Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 14 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Live: Se SM-finalerna på 10 000m

AUG
14


     
     

En stark avslutning för Asdis räckte till guld framför Sofi Flink.

En stark avslutning för Asdis räckte till guld framför Sofi Flink.
Foto: Deca Text & Bild

Andra raka SM-guldet för Asdis

AUG
14

Förra året SM-debuterade hon. I år tog Spårvägens isländska Asdis Hjalmsdottir andra raka guldet i spjut. Men det blev oväntat spännande. Sofi Flink, som bara tävlat en gång i år (dryga 49 meter i juni) tog över ledningen i femte omgången med fina 55.10. Men då svarade Asdis direkt med 57.27 – ett kast som räckte till guld. Sofi tog hem silvret och bronset gick till Matilda Elfgaard, Athletics 24Seven SK.
     - Det blev ganska tufft. Jag kastade inte lika bra som jag velat. Men jag går i alla fall hem med guldet. Fick lite spark i rumpan när Sofi gick förbi mig där, säger Asdis efteråt.
     
     Andra guldet även för Jesper
     Hässelbys Jesper Hellström var liksom Asdis stor favorit inför trestegsfinalen, och motsvarade även han förväntningarna. Med ett säkerhetshopp i första omgången noterades han för 16.07 - och i tredje 16.09. Inga för Jesper jättehopp i dag men det räckte till andra raka SM-guldet.
     - Jättebra förhållanden, men jag saknade publiken. Fick inte träffen i dag, det satt inte riktigt. Lite hoppovana, säger Jesper efteråt.
     Annars var det Örgryte som jagade medaljer ner till Göteborg. Isak Persson gjorde jobbet med 15.76 och silver. Kampen om bronset blev stenhård; ÖIS:aren Artur Engström hade två hopp på 15.36 - endast fyra cm från Hammarbys Erik Ehrlin som tog brons.
     En fin final av ÖIS ändå, som slutade 2:a, 4:a, 6:a och 9:a. 9:an Lukas Edqvist, 17 år, persade med 14.85 i finalens första hopp.
     Inte mindre än tre pers noterades i finalen.
     /Gustav Orbring

Khaddi Sagnia briljerade i SM-kvalet i längd.

Khaddi Sagnia briljerade i SM-kvalet i längd.
Foto: Deca Text & Bild

Jättehopp av Khaddi Sagnia i
längdkvalet - 7cm från perset

AUG
14

Det bjöds på fina förutsättningar på Gräby Sportfält när friidrotts-SM dag 1 kickade igång med kval och försök under fredagseftermiddagen.
     Höjdpunkten var definitivt när Ullevis Khaddi Sagnia drog till med 6.74 i första hoppomgången av längdkvalet - med god marginal till plankan. Det är hennes femte längsta hopp i karriären utomhus och sju cm från perset som hon satte tidigare i somras.
     
     Snabba tider i 100-försöken
     I herrarnas försök på 100m sprang Växjös Thomas Jones in på sin snabbaste tid någonsin: 10:45 - dock i för stark medvind (+2.2). Snabbast var Henrik Larsson, sex hundradelar snabbare.
     
     Forsell persade med metern i släggkvalet
     En som verkat toppa formen perfekt inför SM var Motalas Sara Forsell, som persade med nästan en meter i släggkvalet. 61.86 blev längsta kastet, och placerade henne som trea totalt i kvalet bakom Tracey Andersson och Grete Ahlberg.
     Liveresultat, tidsprogram och startlista hittar ni i högerspalten.
     Se friidrotts-SM live i SVT1 från 16:00 i dag.

     /Gustav Orbring

SVT:s sändning slutar 19:45. Då tar Friidrottskanalen.se över.

SVT:s sändning slutar 19:45. Då tar Friidrottskanalen.se över.
Foto: Deca Text & Bild

Se båda SM-finalerna på 10 000m
live på Friidrottskanalen.se i kväll

AUG
14

I dag drar äntligen friidrotts-SM i Uppsala igång. 13:45 inleds mästerskapet med släggkval för kvinnor. Och senare i eftermiddag/kväll inleds flera finaler.
     SVT sänder första dagen 16:00-19:45. Det innebär att de inte sänder finalerna på 10 000m. Istället kan ni se dem live gratis på Friidrottskanalen.se. Vi kommer filma snett framifrån med en golfbil.
     Vi börjar följa täten först tio minuter in i loppet. Det beror på att vi inte kan filma från löparbanorna förrän SVT:s sändning slutar, vilket är först 19:45. Så första tio minuterna filmas från läktaren.
     Gustav Orbring kommenterar och filmar.
     Till sändningen av herrfinalen.
     Till sändningen av damfinalen.
     Mer läsning: David Nilsson hoppas på första SM-guldet: "Skulle göra sommaren fulländad"

JSM/USM: Flera grenar stängda
för efteranmälan

AUG
14

Vid midnatt gick anmälningstiden ut för första JSM-/USM-helgen (21-23/8). Ett stort antal grenar är nu stängda för efteranmälan, och i många av dem kommer startfälten på tisdag morgon att reduceras till maximalt tillåtna 16 deltagare.
     Dessa grenar går det inte längre att anmäla sig till:
     M22: 100m, 400m, 800m och 5000m
     P19: 100m, 200m, 400m, 800m och 5000m
     P17: 100m, 200m och diskus
     P16: Längd och tresteg
     P15: Höjd, stav, längd, tresteg och diskus
     K22: 100m häck (8 anmälda, försök utgår)
     F19: 100m, kula, slägga och spjut
     F17: Kula
     F16: Stav, längd, tresteg och diskus
     F15: Höjd, längd, tresteg, diskus, slägga och spjut
     /Daniel Bergin

Nilsson hoppas på första SM-guldet:
"Skulle göra sommaren fulländad"

AUG
13


     
     David Nilsson är en av de största guldkandidaterna när 10 000m-metersfinalen för män avgörs den första SM-dagen av tre. Han kliver in i finalen med bästa årsbästat (28:32) - och har en säsong med hela elva (!) pers bakom sig.
     - Det är några som sagt att jag är favorit, och jag ska vara där uppe och tampas. Jag har aldrig tagit SM-guld tidigare, så det hade gjort sommaren fulländad, säger David när vi träffar honom i Uppsala på torsdagskvällen.
     
     Varnar för dubbla Samuel i finalen
     Herrfinalen drar igång 19:35, och det spås bli 23-24 grader, och det lär påverka loppet säger David.
     - Det är snällare än 24 mitt på dagen. Men det kan påverka 15-20 sekunder på sluttiden. Men vi får se vilket tempo som dras upp.
     David varnar dock för några konkurrenter speciellt: Samuel Tsegay och Samuel Russom. Tsegay har gjort ner mot 28:20 för många år sedan, och har ett årsbästa strax över Davids. Och så har vi då "nykomlingen" Russom som överraskade när han tog SM-guld på halvmaraton.
     - Jag kan tänka mig att de båda vill ha hög fart ner mot låga 29. Men jag vet inte hur Russom är man mot man. Han har utvecklats väldigt mycket i år, säger David.
     Se hela intervjun med David i spelaren ovan.
     
