Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 30 mars 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

MAR
30

Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på styrelsemötet fredagen 27 mars att utse Tjalve IF Norrköping till arrangör för Friidrott-SM 2022. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.
     - Styrelsen hade ett ärofyllt uppdrag att utse arrangör för friidrotts-SM 2022 då både Norrköping och Varberg visat på stort driv och har erfarenhet av större, välarrangerade evenemang. Beslutet var dock enhälligt att tilldela Tjalve IF Norrköping arrangörskapet, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svensk Friidrott och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Över 100 år sen sist
     Under Friidrotts-SM förväntas runt 700 toppidrottare åka till Norrköping för att göra upp i 36 individuella grenar för kvinnor och män. Norrköping har arrangerat ett helt Friidrotts-SM en gång tidigare, då på Idrottsparken 1906.
     - Det här betyder väldigt mycket både för oss som förening men också för staden och för hela regionen och vi behöver verkligen positiva nyheter kring idrotten just nu med tanke på coronaviruset. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här kommer att ge oss chansen att visa upp friidrott när den är som bäst. Det kommer också att väcka intresset hos många ungdomar och få talanger att satsa vidare. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra ett fantastiskt friidrotts-SM 2022, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve IF Norrköping.
     
     Stor evenemangserfarenhet hos både förening och stad
     Tjalve IF Norrköping har god mästerskapsvana genom att de under de senaste åren arrangerat bland annat inomhus-SM och Lag-SM. I tillägg är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla förbundets krav för en SM-arena.
     - Tjalve IF Norrköping är en förening som under flera års tid förberett sig för uppgiften att arrangera friidrotts-SM. Norrköping är också en aktiv idrottsstad som värnar idrott och kultur och har varit värdar för idrottsevenemang såsom O-ringen och SM-veckan de senaste åren, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Välkomnar fler evenemang i Varberg
     - Folksam Grand Prix-tävlingen på Påskbergsvallen i somras blev på många sätt en succé, välarrangerat, mycket publik och härlig atmosfär. Svenska friidrottseliten vill verkligen återvända dit! Så jag både hoppas och tror att Varberg och Varbergs GIF kommer tillbaka med nya ansökningar och ser fram mot ett fortsatt gott samarbete, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Doha-återblick: Vädrets makt!

MAR
29

Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt före tävlingsstart och det blev inte direkt lugnare när den första dagens kvinnliga mara visade sig bekräfta alla farhågor.
     Ja, bilderna som kablades ut över världen var så uppseendeväckande att de resulterade i ett närmast på-stående-fot beslut om att flytta landsvägsgrenarna på kommande OS 2020 från högsommarheta Tokyo till förhoppningsvis svalare Sapporo.
     Ett beslut som långtifrån alla gillade, dels protesterade värdstaden Tokyo mot att bli ”bestulna” på ”nationalgrenen” marathon, dels protesterade ett antal elitaktiva mot att bli ”bestulna” på upplevelsen att vara en del av den unika gemenskap över idrottsgränserna som ett OS innebär.
     Beslutet står dock fast och även om OS numera blivit skjutet på framtiden har IOK-folket varit tydligt med att flytten av marathon (och gång) till Sapporo gäller även nästa år.
     Men hur ”allvarligt” var egentligen vädret för landsvägsfolket I Doha?
     I vår analysartikel ”Hur tufft var det egentligen i VM-marorna?” har vi tittat närmare på siffrorna och funnit att svaret är mer komplext och delvis smått överraskande!
     / A. Lennart Julin

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”

MAR
28

Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet för att ytterligare kunna utvecklas som tränare och ledare.
     Tony, 57, kommer från Aarevaara i Pajala kommun 23 mil norr om Haparanda och kom in i friidrotten som 16-åring 1979 där sprint och spjut var favoritgrenarna. Men han fattade snabbt intresse för tränar- och ledarrollen och var verksam i Haparanda SKT i 38 år fram till 2017 då han bildade HaparandaTornio TFC där han är tränare idag.
     Bland hans adepter märks stavhopparen Elias Palo, höjdhopparen Jani Suhonen, och mångkamparen Martin Mella. Elias, född 1981, tog SM-silver i Borås 2013 och har ett personligt rekord på 5.10, Jani, född 1973, gjorde 2.07/2.12i som 18-åring i början av 1990-talet och Martin tre seniorlandskamper i tiokamp med 7.214 som personbästa.
     
     ”Mina föräldrar skjutsade mig nio mil”
     För Tony var det i ungdomsåren fotboll som gällde innan satsningen fick ett abrupt slut.
     – Jag spelade i en gränsserie med både svenska och finska lag och skulle 16 år gammal byta klubb från en i division fyra till en i division tre. Men de kom inte överens så jag blev ett ettårsfall och då slutade jag, säger Tony.
     Finska föreningen Pellon Ponsi hade de sett att han var snabb och så kom det sig att han började träna friidrott med dem.
     – Mina föräldrar skjutsade mig de nio milen och det var inga större problem eftersom det inte var så mycket trafik. Men jag tävlade för Kaunisvaara IF i Sverige.
     Som bäst gjorde Tony 7.37/7.1m på 60 m, 11.56/11.1m på 100 m och 49 meter med 600 g-spjutet i ungdomsåren. Intresset för tränar- och ledarrollen tog över och 1983-1985 gick han Forsa Folkhögskola i Gästrikland med friidrottsinriktning. Det följdes senare av GIH-studier.
     –1992 kom jag in på friidrottstränarutbildningen i Stockholm men valde ändå Idrottslärarlinjen på GIH i Örebro för att skapa bästa möjligheterna för jobb. Sedan dess har jag arbetat som idrottslärare och fritidstränare i friidrott.
     
