Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 5 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.

Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

AUG
05

I bristen på internationella mästerskap lanserar Svensk Friidrott istället Landslagsutmaningen, som avgörs i Söderhamn på lördag. En kamp där de svenska J22-, J19- och J17-landslagen gör upp om segern. Stjärnor som Wictor Petersson, Tilde Johansson och Bianca Salming finns med i lagen.
     - Jag ser otroligt mycket fram emot helgens tävling. Detta koncept, där våra egna landslag möts inbördes, känns så klart prestigefyllt. Men även om tävlingen kommer att ge fina förutsättningar till bra resultat så är nog det bästa ändå att vi får samlas som lag och prestera tillsammans. Gemenskap, glädje och fightingspirit är J19:s nyckelord och självklart ska vi göra allt för att vinna, säger Karin Olsson Westergren, landslagsledare för J19-laget.
     
     Så avgörs kampen
     Kampen kommer till viss del påminna om Finnkampssystemet där poängfördelningen är 7-5-4-3-2-1 per gren. Men till skillnad från Finnkampen kommer landslagen att tävla i mixade flick- och pojklag. För att jämna ut matchen kommer häckar och andra redskap anpassas till åldersklassen, d.v.s. de mått och vikter som de normalt tävlar i (M22 har 106.7 cm på häcken, P19 100 och P17 91.4 t.ex.).
     Med den bakgrunden lär det bli en jämn match om segern!
     - Vi har ett enormt starkt lag som är grymt taggade! Gammal är äldst men yngst är bäst, säger Mikael Wennolf, landslagsledare för J17-laget.
     - J22 bjuder på ett härligt lag med bl.a. Wictor Pettersson och Bianca Salming i spetsen. Det som gläder mig också är att se så många landslagscomebacker från Ungdomsfinnkampslaget 2016/17, Jonna Claesson, Stina Jacobsson, Greta Deltin och Sara Forsell för att nämna några, som haft en del motiga år efter sina landslagsdebuter, säger Rafael Askros, landslagsledare för J22.
     
     Friidrottskanalen sänder live
     Allt från Landslagsutmaningen ser ni live på Friidrottskanalen från 10:00-16:30. En produktion med fyra kameror, grafik och kommentator. Sändningen går att köpa för 49 kronor. Du kan göra det redan nu här.
     Hela truppen hittar du här
     Tidsprogram
     /Gustav Orbring

Det starkaste minnet från VM i Göteborg 1995 – Jonathan Edwards två världsrekord i tresteg.

Det starkaste minnet från VM i Göteborg 1995 – Jonathan Edwards två världsrekord i tresteg.

Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi

AUG
05

Två gånger har Sverige arrangerat ett globalt mästerskap i friidrott – OS i Stockholm 1912 och friidrotts-VM i Göteborg 1995. Och båda gångerna i fantastiskt väder där solen lyste starkt över Stadion respektive Ullevi.
     Idag är det 25 år sedan VM-tävlingarna inleddes på Ullevi i vad som blev tio oförglömliga dagar med fantastiska prestationer och inte minst en underbar stämning på såväl arenan, Avenyn som hela Göteborg.
     VM 1995 är det största evenemang som arrangerats i Sverige – en tio dagar lång friidrottsfest med 1755 aktiva från 190 länder.
     
     Över en halv miljon åskådare
     För alla oss som var på plats är det svårt att förstå att det gått 25 år sedan de heta dagarna. Ullevi hade byggts ut till mästerskapet och hade kapacitet för 47.000 åskådare men under VM var det begränsat till runt 40.000 p g a media. Totalt kom hela 592.240 åskådare.
     Knappt femtusen volontärer bidrog till att mästerskapet kunde genomföras och under de soldränkta dagarna var världens blickar riktade mot Sverige och Göteborg.
     En väldigt betydelsefull person för mästerskapet var Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Ulf Ekelund som var mannen som både ledde kampanjen som resulterade i att Sverige fick evenemanget och sedan var dess generalsekreterare för planeringen och genomförandet.
     
     Fyra världsrekord
     En man satte ett outplånligt intryck som aldrig kommer suddas ut för de som var på plats – brittiske trestegshopparen Jonathan Edwards. I juni hoppade han 18.43 i för stark medvind och satte två veckor före VM världsrekord med 17.98. Det förbättrade han i finalens första hopp till 18.16 och ökade i andra till 18.29. Därmed blev han den förste att sätta världsrekord i tresteg i två hopp efter varandra.
     Tre dagar senare satte Ukrainas Inessa Kravets världsrekord i den kvinnliga trestegstävlingen med 15.50 och faktum är att båda världsrekordnoteringarna står sig än i dag.
     Det blev ytterligare ett världsrekord och det var högst oväntat. I kvinnliga 400 m häck-finalen fightades amerikanskorna Kim Batten och Tonja Buford sida vid sida över upploppet vilket slutade med seger med en hundradel för Batten på 52.61. Därmed underskred båda det gamla världsrekordet med en tiondel.
     Att det var hög nivå genom hela mästerskapet förstår man av att det sattes hela 13 mästerskapsrekord.
     
     Dubbla guld av Michael Johnson
     USA:s långsprinter Michael Johnson avverkade fyra lopp på 200 m och lika många på dubbla distansen på väg mot en lysande dubbelseger – 19.79 resp 43.39. Det innebar betryggande segermarginaler på tre resp sex tiondelar. Därefter förde han USA till guld på 4x400 m.
     Men det saknades inte dramatik. I 200 m-finalen var favoriten Gwen Torrence först i mål men trampade på linjen och diskvalificerades men kunde trösta sig med seger på 100 m och korta stafetten. Och i 800 m-semifinalen försvann regerande världsmästarinnan Maria Mutola av samma anledning. I kvinnliga maratonloppet inträffade det att täten lämnade Ullevi ett varv för tidigt och därmed i slutändan sprang fyrahundra meter för kort.
     Dagen före invigningen intervjuades IAAF:s dåvarande ordförande Primo Nebiolo av Britt-Marie Mattsson i TV-programmet Kvällsöppet som ställde frågor om korruption. Primo hotade med att både ställa in VM och åka hem. Det blev också ett tråkigt eftermäle i och med en kraftfull ekonomisk baksmälla för Svensk friidrott, men det blev en god affär för Göteborgs stad och Sverige som land.
     Totalt sett var mästerskapet ändå en organisatorisk och idrottslig succé.
     
     Sven Nylander och Dag Wennlund bästa svenskar
     Den svenska truppen bestod av 39 aktiva inklusive tre gångare. Drömmen om en svensk medalj infriades inte utan facit blev tre topp-8-placeringar och ytterligare fyra finalplatser.
     Utfallet blev två femteplatser genom Sven Nylander på 400 m häck (48.84) och Dag Wennlund i spjut (82.04) och sjätteplats tack vare Patrik Sjöberg i höjd (2.32).
     På Stockholms terräng-DM fyra månader tidigare dök Hässelbys Sara Wedlund upp ”från ingenstans”. Hon kvalade senare in till VM på 5000 m, tog sig till final och slutade där nia på svenska rekordet 15:08.32. Nia blev även Tord Henriksson i tresteg på 16.92 och till final tog sig även Stefan Fernholm (tolva i diskus på 59.52) och manliga 4x100-laget med Peter Karlsson, Matias Ghansah, Lars Hedner och Tobias Karlsson (numera Nömgård) som diskvalificerades.
     Att VM i Göteborg 1995 hade stor betydelse som inspiration och motivation råder det inget tvivel om och det banade väg för de extrema svenska framgångar som följde under 2000-talets första år.
     Mycket finns att nämnda från VM 4–13 augusti 1995 och det finns anledning att återkomma med ytterligare nedslag från de soldränkta dagarna för 25 år sedan.
     /Jonas Hedman

25 år senare:
Upplev VM-invigningen igen

AUG
04

Idag är det 25 år sen de minnesvärda dagarna av VM i Göteborg 1995 drog igång. Mästerskapet genomfördes 5-13 augusti, med en musikspäckade invigning den fjärde. För att fånga upp de känslorna och minnas stunden igen har vi letat upp lite av de musikinslag som fyllde invigningskvällen! Håll tillgodo med de YouTube-klipp som vi länkar till. Under de kommande dagarna kommer fler tillbakablickar till VM-festen utifrån olika perspektiv.
     VM hade ett eget intro, där tittarna hemma i TV-soffor över hela världen välkomnades till Göteborg, inte Gothenburg, via skepp, vatten, broar och naturligtvis Poseidon. Du kan se hela temat här.
     
