Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 1 juni 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


IK Ymer genomförde i helgen kval till Kraftmätningen. Foto: Anna Hellsten Kronander

IK Ymer genomförde i helgen kval till Kraftmätningen. Foto: Anna Hellsten Kronander

Kraftmätningskval i full gång

JUN
01

Under sommaren kommer närmare 30 kvaltillfällen i lagtävlingen Kraftmätningen arrangeras. Alla genomförs lokalt med ett eller två lag per omgång. Inne i starten på juni är nu åtta kval gjorda och 10 föreningar har hunnit tävla. I täten ligger just nu Hammarby IF på 30 225 poäng. Med en annorlunda situation var kvalomgången i Kraftmätningen tvungen att ändras. Det nya upplägget har hittills varit väldigt uppskattat.
     - Ett mycket trevligt arrangemang som jag tycker fungerade mycket bra och var relativt lättarrangerat, säger Peter Wikström, Hammarby IF.
     
     Ymer: "Våra ungdomar tyckte det var väldigt roligt"
     På Ryavallen arrangerades under helgen kval för IK Ymers mixlag. Tävlingsledare Anna Hellsten Kronander är nöjd med både deltagare och funktionärers insats.
     - Våra ungdomar tyckte det var väldigt roligt. Tyvärr har vi inte så många killar i klubben men de killar som deltog kämpade på, även om vi blev spårbara när vi fick lite skador, säger Anna Hellsten Kronander, och fortsätter,
     - Vi hade en fantastiskt fin dag med föräldrar samt några äldre aktiva som ställde upp som funktionärer och coacher.
     Till helgen väntar 11 kvaltillfällen runt om i landet. För er som ska eller har arrangerat kval, glöm inte att spana in Kraftmätningens Facebooksida och rapportera in era resultat till frida.hogstrand@friidrott.se och resultat@friidrott.se.
     Poängställning kval
     Alla kvaltillfällen listade
     /Frida Hogstrand

Maja, Andreas, Tilde och Gustaf segrare i BAUHAUS Synchro Challenge.

Maja, Andreas, Tilde och Gustaf segrare i BAUHAUS Synchro Challenge.

Tusentals såg kvartett ta hem
BAUHAUS Synchro Challenge live

MAJ
31

I dag lanserade Svensk Friidrott det nya utmaningskonceptet BAUHAUS Synchro Challenge - en kortbaneutmaning i längd och tresteg där tre orter deltog; Stockholm, Göteborg och Karlstad. Utmaningen var ett sätt för de aktiva att ladda upp inför tävlingssäsongen och testa på formen - samtidigt som minimerad smittrisk hade högsta prioritet.
     
     Dubbla segrar i Göteborg och Stockholm
     I strålande solsken kunde Falkenbergs Tilde Johansson (som deltog från Slottskogsvallen i Göteborg) ta hem segern i damernas längd på fina 6.20. På herrsidan blev det seger i Stockholm; Lidingös Andreas Otterling vann på 7.09. Detta alltså med endast 20 meters ansats och hoppzon. På damsidan var det riktigt jämnt; från Karlstad pressade Götas Kaiza Karlén Tilde rejält när hon klämde till med 6.19 i sjätte och sista hoppomgången.
     Resultaten längd
     Efter längd var det dags för tresteg, där Stockholm och Göteborg hade hoppare representerade. Råby-Rekarnes Maja Åskag klev segrande ur damkampen med 12.95, och på herrsidan vann Gustaf Bålström på 15.08.
     Resultaten tresteg
     
     Tusentals tittare
     Detta var också första gången Svensk Friidrott sänder friidrott på svensk mark live på Facebook. Annars är vi vana att se Friidrottskanalen som plattform.
     Sändningen har under söndagskvällen nått nästan 9000 visningar, och nått drygt 20 000 personer.
     Vill ni se reprisen av BAUHAUS Synchro Challenge? Den finns fortfarande tillgänglig på Svensk Friidrotts Facebook.

