Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 4 juni 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nu är det dags att göra sig redo! Från och med den 14 juni kan friidrottstävlingar arrangeras även för 19-69-åringar.

Nu är det dags att göra sig redo! Från och med den 14 juni kan friidrottstävlingar arrangeras även för 19-69-åringar.
Foto: Ryno Quantz

Klart för tävlingsstart 14 juni!

JUN
03

Förbundsstyrelsen beslutade på onsdagskvällen att tävlingar inom friidrotten kan återupptas för aktiva mellan 12 och 69 år, från och med 14 juni. Utgångspunkten är fortsatt ”småskaligt, regionalt och ansvarsfullt” och att de rekommendationer som ges gällande samlingar, beteende och resor efterlevs.
     Ett ramverk som tydliggör hur tävlingarna ska genomföras på ett säkert sätt har tagits fram och detta ska nu justeras något men kommer att publiceras inom kort. Under fredagen, alternativt måndagen, publiceras även detaljer om hur sanktionsansökan ska gå till under sommaren.
     För barn under 12 år genomförs tävlingar utifrån Friidrottens tävlingar för barn och i enlighet med Folkhälsomyndighetens och friidrottens övergripande rekommendationer. Men för friidrottare som är 70 år eller äldre får tävlandet anstå, då Folkhälsomyndigheten fortsatt ger rekommendationer om särskild aktsamhet inom gruppen för att inte drabbas svårt av covid-19.
     
     Viktiga webbinarier de närmaste dagarna
     
För att skapa en samsyn kring sanktionsansökningsprocessen och delge ytterligare information om det nya ramverket för tävlingar kommer två webbinarier att hållas den närmaste tiden. Under torsdagen hålls ett webbinarium specifikt för tävlingsansvariga i distrikten. Inbjudna får separat information om detta.
     På tisdag 9/6 hålls ett webinarium med genomgång av de nya tävlingsriktlinjerna och information sanktionsansökningsprocessen. Alla tävlingsarrangörer, både arena och långlopp, uppmanas att delta i detta och anmälningslänk publiceras inom kort.
     
     Angående seniorelittävlingar och Veckans Grenar
     Arbete pågår parallellt med handlingsplaner för större seniorelitarrangemang, såsom till exempel Folksam Grand Prix och Friidrotts-SM. Mer information om dessa tävlingar kommer under nästa vecka.
     Under perioden 14–28 juni utökas även åldersramarna för Veckans Grenar till 12–19 år. Sista tävlingsdag är, som tidigare kommunicerat, den 28 juni.
     /Hillevi Thor

I kväll: Webbinarium om möjligheter
till nya samarbeten för din förening

JUN
03

I kväll 18.00-19.00 bjuder Svensk Friidrott in till ett webbinarium som riktar sig till föreningar som är intresserade av att stärka verksamheten med nya samarbeten.
     Under webbinariet kommer du få möjlighet att träffa föreningar och partners till Svensk Friidrott och få ta del av nya möjligheter till samarbeten och intäkter till klubben. Representanter från Svensk Friidrott, föreningslivet och förbundets samarbetspartners delar under kvällen med sig av information och inspiration!
     
     Aktiviteter för barn och ungdomar, virtuella lopp etc.
     Under kvällen kommer vi prata om aktiviteter för barn- och ungdomar, virtuella lopp, Folkspel kommer berätta om hur man kan tjäna pengar tillsammans med dem samt ett exempel från Tureberg som under våren skapat stora intäkter genom olika aktiviteter.
     Medverkande under webbinariet är Jan Larsson, Frida Lindström och Frida Hogstrand från SFIF samt representanter för Folkspel, Nestlé och Turebergs FK.
     Till anmälan
     /Gustav Orbring

Under Majmångkampen tävlar tjejer och killar tillsammans. Foto: Henrik Astfors

Under Majmångkampen tävlar tjejer och killar tillsammans. Foto: Henrik Astfors

Åtta kombinationer mångkamp -
ny tävling för barn gav höga betyg

JUN
02

När situationen är en annan vill Västerås FK testa nytt. Tävlingskonceptet Veckans grenar hakade föreningen snabbt på och Virtuella lopp blev genast uppskattat. Den 23 maj arrangerade klubben för första gången Majmångkampen, en mångkampstävling för barn 7-11 år.
     - Vi vill erbjuda våra medlemmar en attraktiv verksamhet efter de förutsättningar som finns, säger Henrik Astfors, kanslichef i Västerås FK.
     
