Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 2 april 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

APR
02


     
     I den här filmen berättar Svensk Friidrotts medicinska koordinator Jenny Jacobsson om information som finns på hemsidan Frisk Friidrott som är extra bra för alla att ha koll på just nu. På hemsidans del som berör sjukdomar lyfts det som är viktigt att tänka på för att undvika smittspridning. Jenny berättar också om hur man ska tänka kring träning vid förkylning och feber och varför återhämtning, sömn och rutiner måste bibehållas när man tränar.
     Hemsidan Frisk Friidrott delar kunskap och information om långsiktigt utvecklande barn- och ungdomsträning och vänder sig till unga friidrottare och deras tränare och föräldrar.
     Ta också gärna del av annan inspiration och utbildning som nu tillgängliggörs online av olika parter, då traditionell utbildning är svår att genomföra.
     /Hillevi Thor

Mustafa Mohamed hjälper till under kampanjen #tellcorona

Mustafa Mohamed hjälper till under kampanjen #tellcorona
Foto: Deca Text & Bild

Musses insats under Corona

APR
02

Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mustafa Mohamed, har fått rycka in som språkligt stöd nu under Coronatider. Han deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om viruset på flera språk.
     - Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger ”Musse” enligt Svenska Dagbladet.
     Musse är född i Somalia och trots att han har bott i Sverige i 30 år sitter en del av språkkunskaperna kvar.
     
     Information om Corona på 14 olika språk
     Kampanjen #tellcorona startades av journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kino. Genom sajten tellcorona.com läser olika personer upp information om det nya coronaviruset på olika språk, och hur man ska agera för att minska smittspridningen. Hittills finns information på 14 språk.
     Läs mer på Svenska Dagbladet.
     /Gustav Orbring

Arbetet med FGP och SM pågår

APR
01

Under gårdagen gick vi ut med uppdaterad info kring framförallt sommarens mästerskap. Parallellt pågår ett arbete med sommarens Folksam GP-tävlingar, samt de kvarstående SM-tävlingarna för året. Här kommer en uppdatering kring de evenemangen:
     
     Sollentuna GP 16 juni, Sollentuna:
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum.
     Karlstad GP 8 juli, Karlstad
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum
     Friidrotts-SM 14-16 augusti, Uppsala
     Ännu oförändrat
     Göteborg GP 19 augusti, Göteborg
     I dagsläget oförandrat, vi arbetar för att genomföra tävlingen som planerat. Arrangören återkommer om det kan behöva bli aktuellt med nytt tävlingsdatum
     Övriga SM-tävlingar
     Statusuppdatering gällande övriga SM-tävlingar kommer att presenteras i den takt beslut tas. Det som är klart nu är att Aktivitus Trail Race, som skulle ha innehållit RM i ultra trail, är inställt.
     /Gustav Orbring & Magnus Malmsborg

Efter ett 16 månader långt tävlingsuppehåll var Tom Kling-Baptiste i vintras tillbaka på tävlingsbanan vilket resulterade i ett ISM-brons på 60 m.

Efter ett 16 månader långt tävlingsuppehåll var Tom Kling-Baptiste i vintras tillbaka på tävlingsbanan vilket resulterade i ett ISM-brons på 60 m.
Foto: Deca Text & Bild

”Otroligt skönt att vara tillbaka”

APR
01

Huddinges Tom Kling-Baptiste har tillhört vår sprinterelit i över tio år med sex individuella SM-titlar fördelade på 100 och 200 m. Lägg till det fem SM-guld inomhus. Finnkampen i Tammerfors 2018 var hans åttonde men den kom att följas av ett 16 månader långt tävlingsuppehåll. 2019 blev det faktiskt inte en enda tävling.
     Vad var det som hände?
     – Jag var i jättebra form på ett träningsläger på Teneriffa i början på februari 2019 när jag fick vad jag trodde var kramp i vaden. Men det visade sig att en sena som fäster i sittbenet och går ner till knävecket gått helt av, säger Tom.
     – Genom karriären har jag varit nästan helt förskonad från skador, bara en dragen baksida när jag var 18-19 år. Det märkliga var att jag inte hade några känningar eller indikationer alls så det kändes verkligen som att skadan kom från ingenstans. Kanske att jag kom i form lite för fort och stegrade maxlöpningen för snabbt.
     
     Ovanlig sprintskada
     – Det är en ovanlig sprintskada och jag och min tränare Håkan Andersson diskuterade med flera läkare hur vi skulle göra. Min träningskompis Stefan Tärnhuvud drabbades av samma typ skada för några år sedan och han valde att operera. Britten Harry Aikines-Aryeetey avstod däremot operation och båda kom tillbaka.
     – Vi valde till slut att göra ingreppet vilket gjordes i början av mars 2019 av en finsk specialist på hamstringsrupturer. Det följdes av en lång rehabiliteringsperiod.
     – Jag var helt klar över att jag ville tillbaka så jag följde rehabprogrammet så noga jag kunde med övningar morgon och kväll. Baksidan drabbades inte av några bakslag, det svåra var att vänja alla övriga små muskler vi belastningen som sprint innebär.
     – Rehabiliteringen valde jag att köra själv på gym och inte i sällskap med min träningsgrupp. Detta för att inte riskera att ryckas med och börja springa för snabbt för tidigt.
     – Om jag ska försöka se något positivt med det som hände så är det väl att vi fick tid att jobba på andra saker i min träning som jag inte gör när jag är skadefri. Till exempel att förändra löpsteget lite och hålla sätet bättre och på så sätt komma upp högre i löpningen.
     
     Återkomsten var planerad till SM i Karlstad
     Mål och delmål är viktiga för idrottare och det gäller även när man kör rehab.
     – Vi satte upp SM i Karlstad i månadsskiftet augusti-september som mål. Och jag var i tävlingsbart skick då men vi valde ändå att ta det säkra före det osäkra så jag avstod. Sedan följde en bra träningshöst och i slutet på januari gjorde jag comeback.
     Det var på Scandic Indoor Games hemma i Storängshallen i Huddinge där Tom hade 6.92 i försöken och 6.84 som vinnare i finalen.
     – Det var väldigt nervöst eftersom det var första tävlingen på nästan 1,5 år. Starten med färdigaställning satt inte riktigt i ryggmärgen och jag var tävlingsovan. Men otroligt skönt att vara tillbaka och en lättnad att allt höll.
     – Men vaderna hade jag problem med hela innesäsongen. Det tar tid att få tillbaka elasticiteten och jag tävlade lite mer än jag kanske borde ha gjort, men jag kände att jag behövde få tävlingsrutin.
     