Foto: Deca Text & Bild

En sko är en sko är en sko ... eller?

MAJ
31

De tidigare avsnitten i artikelserien om friidrottens materialhistoria har varit inriktade på hur de betingelser som de aktiva möts av har förändrats under de dryga hundra år som den organiserade internationella friidrottens funnits,
     Men det är inte bara anläggningar och redskap som utvecklats utan också de aktivas personliga tävlingsutrustning, dvs tävlingsdräkter och skor. Och det är förstås skorna som kan ha störst inflytande på resultaten.
     Fläsksula och spikmatta??
     Och visst har det hänt saker med skorna under årens lopp, t ex ”fläsksulan” på slutet av 1950-talet och ”spikmattorna” på slutet av 1960-talet som kom, sågs men inte segrade. För båda blev snabbt förbjudna.
     Läs artikeln ”Friidrotten en materialsport? – del 6: 'Gamla' skorna”!
     / A. Lennart Julin

Stipendiaterna Caisa-Marie och Emil har flera saker gemensamt: Poängplatser på Junior-EM, medaljer på senior-SM och nya svenska juniorrekord!

Stipendiaterna Caisa-Marie och Emil har flera saker gemensamt: Poängplatser på Junior-EM, medaljer på senior-SM och nya svenska juniorrekord!
Foto: Deca Text & Bild

Fem nya ungdomsstipendiater

MAJ
30

Vid sidan av de två Wide-stipendierna delade Ungdomsfonden det här året ut ytterligare fem stipendier:
     + Carl af Forselles (Hässelby SK) – tresteg – 6:a på Junior-EM
     + Ella Andersson (Eslövs AI) – diskus – 8:a på Junior-EM
     + Gabriella Jönsson (IFK Helsingborg) – stav – 6:a på Junior-EM
     + Caisa-Marie Lindfors (Upsala IF) – diskus – 4:a på junior-EM – svenskt juniorrekord
     + Emil Millán de la Oliva (Eskilstuna FI) – 5000m – 8:a på Junior-EM – svenskt juniorrekord (även på 10000m)
     (Anm: JEM-vinnarna Tilde Johansson och Carl Bengtström blev Ungdomsfondsstipendiater redan förra året och var därför inte aktuella nu.)
     Varje stipendium är i år på 5.000 kr.
     Alla de sju stipendierna från Ungdomsfonden skulle som tidigare år ha delats ut vid Förbundsårsmötet. Men i år blev det tyvärr ingen ceremoni eftersom mötet p g a corona-pandemin inte som planerat kunde genomföras i mars utan fick skjutas på framtiden.
     Informationssidan om Ungdomsfonden som också inkluderar en förteckning över alla stipendiater sedan starten 1997.
     / A. Lennart Julin

Det var hinderlöparnas år för Edvin Wide-stipendierna: Omar Nuur och Emilia Lillemo är nämligen årets namn!

Det var hinderlöparnas år för Edvin Wide-stipendierna: Omar Nuur och Emilia Lillemo är nämligen årets namn!
Foto: Deca Text & Bild

Wide-stipendiater: Omar & Emilia

MAJ
30

1995 fyllde Svensk Friidrott 100 år och en del i jubileumsfirandet var att inrätta en fond för att stimulera svensk ungdomsfriidrott med hjälp av ett antal årliga stipendier. Två stipendier öronmärktes för medel/lång och uppkallades efter legendariske storlöparen Edvin Wide, som 1926 blev den andre mottagaren av Svenska Dagbladets Bragdguld!
     Den första årgången stipendier utdelades vid Förbundsårsmötet 1997 och uppmärksammade prestationer gjorda under 1996. De första Wide-stipendiaterna blev Mustafa Mohamed och Lena Nilsson och under årens lopp har också sådana som Lovisa Lindh, Sarah Lahti, Johan Rogestedt, Napoleon Solomon, Andreas Almgren, Kalle Berglund, Andreas Kramer och Suldan Hassan belönats.
     Perfekt formtoppat till JEM!
     Så det är ett kvalificerat sällskap som Täbys Emilia Lillemo och Växjös Omar Nuur nu ansluter sig till såsom 2020 års Edvin Wide-stipendiater! Båda nådde sin största framgångar i somras som hinderlöpare där båda prickat formen perfekt till Junior-EM i Borås:
     Emilia hade 8:e bästa personbästat i fältet men kunde efter ett perfekt disponerat lopp spurta till sig 4:e platsen! Och Omar som på förhand var nr 16 statistiskt tog en sensationell silvermedalj bara ett par steg från guldet efter att ha kört från täten hela sista kilometern!
     Omar följde dessutom sedan upp i december med en stark 7:e plats i JEM-terrängerna i Lissabon.
     Årets Wide-stipendier är på vardera 7.500 kr.
     / A. Lennart Julin