     Många av 90-talets största var där
     Under kvällen spelade sen bland annat Ace of Base, Brainpool, The Real Group, Orsa Spelmän och Triple & Touch. Två av den svenska 90-talspoppens största var alltså på plats för att fira in friidrottsfesten; Ace of Base med låten Lucky Love och Lundabandet Brainpool med låten Bandstarter.
     A cappellagruppen The Real Group sjöng en tolkning av ABBAs Dancing Queen och Orsa Spelmän bland annat framförde Oxdansen tillsammans med en grupp folkdansare. På plats fanns även Triple & Touch med ett operainspirerat potpurri men även med en tolkning av Roxettes låt Joyride. Bland de som uppträdde fanns även aktiva ur den svenska truppen - detta är något som vi hoppas kunna återkomma med bild/ljudbevis på :)
     
     Fler musiksatta highlights från VM-dagarna
     För att få ännu fler godbitar, med mer idrottsfokus, kan man också kolla in det här klippet!
     /Hillevi Thor

Viktigt: Nya regler om tävlingsskor

AUG
04

Sedan World Athletics nyligen ändrat de internationella reglerna gäller nu nedanstående för tävlingsskor i friidrott i Sverige.
     Inför kommande svenska mästerskap och andra tävlingar är det därför mycket viktigt att föreningar, tränare och aktiva tar del av informationen.
     
     Löpgrenar på arena 800m eller längre samt tresteg:
     Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
     Alla övriga grenar inom arenafriidrotten:
     Skosulorna får vara maximalt 20 mm tjocka.
     Landsvägslöpning:
     Skosulorna får vara maximalt 40 mm tjocka.
     Terränglöpning:
     Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
     
     Detta innebär bland annat att de nya modellerna av löparskor, med sultjocklek på upp till 40 mm, alltså enbart är tillåtna för landsvägslöpning.
     Arbete pågår med att göra ytterligare förtydliganden om riktlinjerna kring övergångsperiod samt skomodeller.
     /Hillevi Thor

Uppdatering kring mästerskap

AUG
04

Götalands- och Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar ställs in helt. Samtidigt står det klart att Svealandsmästerskapen i Kristinehamn genomförs genom flera "delarrangemang" 12-13 september. Så snart konceptet är helt klart att presentera kommer ni kunna ta del av det här.
     Parallellt jobbas det fortfarande för att kunna genomföra SM Marathon 5 september i Stockholm. Där inväntas fortfarande besked från Polismyndigheten.
     Gå in här för att ta del av fortlöpande uppdateringar kring mästerskap och galor.
     /Gustav Orbring

Norrtälje arrangerade mångkampstävlingen Roslagskampen. Foto: Marcus Lundstedt

Norrtälje arrangerade mångkampstävlingen Roslagskampen. Foto: Marcus Lundstedt

Samarbete och gemenskap -
för både deltagare och ledare

AUG
04

Precis som på de flesta andra platser i Sverige har även friidrottsföreningarna i Norrtälje behövt ställa in många aktiviteter och tävlingar under våren. Men det har också givit tillfälle att våga pröva annat. Med många nya, engagerade ledare valde friidrottsföreningarna i Norrtälje att gå ihop för att arrangera en ny typ av tävling tillsammans. Resultatet blev en mångkamp för barn med namnet Roslagskampen.
     - Vi ville bygga ett bra nätverk mellan våra små friidrottsföreningar som vi har nytta av i framtiden, säger Marie Eriksson, ledare i Rånäs 4H.
     
     Skötte planeringen via sociala medier
     Målet var att skapa en rolig, men säker tävling där fler än den egna klubben kunde delta samtidigt. För att inte äventyra smittspridningen av coronaviruset tog de hjälp av Svensk Friidrotts rekommendationer vid tävling.
     - Ett par av de anpassningar vi gjorde var att vi upprättade tydliga stationer för handtvätt och såg till att barnen tvättade sina händer under pauserna. Vi var aldrig fler än 50 personer på idrottsplatsen och delade vi redskap såg vi till att använda handskar, säger Marie Eriksson.
     Arrangörsföreningarna Rånäs 4H, Estuna IF och Roslagsbro IF skötte dessutom mycket av tävlingens planering på distans via sociala medier. Det bestämdes att tävlingen skulle vara gratis och välkomna barn i åldern 9-11 år till sportcentrum i Norrtälje.
     
     ”En lättsam nivå och mycket skratt”
     Tävlingen hölls 6 juni och på programmet fanns grenar från alla grengrupper samt chansen att delta i avslutande stafett 5x80m. Ledarna Anna Åkerlund från Estuna IF och Marie Eriksson från Rånäs 4H utvärderar dagen som otroligt lyckad.
     - Det var en fin kompisanda mellan klubbarna, glada barn, härliga prestationer som jämfördes mot sina egna personliga rekord mer än övriga deltagares resultat, säger Anna Åkerlund,
     - Både barnen och vi ledare hade verkligen roligt, det var en lättsam nivå och mycket skratt men ändå allvar, fyller Marie Eriksson i.
     Kompisar över föreningsgränsen
     En vanlig friidrottssommar åker ofta de tre klubbarna på samma tävlingar. Ledarna såg därför Roslagskampen som en möjlighet för barnen att få kompisar över föreningsgränserna samt stärka samarbetet mellan föreningarna.
     - Det finns flera fördelar med detta samarbete: vi har fått känna av en härlig gemenskap, både barn och vuxna har fått lära känna varandra bättre och att kunna ge och få tips av varandra, säger Anna Åkerlund och fortsätter.
     - Vi åker ju ofta på samma tävlingar och kamper så efter denna dag så känner vi varandra lite mer. Vi var tydliga med att alla hejar på alla. Vi ledare/funktionärer lär av varandra och jag tror de flesta känner att vi lärde oss mycket efter denna dag.
     
     En förening som växer
     Estuna IF är en förening som vuxit ordentligt på barn- och ungdomssidan under de senaste åren. Anna Åkerlund tror att mycket handlar om deras engagerade ledare.
     - Vi har gått från cirka 30 aktiva barn och ungdomar till att idag ha cirka 70 stycken. Under hösten kommer vi starta upp en ny träningsgrupp. Det känns superkul med ett stort intresse för friidrott i en liten förening som oss.
     /Frida Hogstrand

Dialogmöten med regeringen

AUG
03

Under kommande vecka hålls tre dialogmöten mellan regeringen, med idrottsminister Amanda Lind i spetsen, och idrottsrörelsen. Vid mötena medverkar Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter för ett antal specialidrottsförbund, SF. Vid mötena kommer behovet av ett förlängt ekonomiskt stöd och regelverket kring allmänna sammankomster att diskuteras. Regelverket och dess begränsning till att inte samla fler än 50 personer påverkar idrotten dels utifrån ett publikperspektiv men även utifrån möjligheten att genomföra idrottsevenemang av olika slag, till exempel motionslopp. Svensk Friidrott kommer att medverka vid ett av mötena och då tillsammans med förbunden för cykel, orientering, simning, skidor och triathlon, som delar många av utmaningar som friidrotten upplever.
     - Vi välkomnar att arbetet med ytterligare ett stödpaket till idrotten kommer vidare nu. Det är många av våra föreningar med aktiviteter efter 1 juli som påverkats minst lika mycket som de som fick ersättning för andra kvartalet. Och samtidigt som anpassningsförmågan och kreativiteten är stor så ser vi också hur hårt restriktionerna kring allmänna sammankomster slår mot våra långloppsarrangörer. Dialogen har tidigare varit både bra och konstruktiv med alla parter och vi ser fram emot att ta denna vidare, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     /Hillevi Thor

Rebecca Högberg satte i lördags svenskt årsbästa på 800 m med 2:05.63 vilket är både personbästa och svenskt K35-rekord.