     En buffé av tre- och fyrkamper
     Med idéhäftet Friidrottens tävlingar för barn till sin hjälp bestämde sig Västerås FK:s huvudtränare Håkan Setthammar för att ta fram något till föreningens yngsta medlemmar.
     - Jag och våra två ungdomsansvariga i klubben, Anna Götberg och Maja Gustavsson tog en halvdag och gick igenom häftet ordentligt. Det finns många roliga koncept som testats på olika håll i världen, säger Håkan.
     I Friidrottens tävlingar för barn presenteras ett brett utbud av olika tävlingsformer, både individuella tävlingar och för lag. För Västerås FK ville man starta med en mångkamp: en trekamp för de yngsta och en fyrkamp för de äldre barnen.
     
     Föreningen satt ihop en buffé av tre- och fyrkamper där deltagaren själv väljer vilken mångkamp att genomföra. Här fick barnen bland annat testa på kast med vortexspjut och gummislägga, 50mh eller slätt, höjdhopp och 600m hinder. Totalt tog arrangören fram åtta olika kombinationer av mångkamp, fyra för 7-9-åringar och fyra för 10-11-åringar.
     - Vi såg till att det fanns grenar ur alla grengrupper i varje mångkamp och blanda de traditionella grenarna med lite ”nya”, säger Håkan.
     
     ”Fick en ny favoritgren”
     Trots regn och kyla lockades 40 st barn till start. Alla grupper med olika start och sluttider. Efter genomförd mångkamp fick alla deltagare diplom och ett individuellt resultatkort.
     - Många barn tyckte att det var roligt att få tävla i nya och utmanande grenar. Vattenhindret på 600m hinder var klart mest populärt, följt av vortexspjut och längdhopp. De var dessutom extra förtjusta i att vår maskot var på plats och hejade.
     Till Majmångkampen togs eltidtagning och starters bort. Krutet lades istället på att instruerade föräldrar i att vara funktionärer. På så vis kunde arrangören försäkra sig om att det inte var fler än 50 personer på arenan samtidigt. Daniel Berr och sonen Arvid befann sig båda på Arosvallen den lördagen, Arvid som deltagare och Daniel som funktionär.
     - Ett kul upplägg med bra balans mellan grenar. Varje mångkamp introducerade minst en ny gren för barnen. Föräldrar agerade funktionärer och fick jobba med både måttband och tidtagarur. Det fungerade jättebra, säger Daniel Berr.
     
     "Kommer köra en repris snart igen"
     För 10-åriga Arvid blev det en mångkamp beståendes av grenarna höjd, gummislägga 2 kg, 50 m och avslutande 600m. För Arvid var det en gren som gick från okänd till ny favorit!
     - Det var jättekul att få testa på nya grenar och jag fick en ny favoritgren, slägga, säger Arvid.
     Nu i efterhand, hur utvärderar ni tävlingen?
     - Vi är nöjda trots regn och kyla hela dagen. Det gick mycket tid på morgonen till att ställa i ordning alla grenar, men sedan gick alla mångkamper i en rask takt istället. Det är dessutom mycket mindre efterarbete med tävlingen, då inga resultat ska förmedlas vidare för denna ålder, vilket är jätteskönt, säger Håkan.
     
     …och det dröjer inte länge tills nästa mångkamp.
     - Vi kommer att köra en repris på mångkampen ganska snart igen, och helt klart flera varianter av innehållet i Friidrottens tävlingar för barn. Mycket finns ju redan planerat och klart där!
     
