Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 februari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nytt svenskt rekord för Fanny Roos

FEB
25


     
     På en liten elittävling i Telekonsult Arena i Växjö stötte Fanny Roos återigen ett nytt svenskt rekord, för tredje gången under den pågående inomhussäsongen. I andra omgången mäktade hon med 18.85 – nästan två decimeter längre än det svenska rekordet som hon satte på Raka Spåret i början av februari. I serien stötte hon även 18.62 och 18.66.
     Med rekordstöten befäster Fanny sin tredje plats i Europa Inför IEM i Toruń nästa vecka.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd

FEB
25

Nu finns det möjlighet för föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet för parafriidrott att söka verksamhetsstöd. Syftet med stödet är att stimulera föreningar till att utveckla sin verksamhet mot personer med funktionsnedsättningar. Stödet kan till exempel användas till utbildningar, inköp av utrustning, uppstart av träningsgrupp eller att inkludera parafriidrotten i föreningens friidrottsskola.
     Föreningar ansöker genom att noga läsa igenom anvisningarna, fylla i ansökan och skicka in den senast den 31 april. Vid eventuella frågor eller funderingar kontaktar ni Daniel Cortobius, projektledare parafriidrott.
     Mer information om verksamhetsstödet
     /Daniel Cortobius

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

FEB
25


     
     Sportlovsveckorna är här och med det lite ledighet på många håll. I vissa familjer är det alla som fått ledigt, i andra är det kanske bara barnen. Oavsett är det viktigt att vi fortsätter röra på oss.
     Som förening kan ni uppmuntra era friidrottsföräldrar att hålla igång, även på sportlovet. Med inspiration från Norge har Nestlé tagit fram ett gäng filmer med roliga övningar för hela familjen att genomföra. Det är inget krav på specifik utrustning eller redskap utan ta det som finns tillgängligt hemma. Bland övningarna finns både roliga utmaningar såsom kräftgång, slalomlöpning och stockrullning
     Alla aktiviteter finns samlade här.
     /Frida Hogstrand

Foto: Deca Text & Bild

Belgrad: Mondo flyger igen!

FEB
24

Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efter känningen i låret som fick honom att bryta i Liévin för två veckor sedan kan pusta ut nu! För insatsen i onsdagskvällens gala i Belgrad var minst sagt övertygande:
     Efter en miss i första på 5.60 flög han högt över i andra, fortsatte med högt över 5.80 i första (därmed var tävlingen vunnen), en antydan till ribbkontakt i första på 6.00 och ingen ribbkontakt alls i första på 6.10!
     Sammantaget den mest övertygande hoppningen han gjort sedan förra vintern faktiskt!
     Nytt världsårsbästa
     6.10 är även en höjd som förutom Mondo själv tre gånger i fjol (två inne och en ute) bara Bubka (elva gånger i början på 1990-talet) och Lavillenie (en gång inne 2014) någonsin klarat.
     Mondo begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6.19 och gjorde ett hyggligt och ett avbrutet försök innan han med ett nöjt leende satte punkt för en lyckad tävlingsåterkomst.
     En återkomst som verkligen sände en oerhört tydlig signal till övriga i stavhoppseliten om vilka höjder som krävs om man vill utmana om positionen som världsetta. Idag fanns två tidigare 6m-hoppare bland motståndarna - ändå skrevs segermarginalen till 40 cm!
     Meraf tillbaka i Madrid
     Samtidigt som Mondo hoppade i Belgrad var Meraf Bahta i Madrid för att springa 3000m på just den gala där hon för tre år sedan vann på det svenska rekordet 8:42.46.
     Den här gången hade hon hamnat i ett fält där det var världsrekordtempo beställts för i första hand Gudaf Tsegay, som ju för två veckor sedan erövrade rekordet på 1500m. Öppningsfarten blev brutal vilket visas av att Meraf passerade 400m på 66 (dvs 8:15-fart!!) längst bak i den utdragna klungan.
     Meraf tappade kontakten framåt redan på tredje varvet och sprang sedan ensam och blev till slut 5:a på 9:15 i ett lopp som Tsegay tog hem på 8:22!
     / A. Lennart Julin

Leo Magnusson, Gaël de Coninck och Samuel Pihlström IEM-kvalade i dag.