     Se finalerna live på Friidrottskanalen.se
     I och med att SVT kopplar över till Diamond League i Monaco på fredagskvällen slutar de sända 19:45. När sändningstiden är slut kan ni se både herr- och damfinalen på Friidrottskanalen.se gratis.
     Vi börjar alltså sändningen tio minuter in i herrloppet.
     Guide: Allt du behöver veta inför SM
     /Gustav Orbring

Klartecken för publikfritt
SM Maraton den 5 september

AUG
13

Efter ett uthålligt arbete från Marathongruppen (föreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK) och ansvariga på förbundet med att hitta rätt förutsättningar kan idag inbjudan till SM i maraton presenteras.
     Mästerskapet avgörs vanligtvis på försommaren, som en del av Asics Stockholm Marathon, men i år blir det en höstlik inramning då de svenska mästarna kommer att koras den 5 september. Banan är förlagd till en rundbana i Norra Djurgården i Stockholm, maximalt 40 kvinnor och 40 män kommer att ha möjlighet att delta och klasserna går med separata starter. Kriterier för deltagande har därför utarbetats och dessa presenteras i sin helhet i inbjudan.
     Ingen publik kan välkomnas för att titta på någon del av loppet, vare sig vid start, mål eller utmed banan och arrangörerna kommer också att säkerställa att inga förbipasserande stannar till och utgör risk för att trängsel uppstår.
     Mer information kommer längre fram. Läs gärna även inbjudan, som också finns tillgänglig via det centrala programmet.
     /Hillevi Thor

Listan över godkända skor publicerad
och så sker kontrollerna i Uppsala

AUG
13

Nu har World Athletics presenterat den lista över skor som är godkända vid tävling, utifrån de nya reglerna för skor på friidrottstävlingar. Listan återfinns här och finns även tillgänglig på den undersida där vi samlat information om de nya reglerna och dess implementering.
     
     Arbetssätt för skokontroller vid Friidrotts-SM
     I morgon startar Friidrotts-SM i Uppsala och teamet på plats har upprättat ett arbetssätt för hur skokontrollerna kommer att gå till. Alla aktiva bör ta del av denna i god tid innan start.
     1. I nummerlappskuvertet för alla som deltar i löpgrenar som är 800m och längre finns en ”skoblankett”. Denna ska den aktive fylla i och lämna in i samband med calling.
     2. En kontroll görs för att se om skomodellen den aktive avser att tävla i finns med på listan över godkända skor samt om de eventuellt är modifierade.
     3. I de fall skon inte finns med på listan eller om den är modifierad kommer skosulans tjocklek, inklusive eventuella personliga iläggssulor, att mätas.
     Denna kontroll kommer huvudsakligen att ske inför de längsta löpgrenarna, 5000m och 10000m.
     /Hillevi Thor

Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

25 år sedan VM: "Jag kunde inte drömma om att vi skulle få VM"

AUG
13

Idag är det 25 år sedan friidrotts-VM på Ullevi avslutades. Tio soldränkta dagar med tropisk värme resulterade i fantastiska resultat av aktiva från 190 länder. Att lilla Sverige lyckades få ett så stort mästerskap är svårt att förstå idag.
     Det var i samband med Svenska Friidrottsförbundets 90-årsjubileum 1985 som dåvarande ordförande Folke Englund kom med idén att Sverige skulle söka VM till 100-årsjubileumet tio år senare. Men det var många som trodde att det var omöjlig uppgift.
     – Jag tyckte att det var en spännande idé men kunde inte drömma om att vi skulle få det, säger Ulf Ekelund som då var VD på Svenska Friidrottsförbundet.
     Men det enda ledde till det andra och Ulf kom att bli både kampanjgeneralen som såg till att Sverige fick mästerskapet 1991 och sedan ledde arbetet fram och över de tio fantastiska dagarna på Ullevi den 4–13 augusti 1995.
     – Vi hade inte bestämt ort från början utan kontaktade Stockholm, Göteborg och Malmö för att se vilka som var intresserade. Stockholm ville inte bygga en ny arena och Malmö visade svalt intresse. Göteborgarna däremot var mer än entusiastiska, säger Ulf.
     Göteborg var en tillräckligt stor stad med internationell känsla och göteborgarna ville verkligen ha evenemanget.
     – Men det var en utmaning att övertyga IAAF:s styrelse eftersom vår näst största stad hade för liten hotellkapacitet. Men vi använde närheten som nyckelord där en VM-by skulle byggas på Heden med gångavstånd till arenan.
     
     Den optimala lösningen
     Fyra städer fanns med inför omröstningen sensommaren 1991 – Göteborg, Stuttgart, Aten och Eugene.
     – Men de två sistnämnda hoppade av och då undrade IAAF-presidenten Primo Nebiolo om någon av oss kunde arrangera redan 1993. Vi sa nej men Stuttgart sa ja och det blev en optimal lösning när IAAF bestämt sig för att inför VM vartannat år.
     Det var i Tokyo den 28 augusti 1991 som IAAF:s styrelse utsåg Göteborg som VM-värd 1995 – ett stort ögonblick.
     Ulf blev VM-general, flyttade till Göteborg och jobbade heltid med förberedelserna i fyra år.
     – Dagen före invigningen hade vi genrep med många av Sveriges främsta artister. Vi lyfte också fram Sveriges körtradition i form av en 3000 personer stor kör inne på Ullevi. Genrepet fungerade väldigt bra och dagen efter var det mycket lovord i media. Vi fick på så sätt en väldigt bra start.
     
     ”Det var fruktansvärt obehagligt”
     Dagen före invigningen intervjuades också IAAF:s dåvarande ordförande Primo Nebiolo av Britt-Marie Mattsson i TV-programmet Kvällsöppet som ställde frågor om korruption.
     – Det var han inte van vid och undrade varför vi inte hade bättre koll på vår press. Jag försökte förklara för honom men han hotade med att inte betala ut den resterande delen av IAAF:s VM-bidrag till oss som arrangör. Och han framhärdade det vilket var fruktansvärt obehagligt.
     – Men jag vill understryka att jag tycker att Britt-Marie Mattsson gjorde ett utmärkt journalistiskt jobb och ställde relevanta frågor.
     
     Rekorden som står sig än idag
     Trots hektiska VM-dagar hann Ulf se en hel del friidrott.
     – Jonathan Edwards dubbla världsrekord i tresteg med 18.29 i topp var höjdpunkten. Inför damernas 400 m häck pratades det om en urvattnad final men Kim Batten var en riktig knall och vann på nytt världsrekord. Dessutom kvinnligt världsrekord i tresteg av Inessa Kravets.
     Noterbart är att båda trestegsvärldsrekorden står sig än idag 25 år senare.
     – Michael Johnsons individuella dubbel med segrar på 200 och 400 m var också väldigt speciell. Det hade ingen lyckats med tidigare.
     Det blev ingen svensk medalj – som bäst femteplatser för Sven Nylander (400 m häck) och Dag Wennlund (spjut).
     – Tiokamparen Henrik Dagård var ett stort namn efter EM-silver året före. Det var faktiskt slutsålt på tiokampens båda förmiddagspass med över 40.000 åskådare vilket aldrig hade hänt på ett mästerskap tidigare. Men Henrik skadade sig och blev 16:e man.
     
     Den magiska VM-stämningen
     Kort före mästerskapet kom rapporter om att en värmebölja var på väg in över Sverige och Göteborg.
     – Vi fick veta att det skulle bli över 30 grader och det bidrog till den fina stämningen under hela mästerskapet. Det blev tropiska nätter där temperaturen aldrig sjönk under 20 grader och folk satt ute hela natten.
     – Göteborgarna var stolta över att välkomna världen till sin stad! Vi försökte också involvera så många som möjligt i samhället – kulturen, restauranger och hotell, näringsidkare, företag – alla skulle känna sig delaktiga. Göteborg är också en till ytan liten stad och invånarna gick man ur huse och umgicks över generationsgränser. Det bidrog också till stämningen.
     