     Snuddade vid ISM-guldet
     På ISM i Växjö inledde Tom med 6.83 i försöken och var sedan tvåa i semin på 6.71 – sex hundradelar från det sex år gamla personliga rekordet som placerar honom nia genom tiderna i Sverige.
     – Semiloppet är jag väldigt nöjd med. Där kände jag att jag var tillbaka och att det fanns kapacitet för lite till. Men jag orkade inte riktigt tre lopp.
     I finalen var han bara tre hundradelar från guldet i ett lopp där de fyra främsta kom i mål inom fem hundradelar. Hammarbys Emmanuel Dawlson vann på 6.73, hundradelen före Spårvägens Odain Rose och Tom trea på 6.76.
     
     Jobbar på Kronofogden
     Tom kommer från Salem utanför Stockholm men är uppväxt i Södertälje och har tävlat för Huddinge AIS hela karriären. 2013 började han pendla till Sundsvall där tränaren Håkan Andersson bor och våren 2014 flyttade han dit permanent.
     – Jag tog min examen i Redovisning och revision vid Mittuniversitetet här i Sundsvall och jobbar sedan ett år tillbaka heltid på Kronofogden.
     Hur kombinerar man en elitsatsning på sprint med heltidsarbete?
     – Jag har en förstående arbetsgivare och så är det korta avstånd till allt här i Sundsvall. Jag tar mig till nästan alla ställen på tio minuter, bl a vår löparhall i Birsta vilket innebär tio minuter med bil. Den har vi tillgång till alla dagar året runt vilket är en fördel.
     – Jag tränar sex dagar i veckan och kör inte längre några dubbelpass. I gengäld blir varje pass lite längre vilket jag trivs med. Jag kör tre löppass, två gympass och ett som man kan kalla återhämtningspass.
     För 2020 år målsättningen tydlig.
     – Om Corona-smittan avstannar så mycket att det blir tävlingar så är målet SM i Uppsala och framför allt EM i Paris. Jag känner att jag har lite kvar och tror att jag kan förbättra mina personliga rekord lite till på 100 och 200 m.
     /Jonas Hedman

Rekordkvartetten i K35 4x800 m med fr v Rebecca Högberg, Annika Faager, Sara Liljegren och Jonna Tilgner. Foto: ICON (Kicki Nilsson)

Rekordkvartetten i K35 4x800 m med fr v Rebecca Högberg, Annika Faager, Sara Liljegren och Jonna Tilgner. Foto: ICON (Kicki Nilsson)

Fyra starter och fyra världsrekord

APR
01

När Marsspelen i Örebro ställdes in p g a Corona-viruset arrangerade Åsbro GoIF istället en veteranstafett över den sällan löpta inomhusdistansen 4x800 m. Tävlingen genomfördes i lördags och resulterade i maximal utdelning i form av fyra veteranvärldsrekord för de fyra lagen – K35, K45, K55 och M45.
     K35-kvartetten med Rebecca Högberg (KFUM Örebro), Sara Liljegren (IS Göta), Annika Faager (Björnstorps IF) och Jonna Tilgner (Linköpings GIF) hade en genomsnittlig ålder på 38 år och snittade 2:16 med alla fyra i intervallet 2:12-2:18.
     Snabbast var Rebecca som på första sträckan öppnade riktigt offensivt med 60 sekunder halvvägs i rygg på Magnus Wallenius. 600 meter passerades på 1:33.78 – under det svenska K35-rekordet – innan hon växlade efter 2:12.49. Därefter sololöpte övriga där Sara hade 2:15.62, Annika 2:18.90 och Jonna 2:18.24.
     Rebecca var i februari tvåa i Nordenkampen i Helsingfors på nästperset 2:08.65 (svenskt K35-rekord) medan övriga tre underskred sina årsbästatider från i vintras. Sluttiden blev 9:05.25 på denna sällan löpte distans där det tidigare K35-världsrekordet inomhus var 10:01.9m noterat av en amerikansk kvartett 2003.
     Resterande världsrekord i Örebro: M45 (8:41.11), K45 (10:37.87) och K55 (11:24.35).
     
     3 x världsrekord i Sätra
     Veteranvärldsrekord i stafett inomhus sattes det också i Sätra den 7 mars i form av tre nya noteringar på 4x400 m. Snabbast var M45-laget som noterade 3:36.17 där laget bestod av Magnus Nilsson, Hjalmar Didrikson, Mattias Sunnebon och Patrik Hägg där Mattias hade bästa sträcktiden med 52.83. Övriga rekord kom i K45 (4:22.46) resp K60 (5:00.53).
     Resultat Sätra 7 mars
     Resultat Örebro 28 mars
     /Jonas Hedman

Uppdatering: Galor & mästerskap

MAR
31

Under dessa dagar och veckor uppdateras situationen för galor och mästerskap snabbt. Vi ger därför en uppdatering kring några av dem:
     
     BAUHAUS-galan i Stockholm:
     Diamond League-tävlingen skjuts upp, liksom de tre första galatävlingarna den här säsongen. Arrangörerna återkommer längre fram om datum.
     Friidrotts-EM 2020, Paris (Frankrike):
     Europeiska Friidrottsförbundet jobbar fortfarande för att genomföra mästerskapet, men inga beslut är ännu fattade.
     OS 2020, Tokyo (Japan):
     OS är flyttat fram till 2021. På måndagen stod det klart att spelen kommer avgöras 23 juli till 8 augusti. Paralympics avgörs 24 augusti till 5 september.
     Friidrotts-VM 2021, Eugene (USA):
     Just nu för World Athletics diskussioner med arrangörerna i Eugene om möjligheten att arrangera 2022 istället.
     EM 2022, München (Tyskland):
     Ännu oförändrat
     /Gustav Orbring

