Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 30 september 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Färske juniorrekordhållaren Emil Millán de la Oliva uttagen.

Färske juniorrekordhållaren Emil Millán de la Oliva uttagen.
Foto: Deca Text & Bild

Truppen till VM Halvmaraton

SEP
29

VM Halvmaraton i polska Gdynia flyttades i våras fram till 17 oktober. Nu, med knappt tre veckor kvar, presenterar landslagsledare Lorenzo Nesi de svenska löpare som får åka ner.
     På herrsidan hittar vi Emil Millán de la Oliva, som krossat det svenska juniorrekordet på 10 000m under hösten, David Nilsson, Napoleon Solomon, Adhanom Abraha och Mikael Ekvall.
     På damsidan finns nyblivna SM-mästaren i maraton Carolina Wikström, tillsammans med Hanna Lindholm, Lidingöloppsvinnaren Charlotta Fougberg och Sarah Lahti med.
     Till uttagningssidan.
     /Gustav Orbring

In Memoriam: Ulf Agrell

Ulf Agrell, svensk lagledare vid 
<br/>Veteran-VM i Lahtis, Finland 2009.
<br/>Foto: Gudrun Kinger

Ulf Agrell, svensk lagledare vid
Veteran-VM i Lahtis, Finland 2009.
Foto: Gudrun Kinger

SEP
28

Ivar Söderlind, ordförande i Veterankommittén, berättar idag fint om sin kommittékollega och vän Ulf Agrell, som för några dagar sen gick bort efter en tids sjukdom. Ulf levde och verkade inom friidrotten under lång tid – som publik, friidrottsförälder, aktiv, tränare och styrelseledamot. Han var närvarande i hemmaföreningen Heleneholms IF, Skånes Friidrottsförbund och inom Veterankommitténs arbete ända fram till sin bortgång.
     
     En positiv person med stor kunskap
     Läs Ivars egna minnesord om sin blygsamma och lågmälda vän som han fick möjlighet att förära med Svenska Friidrottsförbundets Silvermedalj tidigare i år. Ivar beskriver Ulf som en engagerad och positiv person som bidrog med kunskap och arbetskapacitet. Ulfs intresse för friidrotten och veteranfriidrotten berörde många och sträckte sig också långt utanför Sveriges gränser.
     /Hillevi Thor

Reprisen av Lidingöloppet ute

SEP
27


     
     I spelaren ovan kan ni ta del av lördagens sändning av Lidingöloppet.
     Sammanfattningar av tävlingarna kan ni läsa i texterna längre ner på friidrott.se.
     /Gustav Orbring

Charlottas 2020: Först i mål på halvmarathon-SM, på 5000m på lag-SM, på 10000m på Finnkampen och nu på 15 km på Lidingöloppet.

Charlottas 2020: Först i mål på halvmarathon-SM, på 5000m på lag-SM, på 10000m på Finnkampen och nu på 15 km på Lidingöloppet.
Foto: Deca Text & Bild

