Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 30 november 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Gymnasieelever på seniorelitnivå
ses som yrkesverksamma

NOV
27

I dialog med riksidrottsförbundet har vi fått besked om att även gymnasieelever som presterar på seniorelitnivå i individuella idrotter kan ses som yrkesverksamma och därigenom beviljas undantag från träningsrestriktionerna. För friidrotten ska en gymnasieelev uppnå nationell resultatnivå för ålder 20 år, i Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivå, för att omfattas av undantaget, då detta enligt Riksidrottsförbundet motsvarar en gymnasieelev som spelar i ett seniorelitlag i en lagidrott.
     Denna information är nu även publicerad i det övergripande dokumentet som ger riktlinjer för friidrottens verksamhet just nu.
     /Hillevi Thor

Redan i dag kan vi avslöja vilka friidrottare som placerat sig på platserna 6-10.

Redan i dag kan vi avslöja vilka friidrottare som placerat sig på platserna 6-10.
Foto: Deca Text & Bild

Årets Friidrottare: Platserna 6-10

NOV
27

Om en vecka (3 december) är det dags för Friidrottsgalan 2020, då vi hyllar de friidrottare vars prestationer stuckit ut den här säsongen. Galan utgörs i år av ett TV-magasin i SportExpressen med Karin Torneklint i studion.
      En av höjdpunkterna under galan är det pris som delas ut av Svensk Friidrott och Expressen: Årets Friidrottare. Priset delas ut till den friidrottare som toppar 10-bästalistan.
      10-bästalistan har funnits sedan 1973 och tas fram av en friidrottskunnig expertpanel. Panelen gör en bedömning av friidrottarnas prestationer under det gångna året. Prestationer på internationella mästerskap och galor väger tyngst. Men i år har mästerskapen uteblivit, och galorna blivit färre och mer avskalade. Det har gjort att bedömningarna ser lite annorlunda ut. Nu har juryn tittat mer på helheten - meriterande segrar i tuff konkurrens och resultat i förhållande till världsårsbästalistan har vägt tungt.
      Hela 10-bästalistan presenteras på galan den 3 december men idag drar vi igång nedräkningen genom att presentera de friidrottare som finns på plats sex till tio. Även de friidrottare som återfinns bland topp fem presenteras, dock ej placerade utan i bokstavsordning
     
      Plats sex till tio:
      6: Michaela Meijer (Örgryte IS)
      7: Kim Amb (Bålsta IK)
      8: Andreas Kramer (Sävedalens AIK)
      9: Thobias Montler (Malmö AI)
      10: Erika Kinsey (Trångsvikens IF)
     
      Topp fem i bokstavsordning:
      Angelica Bengtsson (Hässelby SK)
      Armand Duplantis (Upsala IF)
      Daniel Ståhl (Spårvägens FK)
      Khaddi Sagnia (Ullevi FK)
      Simon Pettersson (Hässelby SK)
     Här hittar du motiveringar och historik till 10-bästalistan.
     /Gustav Orbring

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare

NOV
26

På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet ett förtydligande om att träning för aktiva födda 2005 och senare inte berörs av den nya 8-personersregeln utan ska ske efter de lokala allmänna råd som är införda regionalt.
     Detta har gjort att formuleringen om detta i friidrottens riktlinjer har setts över. Tidigare var budskapet att barn- och ungdomsgrupper i denna målgrupp inom friidrotten med fördel skulle delas in i mindre sub-grupper om 8 personer. Detta är nu ändrat men det anses dock fortfarande lämpligt att träningen bedrivs i relativt sett mindre grupper än vanligt eftersom det är ett bra sätt att minska risken för trängsel i samband med träningarna och därigenom möten mellan människor som annars inte träffas.
     Vid sidan av detta har inga ändringar gjorts i underlaget.
     Läs justerade riktlinjerna här
     /Hillevi Thor

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Webbinarium med Frida Svensson.

Webbinarium med Frida Svensson.

NOV
26

Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssverige deltog under tisdagskvällen på ett av webbinarum med elitcoachen Frida Svensson.
     Frida Svensson, som har en framgångsrik häckkarriär bakom sig, hade när hon slutade som 30-åring inga planer på att bli coach.
     
