Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 2 juli 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Armand Duplantis säsongsdebuterar på svensk mark när han deltar i BAUHAUS Jump Challenge på Ullevi på lördag.

Armand Duplantis säsongsdebuterar på svensk mark när han deltar i BAUHAUS Jump Challenge på Ullevi på lördag.
Foto: Deca Text & Bild

Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

JUL
02

Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson. Listan på stora svenska namn som tävlar i helgen kan göras lång.
     På Ullevi i Göteborg arrangeras BAUHAUS Jump Challenge på lördag, nu när Världsungdomsspelen inte kunde genomföras. Så istället för tusentals ungdomar får vi se ett fåtal storstjärnor göra upp om segrar i stav och längd.
     14:00 inleds galan med längd för damer och herrar. På damsidan utmanas Sverigeettan Khaddi Sagnia (persade med 6.81 i säsongsdebuten) av Erica Jarder (längsta hoppet på fem år när hon gjorde 6.61 i sin säsongsdebut) och Tilde Johansson. På herrsidan gör Thobias Montler en spännande säsongsdebut.
     15:15 är det sedan dags för en stjärnfylld stavtävling. Armand Duplantis gör sin första tävling på hemmaplan i år - och ställs mot VM-bronsmedaljören Piotr Lisek, Polen. På damsidan ska Angelica Bengtsson försöka slå Michaela Meijer som är nybliven världsetta på 4.72.
     Kanal5 och Dplay sänder tävlingen live 14:00-16:30.
     Mer information om galan på Örgryte IS hemsida.
     Liveresultat kommer ni hitta här
     Stötta arrangören Örgryte IS genom att köpa en soffbiljett för 50 kr - swishnummer: 1230915520 eller betala via bankgiro 886-0017. Hittills har de sålt över 1000 soffbiljetter!
     Läs mer om det här.
     
     Ståhl, Amb och Petersson kastar i Hässelby
     Men redan 10:20 drar en högintressant kasttävling igång på Hässelby IP i Stockholm: Västerortsmästerskapen. Dagen inleds med släggtävlingar där Ragnar Carlsson och Oscar Vestlund finns i startlistorna. 11:30 följer kultävlingar på dam- och herrsidan; Fanny Roos och Wictor Petersson är båda med. Kim Amb jagar nya kast över 80 meter när spjuttävlingen drar igång 14:00 innan dagen avslutas med diskustävlingar - Daniel Ståhl och Simon Pettersson tävlar.
     Västerortsmästerskapen kommer ni kunna se live på Svensk Friidrotts Facebook. Vi placerar en mobilkamera vid kastsektorn som gör att ni kan följa alla tävlingar under dagen.
     Till vår Facebook-sida.
     
     Redan i kväll: Se hopptävlingen live på Instagram
     Ni som inte klarar av att vänta fram till lördag för att se friidrott live; ikväll avgörs Christian Augustsson Invitational på Sannavallen i Kristinehamn. Hoppare som Sofie Skoog, Melwin Lycke Holm och Maja Nilsson kommer till start.
     Tävlingen sänds live på @holmhoppera Instagram
     /Gustav Orbring

I Sundbybergs friidrottsskola får barnen testa på flera av friidrottens grenar blandat med mycket lek. Fotograf: Roger Richter.

I Sundbybergs friidrottsskola får barnen testa på flera av friidrottens grenar blandat med mycket lek. Fotograf: Roger Richter.

Friidrottsskolorna i full gång

JUL
02

Sedan ett par veckor tillbaka har sommarens friidrottsskolor dragit i gång. För att stötta alla landets föreningar tog Svensk Friidrott fram riktlinjer för hur man som förening kan arrangera en friidrottsskola och samtidigt minimera smittspridningen av coronaviruset. IFK Helsingborg och Sundbybergs IK är två föreningar som är igång med sin friidrottsskola.
     - Det har varit ett svårt men spännande år som har gett många kreativa lösningar som är bra att ta med sig i framtiden, säger Benjamin Olsson, ansvarig för friidrottsskolan i IFK Helsingborg.
     