Ett annorlunda Lidingölopp

SEP
26

I över ett halvt sekel har Lidingöloppet varit så mycket mer än” bara” en löpningstävling. Lidingöloppshelgen när sensommar övergår i höst har ju årligen tillfälligt ökat lokalbefolkningen med sisådär 50 % genom att tiotusentals löpare i alla åldrar – och deras släkt och vänner – sökt sig till Lidingö för att uppleva ett evenemang i löpningens tecken.
     I år 2020 saknades dock det traditionella myllrande folklivet kring och på Grönsta Gärde p g a myndighetsrestriktionerna vad gäller folksamlingar. Men även om folkfesten alltså fick ställas in bröts ändå inte sviten av löpningstävlingen Lidingöloppet.
     15 km årets huvuddistans
     Det 56:e Lidingöloppet var dock reducerat till en dag med sex lopp med tävlingskaraktär – 10 km, 15 km och 30 km för män resp kvinnor – där antalet startande i varje lopp dessutom förstås underskred 50.
     Som huvudklasser för seniorer fungerade 15 km-loppen och de hade fått en imponerande uppslutning av den inhemska eliten: På den kvinnliga sidan t ex såg man tätduon på halvmarathon-SM Charlotta Fougberg och Linnea Sennström samt 5000m/10000m-mästarinnan Meraf Bahta
     Charlotta vs Meraf
     Loppet kom snabbt att få karaktären av en duell: Meraf Bahta tog tidigt kommandot och byggde upp en ledning men Charlotta Fougberg släppte aldrig Meraf ur sikte, så även om luckan varierade i storlek överskred den aldrig 12 sekunder.
     – Jag var ganska bestämd inför loppet att försöka "hålla tröskel" så långt jag bara kunde och att jag inte skulle förivra mig. Jag är stark som ensamlöpare, berättade Charlotta efteråt.
     Krossade banrekordet
     Taktiken funkade och litet drygt halvvägs – efter ca 28 minuter – var Charlotta ikapp och de två sprang tillsammans ytterligare en drygt kiometer. Sedan var det dags för Charlotta att började dra ifrån och Meraf, som hade krampkänningar i vaderna, förmådde aldrig återvinna kontakten.
     Charlotta visade sin styrka som ensamlöpare också under slutkilometerna. Hon höll trycket i steget hela vägen och när hon nådde mållinjen efter 52:11 visade det sig att hon hade sänkt banrekordet med nästan 1½ minut!
     / A. Lennart Julin

Gick inte att ta miste på Samuel Russoms segerglädje.

Gick inte att ta miste på Samuel Russoms segerglädje.
Foto: Deca Text & Bild

M 15 km: Samuel vs Samuel

SEP
26

Bland männen representerades den nationella eliten av bl a SM-trippelmedaljören (halvmara, mara och 10000m) Samuel Russom och dubbelmedaljören (mara och halvmara) Samuel Tsegay.
     Dessutom gjorde dubble Lidingövinnaren Napoleon Solomon sin första riktiga tävling sedan mitten av februari och det var just Nappe som tog kommandot i början av loppet och t o m kom loss ett tag.
     Han fångades dock in igen och i stället kom loppet att utvecklas till en duell mellan Samuel R – som var flitigast i täten – och Samuel T.
     Nytt banrekord
     På slutet var Samuel R trots dragjobbet den vassaste och med ca 1½ km kvar hakade han av Samuel T och kontrollerade sedan in i mål till seger med 7 sekunder trots att han kostade på sig flera segergester på slutet av upploppsrakan. 45:38 innebar inte heller bara seger utan även nytt banrekord med 5 sekunder!
     En starkt avslutande Jonas Leandersson klättrade placeringsmässigt på sista tredjedelen ända upp till 3:e platsen före Napoleon, Adhanom Abraha och Finnkampskollegan på 10000m Mikael Ekvall.
     Linus & Hanna i topp på tremilen
     Även om elitfokuset den här gången låg på 15 km-distansen hölls alltså själva hjärtat i Lidingöloppet – klassiska tremilen – vid liv. Dock förstås i corona-nedskalt format: I fjol sprang drygt 12.500 distansen, i år var 56 stycken uppdelade på ett manligt och ett kvinnligt lopp. Vinnare blev Sävedalens Linus Hultegård (1:43) och Örgrytes Hanna Kumlin (2:04).
     / A. Lennart Julin

Strax efter starten har Jonathan Edman (866) redan placerat sig i loppes front.

Strax efter starten har Jonathan Edman (866) redan placerat sig i loppes front.
Foto: Deca Text & Bild

Jonathan & Alice snabbaste juniorer

SEP
26

Lidingödagen inleddes med två 10 km-lopp för tonåringar där två tävlingsklasser – 19 och 17 år – sprang tillsammans.
     I pojkarnas lopp dominerade 19-åringarna som – anförda i stort sett från start till mål av Umeås Jonathan Edman - belade de nio främsta placeringarna. Jonathan vann till slut med dryga halvminuten.
     Dramatiskt värre däremot bland 17-åringarna där Hässelbys starkt avslutande Linus Jansson så när fångade in Huddinges Viktor Frisk precis på mållinjen.
     Bland flickorna var det 17 år och yngre som genom trion Alice Magnell Millán (Eskilstuna), Alva Malmsten Nilsson (Skade) och Nora Lundin (Hammarby) dominerade skeendet längst fram och belade de tre topplaceringarna med dryga minuten till godo på totalfyran och vinnaren av den äldre klassen Hanna Lundberg (Renen).
     / A. Lennart Julin

Khaddi hade precis som på Bauhaus-galan en tuff match med VM-tvåan Bech-Romantjuk. Som då var det inte förrän med sitt sista hopp som ukrainskan kunde säkra segern.

Khaddi hade precis som på Bauhaus-galan en tuff match med VM-tvåan Bech-Romantjuk. Som då var det inte förrän med sitt sista hopp som ukrainskan kunde säkra segern.
Foto: Deca Text & Bild

Doha: Mondo vann - Khaddi nästpers!

SEP
25

Efter att ha jagat 6.15 hela sommaren lyckades Mondo Duplantis ju i sitt uppsåt förra veckan i Rom och därmed återstod nu i Doha bara målet att fullborda ett år som obesegrad. Det löstes smidigt på tre hopp: 5.46, 5.71 och 5.82 med storluft i första försöken!
     Årets 16:e seger av 16 möjliga!
     Svåraste motståndarna Sam Kendricks och Renaud Lavillenie hade båda rivningar redan på 5.71, tog 5.82 i tredje och sista och var aldrig nära på 5.92. Mondo själv avbröt första på 5.92, kom litet i fel i andra och med segern klar sparade han sedan det återstående till 6.00 men gick då på ribban redan på uppvägen.
     Men Mondo hade ändå återigen - trots att han varit ordentligt magsjuk dagen före - understrukit att han det här året saknat jämbördigt motstånd. Och det därför att han – fortfarande bara 20 år gammal – nu etablerat sig på en stabil ”tidernas bästa”-nivå som inte bara handlar om världsrekordet inne (6.18) och världsbästat ute (6.15) utan om en säkerhet på 6m-höjder som tidigare bara Sergej Bubka i sina bästa stunder kunnat uppvisa.
     Khaddi ledde länge
     Positionen som särklassig världsetta har inte Khaddi Sagnia nått men även hon har 2020 tveklöst gjort sin bästa säsong hittills. Khaddi är nu etablerad i världseliten: Fr o m SM i mitten på augusti har hon gjort sju tävlingar där alla utom Finnkampen varit på 6.72 eller bättre och där hon blivit ”frånhoppad” endast av VM-tvåan Marina Bech-Romantjuk.
     Dagens tävling bjöd på en repris av Bauhaus-galans scenario: Khaddi tog ledningen i andra omgången (6.83 då, 6.85 nu) och behöll den ledningen ända fram till sista omgången då Bech-Romantjuk lyckades pressa sig precis förbi (med 2 cm då, med 6 cm nu).
     Suveräna segrare på löparbanan
     I den varma och vindstilla kvällen bjöd löpningarna på imponerande vinnare i Elaine Thompson-Herah på 100m (10.87, tvåan slagen med 0.34), Stewart McSweyn på 1500m (australiensiskt rekord 3:30.51, tvåan slagen med nästan 2½ sekund), Aaron Mallet på 110m häck (pers 13.15, tvåan slagen med 0.25) och Faith Kipyegon på 800m (världsårsbästa 1:57.87, tvåan slagen med drygt 1½ sekund)
     Hellen Obiri fick på 3000m slita hårdare för sin seger på nya världsårsbästat 8:22.54 men med ytterligare sex under 8:27 var det tidernas bästa lopp på distansen vad gäller toppbredd.
     Arrangörens resultatsida
     Ett mycket speciellt DL-år
     2020 var det 11:e Diamond League-året och kommer att gå till historien som i högsta grad annorlunda: 7 av 15 deltävlingar ställdes in, 3 arrangörer körde specialvarianter och de resterande 5 galorna var nedbantade och utan publik.
     Men det hindrar inte att det ändå kom att bjudas på briljant och minnesvärd friidrott, framförallt tack vare Karsten Warholm och Mondo Duplantis!
     / A. Lennart Julin

Dubble Lidingöloppssegraren Napoleon Solomon tävlar på 15 km.

Dubble Lidingöloppssegraren Napoleon Solomon tävlar på 15 km.
Foto: Deca Text & Bild

Högklassigt startfält till Lidingöloppet
- Se allt live på Friidrottskanalen.se

SEP
25

Inget motionslopp i år. Men vi får dock se rafflande elittävlingar på junior- och seniornivå ute på Lidingö när TCS Lidingöloppet avgörs på lördagen.
     Redan 09:00 drar vi igång med juniorloppen, på 10 km. Och efter det – 11:00 – kommer dagens höjdpunkter med först ett herrlopp och sedan ett damlopp. Båda på 15 km.
     
     Startfälten är i absolut högsta klass:
     På damsidan:
     - Meraf Bahta: Flerfaldig SM-mästare på medel-/långdistans
     - Hanna Lindholm: Snabbaste svenskan någonsin på Lidingöloppets 30 km.
     - Charlotta Fougberg: svensk mästare på SM Halvmaraton.
     - Anastasia Denisova: Regerande segrare på Lidingöloppets 15 km.
     - Sylvia Medugu (Kenya): Satte banrekordet på 30km ifjol.
     På herrsidan:
     - Napoleon Solomon: Segrare i LL 2017 och 2018.
     - Samuel Tsegay: Nybliven SM-vinnare på maraton.
     - Samuel Russom: SM-tvåa på maran, och vann guld i halvmaraton.
     - Adhanom Abraha: VM-löpare i maraton och snabbaste svensk på LL 15 km.
     Glöm inte heller konkurrens från två orienterare i världsklass: Sara Hagström med sex O-ringenvinster och EM-silver i sprintstafett, och världscupvinnaren Gustav Bergman.
     
     Så sänder Friidrottskanalen.se
     Senare under eftermiddagen avgörs också dubbla elitlopp över 30 km.
     Se juniorloppen och elitloppen på 15 km live på Friidrottskanalen.se, helt kostnadsfritt. Vi sänder 08:50-14:00 ungefär.
     Startlistor och liveresultat hittar ni i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.
Foto: Deca Text & Bild

”Kommer göra vad vi kan för att göra
terräng-SM till bästa upplagan hittills”

SEP
25

SM Terräng i Vällingby sista helgen i oktober blir av. Det bestämdes i veckan av tävlings- och arrangemangskommittén i samråd med arrangörerna Hässelby SK.
     Mästerskapet kommer avgöras vid Grimstafältet vid Råcksta Krematorium. Bild över bana och omgivningar finns här.
     - Även om vi kanske inte kan realisera allt vi ville åstadkomma pga. de restriktioner som råder och den effekt de haft på idrotten, kommer vi att göra vad vi kan för att göra årets Terräng-SM till den bästa upplagan hittills, säger Hässelbys Johan Engholm.
     
     Påverkande restriktioner
     Pga rådande pandemi kommer inga 70+-klasser att genomföras, och endast maximalt 50 deltagare kommer få vistas på tävlingsområdet samtidigt. Efter varje målgång leds löparna ut från området och när sista löpare i en klass har gått i mål släpps nästa klass på.
     Rådande situation kan också påverka vissa tävlingsklasser, såsom lagmomentet. Det kommer vi återkomma till närmare mästerskapet.
     Ingen publik är tillåten. Funktionärer placeras ut med jämna intervall runt tävlingsområdet och har som uppgift att skingra eventuella åskådare.
     - Banan på Grimstafältet invid Råcksta Krematorium finns utmärkt (vänsterkanten har målats röd i gräset med visst intervall) och klippt (möjligen kan gräset ha hunnit växa till sig lite igen) sedan en tid. För dem som har möjlighet går det alltså bra att springa på banan redan nu. Banan är kontrollmätt efter konstens alla regler av Micke Hill, certifierad banmätare, och ambitionen är att varvet kommer att vara ”exakt” 2 km, säger Johan Engholm.
     