Bild och rubrik från aftonbladet.se

Bild och rubrik från aftonbladet.se

Debattartikel i Aftonbladet:
Myndighetsbeslut tränger arrangörer

MAJ
29

Inställda motionsevenemang hotar ideella arrangörers överlevnad. Uttalanden från Konsumentverket om krav om återbetalning av anmälningsavgifter till tränger arrangörerna ytterligare och ett ohanterbart dilemma uppstår. Detta är huvudbudskapet i den debattartikel som Svensk Friidrott, som en av sex idrottsförbund, skrivit under och som publicerats i Aftonbladet idag.
     Motionsevenemang inom löpning, skidor, orientering, cykel, simning och triathlon lockar varje år omkring en miljon människor. Det är evenemang som dubbelt bidrar till folkhälsan – dels genom att de ger till motivation till regelbunden fysisk aktivitet och dels till att lägga en ekonomisk grund för breddidrott. Men utifrån förbundet mot allmänna sammankomster för över 50 personer har en stor andel av årets evenemang tvingats ställas in och de uttalanden som Konsumentverket gör utmanar nu arrangörerna både i relationen till deltagare och den egna ekonomin.
     Läs debattartikeln här.
     /Hillevi Thor

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

MAJ
29

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra av certifierad coach-utbildningen. Träff fyra blev, på grund av rådande pandemi, en minimerad träff med enbart teoretiska inslag. Under miniträffen deltog samtliga 30 kursdeltagare och var uppkopplade digitalt.
     Under fredagen var det redovisningar av den största hemuppgiften under utbildningen, årsplanering. Mångkampen hade avslutningsvis en diskussionsstund med Fredrik Samuelssons tränare Janne Samuelsson. Under lördagen fortsatte sedan teoridelen.
     De som höll i trådarna under helgen var för sprint/häck Torbjörn Eriksson, hopp Anders Möller samt för mångkamp Sofia Jäger Stenberg samt utbildningsansvarig Anders Rydén.
     För att kunna fullfölja hela kursplaneringen har en kurshelg lagts till, utöver den redan planerade fysiska träffen i Karlstad den 18-20 september. Den extra helgen blir den 2-4 oktober i Sollentuna.
     

     /Gustav Orbring

Klartecken för tävlingar välkomnas

MAJ
29

Svensk Friidrott välkomnar beskedet på dagens presskonferens med kultur- och idrottsminister Amanda Lind, inrikesminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson om att det nu ges klartecken från 14 juni för tävlingar för alla åldrar samt att aktiva med idrotten som yrkesutövning tillåts genomföra nödvändiga resor. Arbetet går nu skyndsamt vidare med att anpassa riktlinjer för hur friidrottens tävlingar kan genomföras på ett sätt som inte riskerar att bidra till smittspridning. Detta är ett ansvar som friidrotten tar på stort allvar.
     Vi återkommer inom kort med mer information om processen och tidplanen.
     /Hillevi Thor

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

MAJ
28


     
     Tre orter. En utmaning. Fyra vinnare. I dag, söndag lanserar Svensk Friidrott ett helt nytt utmaningskoncept: BAUHAUS Synchro Challenge. I Göteborg, Stockholm och Karlstad kommer ett antal hoppare göra upp i en duell i kortbanehoppning (20 meters ansats) - i längdhopp. Vi sänder utmaningen live från alla orter på vår Facebook-sida med start 11:00. 12:30 fyller vi på med kortbanehoppning i tresteg, där hoppare från Stockholm och Göteborg deltar.
     