     "Fungerat riktigt bra hittills"
     Inför årets friidrottsskola har föreningen fått tänka om och med Benjamin Olsson i spetsen har upplägg, grupperingar och rutiner fått planeras om. Från att vanligtvis ha två veckor friidrottsskola erbjuder man nu totalt sex veckor med friidrottsskola.
     På Hedens idrottsplats har man delat in barnen i förmiddagsgrupper och eftermiddagsgrupper. För att aldrig vara fler än 50 personer på en och samma plats har föreningen dessutom valt att sätta en begränsning på 40 deltagare per grupp.
     - Vårt upplägg har faktiskt fungerat riktigt bra hittills. Varje barn kan själv välja hur många olika grupper de vill ingå i och de kan såklart köra både förmiddagar och eftermiddagar, säger Benjamin Olsson.
     Föreningen serveras ingen lunch i år utan de barn som valt att delta under både för-och eftermiddag har blivit ombedda att ta med sig egen matsäck. Förutom detta har man infört rutiner för handtvätt, hämtning och lämning samt varit noga med distansering mellan barngrupperna.
     
     ”Högsta klass!”
     För tredje året i rad kan alla föreningar använda sig av Svensk Friidrotts konceptet Landslagets Friidrottsskola. Här låter vi deltagare och ledare i friidrottsskolan friidrotta i landslagsinspirerande produkter. För Sundbybergs IK var det första året man hakat på konceptet.
     - Materialet som ingår, både deltagarkit och ledarkit samt marknadsföringsmaterialet håller högsta klass. Vissa föräldrar har trott att barnen måste vara duktiga i friidrott för att få vara med, men så är givetvis inte fallet, säger Roger Richter, Sundbybergs IK.
     
     Räknar med 360 barn till Friidrottsskolan i sommar
     Även Sundbybergs IK har fått anpassa sin friidrottsskola efter den rådande situationen. För att kunna erbjuda så många barn som möjligt en plats har föreningen delat upp grupperna på flera ytor som deltagarna sedan roterar mellan.
     - Upplägget av friidrottsskolan enligt de nya coronadirektiven har fungerat förvånansvärt bra. Det krävdes lite mer planering än vanligt men sedan har det flutit på bra, säger Roger Richter.
     Friidrottsskolan håller öppet under fyra veckor, tre på försommaren och en vecka i augusti. Föreningen räknar med att totalt 360 barn i åldern 6-12 år kommer delta under sommaren.
     Sammanställning över sommarens friidrottsskolor
     /Frida Hogstrand

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

JUL
01

I kölvattnet av Coronapandemin har många lopparrangörer fått ställa in sina evenemang under året. Det har inneburit stora ekonomiska bortfall. Men i dagarna kom ett viktigt beslut från Allmänna Reklamationsnämnden, som kan få positiv inverkan på arrangörers ekonomi.
     Beslutet innebär följande:
     - Villkoren som arrangören stiftat gäller.
     - Om det i villkoren står att anmälningsavgiften INTE betalas tillbaka när det handlar om evenemang som ställs in p.g.a. orsaker bortom arrangörens kontroll – så gäller det villkoret.
     - Det gäller även villkor med återbetalning på delar av beloppet. Om arrangören i villkoren klargjort att 50 procent av anmälningsavgiften betalas tillbaka gäller det.

     /Gustav Orbring

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

JUN
30

RM i 24-timmarslöpning i Skövde 25-26 juli kommer att arrangeras med vissa Coronaanpassningar. Däremot ställs lag-USM in. Detta står klart efter Tävlings- och arrangemangskommitténs sammanträde i förra veckan.
     Mer information om RM i 24-timmarslöpning hittar du på arrangören Team Ultra Swedens hemsida.
     /Gustav Orbring

Kim Amb var en av dem som utmärkte sig mest i Bottnaryd i helgen.

Kim Amb var en av dem som utmärkte sig mest i Bottnaryd i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

2 gånger över 80 för Amb igen

JUN
30

Bålstakastaren Kim Amb har haft en flygande start på säsongen. Han följde upp en säsongsdebut i Södertälje som innehöll två kast över 80 meter - med en ny tävling med dubbla kast över 80 i Bottnaryd i söndags. 82.29 mätte det längsta.
     I släggtävlingen i Bottnaryd under söndagen blev det segrar för Tracey Andersson och Oscar Vestlund på 64.79 respektive 68.90.
     I Sollentuna anordnades en tävling på söndagskvällen. Några resultat värda att notera var Joakim Anderssons seger på 800m på 1:49.40 samt Emil Danielssons seger på 1500m på 3:42.79 – nytt personligt rekord.
     I Jönköping satte Wilskes Simon Wiklund nytt säsongsbästa på 2.12 – en höjd han tog i första försöket.
     Resultat från söndagen och resten av helgen hittar ni på Friidrottsstatistik.se.
     /Gustav Orbring

Hässelbys Frida Åkerström har haft en utmärkt start på sommaren med personligt rekord i kula (17.12). Hennes klubb Hässelby är en av dem som prenumererar på sin föreningsstatistik inom ramen för det nya statistiksystemet.

Hässelbys Frida Åkerström har haft en utmärkt start på sommaren med personligt rekord i kula (17.12). Hennes klubb Hässelby är en av dem som prenumererar på sin föreningsstatistik inom ramen för det nya statistiksystemet.
Foto: Deca Text & Bild

Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?

JUN
30

Den 10 juni offentliggjordes Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem – friidrottsstatistik.se – vilket skedde några dagar innan aktiva 19–69 år fick börja tävla igen. Men ända sedan början av maj har det varit ett intensivt tävlande med många små tävlingar över hela landet – ofta kring 20 per dag – så systemet har verkligen testats.
     Det nya statistiksystemet möjliggör en rad möjligheter och vid sidan av resultatservicen och de traditionella årsbästalistorna kan föreningar prenumerera på sin egen årsstatistik och få den löpande uppdaterad på en egen sida. I paketet ingår även ett resultatflöde och fem privatabonnemang.
     
     "Vi är jättenöjda!"
     En av de föreningar som prenumererar på sin årsstatistik är Hässelby SK.
     – Jag tycker statistiksystemet fungerar jättebra! Med en kontinuerligt uppdaterad klubbstatistik kan vi lättare hålla koll på var och hur våra aktiva tävlar. Det är extra viktigt i år inför framför allt JSM och USM där bara de 16 bästa i varje gren i Sverige-statistiken får vara med, säger Magnus Wickert som är tränare och junioransvarig i Hässelby.
     Här finns Hässelbys årsstatistik. Några av de andra föreningar som tecknat prenumeration är IFK Växjö, Ystads IF, Mölndals AIK och Eksjö Södra IK. Klicka på klubbnamnen för att se hur deras löpande årsstatistik ser ut.
     
     Vill man teckna ett föreningsabonnemang så kontaktar man projektledaren Jonas Hedman så får man länken till sin statistik inom några dagar och placerar den på sin hemsida.
     • Läs mer om föreningsprenumeration
     • Privatpren.: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se t o m 10 aug
     • Mer om det nya statistiksystemet
     • Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

JUN
29

Dopingnämnden har beslutat att stänga av löparen Fanny Dusabimana Kazungu, som representerar Eskilstuna Friidrott, i fyra år efter att hon testats positivt för 19-norandrosteron och erytropoietin (EPO) i Kenya den 17 december 2019. Svensk Friidrott fick kännedom om ärendet i februari och avstängningstiden har nu beslutats av Dopingnämnden till fyra år; 11 februari 2020 till 10 februari 2024. Beslutet kan överklagas till den 16 juli.
     Dusabimana kommer från Kongo och bor i Sverige men är inte svensk medborgare. Hon har tävlat för Eskilstuna Friidrott sedan 15 november 2019 och dessförinnan för Umeå Track & Field Club.
     - Det som skett understryker verkligen att antidopingarbetet är en global fråga som vi måste fortsätta att samarbeta kring, men även säkerställa att aktiva på alla nivåer rustas med kunskapen om hur det personliga ansvaret ser ut. Vi har också skärpt vår egen och våra föreningars uppmärksamhet om de träningsmiljöer som är särskilt problematiska. Det är även bra att ärendet hanterats snabbt och en fyraårig avstängning visar att både Dopingkommissionen och Dopingnämnden ser allvarligt på det inträffade, säger Johan Storåkers, ordförande i Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Michaela Meijer, Thobias Montler, Carl Bengtström och Linn Söderholm är några av alla de som satte nya personliga rekord under lördagen!