Leo Magnusson, Gaël de Coninck och Samuel Pihlström IEM-kvalade i dag.
Foto: Deca Text & Bild

Tre IEM-kval i Göteborg i dag

FEB
24

Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas det på dessa dagar runtom i Sverige - med tydligt IEM-mål i sikte.
     I dag arrangerades en mindre medeldistanstävling i Friidrottens Hus: Bannister Invitational. Där blev det inte mindre än tre klarade kvalgränser till inomhus-EM i Torun.
     Sävedalens Gaël de Coninck, 20, satte nytt personligt rekord på 800 meter: 2:04.14. Det är klarad kvalgräns och tar henne upp som tia genom tiderna i Sverige.
     På herrsidan sprangs ett lopp på 1500 meter - där både Hälles Samuel Pihlström och Sävedalens Leo Magnusson klev under gränsen på 3:45 med god marginal: 3:44.15 klockades båda för.
     Den slutgiltiga truppen till inomhus-EM presenteras nu på fredag.
     Loppen sändes live, och kan ses i repris här.
     Resultat här
     /Gustav Orbring

Så följer ni Meraf Bahtas och Mondo Duplantis nere på kontinenten.

Så följer ni Meraf Bahtas och Mondo Duplantis nere på kontinenten.
Foto: Deca Text & Bild

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll

FEB
24

I kväll arrangeras två internationella galor i Belgrad respektive Madrid. Och vi har ett svenskt deltagande på båda orter - båda är uttagna till inomhus-EM som inleds nästa vecka.
     Armand Duplantis tävlar i Belgrad, och ställs mot en tänkbar medaljkonkurrent till IEM - det kommande hemmahoppet Piotr Lisek. Däremot kommer inte största konkurrenten Renaud Lavillenie till start.
     Ni ser allt från Belgrad 17:30-20:00 i SVT (allt i SVT Play, och i linjär TV uppdelat i SVT1, SVT2 och SVT24). Läs mer här. Stavtävlingen inleds 17:50.
     I Madrid springer Meraf Bahta 3000 meter mot stark konkurrens. Flera löpare i startfältet har varit en bit under nio minuter i år. Meraf vann ISM-guld häromdagen på 9:08.60 - men vi kan väl gissa att det kommer gå fortare i kväll med snabba ryggar att följa. Meraf har ju en gång i tiden gjort världstiden 8:42.46 (2018).
     Se livestream från Madrid på World Athletics Youtube-kanal.
     /Gustav Orbring

Ta del av konceptet "Run All Around"

FEB
23

Vill din förening starta upp en ny löpgrupp eller kicka igång en gammal? Då kan ni ta del av löparkonceptet "Run All Around". Löpningen sker utomhus under våra fyra årstider, vilket innebär en naturlig variation i träningen genom olika väderlekar och underlag.
     Under varje fyra veckorsperiod ska man utöva sin träning i fyra olika miljöer, samtidigt som man nyttjar sina närområden för att skapa roliga, kreativa och utmanande träningspass. Passen är både intensiva och lite lugnare, kreativa och utmanande. Träningen är uppbyggd så att alla kan delta, barn som vuxen, erfaren som oerfaren, på ett och samma träningspass.
     Ansök och planera nu, så är ni redo att köra igång när förutsättningarna tillåter.
     + Mer information och anmälan
     /Jenny Sundqvist

Medaljörerna i vikt med fr v tvåan Eleni Larsson, Spårvägen, vinnaren Ida Storm, MAI (sjätte raka guldet) och trean Grete Ahlberg, Hammarby.

Medaljörerna i vikt med fr v tvåan Eleni Larsson, Spårvägen, vinnaren Ida Storm, MAI (sjätte raka guldet) och trean Grete Ahlberg, Hammarby.
Foto: Deca Text & Bild

Vilken förening lyckades bäst på ISM?

FEB
23

Den gångna helgens mästerskap i Malmö resulterade i tre mästerskapsrekord, ett svenskt juniorrekord och en dubbelvinnare i Moa Hjelmer på 200 och 400 m. Men vilken klubb tog mest poäng? Jo, Malmö AI och Örgryte IS som båda samlade ihop 65 räknat på de sex främsta i varje gren. Båda tog faktiskt också tio medaljer där det var lite fördel MAI som lade beslag på 6 guld, 1 silver och 3 brons jämfört med Örgrytes 4-2-4. Räknar man medaljpoäng (3-2-1 för guld-silver-brons) så blev det 23-20 till arrangörsföreningen. Mellan dem placerade sig Spårvägen med 21 tack vare 3 guld och 6 silver. De slutade trea med 61 p räknat på de sex främsta i varje gren.
     