     Maja: Ska verkligen bli superkul
     Det blir en mixad utmaning med både kvinnor och män i respektive startfält. Både Tilde Johansson, VM-debutant i höstas och tvåfaldig medaljör på U20-EM, och trestegstalangen Maja Åskag, guldmedaljör på europeiska ungdoms-OS i somras, finns med. På herrsidan i längd får vi se bland annat Sverige-femman genom tiderna Andreas Otterling och höjdtalangen från Kils AIK: Melwin Lycke Holm.
     – Det ska verkligen bli superkul att utmana sig själv lite nu under Coronatider, säger Åskag.
     – Jag hoppas verkligen att ni vill titta, samtidigt som ni har möjligheten att stanna hemma och hålla er friska, säger Johansson.
     
     Så utformas utmaningen
     Tidsprogrammet är utformat på så sätt att varje hoppomgång avverkas i tur och ordning på respektive ort, samtidigt som de övriga två orterna väntar in. Så när exempelvis Stockholms samtliga hoppare har avverkat första hoppomgången är det Karlstads tur, sen Göteborg. Totalt landar vi på sex hoppomgångar.
     Till längdutmaningen väntas tio hoppare på damsidan, och sju på herrsidan. I tresteg väntas sex hoppare på damsidan och fyra på herrsidan.
     Kommentator för sändningen är Andreas Thornell.
     Till Svensk Friidrotts Facebook-sida.
     
     Några namn att hålla extra koll på:
     Kvinnlig längd: Tilde Johansson, Malin Marmbrandt-Otterling, Kaiza Karlén
     Manlig längd: Andreas Otterling, Melwin Lycke Holm
     Kvinnlig tresteg: Maja Åskag, Malin Marmbrandt-Otterling
     Manlig tresteg: Gustaf Bålström
     /Gustav Orbring

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9

MAJ
28

I mitten av mars informerades om att förbundsårsmötet i mars ställdes in för att genomföras under hösten. Inledningsvis var målsättningen att hålla mötet i samband med höstens ordförandekonferens men förbundsstyrelsen har nu beslutat att förbundsårsmötet 2020 ska genomföras digitalt lördagen den 12 september. Officiell kallelse och utlysning kommer inom kort men med denna information ombeds alla distrikt och föreningar att markera datumet i kalendern för att möjliggöra så stor deltagande som möjligt. Mötet uppskattas pågå cirka tre timmar med start vid lunchtid.
     - Riksidrottsförbundet har tillgängliggjort ett bra system för digitala årsmöten och vi vet att många andra förbund använt det med framgång och vi känner oss trygga med det. Vi återkommer med mer information om hur deltagandet går till och vi ska även se på möjligheten att samlas distriktsvis. Fokus kommer att ligga på att avsluta verksamhetsåret 2019 och genomföra de olika valen men vi kommer såklart att även gå igenom motioner och styrelseförslag, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     
     Kompletterande info
     - Alla handlingar finns sen tidigare på hemsidan
     - Nästa ordinarie förbundsårsmöte planeras till 28-29/3 2021, Borås.
     - Detta möte ersätter alltså det tidigare kommunicerade extra förbundsårsmötet lördag 21 november. Planeringen för Ordförandekonferens detta datum fortgår.
     - Ovanstående information sändes till distriktsordföranden under onsdagen.
     /Hillevi Thor

MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

MAJ
28


     
     Malmö Allmänna Idrottsklubb har under 2019-2020 satsat på att starta upp verksamhet för parafriidrottare med hjälp av medel från Svensk Friidrott och RF-SISU Skåne. Under 2019 började projektet med att etablera kontakt med Malmös särskolor, där eleverna bjöds in till träningar i Atleticum eller på skolan. Detta har blivit rekryteringsbasen för att bjuda in aktiva till föreningens grupp och navet i detta är tränaren Hanna Katsler Mölstad. Under våren har de genomfört friidrottsträningar med särskolorna, vilket har uppmärksammats i lokal media.
     - Här har vi MAIs projekt, att vi ska få igång vår parafriidrott. Genom projektet har vi fått hit en massa särskolor från Malmö. Flera av skolorna har tränat med oss en gång i veckan sen en tid tillbaka, säger Hanna.
     
     "Startat upp en grupp för individer med funktionsnedsättningar"
     Projektstödet har gjort det möjligt för MAI att ha igång träning för särskolor där man har kört elever från skolor till Atleticum. Det har möjliggjort att eleverna har fått upp intresset för friidrotten och tröskeln in i föreningen har minskat.
     - Tack vare projektstödet kan vi fortsätta projektet året ut och nyligen startade vi upp en grupp för individer med funktionsnedsättningar, dit eleverna kan vända sig om de vill börja träna i föreningen säger Hanna.
     Lyssna på repotaget här: P4 Malmöhus
     Är er förening intresserad av att starta upp verksamhet eller få en inblick vad parafriidrott är finns det möjlighet att se webbinariumet ”Introduktion till Parafriidrott” som gick av stapel 25 maj i spelaren ovan.
     /Daniel Cortobius

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om

MAJ
27

Så fort det blev klart att Göteborgsvarvet ställde in så började Västerås FK och Henrik Astfors att fundera på hur Västerås FK kan ställa om för att undvika att behöva ställa in. Flera arrangemang låg i riskzonen och när alternativet med RaceOne publicerades på Svensk Friidrotts hemsida så växte idé snabbt fram om ett virtuellt lopp. .
     - Anledningarna till att vi har loppet från början är att sprida rörelseglädje som människor mår bra av, göra något för Västerås stad och sist något som skapar intäkter till föreningens verksamhet, säger Henrik Astfors.
     
     VFK Virtual Run 6-13 juni
     Genom att kunna erbjuda ett virtuellt lopp täcker Västerås in de tre anledningarna till varför de från början arrangerar loppet med undantaget att löparna inte kan träffas fysiskt. Det positiva blir istället att de kan nå löpare över hela Sverige att delta i deras virtuella lopp VFK Virtual Run som ersätter Mälarenergi stadslopp.
     Loppet kommer gå av stapel mellan den 6 juni till 13 juni, och avgörs på den platsen du befinner dig på genom appen RaceOne. Du väljer att antingen springa 5 eller 10km och rapportera in ditt lopp när du har sprungit det.
     - Responsen från de deltagare som var anmälda sen innan har bara varit positiv och många tycker det är kul att vi gör något istället för att ställa in. Utmaningen ligger i att få spridning på loppet då vi endast kan använda små medel. Det positiva är att media har visat ett stort intresse av att vi ställt om till ett virtuellt lopp, säger Henrik.
     
     Lokaltidningar viktiga för spridning
     I och med att konceptet är nytt är det svårt att veta hur mycket intäkter ett lopp kan generera. Det gör att föreningen satsar små medel på att få maximal spridning på loppet. Lokaltidningar har varit till en stor hjälp och gärna skrivit om det nya konceptet, något andra föreningar också har upplevt.
     Henrik ser även en framtid för virtuella lopp, där deltagare som inte kan vara med på själva dagen skulle kunna springa loppet i en virtuell klass veckan innan eller veckan efter. Och det skulle kunna vara väldigt attraktivt för samarbetspartners att nå en ny målgrupp i och med virtuella lopp. Avslutningsvis hade Henrik en uppmaning till alla arrangörer som kämpar på och alla potentiella deltagare i de olika motionsloppen:
     - Det är viktigt att värna om sig själv, om folk runt omkring sig och om den lokala idrottsverksamheten som det går tufft för idag. Så om vi som ideell förening gör allt vi kan för att ta hand om dig som deltagare och om du som deltagare tar hand om dig bidrar vi tillsammans till att värna om varandra en lång tid framöver, säger han.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius & Frida Lindström

Tilde Johansson och Lovisa Karlsson stöttar varandra vid U20 i Borås 2019.

