Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 12 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF
Foto: Deca Text & Bild

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

AUG
12

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts-SM i augusti årets stora höjdpunkt. För de aktiva, för ledarna och inte minst för alla de anhöriga som normalt finns på plats för att stötta. I år kommer det bli helt annorlunda. Ingen publik tillåts. Alls.
     Men tack vare ett hårt arbete av arrangörerna Upsala IF så har vi ändå ett SM, något som inte alls var självklart för en kort tid sedan. Och alla ni som vill följa mästerskapet kan göra det i SVT och i våra egna medier – hela helgen (se mer info längst ned i texten).
     Ja, för första gången på 20 år arrangeras SM av Upsala IF – denna gång på nybyggda Uppsala Friidrottsarena vid Gränby Sportfält. Över 500 deltagare finns anmälda – och det gör att mycket planering med indelning i zoner och andra bitar har varit väldigt viktiga för att säkerställa ett ”coronasäkert” evenemang.
     
     Några av helgens höjdpunkter:
     Fredag:
     17:50: M Spjut – Bålstas Kim Amb är bättre än någonsin – dryga 86 meter i år! Frågan man kan ställa sig – med hur mycket vinner han på fredag?
     18:10: K Kula – Suveräna Fanny Roos har gjort 18.77 i år. Men där bakom lurar Frida Åkerström – och inte minst Axelina Johansson som persat med 17.49 2020. Båda utmanarna från Hässelby.
     19:05: M 100m final – Götas Henrik Larsson jagar svenska rekordet – och nytt SM-guld. Men kan Huddinges Tom Kling Baptiste utmana? Han har gjort 10.47 i år.
     19:15: K 100m final – Ullevis Claudia Payton har varit nästan i en egen klass för sig i år med flera lopp runt 11.50. Men Nikki Anderbergs (MAI) 11.56 i år visar på att hon kan utmana.
     19:35: M 10 000m – Hela tio löpare har gjort under 30 minuter i år. David Nilsson får gälla som favorit (28:32 i år).
     20:30: K 10 000m – Kan bli en spännande comeback av Meraf Bahta om hon kommer till start. Annars är en av favoriterna Roslagens Carolina Wikström – 32:46 för en månad sedan gör henne till sjua genom tiderna i Sverige.
     
     Lördag:
     13:25 M Höjd – Fabian Delryd närmar sig 2018-formen (2.21 i år). 15-årige Melwin Lycke Holm kan pressa Fabian på lördag om han har rätt dag (2.17 i år, nytt pers).
     14:15 K Stav – Angelica Bengtsson vs. Michaela Meijer. Får vi se svenskt rekord?
     15:15 K Längd – Khaddi Sagnia har haft bud på längre hopp än hon visat senaste veckorna. Får hon det att stämma kan hon närma sig sju meter.
     16:30 K Höjd – Lysande comeback av Erika Kinsey senast (1.92). Kan bli högre på lördag.
     17:10 M Diskus – Daniel Ståhl är i grym form. Över 70 meter i Sollentuna. Simon Pettersson likaså visar på världsnivå.
     
     Söndag:
     11:15: M Längd – Thobias Montler jagar SM-guld och nya 8-metershopp
     12:35: M Stav – Kanske största stjärnan äntrar arenan – Mondo Duplantis.
     13:50: K Diskus – Andra hemmahoppet utöver Duplantis – Vanessa Kamga. Stämmer allt tar hon guld – och kanske ett nytt kast över 60 meter?
     15:00: M 5000m – Ett bälte av löpare runt 14 minuter. Lär bli väldigt jämnt om medaljerna. Spännande start av Kalle Berglund, som väljer att endast satsa på 5000m i helgen. Daniel Lundgrens 13:47 i år gör honom dock till lite favorit – men i ett eventuellt taktiklopp får han svårt att rå på Berglund.
     
     Så sänder SVT (allt även i Play):
     Fredag:
     SVT1 16:00-18:00
     SVT2 18:00-19:45
     Lördag:
     SVT1: 13:30-17:50
     SVT2: 17:50-18:45
     Söndag:
     SVT1: 11:00-15:20
     De tider inte SVT sänder kan ni följa friidrott.se och Svensk Friidrott på Twitter, Instagram och Facebook för att få uppdateringar kring hur det går. Vi uppdaterar er givetvis även kring det SVT sänder också.
     Tidsprogram och startlistor hittar ni i högerspalten på startsidan friidrott.se.
     /Gustav Orbring

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

AUG
12

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i Uppsala! Mästerskapet avgörs fredag-söndag. Ingen publik är tillåten på arenan - men ni kan se det mesta live i SVT hela helgen.
     Passa också på att köpa en SM-stödbiljett till förmån för Upsala IF som arrangerar hela mästerskapet. Det betyder så mycket för dem nu när publik inte tillåts.
     Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekordhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. Köper du fler än en SM-stödbiljett så ökar din vinstchans i utlottningen proportionerligt med antal köpta biljetter. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.
     
     Så går det till
     Köp en eller flera SM-stödbiljetter och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr för varje stödbiljett till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här under vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.
     Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.
     /Gustav Orbring

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m

AUG
12

Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna levererade Daniel Ståhl nya kast på absolut högsta nivå i Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Efter två kryss inledningsvis fick han på 69.23, ett kast som räckte till seger. Ståhl kastade faktiskt över 70 meter denna kväll också. Men det underkändes efter tävlingen p.g.a. ringtramp.
     Simon Pettersson kom inte upp i de nivåer vi är vana att se honom på i år. 63.13 räckte till en femteplats.
     Tidigare under tisdagskvällen avgjordes spjuttävlingen med Kim Amb. Även Kim slutade femma på 81.38 - runt fem meter kortare än årsbästat - som hade räckt till en andraplats mot det tuffa motståndet.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

En riktig värdemätare för Amb, Ståhl och Pettersson i Finland i kväll.

En riktig värdemätare för Amb, Ståhl och Pettersson i Finland i kväll.
Foto: Deca Text & Bild

Svensktrio i strålande form
i Paavo Nurmi Games i kväll

AUG
11

Mindre än ett dygn efter en storslagen svensk friidrottskväll i Sollentuna väntar en ny gala - denna gången Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Ett av få tävlingstillfällen utomlands den här säsongen av svenskintresse.
     Kasttrion Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Kim Amb kommer alla till start. Ståhl och Pettersson, som tävlat väldigt intensivt den här sommaren, åkte direkt från Sollentuna i går mot Finland.
     
     En bra värdemätare
     Det blir ett bra tillfälle att testa sig mot tufft internationellt motstånd. De har ju nästan bara haft varandra att tampas mot tidigare den här sommaren. Nu ställs de mot litauern Andrius Gudzius (Ståhls "nemesis" i internationella mästerskap) och slovenen Kristjan Ceh (över 68m i år).
     - De andra kan inte kasta längre, så jag behöver bara kasta lika långt som jag brukar eller längre så vinner jag, sa Daniel efter jättekastet i går.
     Förra året slutade Åbo väldigt snöpligt för Daniel, som gick ifrån med tre kryss i protokollet. Nu får han oavsett sex kast.
     - Sen är jag stabilare nu också, tillägger han.
     