     Den mäktiga vågen
     Den kom över en halv miljon åskådare – 592.240 – till Ullevi under de tio dagarna. Det var med andra ord fullsatt nästan varje dag. För första gången genomfördes vågen i Sverige då publiken ställde sig upp med armarna i luften sektion efter sektion och det formligen mullrade runt varv efter varv. En otrolig upplevelse som upprepades på Finnkampen på samma arena 2004 och 2005 då det båda gångerna sattes publikrekord i Sverige för den anrika landskampen (drygt 51.000 åskådare på två dagar).
     Idrottsligt var mästerskapet en succé men ekonomiskt blev det en stor förlust.
     – Vinsten var budgeterad till 25 miljoner kr men blev till slut en förlust på uppemot 50 miljoner. Anledningen var främst VM-byn som blev 40 miljoner dyrare än planerat sedan vår norska leverantör gått i konkurs. Lägg till det luftkonditionering som i en hast fick köpas in för miljonbelopp eftersom det var så varmt.
     
     Embryot till den gyllene generationen
     Att ett internationellt mästerskap betyder mycket inte bara idrottsligt utan även som inspiration för många är allmänt känt. Det märktes inte minst efter VM.
     – Vi hade projektet tusen nya ungdomsledare som gick ut på att de fick resa och boende och biljetter till halva VM-programmet. Efter mästerskapet var det också väldigt många barn och ungdomar som ville börja med friidrott och föreningarna hade svårt att ta emot alla.
     VM 1995 bidrog också helt säkert till den gyllene generation friidrottare som kom fram på 2000-talet och som resulterade i tre OS-guld i Aten 2004 och 49 medaljer åren 2000-2006.
     16-årige Mustafa Mohamed såg Haile Gebrselassie vinna 10 000 m i TV, den två år yngre Alhaji Jeng såg Sergej Bubka ta sitt femte raka VM-guld i stav och 15-årige Christian Olsson sålde programblad på läktaren. Han satt just ovanför trestegsgropen när Jonathan Edwards satte sina världsrekord. Alla blev senare mästerskapsmedaljörer och satte svenskt rekord och Mustafa Mohamed är elitaktiv än idag.
     Vad tror du om möjligheterna för Sverige att arrangera ett nytt stort globalt mästerskap?
     – Då måste vi ha en statlig garanti från regeringen och det verkar inte lätt i nuläget. Det behövs en ny arena om ett mästerskap ska arrangeras i Stockholm och det är ett stort steg. Men jag skulle inget hellre önska att det blir av. Det är en dröm!
     Detta är den fjärde och sista texten där vi uppmärksammar 25-årsjubileet av VM i Göteborg 1995. Tidigare artiklar:
     • Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet
     • Det osannolika framträdandet
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Marika Larsson till höger och Marika Diurson till vänster – förbundsdomare 1995 och i allra högsta grad förbundsdomare 2020. Foto: Deca Text&Bild (bilden t v)

Marika Larsson till höger och Marika Diurson till vänster – förbundsdomare 1995 och i allra högsta grad förbundsdomare 2020. Foto: Deca Text&Bild (bilden t v)
Foto: Deca Text & Bild

25 år sedan VM: Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet

AUG
13

Världsmästerskapen på Ullevi i Göteborg 1995 var en fantastisk upplevelse för alla som var där och det gällde inte minst 22-åriga Marika Larsson. Hon var yngsta domaren på Ullevi och de tio dagarna i den heta solen kom att resultera i minnen som är mycket tydliga så här 25 år efteråt.
     Marika var medeldistansaren från Kongahälla AIK som tvingades sluta p g a skada redan som 16-åring 1989 och därefter blev tränare. När VM-organisationen började byggas 1993 var hon helt klar över att hon ville vara med.
     – Jag gick distriktsdomarutbildningen 1993 och förbundsdomarutbildningen med inriktning på löpning 1995. På VM-invigningen var vi ett trettiotal domare som fick vara med och marschera in inför fullsatta läktare till Astrid Lindgrens underbara visor. Ett oförglömligt minne, säger Marika.
     
     ”Shit, vad har jag gjort”
     Hon var bl a bandomare och hade den rollen då den kvinnliga 200 m-finalen avgjordes några dagar innan avslutningen. USA:s Gwen Torrence hade vunnit 100 m och var favorit på dubbla distansen där hon lottats till bana sex.
     – Den banan hade jag fått och stod därför placerad mitt i kurvan i höjd med spjutansatsen. Torrence hade precis passerat mig när jag såg hur hon tog tre steg på linjen. Jag höjde direkt den gula flaggan och stod kvar i den positionen ända till bandomarchefen kom fram och noterade markeringen.
     – Då hade löparna redan gått i mål och jag minns att jag hörde speakern säga att Torrence vunnit och då tänkte jag ”Shit, vad har jag gjort”.
     Gwen Torrence nådde mållinjen på 21.77 – ett av tidernas bästa lopp på distansen. Hon var dryga fyra tiondelar före tvåan-trean – Merlene Ottey och Irina Privalova – som båda fick 22.12. Torrence sprang ärevarv med den amerikanska flaggan, kastade upp skorna på läktaren och fick flera minuter efter målgång veta att hon diskvalificerats.
     
     Allt brast under läktaren
     En löpfinal återstod den kvällen innan Marika var klar och kunde lämna arenan.
     – När jag kom in under läkaren brast allt p g a anspänningen och jag började storgråta. Sedan var pressen efter mig och det gick så långt att jag under de tre resterande dagarna inte gick ut och åt med mina domarkollegor utan fick maten körd till Ullevi.
     Men Marika fick bra stöd av tävlingsledningen och amerikanskan var ganska nöjd ändå med sitt VM för hon vann ändå ett guld till, på 4x100 m.
     – Internationella friidrottsförbundets president Primo Nebiolo berömde också vårt domararbete och sa att ”You did a good job down there”. Och jag visste hela tiden att jag tagit rätt beslut. Av de tre stegen på linjen jag markerat med kryss i protokollet var ett med högerfoten på linjen och den samlade videoanalysen visade totalt tio steg på linjen.
     
     Kocken såg efterlysningen
     Några veckor före VM hade Marika träffat en kille från Stockholm på krogen. Hon hade fått hans telefonnummer men ringde aldrig tillbaka.
     – Jag hade pojkvän och skulle bara några veckor efter VM börja på lärarhögskolan i Karlstad. Men jag berättade om honom för mina kompisar.
     På VM-invigningen satt Henrik – han hette så – på jobbet i Stockholm och såg det hela på TV då han kände igen Marika! Kompisarna hetsade honom vilket slutade med att han satte in en efterlysning i Expressen vilket man kunde göra på den tiden.
     – Jag bodde i Göteborg och läste GT, inte Expressen. Men min mormor jobbade på ett konferenshotell vars kock läste alla tidningar. Han berättade för min mormor som läste upp annonsen för mig i telefon och jag förstod direkt vem det var.
     – Jag hade numret och ringde upp Henrik och två veckor senare sågs vi. Och på den vägen är det. När jag tagit min lärarexamen 1998/99 flyttade jag till Stockholm, 2000 gifte vi oss och idag har vi två barn, hund och bor i Hässelby, säger Marika som sedan dess heter Diurson.
     