     Drivit klubb i Schweiz i 14 år
     Men när Frida var föräldraledig bestämde sig familjen för att göra en utflykt till Schweiz i några år. Några år som nu har blivit 19 och Frida driver sedan 14 år tillbaka en framgångsrik friidrottsklubb som huserar 300 aktiva och 12 tränare. Under webbinariet diskuterade Frida träningsupplägg och metodik tillsammans med förbundskapten Karin Torneklint och Torbjörn Eriksson, pc ansvarig för sprint/häck.
     - Jag vill dela med mig, och jag tycker att det viktigt att vi som har varit (aktiva) på hög nivå kommer tillbaka för det är ett sätt att betala tillbaka. Och det är spännande att utmana sig själv, säger Frida om sin egen resa till att bli elitcoach.
     För att se webbinariet med Frida Svensson – klicka här.
     
     Ytterligare tre webbinarier planerade
     Svensk Friidrott har ytterligare tre webbinarier inplanerade för och med kvinnliga tränare. Med webbinarierna hoppas vi på att sprida inspiration och ny kunskap som en del av jämställdhetsarbetet.
     - För att vi skall lyckas bli fler kvinnliga coacher så måste vi jobba på bred front. Jag kan tänka mig att vi i framtiden även måste jobba med våra elitmiljöer så att fler känner sig välkomna att jobba där, och att vi behöver se över hur vi jobbar. Fler tränarteam kan vara en framgångsfaktor, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Kommande webbinarium:
     29 januari tillsammans med Malin Sundström kl 19-2030
     /Azuka Nnamaka

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff

NOV
25

Den 8 december arrangeras digital nätverksträff för föreningar, ledare och tränare som är verksamma i parafriidrott eller går i tankarna att starta upp. Vi kommer få lyssna på Niklas Almers, paralympisk sprinter, tillsammans med hans tränare Ingela Nilsson IFK Växjö.
     Vi kommer få höra deras tankar kring inkludering, Niklas resa ifrån KA2 IF till världsarenorna och även få lite tips & trix kring hur vi möter personer i rullstol på bästa sätt. Klicka vidare till inbjudan för att anmäla er till en givande träff inom parafriidrott, varmt välkomna!
     Till inbjudan
     /Daniel Cortobius

Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

NOV
24

I lördags arrangerades Svensk Friidrotts ordförandekonferens med totalt 50 deltagare från förbundsstyrelsen, distriktsordförande, elitklubbar, ungdomsrådet, kommittéer och Friskis&Svettis. Ordförandekonferensen är årligen återkommande under hösten och i år var första gången någonsin som den genomfördes helt digitalt.
      Ordförande Johan Storåkers kommenterade i sitt inledningstal den speciella situation som gäller i rådande coronasituation och betydelsen att vi även fortsättningsvis tar vårt ansvar i att bekämpa smittspridningen. Johan hyllade det arbete som görs på distrikts- och föreningsnivå, och poängterade arbetet med Strategi 2025 och ny regional organisation inför framtiden.
     
     "En attraktiv och växande idrott"
     Det bjöds på ett komprimerat program under de knappt fyra timmar som konferensen pågick. Fokus låg på Strategi 2025 där Bosse Sjölander och Maja Englund från styrelsen inledningsvis tillsammans med Hillevi Thor från kansliet presenterade status och arbetsläge under rubriken ”En attraktiv och växande idrott”. Därefter blev det grupparbeten kring ett antal frågeställningar som bidrog till livliga och konstruktiva diskussioner.
     
     Stategin beslutas i mars 2021

     Den generella uppfattningen är att det finns en stor samstämmighet kring innehållet i strategin och därmed också ett tydligt medskick att fortsätta arbetet i samma riktning. Många poängterade vikten och värdet i att implementeringen kommer vara en framgångsnyckel. Det kommer fortsatt vara möjligheter att påverka innehållet innan styrelsen i januari kommer lägga fram ett skarpt förslag. Strategin kommer sedan beslutas på förbundsårsmötet 27-28 mars 2021.
      Toralf Nilsson informerade om status angående arbetet kring ny regional organisation och det inriktningsbeslut som fattades på förbundsårsmötet 4 oktober 2020. Styrelsen har beslutat tillsätta en arbetsgrupp som kommer leda arbetet som delas in i tre olika faser. Första fasen sträcker sig fram till förbundsårsmötet i mars 2021 och kommer inrikta sig på det som kommer behöva vara på plats till dess. Det kommer bland annat vara av stort värde att de ”nya” distrikten nu börjar skapa kontakter och relationer.
     