     Amb kliver in med näst bästa årsbästat
     Kim Amb får också mäta sig mot väldigt tufft motstånd. Bland annat två tyskar som gjort över 90 meter. Men Kim kommer faktiskt in i galan med näst bästa årsbästat - 86.49.
     Ni hittar startlistor, tidsprogram och liveresultat i högerspalten.
     Tävlingen sänds på Viaplay 18-20.
     /Gustav Orbring

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen

AUG
11

I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium för dig som vill kombinera din friidrottssatsning med studier på gymnasiet. Ansökan görs i friidrottens ansökningsportal.
     Du som ska söka gymnasiet och samtidigt utvecklas i friidrotten kan söka till ett friidrottsgymnasium. Friidrotten har 6 riksidrottsgymnasier och 19 nationella idrottsutbildningar spridda över landet som du kan söka till. Ansökningen gör du i friidrottens ansökningsportal där du skapar en inloggning och sedan skickar in din ansökan.
     Du kan läsa mer om friidrottens RIG och NIU här
     Ansökan gör du här
     /Sofia Kuylser

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.
Foto: Deca Text & Bild

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

AUG
10

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till den här säsongen är ingen överdrift. Inför säsongsdebuten i Sollentuna berättade hon om hur svårt det varit att hålla igång träningen i USA pga lockdown.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, sa hon inför dagens tävling.
     
     "Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag"
     Men det var ingen dålig debut hon gjorde. Felfri hoppning fram till 1.92 - och två hyggliga försök på 1.95 får betecknas som en succéstart. Hon överträffade därmed Sofie Skoogs svenska årsbästa med fyra centimeter.
     Det är det högsta Erika hoppat på svensk mark sedan BAUHAUS-galan i juni 2018.
     - Det var väldigt kul att hoppa i dag, och mycket bättre än förväntat. Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag - allt mellan 1.70-1.90. Så 1.92 är väldigt härligt, säger Erika efteråt.
     - Gjorde inte riktigt det vi tränat på och blev en konstig ansats, men försökte att inte komplicera det så mycket i dag utan bara hoppa. Första tävlingen blir alltid lite speciell och jobbade mig in i ansatsen kändes det som. Men på sista 1.95-hoppet började jag springa bättre, säger Erika.
     Nu väntar SM nästa helg.
     /Gustav Orbring

Kalle övertygade direkt i sin

Kalle övertygade direkt i sin "riktiga" säsongsdebut.
Foto: Deca Text & Bild

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

AUG
10

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP kröntes med ett nytt svenskt rekord. Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på ovanliga distansen 2000m - och blev förste svensk att gå under fem minuter på distansen.
     Kalle smög med bakom Andreas Almgren större delar av loppet, som var skräddarsnytt för att matcha gamla rekordet på 5:02.09 (varv på 60.4). Täten hade passeringar på 60.7, 61.2, 60.9, 60.4 och ett sistavarv på snabba 56.4 - som Spårvägenlöparen gick upp och drog.
     Nya rekordet lyder 4:59.71. Värt att nämna är att Almgren också klev under rekordet (5:00.23).
     - Målet var att vinna. Jag möter VM-finalister, så det är duktiga löpare. Känns helt okej med tanke på att det är (riktig) säsongsdebut. Trots att jag inte tränat hårt speciellt länge i år går det ganska snabbt att komma tillbaka till fjolårets form, säger Berglund, som springer Diamond League i Monaco på fredag.
     /Gustav Orbring

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

AUG
10

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg för ett snabbt 800m-lopp under Sollentuna GP. Och det var Andreas Kramer som utnyttjade det bäst. Andreas, som verkligen trivs i GP-sammanhang (han har satt två svenska rekord i samband med FGP), gick närmast haren och hade täten hela vägen in i mål.
     Segertiden skrevs till 1:45.05 - ynka två hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord som han satte i Karlstad 2018, och tangerade i silverloppet i EM i Berlin senare samma sommar.
     - Lite retfullt nära, jag ville bättre såklart med motståndet jag hade. Jag hoppades få hjälp andra varvet men nu fick jag göra jobbet själv. Kände att jag kunde ta rekordet i dag. Börjar bli dags att göra under 1:45. Men det kommer fler tävlingar. Kanske blir i Göteborg (GP), känner mig bra i kroppen, säger Andreas efteråt.
     
     "Ville visa att jag kan springa snabbt även i år"
     Trots ett år utan internationella mästerskap har Andreas alltså lyckats springa på en högre nivå än VM-året 2019, och kan han hålla den här nivån lovar det gott inför 2020. Värt att tillägga är att Kramer slår tre spanjorer som håller hög internationell nivå.
     - I början var det jobbigt och lite oklart, visste inte hur det skulle bli med tävlingar och mästerskap. Men sen när det väl blivit klart att det skulle se ut så här så kände jag att jag vill visa för mig själv att jag kan springa snabbt. I dag möter jag dem som skulle kunna vara i Diamond League, och att vinna då är jag nöjd med, säger han.
     /Gustav Orbring

"Nu börjar jag komma tillbaka till förra året", säger Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Karriärens näst längsta kast av Ståhl

AUG
10

Trots världsklass i kastningen denna sommar har varken Daniel Ståhl eller tränaren Vésteinn Hafsteinsson varit speciellt nöjda med hur det sett ut på tävling. Men efter en något stigande trend, och en något mer harmonisk Daniel Ståhl de senaste veckorna fanns det absolut förutsättningar för 70-meterskast den här kvällen på Sollentuna GP. Lägg där till bra väderförutsättningar med svag motvind och ett soldränkt Sollentunavallen.
     Och efter dryga 68 meter och ett kryss kom så fullträffen Ståhl saknat 2020, i den tredje kastomgången. Men till Ståhls besvikelse kom den röda flaggan upp, domaren tyckte Ståhl varit i och touchat ringen. Men efter videogranskning och protester drogs beslutet tillbaka - och Ståhl fick kastet godkänt.
     
     "Börjar komma tillbaka till förra året"
     71.37 är Ståhls näst längsta i karriären. Det är också stadionrekord - och dessutom nytt världsårsbästa.
     - Har jobbat stenhårt mycket med tekniken senaste tiden. I våras var jag överstark och dålig tekniskt. Men nu börjar jag komma tillbaka till förra året. Långa längder nu också, så det känns riktigt bra. Det ska bli längre, men 71.37 är riktigt bra, säger Ståhl efteråt.
     Alla resultat hittas i högerspalten
     /Gustav Orbring

Fabian Delryd tog sig över 2.21 i Sollentuna - hade hyggliga försök på 2.25.

Fabian Delryd tog sig över 2.21 i Sollentuna - hade hyggliga försök på 2.25.
Foto: Deca Text & Bild

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

AUG
10

Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när han slog till med 2.33 i Täby 2018. Kort därefter skadade han sig, och har fått jobba igenom rehab och sökande efter de höjder han hade då.
     Men den här sommaren tycks han ha tagit ett kliv i rätt riktning. 2.20 tidigare i somras följdes upp med 2.21 på Sollentuna GP:s förtävlingar i dag. Fabian hade även minst två hyggliga försök på 2.25.
     