     Säkerställa rättvisa, säkerhet och likvärdighet
     Två år efter VM gjorde Marika sin förbundsdomarutbildning komplett genom att addera hopp och kast och friidrottsintresset har aldrig sinat.
     – När jag kom till Stockholm engagerade jag mig som tränare i Bromma IF och var även med i styrelsen, men efter att ha fött andra barnet så har det bara blivit funktionärsuppdrag som framför allt domare men även funktionärsansvarig.
     Och det har blivit många för funktionär nr 21 från VM i Göteborg 1995. Marika har varit domare på nästan alla finnkamper sedan 1997, DN/Bauhaus-galan i närmare 20 år och en rad mästerskap.
     – EM i Göteborg 2006, inne-EM i Stockholm 1996 och Göteborg 2013, junior-EM i Eskilstuna 2015 och Borås 2019 och faktiskt en gång Finnkampen i Helsingfors.
     – Tre av anledningarna till att jag är domare är att jag vill säkerställa rättvisa, säkerhet och likvärdighet på friidrottstävlingar. Rättvis bedömning är viktigt, säkerheten likaså i framför allt kast och likvärdighet handlar om att prestationer ska mätas lika oavsett var i världen man tävlar.
     Att ett mästerskap engagerar många människor på alla nivåer är något riktigt bra och för Marika Diurson blev VM i Göteborg 1995 verkligen ett minne för livet.
     Läs även:
     • Det osannolika framträdandet
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF
Foto: Deca Text & Bild

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

AUG
12

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts-SM i augusti årets stora höjdpunkt. För de aktiva, för ledarna och inte minst för alla de anhöriga som normalt finns på plats för att stötta. I år kommer det bli helt annorlunda. Ingen publik tillåts. Alls.
     Men tack vare ett hårt arbete av arrangörerna Upsala IF så har vi ändå ett SM, något som inte alls var självklart för en kort tid sedan. Och alla ni som vill följa mästerskapet kan göra det i SVT och i våra egna medier – hela helgen (se mer info längst ned i texten).
     Ja, för första gången på 20 år arrangeras SM av Upsala IF – denna gång på nybyggda Uppsala Friidrottsarena vid Gränby Sportfält. Över 500 deltagare finns anmälda – och det gör att mycket planering med indelning i zoner och andra bitar har varit väldigt viktiga för att säkerställa ett ”coronasäkert” evenemang.
     
     Några av helgens höjdpunkter:
     Fredag:
     17:50: M Spjut – Bålstas Kim Amb är bättre än någonsin – dryga 86 meter i år! Frågan man kan ställa sig – med hur mycket vinner han på fredag?
     18:10: K Kula – Suveräna Fanny Roos har gjort 18.77 i år. Men där bakom lurar Frida Åkerström – och inte minst Axelina Johansson som persat med 17.49 2020. Båda utmanarna från Hässelby.
     19:05: M 100m final – Götas Henrik Larsson jagar svenska rekordet – och nytt SM-guld. Men kan Huddinges Tom Kling Baptiste utmana? Han har gjort 10.47 i år.
     19:15: K 100m final – Ullevis Claudia Payton har varit nästan i en egen klass för sig i år med flera lopp runt 11.50. Men Nikki Anderbergs (MAI) 11.56 i år visar på att hon kan utmana.
     19:35: M 10 000m – Hela 16 löpare har gjort under 30 minuter i år. David Nilsson får gälla som favorit (28:32 i år).
     20:30: K 10 000m – Kan bli en spännande comeback av Meraf Bahta och Sarah Lahti om de kommer till start. Annars är en av favoriterna Roslagens Carolina Wikström – 32:46 för en månad sedan gör henne till sjua genom tiderna i Sverige.
     
     Lördag:
     13:25 M Höjd – Fabian Delryd närmar sig 2018-formen (2.21 i år). 15-årige Melwin Lycke Holm kan pressa Fabian på lördag om han har rätt dag (2.17 i år, nytt pers).
     14:15 K Stav – Angelica Bengtsson vs. Michaela Meijer. Får vi se svenskt rekord?
     15:15 K Längd – Khaddi Sagnia har haft bud på längre hopp än hon visat senaste veckorna. Får hon det att stämma kan hon närma sig sju meter.
     16:30 K Höjd – Lysande comeback av Erika Kinsey senast (1.92). Kan bli högre på lördag.
     17:10 M Diskus – Daniel Ståhl är i grym form. Över 70 meter i Sollentuna. Simon Pettersson likaså visar på världsnivå.
     
     Söndag:
     11:15: M Längd – Thobias Montler jagar SM-guld och nya 8-metershopp
     12:35: M Stav – Kanske största stjärnan äntrar arenan – Mondo Duplantis.
     13:50: K Diskus – Andra hemmahoppet utöver Duplantis – Vanessa Kamga. Stämmer allt tar hon guld – och kanske ett nytt kast över 60 meter?
     15:00: M 5000m – Ett bälte av löpare runt 14 minuter. Lär bli väldigt jämnt om medaljerna. Daniel Lundgrens 13:47 i år gör honom dock till lite favorit.
     
     Så sänder SVT (allt även i Play):
     Fredag:
     SVT1 16:00-18:00
     SVT2 18:00-19:45
     Lördag:
     SVT1: 13:30-17:50
     SVT2: 17:50-18:45
     Söndag:
     SVT1: 11:00-15:20
     De tider inte SVT sänder kan ni följa friidrott.se och Svensk Friidrott på Twitter, Instagram och Facebook för att få uppdateringar kring hur det går. Vi uppdaterar er givetvis även kring det SVT sänder också.
     Tidsprogram och startlistor hittar ni i högerspalten på startsidan friidrott.se.
     /Gustav Orbring

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

AUG
12

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i Uppsala! Mästerskapet avgörs fredag-söndag. Ingen publik är tillåten på arenan - men ni kan se det mesta live i SVT hela helgen.
     Passa också på att köpa en SM-stödbiljett till förmån för Upsala IF som arrangerar hela mästerskapet. Det betyder så mycket för dem nu när publik inte tillåts.
     Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekordhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. Köper du fler än en SM-stödbiljett så ökar din vinstchans i utlottningen proportionerligt med antal köpta biljetter. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.
     
     Så går det till
     Köp en eller flera SM-stödbiljetter och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr för varje stödbiljett till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här under vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.
     Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.
     /Gustav Orbring

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m

AUG
12

Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna levererade Daniel Ståhl nya kast på absolut högsta nivå i Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Efter två kryss inledningsvis fick han på 69.23, ett kast som räckte till seger. Ståhl kastade faktiskt över 70 meter denna kväll också. Men det underkändes efter tävlingen p.g.a. ringtramp.
     Simon Pettersson kom inte upp i de nivåer vi är vana att se honom på i år. 63.13 räckte till en femteplats.
     Tidigare under tisdagskvällen avgjordes spjuttävlingen med Kim Amb. Även Kim slutade femma på 81.38 - runt fem meter kortare än årsbästat - som hade räckt till en andraplats mot det tuffa motståndet.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

En riktig värdemätare för Amb, Ståhl och Pettersson i Finland i kväll.

En riktig värdemätare för Amb, Ståhl och Pettersson i Finland i kväll.
Foto: Deca Text & Bild

Svensktrio i strålande form
i Paavo Nurmi Games i kväll

AUG
11

Mindre än ett dygn efter en storslagen svensk friidrottskväll i Sollentuna väntar en ny gala - denna gången Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Ett av få tävlingstillfällen utomlands den här säsongen av svenskintresse.
     Kasttrion Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Kim Amb kommer alla till start. Ståhl och Pettersson, som tävlat väldigt intensivt den här sommaren, åkte direkt från Sollentuna i går mot Finland.
     
     En bra värdemätare
     Det blir ett bra tillfälle att testa sig mot tufft internationellt motstånd. De har ju nästan bara haft varandra att tampas mot tidigare den här sommaren. Nu ställs de mot litauern Andrius Gudzius (Ståhls "nemesis" i internationella mästerskap) och slovenen Kristjan Ceh (över 68m i år).
     - De andra kan inte kasta längre, så jag behöver bara kasta lika långt som jag brukar eller längre så vinner jag, sa Daniel efter jättekastet i går.
     Förra året slutade Åbo väldigt snöpligt för Daniel, som gick ifrån med tre kryss i protokollet. Nu får han oavsett sex kast.
     - Sen är jag stabilare nu också, tillägger han.
     