Rebecca Högberg satte i lördags svenskt årsbästa på 800 m med 2:05.63 vilket är både personbästa och svenskt K35-rekord.
Foto: Deca Text & Bild

Inför SM-tävlingarna:
Saknar ni några resultatlistor?

AUG
03

Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt – friidrottsstatistik.se – har nu varit offentlig i sju veckor och långt över tusen resultatlistor har skickats in.
     För att vi ska vara säkra på att inga saknas så ber vi er kontrollera att resultaten från just era tävlingar finns på sajten. Detta är extra viktigt eftersom flera stora SM-tävlingar arrangeras i augusti och årsstatistiken denna speciella sommar är grunden för kvalificering.
     Sista anmälningsdag:
     • Friidrotts-SM i Uppsala: 6 augusti
     • JSM-USM hopp i Sollentuna: 13 augusti
     • JSM-USM kast i Norrköping: 13 augusti
     • JSM-USM löpning i Norrköping: 20 augusti
     
     Alla arenaresultat samlas in sedan 1 november 2019 så kontrollera att just dina resultatlistor är med från det datumet. Här finns alla resultatlistor i datumordning. Mejla saknade listor, rättelser mm till resultat@friidrott.se.
     • Läs mer om rutinerna för inrapportering av resultat
     • Kostnadsfri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se t o m 10/8
     • Föreningsprenumeration
     • Så kvalar man till JSM-USM
     • Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

Vindarna ställde till det för alla mångkampare i helgen men till pallen nådde till slut Fredrik Samuelsson, guld, Marcus Nilsson, silver och Andreas Gustafsson, brons.

Vindarna ställde till det för alla mångkampare i helgen men till pallen nådde till slut Fredrik Samuelsson, guld, Marcus Nilsson, silver och Andreas Gustafsson, brons.
Foto: Deca Text & Bild

Fredriks fullträff: Över 60 m i spjut

AUG
03

Hässelbys Fredrik Samuelsson tog hem sitt femte mångkamps-SM-guld på söndagen, efter en andradag som bjöd på utmanande väderförhållanden. Serien, som slutade på 7854 poäng och som matchar den från Falun förra året (7875) innehöll en riktig fullträff – första spjutkastet uppmätte 60.82 och ett mål som funnits under många år nåddes.
     - Jag är inte nöjd med tävlingarna totalt sett men spjutet var ju super, första kastet över 60m, det är jag nöjd med. Jag har väntat på det i fem år och det kändes bra redan på uppvärmningen så det var bara att klippa till. Sen är jag nöjd med staven också med tanke på vindarna, med mycket sidvind och motvind. Jag är i bra form sprintmässigt men är inte vindarna med där så går det inte att trolla fram bra tider. Men resten måste bli bättre. Nu ska jag hem och försöka återhämta mig på fyra dagar, inför Lag-SM på Slottsskogsvallen i veckan, säger Fredrik efter målgång på avslutande 1500m.
     Fredrik springer sannolikt häck på Lag-SM och sen väntar en eller ett par grenar på SM i Uppsala. Önskan är i tillägg att hitta en bra mångkamp utomlands för att få bra förutsättningar för goda resultat.
     SM-silvret togs hem av Marcus Nilsson, Högby, på 7574, och i serien fanns bland annat två fina diskuskast; 46.94 och 46.67 och, även om i något stark medvind, över sju meter i längdhoppet.
     Bronsmedaljören Andreas Gustafsson, Upsala, följde under första dagen sin fina serie från JEM förra året men missade sen lite i stavhopp och häck där vindarna stökade till det för honom och många av de andra deltagarna. Slutsumman landade på 7297.
     Samtliga resultat från Ljungby
     /Hillevi Thor

Nöjda medaljörer i M22-klassen i Ljungby, från vänster: Philip Stömne, Simon Thor och Karl Zuber.

Nöjda medaljörer i M22-klassen i Ljungby, från vänster: Philip Stömne, Simon Thor och Karl Zuber.
Foto: Deca Text & Bild

Nära bästaserien för Simon

AUG
03

M22-guldet i mångkamps-SM i Ljungby gick till Hässelbys Simon Thor. Simon landade in på 6982, vilket inte är långt från hans personbästa tidigare i år på 7008.
     - Jag är ganska nöjd med tanke på väderförhållandena som var. Under första dagen så stämde det rätt bra för mig, ett pers i längd är bra även om det absolut finns mer. Andra dagen blåste bort lite grann, men det är bara 25 poäng från mitt personbästa så med tanke på omständigheterna så var det ju bra. Och totalt sett så ser jag det här som en bättre prestation än persserien, säger Simon.
     Simon satte även ett nytt personbästa i diskus under serien, 42.75. Även om mångkampen är det främsta i Simons satsning finns även ett extra fokus på stavhopp parallellt och under de närmaste veckorna väntar fler SM-tävlingar för Simon.
     Philip Stömne, Valbo, tog silvret och han hade tydligt krafter kvar på det avslutande 1500m-loppet, vann det och satte där ett personbästa på 4:33.93.
     Bronset gick till Karl Zuber, Hässelby, på slutsumman 5600.
     Samtliga resultat från Ljungby
     /Hillevi Thor

Det blev personbästanoteringar i olika grenar för alla mångkamparna på P19-pallen, och för silvermedaljören Jonatan Håkansson i hela serien.

Det blev personbästanoteringar i olika grenar för alla mångkamparna på P19-pallen, och för silvermedaljören Jonatan Håkansson i hela serien.
Foto: Deca Text & Bild

P19-killarna går framåt

AUG
03

P19-guldet i mångkamp gick till Hässelbys Carl af Forselles, på slutresultatet 6932. Tankarna inför helgen var om bättre enskilda resultat och Carl säger såhär efter tävlingarna:
     - Det är alltid kul att ta ett SM-guld, det är nåt jag älskar, men jag hade önskat mer av resultaten i stort sett alla grenar. Men jag är ändå nöjd med 100m och kula, nära personbästa där, och på 400m blev det ju pers även om jag trodde att jag skulle kunna göra ännu bättre där.
     Carl siktar på Lag-SM härnäst, där det preliminärt blir längdhopp, och även en eller flera starter vid de efterföljande SM-tävlingarna.
     Silvermedaljören Jonatan Håkansson, Hässelby, satte nytt totalt personbästa i vindarna i Ljungby, 6435, efter nya starka resultat på 400m och 1500m och i höjd, längd, diskus och spjut. Även bronsmedaljören Teodor Sobczyk, Hovslätt, noterade nya personbästan, på 1500m och i kula och spjut.
     Samtliga resultat från Ljungby
     /Hillevi Thor

Tuvalisa Rosenquist satte nytt personligt rekord i spjut under mångkamps-SM.

