Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 7 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Foto: Deca Text & Bild

Payton åtta på 7.32: "Nu vet jag hur det känns att stå i en IEM-final"

MAR
07

På IEM överträffade Claudia Payton verkligen förväntningarna när hon förbättrade sitt personliga rekord två gånger om och kvalificerade sig till kvinnornas 60m-final. Hon åkte trots allt till Toruń med tjugonde bästa tid i bagaget.
     Väl i finalen lyckades hon inte fortsätta pressa ned sitt personliga rekord ytterligare, utan sprang i stället in i mål på 7.32 och en sistaplats. Claudia kunde trots placeringen inte vara något annat än nöjd med sin prestation i mästerskapet.
     – Det var verkligen jättekul att få springa mot de här snabba tjejerna. Det finns mer att ge i framtiden, men nu vet jag hur det känns att stå i en IEM-final.
     – Det var lite nervigt, och jag är inte heller van att springa tre lopp på en dag, så det var lite tufft att ställa om. Men jag är ändå nöjd, säger Claudia Payton till SVT efter loppet.
     
     Första IEM-finalen på 60m på damsidan på 12 år
      Innan IEM hade Claudia aldrig sprungit en internationell mästerskapsfinal, vare sig på senior- eller juniorsidan. Hon hade varit i semifinal på U23-EM i Gävle på 100 meter och i semifinal i Grossetto på U20-EM 2017.
      Lägg därtill att Claudia är den första svenska på damsidan att IEM-final på 60 meter sedan Lena Berntssons femteplats 2009 i Torun.
     /Gustav Orbring & Lukas Nordén

17:00: IEM ska avslutas

MAR
07

Mondo Duplantis och Claudia Payton är de enda svenskarna kvar att tävla när sista passet ska avgöras på söndagskvällen. Duplantis är stor guldfavorit i stavfinalen, som drar igång strax efter fem. Claudia Payton springer 60-metersfinal 18:46.
     Till SVT:s sändning
     /Gustav Orbring

Claudia Payton första svenska i IEM-final på 60 meter sedan 2009.

Claudia Payton första svenska i IEM-final på 60 meter sedan 2009.
Foto: Deca Text & Bild

Payton sensationellt till IEM-final:
"Är en dröm som går i uppfyllelse"

MAR
07

Att vi skulle få en svenska i en IEM-final på 60 meter, det var det nog få som trodde på förhand. Claudia Payton kvalade in till mästerskapet genom 7.30 på inomhus-SM och skulle behöva leverera på sin absoluta toppnivå och lite till för att kunna fajtas om en semifinalplats.
     Och det gjorde hon. Blixtsnabbt ut ur blocken i försöken och en andraplats på 7.28 - PB med 0.02 sekunder. Samma visa i semifinalen bara ett par timmar senare: riktigt bra start och helt plötsligt hade hon häng på finalplats i ett heat hon klev in i med femte bästa tid.
     
     Nytt personligt rekord två gånger om
     I mål var hon trea - inget final på placering. Men tiden 7.26 räckte för att gå vidare på tid. Det är nytt personligt rekord två gånger om i dag för Claudia - och nu är hon dessutom delad trea genom tiderna.
     - Det är helt sjukt att jag ska springa IEM-final på 60 meter. Wow, det är så kul! Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Claudia efteråt.
     - Jag har fått till accelerationen och toppfarten mer nu än tidigare. Så jag visste att jag hade mer att ge. Men jag tror att jag kan få ut ännu mer första 30 meterna även om tränarna sa att starten var bra, säger hon.
     
     Första IEM-finalen på 60m på damsidan på 12 år
     Innan IEM hade Claudia aldrig sprungit en internationell mästerskapsfinal, vare sig på senior- eller juniorsidan. Hon hade varit i semifinal på U23-EM i Gävle på 100 meter och i semifinal i Grossetto på U20-EM 2017.
     Lägg därtill att Claudia är den första svenska på damsidan att IEM-final på 60 meter sedan Lena Berntssons femteplats 2009 i Torun.

Jesper Hellström gjorde en bra final och hade bud på mer. Men övertramp hindrade honom flera gånger.

Jesper Hellström gjorde en bra final och hade bud på mer. Men övertramp hindrade honom flera gånger.
Foto: Deca Text & Bild

Hellström IEM-sexa i debuten

MAR
07

Jesper Hellström fick en av de sista IEM-platserna när han togs in på inbjudan av Europeiska förbundet i förra veckan. Och som han tog chansen. I sitt första inomhus-EM i karriären säkrade han final i sista hoppet i kvalet.
     I finalen fick han aldrig på det där jättehoppet han har någonstans i kroppen, men likväl två fina godkända hopp runt 16.50 (16.45 och 16.43). Det placerar svensken som sexa i finalen. Jesper hade bud på längre hopp men övertramp hindrade honom från att putsa på placeringen. Sista hoppet såg ut att vara i trakterna av hans personbästa på 16.69. Det hade räckt till en fjärdeplats.
     Jesper klev in i finalen med det svagaste personbästat, men slår bland annat greken Tsiámis som gjort över 17 meter som bäst i karriären.
     
     "Fick en jobbig nervositet efter kvalet"
     Efteråt hade Jesper blandade känslor när vi pratade med honom:
     - Med tanke på hur kvalet blev så är jag otroligt glad över att få till 16.45. Även om jag inte gör min potential rättvisa. Det hade kunnat bli längre. Men jag fick en jobbig nervositet efter kvalet, och hade lite smärta i knät och i foten. Så att ändå kunna sluta sexa i debuten betyder så mycket. Det är så inspirerande att få tävla med 17-metergrabbarna. Så det kommer betyda jättemycket att kunna tänka tillbaka och revanschera sig längre fram, säger han.
     Det sista hoppet då, såg du hur långt det var?
     - Min landning med rumpan var bra över pers, troligen någonstans runt 16.80-16.90, säger han.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Payton till semifinal

MAR
07

Claudia Payton fick en kanonstart i sitt försöksheat på 60m. Hon lyckades hålla uppe farten och sprang till slut in i mål på en andraplats, bara en hundradel långsammare än nederländaren Jamile Samuel. I och med att första fyra i loppet kvalificerade är hon klar för semifinal 12.40.
     Inför IEM hade Claudia Payton förbättrat sitt tre år gamla personliga rekord med 18 hundradelar, ned till 7.30. Tiden nu blev 7.28, vilket innebär att Payton sänkt sig med två tiondelar under inomhussäsongen. Claudia klättrar även upp från sjunde till delad sjätteplats, med Jenny Kallur, på distansen genom tiderna i Sverige.
     /Lukas Nordén

10:00 Inomhus-EM sista dagen

MAR
07

Fyra svenskar tävlar under den fjärde och avslutande dagen av inomhus-EM i Polen. Nu under förmiddagspasset springer Claudia Payton försök på 60 meter, Jesper Hellström ska jaga medaljer i trestegsfinalen och Max Hrelja springer semi på 60m häck.
     Till SVT:s sändning.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Glädjejublet: Khaddi tar brons

MAR
06

Hon hade det längsta hoppet i kvalet, och i längdfinalen var Khaddi Sagnia på jakt efter vad som kunde bli hennes första medalj på ett internationellt seniormästerskap.
     I tredje omgången drämde hon till med 6.75 och tog ett stort grepp om tredjeplatsen, där hon även avslutade tävlingen. Efter sitt sista hopp – ett kryss – brast Khaddi ut i ett glädjeskrik, då hon uppenbart var nöjd över sin bronsmedalj.
     – Det här känns så jävla bra. När jag fick reda på att jag fick bronset släppte allt, det kändes så himla lätt. Den här bronsmedaljen innebär så mycket slit och tårar. Jag hade absolut velat ha ett silver eller guld, då jag vet att jag har de längderna i mig. Men för att göra det hade jag behövt vara säkrare i min hoppning, vilket jag inte var i dag, säger Khaddi Sagnia till SVT.
     I kvinnornas stavhoppsfinal hade inte Michaela Meijer sin bästa dag, då hon rev ut sig på 4.45 – en höjd hon hoppat över många gånger tidigare.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Bengtström fyra efter stark avslutning