     Amb kliver in med näst bästa årsbästat
     Kim Amb får också mäta sig mot väldigt tufft motstånd. Bland annat två tyskar som gjort över 90 meter. Men Kim kommer faktiskt in i galan med näst bästa årsbästat - 86.49.
     Ni hittar startlistor, tidsprogram och liveresultat i högerspalten.
     Tävlingen sänds på Viaplay 18-20.
     /Gustav Orbring

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen

AUG
11

I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium för dig som vill kombinera din friidrottssatsning med studier på gymnasiet. Ansökan görs i friidrottens ansökningsportal.
     Du som ska söka gymnasiet och samtidigt utvecklas i friidrotten kan söka till ett friidrottsgymnasium. Friidrotten har 6 riksidrottsgymnasier och 19 nationella idrottsutbildningar spridda över landet som du kan söka till. Ansökningen gör du i friidrottens ansökningsportal där du skapar en inloggning och sedan skickar in din ansökan.
     Du kan läsa mer om friidrottens RIG och NIU här
     Ansökan gör du här
     /Sofia Kuylser

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.
Foto: Deca Text & Bild

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

AUG
10

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till den här säsongen är ingen överdrift. Inför säsongsdebuten i Sollentuna berättade hon om hur svårt det varit att hålla igång träningen i USA pga lockdown.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, sa hon inför dagens tävling.
     
     "Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag"
     Men det var ingen dålig debut hon gjorde. Felfri hoppning fram till 1.92 - och två hyggliga försök på 1.95 får betecknas som en succéstart. Hon överträffade därmed Sofie Skoogs svenska årsbästa med fyra centimeter.
     Det är det högsta Erika hoppat på svensk mark sedan BAUHAUS-galan i juni 2018.
     - Det var väldigt kul att hoppa i dag, och mycket bättre än förväntat. Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag - allt mellan 1.70-1.90. Så 1.92 är väldigt härligt, säger Erika efteråt.
     - Gjorde inte riktigt det vi tränat på och blev en konstig ansats, men försökte att inte komplicera det så mycket i dag utan bara hoppa. Första tävlingen blir alltid lite speciell och jobbade mig in i ansatsen kändes det som. Men på sista 1.95-hoppet började jag springa bättre, säger Erika.
     Nu väntar SM nästa helg.
     /Gustav Orbring

Kalle övertygade direkt i sin

Kalle övertygade direkt i sin "riktiga" säsongsdebut.
Foto: Deca Text & Bild

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

AUG
10

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP kröntes med ett nytt svenskt rekord. Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på ovanliga distansen 2000m - och blev förste svensk att gå under fem minuter på distansen.
     Kalle smög med bakom Andreas Almgren större delar av loppet, som var skräddarsnytt för att matcha gamla rekordet på 5:02.09 (varv på 60.4). Täten hade passeringar på 60.7, 61.2, 60.9, 60.4 och ett sistavarv på snabba 56.4 - som Spårvägenlöparen gick upp och drog.
     Nya rekordet lyder 4:59.71. Värt att nämna är att Almgren också klev under rekordet (5:00.23).
     - Målet var att vinna. Jag möter VM-finalister, så det är duktiga löpare. Känns helt okej med tanke på att det är (riktig) säsongsdebut. Trots att jag inte tränat hårt speciellt länge i år går det ganska snabbt att komma tillbaka till fjolårets form, säger Berglund, som springer Diamond League i Monaco på fredag.
     /Gustav Orbring

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

AUG
10

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg för ett snabbt 800m-lopp under Sollentuna GP. Och det var Andreas Kramer som utnyttjade det bäst. Andreas, som verkligen trivs i GP-sammanhang (han har satt två svenska rekord i samband med FGP), gick närmast haren och hade täten hela vägen in i mål.
     Segertiden skrevs till 1:45.05 - ynka två hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord som han satte i Karlstad 2018, och tangerade i silverloppet i EM i Berlin senare samma sommar.
     - Lite retfullt nära, jag ville bättre såklart med motståndet jag hade. Jag hoppades få hjälp andra varvet men nu fick jag göra jobbet själv. Kände att jag kunde ta rekordet i dag. Börjar bli dags att göra under 1:45. Men det kommer fler tävlingar. Kanske blir i Göteborg (GP), känner mig bra i kroppen, säger Andreas efteråt.
     
     "Ville visa att jag kan springa snabbt även i år"
     Trots ett år utan internationella mästerskap har Andreas alltså lyckats springa på en högre nivå än VM-året 2019, och kan han hålla den här nivån lovar det gott inför 2020. Värt att tillägga är att Kramer slår tre spanjorer som håller hög internationell nivå.
     - I början var det jobbigt och lite oklart, visste inte hur det skulle bli med tävlingar och mästerskap. Men sen när det väl blivit klart att det skulle se ut så här så kände jag att jag vill visa för mig själv att jag kan springa snabbt. I dag möter jag dem som skulle kunna vara i Diamond League, och att vinna då är jag nöjd med, säger han.
     /Gustav Orbring

"Nu börjar jag komma tillbaka till förra året", säger Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Karriärens näst längsta kast av Ståhl

AUG
10

Trots världsklass i kastningen denna sommar har varken Daniel Ståhl eller tränaren Vésteinn Hafsteinsson varit speciellt nöjda med hur det sett ut på tävling. Men efter en något stigande trend, och en något mer harmonisk Daniel Ståhl de senaste veckorna fanns det absolut förutsättningar för 70-meterskast den här kvällen på Sollentuna GP. Lägg där till bra väderförutsättningar med svag motvind och ett soldränkt Sollentunavallen.
     Och efter dryga 68 meter och ett kryss kom så fullträffen Ståhl saknat 2020, i den tredje kastomgången. Men till Ståhls besvikelse kom den röda flaggan upp, domaren tyckte Ståhl varit i och touchat ringen. Men efter videogranskning och protester drogs beslutet tillbaka - och Ståhl fick kastet godkänt.
     
     "Börjar komma tillbaka till förra året"
     71.37 är Ståhls näst längsta i karriären. Det är också stadionrekord - och dessutom nytt världsårsbästa.
     - Har jobbat stenhårt mycket med tekniken senaste tiden. I våras var jag överstark och dålig tekniskt. Men nu börjar jag komma tillbaka till förra året. Långa längder nu också, så det känns riktigt bra. Det ska bli längre, men 71.37 är riktigt bra, säger Ståhl efteråt.
     Alla resultat hittas i högerspalten
     /Gustav Orbring

Fabian Delryd tog sig över 2.21 i Sollentuna - hade hyggliga försök på 2.25.

Fabian Delryd tog sig över 2.21 i Sollentuna - hade hyggliga försök på 2.25.
Foto: Deca Text & Bild

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

AUG
10

Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när han slog till med 2.33 i Täby 2018. Kort därefter skadade han sig, och har fått jobba igenom rehab och sökande efter de höjder han hade då.
     Men den här sommaren tycks han ha tagit ett kliv i rätt riktning. 2.20 tidigare i somras följdes upp med 2.21 på Sollentuna GP:s förtävlingar i dag. Fabian hade även minst två hyggliga försök på 2.25.
     
     "Skulle säga att jag redan är i persform"
     - Det kändes helt okej. Första tävlingen på länge utan några känningar och några av hoppen kändes riktigt bra, säger Fabian och tillägger att formen - den är det inget fel på.
     - Jag skulle säga att jag redan är i persform. Nu måste jag bara fortsätta att bygga säkerhet i hoppningen. Att jag inte fick några känningar i dag gör förhoppningsvis att jag vågar ta i lite mer i hoppningen på SM, säger han.
     SM i Uppsala avgörs nästa helg.
     Liveresultat Sollentuna GP
     /Gustav Orbring

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

AUG
10

Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Friidrottsförbundet World Athletics nya regler för den maximala sultjockleken hos tävlingsskor avsedda för användning på arena. De nya internationella reglerna trädde i kraft med omedelbar verkan.
     