     Nära ytterligare rekord
     MAI:s Wictor Petersson satte mästerskapsrekord i kula med 21.13 och ytterligare två av hans klubbkamrater var riktigt nära. För Thobias Montler i längd fattades det med 8.13 nio cm, för Fanny Roos i kula tio cm (18.51) och för Ida Storm i vikt 30 cm (23.42).
     MAI:s guldmedaljörer: Kasper Kadestål (200 m), Max Hrelja (60 m häck), Thobias Montler (längd), Wictor Petersson (kula), Fanny Roos (kula) och Ida Storm (vikt). MAI:s topp-6-placeringar.
     ÖIS vinnare: Carl Bengtström (400 m; mästerskapsrekord 46.59), Melker Svärd Jacobsson (stav), Maja Nilsson (höjd) och Michaela Meijer (stav). Örgrytes topp-6-placeringar.
     
     De förbättrade sig mest
     Bland de föreningar som gick klart bättre jämfört med ISM i Växjö i fjol märks Malmö AI (+25 p), Örgryte (+21), Hälle IF (+19) och IF Göta Karlstad (+19). Totalt tog 38 föreningar poäng att jämföra med 47 i fjol.
     Anm.: Det svenska juniorrekordet stod Råby-Rekarnes Maja Åskag för med 13.67 i tresteg som innebar hennes andra SM-guld.
     • Alla 38 föreningar som tog poäng på ISM i Malmö
     • Aktuell ställning i SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Webbinarium på onsdag om Malin Sundströms ledarskap.

Webbinarium på onsdag om Malin Sundströms ledarskap.

Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

FEB
22

Det var under ett föräldramöte i IFK Lidingö som Malin Sundström räckte upp handen och erbjöd sig att hjälpa till när det fanns ett behov av fler tränare till den träningsgrupp där hon hade sina barn. Det var för 16 år sedan, idag är hon kvar IFK Lidingö men inte längre i rollen som tränare för barngrupper. Idag är Malin en framgångsrik elitcoach i medel- och långdistans.
     
     Webbinarium på onsdag
     På onsdag kl 19 bjuder Svensk Friidrott in till ett webbinarium tillsammans med Malin Sundström på temat ”Tvivel, övertygelse och mod. En inblick i tränarskapet hos Malin Sundström - elitcoach i medel- och långdistans”. Det är det andra av fyra webbinarium som en del av vårt jämställdhetsarbete för att inspirera och lyfta kvinnliga coacher.
     - Jag har i mitt tränarskap valt att särskilja mellan träningsfilosofi och tränarfilosofi, något jag kommer berätta mer om under mitt föredrag, säger Sundström och fortsätter;
     - Att ha mål är inte ovanligt men jag tror att det kanske inte är lika vanligt att göra det tydligt och systematiserat.
     
     Torneklint: "Ska bli mycket intressant"
     Som deltagare under webbiniariet kommer även förbundskapten Karin Torneklint att vara, hon ser fram emot onsdagens föredrag.
     - Det ska bli mycket intressant att lyssna på Malin. Hon har visat under de senaste åren hur vi kan utveckla löpare i Sverige med sitt metodiska arbete. Hon skapar förutsättningar för att hennes löpare ska lyckas på arenan och tänker verkligen långsiktigt. Att dessutom jobba med hinderlöpning ger en extra problematik som jag tycker att det ska bli spännande att få höra hur hon tänker kring.
     Under webbinariet kommer du som deltar att få möjlighet att ställa frågor till Malin och Karin.
     
      När: Onsdag 24 februari kl 19-2030
      Målgrupp: Kvinnliga tränare inom Svensk Friidrott
      Plats: Teams
      Anmälan: Mejla azuka.nnamaka@friidrott.se
      Föredragare: Malin Sundström (IFK Lidingö) och Karin Torneklint (förbundskapten)

     

Det var drygt två timmar mellan Moa Hjelmers finaler på 200m och 400m

Det var drygt två timmar mellan Moa Hjelmers finaler på 200m och 400m
Foto: Deca Text & Bild