     Klubböverskridande samarbete
     Genom åren har Tony också lagt mycket tid på tävlingsarrangemang och var bl a med och genomförde Aspen Athletics Games i Aspenhallen under 20 år med start 1996.
     – Jag försöker överlåta styrelsearbetet åt andra för att kunna ta hand om de aktiva och jobba med tävlingar.
     Tony ansvarar idag för fem egna aktiva i HaparandaTornio TFC och hjälper ytterligare några i andra föreningar.
     – Vi har ett bra samarbete med Kalix FI och finska Veitsiluodon Kisaveikot.
     
     Aspenhallen betyder mycket
     Att det kan vara kallt i en ort som Haparanda, som ligger på finska gränsen högst upp i Bottenviken, vet de som var med på ISM-IUSM i Aspenhallen 1988. Då låg kvicksilvret kring -20° de första två dagarna och -30° på söndagen.
     – Men det händer också att det är riktigt kallt. En gång när jag, Elias och hans mamma skulle åka till Vasa och tävla så var det -45°. Att bilen ens startade var märkligt och när den gjorde det hade vi bra fart, lite för bra faktiskt och blev stoppade av polisen som var ute och jobbade trots den låga temperaturen!
     Aspenhallen invigdes 1986 och har ett banvarv på 175 meter och är viktig för friidrotten i Haparanda med omnejd.
     – Idag den 28 mars har vi fortfarande en meter snö och det är halt med issörja så det går inte att springa ute. Det kan vi normalt inte göra förrän i början av maj men sedan går det fort och i slutet på maj är det ofta varmt.
     – Efter höstvilan brukar vi dra igång träningen i början på oktober och en månad senare kommer snön. Så vi brukar köra snöpulsning några veckor innan vi flyttar inomhus.
     
     Vad är det bästa med att vara tränare?
     – Att få komma till träningen varje dag och träffa förväntansfulla ungdomar. Att få hjälpa dem i utvecklingen inte bara fysiskt utan även kunskapsmässigt. Men också att få träffa andra tränare och diskutera med dem. Det är utvecklande, inte minst de på andra sidan gränsen, avslutar Tony.
     Läs även intervjun med stavhopparen Elias Palo (oktober 2012) som Tony tränade från 14 års ålder och resten av karriären.
     • Intervjun med Johanna Vikström som också fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     /Jonas Hedman

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.
Foto: Deca Text & Bild

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

MAR
28

Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därför är det extra kul att konstatera att tränarna Johanna Vikström, Växjö, och Tony Kumpula, Haparanda, fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     Stipendiet är för vidareutbildning som tränare.
     Johanna Vikström, 32, kommer från Tumba söder om Stockholm och fick sin friidrottsliga fostran i Huddinge AIS där diskus var favoritgrenen. Efter att ha avslutat den egna satsningen 2011 fokuserar hon sedan 2013 på tränarrollen och bor sedan hösten 2018 i Växjö där hon ingår i Prestationscentrum kast.
     – Jag är verkligen glad för stipendiet som bidrar till att jag kan fortsätta utvecklas som kasttränare, säger Johanna som är tränare för bland annat kulstötarna Frida Åkerström och Viktor Gardenkrans samt diskuskastaren Emma Ljungberg.
     – Jag har alltid gillat tränar- och ledarrollen och när jag slutade som aktiv märkte jag hur mycket jag saknade friidrotten. Så jag gjorde en tränarsatsning som ledde till att jag för 1,5 år sedan flyttade till Växjö.
     
     En fantastisk friidrottsmiljö
     Inom ramen för Athletic Development Center Växjö (ADC) kan man studera i en miljö anpassad för friidrottssatsning och bland de som gjort/gör det märks Angelica Bengtsson, stav, Fanny Roos, kula, och Jakob Gardenkrans, diskus.
     I Växjö finns även Svensk Friidrotts prestationscentrum (PC) för kast som drivs i samarbete med Växjö kommun.
     – Svensk Friidrott, Linnéuniversitetet och Växjö kommun är grunden i den fina friidrottsmiljö som finns här och vi har även ett Riksidrottsgymnasium för friidrott där jag numera jobbar halvtid, säger Johanna som övrig tid är personlig tränare åt kastare.
     Hon har ett nära samarbete med Anders Axlid, grengruppschef för kast, och Vésteinn Hafsteinsson som är tränare för bland annat diskusvärldsmästaren Daniel Ståhl.
     
     Framgångar för Frida, Viktor och Emma
     Johanna är fystränare åt kulstötaren Frida Åkerström, Hässelby SK, sedan 2016 och sedan 1,5 år tillbaka har hon helhetsansvaret. Frida blev på Finnkampen 2018 femte svenska över 17 meter (17.11) och satte i vintras inomhuspers med 17.06.
     Det gjorde även Viktor Gardenkrans, Athletics 24Seven SK, som med 18.89 tog ISM-silver hemma i Växjö. Emma Ljungberg, Spårvägen, gjorde i somras sin bästa säsong hittills toppat med personliga rekordet 55.15 som placerar henne elva genom tiderna i Sverige.
     – Växjö har en väldigt komplett friidrottsmiljö med Tipshallen där vi kan kasta diskus inomhus samt fina förutsättningar på Arenastadens kastpark. Dessutom flera bra tränare.
     – Det bästa med att vara friidrottstränare är att jag får jobba med mitt stora intresse. Jag tycker att det är viktigt att bygga relationer med mina aktiva för att få en helhetsbild som är viktig för att de ska kunna prestera så bra som möjligt.
     Läs även intervjun med Haparanda-tränaren Tony Kumpula.
     /Jonas Hedman

