Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 20 februari 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Liévin: Mondo 6.07 - Angelica 4.73

Angelica höjde årsbästat med 6 cm.

Angelica höjde årsbästat med 6 cm.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
19

I många år var franska Liévin den allra vassaste av inomhusgalorna men problem med arenans tak har gjort att det var länge sedan det fick arrangeras en gala där. Men på onsdagskvällen var det äntligen dags igen och man levererade direkt en tävling som visade att Liévin var tillbaka på allvar bland toppgalorna.
     Till toppnumren hörde definitivt de två stavhoppen som kulminerade i parallella världsrekordförsök när Mondo Duplantis och Sandi Morris växelvis attackerade 6.19 och 5.03. Tyvärr förgäves den här gången men båda hade försök som visade att kapaciteten fanns där.
     Felfri t o m 6.07!
     Mondo hade dessförinnan runnit igenom 5.60, 5.80, 5.90 och 6.07 med hopp som alla var klart över 6 m i effektiv hopphöjd. 6.07 är ju faktiskt 2 cm högre än hans pers så sent som för två veckor sedan och ett resultat som förutom han själv bara Bubka och Lavillenie någonsin klarat!!
     6.07-hoppet i kväll hade nog räckt även till världsrekord, men när ribban verkligen låg på 6.19 blev det två hopp där han tog bort ribban med benen på nedväg och ett som avbröts på vägen upp.
     Men det var alltså fjärde raka 6m-tävlingen den här vintern och den fjärde raka tävlingen där han hoppat på världsrekordhöjd. Så formen är fortsatt hög och den övriga världseliten hålls fortsatt på behörigt avstånd. Dagens 2:a världsmästaren Kendricks fixade med viss möda 5.90 i sista.
     Angelica nytt årsbästa
     Även i den kvinnliga tävlingen blev det svenskt på pallen då Angelica Bengtsson levererade sin klart bästa hoppning den här vintern: Felfri över 4.38, 4.53 och 4.63, nya årsbästat 4.73 i tredje och helt OK försök på 4.78.
     / A. Lennart Julin

Se ISM live i Friidrottskanalen

FEB
19


     
     Lördag-söndag avgörs inomhus-SM i Telekonsult Arena i Växjö. Friidrottskanalen.se sänder tävlingarna live i samarbete med arrangörerna IFK Växjö. I högerspalten hittar ni tidsprogram, startlistor och länkar till köp av sändningarna.
     För att ladda upp inför helgen kan ni se några av höjdpunkterna från förra årets ISM i Norrköping, i spelaren ovan!
     /Gustav Orbring

LOK-stöd: Ansökan inne 25/2

FEB
19

Påminnelse: Sista ansökningsdag för LOK-stöd för höstens aktiviteter är den 25 februari. Ansökan sker på föreningens IdrottOnline-sida. LOK-stöd kan sökas för friidrottsaktiviteter för barn- och unga i åldern 7–25 år.
     Läs mer om LOK-stöd hos Riksidrottsförbundet
     /Hillevi Thor

Duplantis och Bengtsson i Frankrike i kväll för World Indoor Tour.

Duplantis och Bengtsson i Frankrike i kväll för World Indoor Tour.
Foto: Deca Text & Bild

Liévin: Tredje gången gillt i kväll?

FEB
19

I kväll är det dags för ny World Indoor Tour-tävling i Lievin, Frankrike. Återigen ska Armand Duplantis jaga nytt världsrekord. 6.17 i Torun, 6.18 i Glasgow. Får vi se 6.19 i kväll?
     Vassaste konkurrenten Sam Kendricks finns även med i startlistan, och kan säkert pressa Mondo en bit på vägen åtminstone.
     Det blir även svenskt i damtävlingen i stav. Angelica Bengtsson SM-laddar genom att tävla i kväll, dagarna innan hon ska jaga guld i Växjö i helgen. Hon bjuds på tufft motstånd, bland annat genom Sandi Morris, Yarisley Silva och Alysha Newman.
     Ni ser tävlingen live i Kanal 9 och DPlay från 19:45, samt i SVT Play 19:45 och SVT 24 20:00.
     /Gustav Orbring

Dubbla personliga rekord på 800 m för Joakim Andersson, t v, denna vinter som i Folksam GP-galan i Sätra förra veckan bara var tiondelen bakom svenska rekordhållaren Andreas Kramer.