     "Banan kommer vara utslagsgivande"
     - Banan, 100% gräs, kommer att vara utslagsgivande och de långa rakorna och avsaknaden av trånga kurvor gör banan rättvis genom att möjligheterna att förbättra (eller försämra) sin position i loppet möjliggjorts till fullo.
     Jag har själv tränat på banan och kan konstatera att gräsunderlaget och den böljande kuperingen gör banan krävande. Jag är övertygad om att den för dagen bästa löparen kommer att vinna. Hässelbys löpare kommer i alla fall vara väl förtrogna med banan då vi förlägger en del träning där. Hemmamatch med andra ord. Aktuellt banrekord är än så länge hemligt, säger han.
     /Gustav Orbring

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Sundströmsprojektet: Utvecklingsträff
i helgen: ”Viktig del i vår verksamhet”

SEP
25

Förra helgen hölls en utvecklingsträff för de medel-/långdistanslöpare som ingår i Sundströmsprojektet i Göteborg. Projektet har pågått i 3.5 år och är ett samarbete mellan Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel-/långdistanslöpning, och samarbetspartnern Sundström Safety. Läs mer om projektet här.
     
     Numera innefattar projektet tre grupper, som fanns representerade under helgen:
     • 15-16–års gruppen som är med för att känna på hur det är och genomför en del tester, men inte alla. Finns med på föreläsningarna.
     • 17-19-års gruppen som är huvudgruppen. Gör skadepreventiva tester för att undvika skador, tröskeltester och många olika föreläsningar
     • 20-23-års gruppen, som är ett fåtal som tillhör de bästa i Europa i sin åldersklass. Målet är att ta steget upp och tillhöra europaeliten bland seniorer.
     
     45 aktiva och 25 coacher på plats
     Även coacherna är inbjudna, vilket gjorde att vi den här gången var ett 70-tal på plats, uppdelade i två huvudgrupper med olika program. Runt 45 aktiva och 25 coacher var på plats för utbildning.
     - 20-22 åringarna hade fokus på kost och sömn och hade bl.a individuella samtal med Tobias Christensson som var mycket uppskattade. De gjorde även alla testerna, då de var en liten grupp och körde från torsdag till fredag. Daniel Sweet körde också ett kombinerat teori- och praktiskt styrkepass med gruppen. Övriga deltagare körde från fredag till söndag, berättar Ulf Friberg som tillsammans med PC-kollegan Johan Wettergren arrangerade träffen.
     
     Mycket intressanta föreläsningar med:
     • Ingibjörg Jonsdottir som föreläste om psykiskt välbefinnande, stress och utmattning hos elitidrottare.
     • Malin och Simon Sundström berättade om deras resa från att de började träna och fram till nu, ett bra skolexempel på hur man tänker långsiktigt.
     • Dietist Tobias Christensson föreläste om sömnen och kostens betydelse för långsiktig utveckling
     • Förbundskapten Karin Torneklint besökte oss och berättade om det stora landslaget och nye ungdomslandslagsledaren Mikael Wennolf presenterade sig för kommande landslagsaktiva. Med var också ungdomslandslagets nye grenledare Christin Johansson
     • RF antidoping föreläste genom Jenny Schultze
     • Från Testcentra föreläste Stefan Grau och Jonathan Fridolfsson om hur man skall tolka resultaten från deras tester. Det fanns också möjlighet till individuell feedback.
     
     "Verkligen roliga dagar"
     Utöver tröskeltestet som 17-20 åringar och 20-23 åringar gjorde genomfördes även tre löppass.
     - Verkligen roliga dagar och det som jag och Johan kanske tycker är allra roligast att påverka Sveriges löparframtid samt utbilda deras coacher. En mycket viktig del i vår verksamhet, säger Ulf.
     Mer läsning: Omar Nuur: "Viktigt med stöd i unga år"
     /Gustav Orbring

I Doha sätter Mondo punkt för en utomhussäsong som omfattat 10 tävlingar som gett 10 segrar och fem 6m-tävlingar toppat av 6.15 senast i Rom.