     Mer information om upplägget kring Majmångkampen
     Ladda ner eller beställ Friidrottens tävlingar för barn
     Har er förening genomfört en tävling ur Friidrottens tävlingar för barn? Glöm inte att fylla i aktivitetsrapporten
     /Frida Hogstrand

Korttidsarbete på förbundskansliet

JUN
01

Med start idag 1 juni är stora delar av personalen på förbundskansliet permitterade med 20 procent. Detta kan göra att svarstiderna är något längre och att personalen till viss del fördelar arbetsuppgifter mellan sig på andra sätt än tidigare. Permitteringen sträcker sig fram till 30 september men detta kan också förändras utifrån hur situationen utvecklas under sommaren.
     /Hillevi Thor

IK Ymer genomförde i helgen kval till Kraftmätningen. Foto: Anna Hellsten Kronander

IK Ymer genomförde i helgen kval till Kraftmätningen. Foto: Anna Hellsten Kronander

Kraftmätningskval i full gång

JUN
01

Under sommaren kommer närmare 30 kvaltillfällen i lagtävlingen Kraftmätningen arrangeras. Alla genomförs lokalt med ett eller två lag per omgång. Inne i starten på juni är nu åtta kval gjorda och 10 föreningar har hunnit tävla. I täten ligger just nu Hammarby IF på 30 225 poäng. Med en annorlunda situation var kvalomgången i Kraftmätningen tvungen att ändras. Det nya upplägget har hittills varit väldigt uppskattat.
     - Ett mycket trevligt arrangemang som jag tycker fungerade mycket bra och var relativt lättarrangerat, säger Peter Wikström, Hammarby IF.
     
     Ymer: "Våra ungdomar tyckte det var väldigt roligt"
     På Ryavallen arrangerades under helgen kval för IK Ymers mixlag. Tävlingsledare Anna Hellsten Kronander är nöjd med både deltagare och funktionärers insats.
     - Våra ungdomar tyckte det var väldigt roligt. Tyvärr har vi inte så många killar i klubben men de killar som deltog kämpade på, även om vi blev sårbara när vi fick lite skador, säger Anna Hellsten Kronander, och fortsätter,
     - Vi hade en fantastiskt fin dag med föräldrar samt några äldre aktiva som ställde upp som funktionärer och coacher.
     Till helgen väntar 11 kvaltillfällen runt om i landet. För er som ska eller har arrangerat kval, glöm inte att spana in Kraftmätningens Facebooksida och rapportera in era resultat till frida.hogstrand@friidrott.se och resultat@friidrott.se.
     Poängställning kval
     Alla kvaltillfällen listade
     /Frida Hogstrand

Maja, Andreas, Tilde och Gustaf segrare i BAUHAUS Synchro Challenge.

Maja, Andreas, Tilde och Gustaf segrare i BAUHAUS Synchro Challenge.

Tusentals såg kvartett ta hem
BAUHAUS Synchro Challenge live

MAJ
31

I dag lanserade Svensk Friidrott det nya utmaningskonceptet BAUHAUS Synchro Challenge - en kortbaneutmaning i längd och tresteg där tre orter deltog; Stockholm, Göteborg och Karlstad. Utmaningen var ett sätt för de aktiva att ladda upp inför tävlingssäsongen och testa på formen - samtidigt som minimerad smittrisk hade högsta prioritet.
     
     Dubbla segrar i Göteborg och Stockholm
     I strålande solsken kunde Falkenbergs Tilde Johansson (som deltog från Slottskogsvallen i Göteborg) ta hem segern i damernas längd på fina 6.20. På herrsidan blev det seger i Stockholm; Lidingös Andreas Otterling vann på 7.09. Detta alltså med endast 20 meters ansats och hoppzon. På damsidan var det riktigt jämnt; från Karlstad pressade Götas Kaiza Karlén Tilde rejält när hon klämde till med 6.19 i sjätte och sista hoppomgången.
     Resultaten längd
     Efter längd var det dags för tresteg, där Stockholm och Göteborg hade hoppare representerade. Råby-Rekarnes Maja Åskag klev segrande ur damkampen med 12.95, och på herrsidan vann Gustaf Bålström på 15.08.
     Resultaten tresteg
     
     Tusentals tittare
     Detta var också första gången Svensk Friidrott sänder friidrott på svensk mark live på Facebook. Annars är vi vana att se Friidrottskanalen som plattform.
     Sändningen har under söndagskvällen nått nästan 9000 visningar, och nått drygt 20 000 personer.
     Vill ni se reprisen av BAUHAUS Synchro Challenge? Den finns fortfarande tillgänglig på Svensk Friidrotts Facebook.