     Så implementeras reglerna
     Svenska Friidrottsförbundet har – som först meddelades den 4 augusti 2020 – beslutat att vid resterande SM-tävlingar, landskamper och internationella tävlingar i Sverige under 2020 skall World Athletics nya internationella begränsningar för sultjocklek tillämpas fullt ut. Därför kommer på dessa tävlingar tävlingsskor kontrolleras, registreras och – om så bedöms befogat – fotograferas.
     Dessutom kommer avstämning i efterhand att göras gentemot World Athletics (WA) aviserade lista över godkända nya skor så om nya skor som inte var godkända av WA vid tävlingstillfället använts kommer dessa resultat att strykas och eventuella medaljer och prispengar skall då återlämnas.
     En så omfattande kontrollverksamhet är dock inte möjlig att kräva för alla övriga arenatävlingar – nationella eller lokala – under återstoden av arenasäsongen 2020. Dock rekommenderas alla arrangörer att informera om och – så långt de finner praktiskt möjligt – tillämpa de nya reglerna.
     Dessutom gäller förstås även för sådana tävlingar att eventuella svenska rekord endast kan godkännas om skor som uppfyller WA:s nya regelkrav använts.
     
     Dispens kan ges i hopp- och kastgrenar
     I den nya WA-regeln anges en möjlighet att söka dispens för att få fortsätta tävla i skor med tjockare sula. Denna möjlighet gäller dock enligt information från WA inte för löpning utan endast för hopp/kastgrenar. Dessutom är eventuell dispens endast giltig till den 1 december 2020, därefter blir de nya reglerna ovillkorliga.
     
     Läs mer om bakgrunden
     Läs mer om bakgrunden till de nya reglerna på den här undersidan. Där finns även länk till regelhandlingen från WA och sidan kommer också att uppdateras med skolistan så snart den finns publicerad av WA.
     /Hillevi Thor

Erika Kinsey tillbaka i tävling efter ett struligt år i USA pga Corona.

Erika Kinsey tillbaka i tävling efter ett struligt år i USA pga Corona.
Foto: Deca Text & Bild

Kinsey gör säsongsdebut i Sollentuna:
”Ska bli jättekul att tävla igen”

AUG
10

I kväll avgörs sommarens andra Folksam GP-tävling, på Sollentunavallen i norra Stockholm. Galan har lockat till sig flera stora namn – och vi kommer få se en hel del intressanta dueller. Daniel Ståhl vs. Simon Pettersson i diskus, Angelica Bengtsson vs. Michaela Meijer i stav, Andreas Almgren vs. Kalle Berglund på 2000m, Andreas Kramer vs. flera spanjorer på 800m – och Sofie Skoog vs. Erika Kinsey i höjd.
     
     Erika: ”Har varit väldigt tufft”
     Erika gör säsongens första tävling – efter en väldigt strulig vår hemma i USA i kölvattnet av Corona. Hon kom till Sverige för två veckor sedan.
     - Det ska bli jättekul att tävla igen, och bra att se var jag står i träningen lite. Det har varit väldigt tufft mentalt. Vi har fått vara väldigt kreativa när allt stängdes i mars p.g.a. corona. Ingen tillgång till inomhushall/gym, endast utomhusträning i snö och kyla i över två månader, berättar hon.
     - Sen när det blev varmare gick det lite lättare och efter tre månader i ett stängt Ohio så hittade vi äntligen vikter som vi köpte hem (allt har varit slutsålt innan). Så jag har kört styrka på altanen, det funkade helt ok. Så nöjd att jag äntligen kunde köra riktig styrka.
     
     2020 en förberedelse för nästa år
     Med andra ord ingen optimal uppladdning inför säsongen för Erika, som nu ser 2020 som förberedelse inför nästa viktiga år. Hon har siktat mer på att läka skador och stärka svagheter istället för att kliva in i tävlingsförberedelse.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, säger hon.
     Efter Sollentuna väntar SM och BAUHAUS-galan för Erika Kinsey.
     Höjdtävlingen drar igång 18:40. Ni ser Sollentuna GP live i SVT2 18:00-20:00.
     Tidsprogram, startlistor och liveresultat hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

J22 segrade i Landslagsutmaningen

AUG
08


     
     På lördagen gjorde J22- J19 och J17-landslagen upp om segern i Landslagsutmaningen i Söderhamn. Segern gick till de äldsta - J22.
     En av höjdpunkterna var när Melwin Lycke Holm satte nytt pers med 5cm till 2.17 och klev in som delad tia genom tiderna i P19.
     Slutställning:
     1. J22: 308p
     2. J19: 245p
     3. J17: 239p
     Alla resultat hittar ni i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Än lever hoppet om Finnkampen 2020.

Än lever hoppet om Finnkampen 2020.
Foto: Deca Text & Bild

Beslut om Finnkampen om två veckor

AUG
07

Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt beslut gällande årets Finnkamp. Beslutet är att dess vara eller icke vara helt kommer att följa vilka länder som under vecka 34 kommer att meddelas vara välkomna för inresa till Finland.
     - Vi är glada att det Finska Friidrottsförbundet fortsätter att hålla dörren öppen och tycker det är klokt att avvakta myndigheternas inresebeslut. Finnkampen är alltid den bästa säsongsavslutningen men i år vore den extra värdefull, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Finnkampsbåten inställd
     Då vi fortfarande inte vet om den finska gränsen kommer att öppnas för svenska nöjesresor innan Finnkampen är tänkt att genomföras har vi beslutat att vi inte längre kan vänta på besked, utan tvingas därför att ställa in Finnkampsbåten.
     Resenärer som bokat resa men ännu inte betalat behöver inte göra något utan resan kommer automatiskt avbokas av Silja Line. De resenärer som redan betalat sin resa kommer bli kontaktade av Silja Line i slutet av augusti och få hela beloppet återbetalat. Det kommer göras så fort som möjligt men det kan under rådande omständigheter ta lite tid.
     Om gränsen skulle öppnas för svenska nöjesresor innan Finnkampen kommer vi vara behjälpliga med resor och biljettbokning. För fler frågor, kontakta klubbsverige@friidrott.se alternativt Silja Line på 08-666 33 33 eller kundservice@tallinksilja.com
     /Hillevi Thor

Sävedalens Linn Söderholm har haft en lysande sommar med personliga rekord på 3000, 5000, 10 000 och 3000 m hinder. I hennes biografi på friidrottsstatistik.se kan man se alla hennes tävlingar i år, personliga rekord, resultatutveckling, meriter mm.

Sävedalens Linn Söderholm har haft en lysande sommar med personliga rekord på 3000, 5000, 10 000 och 3000 m hinder. I hennes biografi på friidrottsstatistik.se kan man se alla hennes tävlingar i år, personliga rekord, resultatutveckling, meriter mm.
Foto: Deca Text & Bild

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8

AUG
07

I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt – friidrottsstatistik.se. På den är allt som tidigare fanns på friidrott.se när det gäller resultat- och statistik kostnadsfritt och tillgängligt för alla.
     Men det finns också möjlighet att bli medlem och få tillgång till mer av allt – djupare årsbästalistor, bättre resultatservice, möjlighet att söka på namn och får samlad info om aktiva etc.
     Sedan juni gäller ett prova-på-erbjudande där alla kostnadsfritt får tillgång till allt på sajten fram till 10 augusti. Detta datum förlängs nu till 31 augusti så att alla som vill kan surfa runt bland de 35.000 biografierna och mer än 400.000 resultaten i ytterligare tre veckor.
     