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel

FEB
22

På söndagseftermiddagen lyckades Spårvägens Moa Hjelmer kamma hem guldet på både 200m och 400m för tredje gången i karriären. Första gången var i Växjö för ett år sedan, och andra var i Uppsala i somras. Det betyder att hon nu tagit dubbelt guld tre SM-tävlingar i rad – en prestation som ingen tidigare klarat av.
     Först vann Moa 200m-finalen på tiden 23.74 – 16 hundradelar framför Daniella Busk som låg jämnt med Moa hela vägen fram tills upploppet. Drygt två timmar senare var det dags för 400m, och där kopplade Hjelmer greppet om första platsen tidigt. Efter första varvet hade hon en tydlig ledning och höll utan problem ifrån motståndet hela vägen in i mål. Hon klockades in på 54.91, och vinstmarginalen ned till Lidköpings Amanda Holmberg och Götas Hanna Karlsson – som sprang in på samma hundradel – var hela 1.4 sekunder. Holmberg vann fajten om tusendelarna och tog därmed silvret, medan Karlsson fick bronset.
     Resultat i högerspalten
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld

FEB
21

Han diskades för en tjuvstart i 200m-finalen i Växjö ifjol, men i år var det dags för revansch.
     I försöksheatet på ISM i Malmö sprang han ett säsongsbästa på 21.75, vilket var den snabbaste tiden inför söndagens avgörande. I finalen fick han en kanonstart och höll ifrån motståndet hela vägen in i mål från bana fyra. Tiden blev 21.61 och Kasper Kadestål fick äntligen kamma hem SM-guldet – det första i karriären.
     Turebergs Emil Johansson tog silvret och Upsalas Demond Rogo bronset.
     Resultat i högerspalten
     /Lukas Nordén

Maja Nilsson förbättrade sitt personbästa med en centimeter upp till 1.91 i höjdfinalen

Maja Nilsson förbättrade sitt personbästa med en centimeter upp till 1.91 i höjdfinalen
Foto: Deca Text & Bild

Första ISM-guldet för Maja Nilsson

FEB
21

De senaste åren har svensk höjd dominerats av Erika Kinsey och Sofie Skoog. Men i dag var förutsättningarna annorlunda. Erika avstår inomhussäsongen och Maja Nilsson har visat på riktigt stark hoppning i vintern - hon gick in i tävlingen som Sverigeetta före just Sofie.
     Och i dagens ISM-final var det inget snack. Efter felfri hoppning fram till 1.85 (Maja och Sofie stod båda över 1.87) tog Maja 1.89 i andra försöket, och sedan även 1.91 i andra. Det innebär nytt personligt rekord med en centimeter, och att hon går upp som åtta genom tiderna i Sverige.
     Maja försökte även på 1.93. Sofie knep silvret på 1.85 och Louise Ekman bronset på 1.83.
     /Gustav Orbring

19-åriga Maja Åskag tog sin andra ISM-titel.

19-åriga Maja Åskag tog sin andra ISM-titel.
Foto: Deca Text & Bild

Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag

FEB
21

Inomhus-SM i Malmö har bjudit på två högklassiga trestegsfinaler. I går slog Jesper Hellström till med 16.69 i herrfinalen, och i dag fick vi se ett nytt juniorrekord på damsidan.
     Maja Åskag, guldmedaljör 2019 i Norrköping när hon var 16 år, raderade ut Khaddi Sagnias nio år gamla juniorrekord med en decimeter till 13.67. Endast två seniorer (Emma Green och Camilla Johansson) har hoppat längre genom tiderna.
     
     Ny världsetta bland juniorer
     Det märktes att Maja kom till Malmö i storform. Hon inledde finalen med att sätta nytt personligt rekord: 13.35 - utan att visa någon större reaktion. Och i andra hoppomgången fick hon på en än bättre träff: 13.52. Men det skulle sluta där. Sista hoppet mättes till 13.67. Utöver juniorrekord är det också det längsta en junior har hoppat i världen i år.
     En annan som hade en lyckad dag var Spårvägens Aina Griksaite, som tog silver på nya perset 13.34. Bronset gick till Rebecka Abrahamsson, som säsongsdebuterade i dag.
     Resultaten i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Ragnar Carlsson vann männens viktkastning med nästan tre och en halv meter.

Ragnar Carlsson vann männens viktkastning med nästan tre och en halv meter.
Foto: Deca Text & Bild

Ragnar raderade ut ISM-rekordet

FEB
21

Hässelbys Ragnar Carlsson är verkligen i form. I år har han mäktat med det längsta kastet en svensk någonsin noterat i viktkastning, och under lördagskvällen på ISM i Malmö raderade han även ut coach Mattias Jons mästerskapsrekord.
     Ragnar öppnade sin kastserie med 22.16, ett resultat som redan där säkrade guldet med över två meter. I femte omgången fick han till en fullträff som flög iväg hela 23.24 meter – vilket är ett nytt ISM-rekord, och inte heller långt ifrån det personliga rekordet på 23.52.
     Silvret gick till klubbkamraten, och diskusspecialisten Simon Pettersson, som kastade 19.81 och gick om Upsalas Hugo Sörby i sista omgången. Intressant är att Simon ökade med över en halv meter, trots att han brast ut i ett "Nej!" efter att han släppt vikten. När resultatet sedan ropades ut fick han ett stort leende på läpparna. Hugo tog bronset med ett kast på 19.15.
     Resultaten i högerspalten
     /Lukas Nordén