Foto: Deca Text & Bild

En sko är en sko är en sko ... eller?

MAJ
31

De tidigare avsnitten i artikelserien om friidrottens materialhistoria har varit inriktade på hur de betingelser som de aktiva möts av har förändrats under de dryga hundra år som den organiserade internationella friidrottens funnits,
     Men det är inte bara anläggningar och redskap som utvecklats utan också de aktivas personliga tävlingsutrustning, dvs tävlingsdräkter och skor. Och det är förstås skorna som kan ha störst inflytande på resultaten.
     Fläsksula och spikmatta??
     Och visst har det hänt saker med skorna under årens lopp, t ex ”fläsksulan” på slutet av 1950-talet och ”spikmattorna” på slutet av 1960-talet som kom, sågs men inte segrade. För båda blev snabbt förbjudna.
     Läs artikeln ”Friidrotten en materialsport? – del 6: 'Gamla' skorna”!
     / A. Lennart Julin

Stipendiaterna Caisa-Marie och Emil har flera saker gemensamt: Poängplatser på Junior-EM, medaljer på senior-SM och nya svenska juniorrekord!

Stipendiaterna Caisa-Marie och Emil har flera saker gemensamt: Poängplatser på Junior-EM, medaljer på senior-SM och nya svenska juniorrekord!
Foto: Deca Text & Bild

Fem nya ungdomsstipendiater

MAJ
30

Vid sidan av de två Wide-stipendierna delade Ungdomsfonden det här året ut ytterligare fem stipendier:
     + Carl af Forselles (Hässelby SK) – tresteg – 6:a på Junior-EM
     + Ella Andersson (Eslövs AI) – diskus – 8:a på Junior-EM
     + Gabriella Jönsson (IFK Helsingborg) – stav – 6:a på Junior-EM
     + Caisa-Marie Lindfors (Upsala IF) – diskus – 4:a på junior-EM – svenskt juniorrekord
     + Emil Millán de la Oliva (Eskilstuna FI) – 5000m – 8:a på Junior-EM – svenskt juniorrekord (även på 10000m)
     (Anm: JEM-vinnarna Tilde Johansson och Carl Bengtström blev Ungdomsfondsstipendiater redan förra året och var därför inte aktuella nu.)
     Varje stipendium är i år på 5.000 kr.
     Alla de sju stipendierna från Ungdomsfonden skulle som tidigare år ha delats ut vid Förbundsårsmötet. Men i år blev det tyvärr ingen ceremoni eftersom mötet p g a corona-pandemin inte som planerat kunde genomföras i mars utan fick skjutas på framtiden.
     Informationssidan om Ungdomsfonden som också inkluderar en förteckning över alla stipendiater sedan starten 1997.
     / A. Lennart Julin

Det var hinderlöparnas år för Edvin Wide-stipendierna: Omar Nuur och Emilia Lillemo är nämligen årets namn!

Det var hinderlöparnas år för Edvin Wide-stipendierna: Omar Nuur och Emilia Lillemo är nämligen årets namn!
Foto: Deca Text & Bild