MAR
06

I semifinalen på 400m visade Carl Bengtström upp vilken urstark löpare han är sista 100m, och i finalen skulle han göra detsamma.
     Inför sista kurvan låg han på en femteplats, men på upploppet gick han ut på ytterbanan och passerade nederländaren, Jochem Dobber in på en fjärdeplats. Carls tid, 46.42, är sju hundradelar långsammare än det personliga rekordet.
     – Det känns både väldigt bra och väldigt dåligt, om jag ska vara ärlig. Att vara så här nära medalj var ingenting jag kunde tänka mig innan mästerskapet. Det är självklart väldigt surt, men jag är nöjd med mig mig själv i dag. Tio meter till så hade jag haft medalj, men nu är det inte 410 meter som vi tävlar i, säger Carl Bengtström till SVT efter loppet.
     Carl åkte till IEM i Toruń med sjätte bästa tid, men lämnade med en fjärde plats.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Borkowskis protest gick igenom: Kramer blir av med finalplatsen

MAR
06

Precis som i försöksheatet på 800m placerade sig Andreas Kramer i täten när startfältet gick in på gemensam bana i semifinalen. Han låg kvar där tills hemmalöparen, Mateusz Borkowski skarpt vek in framför honom i näst sista kurvan, vilket tvingade Kramer till att bromsa.
     I samma skede sprang även britten Jamie Webb om svensken, och helt plötsligt tappade Andreas till en tredjeplats, som han även sprang in i mål på. Eftersom det bara var första- och andraplacering som gick vidare till final stod det därför klart att Kramer hade blivit utslagen.
     Kort efter målgången blev dock vinnaren, Borkowski diskad för trängningen och det såg länge ut som att Andreas var klar för final. Tyvärr överklagades beslutet och protesten gick igenom. Tredjeplatsen står sig och Kramer missar alltså söndagens final. Tiden blev 1:46.87.
     
     Lindh fyra i semifinalen
     Lovisa Lindh hade en ruffig start i sin semifinal på 800m, men låg sedan med bra bakom täten. När tempoökningen kom hade hon inte tillräckligt med krafter kvar för att springa in i mål på en första- eller andraplats. Tiden blev 2:04.12.
     – Jag är väldigt besviken just nu. Jag kände mig grym på uppvärmningen och att jag hade det som krävdes för att ta mig vidare. Det var ett bökigt lopp med många bågar, men det får man räkna med, säger Lovisa Lindh till SVT efter loppet.
     /Lukas Nordén

18:55: Kvällspasset från IEM i SVT

MAR
06

I kväll jagar flera svenskar medaljer eller finalplatser när dag 3 av inomhus-EM i Polen ska slutföras:
     - 18:45: Stavfinal kvinnor, Michaela Meijer
     - 19:08: 800m semi kvinnor, Lovisa Lindh
     - 19:33: 800m semi män, Andreas Kramer
     - 19:40: Längdfinal kvinnor, Khaddi Sagnia
     - 20:10: 400m final män, Carl Bengtström
     Se allt live i SVT2/Play från 18:55.
     /Gustav Orbring

Så gick det i försöken dag 3

MAR
06

Från den svenska truppen fanns det sju med i startfälten under lördagens försök/kval. Därifrån tog sig Armand Duplantis och Max Hrelja vidare till morgondagens final respektive semifinal.
     
     M 60m: Odain Rose hängde med resten av startfältet till en början i sitt 60m-försök, men orkade inte hålla uppe farten sista 30m. Han kom näst sist i heatet med 6.81.
     K 60mh: Julia Wennersten lyckades inte kvala till semifinalerna i kvinnornas 60mh, men gjorde trots det ett av sina bästa lopp i karriären. Hon sprang på 8.27, vilket bara är två hundradelar långsammare än det personliga rekordet. En absolut godkänd IEM-debut.
     M 300m: Vidar Johansson, John Foytzik och Jonatan Fridolfsson gjorde alla sin IEM-debut när de sprang försöksheat på 3000m. Tyvärr var det ingen som kunde hota om kvalificering till finalen. Bäst av svenskarna var Fridolfsson, som sprang på 8:03.87. Foitzik sprang på 8:08.63 och Vidar korsade mållinjen med tiden 8:20.21, efter en tempoökning som han inte hade krafter nog att hänga med i.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Hrelja trea: Klar för semifinal

MAR
06

Det var stökigt i starten när Max Hrelja skulle springa sitt försöksheat på 60mh, men efter två omstarter kom startfältet äntligen iväg. Max hamnade lite efter i början av loppet, men avslutade starkt och fällde sig över mållinjen som trea på 7.81.
     – Det känns bra och är jättekul att vara i semifinal. Loppet var ganska slarvigt genomfört, men det kan bli bättre sen, säger Max Hrelja till Svensk Friidrott.
     Ni ser Max Hrelja springa semifinal på söndag 13.05 på SVT Play.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Mondo enkelt vidare till final

MAR
06

Det krävdes inte mer än ett hopp över 5.60 för att Armand Duplantis skulle säkra sin plats i stavfinalen. Han stod sedan över 5.70 – som han gjorde med de tidigare kvalhöjderna – med en visshet om att hans resultat skulle räcka för avancemang.
     
     Lavillenie skadad
     Många hade nog sett fram emot vad som såg ut att bli en av inomhus-EM:s största dueller, men under gårdagen stod det klart att fransmannen Renaud Lavillenie åkt på en skada och därmed dragit sig ur mästerskapet.
     ”Det är jättesorgligt. Det kommer inte bli samma sak utan honom i startfältet. Jag snackade med honom direkt efter, det är en försiktighetsåtgärd inför sommar-OS. Han kommer komma tillbaka”, skriver Duplantis till Sportbladet.
     Mondo hoppar i final på söndag 17.05, och ni ser honom på SVT1 och SVT Play
     /Lukas Nordén

10:00: Inomhus-EM live i SVT

MAR
06

Sju svenskar ger sig in i kval och försök när inomhus-EM dag tre inleds. Framförallt ska Armand Duplantis jaga final i stav.
     - 10:04: Stavkval herrar: Duplantis
     - 10:39: 60 m försök herrar: Odain Rose
     - 11:25: 3000m försök herrar: Vidar Johansson, John Foitzik, Jonatan Fridolfsson
     - 12:10: 60m häck försök kvinnor: Julia Wennersten
     - 13:05: 60m häck försök herrar: Max Hrelja
     Se SVT:s sändning här
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Wictor femma i kulfinalen

MAR
06

Wictor Petersson var rankad femma inför IEM i Torun, och i kulfinalen hamnade han på just en femteplats. Med en längsta stöt på 20.75 var svensken drygt en halvmeter från bronsmedaljen.
     – Jag ville väl lite längre, men jag är fortfarande nöjd med mitt första IEM. Jag saknade lite tekniska saker och jag var inte riktigt stabil i starten, vilket ledde till att jag inte fick någon kraft i kulstöten. Det är sånt som händer, säger Wictor Petersson till SVT.
     Tomáš Staněk från Tjeckien vann finalen med 21.62.
     /Lukas Nordén