Tuvalisa Rosenquist satte nytt personligt rekord i spjut under mångkamps-SM.
Foto: Deca Text & Bild

Tuvalisa 67 poäng från seniormedalj

AUG
03

Sjukampen i F19-klassen var jämn efter sex grenar och när tjejerna ställde sig på 800m-startlinjen hade Malmös Angel Richmore en ledning med 39 poäng före Tjalves Tuvalisa Rosenquist. Ett försprång som visade sig vara alldeles för litet.
     JSM-guldet gick till Tuvalisa som avslutade sin första sjukamp med seniorgrenarna på fina 5 330 poäng i en serie som innehöll personliga rekord i häck, höjd och spjut. Till slut fattades det bara 67 poäng till en seniormedalj för Tuvalisa Rosenquist.
     För Angel Richmore blev det nytt personligt rekord i sjukamp med ca 20 poäng och på vägen dit också grenpers i häck, höjd, 200m och 800m.
     Bronset gick till ovana mångkamparen Ebba Åhman, Ymer, som tog mångkamps-SM mer som en uppladdning inför kommande SM- och JSM-tävlingar i löpgrenar senare i augusti. Även Ebba samlade på sig ett antal nya personliga rekord under helgen. I hennes fall i kula, 200m och 800m.
     Samtliga resultat från Ljungby
     /Daniel Bergin och Hillevi Thor

Bianca och hennes serie på 6042 placerade sig på femte plats genom tiderna i Sverige.

Bianca och hennes serie på 6042 placerade sig på femte plats genom tiderna i Sverige.
Foto: Deca Text & Bild

Bianca över 6000 poäng:
"Målet inför varje mångkamp"

AUG
03

Mångkampshelgens mest minnesvärda prestation var onekligen Turebergs Bianca Salmings första 6000-serie i sjukamp som gav SM-guld med bred marginal. Slutpoängen noterades till 6042 poäng.
     - Det här slutade ju väldigt bra! Att nå 6000 poäng är något jag haft i bakhuvudet länge, och haft som mål varje gång jag startat en mångkamp de senaste tre åren, men det är svårt att få allting att stämma. Den här helgen gick det, så jag är glad! sade Bianca i väntan på prisutdelningen på Sunnerbovallen.
     Det inledande häckloppet var tungt att springa i kraftig motvind, så när Bianca fick höra tiden 13,76 var hennes första tanke att ”det här är inte möjligt”, men när hon insåg att det var det fick hon ny energi. Årsbästat i höjd ”var godkänt, men jag är ändå lite missnöjd”. Hoppen i början av tävlingen gav förhoppningar om höjder upp mot 1,90, men efter 1,83-hoppet började vindarna påverka ansatsen så att 1,86 blev för svårt.
     - Efter träningen tidigare i veckan var jag lite nervös för hur det skulle gå i kula, fortsätter Bianca. Så resultatet 13,73 var hon helt nöjd med.
     Första dagens avslutande 200m-lopp gick på 26,21, en tid som Bianca är nöjd med när hon fått en dags distans till loppet. Andra dagen började sen med längdhopp: 5,86.
     - Det var bra, men där hade jag tur också. Nu var vindarna på rätt sida och då kunde jag dra nytta av att jag har tränat sprint och blivit snabbare, säger Bianca. Inför spjutet hade Bianca fortsatt en bra känsla; - Du vet, man känner i armen att idag är det en bra kastdag! Det visade sig stämma väldigt väl, då spjutet i första kastet landade på strålande 49,58.
     Inför avslutande 800m-loppet var chansen att nå 6000 poäng det centrala.
     - Efter spjutet såg jag att jag verkligen hade chansen om jag kunde springa 800 på under 2.14, säger Bianca. Trots tuffa vindar lyckades hon pressa sig till 2.11,85, bland det bästa hon gjort i en sjukamp.
     - Jag tror att jag persade nu för att jag var jämn, men egentligen är jag ganska långt ifrån vissa grenpers. Det tyder ju på att jag har ännu mer i mig. Tyvärr blir det inga fler mångkamper i år för nu är programmet späckat med andra tävlingar nästan varje helg, avslutar Bianca.
     
     Näst bästa serien och silver till Lovisa
     Lovisa Karlsson, Högby, vann silvret i SM-sjukampen. Hon var särskilt nöjd med höjdhoppet, där hon noterade fina 1,74 – en tangering av utomhusperset – och nya personliga rekordet på 800m. Lovisa lyckades inte upprepa poängsumman från Ljungby mångkamp i juni, men var ändå nöjd med slutresultatet 5584.
     - Det var kul att vinna silver här. Det här var min näst bästa serie, säger Lovisa efteråt.
     
     Amanda på toppnivå
     Amanda Holmberg, Lidköping, vann bronsmedaljen i en mångkamp där hon presterade på absolut personlig toppnivå i både häck och 200m i kraftig motvind:
     - Jag har kört mycket lång häck-träning, så jag är van vid mycket syra. Det hade jag nog nytta av! säger Amanda strax efter avslutad sjukamp.
     Amandas andradag kantades av en del dramatik, då hon protesterade mot bedömningen av ett av sina spjutkast. Efter videogranskning ändrade nedslagsdomaren uppfattning och Amanda fick möjlighet att kasta två extrakast, där hon lyckades öka med närmare fyra meter. Amandas bronsmedaljs vanns med en slutpoäng på 5397.
     - Jag kastade spjut rätt sent så jag hade inte superkoll på ställningen inför 800, men jag visste att det var jämnt. Jag gjorde mitt lopp som jag kunde, och så fick det gå om det gick, och det gjorde det! avslutar Amanda.
     
     Kvinnorna på pallen utgör också pallen för K22-klassen.Se även samtliga resultat från Ljungby
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Båda prispallarna i Huddinge efter att USM15-mångkamperna avgjorts på söndagen.

Båda prispallarna i Huddinge efter att USM15-mångkamperna avgjorts på söndagen.
Foto: Deca Text & Bild

Sista grenarna avgjorde USM15

AUG
03

Mångkamps-USM15 avslutades i Huddinge på söndagen och i båda klasserna var det spänning genom sista gren. I F15-klassen blev det en jämn kamp om guldet. Efter längdhoppet hade Doris Theader, Varberg, tagit över ledningen från Klippans Wilma Nilsson. Men Wilma var en bättre spjutkastare och tog tillbaka ledningen inför sista 600m, där hon också sprang i mål knappa sekunden före Doris och därmed tog guldet. Doris belönades med en silvermedalj och Emma Sandin höll tredjeplatsen och bronset hela vägen. Huddinges Lisa Mårtensson sprang bra på 600m och tog in 110 poäng på Emma men det fattades fortfarande 43 poäng för att ta över bronset och hon slutade på en fjärdeplats. Alla på prispallen slog personbästa i mångkampsserien, Wilma Nilsson 4109p, Doris Theander 3977p och Emma Sandin 3923p.
     Även i pojksidan var kampen om medaljerna jämn. I guldstriden stod det mellan Täbys Joel Enander och Danderyds Victor Törnström. Joel hade en bättre andra dag och plockade några poäng på Victor ända fram till 800m. För att Victor skulle ta ifrån Joel guldet var han tvungen att springa 8 sekunder snabbare än Joel på sträckan. Victor satsade men hade till slut bara 2 sekunders försprång och Joel vann med totalsumman 5042poäng mot Victors 4957 poäng. Bronsmatchen stod mellan Täbys träningskamrater Viggo Stridh och Albin Edgert och till slut vann Viggo med slutpoängen 4627 mot Albins 4548p.
     Det var många fina resultat under helgen och deltagarna tog verkligen chansen att prestera i det fina vädret. Många påpekade också att det var roligt med en mer ”riktig” tävling den här säsongen.
     Alla resultat
     /Sofia Jäger Stenberg & Hillevi Thor

Lovisa Karlsson och Amanda Holmberg är närmast Bianca Salming inför dagens avslutning av Mångkamps-SM i Ljungby.