     Utöver ovanstående huvudpunkter informerades bland annat också om:
      • läget inför Riksidrottsmötet 2021 och de för hela idrotten viktiga frågor som kommer behandlas där –ansökningar till Ungdomsrådet och deras verksamhet med YALA-projektet och utmärkelsen Årets Unga Ledare.
     
      • coronasituationen i korthet och tankarna kring tiden fram till julhelgerna med översyn av ritlinjer för träning och tävling som också kommer presenteras på ett webinarium på onsdag 25 november, kl 19.00-20.00.
     
     Känslan och uppfattningen var att det finns en stor samstämmighet kring de stora framtidsfrågorna och en gemensam vilja att jobba tillsammans för att stärka svensk friidrott!
     /Lukas Nordén
     

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

NOV
24

Som en konsekvens av den nya regleringar som införts för att minska smittspridningen i landet har även friidrottens riktlinjer uppdaterats. Dessa är nu utformade på nationell nivå och planeras i första steget att gälla över trettondagshelgen. Du kan ta del av de nya riktlinjerna här och det grundläggande budskapet är:
     • Ta det personliga ansvaret att stanna hemma om du är sjuk, var noga med hygienen och undvik nära kontakt med människor som inte utgör den närmaste kretsen.
     • Träning ska i första hand ske utomhus
     • Viss träning kan ske i grupp, och då i mindre sammanhållna grupper
     • Inga tävlingar ska genomföras under perioden
     • Undvik onödiga resor, träning på andra orter och träningsläger
     
     - Det är, som vi sagt tidigare, fortsatt väldigt viktigt att vi inom friidrotten agerar på ett sätt som begränsar risken för smittspridning i samhället. De här riktlinjerna är utformade i linje med de allra mest centrala nationella råden och regleringarna och på ett sätt som vi hoppas ger stöd och arbetsro till föreningsverksamheten. Givet att inga ytterligare justeringar kommer den närmaste tiden så är det här som gäller under december och över de stora helgerna, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     
     Webbinarium 25/11 kl. 19.00
     I morgon kväll kl 19 hålls ett webbinarium där riktlinjerna beskrivs och där det finns möjlighet att ställa frågor.
     Anmäl dig till webbinariet här
     
     Planeringen för inomhussäsongen går vidare
     På samma sätt som inför utomhussäsongen så pågår ett aktivt arbete för att hitta säkra vägar för att kunna genomföra så mycket som möjligt av inomhussäsongens tävlingsprogram. För att följa status och arbetsläge för det centrala programmet hänvisas till samlingssidan för detta och så snart det finns mer konkret information så kommer denna att presenteras.
     - Inomhussäsongen ligger fortfarande framför oss och arbetet går vidare med planering och förberedelser för olika situationer och scenarios. Genom att begränsa verksamheten under den här perioden kan vi skapa bättre förutsättningar för att kunna genomföra en inomhussäsong, i någon form, efter nyår, fortsätter Stefan Olsson.
     - Det ideella ledarskapet och engagemanget är alltid otroligt värdefullt men kanske ännu viktigare just nu, så jag vill passa på att tacka för det jobb som görs i denna mörka årstid och uppmanar alla att fortsätta att stötta och peppa varandra! Pandemin refereras ofta till som ett maratonlopp och det finns ju ingen rörelse som är bättre rustad att ta sig i mål på den sträckan än just friidrotten, avslutar Stefan Olsson.
     /Hillevi Thor

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

NOV
23

Som en del av vårt jämställdhetsarbete kommer Svensk Friidrott arrangera en serie av webbinarium för och med kvinnliga coacher. Först ut är ett samtal med Frida Svensson, tisdag 24 november kl 18.
      Frida Svensson var som aktiv en framgångsrik landslagslöpare med två VM semifinaler på sin meritlista. Hon är idag bosatt i Schweiz där hon startat och driver en friidrottsklubb. Tillsammans med förbundskapten Karin Torneklint och grengruppsansvarig för sprint/häck Torbjörn Eriksson kommer Frida diskutera sin träningspedagogik och metodik, och vad det är som krävs för att bli en ledare på högsta nivå.
     – Jag motiveras av att se utveckling. Hos andra, i en organisation och hos mig själv. Och jag har gjort resan som elitaktiv själv och vet vad som krävs, vilket är en fördel. Den erfarenheten tillsammans med utbildning och en massa träning är en bra början, säger Frida.
     
     Vilka är dina råd till de som vill satsa på att bli elittränare?