     "Skulle säga att jag redan är i persform"
     - Det kändes helt okej. Första tävlingen på länge utan några känningar och några av hoppen kändes riktigt bra, säger Fabian och tillägger att formen - den är det inget fel på.
     - Jag skulle säga att jag redan är i persform. Nu måste jag bara fortsätta att bygga säkerhet i hoppningen. Att jag inte fick några känningar i dag gör förhoppningsvis att jag vågar ta i lite mer i hoppningen på SM, säger han.
     SM i Uppsala avgörs nästa helg.
     Liveresultat Sollentuna GP
     /Gustav Orbring

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

AUG
10

Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Friidrottsförbundet World Athletics nya regler för den maximala sultjockleken hos tävlingsskor avsedda för användning på arena. De nya internationella reglerna trädde i kraft med omedelbar verkan.
     
     Så implementeras reglerna
     Svenska Friidrottsförbundet har – som först meddelades den 4 augusti 2020 – beslutat att vid resterande SM-tävlingar, landskamper och internationella tävlingar i Sverige under 2020 skall World Athletics nya internationella begränsningar för sultjocklek tillämpas fullt ut. Därför kommer på dessa tävlingar tävlingsskor kontrolleras, registreras och – om så bedöms befogat – fotograferas.
     Dessutom kommer avstämning i efterhand att göras gentemot World Athletics (WA) aviserade lista över godkända nya skor så om nya skor som inte var godkända av WA vid tävlingstillfället använts kommer dessa resultat att strykas och eventuella medaljer och prispengar skall då återlämnas.
     En så omfattande kontrollverksamhet är dock inte möjlig att kräva för alla övriga arenatävlingar – nationella eller lokala – under återstoden av arenasäsongen 2020. Dock rekommenderas alla arrangörer att informera om och – så långt de finner praktiskt möjligt – tillämpa de nya reglerna.
     Dessutom gäller förstås även för sådana tävlingar att eventuella svenska rekord endast kan godkännas om skor som uppfyller WA:s nya regelkrav använts.
     
     Dispens kan ges i hopp- och kastgrenar
     I den nya WA-regeln anges en möjlighet att söka dispens för att få fortsätta tävla i skor med tjockare sula. Denna möjlighet gäller dock enligt information från WA inte för löpning utan endast för hopp/kastgrenar. Dessutom är eventuell dispens endast giltig till den 1 december 2020, därefter blir de nya reglerna ovillkorliga.
     
     Läs mer om bakgrunden
     Läs mer om bakgrunden till de nya reglerna på den här undersidan. Där finns även länk till regelhandlingen från WA och sidan kommer också att uppdateras med skolistan så snart den finns publicerad av WA.
     /Hillevi Thor

Erika Kinsey tillbaka i tävling efter ett struligt år i USA pga Corona.

Erika Kinsey tillbaka i tävling efter ett struligt år i USA pga Corona.
Foto: Deca Text & Bild

Kinsey gör säsongsdebut i Sollentuna:
”Ska bli jättekul att tävla igen”

AUG
10

I kväll avgörs sommarens andra Folksam GP-tävling, på Sollentunavallen i norra Stockholm. Galan har lockat till sig flera stora namn – och vi kommer få se en hel del intressanta dueller. Daniel Ståhl vs. Simon Pettersson i diskus, Angelica Bengtsson vs. Michaela Meijer i stav, Andreas Almgren vs. Kalle Berglund på 2000m, Andreas Kramer vs. flera spanjorer på 800m – och Sofie Skoog vs. Erika Kinsey i höjd.
     
     Erika: ”Har varit väldigt tufft”
     Erika gör säsongens första tävling – efter en väldigt strulig vår hemma i USA i kölvattnet av Corona. Hon kom till Sverige för två veckor sedan.
     - Det ska bli jättekul att tävla igen, och bra att se var jag står i träningen lite. Det har varit väldigt tufft mentalt. Vi har fått vara väldigt kreativa när allt stängdes i mars p.g.a. corona. Ingen tillgång till inomhushall/gym, endast utomhusträning i snö och kyla i över två månader, berättar hon.
     - Sen när det blev varmare gick det lite lättare och efter tre månader i ett stängt Ohio så hittade vi äntligen vikter som vi köpte hem (allt har varit slutsålt innan). Så jag har kört styrka på altanen, det funkade helt ok. Så nöjd att jag äntligen kunde köra riktig styrka.
     
     2020 en förberedelse för nästa år
     Med andra ord ingen optimal uppladdning inför säsongen för Erika, som nu ser 2020 som förberedelse inför nästa viktiga år. Hon har siktat mer på att läka skador och stärka svagheter istället för att kliva in i tävlingsförberedelse.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, säger hon.
     Efter Sollentuna väntar SM och BAUHAUS-galan för Erika Kinsey.
     Höjdtävlingen drar igång 18:40. Ni ser Sollentuna GP live i SVT2 18:00-20:00.
     Tidsprogram, startlistor och liveresultat hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

J22 segrade i Landslagsutmaningen

AUG
08


     
     På lördagen gjorde J22- J19 och J17-landslagen upp om segern i Landslagsutmaningen i Söderhamn. Segern gick till de äldsta - J22.
     En av höjdpunkterna var när Melwin Lycke Holm satte nytt pers med 5cm till 2.17 och klev in som delad tia genom tiderna i P19.
     Slutställning:
     1. J22: 308p
     2. J19: 245p
     3. J17: 239p
     Alla resultat hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Än lever hoppet om Finnkampen 2020.

Än lever hoppet om Finnkampen 2020.
Foto: Deca Text & Bild

Beslut om Finnkampen om två veckor

AUG
07

Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt beslut gällande årets Finnkamp. Beslutet är att dess vara eller icke vara helt kommer att följa vilka länder som under vecka 34 kommer att meddelas vara välkomna för inresa till Finland.
     - Vi är glada att det Finska Friidrottsförbundet fortsätter att hålla dörren öppen och tycker det är klokt att avvakta myndigheternas inresebeslut. Finnkampen är alltid den bästa säsongsavslutningen men i år vore den extra värdefull, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Finnkampsbåten inställd
     Då vi fortfarande inte vet om den finska gränsen kommer att öppnas för svenska nöjesresor innan Finnkampen är tänkt att genomföras har vi beslutat att vi inte längre kan vänta på besked, utan tvingas därför att ställa in Finnkampsbåten.
     Resenärer som bokat resa men ännu inte betalat behöver inte göra något utan resan kommer automatiskt avbokas av Silja Line. De resenärer som redan betalat sin resa kommer bli kontaktade av Silja Line i slutet av augusti och få hela beloppet återbetalat. Det kommer göras så fort som möjligt men det kan under rådande omständigheter ta lite tid.
     Om gränsen skulle öppnas för svenska nöjesresor innan Finnkampen kommer vi vara behjälpliga med resor och biljettbokning. För fler frågor, kontakta klubbsverige@friidrott.se alternativt Silja Line på 08-666 33 33 eller kundservice@tallinksilja.com
     /Hillevi Thor

Sävedalens Linn Söderholm har haft en lysande sommar med personliga rekord på 3000, 5000, 10 000 och 3000 m hinder. I hennes biografi på friidrottsstatistik.se kan man se alla hennes tävlingar i år, personliga rekord, resultatutveckling, meriter mm.

