idrottsgalan

Två veckor sedan
Veckan 14.11 - 21.11

Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!