Wide-stipendiater: Omar & Emilia

MAJ
30

1995 fyllde Svensk Friidrott 100 år och en del i jubileumsfirandet var att inrätta en fond för att stimulera svensk ungdomsfriidrott med hjälp av ett antal årliga stipendier. Två stipendier öronmärktes för medel/lång och uppkallades efter legendariske storlöparen Edvin Wide, som 1926 blev den andre mottagaren av Svenska Dagbladets Bragdguld!
     Den första årgången stipendier utdelades vid Förbundsårsmötet 1997 och uppmärksammade prestationer gjorda under 1996. De första Wide-stipendiaterna blev Mustafa Mohamed och Lena Nilsson och under årens lopp har också sådana som Lovisa Lindh, Sarah Lahti, Johan Rogestedt, Napoleon Solomon, Andreas Almgren, Kalle Berglund, Andreas Kramer och Suldan Hassan belönats.
     Perfekt formtoppat till JEM!
     Så det är ett kvalificerat sällskap som Täbys Emilia Lillemo och Växjös Omar Nuur nu ansluter sig till såsom 2020 års Edvin Wide-stipendiater! Båda nådde sin största framgångar i somras som hinderlöpare där båda prickat formen perfekt till Junior-EM i Borås:
     Emilia hade 8:e bästa personbästat i fältet men kunde efter ett perfekt disponerat lopp spurta till sig 4:e platsen! Och Omar som på förhand var nr 16 statistiskt tog en sensationell silvermedalj bara ett par steg från guldet efter att ha kört från täten hela sista kilometern!
     Omar följde dessutom sedan upp i december med en stark 7:e plats i JEM-terrängerna i Lissabon.
     Årets Wide-stipendier är på vardera 7.500 kr.
     / A. Lennart Julin

Bild och rubrik från aftonbladet.se

Bild och rubrik från aftonbladet.se

Debattartikel i Aftonbladet:
Myndighetsbeslut tränger arrangörer

MAJ
29

Inställda motionsevenemang hotar ideella arrangörers överlevnad. Uttalanden från Konsumentverket om krav om återbetalning av anmälningsavgifter till tränger arrangörerna ytterligare och ett ohanterbart dilemma uppstår. Detta är huvudbudskapet i den debattartikel som Svensk Friidrott, som en av sex idrottsförbund, skrivit under och som publicerats i Aftonbladet idag.
     Motionsevenemang inom löpning, skidor, orientering, cykel, simning och triathlon lockar varje år omkring en miljon människor. Det är evenemang som dubbelt bidrar till folkhälsan – dels genom att de ger till motivation till regelbunden fysisk aktivitet och dels till att lägga en ekonomisk grund för breddidrott. Men utifrån förbundet mot allmänna sammankomster för över 50 personer har en stor andel av årets evenemang tvingats ställas in och de uttalanden som Konsumentverket gör utmanar nu arrangörerna både i relationen till deltagare och den egna ekonomin.
     Läs debattartikeln här.
     /Hillevi Thor

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

MAJ
29

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra av certifierad coach-utbildningen. Träff fyra blev, på grund av rådande pandemi, en minimerad träff med enbart teoretiska inslag. Under miniträffen deltog samtliga 30 kursdeltagare och var uppkopplade digitalt.
     Under fredagen var det redovisningar av den största hemuppgiften under utbildningen, årsplanering. Mångkampen hade avslutningsvis en diskussionsstund med Fredrik Samuelssons tränare Janne Samuelsson. Under lördagen fortsatte sedan teoridelen.
     De som höll i trådarna under helgen var för sprint/häck Torbjörn Eriksson, hopp Anders Möller samt för mångkamp Sofia Jäger Stenberg samt utbildningsansvarig Anders Rydén.
     För att kunna fullfölja hela kursplaneringen har en kurshelg lagts till, utöver den redan planerade fysiska träffen i Karlstad den 18-20 september. Den extra helgen blir den 2-4 oktober i Sollentuna.
     