Med 8.31 raderade Montler ut Michel Tornéus svenska inomhusrekord

Med 8.31 raderade Montler ut Michel Tornéus svenska inomhusrekord
Foto: Deca Text & Bild

Silver och svenskt rekord för Montler

MAR
05

Männens längdhoppsfinal skulle tidigt bli en spännande duell mellan Miltiádis Tentóglou och Thobias Montler, som tog guldet respektive silvret på IEM i Glasgow för tre år sedan.
     Redan i första hoppet mäktade greken med 8.35, och förbättrade sitt säsongsbästa med 14 centimeter. Montler inledde stabilt med 8.04, men för att närma sig Tentóglou var han tvungen att prestera på sin absoluta högstanivå – vilket han också skulle göra.
     I tredje omgången kom fullträffen för Thobias, då han hoppade 8.31 och slog Michel Tornéus svenska inomhusrekord med en centimeter. Resultatet var även ett nytt personligt rekord med 9 centimeter. Svensken fortsatte sedan att hoppa långt, men kunde inte riktigt rå på Miltiádis som återigen vann guldmedaljen.
     – Jag är jättenöjd med hoppningen i dag, men såklart svider det med en andra plats. Man vill alltid ha guldet ju, säger Thobias Montler till SVT.
     
     Ännu ett nationsrekord

     Någon som också skulle så nytt nationsrekord i längdtävlingen var finländaren Kristian Pulli. I sista omgången hoppade han så långt som 8.24 och klättrade därmed upp till bronsplatsen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Motståndare föll framför Bahta

MAR
05

I kvinnornas 3000m-final skulle Meraf Bahta stöta på problem i jakten på medalj. Hon lade sig tidigt några meter bakom täten, och höll placeringen ända fram tills det var 300 meter kvar i loppet – då nederländskan, Maureen Koster, snubblade och blockerade Bahtas väg framåt.
     Oturligt nog var det Meraf som drabbades hårdast, eftersom Koster föll ut på ytterbanan, där svenskan försökte avancera i startfältet. Hon tappade ett fåtal placeringar, men hade trots olyckan tillräckligt med krafter och ork för att springa in i mål på en fjärde plats – med säsongsbästat 8:48,78. Bahta var synligt frustrerad över händelsen efter att hon passerat mållinjen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Kramer snabbast i försöksheaten

MAR
05

I männens 800m var det tre svenskar, Andreas Kramer, Felix Francois och Joakim Andersson, som skulle försöka kvala till morgondagens semifinaler. Kramer visade tidigt i sitt försöksheat att han ville ligga i täten, och därefter övertygade han genom att behålla sin ledning hela vägen in i mål – utan några som helst problem. Tiden, 1:47.55, var också den snabbaste av alla i försöksheaten.
     – Jag sökte mig till spetsen, och sen var det bara att styra loppet därifrån. Jag vet att det ska mycket till för att någon ska springa om mig när jag ligger där framme, säger Andreas Kramer till SVT.
     Felix Francois (1:51.04) och Joakim Andersson (1:49.48) kom på en sjätte respektive femte plats i sina heat, och missade därmed kvalificering till semifinalerna.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Bengtström kämpade sig till final

MAR
05

Han sprang komfortabelt in först i mål i sitt försöksheat på 400m, men under kvällens semifinal skulle Carl Bengtström ställas inför en tuff utmaning. Han hamnade i kläm mellan sina motståndare när de gick in på gemensam bana, och hamnade därför på en fjärdeplats inför sista varvet. Det skapades en lucka mellan Bengtström och täten, och det såg länge ut som att chansen om avancemang till morgondagens final var utom räckhåll – men då lade Carl i en extra växel.
     På upploppet hämtade han upp två placeringar, och sprang in i mål på en andraplats – vilket innebär direktkval till finalen.
     – Det är skönt att kunna komma tillbaka. Jag tänkte att jag skulle ta det lugnt och lita på min styrka sista 100m. Imorgon kommer jag gå för det, springa så fort jag kan och förhoppningsvis slå personligt rekord, säger Carl Bengtström till SVT.
     /Lukas Nordén

IEM-silver för Fanny Roos efter jättestöt i Torun.

IEM-silver för Fanny Roos efter jättestöt i Torun.
Foto: Deca Text & Bild

Roos historisk: Första internationella
kastmedaljen på damsidan sen 1928

MAR
05

Fanny Roos skrev i kväll svensk kasthistoria under inomhus-EM i polska Torun. Med stöten 19.29 tog hon den första svenska internationella mästerskapsmedaljen på damsidan sedan Ruth Swedberg tog OS-brons i diskus 1928.
     Stöten kom i femte omgången och innebar där och då en guldstöt. Men portugisiskan Dongmo petade ner Fanny direkt till silverplats.
     
     Slog suveränen Schwanitz
     Men en makalös prestation av Fanny som kniper silvret. Fanny slår alltså 10-faldiga medaljören på internationella mästerskap Christina Schwanitz, som "bara" fick brons. Hon höjer sitt personliga rekord inomhus med 45 centimeter, och hon har höjt sitt PB med totalt 7 dm i vinter. 19.29 är också 23 cm längre än det hon gjort utomhus.
     - Det är jätteroligt. Det känns som jag haft en fullträff i mig ett tag. Kändes som att jag missade i början när jag fick till 18.50. Men jag är i bra form - så jag är så glad att jag lyckades få till den, säger Fanny till SVT.
     /Gustav Orbring

19:00: Inomhus-EM live i SVT

MAR
05

I kväll är det dags för de första finalerna att avgöras. Vi har följande svenska deltagare i finaler:
     - Fanny Roos i kula (19:06)
     - Thobias Montler i längd (20:20)
     - Wictor Petersson i kula (20:35)
     - Meraf Bahta på 3000 meter (21:00)
     För samtliga svenska deltagare i kväll, kika på tidsprogrammet med svenska ögon i högerspalten.
     Till SVT:s sändning.
     /Gustav Orbring

Årsmöteshandlingarna redo:
Summera 2020 och blicka framåt

MAR
05

Det närmar sig tiden för Förbundsårsmötet och därigenom publiceringen av alla handlingar. Det är ett grundligt underlag som nu ligger redo för hantering vid Förbundsårsmötet 27 mars. Bland elva styrelseförslag och tio motioner återfinns förslag till Friidrottens Strategi 2025, förslag på stadgar utifrån den nya regionala organisationen och flera tävlingsrelaterade frågor. De styrelseförslag och motioner som bordlades vid Förbundsårsmötet 2020 finns också med för hantering i mars.
     Distriktsförbund uppmanas att meddela sina delegater så snart som möjligt, i enlighet med informationen i inbjudan. Även om Förbundsårsmötet sker digitalt är det flera förberedelser som behöver ske i god tid inför dagen för att alla ska ges möjlighet till ett bra deltagande.
     Ladda ner samtliga handlingar till Förbundsårsmötet här
     
     Premiär för Årsmötesveckan
     Då Förbundsårsmötets digitala format inte möjliggör det uppskattade Demokratitorget – där motioner och styrelseförslag kan diskuteras – kommer en serie av webbinarier att hållas under dagarna kring Förbundsårsmötet. Serien kallas Årsmötesveckan och omfattar även ett antal webbinarier som är intressanta för andra än delegater på mötet.
     Läs Årsmötesveckans program (kommer att uppdateras löpande)
     
     Gå igenom minnen från 2020…
     Svensk Friidrotts Verksamhetsberättelse och Årsredovisning för 2020 är klar och finns för läsning i vårsolen eller i favoritfåtöljen. Året präglades såklart mycket av pandemin men gav oss även flera starka friidrottsminnen och positiva, nya samarbetsmöjligheter.
     Läs Verksamhetsberättelsen 2020
     
     …och blicka fram mot 2025!
     En del av underlaget till Förbundsårsmötet 2021 är förslaget på ny verksamhetsinriktning – Friidrottens Strategi 2025. Arbetet med att ta fram strategin har pågått under de senaste åren och engagerat många inom friidrotten. Ett stort tack riktas till alla som deltagit! Det är nu upp till delegaterna på Förbundsårsmötet att slutligen ta ställning till förslaget och dess målsättningar. Implementeringen av Friidrottens Strategi 2025 kommer att gå hand i hand med arbetet i den nya regionala organisationen så det är minst sagt spännande år som väntar framöver!
     Läs förslaget på Friidrottens Strategi 2025
     /Hillevi Thor

Efter lite trevande inledning visade Khaddi att hon blir att räkna med i finalen på lördag.