Tilde Johansson och Lovisa Karlsson stöttar varandra vid U20 i Borås 2019.
Foto: Deca Text & Bild

Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

MAJ
27

På landslagsledningens planeringbord finns just nu ett helt nytt koncept – Landslagsutmaningen. Det bygger på ett format där två aktiva per landslag och gren, i åldersgrupperna U18, U20 och U23, tävlar mot varandra i en landslagskamp. I slutet på dagen kommer årets bästa juniorlandslag att koras.
     Landslagsutmaningen är planerad till 8-9 augusti och ledarna för juniorlandslagen; Karin Olsson, Rafael Askros och Mikael Wennolf, skickar med en hälsning:
     ”Vi uppmanar alla att sätta ett kryss i kalendern för Landslagsutmaningen. Vi planerar för en spännande helg med rafflande kamper, utbildningstillfällen och stor friidrottsglädje. Det känns extra roligt att kunna planera för detta nu när de internationella mästerskapen inte kan genomföras. Vi återkommer med mer information och beaktar såklart även de riktlinjer som myndigheterna ger.”
     /Hillevi Thor

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

MAJ
26

Nu är det dags för ytterligare två spännande webbinarier som är öppna för hela friidrottsrörelsen. Formatet har varit väldigt populärt och det är ett verktyg som är här för att stanna.
     
     28 maj: Information och frågestund med styrelsen
     Vid det första, som hålls på torsdag 28 maj (18.30-20.00) kommer Förbundsstyrelsen och generalsekreterare Stefan Olsson ge en bild av arbetsläget i Svensk Friidrott – primärt med fokus på Coronakrisen men även en framåtblick kring årsmöte, ny distriktsindelning och ny strategi. Inför mötet kan ni också skicka in frågor som ni önskar att styrelsen besvarar under träffen. Frågorna behöver vara inskickade senast 27 maj för att hinna sammanställas.
     Anmäl dig till styrelsens webbinarium
     
     3 juni: Stärk klubben med nya samarbeten
     Vid webbinariet därefter får ni träffa föreningar och partners till Svensk Friidrott och höra om nya möjligheter till samarbeten och intäkter till klubben. Representanter från Svensk Friidrott, föreningslivet och förbundets samarbetspartners delar under kvällen med sig av information och inspiration.
     Anmäla dig till webbinariet om partnersamarbeten
     
     Ta del av webbinarierna i efterhand
     Båda webbinarierna kommer att spelas in så att de kan ses i efterhand. Här har du möjlighet att se tidigare webbinarier
     /Hillevi Thor

Höjdstjärnan Fabian Delryd är en av dem som deltagit i Täbys virtuella lopp.

Höjdstjärnan Fabian Delryd är en av dem som deltagit i Täbys virtuella lopp.

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

MAJ
26

Täby IS var snabba på att haka på den nya möjligheten att springa virtuella lopp, redan den 21 april fanns det två olika lopp att välja på: Enstaloppet och Kyrkbyloppet.
     Varje lopp innehöll distanserna 2,5 km, 5 km och 10 km, samtliga uppmätta och utmarkerade på respektive plats. Under 20 dagar hade man sedan möjlighet att springa loppen.
     ”Det var verkligen häftigt, från det att vi bestämt oss för att köra och kontaktade RaceOne tog det 12 timmar, sen fanns loppen upplagda och klara!” säger klubbchef Lars Linde.
     