Dubbla personliga rekord på 800 m för Joakim Andersson, t v, denna vinter som i Folksam GP-galan i Sätra förra veckan bara var tiondelen bakom svenska rekordhållaren Andreas Kramer.
Foto: Deca Text & Bild

Totalförändring – då kom lyftet

FEB
18

800 m-löparen Joakim Andersson, 27, har gjort tre tävlingar i vinter och satt personligt rekord i samtliga varav två totalpers. Den stora överraskningen var segern i Nordenkampen den 9 februari på 1:48.38. Det följdes av 1:48.03 i Folksam GP-galan i Sätra och därmed förbättrade han ett tre år gammalt personbästa i två etapper och gick in som nia genom tiderna i Sverige inomhus. Nu laddar han för fullt inför inne-SM i Växjö kommande veckoslut.
     I Nordenkampen i Helsingfors gjorde Joakim ett lysande taktiskt lopp och spurtade på upploppet förbi IEM-silvermedaljören från 2017, Andreas Bube, och vann.
     – Det var otroligt oväntat. Jag fick titta två gånger på klockan för att förstå att tiden verkligen stämde, det kändes overkligt att göra 1:48.38, säger Joakim.
     – Träningen fungerade bra veckorna före men att det skulle gå så bra hade jag inte trott.
     I Sätra två dagar senare skuggade han svenska rekordhållaren Andreas Kramer hela vägen och var till slut bara en tiondel efter som fyra på 1:48.03. Därmed hade Joakim sänkt sitt totalpers från Folksam GP-galan i Karlstad 2017 med fyra tiondelar på två dagar.
     – Jag hade hoppats att Kramer skulle springa lite snabbare så att jag kommit under 1:48. Men jag får vara nöjd med placeringen. Att sätta pers två tävlingar i rad känns bra.
     
     Landslagsdebut som 24-åring
     Joakim har IFK Trelleborg som moderklubb och började träna löpning på allvar som 17-åring 2009 och då var det inledningsvis längre distanser som gällde.
     – Men sedan testade jag 400 m men insåg att jag inte var tillräckligt snabb så då satsade jag på 800.
     2016 tog han sig för första gången under 1:50 med 1:49.73 i Sollentuna GP och året efter satte han det pers, 1:48.44, som stod sig fram till Nordenkampen. 2017 tog Joakim brons på både ISM och Friidrotts-SM utomhus vilket ledde till landslagsdebut – trea och näst bäste svensk i Finnkampen på Stockholms Stadion.
     Men 2018 och 2019 avstannade utvecklingen.
     – Jag försökte gå ner i vikt, slarvade med kosten och tappade kraft. Men nu har jag fått ordning på det, äter bättre och har även bytt tränare till Alexander Nilsson från Mölndal. Men det är egentligen inte så stor skillnad på träningsupplägget, förändringen är att jag springer någon mil mindre i veckan och kör mer kvalitet.
     
     Allt är nytt sedan i höstas
     Det är inte bara tränaren som är ny för Joakim utan en hel del annat också.
     – I slutet på november flyttade jag från Malmö till Stockholm tillsammans med min flickvän och bytte då också jobb. Jag arbetar i IT-branschen med applikationsdrift i ett företag på Kungsholmen.
     – I slutet på januari bytte jag även klubb till Spårvägen så allt är nytt men det verkar fungera bra ändå. Det är lite tufft med Nackareservatets backar men annars är det okej, säger Joakim och skrattar.
     – Det är bra sparring på träningarna i Spårvägen. Jag kör med Kent Claesson en dag i veckan – tisdag, torsdag eller lördag beroende på när det passar – och så kör jag snabbare pass med Johan Eriksson i Tureberg.
     En tävling återstår för Joakim denna inomhussäsong och det är inomhus-SM i Växjö kommande helg. Den sänder Friidrottskanalen i sin helhet.
     • Allt om ISM uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Bekräftar misstänkt dopingförseelse