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.
Foto: Yannick Tregaro

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs

MAR
27

Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sitt 133:e verksamhetsår och har hopp som sin starkaste grengrupp. Det märktes tydligt på fredagseftermiddagen då man arrangerade KM i längd utan ansats i Friidrottens Hus i Göteborg med närmare femtio tävlande.
     Allra mest imponerade 20-årige trestegshopparen Tobias Carlryd som samlade sina sex hopp inom nio centimeter med lysande 3.41 i topp. Det var bara två centimeter från det sista officiellt godkända svenska rekordet som noterades av Göran Fredriksson 1965 innan grenen ströks från SM-programmet och den svenska rekordlistan.
     Men det hindrade inte att Tobias slog det 83 år gamla klubbrekordet i ÖIS med tre centimeter som tillhört sjufaldige SM-vinnaren Sigvard Nordman sedan 1937.
     – En lysande prestation av Tobias som nöjde sig med att tävla på 60 m och längd under inomhussäsongen p g a en krånglande fot. Men den här tävlingen arrangerade vi främst för att ha lite skoj i en tillvaro då vi alla känner oro och ängslan för spridningen av Corona-viruset, säger ÖIS-ledaren Pelle Crona som själv har ett personligt rekord på 3.11.
     – I Örgryte kommer 80-90 procent av intäkterna från arrangemang där många ställts in. Det är en tuff situation och vi är många som känner att det är jobbigt nu.
     
     Diskuskastaren Gustav imponerade
     Åtta man överträffade tre meter och bland dem märks diskuskastaren Gustav Liberg som med 3.22 nu satte personbästa för andra helgen i rad. I Växjö i söndags kastade han 59.58 i sin specialgren.
     IEM-trean i stav, Melker Svärd Jacobsson, nådde 3.14 och JEM-vinnaren på 400 m häck, Carl Bengtström, 3.03. Men han blev faktiskt inte bästa långa häcklöpare eftersom Jonathan Carbe åstadkom 3.12. Hur långt tränaren Yannick Tregaro resp ÖIS ordförande Christer Strand hoppade framgår av föreningens hemsida.
     Frågan är om längd utan ansats kan bli en riksomspännande inomhusvariant av höstens kastfyrkamp Castorama som lagtävling mellan landets alla föreningar?
     /Jonas Hedman

Hälsouppföljning för elitaktiva

MAR
27

Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpings Universitet och medicinska kommitténs ordförande Toomas Timpka kommer landslagsavdelningen under den kommande perioden att genomföra en hälsouppföljning bland friidrottens elitaktiva seniorer och äldre juniorer.
     Coronaviruset kan ge upphov till en luftvägsinfektion som yttrar sig med symptom av varierande svårighetsgrad och bland friska unga vuxna orsakar virusinfektionen vanligen ingen allvarlig sjukdom, men för en elitidrottare kan ett insjuknande medföra ett kännbart avbrott i träningsplaneringen. Idag har ett informationsmail om uppföljningen gått ut till berörda och de kan där läsa mer om tillvägagångssätt och praktisk hantering. Det är helt frivilligt att delta och kan avbrytas när som helst.
     /Hillevi Thor

Svensk Friidrott och RaceONE startar tillsammans upp virtuella lopp.

Svensk Friidrott och RaceONE startar tillsammans upp virtuella lopp.

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

MAR
27

Coronaviruset har ställt till det för många lopp under våren. Det är ännu oklart hur länge restriktionerna kommer att bestå och det innebär ett bakslag för både löpare och föreningar. För att stävja detta har Svensk Friidrott i ett samarbete med appen RaceONE tagit fram en tjänst som gör att lopp kan genomföras online!
     
     Det innebär att ni kommer att kunna erbjuda alla löpare som tränat ihärdigt med ert lopp som målsättning möjligheten att komma i mål. Samtidigt som ni som förening kan planera för befintliga och nya lopp på ett nytt sätt. Något som inte bara är extra viktigt just nu utan som också kan ge ytterligare möjligheter för framtiden.
     
     Enkelt och gratis för dig som arrangör
     I RaceONE kan man idag hitta lopp och följa deltagare och det är i den appen som tjänsten för virtuella lopp utvecklats.
     • Föreningen bestämmer upplägget för loppet, t.ex. vilken tid det ska vara öppet och vilken distans det ska ha.
     • Tjänsten är kostnadsfri för arrangören och arrangören kan själv bestämma hur anmälningsvillkoren ska se ut.
     • Deltagarna kan välja att springa loppet live med RaceONE-appen eller tracka sitt lopp med valfri gps-utrustning och sen ladda upp resultatet i efterhand.
     
     Fördelar för arrangörer

     • Loppet kan genomföras under valfri tidsperiod; då ditt lopp skulle ha genomförts eller annan.
     • Försäljningen av startplatser kan fortsätta som tidigare.
     • Deltagarna får en ny typ av löpupplevelse och intresset för loppet bibehålls.
     • Deltagarna inspireras att fortsätta träna och hålla motivationen uppe.
     • De negativa ekonomiska konsekvenserna för föreningen minskar och loppets varumärke kan stärkas.
     