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

MAR
31

Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan två webbinarier om tjänsten för virtuella lopp. Det första idag kl 16 och det andra på torsdag kl 16. Vid träffarna medverkar representanter från både Svensk Friidrott och RaceONE och de presenterar hur virtuella lopp startas upp och genomförs. Ta chansen att lyssna in på seminarierna och så att ni sen kan ta ställning till om ett virtuellt lopp är något för er förening!
     • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 31 MARS HÄR
     • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG TILL 2 APRIL HÄR
     
     Lyssna och ställ frågor
     Vid sidan av att lyssna på presentationerna kommer alla som deltar också ha möjlighet att ställa frågor, framförallt på två sätt:
     1. Skicka en fråga i Q&A eller chatten om det är något du undrar över
     2. Skicka gärna in frågor till oss i förväg, via organizers@raceone.com
     Var med och sprid ordet, använd #springförloppen
     /Hillevi Thor

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Karin Torneklint

Karin Torneklint
Foto: Deca Text & Bild

MAR
30

Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skulle ha avslutats efter utomhussäsongen 2020 men utifrån förändringarna i omvärlden och kring mästerskapsåret har förbundsstyrelsen beslutat att förlänga detta uppdrag med ett år. Den rekryteringsprocess kring ny förbundskapten som startats skjuts därigenom fram till våren 2021.
     - I den på många sätt osäkra och speciella situation vi befinner oss är det viktigt med kontinuitet och trygghet. Något som också många aktiva och tränare betonat i de kontakter som jag haft. Karin är väldigt uppskattad och har ett stort stöd i landslaget så det känns mycket bra att vi kommit fram till den här lösningen. Det har också varit viktigt att Karin verkligen vill och har energin och engagemanget som krävs och den bekräftelsen har jag också fått, säger Stefan Olsson, Generalsekreterare Svensk Friidrott.
     - Jag känner stor tacksamhet över det förtroende som styrelsen och Stefan visar genom det här beslutet. Jag känner mig väldigt motiverad att bidra till att våra aktiva får en stabilitet genom den här tuffa perioden, och de bästa möjliga förberedelserna för de säsonger som kommer. Vårt gemensamma mål blir nu återigen OS i Tokyo och även Finnkampen på hemmaplan och det känns väldigt inspirerande trots den situation som råder, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.
     
     Längst på posten
     Karin Torneklint tog över som förbundskapten efter inomhussäsongen 2013 och skulle 2020 ha avslutat sina andra olympiska fyraårscykel. Förlängningen gör nu att Torneklint kommer att vara den förbundskapten som innehaft rollen längst.
     /Hillevi Thor

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping

MAR
30

Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på styrelsemötet fredagen 27 mars att utse Tjalve IF Norrköping till arrangör för Friidrott-SM 2022. Tävlingarna kommer att hållas på den nya friidrottsarenan på Himmelstalund.
     - Styrelsen hade ett ärofyllt uppdrag att utse arrangör för friidrotts-SM 2022 då både Norrköping och Varberg visat på stort driv och har erfarenhet av större, välarrangerade evenemang. Beslutet var dock enhälligt att tilldela Tjalve IF Norrköping arrangörskapet, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svensk Friidrott och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Över 100 år sen sist
     Under Friidrotts-SM förväntas runt 700 toppidrottare åka till Norrköping för att göra upp i 36 individuella grenar för kvinnor och män. Norrköping har arrangerat ett helt Friidrotts-SM en gång tidigare, då på Idrottsparken 1906.
     - Det här betyder väldigt mycket både för oss som förening men också för staden och för hela regionen och vi behöver verkligen positiva nyheter kring idrotten just nu med tanke på coronaviruset. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här kommer att ge oss chansen att visa upp friidrott när den är som bäst. Det kommer också att väcka intresset hos många ungdomar och få talanger att satsa vidare. Nu ser vi fram emot att planera och genomföra ett fantastiskt friidrotts-SM 2022, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve IF Norrköping.
     
     Stor evenemangserfarenhet hos både förening och stad
     Tjalve IF Norrköping har god mästerskapsvana genom att de under de senaste åren arrangerat bland annat inomhus-SM och Lag-SM. I tillägg är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla förbundets krav för en SM-arena.
     - Tjalve IF Norrköping är en förening som under flera års tid förberett sig för uppgiften att arrangera friidrotts-SM. Norrköping är också en aktiv idrottsstad som värnar idrott och kultur och har varit värdar för idrottsevenemang såsom O-ringen och SM-veckan de senaste åren, säger Karin Grute Movin, vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i förbundets tävlings- och arrangemangskommitté.
     
     Välkomnar fler evenemang i Varberg
     - Folksam Grand Prix-tävlingen på Påskbergsvallen i somras blev på många sätt en succé, välarrangerat, mycket publik och härlig atmosfär. Svenska friidrottseliten vill verkligen återvända dit! Så jag både hoppas och tror att Varberg och Varbergs GIF kommer tillbaka med nya ansökningar och ser fram mot ett fortsatt gott samarbete, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Doha-återblick: Vädrets makt!

MAR
29

Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt före tävlingsstart och det blev inte direkt lugnare när den första dagens kvinnliga mara visade sig bekräfta alla farhågor.
     Ja, bilderna som kablades ut över världen var så uppseendeväckande att de resulterade i ett närmast på-stående-fot beslut om att flytta landsvägsgrenarna på kommande OS 2020 från högsommarheta Tokyo till förhoppningsvis svalare Sapporo.
     Ett beslut som långtifrån alla gillade, dels protesterade värdstaden Tokyo mot att bli ”bestulna” på ”nationalgrenen” marathon, dels protesterade ett antal elitaktiva mot att bli ”bestulna” på upplevelsen att vara en del av den unika gemenskap över idrottsgränserna som ett OS innebär.
     Beslutet står dock fast och även om OS numera blivit skjutet på framtiden har IOK-folket varit tydligt med att flytten av marathon (och gång) till Sapporo gäller även nästa år.
     Men hur ”allvarligt” var egentligen vädret för landsvägsfolket I Doha?
     I vår analysartikel ”Hur tufft var det egentligen i VM-marorna?” har vi tittat närmare på siffrorna och funnit att svaret är mer komplext och delvis smått överraskande!
     / A. Lennart Julin

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

Tony Kumpula i blått till höger i Aspenhallen i Haparanda tillsammans tillsammans med tränarkollegan Mats Olsson, Kalix FI, och aktiva. Foto: Jonny Rönkkö

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”

MAR
28

Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet för att ytterligare kunna utvecklas som tränare och ledare.
     Tony, 57, kommer från Aarevaara i Pajala kommun 23 mil norr om Haparanda och kom in i friidrotten som 16-åring 1979 där sprint och spjut var favoritgrenarna. Men han fattade snabbt intresse för tränar- och ledarrollen och var verksam i Haparanda SKT i 38 år fram till 2017 då han bildade HaparandaTornio TFC där han är tränare idag.
     Bland hans adepter märks stavhopparen Elias Palo, höjdhopparen Jani Suhonen, och mångkamparen Martin Mella. Elias, född 1981, tog SM-silver i Borås 2013 och har ett personligt rekord på 5.10, Jani, född 1973, gjorde 2.07/2.12i som 18-åring i början av 1990-talet och Martin tre seniorlandskamper i tiokamp med 7.214 som personbästa.
     