FEB
17

Svensk Friidrott kan bekräfta att förbundet fått information om en misstänkt för dopingförseelse inom friidrotten och att personen är avstängd tillsvidare. Förbundet har inte kännedom om substans eller ytterligare omständigheter. Friidrottaren har inte varit en del av elit- och landslagsverksamheten då denne inte är svensk medborgare eller presterat på den nivån resultatmässigt.
     - Detta är mycket olyckligt och vi följer utvecklingen för att förstå mer om bakgrund och händelseförlopp. Oavsett utgång så belyser det besked vi fått att det är centralt att alla inom idrotten, oavsett prestations- och ambitionsnivå, tar del av antidopingarbetet, säger Johan Storåkers, ordförande Svensk Friidrott.
     /Hillevi Thor

Carolina 1:11 på halvmaran

Fyra minuter pers och klarad
<br/>kvalgräns till halvmarathon-
<br/>VM i mars.

Fyra minuter pers och klarad
kvalgräns till halvmarathon-
VM i mars.
Foto: alj

FEB
16

De spanska marorna och halvmarorna under vintermånaderna har blivit allt populärare bland svenska löpare. Oftast flacka banprofiler och optimalt löpväder.
     Många svenskar med ambition att springa fort hade därför sökt sig till söndagens halvmara i Barcelona och de fick vad de kommit för med en temperatur som höll sig under 15-gradersstrecket och en sol som bröt igenom först efter trekvart.
     För den främsta svenska insatsen svarade Roslagens Carolina Wikström som kapade bort inte mindre än fyra minuter från höstens pers 1:15:49 ned till 1:11:44 vilket gav en 12:e plats bland kvinnorna.
     Persade på milen
     Carolina gjorde ett extremt jämnfartslopp där hon gick ut i ett "17 blankt per 5 km"-tempo och höll det med minimala svängningar hela vägen. På vägen blev det rejält 10 km-pers som mellantid med 34:00 (tidigare 34:41 i Hässelbyloppet).
     Och på fulla sträckan klättrar hon högt upp på den svenska genom tiderna-listan där hon bakom toppduon Sarah Lahti och Isabellah Andersson går in i en meriterad "1:11-klunga" med bl a Evy Palm, Midde Hamrin och Hanna Lindholm.
     Genom att underskrida 1:12 klarade Carolina dessutom kvalkravet för VM-halvmaran som går i Polen om en dryg månad!
     Nappe bäst av svenskarna
     Av våra manliga deltagare nu i Barcelona gick Napoleon Solomon - tillbaka på platsen där han satte sitt svenska rekord för ett år sedan - ut tufft och hängde med tätklungan första fem kilometerna (14:19).
     Sedan tvingades han växla ned och kom i mål på 1:03:15 dryga halvminuten före Spårvägens Archie Casteel som persade med sina 1:03:53.
     / A. Lennart Julin

Foto: Thomas B Scott

USA: Ellen 1.90 i höjd!

FEB
15

I säsongsdebuten i januari förbättrade Ullevis Ellen Ekholm sitt fem år gamla pers med 2 cm efter felfri hoppning t o m 1.85. Det signalerade att det fanns mer att ta ut och en vecka senare kom ytterligare 1 cm.
     Och idag lossnade det rejält vid tävlingar i Clemson (South Carolina) när Ellen efter 1.73, 1.78 och 1.83 i första försöken fortsatte med 1.88 i tredje - och till slut även 1.90 i tredje! Så totalt pers med 4 cm!
     1.90 innebär mer för Ellen:
     * Hon avancerade upp i topp på årsbästa i universitetsfriidrotten (NCAA)
     * Hon gick in på en delad 9:e plats på svenska genom tiderna inomhus!
     * Hon klarade kvalgränsen till sommarens EM i Paris!
     / A. Lennart Julin

Khaddi hade det knepigt med att få ansatsen att stämma, men trots fyra kryss i protokollet blev det till slut ändå en meriterande andraplats.

