Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 16 januari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Totalpers direkt i årsdebuten för Oliwer Danielsson!

Totalpers direkt i årsdebuten för Oliwer Danielsson!
Foto: Deca Text & Bild

Airtime dag 3: Oliwer 7.38

JAN
15

Efter höjd onsdag kväll och kula torsdag kväll ägnades den tredje och sista Airtime2-kvällen i Friidrottens Hus primärt åt längd. Trots närvaro av landslagsmeriterade Andreas Carlsson och Kaiza Karlén var det Ullevis Oliwer Danielsson som stod för det bästa resultatet.
     Oliwer – som fyllde 19 för en knapp månad sedan – hade effektiva hopplängder klart över sju genom hela tävlingen och när han i sjätte och sista fick en bra plankträff uppmättes 7.38! Dvs 6 cm över uteperset och 31 cm över gamla inneperset.
     Förhandsfavoriten Andreas fick aldrig något riktigt lyft på sina hopp och blev tvåa slagen med 15 cm.
     För kvinnliga favoriten Kaiza Karlén var det plankträffen som inte ville infinna sig. Så även om hon i de knappa tramphoppen landade en bra bit bortom 6-metersmarkeringen skrevs hennes officiella slutresultat till 4.25 från en genomspringning. Segern i stället till Mölndals Emilia Hammarström på inneperset 5.93.
     Alla resultaten
     / A. Lennart Julin

Sön: sprinttävling i Friidrottskanalen

JAN
15

På söndag 15:30-18:30 ser ni Henrik Larsson, Khaddi Sagnia, Thobias Montler, Irene Ekelund, Tilde Johansson mfl. göra upp i Sprintutmaningen i Friidrottens Hus i Göteborg. Ni ser allt live på Friidrottskanalen.se.
     Köp sändningen här.

Efter skadebekymmer förra vintern är Henrik Larsson nu helt tillbaka, och i god form.

Efter skadebekymmer förra vintern är Henrik Larsson nu helt tillbaka, och i god form.
Foto: Deca Text & Bild

Henrik Larsson vill ta nästa kliv under
OS-året: ”Är i bättre slag än 2019”

JAN
15

På söndag gör Götas Henrik Larsson säsongsdebut på Sprintutmaningen i Friidrottens Hus. Sprintern utmärkte sig väldigt tydligt 2019 med flera lopp nära svenska rekordet på 100m och ett U23-EM-guld i Gävle – något han håller som sin största framgång.
     Men 2020 var ett tuffare år för Henrik, som fick ryggproblem under vintern och kunde knappt tävla under innesäsongen. Han var tillbaka helt i somras, men var inte redo att fullt hantera belastningen vid högsäsong.
     
     Siktar mot IEM i mars
     Men nu har det gått en höst och en halv vinter med bra träning, och nu blickar Henrik först och främst mot innesäsongen och framförallt inomhus-EM i polska Torun i mars.
     - Allt som allt var det tur i oturen att 2020 blev som det blev, eftersom det knappt fanns några större tävlingar. Nu har träningen rullat på bra hemma i Karlstad, egentligen hela tiden sedan SM i Uppsala. Så det känns mycket bättre nu än vid den här tiden förra året, säger han två dagar innan säsongsdebuten.
     
     "Är i bättre slag än 2019"
     Träningsresultaten Henrik visat under vintern verkar lovande, och ger en indikation på en spännande säsong:
     - Jag är i bättre slag än 2019, om man tittar på mina värden i kraftutvecklingstesterna. Men sen ska det översättas i löpning också, det tar tid att sammanfoga och översätta styrka till bättre tider. Det är kanske inget som händer första loppet. Men 2019 och 2020 öppnade jag på 6.71-6.72 så kan jag slå det på söndag är det lovande, säger han.
     
     Vill ta lärdom av IEM 2019
     Nu hoppas Henrik vara i toppform lagom till inomhus-EM i början av mars – något han tycker han misslyckades med till IEM i Glasgow 2019.
     - IEM är huvudmålet, absolut. Jag hade lite oflyt 2019, jag fick formtoppen till ISM i Norrköping och gjorde 6.60 där (hans nuvarande pers). Men sen åkte jag ut på 6.69 i semin i Glasgow, och finalen vanns på just 6.60. Så det var lite surt. Men nu kommer jag lägga upp träningen lite annorlunda, med den erfarenheten i bagaget.
     Till sommaren siktar Henrik för fullt mot OS, och U23-EM i Bergen – där han hoppas försvara sin titel på 100m.
     Ni ser Henrik Larssons säsongsdebut på söndag på Friidrottskanalen, som sänder live från Sprintutmaningen i Friidrottens Hus. Sändningen kostar 49 kronor. Till sändningen
     Fullständig startlista
     /Gustav Orbring

IJSM och IUSM 2021 ställs in
- ISM planeras genomföras

JAN
15

Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) beslutade vid ett extrainsatt möte igår kväll att SM-tävlingarna för juniorer och ungdomar vintern 2021 ställs in. Eftersom de allra flesta aktiva i 15–22-årsåldern inte har tillgång till möjligheter att varken träna eller tävla i nuläget saknas förutsättningar att genomföra rättvisa och värdiga mästerskapstävlingar för dessa åldersgrupper.
     
     Elitidrott undantas fortfarande
     Regeringens och myndigheternas undantag från de allmänna råden gällande elitidrott gör det möjligt för elitaktiva på seniornivå att träna och tävla under inomhussäsongen. Därför fortsätter planeringen inför vinterns SM-tävlingar för seniorer (mångkamp i Örebro 30–31 januari, övriga grenar i Malmö 19–21 februari). Arrangörerna kommer att få vidta ett antal olika åtgärder för att begränsa riskerna för spridning av coronasmitta. Inom kort kommer en medicinsk delegat för ISM i Malmö att utses, som får uppgiften att stötta Malmö AI i planering och genomförande av mästerskapet.
     Svealandsregionens styrelse fattade tidigare i veckan beslut om att låta TAK:s beslut om JSM- och USM-tävlingarna vara vägledande för regionens inomhusmästerskap för 13- och 14-åringar. Detta innebär alltså att även Svealandsmästerskapen ställs in vintern 2021.
     /Daniel Bergin & Gustav Orbring

Spårvägens Sebastian Löschner är en av de svenskar som tränar och tävlar i USA, närmare bestämt på University of South Alabama i den amerikanska södern. Bilden är från Landslagsutmaningen i Söderhamn i somras där han var fyra i diskus.

Spårvägens Sebastian Löschner är en av de svenskar som tränar och tävlar i USA, närmare bestämt på University of South Alabama i den amerikanska södern. Bilden är från Landslagsutmaningen i Söderhamn i somras där han var fyra i diskus.
Foto: Deca Text & Bild

Några som bor och tävlar utomlands?

JAN
15

För att vi ska kunna hålla en bra kvalité på resultatservice och statistik tar vi gärna emot information om vilka svenskar som bor och tävlar utomlands. T ex brukar flera studera, träna och tävla i USA och aktiva som nyligen lämnat Sverige av den anledningen vill vi förstås ha kännedom om. Saknar du något i årsstatistiken så får du också mer än gärna höra av dig. Mejla till samma adress som resultatlistor skickas till – resultat@friidrott.se.
     Det senaste om Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem på www.friidrottsstatistik.se finns att läsa nere i högerspalten under bilden på Daniel Ståhl.
     • Bra att veta om nya statistiksystemet
     • Har alla resultatlistor för 2020 skickats in?
     • Så prenumererar din förening på sin årsstatistik
     • Teckna en privatprenumeration
     • Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Jerringspriset: Rösta Duplantis!

JAN
14

På måndag 18 januari är det dags för idrottsgalan, som liksom allt annat kommer att hållas digitalt i år. Radiosporten delar ut det årliga Jerringpriset till den bästa svenska idrottsprestationen, och bland de nominerade finner vi Armand Duplantis, som mäktat med dubbla världsrekord och en obruten vinstsvit under 2020.
     Omröstningen via webben stänger 12.00 på måndag, men startas sedan upp igen 20.00 när galan inleds. Vinnaren av Jerringpriset utropas cirka 22.30.
     För att rösta finns följande alternativ:
     1. Webbrösta: Klicka här för att komma till webbröstningen.
     2. Ringa in: 099-906 02
     3. SVT:s DUO-app: Ladda ner appen.
     + Alla omröstningsalternativ
     