Lovisa Karlsson och Amanda Holmberg är närmast Bianca Salming inför dagens avslutning av Mångkamps-SM i Ljungby.
Foto: Deca Text & Bild

Poängräkningen går vidare:
Idag koras mångkampsmästarna

AUG
02

I Ljungby väntar fortsatt spänning i mångkamps-SM på avslutningsdagen. Tävlingarna fortsätter att livesändas på Svensk Friidrotts Facebooksida och från lördagens tävlingar finns flera highlights. Bland annat Ymers Andreas Carlssons fina längdhopp – säsongsbästa med 7.67 och dessutom ytterligare två långa övertrampshopp. Inför söndagen är det också Andreas som jagar närmast ledande Fredrik Samuelsson, Hässelby.
     Kvinnornas sjukamp leds av Turebergs Bianca Salming men Lovisa Karlsson, Högby och Amanda Holmberg, Lidköping, jagar strax därefter och har presterat starkt under lördagen. Amanda imponerade framförallt i löpgrenarna som präglades av tydlig motvind.
     Samtliga resultat - fredag, lördag och live
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Fortsatt imponerande stabilitet

AUG
02

I Kourtane visade de svenska kastarna att längderna består. Kim Amb, Bålsta, satte ner spjutet på markering 85.68 och bygger därigenom vidare på en svit av starka tävlingar och riktigt långa kast under sommaren.
     I samma tävling vann Daniel Ståhl, Spårvägen, diskusen på 68.48 strax före Simon Pettersson, Hässelby, på 66.11. Sett över säsongen så är det tydligt att Simon nått en helt ny stabilitet över 66 m på tävling.
     Resultat från Kourtane
     
     Årsbästa i diskus för Fanny Roos
     För Fanny Roos landade den längst stöten i kulringen på 18.29 och i diskusen noterade hon ett årsbästa 55.33.
     Resultat från Skruv
     /Hillevi Thor

Arrangerande Ljunbys Jacob Thelander fick även fira ett DM-guld idag men utmanades av Oliver Ellström om SM-guldet. Bronset till högt hoppande Elliot Duvert.

Arrangerande Ljunbys Jacob Thelander fick även fira ett DM-guld idag men utmanades av Oliver Ellström om SM-guldet. Bronset till högt hoppande Elliot Duvert.
Foto: Deca Text & Bild

Hemmaseger för Jacob Thelander

AUG
01

Helgens mångkamp är den första SM-tävlingen någonsin i Ljungby, och det var fint att få se arrangörsklubbens guldhopp Jacob Thelander leverera en fantastisk tiokamp i P17. Under fredagen blev det personligt rekord i alla fem grenarna för Jacob, där han själv var särskilt nöjd med mäktiga 55,19 i spjut – personligt rekord med över fem meter! Efter en förstadag med flera besvikelser gjorde Oliver Ellström, Göta, allt han kunde för att utmana Jacob om guldet och efter tre grensegrar (100m, längd och 1000m) under lördagen nådde han nästan ända fram. Bronsmedaljen gick till Elliot Duvert, Tureberg, som imponerade stort i höjd med finfina 2,01.
     Samtliga resultat
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Hanvikens Justina Esangbedo och Ebba Hedberg tillsammans med Hässelbys Clara Fallenius efter vad som blev en spännande match om SM-medaljerna.

Hanvikens Justina Esangbedo och Ebba Hedberg tillsammans med Hässelbys Clara Fallenius efter vad som blev en spännande match om SM-medaljerna.
Foto: Deca Text & Bild

Spänning till sista gren

AUG
01

Sjukampen i F17 påminde mycket om en klubbmatch mellan Hässelby och Kvarnsveden och vid första dagens slut hade Kvarnsvedens Justina Esangbedo skaffat sig en liten ledning, som hon förlorade till Hässelbys Clara Fallenius efter längdhoppet och sedan tog tillbaka efter spjutkastningen. Inför 800m-loppet var det osannolikt jämnt med Justina i ledning, tre poäng före klubbkamraten Ebba Hedberg, som i sin tur var fem poäng före Clara. Till slut blev det Clara Fallenius som tog hem guldet, precis som hon gjorde i inomhusmästerskapet i Sollentuna för ett halvår sedan. Clara berättade i segerintervjun efter tävlingen att hon var stressad av sitiuationen, men ändå hade förhoppningar på ett bra 800m-lopp efter en bra grundträning där hon verkligen förbättrat uthålligheten: ”Jag ville försöka visa vad jag kunde gå för, lite grann, och så blev det pers med nio sekunder! Det trodde jag inte, alltså…” Även spjutet (pers med två meter) och höjdhoppet var grenar som Clara var väldigt nöjd med.
     Samtliga resultat
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Oscar Niklasson, som under andra dagen gick ensam mot guldet, tillsammans med nöjda silver och bronsmedaljörer Ludvig Jaasund (t.v.) och Isac Svensson (t.h.)

Oscar Niklasson, som under andra dagen gick ensam mot guldet, tillsammans med nöjda silver och bronsmedaljörer Ludvig Jaasund (t.v.) och Isac Svensson (t.h.)
Foto: Deca Text & Bild

Nöjda men trötta P16-medaljörer

AUG
01

Tiokampen i P16 såg ut att bli en oviss duell om guld och silver mellan Oscar Niklasson, Hanviken, och Linus Jonsson, Hässelby, men när Linus drog sig ur efter första dagens fem grenar blev lördagen en ren defilering mot guldet för Oscar. ”Det gick ungefär som jag hade tänkt mig idag. Stötte långt i kula och hoppade långt i längd, men jag trodde inte det skulle vara så jobbigt med 1000m”, sade Oscar efter prisutdelningen. Silvermedaljen gick till Linus Jaasund, Västerås, som var väldigt nöjd efter sju personliga rekord och prisade den härliga gemenskap han fick uppleva med medtävlare och funktionärer under de två varma dagarna på Sunnerbovallen. En lång rad personliga rekord blev det också för bronsmedaljören Isac Svensson, Halmstad.
     Samtliga resultat
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Guldmedaljören Linnea Svanhall tillsammans med silvermedaljör Sydney Karström (t.v.) och bronsmedaljör Jonna Lundgren (t.h.)

Guldmedaljören Linnea Svanhall tillsammans med silvermedaljör Sydney Karström (t.v.) och bronsmedaljör Jonna Lundgren (t.h.)
Foto: Deca Text & Bild

"Kan ju ta 5000 nästa gång"

AUG
01

Linnea Svanhall, Athletics 24 Seven, tog en övertygande seger i den yngre flickklassen i Ljungby. Poängsumman 4 998 var nytt personligt rekord. ”Lite tråkigt, men vi kan ju ta 5 000 nästa gång då”, sa Linnea efter prisutdelningen. Bland grenarna var Linnea mest nöjd med det inledande häckloppet, där 14,01 var pers med 47 hundradelar. Efter fem grenar såg det ut som att Sydney Karström, Åhus, hade kopplat ett stadigt grepp om silvret, men efter en miss i spjut lyckades Jonna Lundgren, Skruv, överta andraplatsen inför avslutande 800m med några få poäng. Kampen om silver och brons var oviss ända in på upploppet, men till slut visade det sig att Sydneys 2.41 räckte för att ta tillbaka silverplatsen.
     Samtliga resultat
     /Daniel Bergin & Hillevi Thor

Rekordnoteringar i Hallsberg

AUG
01

Närkeracet bjöd in till fina löparförutsättningar, något som också visade sig i resultatlistorna.
     
     Rebecca ny Sverigeetta på 800m
     I 800m-loppet fortsatte Rebecca Högberg att visa att det aldrig är för sent att fortsätta att utvecklas genom att putsa sitt personbästa med nästan en sekund, till 2:05.63 och inta positionen som den snabbaste kvinnliga löparen på 800m i Sverige i år.
     
     Världsrekord för Otto Kingstedt
     3000 m är inte den vanligaste grenen men är värdefull när den finns med i tävlingsprogrammet. I Hallsberg blev det en fullträff för flera av löparna – bland annat för Huddinges Otto Kingstedt som under loppet satte världsrekord för döva löpare - 8:14.19! Imponerande att göra detta bara dagar efter ett motsvarande världsrekordförsök på halvmaraton under SM på onsdagen.
     Även loppets topp noterade starka tider och visar att formen består; vann gjorde Spårvägens Emil Danielsson, 7.56.52 före David Nilsson 7:57.55 och Emil Blomberg 8:00.81 – alla nya personliga rekord. En riktigt fin kväll blev det även för Hanna Hermansson, Tureberg, och Linn Nilsson, Hälle, som kom in på nytt personbästa respektive säsongsbästa 8:59.57 och 9:02.43.
     Samtliga resultat
     /Hillevi Thor

I Huddinge var stämningen hög under första dagen även om mångkamperna är poängmässigt jämna. Albin Edgert, Viggo Stridh, Victor Törnström, Joel Enander och Wilma Nilsson är nöjda över första dagen. Foto: Sofia Jäger Stenberg.