På lördagseftermiddagen tog Odain Rose sin sjunde SM-medalj i karriären

På lördagseftermiddagen tog Odain Rose sin sjunde SM-medalj i karriären
Foto: Deca Text & Bild

Första SM-guldet på fem år för Odain

FEB
21

Det var nästintill omöjligt att se vem som korsade mållinjen först av förhandsfavoriten Henrik Larsson och den rutinerade Odain Rose när 60m skulle avgöras på ISM i Malmö. Efter en spännande väntan ropade speakern till slut ut att det blev den sistnämnda som knep guldmedaljen med en vinnartid på 6.73 – en hundradel snabbare än Henrik. Segern är Odains första i ett SM-sammanhang sedan 2016, då han även stod som vinnare på 60m i Malmö. Det är även hans femte SM-guld i karriären.
     – Med vintern och förutsättningarna som har varit är jag faktiskt sjukt nöjd! Jag förväntade mig inte det här, säger Odain Rose till Svensk Friidrott efter loppet.
     En tiondel bakom Rose kom Thomas Jones, vilket belönade honom med ett brons. Han förbättrade därmed också fjolårets fjärdeplacering från ISM i Växjö.
     Resultaten i högerspalten
     /Lukas Nordén

Trots ingen riktigt fullträff stod Khaddi Sagnia för hoppning i världsklass i Malmö.

Trots ingen riktigt fullträff stod Khaddi Sagnia för hoppning i världsklass i Malmö.
Foto: Deca Text & Bild

Guld för Khaddi efter världsresultat

FEB
21

Khaddi Sagnia tog under lördagen sitt femte ISM-guld i karriären, när hon komfortabelt segrade i längdfinalen. Det längsta hoppet mätte 6.64, och det näst längsta 6.57.
     Men Ullevihopparen hade inte riktigt det flytet som behövdes för att närma sig sjumeterslinjen. Hon kryssade i tre av sex hopp, och fick inga riktiga träffar på sina godkända. Att hon då ändå gör två hopp längre än 6.50 visar vilken lägstanivå hon håller just nu.
     Där bakom blev det en stor glädje för Malin Otterling Marmbrandt, som satte nytt personligt rekord med sex centimeter till 6.39. Det numera gamla perset hann bli fem år gammalt, men nu är det alltså slaget!
     Kaiza Karlén tog hem bronset på 6.28.
     Resultaten i högerspalt.
     /Gustav Orbring

11:15: Inomhus-SM dag 3 live

FEB
21


     
     Inomhus-SM i Athleticum, Malmö, ska avslutas! Den sista av tre tävlingsdagar bjuder på massor av spännande finaler. Några av höjdpunkterna:
     11:20: Tresteg (K)
     12:30: Höjd (K): Ska Maja Nilsson ta första ISM-guldet?
     13:25: 200m-finaler
     14:15: 1500m-finaler
     14:50: 60m häck-finaler: Hemmahoppet Max Hrelja ska försöka glädja MAI med ytterligare ett guld. Spännande start också på Ymers Julia Wennersten som klarat IEM-kvalgränsen.
     15:00: Längdfinal (M) En av de största stjärnorna, Thobias Montler, jagar nya åttametershopp.
     15:40: 400m-finaler
     
Se sändningen i spelaren ovan!
     Startlistor, tidsprogram och liveresultat i högerspalten.
     /Gustav Orbring

60m-finalen på ISM i Malmö bjöd på tre nya ISM-medaljörer.