     ”Mina föräldrar skjutsade mig nio mil”
     För Tony var det i ungdomsåren fotboll som gällde innan satsningen fick ett abrupt slut.
     – Jag spelade i en gränsserie med både svenska och finska lag och skulle 16 år gammal byta klubb från en i division fyra till en i division tre. Men de kom inte överens så jag blev ett ettårsfall och då slutade jag, säger Tony.
     Finska föreningen Pellon Ponsi hade de sett att han var snabb och så kom det sig att han började träna friidrott med dem.
     – Mina föräldrar skjutsade mig de nio milen och det var inga större problem eftersom det inte var så mycket trafik. Men jag tävlade för Kaunisvaara IF i Sverige.
     Som bäst gjorde Tony 7.37/7.1m på 60 m, 11.56/11.1m på 100 m och 49 meter med 600 g-spjutet i ungdomsåren. Intresset för tränar- och ledarrollen tog över och 1983-1985 gick han Forsa Folkhögskola i Gästrikland med friidrottsinriktning. Det följdes senare av GIH-studier.
     –1992 kom jag in på friidrottstränarutbildningen i Stockholm men valde ändå Idrottslärarlinjen på GIH i Örebro för att skapa bästa möjligheterna för jobb. Sedan dess har jag arbetat som idrottslärare och fritidstränare i friidrott.
     
     Klubböverskridande samarbete
     Genom åren har Tony också lagt mycket tid på tävlingsarrangemang och var bl a med och genomförde Aspen Athletics Games i Aspenhallen under 20 år med start 1996.
     – Jag försöker överlåta styrelsearbetet åt andra för att kunna ta hand om de aktiva och jobba med tävlingar.
     Tony ansvarar idag för fem egna aktiva i HaparandaTornio TFC och hjälper ytterligare några i andra föreningar.
     – Vi har ett bra samarbete med Kalix FI och finska Veitsiluodon Kisaveikot.
     
     Aspenhallen betyder mycket
     Att det kan vara kallt i en ort som Haparanda, som ligger på finska gränsen högst upp i Bottenviken, vet de som var med på ISM-IUSM i Aspenhallen 1988. Då låg kvicksilvret kring -20° de första två dagarna och -30° på söndagen.
     – Men det händer också att det är riktigt kallt. En gång när jag, Elias och hans mamma skulle åka till Vasa och tävla så var det -45°. Att bilen ens startade var märkligt och när den gjorde det hade vi bra fart, lite för bra faktiskt och blev stoppade av polisen som var ute och jobbade trots den låga temperaturen!
     Aspenhallen invigdes 1986 och har ett banvarv på 175 meter och är viktig för friidrotten i Haparanda med omnejd.
     – Idag den 28 mars har vi fortfarande en meter snö och det är halt med issörja så det går inte att springa ute. Det kan vi normalt inte göra förrän i början av maj men sedan går det fort och i slutet på maj är det ofta varmt.
     – Efter höstvilan brukar vi dra igång träningen i början på oktober och en månad senare kommer snön. Så vi brukar köra snöpulsning några veckor innan vi flyttar inomhus.
     
     Vad är det bästa med att vara tränare?
     – Att få komma till träningen varje dag och träffa förväntansfulla ungdomar. Att få hjälpa dem i utvecklingen inte bara fysiskt utan även kunskapsmässigt. Men också att få träffa andra tränare och diskutera med dem. Det är utvecklande, inte minst de på andra sidan gränsen, avslutar Tony.
     Läs även intervjun med stavhopparen Elias Palo (oktober 2012) som Tony tränade från 14 års ålder och resten av karriären.
     • Intervjun med Johanna Vikström som också fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     /Jonas Hedman

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.

Johanna Vikström, i mitten, tillsammans med två av sina aktiva, diskuskastarna Emma Ljungberg, t v, och Jennifer Rudberg.
Foto: Deca Text & Bild

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

MAR
28

Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därför är det extra kul att konstatera att tränarna Johanna Vikström, Växjö, och Tony Kumpula, Haparanda, fått stipendium från Prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsfond och Riksidrottsförbundet.
     Stipendiet är för vidareutbildning som tränare.
     Johanna Vikström, 32, kommer från Tumba söder om Stockholm och fick sin friidrottsliga fostran i Huddinge AIS där diskus var favoritgrenen. Efter att ha avslutat den egna satsningen 2011 fokuserar hon sedan 2013 på tränarrollen och bor sedan hösten 2018 i Växjö där hon ingår i Prestationscentrum kast.
     – Jag är verkligen glad för stipendiet som bidrar till att jag kan fortsätta utvecklas som kasttränare, säger Johanna som är tränare för bland annat kulstötarna Frida Åkerström och Viktor Gardenkrans samt diskuskastaren Emma Ljungberg.
     – Jag har alltid gillat tränar- och ledarrollen och när jag slutade som aktiv märkte jag hur mycket jag saknade friidrotten. Så jag gjorde en tränarsatsning som ledde till att jag för 1,5 år sedan flyttade till Växjö.
     
     En fantastisk friidrottsmiljö
     Inom ramen för Athletic Development Center Växjö (ADC) kan man studera i en miljö anpassad för friidrottssatsning och bland de som gjort/gör det märks Angelica Bengtsson, stav, Fanny Roos, kula, och Jakob Gardenkrans, diskus.
     I Växjö finns även Svensk Friidrotts prestationscentrum (PC) för kast som drivs i samarbete med Växjö kommun.
     – Svensk Friidrott, Linnéuniversitetet och Växjö kommun är grunden i den fina friidrottsmiljö som finns här och vi har även ett Riksidrottsgymnasium för friidrott där jag numera jobbar halvtid, säger Johanna som övrig tid är personlig tränare åt kastare.
     Hon har ett nära samarbete med Anders Axlid, grengruppschef för kast, och Vésteinn Hafsteinsson som är tränare för bland annat diskusvärldsmästaren Daniel Ståhl.
     
     Framgångar för Frida, Viktor och Emma
     Johanna är fystränare åt kulstötaren Frida Åkerström, Hässelby SK, sedan 2016 och sedan 1,5 år tillbaka har hon helhetsansvaret. Frida blev på Finnkampen 2018 femte svenska över 17 meter (17.11) och satte i vintras inomhuspers med 17.06.
     Det gjorde även Viktor Gardenkrans, Athletics 24Seven SK, som med 18.89 tog ISM-silver hemma i Växjö. Emma Ljungberg, Spårvägen, gjorde i somras sin bästa säsong hittills toppat med personliga rekordet 55.15 som placerar henne elva genom tiderna i Sverige.
     – Växjö har en väldigt komplett friidrottsmiljö med Tipshallen där vi kan kasta diskus inomhus samt fina förutsättningar på Arenastadens kastpark. Dessutom flera bra tränare.
     – Det bästa med att vara friidrottstränare är att jag får jobba med mitt stora intresse. Jag tycker att det är viktigt att bygga relationer med mina aktiva för att få en helhetsbild som är viktig för att de ska kunna prestera så bra som möjligt.
     Läs även intervjun med Haparanda-tränaren Tony Kumpula.
     /Jonas Hedman

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.

I fotriktig klädsel visade Tobias Carlryd en förbluffande hög nivå i längd utan ansats där samtliga sex hopp var riktigt långa.
Foto: Yannick Tregaro

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs

MAR
27

Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sitt 133:e verksamhetsår och har hopp som sin starkaste grengrupp. Det märktes tydligt på fredagseftermiddagen då man arrangerade KM i längd utan ansats i Friidrottens Hus i Göteborg med närmare femtio tävlande.
     Allra mest imponerade 20-årige trestegshopparen Tobias Carlryd som samlade sina sex hopp inom nio centimeter med lysande 3.41 i topp. Det var bara två centimeter från det sista officiellt godkända svenska rekordet som noterades av Göran Fredriksson 1965 innan grenen ströks från SM-programmet och den svenska rekordlistan.
     Men det hindrade inte att Tobias slog det 83 år gamla klubbrekordet i ÖIS med tre centimeter som tillhört sjufaldige SM-vinnaren Sigvard Nordman sedan 1937.
     – En lysande prestation av Tobias som nöjde sig med att tävla på 60 m och längd under inomhussäsongen p g a en krånglande fot. Men den här tävlingen arrangerade vi främst för att ha lite skoj i en tillvaro då vi alla känner oro och ängslan för spridningen av Corona-viruset, säger ÖIS-ledaren Pelle Crona som själv har ett personligt rekord på 3.11.
     – I Örgryte kommer 80-90 procent av intäkterna från arrangemang där många ställts in. Det är en tuff situation och vi är många som känner att det är jobbigt nu.
     
     Diskuskastaren Gustav imponerade
     Åtta man överträffade tre meter och bland dem märks diskuskastaren Gustav Liberg som med 3.22 nu satte personbästa för andra helgen i rad. I Växjö i söndags kastade han 59.58 i sin specialgren.
     IEM-trean i stav, Melker Svärd Jacobsson, nådde 3.14 och JEM-vinnaren på 400 m häck, Carl Bengtström, 3.03. Men han blev faktiskt inte bästa långa häcklöpare eftersom Jonathan Carbe åstadkom 3.12. Hur långt tränaren Yannick Tregaro resp ÖIS ordförande Christer Strand hoppade framgår av föreningens hemsida.
     Frågan är om längd utan ansats kan bli en riksomspännande inomhusvariant av höstens kastfyrkamp Castorama som lagtävling mellan landets alla föreningar?
     /Jonas Hedman

Hälsouppföljning för elitaktiva

MAR
27

Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpings Universitet och medicinska kommitténs ordförande Toomas Timpka kommer landslagsavdelningen under den kommande perioden att genomföra en hälsouppföljning bland friidrottens elitaktiva seniorer och äldre juniorer.
     Coronaviruset kan ge upphov till en luftvägsinfektion som yttrar sig med symptom av varierande svårighetsgrad och bland friska unga vuxna orsakar virusinfektionen vanligen ingen allvarlig sjukdom, men för en elitidrottare kan ett insjuknande medföra ett kännbart avbrott i träningsplaneringen. Idag har ett informationsmail om uppföljningen gått ut till berörda och de kan där läsa mer om tillvägagångssätt och praktisk hantering. Det är helt frivilligt att delta och kan avbrytas när som helst.
     /Hillevi Thor

Svensk Friidrott och RaceONE startar tillsammans upp virtuella lopp.

Svensk Friidrott och RaceONE startar tillsammans upp virtuella lopp.

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

MAR
27

Coronaviruset har ställt till det för många lopp under våren. Det är ännu oklart hur länge restriktionerna kommer att bestå och det innebär ett bakslag för både löpare och föreningar. För att stävja detta har Svensk Friidrott i ett samarbete med appen RaceONE tagit fram en tjänst som gör att lopp kan genomföras online!
     
     Det innebär att ni kommer att kunna erbjuda alla löpare som tränat ihärdigt med ert lopp som målsättning möjligheten att komma i mål. Samtidigt som ni som förening kan planera för befintliga och nya lopp på ett nytt sätt. Något som inte bara är extra viktigt just nu utan som också kan ge ytterligare möjligheter för framtiden.
     
     Enkelt och gratis för dig som arrangör
     I RaceONE kan man idag hitta lopp och följa deltagare och det är i den appen som tjänsten för virtuella lopp utvecklats.
     • Föreningen bestämmer upplägget för loppet, t.ex. vilken tid det ska vara öppet och vilken distans det ska ha.
     • Tjänsten är kostnadsfri för arrangören och arrangören kan själv bestämma hur anmälningsvillkoren ska se ut.
     • Deltagarna kan välja att springa loppet live med RaceONE-appen eller tracka sitt lopp med valfri gps-utrustning och sen ladda upp resultatet i efterhand.
     
     Fördelar för arrangörer

     • Loppet kan genomföras under valfri tidsperiod; då ditt lopp skulle ha genomförts eller annan.
     • Försäljningen av startplatser kan fortsätta som tidigare.
     • Deltagarna får en ny typ av löpupplevelse och intresset för loppet bibehålls.
     • Deltagarna inspireras att fortsätta träna och hålla motivationen uppe.
     • De negativa ekonomiska konsekvenserna för föreningen minskar och loppets varumärke kan stärkas.
     
     Ett virtuellt lopp ger många möjligheter
     • En kompensation till deltagare istället för att betala tillbaka en anmälningsavgift.
     • En back-up om ni är osäkra på om ert lopp kommer att kunna genomföras. Måste loppet ställas in kan anmälda deltagare föras över till det virtuella loppet.
     • Ses som en extra ”klass” till ett lopp, oavsett om kan komma att behöva ställas in eller inte.
     • En marknadsföringsaktivitet till ett lopp som ni planerar att genomföra längre fram på året.
     • En fristående aktivitet som kan ge ett ekonomiskt tillskott till föreningen, utifrån hur ni väljer att genomföra det.
     • Kan kompletteras på olika sätt för att skapa större värde; hashtags, utlottningar, diplom, medaljer, medlemsskap...
     
     Så funkar det
     Tjänsten öppnar 30/3 och arrangörssidan nås här. Mer information om uppstart och genomförande av virtuella lopp kommer att skickas ut. Svensk Friidrott och RaceONE
     erbjuder även två webbinarier om tjänsten.
     • Tisdag 31 mars kl 16.00: ANMÄL DIG HÄR
     • Torsdag 2 april kl 16.00: ANMÄL DIG HÄR
     
     Sprid ordet, spring för loppen!
     Friidrottföreningarnas lopp är väldigt värdefulla:
     • En halv miljon starter/år, motivationsfaktor för folkhälsoviktig fysisk aktivitet
     • Intäktskälla för ideella föreningar
     Var med och sprid ordet, använd #springförloppen
     

     Kontaktperson RaceOne: Marlene Kanto, VD
     /Gustav Orbring, Jenny Sundqvist & Hillevi Thor

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

MAR
27

Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst besvärlig situation. Utöver ett allvarligt hälsoläge får det enorma ekonomiska konsekvenser.
     Det gäller naturligtvis även våra friidrottsklubbar.
     Vi befinner oss mitt i en period och årstid som vanligtvis innebär motionslopp och tävlingar i stort sett varje helg. Arrangemang som är förenat med viktiga intäkter, vilka i många fall kan vara avgörande för hela verksamhetsåret, men som tyvärr kanske måste ställas in eller skjutas på framtiden.
     
     Samtidigt finns det ingen annan rörelse som är lika stark och engagerad som den vi har inom idrotten.
     Tillsammans ska vi klara av det här.
     Tillsammans ska vi fortsatt kunna erbjuda inte minst barn– och ungdomar en sund och hälsosam fritid. Folkhälsomyndigheten påpekar också dagligen vikten av att de verksamheter vi bedriver ska fortgå i möjligaste mån och under kontrollerade former. All form av rörelse och fysisk aktivitet är av största vikt för folkhälsan, inte minst i den situation vi befinner oss i.
     
     Folkspels kampanj – en fantastisk möjlighet
     Vi är glada för att vi har starka och engagerade samarbetspartner i detta läge! Folkspel har tagit fram en kampanj som i rådande läge innebär en fantastisk möjlighet till en extra och viktig intäkt för er föreningar.
     För varje ny prenumerant av Sverigelotten bidrar Folkspel – utöver ordinarie behållning – med 200 kronor i bonus till önskad/utvald förening. Om ni till exempel rekryterar 100 prenumeranter som vill stödja er förening innebär det 20 000 kronor i bonus och utöver den ordinarie behållningen som är sex kronor per lott.
     
     Vi är fullt medvetna om att ni föreningar och ledare med era ideella insatser kommer att behövas mer än någonsin framöver och att det kommer att krävas ekonomiska stödåtgärder från många olika håll.
     Det här erbjudandet är dock en möjlighet att med omedelbar verkan skapa en intäkt.
     Tillsammans ska vi se till att ta oss ur det här.
     Tillsammans är vi starka.
     
     Till kampanjen:
     https://www.sverigelotten.se/prenumeration/stod-din-forening/
     

     PS 1: Folkspel bjuder dessutom på halva kostnaden för de första åtta lotterna. Du betalar endast 96 kronor (ordinarie pris 200 kr). Bidningstiden är tre månader.
     PS 2: Vill du bidra extra? Skicka då vidare till tio bra kontakter som kanske också vill vara med.
     
     Som ny prenumerant på Sverigelotten:
     Bidrar du med 200 extra kronor till din förening.
     Stödjer du din förening med sex kronor så länge du prenumererar.
     Får du dina Sverigelotter hemskickade.
     Får du premiumpoäng att handla för i Sverigelottens webshop.
     Har du möjlighet att bli miljonär.
     Notera att den som redan har en prenumeration inte kan teckna en ny, utan får be någon i bekantskapskretsen att stå för en angelägen handling. Prenumerationen sträcker sig över tre månader.

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig!

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig!
Foto: Ryno Quantz

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

MAR
27

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, lärorik och rolig. Som barn finns det olika sätt att tävla på och flera av tävlingsformerna går utmärkt att genomföra under ett träningstillfälle. Då får barnen öva på tävlingsmomentet i en miljö de känner igen och med deltagare de tränat med sedan innan.
     I Friidrottens tävlingar för barn har ett antal tävlingsformer tagits fram. Alla med egenskaperna om att kunna genomföras även i virustider som dessa:
     • Utomhus
     • Varierat underlag
     • Valfritt antal deltagare
     • Begränsad tid - tidsprogram på max 3 timmar.
     
     Nedan har vi listat tre tips:
     Öppet Hus:
     I en öppet hus-tävling får deltagarna välja vilka grenar de vill tävla i och hur många försök de vill göra i respektive gren. Du som förening väljer själv vilka grenar som ska finnas på programmet och hur länge ni vill hålla igång (max 3 timmar).
     Exempel: 60 meter häck, kula, längdhopp och höjdhopp.
     Alla deltagare får ett startkort de bär med sig under tävlingens gång där resultaten noteras ner.
     Läs mer om konceptet här
     Inspireras av Åhus
     
     Mångkamp
     För barn är trekamper eller fyrkamper ett utmärkt sätt att få in alla grengrupper under ett tillfälle. En mångkampstävling ska alltid innehålla de tre grengrupperna men våga testa olika varianter av grenkombinationer och involvera barnen i upplägget!
     Läs mer om tävlingsformen här
     Inspireras av IFK Växjö
     
     Kids’ Athletics
     I Kids' Athletics tävlar barnen lagvis i löpning, hopp och kast. Konceptet består av förenklade friidrottsgrenar som passar åldern 6 -11 år. Kids’ Athletics kräver inte att du som förening är van tävlingsarrangör eller att deltagarna tränar friidrott sedan innan.
     Lagen samlar poäng i enskilda grenar för att sedan avsluta med en gemensam uthållighetsgren.
     Läs mer om tävlingsformen här
     Inspireras av Huddinge AIS
     Har ni inte alla redskap? Improvisera och låt kreativiteten flöda!
     Har ni ingen längdhoppsgrop kan grenen enkelt göras om till stående längdhopp. Har ni inga häckar kanske det finns ett par kartonger liggandes på kansliet? Använd dem!
     Läs mer om Friidrottens tävlingar för barn.
     /Frida Hogstrand & Daniel Cortobius

Foto: Mikaela Wieslander Mayer

Foto: Mikaela Wieslander Mayer

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

MAR
27

Tävlingen VäxjöMångkampen lockar barn från stora delar av Småland och arrangeras av IFK Växjö. På grund av den rådande situationen med coronaviruset tog föreningen beslutet om att ställa in mångkampen.
     - Det var tråkigt, men givetvis ett viktigt beslut att ta, säger Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef i IFK Växjö.
     
     Klubben ser den fortsatta satsningen på rörelse och aktivitet som otroligt viktigt, speciellt i tider som dessa. De bestämde sig därför för att erbjuda de yngsta grupperna en trekamp, en tävling som endast genomföras inom den egna träningsgruppen.
     - Det som händer runt om i världen är svårt för alla. Så långt det går vill vår förening erbjuda träning och rörelse. Det är viktigt att något ska få vara ”som vanligt” för våra barn och ungdomar, det tror vi på, säger Mikaela.
     
     Trekamp för barn
     Träningsgrupper med åldrarna 7-11 år fick alla en manual om upplägget till trekampen och en fördelning av tider i hallen, detta för att minska antalet personer på samma plats.
     Deltagarna erbjuds en trekamp med 60m, längdhopp och kula på programmet där resultaten noteras ner i ett startkort. Alla som deltar får ett diplom och en medalj.
     - Då vi inte har många tävlingstillfällen för våra aktiva 7–11 år tyckte vi att det var väldigt tråkigt när tävlingen ställdes in. En minimångkamp inom den egna träningsgruppen kändes därför som en kul idé!
     Inför trekampen hjälper föreningens kansli till med redskap, medaljer och diplom medan tränarna i träningsgruppen ansvarar för att få ihop föräldrar som funktionärer.
     - Jag hoppas de aktiva och deras ledare tycker att upplägget fungerar bra så vi kan ha återkommande minimångkamper även när livet återgår till det normala, avslutar Mikaela.
     
     Föreningen tipsar:
     • Försök att fortsätta erbjuda träning för de aktiva så länge som det tillåter: dela upp i mindre grupper och träna utomhus
     • Hitta alternativa träningsformer! Testa övningar och moment som inte är exakt så som gruppen är van vid. Istället för teknikträning kan ni ut och jogga, köra stationsträning eller tipsrundeintervaller i skog eller på en lekpark/utegym
     • Låt kreativiteten styra!
     
     I Svensk Friidrotts nya Facebookgrupp Träningstips(a) har vi samlat tips och råd för hur träning kan bedrivas utan att den äventyrar den viktiga begränsningen av smittspridningen. Vad gör ni i er förening? Informera oss gärna i Träningstips(a)
     Läs mer

Tummarna upp för en helt otippad bronsmedalj!

Tummarna upp för en helt otippad bronsmedalj!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i december: Samrawit

MAR
26

Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landslagsdebuterat med en 23:e plats och när det i december var dags igen för henne att springa terräng-EM fanns det det anledning att tro på ett bättre utfall. Kanske t o m topp-10 om allt ville sig riktigt, riktigt väl?
     För formen hade stigit stadigt under sensommaren (bl a SM-guld 10000m och Finnkampsseger 5000m) och hösten (dubbla SM-guld i terräng). Fast efter att Samrawit känt sig småkrasslig i veckan före sträckte sig inte ens egna tränaren Ulf Fribergs förhoppningar före start längre än till topp-20.
     Så inte undra på att t o m Samrawit själv såg smått chockad ut när hon spurtade mot mål och insåg att hon skulle bli bronsmedaljör eftersom hon före sig hade bara Turkiets Yasemin Can och Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal.
     En högst otippad medalj som gjorde Samrawit till friidrott.se:s ”Månadens” för december 2019 eftersom den till fullo uppfyllde kriterierna om att vara "positiv, glädjande och gärna också överraskande”.
     Läs vår Månadens-intervju ”EM-bronset är min största framgång hittills” med Samrawit!
     / A. Lennart Julin

Justerat upplägg av Kraftmätningen

MAR
26

Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covid-19 görs justeringar i upplägget för våren/sommarens kvaltävlingar i Kraftmätningen.
     Årets kvalomgång genomföras lokalt, med ett eller två lag vid varje tillfälle. Vi uppmanar därför de lag som vill kvala in till Kraftmätningens final att göra det på hemmaplan.
     De föreningar som vill arrangera en kvaltävling ska anmäla datum och plats för kvaltävlingen till frida.hogstrand@friidrott.se senast 1 maj. Anmälan ska också innehålla uppgift om vilken/vilka klubbar som deltar i varje tävling.
     Efter avslutad tävling (helst redan på tävlingsdagen) skickas resultatlista med sammanställning av poäng in Frida Hogstrand.
     I nuläget hoppas vi att finalen ska gå att genomföra enligt plan i slutet av augusti. Vi ber er hålla er uppdaterade på Svensk Friidrotts informationssida gällande råd och riktlinjer för friidrotten utifrån läget med Coronaviruset: https://www.friidrott.se/forbundsinfo/corona.aspx
     Klicka här för mer information
     /Frida Hogstrand och Daniel Bergin

U18-EM och U20-VM skjuts upp

MAR
26

Sommarens dubbla internationella juniormästerskap kommer inte äga rum, åtminstone inte denna sommar. U18-EM i Rieti, Italien hoppas europeiska förbundet gång under 2021 tidigast. Även U20-VM i Nairobi, Kenya skjuts upp. World Athletics återkommer med nytt datum längre fram.
     /Gustav Orbring
     

Göteborgsvarvet skulle arrangerats 16 maj, men så blir inte fallet.

Göteborgsvarvet skulle arrangerats 16 maj, men så blir inte fallet.
Foto: Deca Text & Bild

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

MAR
26

I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tvingats ställa in tävlingar under våren. Göteborgsvarvet och Premiärmilen är två exempel. Detta drabbar de arrangerande föreningarna stort. Att få in intäkterna från lopparrangemangen är en förutsättning för att många föreningar ska få verksamheten att gå runt.
     
     "Var en hjälte - begär inte pengarna tillbaka"
     Därför har nu sajten marathon.se startat kampanjen Rädda min idrott, med syfte att informera om den kris som det innebär för idrottsrörelsen. I kampanjen ingår också en uppmaning till alla löpare som redan har betalat in startavgiften för lopp som inte blir av.
     ”Var en hjälte för svensk idrott och för folkhälsan genom att inte begära pengarna tillbaka för ditt inställda eller uppskjutna evenemang”, lyder budskapet.
     Vill ni veta mer om kampanjen och hur ni kan hjälpa till att sprida budskapet – gå in på raddaminidrott.se.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 26.3 - 2.4

”Jag vill slå ett slag för
återhämtning och sömn”

I den här filmen berättar Svensk Friidrotts me...

Musses insats under Corona
Vår nyblivne svenska rekordhållare på maraton, Mus...

Arbetet med FGP och SM pågår
Under gårdagen gick vi ut med uppdaterad info krin...

”Otroligt skönt att vara tillbaka”
Huddinges Tom Kling-Baptiste har tillhört vår spri...

Fyra starter och fyra världsrekord
När Marsspelen i Örebro ställdes in p g a Corona-v...

Uppdatering: Galor & mästerskap
Under dessa dagar och veckor uppdateras situatione...

Ikväll:
Första info.mötet om virtuella lopp

Svensk Friidrott och RaceONE erbjuder under veckan...

Karin Torneklint
fortsätter som förbundskapten

Karin Torneklints uppdrag som förbundskapten skull...

Friidrotts-SM 2022 till Norrköping
Svensk Friidrotts förbundsstyrelse beslutade på st...

Doha-återblick: Vädrets makt!
Värmen i Doha var ett stort diskussionsämne långt ...

”Det bästa är att komma till träningen och träffa ungdomarna”
Tränaren Tony Kumpula, Haparanda, har fått ett sti...

Johanna Vikström och Tony Kumpula
mottagare av tränarstipendier

Tränare och ledare är viktiga i idrotten och därfö...

Nästan 50 tävlande när det 83 år gamla rekordet slogs
Örgryte IS är en anrik förening som är inne på sit...

Hälsouppföljning för elitaktiva
Med stöd av Athletics Research Center vid Linköpin...

Kan inte löparna komma till er?
Ta ert lopp till löparna!

Coronaviruset har ställt till det för många lopp u...

Folkspels kampanj: en fantastisk
möjlighet för din förening

Vårt land och samhälle befinner sig i en ytterst b...

Tävlingsformer för barn -
lika aktuella i dessa tider

Friidrottsträning för barn ska vara lekfull, läror...

IFK Växjö tipsar:
Tävling inom träningsgruppen

Tävlingen VäxjöMångkampen lockar barn från stora d...

Månadens i december: Samrawit
Vid terräng-EM 2018 hade Samrawit Mengsteab landsl...

Justerat upplägg av Kraftmätningen
Som åtgärd för att minska smittspridningen av Covi...

U18-EM och U20-VM skjuts upp
Sommarens dubbla internationella juniormästerskap ...

Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

I Coronapandemins spår har flera lopparrangörer tv...

Förra veckan
Veckan 19.3 - 26.3

Månadens i december: Samrawit
Justerat upplägg av Kraftmätningen
U18-EM och U20-VM skjuts upp
Kampanjen Rädda min idrott:
En chans att stötta lopparrangörer

VM Halvmarathon i oktober:
Uppdaterade uttagningskriterier

Träningsinspiration från föreningar
Folkhälsomyndigheten:
Viktigt för unga att fortsätta idrotta

Utlysning: 4 centrala tävlingar 2021
OS i Tokyo skjuts upp ett år
Så fungerar nya statistiksystemet
Hanteringen av Coronaviruset -
läs Förbundsstyrelsens nyhetsbrev

FRIDA-systemet fungerar igen
Mondo högst men Bubka fortsatt mest
Gustav Liberg nära drömgränsen
Temporära ramar för tävlingar och sanktionsansökningar
European Athletics Coaching Awards
till Katarina och Hansa

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!

Två veckor sedan
Veckan 12.3 - 19.3

Facebookgruppen Träningstips(a)
Dela med er av och få tips!

Lugnande besked från RF gällande LOK-stödet
Mondo Månadens friidrottare i Europa
Angående SM Halvmarathon
Tre DL-tävlingar skjuts upp
Ragnar över drömgränsen
Tre tjänster att söka hos oss
Informationssidan uppdaterad
Ellens perfekta innesäsong
Skåne-friidrottare prisade
Världen har upptäckt Helena
USA:s universitetsidrott stoppad
- för resten av läsåret!

Förbundsårsmötet flyttas fram
Göteborgsvarvet genomförs inte 16/5
Fanny anförde Hässelbys poängseger