I Huddinge var stämningen hög under första dagen även om mångkamperna är poängmässigt jämna. Albin Edgert, Viggo Stridh, Victor Törnström, Joel Enander och Wilma Nilsson är nöjda över första dagen. Foto: Sofia Jäger Stenberg.

Jämna kamper i USM-15 i Huddinge

AUG
01

I Mångkamps-SMs 15-årsklass i Huddinge har det under hela första dagen varit en jämn kamp mellan Victor Törnström, Danderyd, och Joel Enander, Täby, hela första dagen. I stav utmanade killarna varandra upp mot fyra meter där Victor till slut stannade på 3.95 och Joel på 4.14m. Det gjorde att Joel gick upp i topp men efter sista gren, spjut, återtog Victor ledningen. Kampen om bronset är också jämn, mellan Viggo Stridh, Täby, och Erik Larripa Taxell, Hässelby. Det blir en fortsatt spännande kamp under söndagen, med start klockan 09.00 med längdhopp.
     Tack vare fina personbästan i höjd av Doris Theander, Varberg, 1.59m, och Emma Sandin, Hakarpspojkarna, 1.71m är det en tuff kamp om guldet när första dagen avslutas. Doris och Emma utmanas av Wilma Nilsson, Klippan, som tog över förstaplatsen efter kulan. Inför andra dagen skiljer det endast 19 poäng mellan guld och bronsplats. Flickornas 6-kamp inleds på söndagen, 10.15, med längdhopp.
     Följ resultaten här
     /Sofia Jäger Stenberg & Hillevi Thor

Michaela vid skylten som tydligt visar hennes nya svenska rekord!

Michaela vid skylten som tydligt visar hennes nya svenska rekord!
Foto: Deca Text & Bild

Michaela Meijer i Norrköping:
4.83 och nytt svenskt rekord!

AUG
01

Michaela Meijer, Örgryte, tog idag 4.83 i Stavhoppstourens sista deltävling i Norrköping, vilket innebär ett nytt svenskt rekord! Michaela tog höjden i första försöket och hade med sig en riktigt bra känsla inför rekordhöjden.
     - Det kändes minst sagt bra idag, säger en glad Michaela Meijer efter tävlingen.
     - Vi hade bra förhållanden och allt kändes bra på inhoppningen. På de första höjderna var det lite trögt men på 4.73 fick jag till det – jag fick det där dragläget som jag inte känt på tävling tidigare. Det var sen en känsla som jag kunde ta med mig till 4.83.
     - De två sista hoppen gav mig verkligen kvittot på att jag gör rätt, allt stämde, en känsla av att det är såhär man ska hoppa. Och nu efteråt har jag verkligen fått självförtroendet att satsa vidare mot fem meter!
     - Jag har tävlat ganska mycket den senaste tiden så men i veckan fick jag utrymme för ett bra träningspass, som jag känner gjorde mig redo för den här tävlingen, avslutar Michaela.
     Stavhoppstourens sista deltävling summeras i sin helhet något senare.
     /Hillevi thor

Simon Pettersson, starka medeldistanslöpare och ledaren i kvinnornas stavhoppstour Sara Winberg är några av alla de friidrottare som tävlar i helgen.

Simon Pettersson, starka medeldistanslöpare och ledaren i kvinnornas stavhoppstour Sara Winberg är några av alla de friidrottare som tävlar i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Fler höjdpunkter i helgen

JUL
31

Vid sidan av Mångkamps-SM fortsätter friidrottarna att tävla, både utomlands och i Sverige, under helgen och här är några av höjdpunkterna att hålla ett öga på.
     
     Amb, Ståhl och Pettersson jagar nya längder i Kourtane
     På lördag är Kim Amb, Daniel Ståhl och Simon Pettersson några av de internationella friidrottarna som fått möjlighet att tävla i Kourtane Games i Finland. Kim, som satte ett strålande personbästa 86.49, i Tyskland förra helgen ställs bland annat mot tysken Johannes Vetter och tjecken Petr Frydrych.
     Simon Pettersson, som varit stabil på nya längre längder under sommaren, och Daniel Ståhl, som är åter i tävling efter en träningsperiod, möter i diskusringen två av motståndarna från förra årets Finnkamp Oskari Perälampi och Ville Kivioja.
     
     Fanny i Skruv
     Fanny Roos, Athletics 24Seven, och Frida Åkerström, Hässelby, dubblerar båda i Skruv; i kula och diskus. En annan dubbel där är bröderna Gardenkrans, Viktor och Jakob, där Viktor stöter kula och Jakob kastar diskus på lördag. Männens och kvinnornas kula och diskus sänds live via Svensk Friidrott Facebook.
     
     Medeldistanskväll i Hallsberg
     På lördag bjuder friidrotten i Närke in till löparkväll på Transtensvallen i Hallsberg. I 200m startar Örebroprintern Elin Östlund och i kvinnornas 800m får klubbkompisen Rebecca Högberg en ny möjlighet att visa upp sin fina form på 800m efter personbästat i Göteborg förra helgen. Rebecca möter bland annat Alice Magnell Millán, Eskilstuna, som satte nytt juniorrekord på en engelsk mil i samma tävling. I herrarnas 800m startar flera unga talanger, bland annat Miguel Palm, Mölndals AIK som utvecklats mycket under året och satt nya personbästan på 1500m, 5000m och 3000m hinder.
     På herrarnas 3000m, en gren som inte spring så ofta, möts flera av de löpare som tidigare under sommaren sparrat varandra till fina tider; Emil Danielsson, Spårvägen, David Nilsson, Högby, Daniel Lundgren, Tureberg och Hässelbys Emil Blomberg. Detsamma gäller för damernas lopp på distansen. Här startar formstarka Linn Nilsson, Hälle, som toppar årsbästalistan i Sverige på 5000 och 3000m och har andra bästa tid på 1500m, men även Sävedalens Sara Christiansson och Spårvägens Cecilia Norrbom. VM-maratonlöparen Cecilia har sprungit flera kortare lopp på bana under utomhussäsongen, med bland annat ett nytt personbästa på 5000m från mitten av juli. Även Hanna Hermansson, Tureberg, startar och även hon sprang sitt livs snabbaste lopp på 5000m i juli. Hanna toppar också 800m- och 1500m-statistiken i Sverige i år. Tävlingarna i Hallsberg sänds live via Svensk Friidrott Facebooksida.
     
     Michaela, Angelica och Lisa i Stavhoppstourens final
     I Norrköping samlas stavhopparna till finaltävling i Stavhoppstouren. Till start kommer bland andra Örgrytes Michaela Meijer och Hässelbyhopparna Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson. Simon Thor har redan säkrat segern på herrsidan och tävlar i helgen i stället på Mångkamps-SM. Kvinnornas tour leds av Täbys stavhoppare Sara Winberg som hoppat stabilt under hela touren. Finaltävlingen sänds live via tourens hemsida.
     /Hillevi Thor

Fredrik Samuelsson och Bianca Salming drar på lördag igång sina poängjakter vid Mångkamps-SM i Ljungby.