     "Letade efter nya intäktsmöjligheter"
     ”Det här kom verkligen perfekt för oss, på grund av den rådande situationen letade vi efter nya intäktsmöjligheter. En ungdomsledare kom med förslaget och styrelsen nappade.
     Vi såg initialt två skäl till varför vi skulle göra det här: för det första var det en möjlighet till en ekonomisk intäkt, för det andra såg vi sociala möjligheter, att deltagarna blir en del i en community och har något att snacka om”, säger Lars.
     Lokaltidningarna i norra Stockholm snappade upp nyheten och loppen fick mycket positiv uppmärksamhet. Täbys höjdhoppare Fabian Delryd sprang ett av dem och delade det i sina sociala medier samtidigt som styrelsen utmanade varandra. Totalt startade 31 personer i loppen. ”Det känns som en utmaning att nå den stora massan, vi hade ju inte jättemånga deltagare. Men jag tror att kännedomen kommer öka så det är bara en puckel man måste över” säger Lars.
     
     Tror på virtuella lopp även efter pandemin
     Täby har även planerat för ett fysiskt lopp senare i sommar, Glädjeruset, ett lopp för alla där överskottet går till att främja ett aktivt liv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Risken är stor att loppet inte kommer kunna genomföras och planer finns på att göra Glädjeruset virtuellt istället.
     ”Det är en stor fördel att haft möjligheten att testa tekniken innan vi eventuellt gör ett stort lopp som Glädjeruset virtuellt. ” säger Lars.
     
     Även efter pandemin tror Lars att de virtuella loppen kommer finnas. ”Tittar man på möjligheterna för det här känner man ju att det finns hur mycket som helst, the sky is the limit! Man kanske kan sätta ihop utmaningar där man springer flera lopp: olika sorters lopp eller serier. Kanske kan man tävla i lag?
     ”Sen kommer det inte ersätta upplevelsen och tjusningen av det fysiska loppet men det är något annat, ett kul komplement för den breda massan av löpare” avslutar Lars.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius & Frida Lindström

Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

MAJ
25

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots inställda lopp och tävlingar kämpar många föreningar med att hitta nya lösningar, både för att skapa möjlighet till intäkter men också för att aktivera alla löpsugna ute i landet. Kreativiteten flödar som aldrig förr och många föreningar har hittat nya upplägg att erbjuda den som är sugen på någon form av löpupplevelse.
     I mitten av mars gick Svensk Friidrott ut med möjligheten att arrangera Virtuella lopp med hjälp av appen RaceONE. Ett antal föreningar såg genast chansen att prova något helt nytt. Tre av dem är Täby IS, Ludvika FFI och Västerås FK.
     I en artikelserie i tre delar presenterar friidrott.se hur de har jobbat fram helt nya sätt att arrangera lopp. Först ut: Ludvika.
     
     Löparfest i Ludvika under en hel vecka
     Ludvika FFI arrangerar årligen Ludvika Stadslopp som i år skulle gå av stapeln den 23 maj. Loppet kommer att genomföras även i år, men med ett lite annorlunda upplägg. Istället för det traditionella loppet kommer man arrangera “Virtuella Stadsloppsveckan Ludvika” 23-31 maj.
     När som helst under dygnet under en hel vecka kan du delta på loppet genom att gå, lunka eller springa någon av sträckorna 6 km, 10 km eller 21 km som kommer att vara snitslade. Ludvika FFI har valt att göra ett Virtuellt lopp med lokal anknytning.
     - Vi vill uppmuntra till rörelse och göra något positivt för staden, säger Tobias Heldt ordförande i Ludvika FFI.
     
     Flera fina priser lottas ut
     Tack vare flera fina samarbeten med lokala aktörer lottas fina priser ut till de deltagande. Dessutom ger samarbetet många kreativa lösningar för anpassning i rådande läge. Nummerlapp kan hämtas ut på flera olika ställen vid olika tidpunkter för att undvika trängsel. Istället för medalj får man en ros.
     Och alla barn som fullföljer Lilla Virtuella Stadsloppet kan hämta diplom mot uppvisande av nummerlapp. I samband med loppet finns också en Instagramtävling där foto som skildrar Stadsloppet på valfritt sätt laddas upp med #ludvikastadslopp2020. I vinstpotten finns presentkort hos lokala samarbetspartners.
     