     /Gustav Orbring

Klartecken för tävlingar välkomnas

MAJ
29

Svensk Friidrott välkomnar beskedet på dagens presskonferens med kultur- och idrottsminister Amanda Lind, inrikesminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson om att det nu ges klartecken från 14 juni för tävlingar för alla åldrar samt att aktiva med idrotten som yrkesutövning tillåts genomföra nödvändiga resor. Arbetet går nu skyndsamt vidare med att anpassa riktlinjer för hur friidrottens tävlingar kan genomföras på ett sätt som inte riskerar att bidra till smittspridning. Detta är ett ansvar som friidrotten tar på stort allvar.
     Vi återkommer inom kort med mer information om processen och tidplanen.
     /Hillevi Thor

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

MAJ
28


     
     Tre orter. En utmaning. Fyra vinnare. I dag, söndag lanserar Svensk Friidrott ett helt nytt utmaningskoncept: BAUHAUS Synchro Challenge. I Göteborg, Stockholm och Karlstad kommer ett antal hoppare göra upp i en duell i kortbanehoppning (20 meters ansats) - i längdhopp. Vi sänder utmaningen live från alla orter på vår Facebook-sida med start 11:00. 12:30 fyller vi på med kortbanehoppning i tresteg, där hoppare från Stockholm och Göteborg deltar.
     
     Maja: Ska verkligen bli superkul
     Det blir en mixad utmaning med både kvinnor och män i respektive startfält. Både Tilde Johansson, VM-debutant i höstas och tvåfaldig medaljör på U20-EM, och trestegstalangen Maja Åskag, guldmedaljör på europeiska ungdoms-OS i somras, finns med. På herrsidan i längd får vi se bland annat Sverige-femman genom tiderna Andreas Otterling och höjdtalangen från Kils AIK: Melwin Lycke Holm.
     – Det ska verkligen bli superkul att utmana sig själv lite nu under Coronatider, säger Åskag.
     – Jag hoppas verkligen att ni vill titta, samtidigt som ni har möjligheten att stanna hemma och hålla er friska, säger Johansson.
     
     Så utformas utmaningen
     Tidsprogrammet är utformat på så sätt att varje hoppomgång avverkas i tur och ordning på respektive ort, samtidigt som de övriga två orterna väntar in. Så när exempelvis Stockholms samtliga hoppare har avverkat första hoppomgången är det Karlstads tur, sen Göteborg. Totalt landar vi på sex hoppomgångar.
     Till längdutmaningen väntas tio hoppare på damsidan, och sju på herrsidan. I tresteg väntas sex hoppare på damsidan och fyra på herrsidan.
     Kommentator för sändningen är Andreas Thornell.
     Till Svensk Friidrotts Facebook-sida.
     
     Några namn att hålla extra koll på:
     Kvinnlig längd: Tilde Johansson, Malin Marmbrandt-Otterling, Kaiza Karlén
     Manlig längd: Andreas Otterling, Melwin Lycke Holm
     Kvinnlig tresteg: Maja Åskag, Malin Marmbrandt-Otterling
     Manlig tresteg: Gustaf Bålström
     /Gustav Orbring

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9

MAJ
28

I mitten av mars informerades om att förbundsårsmötet i mars ställdes in för att genomföras under hösten. Inledningsvis var målsättningen att hålla mötet i samband med höstens ordförandekonferens men förbundsstyrelsen har nu beslutat att förbundsårsmötet 2020 ska genomföras digitalt lördagen den 12 september. Officiell kallelse och utlysning kommer inom kort men med denna information ombeds alla distrikt och föreningar att markera datumet i kalendern för att möjliggöra så stor deltagande som möjligt. Mötet uppskattas pågå cirka tre timmar med start vid lunchtid.
     - Riksidrottsförbundet har tillgängliggjort ett bra system för digitala årsmöten och vi vet att många andra förbund använt det med framgång och vi känner oss trygga med det. Vi återkommer med mer information om hur deltagandet går till och vi ska även se på möjligheten att samlas distriktsvis. Fokus kommer att ligga på att avsluta verksamhetsåret 2019 och genomföra de olika valen men vi kommer såklart att även gå igenom motioner och styrelseförslag, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     
     Kompletterande info
     - Alla handlingar finns sen tidigare på hemsidan
     - Nästa ordinarie förbundsårsmöte planeras till 28-29/3 2021, Borås.
     - Detta möte ersätter alltså det tidigare kommunicerade extra förbundsårsmötet lördag 21 november. Planeringen för Ordförandekonferens detta datum fortgår.
     - Ovanstående information sändes till distriktsordföranden under onsdagen.
     /Hillevi Thor

MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

MAJ
28


     
     Malmö Allmänna Idrottsklubb har under 2019-2020 satsat på att starta upp verksamhet för parafriidrottare med hjälp av medel från Svensk Friidrott och RF-SISU Skåne. Under 2019 började projektet med att etablera kontakt med Malmös särskolor, där eleverna bjöds in till träningar i Atleticum eller på skolan. Detta har blivit rekryteringsbasen för att bjuda in aktiva till föreningens grupp och navet i detta är tränaren Hanna Katsler Mölstad. Under våren har de genomfört friidrottsträningar med särskolorna, vilket har uppmärksammats i lokal media.
     - Här har vi MAIs projekt, att vi ska få igång vår parafriidrott. Genom projektet har vi fått hit en massa särskolor från Malmö. Flera av skolorna har tränat med oss en gång i veckan sen en tid tillbaka, säger Hanna.
     
     "Startat upp en grupp för individer med funktionsnedsättningar"
     Projektstödet har gjort det möjligt för MAI att ha igång träning för särskolor där man har kört elever från skolor till Atleticum. Det har möjliggjort att eleverna har fått upp intresset för friidrotten och tröskeln in i föreningen har minskat.
     - Tack vare projektstödet kan vi fortsätta projektet året ut och nyligen startade vi upp en grupp för individer med funktionsnedsättningar, dit eleverna kan vända sig om de vill börja träna i föreningen säger Hanna.
     Lyssna på repotaget här: P4 Malmöhus
     Är er förening intresserad av att starta upp verksamhet eller få en inblick vad parafriidrott är finns det möjlighet att se webbinariumet ”Introduktion till Parafriidrott” som gick av stapel 25 maj i spelaren ovan.
     /Daniel Cortobius

Senaste veckan
Veckan 28.5 - 4.6

Klart för tävlingsstart 14 juni!
Förbundsstyrelsen beslutade på onsdagskvällen att ...

I kväll: Webbinarium om möjligheter
till nya samarbeten för din förening

I kväll 18.00-19.00 bjuder Svensk Friidrott in til...

Åtta kombinationer mångkamp -
ny tävling för barn gav höga betyg

När situationen är en annan vill Västerås FK testa...

Korttidsarbete på förbundskansliet
Med start idag 1 juni är stora delar av personalen...

Kraftmätningskval i full gång
Under sommaren kommer närmare 30 kvaltillfällen i ...

Tusentals såg kvartett ta hem
BAUHAUS Synchro Challenge live

I dag lanserade Svensk Friidrott det nya utmanings...

En sko är en sko är en sko ... eller?
De tidigare avsnitten i artikelserien om friidrott...

Fem nya ungdomsstipendiater
Vid sidan av de två Wide-stipendierna delade Ungdo...

Wide-stipendiater: Omar & Emilia
1995 fyllde Svensk Friidrott 100 år och en del i j...

Debattartikel i Aftonbladet:
Myndighetsbeslut tränger arrangörer

Inställda motionsevenemang hotar ideella arrangöre...

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra a...

Klartecken för tävlingar välkomnas
Svensk Friidrott välkomnar beskedet på dagens pres...

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

Tre orter. En utmaning. Fyra vinnare. I dag, s...

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9
I mitten av mars informerades om att förbundsårsmö...

MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

Malmö Allmänna Idrottsklubb har under 2019-202...

Förra veckan
Veckan 21.5 - 28.5

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9
MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om
Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

SM 100km planeras för 8 augusti
När sanden blev till ... sand
Månadens i mars: Ragnar
Sollefteå växer med Veckans grenar
Världsungdomsspelen 2020 inställda

Två veckor sedan
Veckan 14.5 - 21.5

Världsungdomsspelen 2020 inställda
Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in
Som man bäddar får man hoppa?
Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?
Återupptagen tävlingsverksamhet planeras till 8 juni
Kraftmätningen: Kvalstart till helgen
Succéstart för Veckans grenar
SM-uppladdning i Uppsala
Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha