Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 25 maj 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Den här veckan anordnas virtuella loppet Ludvika Stadslopp.

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

MAJ
25

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots inställda lopp och tävlingar kämpar många föreningar med att hitta nya lösningar, både för att skapa möjlighet till intäkter men också för att aktivera alla löpsugna ute i landet. Kreativiteten flödar som aldrig förr och många föreningar har hittat nya upplägg att erbjuda den som är sugen på någon form av löpupplevelse.
     I mitten av mars gick Svensk Friidrott ut med möjligheten att arrangera Virtuella lopp med hjälp av appen RaceONE. Ett antal föreningar såg genast chansen att prova något helt nytt. Tre av dem är Täby IS, Ludvika FFI och Västerås FK.
     I en artikelserie i tre delar presenterar friidrott.se hur de har jobbat fram helt nya sätt att arrangera lopp. Först ut: Ludvika.
     
     Löparfest i Ludvika under en hel vecka
     Ludvika FFI arrangerar årligen Ludvika Stadslopp som i år skulle gå av stapeln den 23 maj. Loppet kommer att genomföras även i år, men med ett lite annorlunda upplägg. Istället för det traditionella loppet kommer man arrangera “Virtuella Stadsloppsveckan Ludvika” 23-31 maj.
     När som helst under dygnet under en hel vecka kan du delta på loppet genom att gå, lunka eller springa någon av sträckorna 6 km, 10 km eller 21 km som kommer att vara snitslade. Ludvika FFI har valt att göra ett Virtuellt lopp med lokal anknytning.
     - Vi vill uppmuntra till rörelse och göra något positivt för staden, säger Tobias Heldt ordförande i Ludvika FFI.
     
     Flera fina priser lottas ut
     Tack vare flera fina samarbeten med lokala aktörer lottas fina priser ut till de deltagande. Dessutom ger samarbetet många kreativa lösningar för anpassning i rådande läge. Nummerlapp kan hämtas ut på flera olika ställen vid olika tidpunkter för att undvika trängsel. Istället för medalj får man en ros.
     Och alla barn som fullföljer Lilla Virtuella Stadsloppet kan hämta diplom mot uppvisande av nummerlapp. I samband med loppet finns också en Instagramtävling där foto som skildrar Stadsloppet på valfritt sätt laddas upp med #ludvikastadslopp2020. I vinstpotten finns presentkort hos lokala samarbetspartners.
     
     "Vill aktivera så många som möjligt"
     Anmälningarna har börjat droppa in och intresset är stort både hos Ludvikaborna och den lokala pressen. Anmälningsavgiften är betydligt lägre än vid det traditionella loppet för att locka så många som möjligt.
     - Vi vill fokusera på att aktivera så många människor som möjligt. Det är viktigare att få med många deltagare än att tjäna pengar i det här läget, menar Tobias.
     
     Använder sig av appen RaceONE
     Ludvika FFI använder sig av ett anmälningssystem på plattformen Mitt Lopp där man efter bekräftelse på anmälan får en tydlig beskrivning på hur man laddar ner appen hos RaceONE och skapar konto för att kunna tracka sitt lopp. Tidtagning är dock helt frivilligt. Men om man vill jämföra sin tid med andra löpares och hamna på resultatlistan ska man springa loppet live med RaceOne-appen eller tracka loppet med valfri GPS-utrustning och i efterhand ladda upp resultatet.
     /Jenny Sundqvist, Daniel Cortobius, Frida Lindström & Gustav Orbring

SM 100km planeras för 8 augusti

MAJ
25

SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det inställda SM-veckan, planeras nu för genomförande 8 augusti i Halmstad. Tävlingen kan genomföras enbart om regeln för maximalt 50 personer i allmänna sammankomster och rekommendationer att inte resa inom landet hävs senast i början av juli. TAK behandlar frågan igen 9 juli.
     Till status för galor och mästerskap
     /Gustav Orbring
     

Foto: Deca Text & Bild

När sanden blev till ... sand

MAJ
24

De vertikala hoppen revolutionerades när de gamla sand- och sågspånsgroparna på 1960-talet ersattes av skumgummibäddarna. Men i de horisontella hoppen landar de tävlande fortfarande i sand – varför har man inte bytt också där?
     Det är en av frågeställningarna som analyseras i den nya artikeln i serien om friidrottens materialhistoria. Artikeln tittar alltså närmare på hur betingelserna för längd och tresteg ändrats över tiden och hur detta påverkat resultatnivåerna i dessa grenar.
     Läs ”Friidrotten en materialsport? Del 5: Längd och tresteg”!
     / A. Lennart Julin

75 med 4 kg som P15, 83 med 5 kg som P17, 77 med 6 kg som P18 och nu alltså 70 med 7.26 kg! (foto: Magnus Carlsson).

75 med 4 kg som P15, 83 med 5 kg som P17, 77 med 6 kg som P18 och nu alltså 70 med 7.26 kg! (foto: Magnus Carlsson).

Månadens i mars: Ragnar

MAJ
24

2019 blev tyvärr inte alls som tänkt för Faluns släggkastare Ragnar Carlsson. Efter att ha blivit sjuk i hjärtmuskelinflammation tvingades han till total vila under hela våren och det blev aldrig någon start på det stora säsongsmålet Junior-EM i Borås.
     Men alldeles i slutet av sommaren kunde Ragnar i alla fall göra några tävlingar – bl a Finnkampen och SM – innan det var dags för att dra igång träningen inför 2020.
     Långt i vikt i februari
     Att den träningen fått honom att inte bara komma ikapp utan också utvecklas ytterligare visade sig redan inomhus:
     På ISM i viktkastning förbättrade sig Ragnar - nu representerande Hässelby - med dryga metern till 22.29, ett resultat som av svenskar faktiskt bara Mattias Jons, Tore Gustafsson och Elias Håkansson någonsin överträffat!
     Alla tretton övriga svenska 70m-kastare genom tiderna hade Ragnar – som inte fyller 20 förrän i november – alltså då bakom sig. Så det var egentligen bara frågan om att hitta en tävling för att han skulle bli vår 17:e medlem i ”70m-klubben”.
     Dröm-70 i slägga i mars
     Och den 15 mars kom chansen hemma i Falun och trots ruggigt vårvinterväder med temperatur bara ett par-tre grader över nollstrecket kom ”dröm-70” redan i andra kastet. Ett kast som också gjorde Ragnar till friidrott.se:s ”Månadens” för mars 2020.
     I vår Månadens-i intervju ”Målet är att kasta ännu längre i år” berättar han om träningen och om sina planer och förhoppningar vad gäller tävlandet framöver.
     / A. Lennart Julin

Några av Sollefteå GIF:s ungdomar samlade på Nipvallen. T v tränaren Jörgen Brink och t h nye ordföranden Patrik Lidén. Foto: Marlene Brink

Några av Sollefteå GIF:s ungdomar samlade på Nipvallen. T v tränaren Jörgen Brink och t h nye ordföranden Patrik Lidén. Foto: Marlene Brink

Sollefteå växer med Veckans grenar

MAJ
22

Tävlingskonceptet Veckans grenar fokuserade under vecka två den 11–17 maj på stav, lång häck, kula och långdistans och antalet tävlingar var lika många som den succéfyllda premiärveckan – runt 60! Spridda över hela landet där man bland arrangörerna hittar IFK Sunne, Östhammar FI, Bohus IF, Visby IF Gute, Hässleholms AIS, Laholms IF, IF Udd, Marieby GIF, Strömstads IF, Brännans FF och Skruvs IF.
     Ett bra resultat noterades i Västerås av Markus Andersson som hemma på Arosvallen var ensam tävlande i P15 1500 m hinder och avverkade de 15 hindren på 4:26.36. Det är den bästa svenska tiden på sju år och innebar också att Jonas Nilssons 35 år gamla klubbrekord förbättrades med åtta sekunder (dock noterat med de 15 cm högre 91 cm-bockarna).
     Tävlats har det gjorts även i Ångermanland där Sollefteå GIF arrangerat fyra tävlingar på lika många veckor.
     – Veckans grenar är verkligen ett toppenkoncept! Speciellt för en liten förening som oss som normalt har långt till tävlingar. Vi har tio mil till Örnsköldsvik, tolv till Sundsvall och 16 till Östersund så det här är verkligen en bra tävlingsform som komplement till att resa bort och tävla, säger Marlene Brink som är sekreterare och ledare i Sollefteå GIF.
     
     Nystart 2016
     Sollefteå är inte en ort man normalt förknippar med friidrott men nu är den på gång igen. Verksamheten låg nere nästan helt under flera år till 2016 då en ny generation föräldrar och ledare engagerade sig.
     – Det blev en nystart och idag har vi 40-talet aktiva i åldrarna 6–16 år fördelade på tre grupper – 6–9 år, mellangruppen 10–11 år och så de som är 12–16 år. Vi har sju tränare som är med varje vecka plus hjälptränare i form av föräldrar, säger Marlene som själv inte har någon friidrottsbakgrund men som tack vare barnen verkligen fastnat för friidrott.
     – Det är det roligaste jag vet! Både att engagera sig i och att titta på!
     Engagerad är även maken Jörgen Brink, före detta längdskidåkare med tre raka Vasaloppssegrar på meritlistan, som är tränare och även tävlingsledare för flera tävlingar inom ramen för Veckans grenar.
     – Barnen får bra grundträning när de har en längdskidåkare som tränare, säger Marlene och skrattar.
     – Vi har också några vuxna som är med och tävlar ibland på sommaren – bl a längdskidåkarna Frida Karlsson samt syskonen Ebba och Fredrik Andersson.
     Frida och Ebba tillhör världseliten och i löpning har båda varit med i ungdomsfinnkampen. Ebba har även en sjätteplats på 3000 m från junior-EM i Eskilstuna 2015.
     
     Sollefteåspelen flyttade till augusti
     Under försommaren har Sollefteå GIF arrangerat Veckans gren en gång i veckan och till det kan läggas Trollkampen den 16 maj.
     – Det är en tävling som fanns förr men som vi nu åter arrangerar. 2018 arrangerade vi Sollefteåspelen på Nipvallen som i fjol blev en tvådagarstävling med fem grenar per dag för åldrarna 7–15 år. I år är planen att ha klasser från nio år till seniorer och även några veteranklasser. Tävlingen skulle ha gått förra helgen men fick flyttas fram på grund av Corona-pandemin, men nu siktar vi på 1–2 augusti istället.
     Nipvallen har allvädersbeläggning och sex banor runt men senast banorna lades om var vid millennieskiftet så det börjar bli dags igen.
     – Vi har sökt bidrag via kommunen och jobbar med att rusta upp arenan. För tre år sedan fick vi höjdhoppsutrustning på plats inklusive ett garage att förvara bädden i och för ett år sedan stavbädd. Ingen har kunnat hoppa stav här på flera år men nu har vi börjat träna så det kan säkert bli någon stavtävling i framtiden.
     Den 22 maj arrangerade Sollefteå GIF sin fjärde tävling för sommaren inom ramen för Veckans grenar och då handlade det om tresteg och spjut.
     – När vi nu kan arrangera på hemmaplan så får vi med många fler vilket är väldigt kul. Detta är också bra träning för oss som arrangör och många inser att det inte är ett alltför stort projekt att ordna en liten lokal och enkel tävling för våra aktiva, avslutar Marlene.
     Lita på att det blir fler tävlingar framöver!
     Alla inrapporterade resultat
     Mer info om tävlingsformen Veckans grenar
     Webinar med arrangörstips för Veckans grenar
     /Jonas Hedman

Världsungdomsspelen 2020 inställda

MAJ
21

Den stora internationella ungdomstävlingen Världsungdomsspelen i Göteborg 3-5 juli ställs in. Det meddelade Örgryte IS under torsdagen. Arrangören har jobbat hårt in i det sista med att försöka få till en lösning men har nu tvingats ta beslutet att ställa in jubileumsupplagan (25:e gången VU-spelen skulle arrangerats).
     - Samtidigt som det är ett smärtsamt beslut så är det också ett väldigt lätt beslut att fatta. Vi följer givetvis de regler och rekommendationer som vi får från myndigheterna. Arrangemang av den här storleken kommer inte kunna hållas i Sverige den här sommaren om kampen emot smittspriding skall genomföras på ett effektivt sätt. Hälsa och säkerhet för såväl aktiva, ledare, funktionärer och publiken går naturligtvis före allt annat, säger Per Crona.
     - Nu flyttar vi fram vårt 25-årsjublieum ett år och lovar högtidligen ett Världsungdomsspelen 2021 kommer bli större och bättre än någonsin, tillägger han.
     /Gustav Orbring

Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor

MAJ
20

Vid lunch idag sände friidrotten ett brev till Riksidrottsförbundet där tävlingsfrågan, olika idrotters förutsättningar och behovet av fortsatt arbete tillsammans med Folkhälsomyndigheten lyftes.
     - I Svensk Friidrott är vi mycket angelägna om att Riksidrottsförbundet skyndsamt tar dialogen vidare med Folkhälsomyndigheten för att få till en analys av vår idrotts särart och specifika förutsättningar. Allt för att vi ska få besked om hur vi ändamålsenligt ska kunna gå vidare och arrangera lokala tävlingar för vuxna, sommarens viktiga friidrottsskolor och lokala läger. Självklart har vi hela tiden fullt fokus på att dessa aktiviteter ska vara säkra utifrån ett smittskyddsperspektiv, säger Johan Storåkers, förbundsordförande.
     Läs brevet här.
     /Hillevi Thor

Alla veteranfriidrottare som laddat för veteran-VM i Göteborg får nu rikta blicken mot 2023. Här ses Robert Kronberg just ur startblocken i veteranstafetten som arrangerande i samband med Finnkampen 2019.

Alla veteranfriidrottare som laddat för veteran-VM i Göteborg får nu rikta blicken mot 2023. Här ses Robert Kronberg just ur startblocken i veteranstafetten som arrangerande i samband med Finnkampen 2019.
Foto: Deca Text & Bild

Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

MAJ
20

Då sommarens veteran-VM i Toronto, Kanada, inte kan genomföras har World Master Athletics tillsammans med kommande arrangörsstäder satt en ny plan för världsmästerskapen framåt. En i grunden ettårig förskjutning gör att Veteran-VM i Göteborg 2022 nu kommer att gå av stapeln i augusti 2023.
     - Utifrån situationen var en framflyttning en naturlig lösning. Vi var såklart laddade för att välkomna världens alla veteranfriidrottare till Göteborg 2022, men nu får både vi och alla aktiva mer tid för förberedelse och träning, för att istället vara i toppform 2023. Kanske kan det till och med göra att ännu fler svenskar nu ser och tar chansen att delta i ett världsmästerskap i friidrott på hemmaplan! säger Erik Bergkvist, projektledare Veteran-VM Göteborg.
     
     Kommande veteranvärldsmästerskap
     - VVM Tammerfors, juli 2021
     - IVVM Edmonton, 2022
     - VVM Göteborg, augusti 2023
     /Hillevi Thor

Suldan Hassan snabbast när virtuella Göteborgsvarvet avgjordes i helgen.

Suldan Hassan snabbast när virtuella Göteborgsvarvet avgjordes i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

MAJ
18

I tider när tävlingar och lopp inte kan genomföras som vanligt gäller det att hitta andra lösningar. Göteborgsvarvet valde genomföra loppet virtuellt, samma helg som loppet skulle arrangerats – nämligen den gångna helgen.
     Som deltagare registrerade man sig digitalt via ”Varvets” samarbetsapp, och sedan genomförde löparna loppet var man än befann sig. Och det var imponerande 4398 personer som hade anmält sig som deltagare – 3295 personer genomförde loppet.
     
     Suldans lopp livesändes – vann loppet
     Vanligtvis brukar vi kunna följa hela Göteborgsvarvet via TV eller webb-TV (Göteborgsposten sände loppet förra året). I år följde GP istället en enda löpare från start till mål i livesändningen; Ullevis Suldan Hassan. Och det blev huvudpersonen som också vann loppet på tiden 1:10:30 – 16 sekunder före norrmannen Jörgen Korum.
     – Jag har aldrig sprungit ett lopp helt själv. Det var första gången. Men det är absolut inte sista gången jag springer Göteborgsvarvet. Det kommer jag springa många, många gånger till efter karriären. Det är en perfekt distans en halvmaraton, säger Suldan Hassan till Göteborgsposten.
     På damsidan vann Moa Enmark på 1:19:24, halvminuten före Johanna Widarsson Norbeck.
     Alla resultaten hittar du här.
     /Gustav Orbring

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

MAJ
18


     
     På Arosvallen i Västerås är konceptet Veckans Grenar redan igång och arrangeras varje vecka. Hittills har tävlingarna lockat stort intresse bland ungdomar födda 2002-2008 – framförallt de yngsta.
     - Vi tog konceptet rakt av från Svensk Friidrotts rekommendationer, och kör en dag i veckan. De yngre anmälde sig i rask takt, förklarar Håkan Setthammar, huvudtränare i Västerås Friidrott.
     När Svensk Friidrott besökte Arosvallen på onsdagskvällen förra veckan genomfördes alla veckans grenar, d.v.s. 200m häck, 300m häck, 3000m, stav och kula. I bakgrunden syns hela 13 ungdomar hoppa stav.
     - Det finns en klar Mondoeffekt i hela landet, och det syns även här vilket är väldigt kul. Glenn Lindqvist som är en gammal mångkampare med stavhopp som specialitet är med och coachar dem som vill träna stav, vilket gör att det finns ökade möjligheter för de aktiva, säger Håkan.
     
     Arrangerar mångkampstävling i helgen
     Till helgen arrangerar Västerås Friidrott ”Majmångkampen” där de yngre barnen får testa på en hel dag med mångkamp – allt utifrån de nya tävlingsreglerna för barn som Svensk Friidrott tagit fram.
     - Vi kommer hålla i trekamper och fyrkamper med olika starttider. De yngre kör trekamp och de äldre fyrkamp. Vi kommer fylla på med grupper allteftersom med tre timmars mellanrum.
     Håkan understryker vikten av att barnen får aktivera sig även under dessa omständigheter.
     - Barnen kommer tävla ungefär som de brukar göra, vilket är skönt för dem. Att det mesta är som normalt.
     /Gustav Orbring & Daniel Bergin

Lag-SM-kvalet ställs in

MAJ
18

Torsdagens Lag-SM-kval ställs in. Detta står klart efter att Förbundsstyrelsen i fredags förlängde tävlingsstoppet för seniorer till 8 juni.
     Det innebär att inget lag kommer att flyttas ned till regionsserierna, vilket betyder att det tillfälligt kan bli sju lag i varje kvalgrupp till Lag-SM 2021 (om regionerna kan genomföra sin serieverksamhet och utse seriesegrare i division 1 under 2020).
     Det innebär också att Lag-SM-finalen 5 eller 6 augusti kommer utgöras av finallagen från 2019. Läs mer här.
     Status för galor och mästerskap hittar du här.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 18.5 - 25.5

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

Ställa in har blivit lika med att ställa om. Trots...

SM 100km planeras för 8 augusti
SM i 100km landsväg, som skulle ingått i det instä...

När sanden blev till ... sand
De vertikala hoppen revolutionerades när de gamla ...

Månadens i mars: Ragnar
2019 blev tyvärr inte alls som tänkt för Faluns sl...

Sollefteå växer med Veckans grenar
Tävlingskonceptet Veckans grenar fokuserade under ...

Världsungdomsspelen 2020 inställda
Den stora internationella ungdomstävlingen Världsu...

Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Vid lunch idag sände friidrotten ett brev till Rik...

Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

Då sommarens veteran-VM i Toronto, Kanada, inte ka...

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

I tider när tävlingar och lopp inte kan genomföras...

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

På Arosvallen i Västerås är konceptet Veckans ...

Lag-SM-kvalet ställs in
Torsdagens Lag-SM-kval ställs in. Detta står klart...

Förra veckan
Veckan 11.5 - 18.5

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in
Som man bäddar får man hoppa?
Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?
Återupptagen tävlingsverksamhet planeras till 8 juni
Kraftmätningen: Kvalstart till helgen
Succéstart för Veckans grenar
SM-uppladdning i Uppsala
Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha

I kväll: Webbinarium om kvinnliga
elitcoacher - med förbundskaptenen

15 maj: Deadline för ansökan
om kompensationsstöd

Nya datum för stafett- och lag-SM
Tors: Webbinarium Veckans Grenar
Anmäl föreningens friidrottsskola!
Michel första friidrottare att vinna
SVT:s "Mästarnas Mästare"

Två veckor sedan
Veckan 4.5 - 11.5

Anmäl föreningens friidrottsskola!
Michel första friidrottare att vinna
SVT:s "Mästarnas Mästare"

Det 40-åriga kriget om spjuten
Inbjudan till webbinarium:
Kvinnliga elitcoacher 13/5

Inbjudan till LÖPRUNDAN 18/5
3 högkaratiga gärningar premierade
Tävlingsarrangörer för 2021 sökes
Uppdatering nordiska tävlingar
Mer onlineinspiration: Få tips på
kulrotation av Wictor Petersson

Veckans Grenar:
MAIK & SAIK gör det lokala globalt

Se reprisen av webbinariet om träning
& Friidrottsskolor på Friidrottskanalen

Nu kan ni söka tävlingar för inne -21