Michaela Meijer, Thobias Montler, Carl Bengtström och Linn Söderholm är några av alla de som satte nya personliga rekord under lördagen!
Foto: Deca Text & Bild

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

JUN
28

Lördagen bjöd på många starka prestationer och flera nya personliga rekord. Både i för de aktiva vanliga och ovanliga grenar.
     Från Mölndal och Stavhoppstouren kunde man följa en livesändning och tittarna kunde bland annat ta del av Michaela Meijers fina hoppning och slutresultat och nytt personligt utomhusrekord på 4.72! Michaela, Örgryte, testade sen på 4.82 men det var för högt för dagen. Angelica Bengtsson, Hässelby, stannade på 4.52.
     Carl Bengström, Örgryte, lämnade Ullevi med nytecknade personbästa på både 100m (10.73) och 200m (21.09). I 200m-loppet följdes han tätt av Thobias Montler, MAI, som också satte nytt personbästa på 21.22. Khaddi Sagnia, Ullevi, höll undan för Elvira Tanderud, Trollhättan på 100m och likaså gjorde klubbkompisen Lisa Lilja på 200m, men där satte Elivra nytt personbästa med 23.81. Khaddi gjorde dock årets bästa lopp i godkänd vind och kom i mål på 11.64, Lisa Lilja korsade mållinjen på 23.73.
     Senare på dagen, och på Slottsskogsvallen, satte Sävedalens Linn Söderholm nytt personbästa på 5000m, 15:49.69. Detta bara ett par veckor sedan hennes nysatta personliga rekord på 10000m. Se livesändningen från Slottsskogsvallen i efterhand här.
     
     Bottnarydskastet – dag ett av två - följ söndagen live
     I Bottnaryd vann Daniel Ståhl, Spårvägen, herrarnas diskus med 64,92, i första omgången, en bit före Simon Pettersson, Hässelby, på 63,63. Fanny Roos vann kultävlingen på 18.55 och Wictor Petersson, MAI, motsvarande på 19.91.
     Livesändningarna från lördagen finns tillgängliga här:
     Kula kvinnor och män
     Diskus kvinnor
     Diskus herrar
     Dagens grenar; 12.30 Spjut Kvinnor, 13.30 Slägga Män, 15.00 Spjut Män och 16.30 Slägga Kvinnor sänds också live på Svensk Friidrotts Facebooksida. Du hittar sändningarna i flödet.
     
     Ta del av resultaten på Friidrottsstatisitik
     På fredagskvällen slutade Tilde Johanson på 6.19 i Falkebergs Midsommarhoppet. Du hittar det resultatet och många fler via länkarna nedan eller direkt på nya sidan Friidrottsstatistik.
     Resultat från Bannister Running Summer Nights
     Resultat från Svenska Sprintutmaningen
     Resultat från Bottnarydskastet första dag
     Resultat från Midsommarhoppet, Falkenberg
     Stavhoppstouren – resultat publiceras inom kort
     /Hillevi Thor

Diamond League sänds från Karlstad

JUN
26

Normalt är Zürich värdar för finalen i Diamond League, men under rådande omständigheter har arrangörerna förändrat formatet:
     • Årets tävling genomförs med några utvalda grenar
     • I fokus står fortfarande världens bästa friidrottare
     • 30 toppaktiva friidrottare tävlar i sammanlagt 8 grenar från 7 olika städer
     • Allt samlas i en 90 minuter lång TV-sändning som styrs från Schweiz
     
     Karlstad är en av sju medverkande städer
     Idag meddelade IF Göta att Karlstad är en av dessa 7 städer, tillsammans med bland andra New York, Lissabon och Zürich. Tingvalla IP och IF Göta kommer således att stå som värdar för en del av stavhoppstävlingen där Angelica Bengtsson och Piotr Lisek tävlar mot Sandi Morris och Sam Kendricks (Brandenton, Florida), Ekaterina Stefanidi (Walnut, Kalifornien) och Renault Lavillenie (Aubiere, Frankrike). Tävlingen genomförs live och de aktiva tävlar mot varandra i realtid.
     - Vi är jätteglada att vi fått den här chansen såklart, det här bygger stolthet i organisationen. Än en gång får vi chansen att sätta Karlstad på världens friidrottskarta och även om det hade varit ännu roligare att bjuda på detta inför livepublik så känns det häftigt att de aktiva kan tävla mot varandra trots avstånden och att vi bidrar till bra TV-underhållning, säger Johan Engberg på IF Göta.
     /Hillevi Thor

”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

JUN
26

Efter en intensiv arbetsprocess under de senaste två veckorna kan vi äntligen meddela att JSM och USM kommer att genomföras även denna speciella sommar 2020.
     