     Augusti – en intensiv friidrottsmånad
     Att det hänt och händer mycket i vår sport vittnar det faktum om att enbart sedan 1 juli har registrerats 277 resultatlistor på sajten. Ta chansen och få tillgång till all statistisk info om svenska friidrottare under Friidrotts-SM i Uppsala, Folksam GP, BAUHAUS-galan, JSM-USM med mera.
     Så, om du inte redan gjort det, gå in på friidrottsstatistik.se, klicka på den gula länken ”Bli medlem” längst till höger i den blå länklistan, fyll i namn, mejladress och välj log-in och lösenord. Den 1 september finns sedan möjlighet att köpa en prenumeration.
     Privatprenumeration
     Föreningsprenumeration
     Distriktsstatistik
     Till friidrottsstatistik.se
     /Jonas Hedman

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Henrik Wennberg, t v, och Sören Tallhem.

Henrik Wennberg, t v, och Sören Tallhem.

AUG
07

Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg den 4 augusti 1995 var ett magnifikt arrangemang på temat ”Waves of Friendship”. På innerplan hade en stor segelbåt byggts upp för att anknyta till Göteborg som fartygsstad och under kvällen framträdde stora delar av den svenska artisteliten inför 40.000 åskådare och miljontals TV-tittare från över tvåhundra länder.
     Kungaparet anlände med häst och vagn och följdes av de 192 nationerna som gick in på Ullevi ackompanjerade av 3000 (!) körsångare. Artistskaran innehöll bl a Ace of Bace, Nordman, Orsa Spelmän, Göteborgs symfoniorkester under ledning av Neeme Järvi, Dr Alban, Vikingarna och Tommy Körberg som avslutade kvällen med ”Anthem” ur Chess.
     Med bland artisterna fanns också en duo som kallade sig ”Shot Put Men” och bestod av landslagskulstötarna Sören Tallhem och Henrik Wennberg. Hur de kom med i invigningsprogrammet är en egen historia.
     
     Skrev låten vid körsbordet
     Sören hade vid den här tidenspelat och sjungit i tio år men utan att uppträda så mycket och hösten 1994 hade han Henrik på besök.
     – Vi satt i hans kök och försökte skriva en VM-låt. Sören ville att den skulle vara på engelska men när jag skrivit en vers på svenska så tyckte vi det lät bra och gick vidare med det, säger Henrik.
     Resultatet blev rapplåten ”Vinna VM-guld” som de spelade in en demo av. Sören skickade den till VM-generalen Ulf Ekelund som gillade låten. Den kom med på den officiella VM-skivan tillsammans med bidrag från Lisa Nilsson, Eva Dahlgren, Dr Alban med flera.
     – Sören spelade gitarr, bas och synth och så rappade vi varannan vers. Själv hade jag egentligen inga erfarenheter av sång och musik, säger Henrik.
     De framträdde med ”Vinna VM-guld” fem-sex gånger före VM.
     – Bland annat i Ingvar Oldsbergs VM-magasin och en gång som förband till The Cardigans.
     
     ”Ett minne för livet”
     Och hur gick då framträdandet på VM-invigningen? Var det nervöst?
     – Egentligen inte. Vi hade bra självförtroende och när alla på genrepet dagen före sjöng playback så stod vi på oss och så att vår låt gör sig bäst live och så blev det.
     – Före invigningen samlades vi i ett rum under Ullevi men träffade egentligen inga andra artister. Vi var i en bubbla och framförandet gick bra. Ett minne för livet!
     Sören hittade aldrig kulformen sommaren 1995 och kvalade inte in till VM. Det gjorde däremot Henrik som utgjorde Sveriges lag i kula tillsammans med Kent Larsson.
     – Jag minns att så fort en svensk kom in på arenan så jublade publiken och när vi skulle stöta så klappade publiken. Det var man inte van vid och det var inte helt lätt att kontrollera adrenalinpåslaget.
     Kent var med 18.73 i kvalet bara 27 centimeter från att nå sin tredje raka VM-final (som bäst sexa i Tokyo 1991) medan Henrik var 62 centimeter från att bli topp-12.
     
     Arrangerar Friidrotts-SM i Uppsala
     Sören Tallhem var med i två OS-finaler – som bäst sjua i Los Angeles 1984 – och gjorde som längst 20.91 ute och 21.24 inne vilket fortfarande 35 år senare är svenskt inomhusrekord. Han avslutade elitsatsningen 2001 och är idag inte engagerad i friidrotten.
     Henrik gjorde som bäst 19.98 (1992) och elitsatsade fram till 1997 då han flyttade hem till Sverige och började jobba som förvaltare i energibranschen. Men han fortsatte att träna tre dagar i veckan där fokuset flyttades till diskus. Så sent som 2004, som 38-åring, gjorde han sin elfte och sista finnkamp. Idag är han sportchef i Upsala IF som den 14-16 augusti arrangerar Friidrotts-SM.
     Läs även:
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Hässelbys Simon Thor bidrog med SM-poäng i såväl tiokamp (JSM22-guld) och Lag-SM (tvåa i stav). Det gjorde även klubbkamraten Jonatan Håkansson (28) som tog JSM-silver i P19-tiokampen.

Hässelbys Simon Thor bidrog med SM-poäng i såväl tiokamp (JSM22-guld) och Lag-SM (tvåa i stav). Det gjorde även klubbkamraten Jonatan Håkansson (28) som tog JSM-silver i P19-tiokampen.
Foto: Deca Text & Bild

Hässelby drygar ut ledningen

AUG
07

Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom tävlandet om medaljerna igång igen i slutet på juli då halvmaraton-SM avgjordes i småländska Anderstorp. Därefter har i rask takt SM-JSM-USM i mångkamp genomförts i Ljungby liksom Lag-SM i Göteborg.
     Hälle IF var bästa förening poängmässigt i halvmaraton-SM tack vare silver och brons på herrsidan genom Samuel Tsegay och Mustafa Mohamed. Ullevi och IS Göta i Helsingborg var delad tvåa. SM-poängen i halvmaraton
     
     Fyra guld i mångkamps-SM
     På SM-JSM-USM i mångkamp lyckades Hässelby bäst och tog mer än dubbelt så många poäng som tvåan Tureberg följt av Högby och Tjalve. Hässelby tog hela sex medaljer varav fyra guld – Fredrik Samuelsson (M tiokamp), Simon Thor (M22 tiokamp), Carl af Forselles (P19 tiokamp) och Clara Fallenius (F17 sjukamp). SM-poängen i Ljungby
     Yngsta klassernas mångkampsmästerskap (15 år) genomfördes i Huddinge där Täby tog flest poäng före Klippan, Varberg och Danderyds SK. SM-poängen i Huddinge
     Lag-SM i Göteborg resulterade i flest poäng för Ullevi följt av Spårvägen, Örgryte och Hässelby. SM-poängen på Slottsskogsvallen
     
     Fördubblad ledning
     I totalen av SM-pokalen har Hässelby fördubblat sitt försprång –från 58 p efter inomhussäsongen till 97,5 – och har nu 227 p. Tvåa är alltjämt med Malmö AI medan Tureberg är ny trea efter att ha tagit sig förbi Örgryte. Bakom dem passerade Ullevi Spårvägen, Upsala gick förbi Hammarby och IF Göta bytte plats med Västerås.
     Närmast väntar Friidrotts-SM i Uppsala 14-16 augusti och då står hela 792 poäng på spel i 36 grenar.
     Aktuell ställning SM-pokalen: 1) Hässelby 227; 2) Malmö AI 130; 3) Tureberg 123; 4) Örgryte 115; 5) Ullevi 99; 6) Spårvägen 92; 7) Upsala 71; 8) Hammarby 67; 9) IF Göta Karlstad 49; 10) Västerås 48.
     Hela SM-pokalenlistan med samtliga 114 föreningar

Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.