     Ett virtuellt lopp ger många möjligheter
     • En kompensation till deltagare istället för att betala tillbaka en anmälningsavgift.
     • En back-up om ni är osäkra på om ert lopp kommer att kunna genomföras. Måste loppet ställas in kan anmälda deltagare föras över till det virtuella loppet.
     • Ses som en extra ”klass” till ett lopp, oavsett om kan komma att behöva ställas in eller inte.
     • En marknadsföringsaktivitet till ett lopp som ni planerar att genomföra längre fram på året.
     • En fristående aktivitet som kan ge ett ekonomiskt tillskott till föreningen, utifrån hur ni väljer att genomföra det.
     • Kan kompletteras på olika sätt för att skapa större värde; hashtags, utlottningar, diplom, medaljer, medlemsskap...
     
     Så funkar det
     Tjänsten öppnar 30/3 och arrangörssidan nås här. Mer information om uppstart och genomförande av virtuella lopp kommer att skickas ut. Svensk Friidrott och RaceONE
     erbjuder även två webbinarier om tjänsten.
     • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG HÄR
     • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG HÄR
     
     Sprid ordet, spring för loppen!
     Friidrottföreningarnas lopp är väldigt värdefulla:
     • En halv miljon starter/år, motivationsfaktor för folkhälsoviktig fysisk aktivitet
     • Intäktskälla för ideella föreningar
     Var med och sprid ordet, använd #springförloppen
     

     Kontaktperson RaceOne: Marlene Kanto, VD
     /Gustav Orbring, Jenny Sundqvist & Hillevi Thor

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

MAR
27

Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst besvärlig situation. Utöver ett allvarligt hälsoläge får det enorma ekonomiska konsekvenser.
     Det gäller naturligtvis även våra friidrottsklubbar.
     Vi befinner oss mitt i en period och årstid som vanligtvis innebär motionslopp och tävlingar i stort sett varje helg. Arrangemang som är förenat med viktiga intäkter, vilka i många fall kan vara avgörande för hela verksamhetsåret, men som tyvärr kanske måste ställas in eller skjutas på framtiden.
     
     Samtidigt finns det ingen annan rörelse som är lika stark och engagerad som den vi har inom idrotten.
     Tillsammans ska vi klara av det här.
     Tillsammans ska vi fortsatt kunna erbjuda inte minst barn– och ungdomar en sund och hälsosam fritid. Folkhälsomyndigheten påpekar också dagligen vikten av att de verksamheter vi bedriver ska fortgå i möjligaste mån och under kontrollerade former. All form av rörelse och fysisk aktivitet är av största vikt för folkhälsan, inte minst i den situation vi befinner oss i.
     
     Folkspels kampanj – en fantastisk möjlighet
     Vi är glada för att vi har starka och engagerade samarbetspartner i detta läge! Folkspel har tagit fram en kampanj som i rådande läge innebär en fantastisk möjlighet till en extra och viktig intäkt för er föreningar.
     För varje ny prenumerant av Sverigelotten bidrar Folkspel – utöver ordinarie behållning – med 200 kronor i bonus till önskad/utvald förening. Om ni till exempel rekryterar 100 prenumeranter som vill stödja er förening innebär det 20 000 kronor i bonus och utöver den ordinarie behållningen som är sex kronor per lott.
     
     Vi är fullt medvetna om att ni föreningar och ledare med era ideella insatser kommer att behövas mer än någonsin framöver och att det kommer att krävas ekonomiska stödåtgärder från många olika håll.
     Det här erbjudandet är dock en möjlighet att med omedelbar verkan skapa en intäkt.
     Tillsammans ska vi se till att ta oss ur det här.
     Tillsammans är vi starka.
     
     Till kampanjen:
     https://www.sverigelotten.se/prenumeration/stod-din-forening/
     

     PS 1: Folkspel bjuder dessutom på halva kostnaden för de första åtta lotterna. Du betalar endast 96 kronor (ordinarie pris 200 kr). Bidningstiden är tre månader.
     PS 2: Vill du bidra extra? Skicka då vidare till tio bra kontakter som kanske också vill vara med.
     
     Som ny prenumerant på Sverigelotten:
     Bidrar du med 200 extra kronor till din förening.
     Stödjer du din förening med sex kronor så länge du prenumererar.
     Får du dina Sverigelotter hemskickade.
     Får du premiumpoäng att handla för i Sverigelottens webshop.
     Har du möjlighet att bli miljonär.
     Notera att den som redan har en prenumeration inte kan teckna en ny, utan får be någon i bekantskapskretsen att stå för en angelägen handling. Prenumerationen sträcker sig över tre månader.

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig!

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig!
Foto: Ryno Quantz

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

MAR
27

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig. Som barn finns det olika sätt att tävla på och flera av tävlingsformerna går utmärkt att genomföra under ett träningstillfälle. Då får barnen öva på tävlingsmomentet i en miljö de känner igen och med deltagare de tränat med sedan innan.
     I Friidrottens tävlingar för barn har ett antal tävlingsformer tagits fram. Alla med egenskaperna om att kunna genomföras även i virustider som dessa:
     • Utomhus
     • Varierat underlag
     • Valfritt antal deltagare
     • Begränsad tid - tidsprogram på max 3 timmar.
     