Sävedalens Linn Söderholm har haft en lysande sommar med personliga rekord på 3000, 5000, 10 000 och 3000 m hinder. I hennes biografi på friidrottsstatistik.se kan man se alla hennes tävlingar i år, personliga rekord, resultatutveckling, meriter mm.
Foto: Deca Text & Bild

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8

AUG
07

I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt – friidrottsstatistik.se. På den är allt som tidigare fanns på friidrott.se när det gäller resultat- och statistik kostnadsfritt och tillgängligt för alla.
     Men det finns också möjlighet att bli medlem och få tillgång till mer av allt – djupare årsbästalistor, bättre resultatservice, möjlighet att söka på namn och får samlad info om aktiva etc.
     Sedan juni gäller ett prova-på-erbjudande där alla kostnadsfritt får tillgång till allt på sajten fram till 10 augusti. Detta datum förlängs nu till 31 augusti så att alla som vill kan surfa runt bland de 35.000 biografierna och mer än 400.000 resultaten i ytterligare tre veckor.
     
     Augusti – en intensiv friidrottsmånad
     Att det hänt och händer mycket i vår sport vittnar det faktum om att enbart sedan 1 juli har registrerats 277 resultatlistor på sajten. Ta chansen och få tillgång till all statistisk info om svenska friidrottare under Friidrotts-SM i Uppsala, Folksam GP, BAUHAUS-galan, JSM-USM med mera.
     Så, om du inte redan gjort det, gå in på friidrottsstatistik.se, klicka på den gula länken ”Bli medlem” längst till höger i den blå länklistan, fyll i namn, mejladress och välj log-in och lösenord. Den 1 september finns sedan möjlighet att köpa en prenumeration.
     Privatprenumeration
     Föreningsprenumeration
     Distriktsstatistik
     Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Henrik Wennberg, t v, och Sören Tallhem.

Henrik Wennberg, t v, och Sören Tallhem.

AUG
07

Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg den 4 augusti 1995 var ett magnifikt arrangemang på temat ”Waves of Friendship”. På innerplan hade en stor segelbåt byggts upp för att anknyta till Göteborg som fartygsstad och under kvällen framträdde stora delar av den svenska artisteliten inför 40.000 åskådare och miljontals TV-tittare från över tvåhundra länder.
     Kungaparet anlände med häst och vagn och följdes av de 192 nationerna som gick in på Ullevi ackompanjerade av 3000 (!) körsångare. Artistskaran innehöll bl a Ace of Bace, Nordman, Orsa Spelmän, Göteborgs symfoniorkester under ledning av Neeme Järvi, Dr Alban, Vikingarna och Tommy Körberg som avslutade kvällen med ”Anthem” ur Chess.
     Med bland artisterna fanns också en duo som kallade sig ”Shot Put Men” och bestod av landslagskulstötarna Sören Tallhem och Henrik Wennberg. Hur de kom med i invigningsprogrammet är en egen historia.
     
     Skrev låten vid körsbordet
     Sören hade vid den här tidenspelat och sjungit i tio år men utan att uppträda så mycket och hösten 1994 hade han Henrik på besök.
     – Vi satt i hans kök och försökte skriva en VM-låt. Sören ville att den skulle vara på engelska men när jag skrivit en vers på svenska så tyckte vi det lät bra och gick vidare med det, säger Henrik.
     Resultatet blev rapplåten ”Vinna VM-guld” som de spelade in en demo av. Sören skickade den till VM-generalen Ulf Ekelund som gillade låten. Den kom med på den officiella VM-skivan tillsammans med bidrag från Lisa Nilsson, Eva Dahlgren, Dr Alban med flera.
     – Sören spelade gitarr, bas och synth och så rappade vi varannan vers. Själv hade jag egentligen inga erfarenheter av sång och musik, säger Henrik.
     De framträdde med ”Vinna VM-guld” fem-sex gånger före VM.
     – Bland annat i Ingvar Oldsbergs VM-magasin och en gång som förband till The Cardigans.
     
     ”Ett minne för livet”
     Och hur gick då framträdandet på VM-invigningen? Var det nervöst?
     – Egentligen inte. Vi hade bra självförtroende och när alla på genrepet dagen före sjöng playback så stod vi på oss och så att vår låt gör sig bäst live och så blev det.
     – Före invigningen samlades vi i ett rum under Ullevi men träffade egentligen inga andra artister. Vi var i en bubbla och framförandet gick bra. Ett minne för livet!
     Sören hittade aldrig kulformen sommaren 1995 och kvalade inte in till VM. Det gjorde däremot Henrik som utgjorde Sveriges lag i kula tillsammans med Kent Larsson.
     – Jag minns att så fort en svensk kom in på arenan så jublade publiken och när vi skulle stöta så klappade publiken. Det var man inte van vid och det var inte helt lätt att kontrollera adrenalinpåslaget.
     Kent var med 18.73 i kvalet bara 27 centimeter från att nå sin tredje raka VM-final (som bäst sexa i Tokyo 1991) medan Henrik var 62 centimeter från att bli topp-12.
     
     Arrangerar Friidrotts-SM i Uppsala
     Sören Tallhem var med i två OS-finaler – som bäst sjua i Los Angeles 1984 – och gjorde som längst 20.91 ute och 21.24 inne vilket fortfarande 35 år senare är svenskt inomhusrekord. Han avslutade elitsatsningen 2001 och är idag inte engagerad i friidrotten.
     Henrik gjorde som bäst 19.98 (1992) och elitsatsade fram till 1997 då han flyttade hem till Sverige och började jobba som förvaltare i energibranschen. Men han fortsatte att träna tre dagar i veckan där fokuset flyttades till diskus. Så sent som 2004, som 38-åring, gjorde han sin elfte och sista finnkamp. Idag är han sportchef i Upsala IF som den 14-16 augusti arrangerar Friidrotts-SM.
     Läs även:
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Hässelbys Simon Thor bidrog med SM-poäng i såväl tiokamp (JSM22-guld) och Lag-SM (tvåa i stav). Det gjorde även klubbkamraten Jonatan Håkansson (28) som tog JSM-silver i P19-tiokampen.