Efter lite trevande inledning visade Khaddi att hon blir att räkna med i finalen på lördag.
Foto: Deca Text & Bild

Världsresultat av Khaddi i kvalet

MAR
05

Khaddi Sagnia är klar för längdfinal. I kvalet på fredagen stod hon för mäktiga 6.78 i tredje hoppomgången, med 11 cm marginal till plankan. Det är det längsta hoppet i kvalet.
     Två första omgångarna såg det lite mer spänt ut för Khaddi. Ett kryss i första och 6.58 i andra gjorde att hon ville göra ett hopp till även om andrahoppet hade räckt till topp åtta.
     - Det kändes bra, men var lite nervöst efter andra hoppet. Det var skönt att få till tredje hoppet för att få den här känslan inför finalen. Nu ska jag ta det lugnt och vara hemma på hotellet för att ladda upp, säger Khaddi.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Wictor till final i sista stöten

MAR
05

Inför tredje omgången i kulkvalet hade Wictor Petersson all press på sig. Han låg på en nionde plats med 20.00, och var tvungen att öka med en meter för att säkra sin plats i kvällens final. Något direktkval blev det inte för svensken, men han stötte dock iväg kulan betydligt längre än sitt tidigare resultat. Stöten mättes till 20.60 – vilket fick honom att klättra fem placeringar, upp till en fjärdeplats. För final krävdes 20.27.
     Wictor stöter i IEM-finalen ikväll 20.35 på SVT2 och SVT Play.
     /Lukas Nordén

Jesper trodde att finalhoppet var ute efter sista omgången. Men sen kom glädjebeskedet.

Jesper trodde att finalhoppet var ute efter sista omgången. Men sen kom glädjebeskedet.
Foto: Deca Text & Bild

Efter nervös väntan: Jesper till final

MAR
05

Jesper Hellström fick uppleva nervösa minuter i väntan på mätningen efter sista hoppet i trestegskvalet. 16.05 och en elfteplats hade han inför tredje omgången och det skulle inte räcka för final. Det tredje hoppet blev längre, men skulle det vara tillräckligt för att peta ner belarusiska hopparen som hade åttondeplatsen.
     Och marginalerna var på svensk sida i dag. 16.28 och sista finalplatsen gick till Jesper som gav ifrån sig ett stort leende av lättnad. Jesper har ju hoppat så långt som 16.69 i år, och vi hoppas att han får till en riktig träff när han gör sin första mästerskapsfinal på söndag kväll.
     - Det var på håret. Jag kände mig i jättebra form så blev förvånad över hur jag inte sätter knät. Så det var svårt att hoppa i dag. Även om banorna känns responssiva. När jag tittade på hur jag gjorde så är jag väldigt glad att det räckte till 16.28. Till finalen ska vi lösa det, säger Jesper.
     /Gustav Orbring
     

Carl Bengtström tog ett tidigt grepp om det fjärde försöksheatet i männens 400m

Carl Bengtström tog ett tidigt grepp om det fjärde försöksheatet i männens 400m
Foto: Deca Text & Bild

Bengtström näst snabbast i försöken

MAR
05

Carl Bengtström öppnade starkt från bana fem i männens 400m, då han tidigt sprang ikapp britten James Williams på ytterbanan. Bengtström placerade sig sedan i täten när startfältet gick in på gemensam bana, och därifrån lyckades han hålla ifrån motståndet hela vägen in i mål. Klockan stannade på 46.56, vilket är den näst snabbaste tiden som han noterat på distansen inomhus – tre hundradelar snabbare än på ISM i Malmö för två veckor sedan.
     – Det var roligt att springa och jag hade en bra känsla i hel loppet egentligen, säger Bengtström efter loppet.
     Det var bara en löpare, Tony van Diepen, som sprang snabbare än Carl Bengtström i de nio försöksheaten. Holländaren klockade in på tiden 46.54, endast två hundradelar före svensken.
     Carl springer semi 19.10 ikväll på SVT2 och SVT Play.
     Även Lovisa Lindh gick vidare till semifinal. Hon sprang kontrollerat i det första försöksheatet på 800 meter och tog sig i mål som tvåa.
     - Kändes som jag var trygg i min plan, att jag hade det under kontroll, säger Lovisa.
     Lovisa springer semifinal 19:00 i morgon kväll.
     /Lukas Nordén

10:00: Inomhus-EM dag 2 i SVT1

MAR
05

Sex svenskar jagar final under det första förmiddagspasset av inomhus-EM i Torun.
     - 10:11: Jesper Hellström, kval tresteg
     - 10:39: Carl Bengtström, försök 400m
     - 11:18: Wictor Petersson, kval kula
     - 12:18: Khaddi Sagnia, kval längd
     - 13:00: Lovisa Lindh, försök 800m
     - 13:24: Gaël de Coninck, försök 800m
     Se allt live i SVT1 10:00-13:00 och SVT Play 10:00-13:45.
     Resultat och annat hittar ni i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Fanny Roos fixade direktkvalet i andra omgången.

Fanny Roos fixade direktkvalet i andra omgången.
Foto: Deca Text & Bild

Fanny Roos vidare till final

MAR
04

Årets ISM-medaljörer, Fanny Roos, Frida Åkerström och Sara Lennman, fanns alla med i startfältet när kulkvalet drog igång i polska Toruń. Roos inledde kvalet med att stöta 17.78, och följde sedan upp med 18.45 för att säkra kvalificering till morgondagens final. Fannys resultat var det sjätte längsta i startfältet, och för att direktkvala krävdes 18.40.
     – Jag är nöjd med kvalet och det ska bli kul att tävla i finalen imorgon, säger Fanny Roos till Svensk Friidrott.
     Frida Åkerström (16.86) och Sara Lennman (16.08) fick aldrig till någon fullträff och lyckades därmed inte kvala in till finalen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Montler övertygar: 8.18 i längdkvalet

MAR
04

Efter första omgången i männens längdkval placerade sig Thobias Montler tvåa med 7.93, endast bakom greken Miltiádis Tentóglou som direktkvalade med 8.04. Det skulle dock inte dröja länge innan Montler också blev klar för finalen på fredagskvällen.
     Svenskens andra hopp mätte hela 8.18, vilket är fyra centimeter kortare än det personliga rekordet, och det tredje längsta hoppet i karriären.
     – Det var skönt att få ett SB på 8.18 med sig in i finalen, så jag tror det kan bli riktigt bra. 7.93 i första kändes inte riktigt hundra, så att ta med sig längsta hoppet in i final känns riktigt bra, säger Thobias Montler efter kvalet.
     Inför morgondagens final är det Tentóglou och Montler, respektive guld- och silvermedaljör från IEM i Glasgow för tre år sedan, som har de två längsta hoppen.
     /Lukas Nordén

Meraf gjorde bästa 3000m-tiden sedan svenska rekordet inomhus 2018.