     Nedan har vi listat tre tips:
     Öppet Hus:
     I en öppet hus-tävling får deltagarna välja vilka grenar de vill tävla i och hur många försök de vill göra i respektive gren. Du som förening väljer själv vilka grenar som ska finnas på programmet och hur länge ni vill hålla igång (max 3 timmar).
     Exempel: 60 meter häck, kula, längdhopp och höjdhopp.
     Alla deltagare får ett startkort de bär med sig under tävlingens gång där resultaten noteras ner.
     Läs mer om konceptet här
     Inspireras av Åhus
     
     Mångkamp
     För barn är trekamper eller fyrkamper ett utmärkt sätt att få in alla grengrupper under ett tillfälle. En mångkampstävling ska alltid innehålla de tre grengrupperna men våga testa olika varianter av grenkombinationer och involvera barnen i upplägget!
     Läs mer om tävlingsformen här
     Inspireras av IFK Växjö
     
     Kids’ Athletics
     I Kids' Athletics tävlar barnen lagvis i löpning, hopp och kast. Konceptet består av förenklade friidrottsgrenar som passar åldern 6 -11 år. Kids’ Athletics kräver inte att du som förening är van tävlingsarrangör eller att deltagarna tränar friidrott sedan innan.
     Lagen samlar poäng i enskilda grenar för att sedan avsluta med en gemensam uthållighetsgren.
     Läs mer om tävlingsformen här
     Inspireras av Huddinge AIS
     Har ni inte alla redskap? Improvisera och låt kreativiteten flöda!
     Har ni ingen längdhoppsgrop kan grenen enkelt göras om till stående längdhopp. Har ni inga häckar kanske det finns ett par kartonger liggandes på kansliet? Använd dem!
     Läs mer om Friidrottens tävlingar för barn.
     /Frida Hogstrand & Daniel Cortobius

Foto: Mikaela Wieslander Mayer

Foto: Mikaela Wieslander Mayer

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

MAR
27

Tävlingen VäxjöMångkampen lockar barn från stora delar av Småland och arrangeras av IFK Växjö. På grund av den rådande situationen med coronaviruset tog föreningen beslutet om att ställa in mångkampen.
     - Det var tråkigt, men givetvis ett viktigt beslut att ta, säger Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef i IFK Växjö.
     
     Klubben ser den fortsatta satsningen på rörelse och aktivitet som otroligt viktigt, speciellt i tider som dessa. De bestämde sig därför för att erbjuda de yngsta grupperna en trekamp, en tävling som endast genomföras inom den egna träningsgruppen.
     - Det som händer runt om i världen är svårt för alla. Så långt det går vill vår förening erbjuda träning och rörelse. Det är viktigt att något ska få vara ”som vanligt” för våra barn och ungdomar, det tror vi på, säger Mikaela.
     
     Trekamp för barn
     Träningsgrupper med åldrarna 7-11 år fick alla en manual om upplägget till trekampen och en fördelning av tider i hallen, detta för att minska antalet personer på samma plats.
     Deltagarna erbjuds en trekamp med 60m, längdhopp och kula på programmet där resultaten noteras ner i ett startkort. Alla som deltar får ett diplom och en medalj.
     - Då vi inte har många tävlingstillfällen för våra aktiva 7–11 år tyckte vi att det var väldigt tråkigt när tävlingen ställdes in. En minimångkamp inom den egna träningsgruppen kändes därför som en kul idé!
     Inför trekampen hjälper föreningens kansli till med redskap, medaljer och diplom medan tränarna i träningsgruppen ansvarar för att få ihop föräldrar som funktionärer.
     - Jag hoppas de aktiva och deras ledare tycker att upplägget fungerar bra så vi kan ha återkommande minimångkamper även när livet återgår till det normala, avslutar Mikaela.
     
     Föreningen tipsar:
     • Försök att fortsätta erbjuda träning för de aktiva så länge som det tillåter: dela upp i mindre grupper och träna utomhus
     • Hitta alternativa träningsformer! Testa övningar och moment som inte är exakt så som gruppen är van vid. Istället för teknikträning kan ni ut och jogga, köra stationsträning eller tipsrundeintervaller i skog eller på en lekpark/utegym
     • Låt kreativiteten styra!
     
     I Svensk Friidrotts nya Facebookgrupp Träningstips(a) har vi samlat tips och råd för hur träning kan bedrivas utan att den äventyrar den viktiga begränsningen av smittspridningen. Vad gör ni i er förening? Informera oss gärna i Träningstips(a)
     Läs mer

Tummarna upp för en helt otippad bronsmedalj!

Tummarna upp för en helt otippad bronsmedalj!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i december: Samrawit

MAR
26

Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landslagsdebuterat med en 23:e plats och när det i december var dags igen för henne att springa terräng-EM fanns det det anledning att tro på ett bättre utfall. Kanske t o m topp-10 om allt ville sig riktigt, riktigt väl?
     För formen hade stigit stadigt under sensommaren (bl a SM-guld 10000m och Finnkampsseger 5000m) och hösten (dubbla SM-guld i terräng). Fast efter att Samrawit känt sig småkrasslig i veckan före sträckte sig inte ens egna tränaren Ulf Fribergs förhoppningar före start längre än till topp-20.
     Så inte undra på att t o m Samrawit själv såg smått chockad ut när hon spurtade mot mål och insåg att hon skulle bli bronsmedaljör eftersom hon före sig hade bara Turkiets Yasemin Can och Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal.
     En högst otippad medalj som gjorde Samrawit till friidrott.se:s ”Månadens” för december 2019 eftersom den till fullo uppfyllde kriterierna om att vara "positiv, glädjande och gärna också överraskande”.
     Läs vår Månadens-intervju ”EM-bronset är min största framgång hittills” med Samrawit!
     / A. Lennart Julin

