 Foto: Kim Hedbom Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert lyckades de flesta föreningar som vanligtvis arrangerar friidrottsskola även göra det detta år. I augusti gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar.
Från enkätens svar kan vi se att 23 av 50 föreningar uppgav att de hade fler deltagare än tidigare år, 13 föreningar uppgav ett liknande deltagantal som tidigare år. 13 föreningar svarade att antalet var lägre i år. En förening som fyllde i enkäten svarade att de valt att ställa in friidrottsskolan på grund av pandemin.
Gällande helhetsbetyget på friidrottsskolan svarade 44 av 50 att man var mycket nöjd med årets upplaga eller att friidrottsskolan varit bättre än tidigare år. Fem föreningar angav att man var nöjd men att vissa saker borde förbättras till nästa år.
Två föreningar som lyckats arrangera friidrottsskola på ett smittsäkert sätt är Skellefteå AIK och Hammarby IF.
– Friidrottsskolan har stor betydelse och fungerar som ett bra rekryteringsverktyg inför höstens friidrottsgrupper. Den hjälper oss även att nå barn som annars håller på med vinteridrotter, då dessa idrotter ofta har uppehåll under sommaren, säger Niklas Wiklund, huvudtränare i Skellefteå AIK.
Rekordår för Skellefteå AIK
I runt 15-20 år har Skellefteå AIK arrangerat friidrottsskola på sommarens skollov. Aldrig tidigare har de lockat så många barn som de gjorde 2020.
– Vårt deltagarrekord innan 2020 var cirka 90st. Under sommaren hade vi runt 120st som sökte och även om vi fick några avhopp på vägen så är det en väldigt stor ökning, säger Niklas Wiklund.
Utifrån rådande läge räknade klubben inte med några direkta köer till friidrottsskolan. De var glada om deltagarantalet speglade tidigare år.
– Vi hade inte marknadsfört oss särskilt mycket utanför våra ordinarie friidrottsgrupper. Det var med skräckblandad förtjusning vi kunde se hur anmälningarna trillande in, säger Niklas och fortsätter,
– Självklart var det fantastiskt roligt att vi fick in så pass många anmälningar, men det gav oss också problem att lösa rent logistiskt för att klara av restriktionerna.
Ledarnas betydelse
Med fler deltagare än någonsin och restriktioner att följa blev sommaren en prövning. Niklas lyfter fram friidrottsskolans alla ledare som gjorde lovaktiviteten otroligt lyckad med allt ifrån gott ledarskap till anpassning utifrån smittläget.
– Vi hade fantastiskt duktiga ledare som såg till att allt fungerade bra. Vi fick sätta upp olika lunchtider, de veckor vi hade störst grupper fick vi köra olika starttider och vi kunde boka på lite extra tid med kort varsel på arenan.
Vilka tips kan du skicka med till andra föreningar inför 2021?
– Marknadsför er friidrottsskola utanför de ordinarie träningsgrupperna. Det finns massor med barn som behöver aktiviteter under sommaren. Jag tror 2021 kommer vara en sommar där vi har stor möjlighet att få in fler deltagare, bara föreningen har möjlighet att ta emot dem och klara restriktionerna.
Fler barn till klubben
Hammarby IF har arrangerat friidrottsskola sedan sommaren 1995. Då satsade klubben på en friidrottsskolevecka med totalt 30 barn. Sedan dess har föreningens friidrottsskola växt ordentligt. Under förra sommaren kunde de erbjuda hela åtta veckor friidrott för totalt 1101 barn. Inte sedan 2016 har klubben lockat så många barn.
– Vi känner oss mycket nöjda över att ha kunnat genomföra friidrottsskolan som vi gjorde 2020. Vi erbjöd fler veckor så att det gick att ta emot fler barn i små grupper. I och med den positiva feedback vi fått genererade det också till fler deltagare i våra ordinarie träningsgrupper, säger Sussi Lindefalk, ansvarig för friidrottsskolan i Hammarby IF.
”Tänk utanför ramarna”
Nu planerar klubben för att ännu en sommar med mycket gott tänk i behåll från 2020. Fler samlingsplatser och idrottsplatser, avbokningsskydd, matlådor och fler ledare, är några av de framgångsnycklar Hammarby IF tar med sig från förra årets lyckade friidrottsskola.
Även om mycket är ovisst inför sommaren går Sussi och föreningen in med en positiv och lösningsorienterad inställning.
– Jag tror att det är viktigt att tänka utanför ramarna och inte fastna i att allt måste vara "som vanligt". Går det inte att ha en stor gemensam avslutning får vi hitta på annat. Våra ledare fick i somras visa upp sin specialgren medan barnen tittade på med sin grupp. Det blev mycket uppskattat, säger Sussi Lindefalk.
Vad har ni för tips för att locka ledare till friidrottsskolan?
Tips från Hammarby IF:
• Håll anmälda ledare uppdaterade i planeringen om friidrottsskolan
• Uppmana anmälda ledare att sprida information i sina kanaler om att bli friidrottsskoledare
• Se till att ledarna trivs! Ordna med gemensam avslutning för ledarna.
Vad har ni för tips inför friidrottsskolan?
Tips från Skellefteå AIK:
• Marknadsför er lokalt och i era ordinarie träningsgrupper.
• Försök att hålla nere kostnaderna (i den mån det går) så att alla familjer har råd att sätta sitt barn i friidrottsskola.
• Var ute i god tid med planeringen. På detta sätt har ni större chans att kunna ta emot många deltagare på ett smittsäkert vis.
Planeringen inför friidrottsskolan 2021 är i full gång. Vilket stöd önskar din förening från Svenska Friidrottsförbundet? Maila barn-och ungdomsansvarig Frida Hogstrand.
/Frida Hogstrand |