Khaddi hade det knepigt med att få ansatsen att stämma, men trots fyra kryss i protokollet blev det till slut ändå en meriterande andraplats.
Foto: Deca Text & Bild

Mera Glasgow: Khaddi 2:a i längd

FEB
15

En dag när en landsman en stund tidigare satt världsrekord i en annan gren är det tyvärr något otacksamt att ta en 2:a plats i en World Indoor Tour-gren.
     Det ödet drabbade Khaddi Sagnia denna lördag i Glasgow där hon hade alla de bästa brittiskorna (Irozuru, Ugen, Sawyers och Johnson-Thompson) bakom sig och bara VM-2:an - och vinterns "6.90-maskin" - Marina Bech-Romantjuk före sig.
     Hanna två sekunder från rekordet
     Kvinnliga 1000m-loppet blev direkt en 3-delad tävling: Längst fram haren och världsrekordjagande Laura Muir, sedan en tysk-engelsk duo och sedan "huvudklungan" med bl a Hanna Hermansson.
     I klungspurten om 4:e platsen var sedan Hanna ynka 0.04 bakom polska Cichocka och Hannas tid 2:40.22 innebar att hon var bara drygt två sekunder från Malin Ewerlöfs 21 år gamla svenska rekord.
     Missa inte intervjun på vår Facebook-sida med Hanna efter loppet!
     / A. Lennart Julin

Så här ser det ut när tidernas bäste stavhoppare hoppar: Mycket luft även när ribban ligger på 6-metershöjder!

Så här ser det ut när tidernas bäste stavhoppare hoppar: Mycket luft även när ribban ligger på 6-metershöjder!
Foto: Deca Text & Bild

Dagens världsrekord: Sex och arton!

FEB
15

Mondo Duplantis har under februari 2020 totalt förändrat stavhoppet och hittat en helt ny dimension. En dimension där basnivån är sex meter och där toppen ligger på .... ja, var kan den egentligen tänkas finnas?
     För efter "nära på 6.17" i Düsseldorf och "klart över 6.17 i Torun" kom idag i Glasgow "högt över 6.18"!
     Så högt att över att slutsatsen är oundviklig: Detta är bara början!
     Mondo har ryckt
     I fjol var han, Kendricks och Lisek i stort sett jämnstarka med toppar runt 6.00 och stabilitet på 5.80-5.90. Men idag när han mötte världsmästaren Kendricks rev denne ut sig på 5.84 - men blev ändå 2:a i tävlingen!
     Alltså slagen med 43 cm - av en kille som ändå avstod vidare hoppning efter att ha luftat 6.18!
     Inte ens Bubka
     De som var med på 1980- och 1990-talen minns Bubkas suveränitet och det spekulerades då mycket i vad han skulle kunna ha klarat i ett optimalt hopp. Men inte ens Bubka hade en nivå i sin hoppning som kunde matcha den svit av 6.20-mässiga hopp Mondo nu levererar på löpande band.
     Det ÄR en ny dimension på hela grenen stavhopp som vi den här vintern har förmånen att få uppleva.
     / A. Lennart Julin

Duplantis, Larsson och Sagnia till Glasgow på lördagen.

Duplantis, Larsson och Sagnia till Glasgow på lördagen.
Foto: Deca Text & Bild

Fem svenskar till Glasgow i helgen

FEB
14

Det är nog få som kommer glömma den gångna helgen i det första taget. Armand Duplantis världsrekord i stav på 6.17 har gett eko i idrottsvärlden, och intresset för stavhopp är kanske större än någonsin.
     Nu på lördag väntar nästa World Indoor Tour-tävling i Glasgow, där stavhoppet givetvis är den hetaste tävlingen på förhand.
     Och precis som flera gånger tidigare den här vintern får vi se dubbelt svenskt i startfältet. Armand Duplantis och Melker Svärd Jacobsson.
     Det som gör Glasgow-tävlingen extra intressant är det faktum att fem svenskar har bjudits in. Götasprintern Henrik Larsson springer 60m. Henrik visade på fjolårsformen när han trots en bedrövlig start klockades för 6.68 i Spåret GP.
     Khaddi Sagnia har inlett säsongen lysande efter ett skadedrabbat 2019, och ställer upp i längdtävlingen.
     Sist men inte minst, Turebergs Hanna Hermansson springer 1000m - ett lopp som är anpassat för att hemmalöparen Laura Muir ska sätta brittiskt rekord.
     Ni ser tävlingen i Glasgow live i Kanal 9 och i Dplay 14:00-17:30 på lördag.
     