Justerat upplägg av Kraftmätningen

MAR
26

Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covid-19 görs justeringar i upplägget för våren/sommarens kvaltävlingar i Kraftmätningen.
     Årets kvalomgång genomföras lokalt, med ett eller två lag vid varje tillfälle. Vi uppmanar därför de lag som vill kvala in till Kraftmätningens final att göra det på hemmaplan.
     De föreningar som vill arrangera en kvaltävling ska anmäla datum och plats för kvaltävlingen till frida.hogstrand@friidrott.se senast 1 maj. Anmälan ska också innehålla uppgift om vilken/vilka klubbar som deltar i varje tävling.
     Efter avslutad tävling (helst redan på tävlingsdagen) skickas resultatlista med sammanställning av poäng in Frida Hogstrand.
     I nuläget hoppas vi att finalen ska gå att genomföra enligt plan i slutet av augusti. Vi ber er hålla er uppdaterade på Svensk Friidrotts informationssida gällande råd och riktlinjer för friidrotten utifrån läget med Coronaviruset: https://www.friidrott.se/forbundsinfo/corona.aspx
     Klicka här för mer information
     /Frida Hogstrand och Daniel Bergin

U18-EM och U20-VM skjuts upp

MAR
26

Sommarens dubbla internationella juniormästerskap kommer inte äga rum, åtminstone inte denna sommar. U18-EM i Rieti, Italien hoppas europeiska förbundet gång under 2021 tidigast. Även U20-VM i Nairobi, Kenya skjuts upp. World Athletics återkommer med nytt datum längre fram.
     /Gustav Orbring
     

Göteborgsvarvet skulle arrangerats 16 maj, men så blir inte fallet.

Göteborgsvarvet skulle arrangerats 16 maj, men så blir inte fallet.
Foto: Deca Text & Bild

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

MAR
26

I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tvingats ställa in tävlingar under våren. Göteborgsvarvet och Premiärmilen är två exempel. Detta drabbar de arrangerande föreningarna stort. Att få in intäkterna från lopparrangemangen är en förutsättning för att många föreningar ska få verksamheten att gå runt.
     
     "Var en hjälte - begär inte pengarna tillbaka"
     Därför har nu sajten marathon.se startat kampanjen Rädda min idrott, med syfte att informera om den kris som det innebär för idrottsrörelsen. I kampanjen ingår också en uppmaning till alla löpare som redan har betalat in startavgiften för lopp som inte blir av.
     ”Var en hjälte för svensk idrott och för folkhälsan genom att inte begära pengarna tillbaka för ditt inställda eller uppskjutna evenemang”, lyder budskapet.
     Vill ni veta mer om kampanjen och hur ni kan hjälpa till att sprida budskapet – gå in på raddaminidrott.se.
     /Gustav Orbring

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

MAR
25

Sedan tidigare står det klart att VM i halvmaraton, som skulle arrangerats i Gdynia, Polen i helgen, flyttas till 17 oktober i höst. Det innebär också att uttagningskriterierna är uppdaterade. Kvalperioden är ändrad till 1 september 2019 – 13 september 2020 och slutlig uttagning blir 15 september.
     En topp åtta-placering på antingen halvmaraton eller 10 000m på friidrotts-EM i Paris i augusti garanterar en plats på VM. Annars är kvalgränsen 1:03 för män respektive 1:12 för kvinnor för individuell start.
     Fullständiga uttagningskriterier hittar ni här.
     /Gustav Orbring

Träningsinspiration från föreningar

MAR
25


     
     Sedan den 19 mars finns Facebookgruppen Träningstips(a), där Svensk Friidrott vill tillsammans med er förningar inspirerar och motiverar varandra till rörelseglädje samtidigt som vi tar hand om varandra och minskar smittspridningen. Det är flera föreningar och aktiva som har delat med sig av sina tips och råd, fantastiskt bra jobbat. IK Hakarpspojkarna delade med sig av vad deras veterangrupp tränare i solen, Turebergs FK delade sitt event virtual runs som avgjordes den gångna helgen och Boo IF Friidrott med sina trapplöpningar är några av exemplen som har delats i gruppen.
     
     MAI: "Lekplatser perfekt träningsmiljö"
     MAI:s Hanna Katsler Mölstad, som bland annat är tränare i en 12-14-års grupp, delade med sig av flera konkreta tips som föreningar lätt kan följa under rådande pandemi. Gruppen har valt att lägga träningarna utomhus och bryter av friidrottsträningen med lite lek för att stärka gemenskapen.
     – Vi kör brännboll, fåniga stafetter med mera för att bryta allvaret och stärka gemenskapen i gruppen. Nu tränar vi ute på stadion men passar samtidigt på att köra backträning, trappor samt att vi tar med diskus/spjut till en fet gröning och kastar. Lekplatser är också en perfekt träningsmiljö som snabbt bildar en hinderbana.
     
     "Lägger upp lättare program på Instagram"
     I och med Folkhälsomyndighetens rekommendationer så ska alla individer som har sjukdomssymptom stanna hemma. Som förening kan man fortfarande inspirera dom som är hemma och dela med sig av vad man gör på träningarna. Hanna Katsler Mölstad förklarar:
     – Vi lägger upp lättare program eller videos på rörlighetsövningar via vår Instagram i gruppen, så de kan köra passen hemma med kompisar om vi tränare ej kan. För att skapa gemenskap kan vi be dom som tränar hemma att fota sig och skicka. Vi kommer även testa på livesändning så att alla kan känna sig som en del av gruppen, oavsett om man är hemma eller på plats.
     Vill du som förening eller aktiv ta del av fler praktiska tips så rekommenderar vi er att gå med och följa gruppen Träningstips(a) på Facebook. Nu ser vi till att inspirerar och motivera varandra!
     /Daniel Cortobius