Meraf gjorde bästa 3000m-tiden sedan svenska rekordet inomhus 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Meraf tillbaka: Klar för IEM-final

MAR
04

I dag klev Meraf Bahta in i sitt första internationella mästerskap sedan EM i Berlin 2018. Och hon imponerade direkt. Efter att kallt ha följt med långt bak i det samlade 3000m-fältet i IEM-försöken i Torun började hon avancera med varvet kvar ungefär.
     Och det märks att Hällelöparen kommit till Polen i form. Hon korsade mållinjen som trea, på tiden 8:56.85. Det är den snabbaste tiden sedan hon satte sitt nuvarande svenska rekord 2018 - och det gör också att hon ska springa final 21:00 på fredagskvällen.
     - Jag är jätteglad, även om det var väldigt jobbigt att springa. Jag var lugn och försiktig i loppet. Men jag höll på att ramla två gånger, säger Meraf efter loppet.
     Linn Nilsson satte nytt säsongsbästa på 9:06.55 men tog sig dessvärre inte vidare. Samma sak gäller Samrawit Mengsteab. Meraf alltså ensam svenska i final.
     /Gustav Orbring

18:55: IEM live i SVT Play

MAR
04

På torsdagskvällen drar inomhus-EM i polska Torun i gång, och vi har tio svenskar som tävlar första dagen.
     - Thobias Montler i längd
     - Fanny Roos, Frida Åkerström och Sara Lennman i kula
     - Linn Nilsson, Samrawit Mengsteab och Meraf Bahta på 3000m
     - Johan Rogestedt, Leo Magnusson och Samuel Pihlström på 1500m

     Tidsprogram med svenska ögon och resultat i högerspalt.
     Till SVT Plays sändning.
     /Gustav Orbring

Viktig information om årsavgiften

MAR
04

Årsavgifterna för medlemskapet i Svensk Friidrott har under de senaste dagarna skickats ut till samtliga medlemsföreningar via mail. Fakturan går till den mailadress som är angiven för föreningen i IdrottOnline. Fakturan sänds via förbundets ekonomisystem Fortnox och har därför avsändaradressen faktura-no-reply@fortnox.se – det är alltså säkert att öppna mail och bilagor från den adressen. Upplever ni inte att ni hittar fakturan så bör ni också se över skräpposten då den i vissa fall hamnar där.
     
     Avgiften baseras på flera faktorer
     Storleken på årsavgiften till Svenska Friidrottsförbundet beräknas på föreningens antal röster på distriktsförbundets årsmöte. Varje förening har en röst och därutöver får förening tilläggsröst baserat på uppnådda SM-poäng. Nya föreningar har automatiskt den lägsta avgiften. I den här sammanställningen kan ni se en uppställning över årsavgiften och detta kan tydliggöra eventuella förändringar i årsavgiften.
     
     Säkra att ni har korrekt information i IdrottOnline
     Då både Svensk Friidrott och Riksidrottsförbundet hämtar all information i IdrottOnline är det jätteviktigt att föreningens uppgifter där är korrekta. Här återfinns en manual för hur föreningen gör för se över och ändrar föreningsinformationen.
     /Hillevi Thor

Andreas Kramer och Simon Sundström är först att ingå Team Prioritet

Andreas Kramer och Simon Sundström är först att ingå Team Prioritet
Foto: Deca Text & Bild

Team Prioritet initieras för att fler svenska talanger ska nå världseliten

MAR
04

Team Prioritet är nästa steg i Prioritet Finans satsning kring att finansiera svensk idrott med målet att skapa framgångsrika förebilder för att inspirera fler barn och unga till en aktiv livsstil. Syftet med Team Prioritet är att skapa bättre förutsättningar för svenska talanger att nå världseliten inom sin idrott och i satsningen ingår utvalda individuella idrottare med stor potential och ambition. Först att ingå i Team Prioritet är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.
     
     – Hela satsningen handlar om att vara med och utveckla svenska talanger till att nå världseliten. Nu inleder vi Team Prioritet med två talangfulla löpare som dessutom har viljan att vara förebilder för kommande generationers idrottare. Vi hoppas givetvis att det ska ge resultat på sikt och ser vi att satsningen blir framgångsrik innebär det givetvis att vi framöver kan ta in fler idrottsmän och kvinnor inom andra idrotter, säger Nils Wiberg, VD Prioritet Finans.
     
     Team Prioritet ska, förutom ekonomiskt stöd, ge en helhet för varje individ som ingår i teamet vilket också innebär mentorskap och en förberedelse inför livet efter idrotten. Upplägget jobbas fram gemensamt med individen för att skapa så bra förutsättningar som möjligt.
     
     Andreas Kramer, 23, är Sveriges främsta 800 meterslöpare och slog nyligen det svenska inomhusrekordet på distansen. Han är ett av de stora svenska medaljhoppen på inomhus-EM i Polen som startar idag (4 mars) och senare i år väntar även ett OS.
     – Satsningen känns väldigt spännande. Inte minst i och med att man får möjligheten att vara med från start och se hur det utvecklas. För mig skapar Team Prioritet bättre förutsättningar att lyckas både på och utanför banan och det känns givetvis särskilt inspirerande att gå in i en sådan satsning under ett OS-år, säger Andreas Kramer.
     
     Simon Sundström, 23, springer främst 3 000 meter hinder och har bland annat ett SM-guld och ett brons från U23-EM på meritlistan.
     – För egen del är det de stora mästerskapen som lockar. Att få vara med och slåss om medaljer på EM, VM och OS. Jag vill se hur bra jag kan bli och den här satsningen ger mig rätt förutsättningar att lyckas med det. Jag är väldigt tacksam över den här möjligheten, säger Simon Sundström.
     
     Team Prioritet är en långsiktig satsning och följer idrottarna i såväl med- som motgång och stödjer utövaren utifrån sitt faktiska behov även vid exempelvis skada eller sjukdom. Den tryggheten innebär också bättre förutsättningar för att lyckas som idrottare.
     
     – Nu önskar vi först och främst Andreas Kramer ett stort lycka till på EM. Sedan ska det ska bli oerhört spännande att följa Simon och Andreas utveckling framöver. Vi vill vara med och utveckla svenska ungdomar till att nå världseliten och på så sätt skapa fler förebilder för våra unga att se upp till och inspireras av, säger Nils Wiberg.
     
     Fakta Andreas Kramer
     Tävlar för Ullevi FK och är Sveriges främsta medeldistanslöpare. Innehar det svenska rekordet på 800 meter och tog EM-silver på distansen 2018. Är ett stort svenskt medaljhopp i inomhus-EM i Polen som startar idag (4 mars).
     