     Barcelona Halvmarathon på söndag
     På söndagen åker ett stort svenskgäng ner till Spanien för Barcelona Halvmarathon. Bland de större namnen noterar vi Cissi Norrbom, Carolina Wikström, Archie Casteel och Olle Walleräng.
     Mer information om tävlingarna hittar ni i tävlingskalendern
     /Gustav Orbring

Den 15 mars är det dags för Kraftmätningen. Foto: Björn Freyhult

Den 15 mars är det dags för Kraftmätningen. Foto: Björn Freyhult

Nedräkning: Kraftmätningen 17 år

FEB
14

Söndagen den 15 mars är det dags för inomhusversionen av Kraftmätningen. Det blir för sjätte året i rad som lagtävlingen genomförs för 17-åringarna. En trogen arrangör av tävlingen är Turebergs FK som i år arrangerar tävlingen för fjärde året i rad.
     – Kraftmätningen är en lagtävling där alla kan ställa upp i alla grenar även om det inte är ens specialgren, säger Mia Hällerfors, tävlingsledare från Turebergs FK.
     
     En lagtävling i tre tävlingsklasser
     Kraftmätningen är en lagtävling där deltagarna tävlar i tävlingsklasserna mixlag 17 år, flickor 17 år och pojkar 17 år. De tävlande samlar poäng till laget i grenarna 60 m, 800 m, höjd, längd och kula. För de föreningar som ställer upp med ett mixlag väntar även stafett 6x200m.
     - Det är oerhört viktigt med lagtävlingar i en annars individuell tävling. Det sociala och sammanhållningen ökar vid lagtävlingar, menar Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK.
     
     Tureberg regerande mästare i mixklassen
     Mia Hällerfors berättar att man under åren samlat på sig mycket rutin och kunskap kring tävlingen. Att ställa upp som arrangör idag kräver inte samma arbete som behövdes första året.
     - Vi känner oss trygga när det gäller planeringen. Funktionärer har börjat anmäla sig och idag kom medaljerna med bud, säger Thomas Waldetoft.
     Vid förra årets upplaga i Sollentuna Friidrottshall tog Turebergs FK hem segern i både mixklassen och pojksidan medan Hässelby SK vann flickklassen.
     Glöm inte att anmäla ert lag senast 5 mars
     Mer information
     Tidigare års lagresultat
     /Frida Hogstrand

I helgen avgjordes Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar. Foto: Maria Johnson

I helgen avgjordes Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar. Foto: Maria Johnson

Norrbotten segrade i Norrland

FEB
13

Den gångna helgen arrangerades Norrlandsmästerskapen för 13-14-åringar av Umedalens IF i Nolia Friidrottshall. Under två dagar hölls tävlingar för att utse bästa distrikt. Och det blev Norrbotten som gick segrande ur lagtävlingen. En imponerande slutsiffra med 588.5 poäng lyder segerresultatet, med Västerbotten som tvåa med 321 poäng och Jämtland-Härjedalen som trea med 291 poäng.
     Under helgen skrevs även historia, när parafriidrotten för första gången var inkluderad i ett regionsmästerskap.
     Resultaten hittar du här
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 13.2 - 20.2

Liévin: Mondo 6.07 - Angelica 4.73
I många år var franska Liévin den allra vassaste a...

Se ISM live i Friidrottskanalen
Lördag-söndag avgörs inomhus-SM i Telekonsult ...

LOK-stöd: Ansökan inne 25/2
Påminnelse: Sista ansökningsdag för LOK-stöd för h...