Fredrik Samuelsson och Bianca Salming drar på lördag igång sina poängjakter vid Mångkamps-SM i Ljungby.
Foto: Deca Text & Bild

Stor mångkampshelg står för dörren

JUL
31

Idag drar mångkamps-SM igång! I år är mästerskapet uppdelat på två arrangörer och orter; klasserna F/P16-17, P/F19, M/K22 och M/K i Ljungby och P/F-15-16 i Huddinge. Antalet anmälda är, på samma sätt som för inomhus-SM Mångkamp, stort och på grund av rådande situation är detta för många mångkampare både utomhussäsongens första och enda mångkamp.
     
     Kommer Bianca och Fredrik försvara mästartitlarna?
     De regerande svenska mästarna Bianca Salming, Tureberg, och Fredrik Samuelsson, Hässelby, får ses som favoriter inför helgen. Båda mångkamparna har under sina karriärer tagit elva SM-guld i mångkamp - som ungdomar, juniorer och seniorer, inomhus och utomhus och kan nu alltså få med sig sina tolfte hem till prishyllan. Men de står inte utan motstånd inför helgen.
     Bianca har under säsongen gjort fina resultat i enskilda grenar och visat god form. Hon ställs i Ljungby bland annat mot Lovisa Karlsson, Högby, som för en dryg månad sedan satte ett prydligt personbästa med 5690 poäng på samma arena. Lovisa imponerade bland annat med ett lysande häcklopp.
     Fredrik Samuelsson, vars segerresultat från fjolårets SM i Falun var det bästa tiokamps-SM-resultatet på drygt 20 år, siktar nu på en ännu bättre serie. Efter ett 2019 som också gav en fin fjärdeplats på IEM och en femtondeplats på VM kände Fredrik att det fanns mer att ge och för utvecklas ytterligare bytte han träningsmiljö och har nu sin bas i Göteborg med Yannick Tregaro som huvudcoach.
     Marcus Nilsson, Högby, som utmanat Fredrik på SM de senaste åren och är sannolikt sugen på att ge honom ännu en match, och särskilt som Ljungby nästan kan ses som hemmaplan. Även om Marcus tävlar för Högby IF på Öland så bor och tränar han i Växjö.
     
     Spännande poängjakt för ungdomar och juniorer
     I junior- och ungdomsklasserna finns många intressanta starter, men då få gjort en hel mångkamp och flera också gör debut i ny åldersklass, som också innebär nya kastredskap, häckbetingelser och så vidare, ligger fokus kanske främst vid att sätta nya års- och personbästa i enskilda grenar eller få bekräftelse på förbättrad kapacitet eller teknik. Det är jämt mellan många av deltagarna så fina resultat kommer alltså blandas med spänningen att jaga poäng på vad som kan vara vägen mot en första SM-medalj utomhus!
     
     Följ tävlingarna via Facebook
     Tidsprogrammen går något omlott för att säkerställa att sommarens tävlingsriktlinjer ska kunna efterlevas på ett bra sätt. Tävlingarna från Ljungby kommer kunna följas via livesändningar på Svensk Friidrotts Facebooksida där vi gör vårt bästa för att återge det som sker på plats.
     Tävlingsstart USM, Ljungby
     Fredag 31/7: P16 kl 10.00, P17 kl 10.10, F17 kl 10.30, F16 kl 11.00
     Lördag 1/8: P16/F16 kl 09.00, P17 kl 09.10, F17 kl 10.20
     Tävlingsstart JSM /SM, Ljungby
     Lördag 1/8: M/M22/P19 kl 15.00, K/K22/F19 kl 16.00
     Söndag 1/8 M/M22/P19 kl 10.00, K/K22/F19 kl 11.00
     Tävlingsstart USM 15, Huddinge
     Lördag 1/8: F15 kl 10.00, P15 11.00
     Söndag 2/8: P15 kl 10.00, F15 11.30
     Liveresultat Ljungby återfinns här
     /Hillevi Thor

Glädje på prispallen i Anderstorp! Ullevis guldmedaljör Charlotta Fougberg tillsammans med silvermedaljören Linnéa Sennström, Hässelby, och bronsmedaljören Charlotte Andersson, Umeå.

Glädje på prispallen i Anderstorp! Ullevis guldmedaljör Charlotta Fougberg tillsammans med silvermedaljören Linnéa Sennström, Hässelby, och bronsmedaljören Charlotte Andersson, Umeå.
Foto: Deca Text & Bild

Fougberg försvarade SM-titeln

JUL
29

Kvinnornas halvmaraton-SM liknade på många sätt herrarnas med en tätklunga som grupperades tidigt och sen höll ihop och hjälptes åt i vinden. Vid tio kilometer består den av VM-löparna Johanna Bäcklund, Runacademy och Charlotta Fougberg, Ullevi, triathleten Sara Svensk, Terrible Tuesday, Charlotte Andersson från Umeå, Liduina van Sitteren, Örebro och Hässelbys Louise Wiker och hennes 20-åriga klubbkompis Linnéa Sennström.
     Gruppen består oförändrad i ytterligare några kilometer men strax innan 13 tvingas Louise Wiker släppa och stiga av. Regnet tilltar och Sennström gör ett stort jobb med att dra klungan. Sennström och Fougberg sen drar ifrån men Andersson, Bäcklund och van Sitteren jobbar sig ikapp samtidigt som Sara Svensk tvingas släppa.
     Fougberg och Sennström lyckas sen återigen lägga några meter bakom sig och efter en bit lyckas Charlotta också skapa en lucka till Linnéa. De två främsta positionerna håller i sig i mål men Johanna Bäcklund och Charlotte Andersson fightas om bronset in till sista metrarna.
     Charlotta Fougberg försvarar alltså sitt guld från 2019 med tiden 1:16:51.
     - Jag gick för segern, fullföljde min plan och kändes lätt hela vägen. Såklart riktigt roligt att vinna ett SM-guld! Jag har heller inte kört så många kvalitetspass, så det här bra, säger Charlotta efter målgång.
     SM-silvret och första senior-SM-medaljen till unga Linnéa Sennström som också sätter nytt personbästa i vinden; 1:17:07. Bronset till Charlotte Andersson 1:17:20, som passerar mållinjen just före Johanna Bäcklund, 1:17:23.
     
     Alla resultat och livesändning
     Se kvinnornas lopp igen i livesändningen
     Se alla resultat
     /Hillevi Thor

Nöjd medaljtrio från herrarnas lopp; Guldmedaljören Samuel Russom, IS Göta, tillsammans med Hälles Samuel Tsegay, silver, och Mustafa Mohamed, brons.

Nöjd medaljtrio från herrarnas lopp; Guldmedaljören Samuel Russom, IS Göta, tillsammans med Hälles Samuel Tsegay, silver, och Mustafa Mohamed, brons.
Foto: Deca Text & Bild

Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan

JUL
29

På Anderstorp Motorbana, i regn och blåst, under vissa sträckor kraftig medvind, andra istället med motsvarande motvind, var det ikväll dags för halvmaraton-SM.
     Relativt snabbt bildades en tydlig tätklunga med ett tiotal löpare som över de första fem kilometerna höll ett tempo på just under 3 minuter per kilometer. Denna tunnades senare ut och bestod sen länge av Hälles Mustafa ”Musse” Mohamed och Samuel Tsegay, Eskilstunas Abraha Adhanom, Samuel Russom, IS Göta, Mikael Ekvall, Strömstad, Otto Kingstedt, Huddinge och Archie Casteel, Spårvägen. Archie gjorde länge ett stort jobb med att dra klungan i blåsten och gruppen passerade 10 kilometer på ungefär 30:15.
     Tempot avtar något därefter och runt 14 kilometer rycker Mustafa i medvinden vilket gör att Archie och Otto har svårt att hänga på. Mustafa får dock ingen lucka utan blir infångad och gruppen håller sen ett jämt tempo. Närmare mål tvingas Mikael och Abraha släppa och en kamp om medaljerna återstår över den sista kilometern. Samuel Russom får en liten lucka och först gör Mustafa ett försök att komma ikapp men når inte hela vägen och istället kan Samuel Tsegay lägga in en extra växel och passera honom. Därefter hålls positionerna i mål och debuterande Samuel Russom tar hem sitt första SM-guld på tiden 1: 03:47, Samuel Tsegay tar silvret på 1:03:52 och Mustafa Mohamed får lägga en bronsmedalj till samlingen efter att ha passerat mållinjen på 1:03:59.
     - Jag är mycket nöjd med loppet och mitt första SM-guld! Nu ser jag fram emot att springa riktigt fort på 10 000 m så småningom, säger Samuel senare på kvällen.
     