Foto: Ryno Quantz

Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

MAR
25

Folkhälsomyndigheten var under tisdagen tydliga med att det är viktigt att träning, framförallt för barn och unga, inte stannar upp på grund av spridningen av covid-19 utan istället fortsätter att bedrivas. Det är dock viktigt att det sker på ett sätt som minimerar risken för smittspridning och för att underlätta för idrottsrörelsen har myndigheten tagit fram rekommendationer för träning och idrottsanläggningar.
     - De som kan ska med fördel fortsätta att röra sig och idrotta för att vi ska behålla en god folkhälsa. Det är i synnerhet viktigt för all ungdomsidrottsverksamhet. Att man fortsätter att försöka hålla igång utifrån bästa förmåga, men att man även här tänker på hur man kan begränsa smittspridning. Vi har tagit fram rekommendationer för arrangörer och lagledare så att man kan lägga upp sin verksamhet så att den utförs på ett mer säkert sätt. Och det är till exempel att man företrädesvis har träning utomhus, man minskar antalet deltagare, att man ökar städfrekvens och liknande, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff.
     Ta del av riktlinjerna här
     
     Friidrottsföreningar delar med sig av sina tips!
     Det finns en stor kreativitet inom friidrotten och vi tar del av många förslag och exempel på hur träningen kan hållas igång på ett säkert sätt. Vi kommer att fortsätta att dela med oss av dem i våra kanaler och gå gärna in och tipsa och läs om tips på Facebookgruppen Träningstips(a).
     /Hillevi Thor

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021

MAR
24

De flesta av våra centrala arrangörer för friidrottsåret 2021 är redan utsedda, men vi har fortfarande fyra arrangemang kvar att fördela bland föreningar som vill ta chansen att utvecklas som arrangör. Sista ansökningsdag för samtliga dessa tävlingar är fredagen den 15 maj.
     
     Nordenkampen är den årliga inomhuslandskampen mellan Sverige, Finland, Norge och Danmark/Island. I februari 2021 är det Sveriges tur att stå som värd för landskampen som preliminärt ska gå av stapeln den 14 februari.
     Ansök (tillsammans med er hemkommun) med denna blankett.
     
     Folksam GP: Under 2021 kommer FGP-serien att bestå av fyra tävlingar. I vanlig ordning kommer tre av dem att gå i Sollentuna, Karlstad och Göteborg. Nu söker vi föreningar som vill arrangera den fjärde tävlingen, som kan vara en inomhustävling eller utomhustävling.
     Ansök med denna blankett
     
     Mångkamps-SM: Eftersom ingen förening ansökte om att få arrangera SM, JSM och USM i mångkamp vid förra tillfället återutlyser vi nu utomhus-SM i mångkamp 2021.
     Ansök med denna blankett
     
     SM 10km landsväg (SM-milen): För er som vill arrangera SM-tävlingen i ”Sveriges största friidrottsgren” sommaren 2021 finns nu möjligheten att ansöka om SM på 10km landsväg.
     Ansök med denna blankett
     /Daniel Bergin

OS i Tokyo skjuts upp ett år

MAR
24

De Olympiska Spelen i Tokyo skjuts upp till 2021. Det bekräftade Internationella Olympiska Kommittén i dag, efter ett möte mellan ordföranden Thomas Bach och Japans premiärminister Shinzo Abe. Orsaken är smittorisken av Coronaviruset.
     Spelen skulle arrangerats mellan 24 juli – 9 augusti. Nu är tanken att de istället ska hållas nästa sommar.
     Detta är ett historiskt beslut; aldrig tidigare har ett OS flyttats i tid. Det har däremot ställs in tre gånger på grund av världskrig (1916, 1940 och 1944).
     Läs hela IOK:s nyhetstext här.
     /Gustav Orbring
     

En av nyheterna på statistiksajten som släpps i vår är att alla svenska resultatlistor från arenatävlingar kopieras och sparas i systemet.

En av nyheterna på statistiksajten som släpps i vår är att alla svenska resultatlistor från arenatävlingar kopieras och sparas i systemet.

Så fungerar nya statistiksystemet

MAR
25

35.000 friidrottare från 457 föreningar och över 400.000 resultat. Det är innehållet i den databas som är navet i Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem som kommer att offentliggöras under 2020.
     Allt som finns på friidrott.se idag när det gäller resultat och statistik kommer att finns tillgängligt kostnadsfritt för alla på den nya webbplatsen. Utöver det finns två prenumerationsmöjligheter – föreningar kan prenumerera på sin årsstatistik och privatpersoner kan genom att köpa ett abonnemang få tillgång till allt på sajten – djupare listor, utökad resultatservice, sökfunktion på namn mm.
     
     Så prenumererar föreningen på sin årsstatistik
     En föreningsprenumeration innebär att man får sin klubbstatistik löpande uppdaterad på en egen sida som också innehåller ett resultatflöde. Föreningen får en länk till en sida i statistiksystemet där klubbstatistiken och resultatflödet finns.
     Alla svenska arenaresultat har samlats in i databasen sedan 1 januari och inomhussäsongen har fungerat som en testperiod av systemet. När webbplatsen offentliggörs så får alla föreningar som tecknat en prenumeration sin länk att lägga på sin hemsida. Det finns tre nivåer på föreningsprenumeration vilket framgår av länken längst ner.
     
     Distriktsstatistik
     En av många möjligheter med det nya systemet är distriktsstatistik och för 2020 har Svensk Friidrott beslutat att erbjuda alla distriktsförbund sin årsstatistik kostnadsfritt. Detta eftersom antalet distrikt fr o m 2021 av allt att döma kommer att bantas från 23 till nio som är ett styrelseförslag till Förbundsårsmötet.
     Som motprestation önskar Svensk Friidrott hjälp med att marknadsföra den nya statistiksajten. Mer om det via länken nedan.
     