     Det är dock inte bara Armand Duplantis som kan kamma hem pris under galakvällen.
     Följande är nominerade i andra kategorier:
     Årets Manlige Idrottare: Daniel Ståhl, Armand Duplantis
     Årets Prestation: Armand Duplantis
     Årets Nykomling: Emil Millán de la Oliva
     Årets Ledare: Greg och Helena Duplantis, Karin Torneklint

     /Lukas Nordén

Nomineringsperioden förlängd: 25/1

JAN
14

Informationen från valberedningen har uppdaterats till följd av att det råder nya förutsättningar inför Förbundsårsmötet 2021 och det är viktigt att distrikt och föreningar nu tar del av detta.
     En ny avsägelse till förbundsstyrelsen har inkommit från Ellinor Stuhrmann som lämnar sin plats i förbundsstyrelsen i samband med årsmötet. Som tidigare meddelats ställer Maja Englund sin plats till förfogande och Karin Lundgren är åter tillgänglig för omval för en period om ett år.
     
     Förlängd nomineringsperiod
     Med anledning av dessa förändringar förlängs tiden för nominering till den 25 januari och föreningar och distrikt får därigenom ytterligare tio dagar på sig att bereda och meddela nomineringar. Detta gäller både till förbundsstyrelsen och till revisorsuppdragen. Nomineringar sker på samma sätt som tidigare meddelats och helst via e-post till valberedningens ordförande Anders Havdelin: anders.kullen.havdelin@gmail.com.
     + Uppdaterad information från valberedningen
     + Inkomna nomineringar
     /Hillevi Thor

Maja glider över 1.88 i första försöket.

Maja glider över 1.88 i första försöket.
Foto: Deca Text & Bild

Airtime höjd: Majas bästa på två år

JAN
13

Första kvällen av tre av ”Airtime 2” i Friidrottens Hus ägnades åt höjdhopp där huvudpersonen blev Örgrytes Maja Nilsson. Hon årsdebuterade med att flyga högt över 1.75, 1.78 och 1.81 i första och fortsatte med 1.85 med lätt darr i andra.
     Och det stannade inte där utan på 1.88 låg ribban – lätt gungande – kvar redan i första försöket. 1.88 är Majas bästa resultat sedan vintern 2019, dvs på två år. Däremellan kom en fotoperation hösten 2019 och ett återuppbyggnads 2020 där årsbästat stannade på 1.82.
     Lovande på ny pershöjd
     Efter 1.88 idag fortsatte Maja med tre försök på 1.91 – centimetern över det personliga rekordet – och både första och tredje försöken var bra om än inte riktigt nära.
     Tvåa i tävlingen blev GKIK:s Emma Söderström på 1.78 (nääära i sista på 1.81, som skulle ha inneburit nytt personbästa).
     * Alla resultaten
     / A. Lennart Julin

Khaddi Sagnia (säsongsdebut) och Thobias Montler tävlar båda i veckan i Göteborg.

Khaddi Sagnia (säsongsdebut) och Thobias Montler tävlar båda i veckan i Göteborg.
Foto: Deca Text & Bild

Så följer du friidrottens Elittävlingar
i veckan: Flera intressanta debuter

JAN
13

Den här inomhussäsongen kommer till största del utgöras av väldigt små, avskalade elittävlingar inom ramen för rådande restriktioner. Och redan i mitten av januari inleder ett flertal av våra främsta friidrottare sina säsonger på olika håll i Sverige.
     
     - Onsdag till fredag arrangeras Airtime#2 i Friidrottens Hus i Göteborg. I kväll väntar höjdtävling med bland annat Ellen Ekholm och Maja Nilsson. På torsdagen avgörs en kultävling och slutligen längd/tresteg på fredagen. Intressanta starter på fredag är bland annat Khaddi Sagnia och Andreas Carlsson som inleder sina inomhussäsonger.
     I högerspalten hittar ni startlistor, tidsprogram och liveresultat.
     Livestream för tävlingarna hittar ni här.
     