Liévin: Tredje gången gillt i kväll?
I kväll är det dags för ny World Indoor Tour-tävli...

Totalförändring – då kom lyftet
800 m-löparen Joakim Andersson, 27, har gjort tre ...

Bekräftar misstänkt dopingförseelse
Svensk Friidrott kan bekräfta att förbundet fått i...

Carolina 1:11 på halvmaran
De spanska marorna och halvmarorna under vintermån...

USA: Ellen 1.90 i höjd!
I säsongsdebuten i januari förbättrade Ullevis Ell...

Mera Glasgow: Khaddi 2:a i längd
En dag när en landsman en stund tidigare satt värl...

Dagens världsrekord: Sex och arton!
Mondo Duplantis har under februari 2020 totalt för...

Fem svenskar till Glasgow i helgen
Det är nog få som kommer glömma den gångna helgen ...

Nedräkning: Kraftmätningen 17 år
Söndagen den 15 mars är det dags för inomhusversio...

Norrbotten segrade i Norrland
Den gångna helgen arrangerades Norrlandsmästerskap...

Förra veckan
Veckan 6.2 - 13.2

Norrbotten segrade i Norrland
Larsson under 6.70 - trots dålig start
Nytt hallrekord när Angelica vann
FGP: Hjelmer segrade på hemmaplan
FGP: Åkerström trea genom tiderna
800m höjdpunkt på Spåret GP: ”Extra
kul med ett så bra lopp här i Sverige”

Idrottsglädje i fokus hos IFK Nora
N-kampen: Dubbelseger på 800 m
N-kampen: En rad personliga rekord
Nordenkampen: Klar dubbelseger
N-kampen: Personbästa av Elin
N-kampen: Thobias nära åtta meter
N-kampen: Suverän spurt av Simon
Nordenkampen: Seger för Joakim
Följ Nordenkampen via webben
USA: Yolanda nära majlrekordet
Perspektiv på Armands världsrekord
VÄRLDSREKORD!
Ny superhoppning av Mondo – svenskt rekord igen
Så följer du Armand Duplantis ikväll
USA: Erika Kinsey 1.92!
Nordenkampen:
”Målet är att vinna båda kamperna"

Robel Fsiha avstängd tillsvidare
Robel Fsiha avstängd tillsvidare
Helgkollen: Touren rullar vidare
till Polen – 3x svenskt till start

Två veckor sedan
Veckan 30.1 - 6.2

Helgkollen: Touren rullar vidare
till Polen – 3x svenskt till start

Lysande mångkamps-SM för Hässelby
Utvecklingsträff juniorer tunga kast
Mondo 3.0: Nära världsrekordet!!!!
Eget domännamn till IdrottOnline?
Säkra bytet http:// till https://

IVM-aktuella i Nordenkampentruppen
Femkampspers också i USA
Mondo & Melker mot världsmotstånd
– så ser ni tävlingen i kväll

Njut av höjdpunkterna från helgens
SM i mångkamp i Sollentunahallen!

IJSM22: Fin seniordebut för Emil
IUSM17: Suverän seger för Oliver
IJSM19: Superjämn guldstrid
ISM: Femte raka guldet för Fredrik
ISM: Bianca Salming slog ett tre år gammal personbästa
IUSM15: Första guldet för Joel
IJSM19: Suverän seger för Calle
IUSM16: Tredje raka för Linus
Samrawit femma genom tiderna
Lysande 3000 m-lopp av Suldan
Pers i årsdebuten för Simon
IUSM16: Seger för Sydney
IUSM17: Guld för Clara Fallenius efter fyra grenpers
ISM mångkamp: Fredrik Samuelsson har kopplat greppet
IUSM15: Rekordstort startfält i F15
Tysk fredagskväll:
Khaddi 6.72 & Thobias 8.02

Mångkamps-SM:
Fredrik och Bianca favoriter

Angelica och Kim klara för Tokyo
Helgspaningen: Dubbelt svenskt på
Eurosport/DPlay i Karlsruhe i kväll

IVM ställs in, genomförs 2021