     "Vill aktivera så många som möjligt"
     Anmälningarna har börjat droppa in och intresset är stort både hos Ludvikaborna och den lokala pressen. Anmälningsavgiften är betydligt lägre än vid det traditionella loppet för att locka så många som möjligt.
     - Vi vill fokusera på att aktivera så många människor som möjligt. Det är viktigare att få med många deltagare än att tjäna pengar i det här läget, menar Tobias.
     
     Använder sig av appen RaceONE
     Ludvika FFI använder sig av ett anmälningssystem på plattformen Mitt Lopp där man efter bekräftelse på anmälan får en tydlig beskrivning på hur man laddar ner appen hos RaceONE och skapar konto för att kunna tracka sitt lopp. Tidtagning är dock helt frivilligt. Men om man vill jämföra sin tid med andra löpares och hamna på resultatlistan ska man springa loppet live med RaceOne-appen eller tracka loppet med valfri GPS-utrustning och i efterhand ladda upp resultatet.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius, Frida Lindström & Gustav Orbring

SM 100km planeras för 8 augusti

MAJ
25

SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det inställda SM-veckan, planeras nu för genomförande 8 augusti i Halmstad. Tävlingen kan genomföras enbart om regeln för maximalt 50 personer i allmänna sammankomster och rekommendationer att inte resa inom landet hävs senast i början av juli. TAK behandlar frågan igen 9 juli.
     Till status för galor och mästerskap
     /Gustav Orbring
     

Senaste veckan
Veckan 25.5 - 1.6

Kraftmätningskval i full gång
Under sommaren kommer närmare 30 kvaltillfällen i ...

Tusentals såg kvartett ta hem
BAUHAUS Synchro Challenge live

I dag lanserade Svensk Friidrott det nya utmanings...

En sko är en sko är en sko ... eller?
De tidigare avsnitten i artikelserien om friidrott...

Fem nya ungdomsstipendiater
Vid sidan av de två Wide-stipendierna delade Ungdo...

Wide-stipendiater: Omar & Emilia
1995 fyllde Svensk Friidrott 100 år och en del i j...

Debattartikel i Aftonbladet:
Myndighetsbeslut tränger arrangörer

Inställda motionsevenemang hotar ideella arrangöre...

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra a...

Klartecken för tävlingar välkomnas
Svensk Friidrott välkomnar beskedet på dagens pres...

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

Tre orter. En utmaning. Fyra vinnare. I dag, s...

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9
I mitten av mars informerades om att förbundsårsmö...

MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

Malmö Allmänna Idrottsklubb har under 2019-202...

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om
Så fort det blev klart att Göteborgsvarvet ställde...

Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

På landslagsledningens planeringbord finns just nu...

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

Nu är det dags för ytterligare två spännande webbi...

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

Täby IS var snabba på att haka på den nya möjlighe...

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots...

SM 100km planeras för 8 augusti
SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det instä...

Förra veckan
Veckan 18.5 - 25.5

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

SM 100km planeras för 8 augusti
När sanden blev till ... sand
Månadens i mars: Ragnar
Sollefteå växer med Veckans grenar
Världsungdomsspelen 2020 inställda
Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in

Två veckor sedan
Veckan 11.5 - 18.5

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in
Som man bäddar får man hoppa?
Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?
Återupptagen tävlingsverksamhet planeras till 8 juni
Kraftmätningen: Kvalstart till helgen
Succéstart för Veckans grenar
SM-uppladdning i Uppsala
Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha

I kväll: Webbinarium om kvinnliga
elitcoacher - med förbundskaptenen

15 maj: Deadline för ansökan
om kompensationsstöd

Nya datum för stafett- och lag-SM
Tors: Webbinarium Veckans Grenar
Anmäl föreningens friidrottsskola!
Michel första friidrottare att vinna
SVT:s "Mästarnas Mästare"