Hässelbys Simon Thor bidrog med SM-poäng i såväl tiokamp (JSM22-guld) och Lag-SM (tvåa i stav). Det gjorde även klubbkamraten Jonatan Håkansson (28) som tog JSM-silver i P19-tiokampen.
Foto: Deca Text & Bild

Hässelby drygar ut ledningen

AUG
07

Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom tävlandet om medaljerna igång igen i slutet på juli då halvmaraton-SM avgjordes i småländska Anderstorp. Därefter har i rask takt SM-JSM-USM i mångkamp genomförts i Ljungby liksom Lag-SM i Göteborg.
     Hälle IF var bästa förening poängmässigt i halvmaraton-SM tack vare silver och brons på herrsidan genom Samuel Tsegay och Mustafa Mohamed. Ullevi och IS Göta i Helsingborg var delad tvåa. SM-poängen i halvmaraton
     
     Fyra guld i mångkamps-SM
     På SM-JSM-USM i mångkamp lyckades Hässelby bäst och tog mer än dubbelt så många poäng som tvåan Tureberg följt av Högby och Tjalve. Hässelby tog hela sex medaljer varav fyra guld – Fredrik Samuelsson (M tiokamp), Simon Thor (M22 tiokamp), Carl af Forselles (P19 tiokamp) och Clara Fallenius (F17 sjukamp). SM-poängen i Ljungby
     Yngsta klassernas mångkampsmästerskap (15 år) genomfördes i Huddinge där Täby tog flest poäng före Klippan, Varberg och Danderyds SK. SM-poängen i Huddinge
     Lag-SM i Göteborg resulterade i flest poäng för Ullevi följt av Spårvägen, Örgryte och Hässelby. SM-poängen på Slottsskogsvallen
     
     Fördubblad ledning
     I totalen av SM-pokalen har Hässelby fördubblat sitt försprång –från 58 p efter inomhussäsongen till 97,5 – och har nu 227 p. Tvåa är alltjämt med Malmö AI medan Tureberg är ny trea efter att ha tagit sig förbi Örgryte. Bakom dem passerade Ullevi Spårvägen, Upsala gick förbi Hammarby och IF Göta bytte plats med Västerås.
     Närmast väntar Friidrotts-SM i Uppsala 14-16 augusti och då står hela 792 poäng på spel i 36 grenar.
     Aktuell ställning SM-pokalen: 1) Hässelby 227; 2) Malmö AI 130; 3) Tureberg 123; 4) Örgryte 115; 5) Ullevi 99; 6) Spårvägen 92; 7) Upsala 71; 8) Hammarby 67; 9) IF Göta Karlstad 49; 10) Västerås 48.
     Hela SM-pokalenlistan med samtliga 114 föreningar

En prisutdelning med tydlig distans till varandra under kvällens lag-SM.

En prisutdelning med tydlig distans till varandra under kvällens lag-SM.
Foto: Deca Text & Bild

Örgryte skrällde - tog klubbens
första Lag-SM-guld efter rysare

AUG
06

Vi visste på förhand att det skulle bli riktigt jämnt på herrsidan i kampen om medaljer på lag-SM. Och inför avslutande stafetten var fyra lag med och slogs om guldet.
     Över mållinjen kunde Örgrytes Jonathan Carbe knyta näven i ett segervrål, trots att han passerade den som tvåa bakom Ullevi. Andraplatsen räckte nämligen för att hamna på precis samma poäng som Hässelby (trea i stafetten). Då fick allt avgöras på antalet grensegrar, och där var Örgryte bättre på sina fem, mot Hässelbys två.
     Guldet till Örgryte alltså - klubbens första i lag-SM-sammanhang.
     Grensegrar för Örgryte tog Melker Svärd Jacobsson, Carl Bengtström på 200m och 400m (viktig dubbel), Felix Francois på 800m och Isak Persson i höjd.
     - Det här är så häftigt. Alla gör det så himla bra, säger en överlycklig Yannick Tregaro i SVT:s sändning efteråt.
     Silvret gick alltså till Hässelby och bronset till Ullevi - poängen bakom toppduon. Spårvägen missade medalj med ynka en poäng.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Glada miner för Ullevis damer efter en imponerande seger.

Glada miner för Ullevis damer efter en imponerande seger.
Foto: Deca Text & Bild

Ullevi tillbaka på lag-SM-tronen på
damsidan - avgjorde på stafetten

AUG
06

Efter en något snopen förlust mot Spårvägen på damsidan 2019 tog Ullevi tillbaka platsen som mästare i lag-SM-finalen på Slottskogsvallen. Efter en rivstart på eftermiddagen med tidiga segrar i form av Claudia Payton på 100m, Estelle Montler på 100m häck, Lovisa Lindh på 1500m, Matilda Hellqvist på 400m och Tracey Andersson i slägga drog de grönvita ifrån rejält ifrån konkurrenterna.
     Men Spårvägen åt ikapp avståndet bit för bit under kvällen.
     
     "Var bara guldet som gällde"
     Det gjorde att det skiljde endast två poäng lagen emellan (precis som förra året, den gången till favör Spårvägen - i år till Ullevi) inför avslutande stafetten på 4x100m. Väl där kunde Matilda Hellqvist springa in först i mål på sistasträckan och säkra guldet.
     - Detta är jättekul. Vi visste att det skulle vara jämnt, så det var bara att köra hårt hela vägen. Var bara guldet som gällde, säger Estelle Montler som fanns med i stafettlaget - och vann även 100m häck tidigare under dagen.
     Ullevi vann alltså på 78 poäng, tre poäng före Spårvägen.
     Bakom Ullevi och Spårvägen blev det en rysare om bronset. Tack vare en tredjeplats av Upsala IF i stafetten klev de förbi Göta, och säkrade medalj på 63 poäng - en poäng före Göta.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Säsongens bästa tävling för Angelica.

Säsongens bästa tävling för Angelica.
Foto: Deca Text & Bild

Michaela funktionär - då försökte
Angelica slå hennes svenska rekord

AUG
06

Angelica Bengtsson gjorde säsongens bästa tävling under lag-SM-finalen på Slottskogsvallen. Och kanske det beror på extra tändvätska från stora konkurrenten Michaela Meijer - som stod bredvid ansatsbanan som funktionär.
     Michaela Meijer, som höjde just Angelicas svenska rekord till 4.83 häromdagen, men som i kväll fick stå åt sidan eftersom Örgryte inte var ett av finallagen på herrsidan.
     
     "Väldigt motiverande att Michaela tog 4.83"
     Angelica då? Jo hon tog 4.38, 4.55 och 4.70 i första försöket utan problem. En hoppning hon inte visat upp riktigt tidigare i år. Hon valde då att höja ribban till 4.84, centimetern över svenska rekordet.
     Försök ett och tre blev helt misslyckade, men försök två var riktigt nära. En riktigt bra tävling av Angelica, som får ta med sig ett fint årsbästa inför SM nästa vecka när ny duell mot Michaela väntar.
     - Jag hade taggat i flera dagar nu för det här. Hade mer stabilitet i hoppen, bra hoppning hela vägen. På 84 hade jag inte höjden, men vet vad jag behöver göra. Bara att sätta i en styvare stav nästa gång. Väldigt motiverande att Michaela tog 4.83 nyligen. Jag var helt inställd på 4.84 i dag, säger Angelica efteråt.
     Angelica får nya chanser på Sollentuna GP på måndag och på SM nästa helg.
     /Gustav Orbring

Stabil seger för Claudia Payton på 100m i lag-SM-finalen.