     Otto Kingstedt satsade på världsrekord
     Otto Kingstedt, som länge låg med i frontklungan och som även tävlar i klass för döva, gjorde i loppet ett försök att nå världsrekordet på distansen för klassen men väderförutsättningarna var utmanande och han missade rekordet med bara några sekunder – rekordet är 1:04:32 och Otto kom i mål på 01.04:49. Så inget nytt världsrekord men dock är ett nytt personbästa och kanske lockar det till nya försök i framtiden.
     
     Alla resultat och livesändning
     När man tittar på hela resultatlistan konstateras flera starka prestationer och personbästan och totalt sju löpare kom i mål under 1:05:00, vilket gör mästerskapet till ett av de bästa genom tiderna sett till bredden.
     Se herrarnas lopp igen i livesändningen
     Se alla resultat
     /Hillevi Thor

Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog

Sofie över ribban i Arvika. 
<br/>Foto: Anders Möller

Sofie över ribban i Arvika.
Foto: Anders Möller

JUL
29

Under hopparkvällen i Arvika fick flera hoppare känna på formen igen. Sofie Skoog vann höjdhoppet i damklassen på 1.86 efter flera fina försöka på 1.90, där höjden fanns på plats men inte den sista rotationen för att få benen med sig över ribban. Klubbkompisen Evelina Erlandsson var tvåa på 1.78 och Glanshammars unga talang Klara Frykholm trea på 1.68.
     I herrklassen nådde Melwin Lycke Holm inte upp till förra helgens nivå och stannade på 2.03 och Arvid Rydberg stannade på 2.00.
     I längdtävlingen vann Götahopparna Erica Jarder damklassen, 6.36, och Oskar Erixon herrklassen 6.92. Tvåa var deras klubbkompisar Emilia Kjellberg, 5.81, och Victor Pettersson, 6.65.
     /Hillevi Thor

Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

JUL
29


     
     Ledarkampen fortsätter för de tre landslagsledarna inför Landslagsutmaningen den 8 augusti i Söderhamn. Frågan är om det är Karins inmätning, Mikaels torktumlarsnurr eller Rafaels svank som är vinnaren?
     /Hillevi Thor

Götakompisarna Evelina Erlandsson och Sofia Skoog tävlar ikväll i Arvika.

Götakompisarna Evelina Erlandsson och Sofia Skoog tävlar ikväll i Arvika.
Foto: Deca Text & Bild

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

JUL
29

Ikväll intar topphoppare Arvika när Stefan Holm där står värd för Arvika Jump Challenge. Götahopparna Sofie Skoog, Evelina Erlandsson och Erica Jarder, och även Kils Melwin Lycke Holm är några av hopparna som deltar. Melwin tävlar igen efter helgens nya ute-PB 2.12 och Sofie, som i mitten av juni satte årsbästa 1.87, smyger nu igång tävlandet igen efter en träningsperiod. Längdhopp och höjdhopp står på programmet och för den som vill följa tävlingen live så sänds den via Hôlmhôppera på Instagram
     /Hillevi Thor

Senaste veckan
Veckan 29.7 - 5.8

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

I bristen på internationella mästerskap lanserar S...

Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
Två gånger har Sverige arrangerat ett globalt mäst...

25 år senare:
Upplev VM-invigningen igen

Idag är det 25 år sen de minnesvärda dagarna av VM...

Viktigt: Nya regler om tävlingsskor
Sedan World Athletics nyligen ändrat de internatio...

Uppdatering kring mästerskap
Götalands- och Norrlandsmästerskapen för 13-14-åri...

Samarbete och gemenskap -
för både deltagare och ledare

Precis som på de flesta andra platser i Sverige ha...

Dialogmöten med regeringen
Under kommande vecka hålls tre dialogmöten mellan ...

Inför SM-tävlingarna:
Saknar ni några resultatlistor?

Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt ...

Fredriks fullträff: Över 60 m i spjut
Hässelbys Fredrik Samuelsson tog hem sitt femte må...

Nära bästaserien för Simon
M22-guldet i mångkamps-SM i Ljungby gick till Häss...

P19-killarna går framåt
P19-guldet i mångkamp gick till Hässelbys Carl af ...

Tuvalisa 67 poäng från seniormedalj
Sjukampen i F19-klassen var jämn efter sex grenar ...

Bianca över 6000 poäng:
"Målet inför varje mångkamp"

Mångkampshelgens mest minnesvärda prestation var o...

Sista grenarna avgjorde USM15
Mångkamps-USM15 avslutades i Huddinge på söndagen ...

Poängräkningen går vidare:
Idag koras mångkampsmästarna

I Ljungby väntar fortsatt spänning i mångkamps-SM ...

Fortsatt imponerande stabilitet
I Kourtane visade de svenska kastarna att längdern...

Hemmaseger för Jacob Thelander
Helgens mångkamp är den första SM-tävlingen någons...

Spänning till sista gren
Sjukampen i F17 påminde mycket om en klubbmatch me...

Nöjda men trötta P16-medaljörer
Tiokampen i P16 såg ut att bli en oviss duell om g...

"Kan ju ta 5000 nästa gång"
Linnea Svanhall, Athletics 24 Seven, tog en överty...

Rekordnoteringar i Hallsberg
Närkeracet bjöd in till fina löparförutsättningar,...

Jämna kamper i USM-15 i Huddinge
I Mångkamps-SMs 15-årsklass i Huddinge har det und...

Michaela Meijer i Norrköping:
4.83 och nytt svenskt rekord!

Michaela Meijer, Örgryte, tog idag 4.83 i Stavhopp...

Fler höjdpunkter i helgen
Vid sidan av Mångkamps-SM fortsätter friidrottarna...

Stor mångkampshelg står för dörren
Idag drar mångkamps-SM igång! I år är mästerskapet...

Fougberg försvarade SM-titeln
Kvinnornas halvmaraton-SM liknade på många sätt he...

Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan
På Anderstorp Motorbana, i regn och blåst, under v...

Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog
Under hopparkvällen i Arvika fick flera hoppare kä...

Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

Ledarkampen fortsätter för de tre landslagsled...

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

Ikväll intar topphoppare Arvika när Stefan Holm dä...

Förra veckan
Veckan 22.7 - 29.7

Fougberg försvarade SM-titeln
Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan
Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog
Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

Inför halvmaraton-SM på Anderstorp:
Starka startfält och utmanande väder

Axelinas fullträff:
17.49, Sverigefyra genom tiderna

En helg fylld av fina resultat
Jessica och Martin nya Riksmästare
86.49 och nytt PB av Kim Amb!
Ljungby välkomnar Mångkamps-SM
Uppladdningen inför Landslagsutmaningen fortsätter
Redo för helgen?
Tävlingarna att hålla ett extra öga på

RM viktig målsättning för ultralöparna
Podden Svenska Friidrottare:
Wictor Petersson gästar avsnitt nio

SM-halvmaran avgörs på
klassiska Anderstorp Motorbana

Centimetermatch mellan ÖIS-are

Två veckor sedan
Veckan 15.7 - 22.7

Centimetermatch mellan ÖIS-are
Tisdagstipset:
Airtime Longjump Meet ikväll

Tävlingshelg med tydliga besked
Nytt svenskt rekord av David Nilsson
Sju nya svenska årsbästan
Teknikfokus för Daniel Ståhl
Sololöpning för Simon, PB för Miguel
Ikväll inleds tävlingshelgen
563 tävlingar på 90 orter