I Doha sätter Mondo punkt för en utomhussäsong som omfattat 10 tävlingar som gett 10 segrar och fem 6m-tävlingar toppat av 6.15 senast i Rom.
Foto: Deca Text & Bild

På TV fredag kväll:
Mondo & Khaddi hoppar i Doha

SEP
25

Den 17 april var det tänkt att Doha skulle ha öppnat årets Diamond League-säsong men ingenting blev ju som planerat 2020. Så i stället för att öppna rekordtidigt i mitten av april kommer Doha nu den 25 september att stänga DL-året rekordsent.
     Fredagskvällens två svenska intressen finns i de enda två teknikgrenarna: Kvinnlig längd och manlig stav. Khaddi Sagnia och Mondo Duplantis kommer till Doha med pinfärska personliga rekord: Khaddi 6.92 i Zagreb den 15 september och Mondo 6.15 i Rom två dagar senare.
     Khaddi mot VM-medaljörer
     Khaddi ställs mot fjolårets VM-medaljörer Marina Bech-Romantjuk och Ese Brume. Den senare säsongsdebuterar medan hyperstabila Bech-Romantjuk haft alla sina sju tävlingar den här sommaren tätt samlade mellan 6.76 och 6.87.
     Khaddi har mött ukrainskan bara på Bauhaus-galan där Bech-Romantjuk i sista hoppet med 2 cm passerade länge ledande Khaddi. Så chans till revansch för Khaddi om hon hoppar lika bra som i Zagreb där hon snittade 6.77 på sina fem godkända hopp.
     Mondo vs Kendricks
     Mondo gör sommarens 11:e och sista tävling och siktet är förstås på att bygga vidare på den segersvit han upprätthållit hela året. Svåraste motståndet borde komma från VM-ettan Sam Kendricks som pressade Mondo hårt i Lausanne för tre veckor sedan.
     Fast i Kendricks tre tävlingar sedan dess har han slutat på 5.72, 5.64 och 5.57 så det finns frågetecken kring aktuella formen. Därför kan det - precis som i Rom senast - mycket väl bli belgaren Ben Broeders som hänger med bäst.
     Snittat 23 cm i segermarginal
     För som det sett ut på sistone har det inte handlat om mer än att just ”hänga med längst” för övriga. Mondos segermarginaler på ”touren” under andra säsongshalvan har nämligen varit i tur och ordning 30 cm, 28 cm, 5 cm, 30 cm, 9 cm och 35 cm och kunde ha varit ännu större eftersom han i alla sex tävlingarna efter säkrad seger gick direkt på 6.15.
     På rundbanan är temat litet av ”Testa snabbheten på underdistans”: Faith Kipyegon och Timoty Cheruiyot har gått ned från 1500m till 800m och på manliga 1500m hittar man bl a 5000m-specialisten Selemon Barega och de vassaste hinderlöparna (Kipruto, El Bakkali, Girma).
     Missa inte kvinnliga 100m
     Fast Elaine Thompson-Herah på 100m är nog ändå det hetaste löparnamnet efter hennes suveräna och till synes lekande lätta världsårsbästa 10.85 i Rom förra veckan.
     Galan kommer inte att gå på Dohas luftkonditionerade VM-stadion utan på uppvärmningsarenan, så de aktiva kan räkna med runt 35 grader.
     SVT2 och SVT Play sänder live från Doha med start kl 18.00. Stavhoppet skall börja redan kl 17.18 men som startfält och höjningsschema (5.31 – 5.46 – 5.61 – 5.71 – 5.77 +2 5 cm) ser ut är det troligt att Mondo gör högst ett hopp före kl 18.00.
     / A. Lennart Julin

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

97 löpare på 800 m i åldern 13-68 år

SEP
24

Det har varit en speciell sommar med allt vad det inneburit av restriktioner för att hålla nere spridningen av Corona-viruset vilket bl a drabbat tävlingsarrangemang. Med max 50 deltagare så har i princip enbart små tävlingar kunnat genomfördes men genom zonindelning och in- och utslussning av aktiva har framför allt lopp på arena kunnat genomföras med relativt många deltagare.
     