     Ett omfattande projekt
     Det nya resultat- och statistiksystemet är ett omfattande projekt där den automatiserade resultatinsamlingen innefattar såväl alla tävlingsarrangörer som de sex tävlingsadministrationsprogrammen. Där ingår även den Excel-mall för resultatlistor som sedan januari gäller för tävlingar som inte använder tävlingsadministrationsprogram.
     Det paradigmskifte som övergången till automatisk insamling av resultat innebär innefattar en del nya rutiner för föreningar och de som jobbar med tävlingar. Vi behöver hjälpas åt för att detta ska bli så bra som möjligt så läs gärna även övriga texter om projektet som nås via länkarna nedan.
     • Föreningsprenumeration
     • Privatprenumeration
     • Distriktsstatistik
     /Jonas Hedman

Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

MAR
24

Svensk Friidrotts Förbundsstyrelse redogör för arbetet framåt i ett extra nyhetsbrev, som gick ut till alla föreningar i går. Där behandlas bland annat det extra stödpaket på 500 miljoner till idrott som Regeringen står för - och hur Svensk Friidrott arbetar med frågan.
     Läs hela nyhetsbrevet här.
     /Gustav Orbring

FRIDA-systemet fungerar igen

MAR
23

FRIDA-systemet är nu återigen i full funktion, efter att vi inte haft möjlighet att nå servern på grund av ett serverfel. Detta innebär att rutinerna återgår till de vanliga;
     - Alla nya ansökningar om central sanktion ska sökas via systemet.
     - Distriktssanktion kan sökas via FRIDA-systemet alternativ direkt hos distriktet.
     FRIDA nås genom föreningens IdrottOnlinesida, via den toppmeny som dyker upp vid inloggning.
     
     Ändringar av redan godkända sanktioner
     Eventuella önskemål och ändringar i redan godkända centrala sanktioner meddelas som vanligt ansvarig i distriktet samt Frida Lindström. Önskemål om ändringar för redan godkända distriktssanktioner meddelas ansvarig i distriktsförbundet.
     
     Agera och vidta åtgärder
     I och med det rådande läget uppmanar Svensk Friidrott alla tävlingsarrangörer att hålla sig uppdaterade om regler och riktlinjer för evenemang. Agera och vidta åtgärder för att minska smittspridningen genom Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang.
     
     Halverad avgift central sanktion
     Sedan tidigare har vi även informerat om förbundsstyrelsen beslutat att halvera avgiften för central sanktion för alla tävlingar som genomförs under 2020, detta för att underlätta för föreningar med tanke på eventuella intäktsbortfall på grund av de åtgärder som vidtagits nationellt kring coronaviruset. Detta gäller från och med 20 mars.
     /Hillevi Thor

Senaste veckan
Veckan 23.3 - 30.3

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping
Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på st...

Doha-återblick: Vädrets makt!
Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt ...

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”
Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett sti...

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därfö...

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs
Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sit...

Hälsouppföljning för elitaktiva
Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpin...

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

Coronaviruset har ställt till det för många lopp u...

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst b...

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, läror...

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

Tävlingen VäxjöMångkampen lockar barn från stora d...

Månadens i december: Samrawit
Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landsl...

Justerat upplägg av Kraftmätningen
Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covi...

U18-EM och U20-VM skjuts upp
Sommarens dubbla internationella juniormästerskap ...

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tv...

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

Sedan tidigare står det klart att VM i halvmaraton...

Träningsinspiration från föreningar
Sedan den 19 mars finns Facebookgruppen Tränin...

Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

Folkhälsomyndigheten var under tisdagen tydliga me...

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021
De flesta av våra centrala arrangörer för friidrot...

OS i Tokyo skjuts upp ett år
De Olympiska Spelen i Tokyo skjuts upp till 2021. ...

Så fungerar nya statistiksystemet
35.000 friidrottare från 457 föreningar och över 4...

Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

Svensk Friidrotts Förbundsstyrelse redogör för arb...

FRIDA-systemet fungerar igen
FRIDA-systemet är nu återigen i full funktion, eft...

Förra veckan
Veckan 16.3 - 23.3

FRIDA-systemet fungerar igen
Mondo högst men Bubka fortsatt mest
Gustav Liberg nära drömgränsen
Temporära ramar för tävlingar och sanktionsansökningar
European Athletics Coaching Awards
till Katarina och Hansa

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!

Lugnande besked från RF gällande LOK-stödet
Mondo Månadens friidrottare i Europa
Angående SM Halvmarathon
Tre DL-tävlingar skjuts upp
Ragnar över drömgränsen
Tre tjänster att söka hos oss
Informationssidan uppdaterad

Två veckor sedan
Veckan 9.3 - 16.3

Ragnar över drömgränsen
Tre tjänster att söka hos oss
Informationssidan uppdaterad
Ellens perfekta innesäsong
Skåne-friidrottare prisade
Världen har upptäckt Helena
USA:s universitetsidrott stoppad
- för resten av läsåret!

Förbundsårsmötet flyttas fram
Göteborgsvarvet genomförs inte 16/5
Uppdatering: Begränsning av allmänna sammankomster
Coronavirusets påverkan på friidrottens verksamhet
Fanny anförde Hässelbys poängseger
Europacupen Kast skjuts upp
Se 17 filmklipp från IUSM i Örebro
IUSM2: Nivåhöjning i tresteg
IUSM2: Elvira försvarade guldet
IUSM2: Dubbla medaljer för Joel