     - På lördag väntar den andra deltävlingen av tre av stavhoppstouren. Denna gång i Uppsala. I första deltävlingen tog norrmannen Sondre Guttormsen en fin seger på 5.66. Kan han utmanas av Melker Svärd Jacobsson som säsongsdebuterar? På damsidan försöker Linnéa Jönsson följa upp sin seger i första tävlingen.
     Tävlingen kommer livestreamas här.
     
     - På söndag väntar dubbla intressanta tävlingar i Göteborg respektive Uppsala. I Friidrottens Hus tävlas det i kort och lång sprint, samt häck. Thobias Montler, Henrik Larsson, Tilde Johansson, Lisa Lilja och Carl Bengtström kommer till start.
     I Uppsala arrangeras hopptävlingar i samtliga grenar. Bianca Salming, Fabian Delryd, Irene Ekelund och Malin Otterling Marmbrandt finns med i startlistorna.
     Fullständiga startlistor och tidsprogram hittar ni i högerspalt. Sprinttävlingen i Göteborg kommer sändas på Friidrottskanalen eller på arrangörens Facebooksida. Mer info kommer.
     /Gustav Orbring

Regelbokens 2021-utgåva är här!

JAN
13

Efter ett gediget arbete av redaktören Anna Palmerius är nu källan till kunskap om hur friidrottstävlingar i Sverige ska genomföras uppdaterad.
     Den nya regelboken kommer endast finnas tillgänglig att ladda ned som pdf-fil från friidrott.se, så den som vill ha en ”riktig bok” med aktuella friidrottsregler i handen får vänta till nästa uppdatering som är planerad till kommande årsskifte.
     
     Vad är nytt?
     Jämfört med upplagan från 2018 är bland annat följande uppdaterat i Tävlingsregler för friidrott 2021:
     • Nya regler gällande tävlingar för barn
     (C 6.7).
     • Ny text om trail- och bergslöpning
     (G 4.6).
     • Förtydligande om startrörelse och
     tjuvstart (F 4.3.10.1).
     • Ny regel om mixade lopp
     (F 4.1.6.1).
     
     • Ny text om funktionärsrollen Växlingschef
     (vid stafettlöpning på arena, F 5.13).
     • Återgång till 1 minut som maxtid att påbörja försök i teknikgrenar
     (H–I 4.4 samt J–P 4.3).
     • Möjlighet att ändra hopp- eller kastordning efter tre omgångar även i nationella tävlingar
     (J–P 4.1.1.1).
     • Bedömning av rotationskast vid ringens bakkant
     (L 4.3.6, M–N 4.3.3 samt P 4.3.4).
     
     Några regeluppdateringar har också med anläggning och utrustning att göra:
     • Ny hinderhöjd (83,8 cm) som är ny internationell standard i P17-klassen
     (F 1.5, F 2.3 samt F 4.14).
     • Markering av nollinje i höjdhopp
     (H 1.1.6).
     • Uppbyggda ansatsbanor för stav, längd och tresteg är numera tillåtna vid både utomhus- och inomhustävlingar
     (I 1.1.2.1, J 1.1.2.1 samt R 2.2.2 och 2.2.2.1).
     • Nya anvisningar om släggburens konstruktion
     (N 2.3).
     
     Regelboken innehåller också nya gränsvärden för maximalt tillåten sultjocklek på de skor som används vid tävling (F–P 3). Eftersom den internationella regeln om vilka skor som är tillåtna att tävla i ännu inte har fått sin slutgiltiga form måste regelboken på just denna punkt läsas tillsammans med de senaste anvisningarna på friidrott.se.
     /Daniel Bergin

Valberedningen meddelar inför Förbundsårsmötet

JAN
11

Inför valen vid Förbundsårsmötet 27-28 mars vill valberedningen nu lyfta två punkter.
     Karin Lundgren, som sedan tidigare hade valt att lämna sin ledamötesposition vid kommande Förbundsmöte, har nu bestämt sig för att kandidera för ytterligare ett år i styrelsen.
     Valberedningen vill också lyfta möjligheten för Svensk Friidrotts distriktsförbund(SDF) och föreningar att nominera lekmannarevisorer.
     Sedan tidigare har vi haft en ordinarie med en suppleant. Skaran utökas nu till två ordinarie med en suppleant.
     Nomineringstiden går ut nu på fredag 15 januari.
     + Inkomna nomineringar
     /Lukas Nordén