60m-finalen på ISM i Malmö bjöd på tre nya ISM-medaljörer.
Foto: Deca Text & Bild

Payton tog sitt första SM-guld

FEB
20

Eftersom Khaddi Sagnia valde att fokusera på längden blev Claudia Payton en förhandsfavorit när 60m skulle avgöras på ISM i Malmö.
     Redan i försöksheatet pressade Payton ned sitt personliga rekord med fyra hundradelar till 7.30 – en tid som tar upp henne som sjua genom tiderna i Sverige på distansen.
     I finalen sprang hon in på samma tid och vann med nästan två tiondelar framför Helsingborgs Julia Henriksson och hemmasprintern Nikki Anderberg, som klockade 7.46 respektive 7.48. Ingen av medaljörerna hade varit på en ISM-prispall tidigare.
     I en intervju med Svensk Friidrott bekräftade även Claudia att hon blivit uttagen till inomhus-EM i Toruń om två veckor.
     – Det ska bli riktigt kul att springa mot lite snabbare tjejer. Jag tror verkligen att jag kommer tagga till då, säger Payton till Svensk Friidrott.
     Resultat finns i högerspalten
     /Lukas Nordén

I trestegets sista omgång på ISM hoppade Jesper Hellström 16.69, och förbättrade därmed sitt personliga rekord med över tre decimeter.

I trestegets sista omgång på ISM hoppade Jesper Hellström 16.69, och förbättrade därmed sitt personliga rekord med över tre decimeter.
Foto: Deca Text & Bild

Hellström ny femma genom tiderna

FEB
20

Redan i första omgången satte Hässelbys Jesper Hellström ribban högt i männens tresteg då han hoppade 15.81 – två centimeter kortare än sitt egna säsongsbästa. För att säkra guldet mäktade han två hopp senare med 16.21, och nådde därmed längder som ingen annan i startfältet varit nära tidigare.
     Precis som för Wictor Petersson – när han satte ISM-rekord under gårdagen – kom fullträffen även för Jesper i sista omgången. Han lade i en extra växel och drämde till med ett ett hopp på 16.69 – vilket placerar honom som femma genom tiderna i Sverige, men också åtta på Europastatistiken i år. 16.69 är två centimeter kortare än hans personliga rekord utomhus som han satte på Finnkampen 2019.
     – Det här gör att jag har en chans på IEM, så det är jättekul! Säger Jesper till Svensk Friidrott.
     
     Gabriels galna silverjubel
     Något som hördes över hela Atleticum i Malmö var Örgrytes Gabriel Wallmark, som hoppade om klubbkamraten Isak Persson i sista omgången för att knipa silvermedaljen. Med 15.51 slog 19-åringen ett personligt rekord med fyra decimeter, och glädjen tog form i ett flertal glädjeskutt och jubel. Silvret blir hans hans första SM-medalj.
     Isak avbröt tävlingen efter en baksidekänning i sist tredje hopp, men lyckades ändå komma på en tredjeplats med 15.36.
     Resultat finns i högerspalten.
     /Lukas Nordén

10:50: Inomhus-SM dag 2 live

FEB
20


     
     Friidrottskanalen sänder live från inomhus-SM i Atleticum, Malmö.
     Se sändningen via spelaren ovan. Tidsprogram, startlista och liveresultat hittar ni i högerspalten.
     Köp alla dagarna
     
     Några av dagens höjdpunkter:
     11.00: M Tresteg – Isak Persson är Sverige-etta med 15.86, men Jesper Hellström har bara hoppat två centimeter kortare.
     13.10: K Stav – Michaela Meijer är förhandsfavorit då den svenska rekordhållaren, Angelica Bengtsson inte kommer till start.
     14.15: K 60m final – Claudia Payton är den enda i dagens startfält som sprungit under IEM-kvalgränsen på 7.40. Khaddi Sagnia, som för närvarande är Sverige-etta med 7.26, har valt att enbart hoppa längd.
     14.20: M 60m final – Med sina 6.69 i år är Henrik Larsson stor förhandsfavorit. Det närmaste årsbästat innehar Odain Rose på 6.77.
     15.20: K 800m final – Lovisa Lindh har i år sprungit 2:02.57 och är en självklar förhandsfavorit.
     15.40: K Längd – Khaddi Sagnia är världsetta med 6.82 och därmed stor guldfavorit. Bakom henne är det tajt om andra platsen.
     16.00: M Höjd – Melwin Lycke Holm gör säsongsdebut.
     17.45: K Vikt Med 21.60 är Ida Storm Sverige-etta.
     19.45: M Vikt Ragnar Carlsson innehar det svenska rekordet och är storfavorit att ta hem guldet.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Wictor slog nytt ISM-rekord