     Åldersspann på 53 år
     Ett sånt exempel är Skånes DM på 800 m för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner som arrangerades på Heleneholms IP i Malmö den 20 augusti då inte mindre än 97 löpare – varav drygt en tredjedel var kvinnor – sprang två varv. 19 heat där aktiva från 13 till 68 år (medelålder 41) presterade tider från 1:58 till 3:46 i vad som var en härlig manifestation av rörelseglädje, folkhälsa och spring i största allmänhet.
     – Vi trodde på kanske femtio startande och att det sedan kom nästan dubbelt så många var verkligen över förväntan. Det finns helt klart ett behov av att tävla och vi når ut bra med inbjudan via Skånes Friidrottsförbund, säger Sebastian Persson som arbetar på Heleneholms IF:s kansli.
     
     Tre timmar med in- och utslussning
     Det finns en omfattande veteranlöpningsverksamhet i Skåne och till de mest aktiva föreningarna hör IS Göta i Helsinborg och Björnstorps IF men även Heleneholms IF.
     – Tävlingen höll på i tre timmar mellan kl 18 och 21 och det fungerade bra även om vädret inte var det bästa. Det krävs lite fler funktionärer för att slussa in och ut löparna men eftersom det enbart handlade om löpning, och inga teknikgrenar, så var det relativt lättarrangerat.
     – Alla uppmanades ange årsbästa eller trolig sluttid i anmälan och sedan seedade vi utifrån det oavsett ålder och kön, säger Sebastian som själv har ett personligt rekord på 1:57 och hade tävlat själv om han inte behövts i sekretariatet.
     
     Fem löpare inom fyra tiondelar
     Mer än halva alfabetet gick åt för att namnge loppen ner till final S (!) och det saknades verkligen inte spänning. I I-finalen ledde löparprofilen från IS Göta, BG Nilensjö, 56, in på upploppet men i den jämna spurten passerade Ystads Caroline Norrsand, 35, och Björnstorps-löparna Lily Bosemark, 14, och Erik Olsson, 15. Till slut vann Caroline på 2:26.51 och de fem första kom i mål inom 42 hundradelar!
     
     Två sekunder från rekordet
     DM-vinnare blev IS Göta-löparna Michael Hansson, 1:58.69, och Sara Liljegren, 2:14.32, efter tuffa kamper om guldet. För tvåa slutade klubbkamraten Johanna Hofvendahl bara sekunden efter och trea Björnstorps Annika Faager, 44, som med 2:16.81 bara var två sekunder från sitt eget ett år gamla svenska K40-rekord.
     Och än är säsongen inte slut. Av SM-tävlingar återstår 10 km väg i Anderstorp den 10 oktober (seniorer, veteraner och 22-årsjuniorer) samt terräng i Vällingby 24-25 oktober (seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner).
     Resultat Skånes DM på 800 m
     /Jonas Hedman

Idrottens dag på fredag

SEP
24

Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.
     I år finns ett ökat fokus på de minst aktiva barnen. Idrottens dag ska inspirera till rörelse lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför är målet att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.
     Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med RF-SISU-distrikten på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Sammanlagt deltar minst 28 länder med olika evenemang.
     Läs mer på RF:s hemsida.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Nominera din förenings vardagshjälte

SEP
24

Idrotten bygger på många människors ofta ideella arbete och vi har turen att ha många av dessa eldsjälar inom friidrotten. Deras arbete är alltid otroligt värdefullt men frågan är om deras inte är extra viktig i år, när många verksamheter har det tufft. Därför vill vi hylla någon person som gör betydande insatser i friidrottens vardag.
     Finns friidrottens vardagshjälte i din förening? Då vill vi veta det! Nominera personen till priset Friidrottens Vardagshjälte senast den 8 november. Priset, som introducerades förra året, delas ut av Svensk Friidrott och Textilia och innebär, förutom äran, ett ekonomiskt bidrag på hela 30.000 kr. Vinnaren avslöjas i slutet av november.
     Läs mer om priset och hur du nominerar här.
     /Frida Lindström

Många spännande föreläsningar under Certifierad coach-utbildningen i helgen.