     Mästerskap i fem delar
     Upplägget blir dock något helt annat än vi är vana vid. Istället för två stora tävlingar kommer mästerskapen att avgöras i fem delar, utspridda över de två helger JSM och USM skulle ha gått:
     • USM och JSM (15–22 år) i kastgrenar: Norrköping, 21–23 augusti
     • USM (15–16 år) i hoppgrenar: Sollentuna, 22–23 augusti
     • JSM (17–22 år) i löpgrenar: Linköping, 22–23 augusti
     • USM (15–16 år) i löpgrenar: Norrköping, 29–30 augusti
     • JSM (17–22 år) i hoppgrenar: 29–30 augusti (Besked om arrangör och plats väntas vara klart under nästa vecka.)
     - Det har länge funnits en risk att detta skulle bli en sommar utan mästerskap i ungdoms- och juniorklasserna, men tack vare en stor arbetsinsats från förbundskaptenen och våra prestationscentra och stor samarbetsvilja från arrangörerna är jag väldigt glad att kunna konstatera att vi faktiskt kan presentera en lösning idag. För Svensk Friidrott, både på kort och längre sikt, är det viktigt att våra ungdomar och juniorer kan få ett säsongsmål att se fram emot, säger Daniel Bergin, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     
     Genomgående zonupplägg
     Tävlingarna kommer ändå inte att bli några vanliga tävlingar. I princip kommer aktiva och tränare bara att kunna vistas inne på arenorna under den tid deras egna grenar pågår, eftersom ramverket för tillåten tävlingsverksamhet gör det omöjligt att ha publik på läktarna. Tävlingsarenorna kommer också att behöva delas in i uppvärmningszoner, tävlingszoner, tränarzoner och funktionärszoner där antalet personer inom respektive zon aldrig får överstiga 50.
     
     Reducerade startfält en nödvändighet
     Vidare kommer högst 16 aktiva per gren kunna erbjudas plats i startfälten och alla hopp- och kastgrenar kommer att genomföras utan kvaltävlingar. I löpgrenarna kommer enbart de sträckor som är 200m eller kortare att genomföras med försöksheat. I alla andra grenar blir det seedade finalheat.
     - Vår medicinska kommitté har betonat vikten av att minimera den tid man tillbringar på arenan och i möjligaste mån undvika övernattningar på respektive tävlingsort, eftersom denna typ av arrangemang med tillresande från hela landet innebär en markant ökad risk för spridning av coronasmitta till olika delar av landet. Det är en situation som vi måste ha stor respekt för, avslutar Daniel Bergin.
     Läs medicinska kommitténs råd om tävlingsresor, övernattningar och måltider
     Här hittar du mer information om vad som gäller vid anmälan till JSM och USM.
     
     Sätter spår i tävlingsprogrammet 2021 och 2022
     Både Linköpings GIF och Tjalve IF Norrköping, som skulle ha arrangerat ”hela” JSM och USM 2020, har bett om att få en ny chans nästa år. TAK (tävlings- och arrangemangskommittén) valde vid sitt möte igår kväll att gå dessa önskemål till mötes. Det blir alltså JSM i Linköping och USM i Norrköping sommaren 2021, vilket i sin tur innebär att JSM i Sollentuna och USM i Uppsala flyttas fram till 2022. Se hela förteckningen över framtida SM-arrangemang här
     Se även uppdateringarna kring övriga mästerskap och galor här
     /Hillevi Thor

Daniel Ståhl i Bottnaryd och Michaela Meijer, Linn Söderholm och Thobias Montler på hemmaplan i Göteborg. Det kommer att bli en spännande helg!