     Fakta Simon Sundström
     Tävlar för IFK Lidingö och har 3 000 meter hinder som främsta distans där han har två SM-guld (2019 och 2020) och ett brons på U23-EM (2019) på meritlistan. Det är bara fyra svenskar genom tiderna som sprungit snabbare än Sundström på 3 000 meter hinder. Han springer även 1 500 meter och 5 000 meter.
     + Se Andreas Kramer och Simon Sundström i projektets film

      /Lukas Nordén

Valberedningens förslag presenterade

MAR
04

Valberedningen har färdigställt sitt arbete och kan nu presentera sitt förslag till ordförande och ledamöter till förbundsstyrelsen samt förslag på revisor och lekmannarevisorer.
     Johan Storåkers får av valberedningen fortsatt förtroende på ordförandeposten. Berndt Andersson och Anders Svanholm föreslås väljas om som ledamöter på två år och Karin Lundgren på ett år genom fyllnadsval. I tillägg är Caroline Gedin, Frida Näsman Fagerström och Ulrika Granfors Wellemets föreslagna som nya ledamöter i förbundsstyrelsen. Caroline och Frida på nyval och Ulrika på fyllnadsval.
     Under fredagens publiceras och distribueras samtliga årsmöteshandlingar inklusive styrelsens förslag och svar på motioner.
     + Läs Valberedningens förslag i sin helhet
     /Hillevi Thor

Thobias Montler på plats i polska Toruń

Thobias Montler på plats i polska Toruń
Foto: Deca Text & Bild

Montler först ut av svenskarna

MAR
04

Thobias Montler är först ut ur den svenska truppen när inomhus-EM drar igång på torsdagskvällen i Toruń, Polen. På ISM i Malmö för nästa två veckor sedan hoppade han så långt som 8.13, vilket endast är 9 centimeter kortare än det personliga inomhus- och utomhusrekordet, och på mästerskapet ser han möjligheten att hoppa ännu längre än så.
     – Jag tror helt klart att det finns betydligt längre längder i mig. Jag har fått till några riktigt långa hopp, både i Frankrike och på ISM i Malmö, men tyvärr dock med små retliga övertramp, säger Thobias Montler till Svensk Friidrott.
     
     Stabil hoppning är nyckeln
     Thobias har på sistone blivit mycket mer stabil över 8 metersgränsen, vilket han menar är viktigt för att sig vidare på stora mästerskap. Han tror att svaret ligger i en kombination av flera faktorer, inte minst livspusslet i sin helhet.
     – Det gäller att man hittar någonting som fungerar för en själv, inte endast med träningen, utan även allt runt omkring. Då tror jag att man kommer till träningarna mer laddad.
     – Det första målet är alltid att ta sig upp till 8 meter, men sen är det en stor skillnad att bli stabil där. Jag gissar att kvalet kommer ligga runt 8.05, så om man kan vara säker runt de längderna kommer man hålla sig bland toppen, och det är vad man vill.
     
     "Det är guldet jag vill ha"
     Inför tävlingen placerar sig Thobias på en tredje plats i Europastatistiken, och med ett tidigare EM-silver på meritlistan känner han nu att det är dags för guld.
     – En mästerskapsmedalj är alltid en mästerskapsmedalj, och den ska man vara nöjd med. Då vet man att man tillhör toppen. Jag kan ju dock inte säga att jag går in och siktar på en tredjeplats, eftersom det är guldet jag vill ha, avslutar Montler.
     + Svenskarnas tidsprogram
     /Lukas Nordén

Mathias Karlsson ny kommunikationsansvarig

Mathias Karlsson

Mathias Karlsson
Foto: Privat

MAR
03

I början av maj tillträder Mathias Karlsson tjänsten som kommunikationsansvarig på Svensk Friidrott.
     - Jag är väldigt glad att vi nu kan presentera Mathias Karlsson som ny kollega på den här centrala tjänsten. Mathias tar över stafettpinnen från Hillevi Thor som vid årsskiftet blev ansvarig för arbetet i vår Föreningsavdelning och förbundets utvecklingsarbete genom Friidrottens Strategi 2025. Mathias har en synnerligen bred och gedigen erfarenhet när det gäller såväl journalistik som kommunikation och har också ett stort friidrottshjärta, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     - Det känns oerhört inspirerande att få chansen att jobba med friidrott, den idrott som ligger mig varmast om hjärtat. Jag växte upp i en extremt friidrottsintresserad familj, var själv aktiv en gång i tiden och har i princip vuxit upp på Tingvalla IP i Karlstad. Det här blir lite som att komma hem igen, säger Mathias Karlsson.
     - Svensk Friidrott har ett starkt varumärke och sportens synlighet är redan stor, men allting kan alltid utvecklas. Jag kommer att jobba stenhårt för att öka det externa intresset ytterligare, men även för att stärka kommunikationen inom rörelsen.
     
     Bred kommunikationskompetens
     Mathias Karlsson kommer närmast från motsvarande tjänst på Svenska Orienteringsförbundet och har även en gedigen bakgrund som sportjournalist på Göteborgs-Posten, SVT och Eurosport/Discovery.
     - Mathias har varit mycket uppskattad på Orienteringsförbundet och därifrån tar han med sig en stor förståelse för vad som förväntas i det här viktiga uppdraget. Vi hälsar Mathias varmt välkommen till oss och ser fram emot att utveckla vårt kommunikationsarbete tillsammans med honom, avslutar Stefan Olsson.
     
     Låter namnet bekant?
     Mathias pappa Ulf Karlsson är välkänd friidrottstränare och var förbundskapten i början av 2000-talet och hans ena bror, Jonas Karlsson, är sportjournalist som bevakat friidrotten nära under många år, på bland annat på SVT.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Tvivel, övertygelse och mod
– se Malin Sundströms föreläsning

MAR
03

I onsdags kväll förra veckan höll Malin Sundström, elitcoach i medel- och långdistans ett föredrag för drygt 40 kvinnliga tränare på temat ”Tvivel, övertygelse och mod”. Malin gav deltagarna en inblick i hennes tränarskap och hur hon valt att arbeta med sina aktiva.
     – Som gammal sprintcoach fick jag med mig jättemycket och jag tror att många med mig upplevde att det var ett otroligt bra och inspirerande föredrag från Malin, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Svensk Friidrott arrangerar en serie av webbinarium för och med kvinnliga tränare med syftet att inspirera och sprida kunskap till fler.
     + Se Malins föredrag här
     + Se Frida Svenssons, elitcoach för sprint/häck, föredrag om ledarskap
     /Azuka Nnamaka

IEM: Tidsprogram med svenska ögon!

MAR
03

Mästerskapsfria år var vanliga en gång i tiden men 1989 var det senaste året utan utemästerskap och 1969 det senaste utan innemästerskap. Alltså då fram till 2020 när tre planerade mästerskap – inne-VM, OS och ute-EM – blev noll när coronan slog till.
     Äntligen dags för ett mästerskap igen!
     Så faktum är att det efter Doha-VM hösten 2019 nu gått nästan 1½ år sedan medaljer senast stod på spel när polska Toruń står värd för inne-EM. Pandemin gör sig dock fortfarande påmind i form av två viktiga skillnader jämfört med ett ”vanligt” IEM: Ingen publik och programmet utsträckt med ett extra kvällspass av kval och försök redan på torsdagen.
     Totalt kommer det att bli drygt 20 timmars intensivt tävlande med ca 1½ timme torsdag kväll och sedan tre dagar om vardera dryga sex timmar. Och den som vill hänga med på allt det svenska får räkna med att det inte blir speciellt mycket ledigt eftersom vi har deltagande i alla individuella grenar utom fem: Båda mångkamperna, manlig höjd samt kvinnliga 400m och tresteg.
     För svenska ögon
     friidrott.se har förstås sammanställt sitt traditionella ”tidsprogram med svenska ögon” där det svenska deltagandet finns inprickat. För de allra flesta börjar det med försök/kval men en finalist är redan klar i Michaela Meijer eftersom kvalet i kvinnlig stav har blivit struket.
     Redan på torsdagskvällen blir det mycket blågult i aktion med kval i två gren (M längd och K kula) och försök i två grenar (K 3000m och M 1500m). Och samtliga finalpassen har alla förutsättningar att bll högintressanta med kulmen på söndag när finalen i M Stav är schemalagd (start kl 17.05).
     Uppdateras kontinuerligt
     Självklart kommer vårt tidsprogram att uppdateras kontinuerligt allteftersom informationen blir tillgänglig med uppgifter om heat/gruppindelningar och bestämmelser för vidarekvalificering. Så ett bra redskap för att hålla sig informerad om vad som väntar. Länken till vårt ”Tidsprogram med svenska ögon” finns förstås i info-boxen för IEM högst upp i högerspalten!
     / A. Lennart Julin

Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"

Förbundskapten, Karin Torneklint

Förbundskapten, Karin Torneklint
Foto: Deca Text & Bild

MAR
02

På grund av den pågående coronapandemin arrangerades inte några internationella mästerskap i friidrott förra året, men på torsdag kväll är det äntligen dags igen – då inomhus-EM går av stapeln i polska Toruń.
     Den svenska förbundskaptenen, Karin Torneklint tror att flera tävlande har chans på pallplaceringar, men vill samtidigt inte tänka allt för mycket på hur det kommer gå.
     – Det är väldigt svårt att ha förväntningar i en sådan speciell tid som vi lever i just nu. Det jag hoppas är att vi får ett bra mästerskap och att vi givetvis kan åka hem därifrån och känna oss nöjda, säger Karin Torneklint till Svensk Friidrott.
     – Alla ser verkligen fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap, och det finns ett väldigt stort intresse bland våra aktiva att göra sitt bästa nere i Polen.
     
     Större trupp än väntat

     Efter ISM i Malmö hade Torneklint på känn att en relativt liten trupp – runt 20 – skulle bli uttagen att representera Sverige på inomhusmästerskapet i Polen. På en pressträff i fredags berättade hon dock att 29 aktiva skulle följa med.
     – Jag anmälde ett flertal kastare och hoppare, då de hade så galet höga kvalgränser i sina grenar, och fick ändå med fyra stycken av dem. Plus att medel- och lång hade några kvalificeringslopp i onsdags, där tre stycken klarade respektive kvalgräns. Det ökade på ganska rejält i slutet. Vi fick med oss sju nya, och då är det helt plötsligt en ganska normalstor trupp vi tar med oss.
     
     "Ett bra mästerskap mot OS"
     På mästerskapet finns det inte bara medaljer att kamma hem, utan även viktiga rankingpoäng inför ett kommande OS i Tokyo till sommaren.
     – Vi har otroligt många som är topp-5 i sin gren, som verkligen har en stor chans att placera sig högt. Vi har även flera som ligger lite bakom toppen, och för dem kan det här vara ett väldigt viktigt mästerskap. De kan samla på sig rankingpoäng, och därmed förbättra sina chanser att kvala till OS.
     – Jag tror också att inomhus-EM kan vara ett bra mästerskap just mot OS. Det är viktigt att vi får med oss en bra känsla hem, avslutar Torneklint.
     /Lukas Nordén

Foto: Kim Hedbom

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

MAR
01

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert lyckades de flesta föreningar som vanligtvis arrangerar friidrottsskola även göra det detta år. I augusti gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar.
     Från enkätens svar kan vi se att 23 av 50 föreningar uppgav att de hade fler deltagare än tidigare år, 13 föreningar uppgav ett liknande deltagantal som tidigare år. 13 föreningar svarade att antalet var lägre i år. En förening som fyllde i enkäten svarade att de valt att ställa in friidrottsskolan på grund av pandemin.
     Gällande helhetsbetyget på friidrottsskolan svarade 44 av 50 att man var mycket nöjd med årets upplaga eller att friidrottsskolan varit bättre än tidigare år. Fem föreningar angav att man var nöjd men att vissa saker borde förbättras till nästa år.
     
     Två föreningar som lyckats arrangera friidrottsskola på ett smittsäkert sätt är Skellefteå AIK och Hammarby IF.
     – Friidrottsskolan har stor betydelse och fungerar som ett bra rekryteringsverktyg inför höstens friidrottsgrupper. Den hjälper oss även att nå barn som annars håller på med vinteridrotter, då dessa idrotter ofta har uppehåll under sommaren, säger Niklas Wiklund, huvudtränare i Skellefteå AIK.
     
     Rekordår för Skellefteå AIK
     I runt 15-20 år har Skellefteå AIK arrangerat friidrottsskola på sommarens skollov. Aldrig tidigare har de lockat så många barn som de gjorde 2020.
     – Vårt deltagarrekord innan 2020 var cirka 90st. Under sommaren hade vi runt 120st som sökte och även om vi fick några avhopp på vägen så är det en väldigt stor ökning, säger Niklas Wiklund.
     Utifrån rådande läge räknade klubben inte med några direkta köer till friidrottsskolan. De var glada om deltagarantalet speglade tidigare år.
     – Vi hade inte marknadsfört oss särskilt mycket utanför våra ordinarie friidrottsgrupper. Det var med skräckblandad förtjusning vi kunde se hur anmälningarna trillande in, säger Niklas och fortsätter,
     – Självklart var det fantastiskt roligt att vi fick in så pass många anmälningar, men det gav oss också problem att lösa rent logistiskt för att klara av restriktionerna.
     
     Ledarnas betydelse
     Med fler deltagare än någonsin och restriktioner att följa blev sommaren en prövning. Niklas lyfter fram friidrottsskolans alla ledare som gjorde lovaktiviteten otroligt lyckad med allt ifrån gott ledarskap till anpassning utifrån smittläget.
     – Vi hade fantastiskt duktiga ledare som såg till att allt fungerade bra. Vi fick sätta upp olika lunchtider, de veckor vi hade störst grupper fick vi köra olika starttider och vi kunde boka på lite extra tid med kort varsel på arenan.
     
     Vilka tips kan du skicka med till andra föreningar inför 2021?
     – Marknadsför er friidrottsskola utanför de ordinarie träningsgrupperna. Det finns massor med barn som behöver aktiviteter under sommaren. Jag tror 2021 kommer vara en sommar där vi har stor möjlighet att få in fler deltagare, bara föreningen har möjlighet att ta emot dem och klara restriktionerna.
     
     Fler barn till klubben
     Hammarby IF har arrangerat friidrottsskola sedan sommaren 1995. Då satsade klubben på en friidrottsskolevecka med totalt 30 barn. Sedan dess har föreningens friidrottsskola växt ordentligt. Under förra sommaren kunde de erbjuda hela åtta veckor friidrott för totalt 1101 barn. Inte sedan 2016 har klubben lockat så många barn.
     – Vi känner oss mycket nöjda över att ha kunnat genomföra friidrottsskolan som vi gjorde 2020. Vi erbjöd fler veckor så att det gick att ta emot fler barn i små grupper. I och med den positiva feedback vi fått genererade det också till fler deltagare i våra ordinarie träningsgrupper, säger Sussi Lindefalk, ansvarig för friidrottsskolan i Hammarby IF.
     
     ”Tänk utanför ramarna”
     Nu planerar klubben för att ännu en sommar med mycket gott tänk i behåll från 2020. Fler samlingsplatser och idrottsplatser, avbokningsskydd, matlådor och fler ledare, är några av de framgångsnycklar Hammarby IF tar med sig från förra årets lyckade friidrottsskola.
     
     Även om mycket är ovisst inför sommaren går Sussi och föreningen in med en positiv och lösningsorienterad inställning.
     – Jag tror att det är viktigt att tänka utanför ramarna och inte fastna i att allt måste vara "som vanligt". Går det inte att ha en stor gemensam avslutning får vi hitta på annat. Våra ledare fick i somras visa upp sin specialgren medan barnen tittade på med sin grupp. Det blev mycket uppskattat, säger Sussi Lindefalk.
     