Friidrottskanalen sänder nya Landslagsutmaningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

AUG
08

I bristen på internationella mästerskap lanserar Svensk Friidrott istället Landslagsutmaningen, som avgörs i Söderhamn på lördag. En kamp där de svenska J22-, J19- och J17-landslagen gör upp om segern. Stjärnor som Wictor Petersson, Tilde Johansson och Bianca Salming finns med i lagen.
     - Jag ser otroligt mycket fram emot helgens tävling. Detta koncept, där våra egna landslag möts inbördes, känns så klart prestigefyllt. Men även om tävlingen kommer att ge fina förutsättningar till bra resultat så är nog det bästa ändå att vi får samlas som lag och prestera tillsammans. Gemenskap, glädje och fightingspirit är J19:s nyckelord och självklart ska vi göra allt för att vinna, säger Karin Olsson Westergren, landslagsledare för J19-laget.
     
     Så avgörs kampen
     Kampen kommer till viss del påminna om Finnkampssystemet där poängfördelningen är 7-5-4-3-2-1 per gren. Men till skillnad från Finnkampen kommer landslagen att tävla i mixade flick- och pojklag. För att jämna ut matchen kommer häckar och andra redskap anpassas till åldersklassen, d.v.s. de mått och vikter som de normalt tävlar i (M22 har 106.7 cm på häcken, P19 100 och P17 91.4 t.ex.).
     Med den bakgrunden lär det bli en jämn match om segern!
     - Vi har ett enormt starkt lag som är grymt taggade! Gammal är äldst men yngst är bäst, säger Mikael Wennolf, landslagsledare för J17-laget.
     - J22 bjuder på ett härligt lag med bl.a. Wictor Pettersson och Bianca Salming i spetsen. Det som gläder mig också är att se så många landslagscomebacker från Ungdomsfinnkampslaget 2016/17, Jonna Claesson, Stina Jacobsson, Greta Deltin och Sara Forsell för att nämna några, som haft en del motiga år efter sina landslagsdebuter, säger Rafael Askros, landslagsledare för J22.
     
     Friidrottskanalen sänder live
     Allt från Landslagsutmaningen ser ni live på Friidrottskanalen från 10:00-16:30. En produktion med fyra kameror, grafik och kommentator. Sändningen går att köpa för 49 kronor. Du kan göra det redan nu här.
     Hela truppen hittar du här
     Tidsprogram
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 7.8 - 14.8

Live: Se SM-finalerna på 10 000m
...

Andra raka SM-guldet för Asdis
Förra året SM-debuterade hon. I år tog Spårvägens ...

Jättehopp av Khaddi Sagnia i
längdkvalet - 7cm från perset

Det bjöds på fina förutsättningar på Gräby Sportfä...

Se båda SM-finalerna på 10 000m
live på Friidrottskanalen.se i kväll

I dag drar äntligen friidrotts-SM i Uppsala igång....

JSM/USM: Flera grenar stängda
för efteranmälan

Vid midnatt gick anmälningstiden ut för första JSM...

Nilsson hoppas på första SM-guldet:
"Skulle göra sommaren fulländad"

David Nilsson är en av de största guldkandidat...

Klartecken för publikfritt
SM Maraton den 5 september

Efter ett uthålligt arbete från Marathongruppen (f...

Listan över godkända skor publicerad
och så sker kontrollerna i Uppsala

Nu har World Athletics presenterat den lista över ...

25 år sedan VM: "Jag kunde inte drömma om att vi skulle få VM"
Idag är det 25 år sedan friidrotts-VM på Ullevi av...

25 år sedan VM: Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet
Världsmästerskapen på Ullevi i Göteborg 1995 var e...

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts...

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i...

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m
Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna l...

Svensktrio i strålande form
i Paavo Nurmi Games i kväll

Mindre än ett dygn efter en storslagen svensk frii...

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen
I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium fö...

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till ...

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP ...

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg fö...

Karriärens näst längsta kast av Ståhl
Trots världsklass i kastningen denna sommar har va...

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när...

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Frii...

Kinsey gör säsongsdebut i Sollentuna:
”Ska bli jättekul att tävla igen”

I kväll avgörs sommarens andra Folksam GP-tävling,...

J22 segrade i Landslagsutmaningen
På lördagen gjorde J22- J19 och J17-landslagen...

Beslut om Finnkampen om två veckor
Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt b...

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8
I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- oc...

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg ...

Hässelby drygar ut ledningen
Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom ...

Blågula stjärnor i TV-sända
Landslagsutmaningen i helgen

I bristen på internationella mästerskap lanserar S...

Förra veckan
Veckan 31.7 - 7.8

Beslut om Finnkampen om två veckor
Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8
25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

Hässelby drygar ut ledningen
Örgryte skrällde - tog klubbens
första Lag-SM-guld efter rysare

Ullevi tillbaka på lag-SM-tronen på
damsidan - avgjorde på stafetten

Michaela funktionär - då försökte
Angelica slå hennes svenska rekord

Sverigeettan fortsätter att vinna:
”Alltid kul att tävla med laget”

Uppdatering:
Nya regler om tävlingsskor

Inför Landslagsutmaningen:
Ledarnas sista uppladdningsmöte

Lag-SM-finalen live i SVT i kväll
Kraftmätningen: Final 5 september
Positivt möte med Idrottsministern
Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
25 år senare:
Upplev VM-invigningen igen

Viktigt: Nya regler om tävlingsskor
Uppdatering kring mästerskap
Samarbete och gemenskap -
för både deltagare och ledare

Dialogmöten med regeringen
Inför SM-tävlingarna:
Saknar ni några resultatlistor?

Fredriks fullträff: Över 60 m i spjut
Nära bästa serien för Simon
P19-killarna går framåt
Tuvalisa 67 poäng från seniormedalj
Bianca över 6000 poäng:
"Målet inför varje mångkamp"

Sista grenarna avgjorde USM15
Poängräkningen går vidare:
Idag koras mångkampsmästarna

Fortsatt imponerande stabilitet
Hemmaseger för Jacob Thelander
Spänning till sista gren
Nöjda men trötta P16-medaljörer
"Kan ju ta 5000 nästa gång"
Rekordnoteringar i Hallsberg
Jämna kamper i USM-15 i Huddinge
Michaela Meijer i Norrköping:
4.83 och nytt svenskt rekord!

Fler höjdpunkter i helgen
Stor mångkampshelg står för dörren

Två veckor sedan
Veckan 24.7 - 31.7

Fler höjdpunkter i helgen
Stor mångkampshelg står för dörren
Fougberg försvarade SM-titeln
Guldet till Samuel Russom efter långspurt på racebanan
Fina försök på 1.90 av Sofie Skoog
Landslagsutmaningen:
Bästa peppen vinner höjden, eller?

Ikväll på Instagram:
Långa och höga hopp i Arvika

Inför halvmaraton-SM på Anderstorp:
Starka startfält och utmanande väder

Axelinas fullträff:
17.49, Sverigefyra genom tiderna

En helg fylld av fina resultat
Jessica och Martin nya Riksmästare
86.49 och nytt PB av Kim Amb!
Ljungby välkomnar Mångkamps-SM
Uppladdningen inför Landslagsutmaningen fortsätter
Redo för helgen?
Tävlingarna att hålla ett extra öga på

RM viktig målsättning för ultralöparna
Podden Svenska Friidrottare:
Wictor Petersson gästar avsnitt nio