FEB
19

För en vecka sedan tävlade Wictor Petersson i Luxemburg, där han aldrig riktigt lyckades få till det. Han åkte hem till Sverige igen med en längsta stöt på 19.46 – närmare två meter bakom sitt personliga rekord på 21.15.
     När första dagen av ISM skulle avgöras i Atleticum i Malmö på fredagskvällen var han dock stabil över 20 meter, och i sista omgången fick han till en rejäl fullträff. Stöten mätte 21.13, vilket är 24 centimeter längre än hans egna ISM-rekord från Växjö förra året. Resultatet är även två centimeter kortare än hans egna personbästa och bara elva centimeter kortare än Sören Tallhems 36 år gamla svenska rekord.
     Spårvägens Jesper Arbinge tog silvret på personbästat 18.84 och Upsalas Viktor Gardenkrans tog bronset på 18.09.
     Resultat i högerspalt.
     /Lukas Nordén

Andreas Kramer lyckades ladda om och ta ett nytt ISM-guld på 800 meter.

Andreas Kramer lyckades ladda om och ta ett nytt ISM-guld på 800 meter.
Foto: Deca Text & Bild

Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

FEB
19

I onsdags klev han klart under Martin Enholms 29 år gamla svenska rekord på 800 meter i Torun, Polen. I dag var Andreas Kramer på plats i Malmö - nu iförd det gröna Ullevilinnet istället för Sävedalen som han tillhörde tidigare - för att ta sitt sjätte raka ISM-guld, det första för nya klubben.
     Men det skulle bli en stökig start, där flera av löparna höll på att krocka i försök att ta sig förbi varandra. Andreas lyckades hålla sig lite bakom gruffet, och fick således en ganska behaglig färd fram första hundratals meterna.
     Men sen tog han över kommandot, gick upp i tät och drog upp ett tempo ingen kunde matcha. 1:49.19 stannade klockan på när Andreas klev över mållinjen och kan nu också titulera sig svensk mästare denna succévecka. Om två veckor ska han representera blågult på inomhus-EM i just Torun.
     Joakim Andersson tog hem silvret på 800m och Felix Francois bronset.
     Resultaten i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Vidar Johansson gjorde knockout sista varvet på ISM.

Vidar Johansson gjorde knockout sista varvet på ISM.
Foto: Deca Text & Bild

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet

FEB
19

Herrarnas A-final på 3000 meter var på förhand en av de stora snackisarna inför inomhus-SM i Malmö. Frågan var hur många som egentligen skulle blanda sig i striden om IEM-platserna (sex stycken hade klivit under gränsen inför i dag).
     Det blev en kamp mellan Suldan Hassan, Jonathan Fridolfsson och Vidar Johansson (och även Mohammad Reza, som representerar Iran i landslagssammanhang).
     Suldan var kanske den som fick bära favoritskapet (tvåa i Sverige i år bakom suveräne Andreas Almgren). Men han fick slita rejält mot Mohammad och Vidar. Och med varvet kvar drog Vidar Johansson upp ett våldsamt tempo som inte de andra kunde svara upp på. Med ett plågat ansikte kunde han korsa mållinjen först, och tog sitt första ISM-guld i karriären, på 8:03.63. Mohammad tog silver, och Suldan brons.
     
     Trippelseger för Hälle på 3000m
     På damsidan var det (nästan) Hälle för hela slanten. Meraf Bahta, Linn Nilsson och Samrawit Mengstaeb drog tillsammans med Sara Christiansson ifrån resten av löparna och gjorde upp om medaljerna.
     Men Sara kunde inte rå på Hälletrion, som drog ifrån sista meterna och Meraf var den som tog hem segern, på 9:08.56 (under IEM-kvalgränsen). Samrawit tog silver och Linn brons.
     Resultat i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld

FEB
19

Konkurrensen i kvinnornas kula är tuffare är någonsin, men Fanny Roos fortsätter att dominera. På fredagskvällen stötte den svenska inomhus -och utomhusrekordhållaren hem ISM-guldet på hemmaplan i Malmö. Resultatet blev 18.51, vilket är 15 centimeter kortare än de färska svenska rekordet som hon satte på Raka Spåret i Stockholm för två veckor sedan. Med en stöt på 16.91 tog Spårvägens Sara Lennman hem silvermedaljen, och 14 centimeter bakom sig hade hon Hässelbys Frida Åkerström som stötte 16.77 och blev tilldelad bronset. Med 16.72 var hennes lagkamrat, Axelina Johansson fem centimeter ifrån att hota om tredje platsen.
     Resultaten i högerspalten
     /Lukas Nordén

16.15: Inomhus-SM – Dag 1

FEB
19


     
     På fredag-söndag livesänder Friidrottskanalen ISM från Atleticum i Malmö. För 49kr kan kan man se dagens sändning i spelaren ovan, men för ett paketpris på 99kr går det att få tillgång till alla sändningsdagar.
     