     Vad har ni för tips för att locka ledare till friidrottsskolan?
     Tips från Hammarby IF:
     • Håll anmälda ledare uppdaterade i planeringen om friidrottsskolan
     • Uppmana anmälda ledare att sprida information i sina kanaler om att bli friidrottsskoledare
     • Se till att ledarna trivs! Ordna med gemensam avslutning för ledarna.
     
     Vad har ni för tips inför friidrottsskolan?

     Tips från Skellefteå AIK:
     • Marknadsför er lokalt och i era ordinarie träningsgrupper.
     • Försök att hålla nere kostnaderna (i den mån det går) så att alla familjer har råd att sätta sitt barn i friidrottsskola.
     • Var ute i god tid med planeringen. På detta sätt har ni större chans att kunna ta emot många deltagare på ett smittsäkert vis.
     
     Planeringen inför friidrottsskolan 2021 är i full gång. Vilket stöd önskar din förening från Svenska Friidrottsförbundet? Maila barn-och ungdomsansvarig Frida Hogstrand.
     /Frida Hogstrand

Rapport från styrelsemöte 19 februari

MAR
01

Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möte för året. Normalt brukar det här mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM. Men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars enligt tidigare beslut. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer vi att genomföra en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     
     I övrigt från mötet kan bland annat rapporteras att
     -arbetet med digital utbildningsplattform fortsätter och där olika alternativ och budget skall presenteras på styrelsemötet i maj.
     -kansliets struktur och organisation diskuterades med tanke på kommande Strategi 2025 och Ny regional organisation.
     -rekrytering av ny förbundskapten pågår och där ambitionen är att göra klart och presentera den nya förbundskaptenen under maj månad och där arbetet börjar 1 oktober.
     Nästa ordinarie styrelsemöten äger rum 22 mars (enbart sista förberedelserna inför FÅM) samt 26 mars då med full agenda och dagordning.
     /Stefan Olsson

Senaste veckan
Veckan 28.2 - 7.3

Payton åtta på 7.32: "Nu vet jag hur det känns att stå i en IEM-final"
På IEM överträffade Claudia Payton verkligen förvä...

17:00: IEM ska avslutas
Mondo Duplantis och Claudia Payton är de enda sven...

Payton sensationellt till IEM-final:
"Är en dröm som går i uppfyllelse"

Att vi skulle få en svenska i en IEM-final på 60 m...

Hellström IEM-sexa i debuten
Jesper Hellström fick en av de sista IEM-platserna...

Payton till semifinal
Claudia Payton fick en kanonstart i sitt försökshe...

10:00 Inomhus-EM sista dagen
Fyra svenskar tävlar under den fjärde och avslutan...

Glädjejublet: Khaddi tar brons
Hon hade det längsta hoppet i kvalet, och i längdf...

Bengtström fyra efter stark avslutning
I semifinalen på 400m visade Carl Bengtström upp v...

Borkowskis protest gick igenom: Kramer blir av med finalplatsen
Precis som i försöksheatet på 800m placerade sig A...

18:55: Kvällspasset från IEM i SVT
I kväll jagar flera svenskar medaljer eller finalp...

Så gick det i försöken dag 3
Från den svenska truppen fanns det sju med i start...

Hrelja trea: Klar för semifinal
Det var stökigt i starten när Max Hrelja skulle sp...

Mondo enkelt vidare till final
Det krävdes inte mer än ett hopp över 5.60 för att...

10:00: Inomhus-EM live i SVT
Sju svenskar ger sig in i kval och försök när inom...

Wictor femma i kulfinalen
Wictor Petersson var rankad femma inför IEM i Toru...

Silver och svenskt rekord för Montler
Männens längdhoppsfinal skulle tidigt bli en spänn...

Motståndare föll framför Bahta
I kvinnornas 3000m-final skulle Meraf Bahta stöta ...

Kramer snabbast i försöksheaten
I männens 800m var det tre svenskar, Andreas Krame...

Bengtström kämpade sig till final
Han sprang komfortabelt in först i mål i sitt förs...

Roos historisk: Första internationella
kastmedaljen på damsidan sen 1928

Fanny Roos skrev i kväll svensk kasthistoria under...

19:00: Inomhus-EM live i SVT
I kväll är det dags för de första finalerna att av...

Årsmöteshandlingarna redo:
Summera 2020 och blicka framåt

Det närmar sig tiden för Förbundsårsmötet och däri...

Världsresultat av Khaddi i kvalet
Khaddi Sagnia är klar för längdfinal. I kvalet på ...

Wictor till final i sista stöten
Inför tredje omgången i kulkvalet hade Wictor Pete...

Efter nervös väntan: Jesper till final
Jesper Hellström fick uppleva nervösa minuter i vä...

Bengtström näst snabbast i försöken
Carl Bengtström öppnade starkt från bana fem i män...

10:00: Inomhus-EM dag 2 i SVT1
Sex svenskar jagar final under det första förmidda...

Fanny Roos vidare till final
Årets ISM-medaljörer, Fanny Roos, Frida Åkerström ...

Montler övertygar: 8.18 i längdkvalet
Efter första omgången i männens längdkval placerad...

Meraf tillbaka: Klar för IEM-final
I dag klev Meraf Bahta in i sitt första internatio...

18:55: IEM live i SVT Play
På torsdagskvällen drar inomhus-EM i polska Torun ...

Viktig information om årsavgiften
Årsavgifterna för medlemskapet i Svensk Friidrott ...

Team Prioritet initieras för att fler svenska talanger ska nå världseliten
Team Prioritet är nästa steg i Prioritet Finans sa...

Valberedningens förslag presenterade
Valberedningen har färdigställt sitt arbete och ka...

Montler först ut av svenskarna
Thobias Montler är först ut ur den svenska truppen...

Mathias Karlsson ny kommunikationsansvarig
I början av maj tillträder Mathias Karlsson tjänst...

Tvivel, övertygelse och mod
– se Malin Sundströms föreläsning

I onsdags kväll förra veckan höll Malin Sundström,...

IEM: Tidsprogram med svenska ögon!
Mästerskapsfria år var vanliga en gång i tiden men...

Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"
På grund av den pågående coronapandemin arrangerad...

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert ly...

Rapport från styrelsemöte 19 februari
Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möt...

Förra veckan
Veckan 21.2 - 28.2

USA: Caisa-Marie 16.41!
Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer
Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

Slutliga truppen till IEM presenterad
Rapport från styrelsemötet
Nytt svenskt rekord för Fanny Roos
Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd
Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

Belgrad: Mondo flyger igen!
Tre IEM-kval i Göteborg i dag
IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
Ta del av konceptet "Run All Around"
Vilken förening lyckades bäst på ISM?
Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel
Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Första ISM-guldet för Maja Nilsson
Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Första SM-guldet på fem år för Odain
Guld för Khaddi efter världsresultat
11:15: Inomhus-SM dag 3 live

Två veckor sedan
Veckan 14.2 - 21.2

Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Första ISM-guldet för Maja Nilsson
Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Första SM-guldet på fem år för Odain
Guld för Khaddi efter världsresultat
11:15: Inomhus-SM dag 3 live
Payton tog sitt första SM-guld
Hellström ny femma genom tiderna
10:50: Inomhus-SM dag 2 live
Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1
Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”
Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!
MAI arrangerar inomhus-SM 2023
Vindmätningens händelserika historia
Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa
Meraf 5 km-tvåa i Monaco!
Live: Wexio Indoor dag 2
Växjö: Fredrik jagar vidare