     – Var nyfiken och utbilda dig. Våga fråga om hjälp och utbyte med andra, och var beredd att göra jobbet för allt är möjligt!
     
     Webbinariet med Frida är ett av fyra webbinarium som Svensk Friidrott kommer att arrangera för och med kvinnliga tränare, ett bra sätt att inspirera och sprida kunskap till fler tycker förbundskapten Karin Torneklint, och fortsätter:
     – Vi ser idag att vi har mycket få kvinnliga elitcoacher, och vill därför inspirera och motivera fler att i framtiden jobba med elit. Vi tror att ju fler bra coacher vi har, med olika profil, ju fler aktiva och mer framgångsrik elit får vi i framtiden. Så dessa webbinarium är till för alla kvinnor som i framtiden kan tänka sig att jobba med elit.
     Under webbinariet kommer du som deltar få möjlighet att ställa frågor till våra föredragare.
     
     När: Tisdag 24 november kl 18-1930
     Målgrupp: Kvinnliga tränare inom Svensk Friidrott
     Plats: Teams
     Anmälan: Mejla azuka.nnamaka@friidrott.se
     Föredragare: Frida Svensson, Karin Torneklint (förbundskapten) och Torbjörn Eriksson (grengruppsansvarig sprint/häck)
     /Lukas Nordén
     
     

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

NOV
23

På onsdag, 25/11, kl 19.00 hålls ett webbinarium om reviderade riktlinjer för friidrotten under den närmaste tiden. De är utarbetade utifrån de nationella skärpningar som presenterades under förra veckan och som träder i kraft i den här.
     Innan webbinariet kommer riktlinjerna också publiceras här på friidrott.se.
     Anmäl dig här.
     /Hillevi Thor

Daniel Ståhl vann priset

Daniel Ståhl vann priset "Årets manlige idrottare" senast. Nu kan han vinna det igen.
Foto: Deca Text & Bild

Sex nomineringar till Idrottsgalan

NOV
23

I helgen presenterades nomineringarna till Idrottsgalan som går av stapeln för 22:a gången den 18 januari. Inte mindre än sex nomineringar tillfaller friidrotten. Det är det högsta antalet på 13 år (friidrotten hade 8 nomineringar -04 och -06, samt 7 stycken -05 och -08).
     Armand Duplantis är dubbelt nominerad, till Årets prestation och Årets manlige idrottare. Det var femte och sjätte nomineringen för ”Mondo”, som är uppe i tre priser totalt inför galan. Daniel Ståhl är också nominerad till Årets manlige idrottare (tredje nomineringen för Daniel totalt, och två vinster tidigare). Emil Millán de la Oliva är nominerad till Årets nykomling (första nomineringen), och så har vi två nomineringar till Årets ledare; Helena & Greg Duplantis (första nomineringen) – samt förbundskapten Karin Torneklint (nominerad 2008 för sina insatser som Susanna Kallurs häcktekniktränare).
     Till historiken för friidrotten på Idrottsgalan.
     Ni ser Idrottsgalan 18 januari på SVT 20:00.
     /Gustav Orbring
     

Senaste veckan
Veckan 23.11 - 30.11

Gymnasieelever på seniorelitnivå
ses som yrkesverksamma

I dialog med riksidrottsförbundet har vi fått besk...

Årets Friidrottare: Platserna 6-10
Om en vecka (3 december) är det dags för Friidrott...

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare
På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet...

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssve...

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff
Den 8 december arrangeras digital nätverksträff f...

Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

I lördags arrangerades Svensk Friidrotts ordförand...

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

Som en konsekvens av den nya regleringar som inför...

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

Som en del av vårt jämställdhetsarbete kommer Sven...

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

På onsdag, 25/11, kl 19.00 hålls ett webbinarium o...

Sex nomineringar till Idrottsgalan
I helgen presenterades nomineringarna till Idrotts...

Förra veckan
Veckan 16.11 - 23.11

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

Sex nomineringar till Idrottsgalan
Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!

Två veckor sedan
Veckan 9.11 - 16.11

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!

Över 1,6 miljoner till Sveriges friidrottsföreningar
Nominering till Ungdomsfonden
Ungdomsmärket – Nu med
mångkamp och terräng!

Nominera Årets Unga ledare
IK Finish först ut med Nestléspelen

Möt MAI-trion som dominerat svensk
sprint -20: ”Största rivaler på banan”