Stabil seger för Claudia Payton på 100m i lag-SM-finalen.
Foto: Deca Text & Bild

Sverigeettan fortsätter att vinna:
”Alltid kul att tävla med laget”

AUG
06

Claudia Payton var en av de i Ullevilaget som tidigt satte prägel på lag-SM-kvällen på Slottskogsvallen. Hon stod för en i raden av tidiga grensegrar när hon bekvämt sprang hem 100m – en gren hon ”dominerat” den här säsongen på damsidan i Sverige.
     - Loppet kändes okej. Jag fick inte till accelerationen i starten, men fick istället till en bra uppgång till maxfart som jag haft problem med tidigare i år, säger Claudia.
     Claudia persade i Skara med 11.48 tidigare i somras, och har haft flera tävlingar runt 11.50. I dag blev segertiden 11.76 i svag motvind, och en sexpoängare till Ullevi.
     - Det är alltid kul att tävla med laget, det blir en helt annan känsla. Nu blir det hela laget som hänger på ens egen prestation vilket är kul, säger Claudia.
     Lag-SM pågår i SVT2.
     /Gustav Orbring

Uppdatering:
Nya regler om tävlingsskor

AUG
06

Detta är en uppdaterad version av den nyhet som publicerades den 4/8.
     Sedan World Athletics nyligen ändrat de internationella reglerna gäller från och med 28 juli (ej 15 juli som tidigare kommunicerats) nedanstående för tävlingsskor i friidrott i Sverige. Inför resterande del av arenasäsongen är det därför mycket viktigt att föreningar, tränare och aktiva tar del av informationen.
     
     Arbete med förtydliganden pågår
     Just nu pågår ett arbete med att tydliggöra hur regeländringen från World Athletics ska implementeras i den svenska friidrottstävlingsmiljön. Fokus ligger i första hand på resterande del av utomhussäsongen 2020 och målet är att kunna ge riktlinjer och rekommendationer om hur aktiva och arrangörer på olika nivåer ska agera. Arbetet omfattar även den paragraf som benämner en övergångsperiod. Vi inväntar även kompletterande information från World Athletics som förväntas komma efter helgen.
     Resultatet av arbetsgruppens genomgång förväntas kunna presenteras i början av nästa vecka.
     - Vi är medvetna om att det är många som har frågor kring vad som gäller och vi arbetar därför skyndsamt med att få fram mer information och utforma riktlinjer som ska kunna ge svar och underlätta i praktiken. Det blir lätt en obalans i perspektiven då World Athletics inte alltid har förståelse för hur friidrotten ser ut och fungerar på lokal, nationell nivå, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     
     De nya reglerna i korthet
     Löpgrenar på arena 800m eller längre samt tresteg:
     Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
     Alla övriga grenar inom arenafriidrotten:
     Skosulorna får vara maximalt 20 mm tjocka.
     Landsvägslöpning:
     Skosulorna får vara maximalt 40 mm tjocka.
     Terränglöpning:
     Skosulorna får vara maximalt 25 mm tjocka.
     Detta innebär bland annat att de nya modellerna av löparskor, med sultjocklek på upp till 40 mm, alltså enbart är tillåtna för landsvägslöpning.
     Ta del av pressmeddelandet från World Athletics
     Läs de uppdaterade reglerna i sin helhet
     /Hillevi Thor

Inför Landslagsutmaningen:
Ledarnas sista uppladdningsmöte

AUG
06


     
     De tre juniorlandslagsledarna har under de senaste veckorna laddat upp inför helgens Landslagsutmaningen genom en trekamp. Nu är vi framme vid tredje och sista grenen - spjut! Kika på slutresultatet för ledarna och gör dig redo för den riktiga utmaningen i helgen.
     
     Friidrottskanalen sänder live
     Allt från Landslagsutmaningen ser ni live på Friidrottskanalen från 10:00-16:30. En produktion med fyra kameror, grafik och kommentator. Sändningen går att köpa för 49 kronor. Du kan göra det redan nu här.
     /Hillevi Thor

Ullevi tog hem dubbeln 2018. Kan det bli en ny i kväll?

Ullevi tog hem dubbeln 2018. Kan det bli en ny i kväll?
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM-finalen live i SVT i kväll

AUG
06

På torsdagskvällen avgörs lag-SM-finalen på Slottskogsvallen i Göteborg. Ett annorlunda lag-SM i år. Normalt ingår det i SM-veckan i slutet av juni men efter beslutet att ställa in arrangemanget så går det istället separat. Det är fem herrlag och sex damlag som ska göra upp om medaljerna (Hammarby IF:s herrlag har lämnat återbud pga ekonomiska skäl).
     
     Jämn kamp väntar på herrsidan
     Utifrån startlistorna ser det ut att kunna bli ganska jämnt kring medaljfördelningen på herrsidan mellan Ullevi (regerande mästare), Spårvägen och Hässelby.
     På damsidan ligger favoritskapet på Ullevi och Spårvägen. Ullevi, som säkerligen är sugna på revansch mot Spårvägen, som knep guldet förra året. På både dam- och herrsidan är tendensen att Ullevi har en kraftig fördel i löpgrenarna, medan Spårvägen räknar med en stor poängskörd i kastgrenarna.
     Några större namn att hålla extra koll på är diskusduon Daniel Ståhl (Spårvägen) och Simon Pettersson (Hässelby), Ullevis Khaddi Sagnia, Spårvägens Kalle Berglund och Hässelbys Angelica Bengtsson.
     
     Se allt i SVT1 och SVT2
     SVT sänder allt från lag-SM live. 16:00-18:00 i SVT1 och 18:00-20:00 i SVT2.
     Startlistor, tidsprogram och liveresultat hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Bildtext: Hässelby SK har tagit hem segern i mixklassen två år i rad. Här från kvalet på Rosvalla i Nyköping 2019.

Bildtext: Hässelby SK har tagit hem segern i mixklassen två år i rad. Här från kvalet på Rosvalla i Nyköping 2019.
Foto: Deca Text & Bild

Kraftmätningen: Final 5 september

AUG
06

Under perioden maj till juni arrangerades 30 kval i ungdomstävlingen Kraftmätningen. Alla arrangerades lokalt med ett eller två lag per plats. Om och hur en final skulle kunna gå att genomföras har under tiden varit oklart. Under Svensk Friidrotts webbinarium med temat Kraftmätningen diskuterades alternativa former av final. Det presenterades därefter tre alternativ: standardupplägg, regionala finaler och final som synkrona tävlingar.
     Då Folkhälsomyndigheten rekommendationer gällande sammankomster om max 50 personer står kvar togs beslutet om att genomföra finalen som synkrona tävlingar.
     Poängställning live
     Finalen genomförs 5 september med två mixlag per plats eller med fyra pojk/flicklag per plats. Alla kvalificerade lag tävlar samtidigt med ett gemensamt tidsprogram, men på olika arenor. Poängställningen och lagens alla poäng kommer kunna följas live via Easyrecord. Lagen tävlar likt tidigare i grenarna 80m häck, spjut, kula, längd, höjd, 800m och 6x200m.
     Mer information om finalen
     Grundregler Kraftmätningen
     Resultat finalen 2019
     /Frida Hogstrand