Daniel Ståhl i Bottnaryd och Michaela Meijer, Linn Söderholm och Thobias Montler på hemmaplan i Göteborg. Det kommer att bli en spännande helg!
Foto: Deca Text & Bild

Helgens höjdpunkter

JUN
26

Under helgen väntar nya spännande friidrottstävlingar och flera av dem sänds också live, antingen via Svensk Friidrotts Facebooksida eller andra kanaler, se länkar längst ner.
     
     Rivstart ikväll, fullmatad lördag
     Redan ikväll drar det igång i Falkenberg där Tilde Johansson hoppar längd i Midsommarhoppet. Lördagen är sen fullmatad. Toppkastare som Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Fanny Roos och Wictor Petersson tävlar i Bottnarydskastet och det är premiär för Stavhoppstouren med bland annat Angelica Bengtsson och Michaela Meijer. Michaela gjorde en fin säsongsöppning med 4.60 häromdagen. I männens tävling deltar bland annat mångkamparen Fredrik Samuelsson.
     På lördag samlas också riktigt snabba löpare i Göteborg då det är dags för Sprintutmaningen på Ullevi.
     Många duktiga sprinter samlas på anrika Ullevi till nästa deltävling i sommarens sprintserie Svenska Sprintutmaningen. På damernas 100m möts återigen Khaddi Sagnia och Trollhättans unga talang Elvira Tanderud. Khaddi, som har en riktigt snabb start (tiderna till 30m är på världsnivå) kommer framförallt att utmanas mot slutet, där Elvira har sin styrka. På 200m gör Lisa Lilja tävlingsdebut och ställs mot Daniella Busk som gjorde en bra inomhussäsong. På herrsidan ska ett extra öga riktas mot Tobias Montler på 200m.
     Under kvällen är det löpning som gäller även på Slottsskogsvallen med Bannister Running Summer Night Classic och fokus på 800m och 5000m.
     Kvinnornas 800m och 5000m har särskilt intressanta starter, bland annat av många unga talanger. Arrangerande Sävedalens AIKs Linn Söderholm startar på 5000m, efter flera bra lopp de senaste veckorna. I motsvarande lopp för herrarna ses hennes klubbkompisar Jonatan Fridolfsson och Vidar Johansson som några av de starkaste namnen. Även Mikael Ekvall startar i det loppet. På herrarnas 800m står ska ett extra öga riktas mot Felix Francois och Benjamin Åberg.
     
     Bottnaryd även söndag och medeldistans i Sollentuna
     Under söndagen fortsätter Bottnarydskastet då kommer bland annat Kim Amb kasta. Samma dag går det även medeldistanstävlingar på Sollentunavallen och där springer bland annat Spårvägens Joakim Andersson, som sprang fint på Nordenkampen i vintras, 800m och Simon Sundström och Emil Danielsson 1500m.
     
     Livesändningar
     Bottnarydskastet: Start lördag 12.55, söndag 12.25.
     Sänds visa Svensk Friidrotts Facebooksida. Sändningen hittas i inläggsflödet. Läs mer om Bottnarydssändningens tidsprogram här
     Stavhoppstouren: Livesändningen här
     Bannister Running Summer Night Classic: Start 19.25 Sänds visa Svensk Friidrotts Facebooksida. Sändningen hittas i inläggsflödet. Läs mer om BRSNC-sändningens tidsprogram här
     /Hillevi Thor

Johanna Berggrén anställdes på Svenska Friidrottsförbundet den 1 augusti 1985 och gjorde den 28 maj 2020 sin sista arbetsdag på kansliet i Hammarby sjöstad. Infällda bilden är från 1985 då hon anställdes.