     Kvällens höjdpunkter:
     16.40: K 3000m A
     17.05: K Kula– I startfältet finner vi Fanny Roos, som förbättrat sitt egna svenska rekord två gånger under inomhussäsongen.
     17.25: M 3000m A – Sex tävlande har redan klarat kvalgränsen till IEM, och nu ska de göra upp om vilka som blir uttagna till mästerskapet i polska Toruń.
     17.30: M Stav
     19.00: M Kula – Wictor Petersson fortsätter att jaga ett svenskt rekord.
     /Lukas Nordén

Senaste veckan
Veckan 19.2 - 26.2

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos
På en liten elittävling i Telekonsult Arena i ...

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd
Nu finns det möjlighet för föreningar som vill sta...

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

Sportlovsveckorna är här och med det lite ledi...

Belgrad: Mondo flyger igen!
Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efte...

Tre IEM-kval i Göteborg i dag
Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas d...

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
I kväll arrangeras två internationella galor i Bel...

Ta del av konceptet "Run All Around"
Vill din förening starta upp en ny löpgrupp eller ...

Vilken förening lyckades bäst på ISM?
Den gångna helgens mästerskap i Malmö resulterade ...

Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Det var under ett föräldramöte i IFK Lidingö som M...

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel
På söndagseftermiddagen lyckades Spårvägens Moa Hj...

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Han diskades för en tjuvstart i 200m-finalen i Väx...

Första ISM-guldet för Maja Nilsson
De senaste åren har svensk höjd dominerats av Erik...

Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Inomhus-SM i Malmö har bjudit på två högklassiga t...

Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Hässelbys Ragnar Carlsson är verkligen i form. I å...

Första SM-guldet på fem år för Odain
Det var nästintill omöjligt att se vem som korsade...

Guld för Khaddi efter världsresultat
Khaddi Sagnia tog under lördagen sitt femte ISM-gu...

11:15: Inomhus-SM dag 3 live
Inomhus-SM i Athleticum, Malmö, ska avslutas! ...

Payton tog sitt första SM-guld
Eftersom Khaddi Sagnia valde att fokusera på längd...

Hellström ny femma genom tiderna
Redan i första omgången satte Hässelbys Jesper Hel...

10:50: Inomhus-SM dag 2 live
Friidrottskanalen sänder live från inomhus-SM ...

Wictor slog nytt ISM-rekord
För en vecka sedan tävlade Wictor Petersson i Luxe...

Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

I onsdags klev han klart under Martin Enholms 29 å...

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Herrarnas A-final på 3000 meter var på förhand en ...

Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
Konkurrensen i kvinnornas kula är tuffare är någon...

16.15: Inomhus-SM – Dag 1
På fredag-söndag livesänder Friidrottskanalen ...

Förra veckan
Veckan 12.2 - 19.2

Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1
Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”
Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!
MAI arrangerar inomhus-SM 2023
Vindmätningens händelserika historia
Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa
Meraf 5 km-tvåa i Monaco!
Live: Wexio Indoor dag 2
Växjö: Fredrik jagar vidare
Ännu mer snabb medeldistans
Gent: Suldan 7:50 på 3000m!
Vinthund: Fem till IEM-kvalade
Växjö kast: Simon över 66!
12:00: Se Wexio Indoor live
Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020

Två veckor sedan
Veckan 5.2 - 12.2

Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020
3000m: 3 under IEM-kvalgränsen
20:30: Medeldistanstävlingen live
Så sänder Friidrottskanalen i helgen
Ungdomstränarutbildning 14-17 år arrangeras i Sollentuna 7-9 maj
Så beställer du boken Sverige-Bästa
Supergala i Liévin: Ett världsrekord som kunde ha varit fyra - eller fem!
Liévin: Mondo vann igen, men ....
Brev till SOKs styrelse
angående uttagningskriterier

SVT sänder World Indoor Tour ikväll
Amanda Holmberg: ”Jag är inställd på att det är utomhusträning som gäller”
Imponerande lopp av F19-tjejerna
Khaddi ny världsetta
Över 64 meter för Simon i debuten
14:55: Årets första diskustävling live
Mondo hoppade över sex meter igen
Lovisa stark 4:a i Frankrike
Svenskt rekord i kula
Kanal9 och Discovery+ visar Mondo
11.50: Raka Spåret Live
Inomhusträning möjlig för fler