Positivt möte med Idrottsministern

AUG
05

I dag hölls det dialogmöte med bland annat Idrottsminister Amanda Lind som tidigare informerats om. Fokus låg vid att se på möjligheterna för att inom den närmaste tiden utöka ramarna för hur många personer som kan delta vid idrottsevenemang – som till exempel deltagare i motionslopp eller publik vid tävlingar. I tillägg diskuterades ett ytterligare ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen, som kompensation till de föreningar som påverkats under tredje kvartalet.
     - Vi hade även idag ett bra möte och vi möter en stor förståelse för den situation som våra föreningar befinner sig i. Långloppen är på många sätt friidrottsföreningars livsnerv och en stor motivationsfaktor för löpare på alla nivåer så därför var det naturligt att fokus hamnade på deltagande och utövande. Vi, och de andra förbunden som var med i mötet, framhöll att det finns goda förutsättningar för att även evenemang med fler än 50 deltagare kan genomföras på ett sätt som inte riskerar att äventyra smittskyddsarbetet och att vi är redo att ta det ansvaret säger Stefan Olsson, generalsekreterare
     Frågorna kommer hanteras vidare inom regeringskansliet och vi räknar med återkoppling inom några veckor.
     
     Gemensam debattartikel i DN lyfter frågan
     Tidigare idag publicerades även en debattartikel i Dagens Nyheter på samma tema signerad av företrädare för Svensk Friidrott, flera av friidrottens största motionslopp och andra stora motionsarrangörer inom idrottsrörelsen. Huvudbudskapet i artikeln är:
     ”Från motionsloppen ser vi att enorma värden står på spel om rådande, snäva tolkning av ”tävlingsområde” tillämpas. Inställda lopp kommer att ge svåra och långtgående konsekvenser för idrottsrörelsen. I slutändan blir därigenom folkhälsan den stora förloraren. Vi motionsloppsarrangörer har en lång erfarenhet från att arrangera evenemang. Vi är vana att ta ansvar för att genomföra våra evenemang med hänsyn tagen till ett stort antal lagar. Det är därför befogat att låta oss ta ansvar också för att genomföra loppen med hänsyn tagen till nödvändigheten av social distansering.”
     Läs gärna debattartikeln i sin helhet
     /Hillevi Thor

Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.

Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

AUG
08

I bristen på internationella mästerskap lanserar Svensk Friidrott istället Landslagsutmaningen, som avgörs i Söderhamn på lördag. En kamp där de svenska J22-, J19- och J17-landslagen gör upp om segern. Stjärnor som Wictor Petersson, Tilde Johansson och Bianca Salming finns med i lagen.
     - Jag ser otroligt mycket fram emot helgens tävling. Detta koncept, där våra egna landslag möts inbördes, känns så klart prestigefyllt. Men även om tävlingen kommer att ge fina förutsättningar till bra resultat så är nog det bästa ändå att vi får samlas som lag och prestera tillsammans. Gemenskap, glädje och fightingspirit är J19:s nyckelord och självklart ska vi göra allt för att vinna, säger Karin Olsson Westergren, landslagsledare för J19-laget.
     
     Så avgörs kampen
     Kampen kommer till viss del påminna om Finnkampssystemet där poängfördelningen är 7-5-4-3-2-1 per gren. Men till skillnad från Finnkampen kommer landslagen att tävla i mixade flick- och pojklag. För att jämna ut matchen kommer häckar och andra redskap anpassas till åldersklassen, d.v.s. de mått och vikter som de normalt tävlar i (M22 har 106.7 cm på häcken, P19 100 och P17 91.4 t.ex.).
     Med den bakgrunden lär det bli en jämn match om segern!
     - Vi har ett enormt starkt lag som är grymt taggade! Gammal är äldst men yngst är bäst, säger Mikael Wennolf, landslagsledare för J17-laget.
     - J22 bjuder på ett härligt lag med bl.a. Wictor Pettersson och Bianca Salming i spetsen. Det som gläder mig också är att se så många landslagscomebacker från Ungdomsfinnkampslaget 2016/17, Jonna Claesson, Stina Jacobsson, Greta Deltin och Sara Forsell för att nämna några, som haft en del motiga år efter sina landslagsdebuter, säger Rafael Askros, landslagsledare för J22.
     
     Friidrottskanalen sänder live
     Allt från Landslagsutmaningen ser ni live på Friidrottskanalen från 10:00-16:30. En produktion med fyra kameror, grafik och kommentator. Sändningen går att köpa för 49 kronor. Du kan göra det redan nu här.
     Hela truppen hittar du här
     Tidsprogram
     /Gustav Orbring

Det starkaste minnet från VM i Göteborg 1995 – Jonathan Edwards två världsrekord i tresteg.

Det starkaste minnet från VM i Göteborg 1995 – Jonathan Edwards två världsrekord i tresteg.

Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi

AUG
05

Två gånger har Sverige arrangerat ett globalt mästerskap i friidrott – OS i Stockholm 1912 och friidrotts-VM i Göteborg 1995. Och båda gångerna i fantastiskt väder där solen lyste starkt över Stadion respektive Ullevi.
     Idag är det 25 år sedan VM-tävlingarna inleddes på Ullevi i vad som blev tio oförglömliga dagar med fantastiska prestationer och inte minst en underbar stämning på såväl arenan, Avenyn som hela Göteborg.
     VM 1995 är det största evenemang som arrangerats i Sverige – en tio dagar lång friidrottsfest med 1755 aktiva från 190 länder.
     
     Över en halv miljon åskådare
     För alla oss som var på plats är det svårt att förstå att det gått 25 år sedan de heta dagarna. Ullevi hade byggts ut till mästerskapet och hade kapacitet för 47.000 åskådare men under VM var det begränsat till runt 40.000 p g a media. Totalt kom hela 592.240 åskådare.
     Knappt femtusen volontärer bidrog till att mästerskapet kunde genomföras och under de soldränkta dagarna var världens blickar riktade mot Sverige och Göteborg.
     En väldigt betydelsefull person för mästerskapet var Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Ulf Ekelund som var mannen som både ledde kampanjen som resulterade i att Sverige fick evenemanget och sedan var dess generalsekreterare för planeringen och genomförandet.
     
     Fyra världsrekord
     En man satte ett outplånligt intryck som aldrig kommer suddas ut för de som var på plats – brittiske trestegshopparen Jonathan Edwards. I juni hoppade han 18.43 i för stark medvind och satte två veckor före VM världsrekord med 17.98. Det förbättrade han i finalens första hopp till 18.16 och ökade i andra till 18.29. Därmed blev han den förste att sätta världsrekord i tresteg i två hopp efter varandra.
     Tre dagar senare satte Ukrainas Inessa Kravets världsrekord i den kvinnliga trestegstävlingen med 15.50 och faktum är att båda världsrekordnoteringarna står sig än i dag.
     Det blev ytterligare ett världsrekord och det var högst oväntat. I kvinnliga 400 m häck-finalen fightades amerikanskorna Kim Batten och Tonja Buford sida vid sida över upploppet vilket slutade med seger med en hundradel för Batten på 52.61. Därmed underskred båda det gamla världsrekordet med en tiondel.
     Att det var hög nivå genom hela mästerskapet förstår man av att det sattes hela 13 mästerskapsrekord.
     