Nomineringar till SOK och RF

JAN
11

Den här tiden på året är inte bara en tid för nomineringar till Svensk Friidrotts styrelse utan även en period för nomineringar till olika nationella idrottsorganisationer. Förbundsstyrelsen har under hösten diskuterat eventuella nomineringar Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna (RF-SISU), som har gemensam styrelse och valberedning, inför Riksidrottsmötet 28-30 maj samt till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inför deras årsmöte 15 april och beslutat att göra nedanstående nomineringar.
     
     Johan Storåkers nomineras till SOKs styrelse
     Förbundsstyrelsen har beslutat nominera Svensk Friidrotts ordförande Johan Storåkers som ledamot till SOKs styrelse. Ann-Louise Skoglund var den senaste från Svensk Friidrott som tog plats i styrelsen men sedan hon avgick i början av 2010-talet har friidrotten inte haft någon representation i styrelsen och möjligheterna får därför anses möjligheterna goda i detta skede. Noteras kan att Stefan Holm sitter i SOKs styrelse sedan 2008 på ett mandat från Internationella Olympiska kommittén. En mandatperioden som löper ut till sommaren. Carolina Klüft har även en plats i SOKs Aktivas kommitté.
     
     Fortsatt stöd till sittande ordförande och ledamöter i RF-SISU

     Till Riksidrottsmötet i maj har styrelsen beslutat att nominera Björn Eriksson som ordförande (omval) i Riksidrottsstyrelsen. Björn var ordförande i Svenska Friidrottsförbundet 2014-2015 och har sedan 2015 varit ordförande i RF-SISU. Vidare har nomineringar lämnats in på Johan Storåkers som ledamot i RF-SISUs valberedning (omval), Sverker Nilsson som ledamot i Dopingkommissionen (omval) samt Stefan Norell som ersättare till särskild revisor för Dopingkommissionen (omval). Toralf Nilsson, som valdes in i Riksidrottsstyrelsen 2019 har två år kvar på sin mandatperiod.
     /Hillevi Thor

Götalandsmästerskapen ställs in

JAN
11

I slutet av förra veckan kom beskedet om att Götalandsmästerskapen 13-14 år ställs in. Tävlingen skulle arrangerats 20-21 mars i Göteborg. Representanter från styrelsen i Götalandsregionen och arrangörsklubben IFK Göteborg har gemensamt valt att ställa in årets tävling på grund av den fortsatt höga smittspridningen samt på grund av de svårigheter ungdomarna haft i att få till träning inför mästerskapet.
     + Information om Götalandsmästerskapen
     + Status och arbetsläge för mästerskap 2021
     /Frida Hogstrand

Lisa Lilja (bana 4) ledde 60m-finalen länge men blev precis före mållinjen upphunnen och passerad av Elvira Tanderud.

Lisa Lilja (bana 4) ledde 60m-finalen länge men blev precis före mållinjen upphunnen och passerad av Elvira Tanderud.
Foto: Deca Text & Bild

Snabba sprintlopp i Göteborg

JAN
10

Idag var det premiär för "Svenska Sprintutmaningen" i Friidrottens Hus och de aktiva tog väl vara på tillfället med inte bara svenska årsbästan utan också personliga rekord:
     * Thobias Montler demonstrerade vässad snabbhet med dubbla 60m-pers: 6.84 i försöken följdes av 6.82 i finalen.
     * Petter Gustafsson (ny i Örgryte) fixade efter 15 tidigare lopp på 8.02-8.09 äntligen "dröm-8". Och det inte bara en gång utan två gånger: Först 7.94 - sedan 7.98.
     * Ymers Julia Wennersten öppnade sitt 2021 med att putsa bort 6 hundradelar från 60m häck-perset ned till 8.39.
     På kvinnliga 60m slätt klarade sig Irene Ekelunds veckogamla svenska årsbästa 7.43. Men Ulleviduon Elvira Tanderud och Lisa Lilja duellerade ned till 7.56 resp 7.59, vilket innebar nästpers för Elvira och nytt pers (med 0.02) för Lisa.
     Arrangörens resultatsida
     Nästa deltävling av Sprintutmaningen går om en vecka (söndag 17 januari) på samma plats!
     / A. Lennart Julin

Sprintutmaning pågår i Göteborg

JAN
10

Dagens elittävling är Sprintutmaningen i Göteborg.
     Tävlingarna började 15.30 och beräknas pågå till ca 18.30 med ett "luftigt" tidsprogram.
     * Live-resultat
     * Live-streaming
     / A. Lennart Julin

Årets första svenska över fyra meter.