Johanna Berggrén anställdes på Svenska Friidrottsförbundet den 1 augusti 1985 och gjorde den 28 maj 2020 sin sista arbetsdag på kansliet i Hammarby sjöstad. Infällda bilden är från 1985 då hon anställdes.
Foto: Jonas Hedman

Johanna – 34 år i friidrottens tjänst

JUN
26

När Svenska Friidrottsförbundets dåvarande generalsekreterare Ulf Ekelund 1985 annonserade efter en kassörska var en av de sökande 29-åriga Johanna Toivola. Hon fick jobbet och kom att tillbringa nästan hela yrkeslivet på Svenska Friidrottsförbundet – nästan 35 år. Sedan länge heter hon Johanna Berggrén och efter åtta generalsekreterare och tio ordföranden valde hon att sluta som ekonomiassistent.
     – Friidrottsförbundet har varit en fantastisk arbetsplats! Alla är olika och jag fick möjlighet att forma mitt arbete vilket jag uppskattar. Att jag även fått möjlighet att jobba med Finnkampen och som koordinator vid en rad junior- och ungdomslandskamper har också varit väldigt kul. Personalfrågor är också något jag engagerat mig i de senaste 15 åren. Att byta jobb har aldrig varit aktuellt, säger Johanna.
     Hon är född och uppväxt i Helsingfors och jobbade under flera somrar som simlärare nära Olympiastadion. Som 22-åring tog hon examen vid Handelsinstitutet i huvudstaden men den höga arbetslösheten gjorde att hon inte hittade något jobb.
     – En basketkompis hade flyttat till Stockholm och tyckte att jag skulle komma dit för där fanns det jobb. Så jag började arbeta med bokföring på Stockholms Studentkårer och Stockholms Studenters IF. Men 1985 såldes studentkåren ut och när jag såg Friidrottsförbundets annons sökte jag och på den vägen är det, säger Johanna.
     – Men jag var faktiskt nära att säga upp mig efter tre månader för att det fungerade så dåligt. Men då löste Ulf Ekelund uppgiften och det blev ordning.
     
     ”Finnkampen är speciell”
     Johanna anställdes på förbundskansliet 1 augusti 1985 som då låg i Sofiatornet på Stockholms Stadion. Bara en månad senare var det dags för Finnkampen på samma plats.
     – Jag hade hade hand om ceremonierna tillsammans med Torsten Carlius och Bengt Forsman och kommer ihåg att jag var så nervös för att något skulle gå fel, säger Johanna och ler.
     Men allt gick bra och Sverige vann dubbelt för första gången på 18 år, dessutom första herrsegern sedan 1969.
     – Finnkampen är speciell. I början av 1990-talet bodde den svenska truppen inklusive ungdomarna på studenthotellet i Esbo två mil utanför Helsingfors. När vi åkte in till arenan i 4-5 bussar så var det poliseskort med motorcykelpoliser längst fram.
     Vilket land håller man då på om man är född i Finland men jobbar för motståndarlaget?
     – Jag är uppfostrad av föräldrar som upplevde kriget så jag är nationalist och utnyttjar alltid min rösträtt i Finland vilket jag även uppmanar mina barn att göra. Men jag har bott i Sverige i mer än 40 år nu och känner många i det svenska landslaget.
     – Men när det kommer till medel- och långdistansloppen så håller jag på finländarna. Det är så spännande, det händer så mycket och då kommer verkligen kampen fram.
     
     ”VM i Göteborg 1995 var fantastiskt!”
     Minnena från alla åren är förstås många och ett som sticker ut är VM i Göteborg under nio soldränkta dagar i början på augusti 1995.
     – Stämningen var så speciell! Alla var glada och det var så mycket folk. Jag och min ekonomikollega Susanne Möllberg, som jag jobbade med i 18 år, arbetade i VIP:en och vi träffade så många härliga människor.
     Johanna jobbade också med inomhus-EM i Globen 1996.
     – Då arbetade jag med ekonomin. Andra härliga minnen är koordinatoruppdragen med junior- och ungdomslandslagen. Det handlade om att ha hand om allt från resebokning och logi till kläder och kontakter med ledare.
     
     Från Englund till Englund
     När Johanna anställdes var Folke Englund ordförande i Svenska Friidrottsförbundet. När hon gick i pension 34 år senare sitter hans barnbarn Maja Englund i förbundsstyrelsen.
     Genom åren har Johanna arbetat under åtta generalsekreterare och tio ordföranden. Efter Folke Englund följde på ordförandeposten Bernt Gröön, Bengt Westerberg, Yngve Andersson, Lennart Karlberg, Tomas Riste, Björn Eriksson, Toralf Nilsson (tf), Björn O. Nilsson och Johan Storåkers.
     Att utvecklingen gått framåt mycket sedan mitten av 1980-talet märks inte minst på ekonomiområdet.
     – Idag är allt digitalt, då var det manuellt arbete. När jag började så skrev jag löneremsor – två cm höga och 50 cm långa – för alla anställda med namn, skattesats, semesterdagar mm. Det tog tid! Idag sker löneberedningen digitalt vilket går mycket snabbare.
     