     Dubbla guld av Michael Johnson
     USA:s långsprinter Michael Johnson avverkade fyra lopp på 200 m och lika många på dubbla distansen på väg mot en lysande dubbelseger – 19.79 resp 43.39. Det innebar betryggande segermarginaler på tre resp sex tiondelar. Därefter förde han USA till guld på 4x400 m.
     Men det saknades inte dramatik. I 200 m-finalen var favoriten Gwen Torrence först i mål men trampade på linjen och diskvalificerades men kunde trösta sig med seger på 100 m och korta stafetten. Och i 800 m-semifinalen försvann regerande världsmästarinnan Maria Mutola av samma anledning. I kvinnliga maratonloppet inträffade det att täten lämnade Ullevi ett varv för tidigt och därmed i slutändan sprang fyrahundra meter för kort.
     Dagen före invigningen intervjuades IAAF:s dåvarande ordförande Primo Nebiolo av Britt-Marie Mattsson i TV-programmet Kvällsöppet som ställde frågor om korruption. Primo hotade med att både ställa in VM och åka hem. Det blev också ett tråkigt eftermäle i och med en kraftfull ekonomisk baksmälla för Svensk friidrott, men det blev en god affär för Göteborgs stad och Sverige som land.
     Totalt sett var mästerskapet ändå en organisatorisk och idrottslig succé.
     
     Sven Nylander och Dag Wennlund bästa svenskar
     Den svenska truppen bestod av 39 aktiva inklusive tre gångare. Drömmen om en svensk medalj infriades inte utan facit blev tre topp-8-placeringar och ytterligare fyra finalplatser.
     Utfallet blev två femteplatser genom Sven Nylander på 400 m häck (48.84) och Dag Wennlund i spjut (82.04) och sjätteplats tack vare Patrik Sjöberg i höjd (2.32).
     På Stockholms terräng-DM fyra månader tidigare dök Hässelbys Sara Wedlund upp ”från ingenstans”. Hon kvalade senare in till VM på 5000 m, tog sig till final och slutade där nia på svenska rekordet 15:08.32. Nia blev även Tord Henriksson i tresteg på 16.92 och till final tog sig även Stefan Fernholm (tolva i diskus på 59.52) och manliga 4x100-laget med Peter Karlsson, Matias Ghansah, Lars Hedner och Tobias Karlsson (numera Nömgård) som diskvalificerades.
     Att VM i Göteborg 1995 hade stor betydelse som inspiration och motivation råder det inget tvivel om och det banade väg för de extrema svenska framgångar som följde under 2000-talets första år.
     Mycket finns att nämnda från VM 4–13 augusti 1995 och det finns anledning att återkomma med ytterligare nedslag från de soldränkta dagarna för 25 år sedan.
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 5.8 - 12.8

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts...

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i...

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m
Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna l...

Svensktrio i strålande form
i Paavo Nurmi Games i kväll

Mindre än ett dygn efter en storslagen svensk frii...

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen
I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium fö...

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till ...

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP ...

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg fö...

Karriärens näst längsta kast av Ståhl
Trots världsklass i kastningen denna sommar har va...

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när...

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Frii...

Kinsey gör säsongsdebut i Sollentuna:
”Ska bli jättekul att tävla igen”

I kväll avgörs sommarens andra Folksam GP-tävling,...

J22 segrade i Landslagsutmaningen
På lördagen gjorde J22- J19 och J17-landslagen...

Beslut om Finnkampen om två veckor
Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt b...

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8
I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- oc...

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg ...

Hässelby drygar ut ledningen
Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom ...

Örgryte skrällde - tog klubbens
första Lag-SM-guld efter rysare

Vi visste på förhand att det skulle bli riktigt jä...

Ullevi tillbaka på lag-SM-tronen på
damsidan - avgjorde på stafetten

Efter en något snopen förlust mot Spårvägen på dam...

Michaela funktionär - då försökte
Angelica slå hennes svenska rekord

Angelica Bengtsson gjorde säsongens bästa tävling ...

Sverigeettan fortsätter att vinna:
”Alltid kul att tävla med laget”

Claudia Payton var en av de i Ullevilaget som tidi...

Uppdatering:
Nya regler om tävlingsskor

Detta är en uppdaterad version av den nyhet som pu...

Inför Landslagsutmaningen:
Ledarnas sista uppladdningsmöte

De tre juniorlandslagsledarna har under de sen...

Lag-SM-finalen live i SVT i kväll
På torsdagskvällen avgörs lag-SM-finalen på Slotts...

Kraftmätningen: Final 5 september
Under perioden maj till juni arrangerades 30 kval ...

Positivt möte med Idrottsministern
I dag hölls det dialogmöte med bland annat Idrotts...

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

I bristen på internationella mästerskap lanserar S...

Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
Två gånger har Sverige arrangerat ett globalt mäst...

Förra veckan
Veckan 29.7 - 5.8

Positivt möte med Idrottsministern
Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
25 år senare:
Upplev VM-invigningen igen

Viktigt: Nya regler om tävlingsskor
Uppdatering kring mästerskap
Samarbete och gemenskap -
för både deltagare och ledare

Dialogmöten med regeringen
Inför SM-tävlingarna:
Saknar ni några resultatlistor?

Fredriks fullträff: Över 60 m i spjut
Nära bästa serien för Simon
P19-killarna går framåt
Tuvalisa 67 poäng från seniormedalj
Bianca över 6000 poäng:
"Målet inför varje mångkamp"

Sista grenarna avgjorde USM15
Poängräkningen går vidare:
Idag koras mångkampsmästarna

Fortsatt imponerande stabilitet
Hemmaseger för Jacob Thelander
Spänning till sista gren
Nöjda men trötta P16-medaljörer
"Kan ju ta 5000 nästa gång"
Rekordnoteringar i Hallsberg
Jämna kamper i USM-15 i Huddinge
Michaela Meijer i Norrköping:
4.83 och nytt svenskt rekord!

Fler höjdpunkter i helgen
Stor mångkampshelg står för dörren
Fougberg försvarade SM-titeln
Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan
Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog
Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

Två veckor sedan
Veckan 22.7 - 29.7

Fougberg försvarade SM-titeln
Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan
Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog
Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

Inför halvmaraton-SM på Anderstorp:
Starka startfält och utmanande väder

Axelinas fullträff:
17.49, Sverigefyra genom tiderna

En helg fylld av fina resultat
Jessica och Martin nya Riksmästare
86.49 och nytt PB av Kim Amb!
Ljungby välkomnar Mångkamps-SM
Uppladdningen inför Landslagsutmaningen fortsätter
Redo för helgen?
Tävlingarna att hålla ett extra öga på

RM viktig målsättning för ultralöparna
Podden Svenska Friidrottare:
Wictor Petersson gästar avsnitt nio

SM-halvmaran avgörs på
klassiska Anderstorp Motorbana

Centimetermatch mellan ÖIS-are