Årets första svenska över fyra meter.
Foto: Deca Text & Bild

Stavtouren: Sondre & Linnea vinnare

JAN
09

Sondre Guttormsen stod på lördagen i Friidrottens Hus för säsongens hittills högsta stavhopp i världen - 5.66!
     Det var vid den första deltävlingen i vinterupplagan av Stavhoppstouren som norrmannen bjöd på felfri hoppning 5.30 - 5.50 - 5.66 innan det blev tre rivningar på 5.74, centimetern över hans eget norska inomhusrekord.
     Den kvinnliga tävlingen vanns av Helsingborgs Linnéa Jönsson som var ensam om att klara 4.06.
     Nästa deltävling i touren går om precis en vecka, dvs nästa lördag - 16 januari - i Uppsala.
     / A. Lennart Julin

Här den 21 juni i somras i Helsingborg blev Viktor Gardenkrans vår bara 4:e nya 19-metare sedan 2004!

Här den 21 juni i somras i Helsingborg blev Viktor Gardenkrans vår bara 4:e nya 19-metare sedan 2004!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juni: Viktor Gardenkrans

JAN
09

Nya 19m-män i kula är något för oss i Sverige ganska sparsamt förekommande: På de 15 åren 2005-2019 var det faktiskt bara tre nya som tillkom. Så därför var det verkligt glädjande att vi i början på sommaren 2020 fick ytterligare påfyllning när Viktor Gardenkrans vid kasttävlingen i Helsingborg den 21 juni höjde sitt personliga rekord till 19.18.
     Att Viktor besatt potential att stöta långt var ingen nyhet: Som tonåring hade han 2010-2014 tagit hem inte mindre än nio SM-guld i kula i sin åldersklass, men sedan hade utvecklingen planat ut.
     2015-2018 pluggade Viktor på universitet i Arizona och det blev många tävlingar på ”17-och-något” men bara fyra gånger över 18. Den stagnationen i kombination med skador fick honom då att meddela att han bestämt sig för att avsluta friidrottssatsningen i och med att han sommaren 2018 skulle flytta hem till Sverige.
     Karriäromstart i Växjö
     Men kanske fanns där ändå en tanke någonstans i bakhuvudet om en omstart eftersom han flyttade till Växjö som ju är hemvist för kastarnas prestationscentrum. Mycket riktigt återvände inspirationen och redan 2019 kom att bli Viktors hittills bästa säsong med nya perset 18.50 och ytterligare sju tävlingar över 18.
     Vilket sedan visade sig ha varit bara början ty 2020 kom 18.89 som avslutning på innesäsongen och sedan alltså första ”dröm-19” redan i inledningen av utesäsongen.
     Det visade sig dessutom snabbt inte ha varit någon enstaka lyckträff utan när sommaren kunde summeras hade perset höjts ytterligare till 19.32 (på SM!) och 12 av 15 utetävlingar varit över fjolårsperset så att snittet på tio bästa tävlingarna skrevs till 18.92!
     SM-silver och Finnkampsdebut
     2020 blev också året med första seniormedaljerna (silver både inne och ute) och debuten i seniorlandslaget (bidrog till den svenska kultrippeln i Finnkampen genom att besegra bäste finländare med över halvmetern). Så nu är det inga problem med motivationen och Viktor – som fyllde 25 i somras – är ju faktiskt precis i början av de erfarenhetsmässigt bästa åren som kastare.
     Läs mer om Viktors resa som ledde fram till detta lyft 2020 i vår Månadens-intervju ”Jag tyckte jag var skyldig mig själv ett sista försök!”
     / A. Lennart Julin