     Ska testa yoga
     Johanna bor sedan april 1990 i Tyresö och är gift med Jan. De har barnen Erik, 32, Kristina, 31, och Elina, 27. När hon nu väljer att gå i förtidspension så skapar det mer tid till fritidsintressen.
     – Jag älskar mina blommor och trädgården. Jag kommer ägna mer tid åt våra två barnbarn och så kan jag och Jan resa på ett helt annat sätt. Att gå i naturen gillar jag och att träna på Friskis & Svettis och stavgång. Jag ska också testa yoga.
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 25.6 - 2.7

Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

Armand Duplantis, Khaddi Sagnia, Daniel Ståhl, Ang...

Friidrottsskolorna i full gång

Sedan ett par veckor tillbaka har sommarens friidr...

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

I kölvattnet av Coronapandemin har många lopparran...

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

RM i 24-timmarslöpning i Skövde 25-26 juli kommer ...

2 gånger över 80 för Amb igen
Bålstakastaren Kim Amb har haft en flygande start ...

Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?
Den 10 juni offentliggjordes Svensk Friidrotts nya...

Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

Dopingnämnden har beslutat att stänga av löparen F...

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

Lördagen bjöd på många starka prestationer och fle...

Diamond League sänds från Karlstad
Normalt är Zürich värdar för finalen i Diamond Lea...

”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

Efter en intensiv arbetsprocess under de senaste t...

Helgens höjdpunkter
Under helgen väntar nya spännande friidrottstävlin...

Johanna – 34 år i friidrottens tjänst
När Svenska Friidrottsförbundets dåvarande general...

Förra veckan
Veckan 18.6 - 25.6

Råd inför sommarens tävlingsresor
Klart för final i Kraftmätningen
Toppmatchning på Stadion:
Historiskt bra tider och juniorrekord!

Uppdaterade tävlingsriktlinjer:
Flera startgrupper i lopp möjliga

Anders ”Palmas” Palmqvist tilldelas
Bo Ekelund-stipendiet

Uppladdning för kvällen:
Löparfester och släggspänning

Hur blir ett rekordresultat godkänt som svenskt rekord?
Svein Arne Hansens bortgång:
En vänskaplig ledare med tydliga mål

Hög nivå i Helsingborg
In memoriam: Roland Oscarsson
Tävling: Tippa sommarens första svenska rekord
Nytt PB på 6.81 av Khaddi
En fantastisk tävlingssommar
– info till tävlingsarrangörer

Inför sommaren:
Repetera tävlingsregler för barn

Nu är anmälan till
YALA 2020-2021 öppen!

Två veckor sedan
Veckan 11.6 - 18.6

Nytt PB på 6.81 av Khaddi
En fantastisk tävlingssommar
– info till tävlingsarrangörer

Inför sommaren:
Repetera tävlingsregler för barn

Nu är anmälan till
YALA 2020-2021 öppen!

Goda nyheter:
Klartecken för Mångkamps-SM

Nu öppnar Rådet för Trygg Friidrott
Projektstöd IF är öppet i sommar
Sofia och Simon utsedda till
Årets unga ledare 2019

Smakstart på säsongen!
Premiär 27 juni:
Välkommen till Stavhoppstouren!

Upplev hela tävlingsstarten på nytt
- se reprisen av Friidrottsstudion

LIVE: Följ diskustävlingen i
Friidrottsstudion från Södertälje

En ny tideräkning även på arena?
Så når regeringens stöd föreningarna
Kraftmätningen: Sista kvalhelgen
Beslutet här:
Klart för Friidrotts-SM i Uppsala

Dubbla svenska segrar i Oslo
Tävlingsstart söndag: Svensk Friidrott
sänder friidrott i toppklass hela dagen

Oslo: Duplantis och Ståhl gör
säsongsdebut på Impossible Games

Utlysning Förbundsårsmöte 2020
Genomförs digitalt 12 september