Många spännande föreläsningar under Certifierad coach-utbildningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Certifierad coach-utbildning i helgen

SEP
23

I helgen genomfördes den näst sista helgen av Svensk Friidrotts högsta tränarutbildning, certifierad coach.
     Föreläsare under utbildningen var Henrik Gustafsson från Karlstads Universitet. Henrik pratade om hållbart ledarskap. Henrik jobbar bland annat med Daniel Ståhl i SOKs regi.
     Tränarna Erik Johansson och Ulf Karlsson pratade och hade praktik om 400 m häck. Även Svensk Friidrotts Generalsekreterare Stefan Olsson var med och föreläste.
     Utöver gästföreläsare ansvarade PC-ansvariga Sprint/Häck Torbjörn Eriksson, Hopp, Anders Möller och Mångkamp Sofia Jäger Stenberg
     för att hålla ihop övriga programdelar med många olika gruppdelar.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 23.9 - 30.9

Truppen till VM Halvmaraton
VM Halvmaraton i polska Gdynia flyttades i våras f...

In Memoriam: Ulf Agrell
Ivar Söderlind, ordförande i Veterankommittén, ber...

Reprisen av Lidingöloppet ute
I spelaren ovan kan ni ta del av lördagens sän...

Ett annorlunda Lidingölopp
I över ett halvt sekel har Lidingöloppet varit så ...

M 15 km: Samuel vs Samuel
Bland männen representerades den nationella eliten...

Jonathan & Alice snabbaste juniorer
Lidingödagen inleddes med två 10 km-lopp för tonår...

Doha: Mondo vann - Khaddi nästpers!
Efter att ha jagat 6.15 hela sommaren lyckades Mon...

Högklassigt startfält till Lidingöloppet
- Se allt live på Friidrottskanalen.se

Inget motionslopp i år. Men vi får dock se rafflan...

”Kommer göra vad vi kan för att göra
terräng-SM till bästa upplagan hittills”

SM Terräng i Vällingby sista helgen i oktober blir...

Sundströmsprojektet: Utvecklingsträff
i helgen: ”Viktig del i vår verksamhet”

Förra helgen hölls en utvecklingsträff för de mede...

På TV fredag kväll:
Mondo & Khaddi hoppar i Doha

Den 17 april var det tänkt att Doha skulle ha öppn...

97 löpare på 800 m i åldern 13-68 år
Det har varit en speciell sommar med allt vad det ...

Idrottens dag på fredag
Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsf...

Nominera din förenings vardagshjälte
Idrotten bygger på många människors ofta ideella a...

Certifierad coach-utbildning i helgen
I helgen genomfördes den näst sista helgen av Sven...

Förra veckan
Veckan 16.9 - 23.9

Certifierad coach-utbildning i helgen
Emil snabbast på 10000m på 30 år
Löprundan 23-24 oktober
Lansering av Trappans Dag 22/9
Castorama i halvtid: Rekordens vecka
SM-pokalen:
Malmö AI knappar in på Hässelby

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

Mondo historisk - har nu hoppat
högst genom tiderna ute och inne

Mondo och Kinsey i Diamond League
i kväll - så följer du tävlingen live

Utvärdera Kraftmätningen 2020
Klartecken för ännu en SM-tävling
Khaddi Sagnia krossade perset i
Zagreb - närmar sig sju meter

Två veckor sedan
Veckan 9.9 - 16.9

Klartecken för ännu en SM-tävling
Khaddi Sagnia krossade perset i
Zagreb - närmar sig sju meter

Nio (!) svenskar tävlar i Zagreb i kväll
Ljungberg femma genom tiderna
Virtuella lopp – Webbinarium
med Svensk Friidrott & RaceOne

Jesper matchade världsmotstånd i
Berlin: "Aldrig känts så bra innan"

Upplev Stafett-SM igen
Stafett-SM:
Se lördagens sändning i efterhand

Förbundsårsmötet ajournerat till senare datum
Svensk Friidrotts Förbundsårsmöte
Följ årsmötet live här

Tio timmars stafettspänning väntar
Förtydligande:
Skoregler för veteraner

Nu öppnar ParaMe:
Den nya portalen för paraidrott

Uppdateringar om svenska och internationella mästerskap
Premiär för Run all around:
Tio pilotföreningar sökes