Återstart för Månadens

JAN
09

När tävlingsverksamheten för juniorer och seniorer i våras stoppades p g a pandemin blev det också en paus för friidrott.se:s ”Månadens friidrottare” som annars rullat på i obruten följd i över 16 år sedan januari 2004.
     Tävlandet återstartades som bekant i mitten på juni och när vi nu återstartar ”Månadens” gör vi det förstås också fr o m juni. Det innebär att vi inledningsvis kommer att retroaktivt presentera namnen för juni till december 2020.
     Först ut nu alltså juni!
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 9.1 - 16.1

Airtime dag 3: Oliwer 7.38
Efter höjd onsdag kväll och kula torsdag kväll ägn...

Sön: sprinttävling i Friidrottskanalen
På söndag 15:30-18:30 ser ni Henrik Larsson, Khadd...

Henrik Larsson vill ta nästa kliv under
OS-året: ”Är i bättre slag än 2019”

På söndag gör Götas Henrik Larsson säsongsdebut på...

IJSM och IUSM 2021 ställs in
- ISM planeras genomföras

Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommit...

Några som bor och tävlar utomlands?
För att vi ska kunna hålla en bra kvalité på resul...

Jerringspriset: Rösta Duplantis!
På måndag 18 januari är det dags för idrottsgalan,...

Nomineringsperioden förlängd: 25/1

Informationen från valberedningen har uppdaterats ...

Airtime höjd: Majas bästa på två år

Första kvällen av tre av ”Airtime 2” i Friidrotten...

Så följer du friidrottens Elittävlingar
i veckan: Flera intressanta debuter

Den här inomhussäsongen kommer till största del ut...

Regelbokens 2021-utgåva är här!
Efter ett gediget arbete av redaktören Anna Palmer...

Valberedningen meddelar inför Förbundsårsmötet
Inför valen vid Förbundsårsmötet 27-28 mars vill v...

Nomineringar till SOK och RF
Den här tiden på året är inte bara en tid för nomi...

Götalandsmästerskapen ställs in
I slutet av förra veckan kom beskedet om att Götal...

Snabba sprintlopp i Göteborg
Idag var det premiär för "Svenska Sprintutmaningen...

Sprintutmaning pågår i Göteborg
Dagens elittävling är Sprintutmaningen i Göteborg....

Stavtouren: Sondre & Linnea vinnare
Sondre Guttormsen stod på lördagen i Friidrottens ...

Månadens i juni: Viktor Gardenkrans
Nya 19m-män i kula är något för oss i Sverige gans...

Återstart för Månadens
När tävlingsverksamheten för juniorer och seniorer...

Förra veckan
Veckan 2.1 - 9.1

Stavtouren: Sondre & Linnea vinnare
Månadens i juni: Viktor Gardenkrans
Återstart för Månadens
Apropå skidor och löpning
Helgens elittävlingar
Förändringar i Ungdomsrådet
Januarimångkampen dag 2
Nominera till Förbundsstyrelsen!
Har alla resultatlistor skickats in?
Januarimångkampen dag 1
Mångkampen pågår!
Hur bra var Khaddis 2020?
Onsdag-torsdag: Mångkamp i Norrköping live på facebook!
Axelina ny trea genom tiderna!
Nominera Årets Sportförälder 2020
Castorama 2020 – Lagtävlingen

2021 års första årsbästan
Castorama 2020 - en stark årgång
Poddens årssummering del 2 uppe

Två veckor sedan
Veckan 26.12 - 2.1

2021 års första årsbästan
Castorama 2020 - en stark årgång
Poddens årssummering del 2 uppe
Hur snabbt gick Kalles slutrunda?
Sylvester i Madrid: David 10:a
Nu har vi trettio ”fullskaliga” hallar!
Dubbla svenska världsårsbästa – igen
ISM mångkamp flyttar till Örebro
Kompensationsstöd: Q3 klart,
snart öppnar ansökan för Q4

Först friidrott sedan meteorologi
Nomineringstiden pågår:
Viktigt period för att påverka

Dags för stavhoppstour inomhus!
Podden summerar friidrottsåret
Årets nya Stora Grabbar/Tjejer