Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 27 februari 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ska Wictor Petersson kunna hota det svenska rekordet i kula? Han persade på ISM.

Ska Wictor Petersson kunna hota det svenska rekordet i kula? Han persade på ISM.
Foto: Deca Text & Bild

Junior-SM i Friidrottskanalen i helgen

FEB
27

Efter ett succéartat inomhus-SM i Växjö med fullsatta läktare, fem SM-rekord, ett svenskt rekord och 109 (!) personliga rekord rullar vi vidare SM-cirkusen med IJSM-IUSM17 till helgen i Friidrottens Hus i Göteborg. Friidrottskanalen.se sänder live mellan 11-21 lördag och 10-16 söndag.
     Här följer några av höjdpunkterna:
     Lördag:
     12:35 K22 tresteg med Emelie Nyman Wänseth
     13:40 K22 höjd med SM-segraren Bianca Salming
     14:00 P17 längd med Oliver Ellström (över sju meter i år)
     14:20 F19 tresteg med Maja Åskag (SM-tvåa förra helgen)
     15:40 M22 60m häck final med SM-segraren Max Hrelja ev.
     16:10 F19 60m final med SM-segraren Filippa Sivnert ev.
     16:20 K22 60m final med Maja Almgren ev.
     18:00 K22 vikt med Vanessa Kamga
     19:30 M22 vikt med Ragnar Carlsson
     
     Söndag:
     10:50 M22 kula med Wictor Petersson som jagar svenskt rekord.
     12:20 M22 höjd med SM-segraren Emil Uhlin
     12:30 P19 1500m final med Emil Millán de la Oliva
     14:30 P19 60m final med Zion Eriksson och Emil Johansson ev.
     14:30 F19 längd med Tilde Johansson
     14:40 M22 60m final med Kasper Kadestål ev.
     15:20 P19 400m final med SM-segraren Emil Johansson ev.
     Fullständiga tidsprogram och startlistor hittar ni i högerspalten.
     Köp båda sändningsdagarna av IJSM här.
     /Gustav Orbring

Landmärken i Varberg och Norrköping - Kallbadhuset och Louis De Geer konsert och Kongress, vid Motala Ström. Foto: Varbergs kommun och Kelly Gustafsson Norrköpings kommun.

Landmärken i Varberg och Norrköping - Kallbadhuset och Louis De Geer konsert och Kongress, vid Motala Ström. Foto: Varbergs kommun och Kelly Gustafsson Norrköpings kommun.

Friidrotts-SM 2022:
Varberg och Norrköping kandiderar

FEB
27

Varbergs GIF och Tjalve IF ansöker, med stöd av sina kommuner, om arrangörskapet av Friidrotts-SM 2022. Båda föreningarna är vana arrangörer och har under de senaste åren stått bakom flera starka evenemang.
     - Både Varberg och Norrköping har lämnat in väl genomarbetade ansökningar och vid våra besök har också båda föreningarna och deras kommuner visat på ett stort engagemang och tydliga ambitioner med mästerskapet. Det kommer nu bli en både angenäm och svår uppgift för styrelsen att fatta ett beslut mellan två väldigt bra kandidater, säger Daniel Bergin, tävlingsansvarig Svensk Friidrott.
     
     Folksam Grand Prix gav energi till Varbergs GIF
     Arrangemangsgnistan tändes ordentligt hos Varbergs GIF under 2019 när föreningen och Varberg tog emot den svenska eliten och internationella toppfriidrottare till Folksam Grand Prix-galan. Under förra året arrangerades även JSM-USM Mångkamp av föreningen.
     - Vid Folksam GP i Varberg förra sommaren blev det tydligt att det finns ett stort friidrottsintresse i Varberg. Vi tyckte också att det blev ett lyckat och väl genomfört evenemang och fick fantastisk återkoppling. Att nu gå vidare med fler evenemang på nationell nivå är helt i enlighet med vår vision för tävlingsverksamheten. Visionen med SM i Varberg är att erbjuda de tävlande en positiv upplevelse såväl på som utanför arenan, och allt i sommarstaden Varberg, Marie-Louice Andersson, styrelseledamot och ansvarig för tävlingskommittén Varbergs GIF.
     Varbergs kommun ställer sig positiva till att föreningen har tagit initiativet att ansöka om värdskapet för Friidrotts-SM 2022.
     
     Möjlighet att stärka den lokala friidrottsmiljön i Norrköping
     Tjalve IF arrangerade inomhus-SM 2019 och under 2020 är föreningen och Norrköping värdar för ett Lag-SM-kval och USM för 15-16-åringar.
     - Ett SM i friidrott på den nya friidrottsarenan i Norrköping skulle betyda mycket för Tjalve och friidrotten i regionen. Vi upplever redan ett stort intresse för friidrott lokalt, och det här skulle ge oss ännu en chans att visa upp friidrott när den är som bäst, väcka och behålla intresset för friidrotten hos de många ungdomar som börjat hos oss och inspirera våra unga talanger att satsa vidare. Ett SM i friidrott engagerar personer och föreningar i hela distriktet och ger oss också chansen att vara värd för ett stort arrangemang, något vi gärna vill visa upp återkommande för Norrköpingsborna och bidra till Svensk Friidrotts varumärke, säger Anna Palmerius, ordförande Tjalve IF.
     För Tjalve ses också mästerskapet som ett sätt att rekrytera nya medlemmar och utöka samarbetet med grannklubbar, NIU Friidrott Norrköping och Linköpings Universitet. Även i Norrköping ges arrangemanget stöd från kommunen:
     - Norrköping är och vill vara en stark evenemangsstad. Ett Friidrotts-SM i staden skulle göra att den profilen stärks ytterligare. Därför ställde vi oss positiva när Tjalve IF frågade kommunen om vi tillsammans kunde arrangera tävlingarna. Ett sådant här evenemang ger också ringar på vattnet och gynnar också våra barn o ungdomar, säger Lars Stjernkvist. kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
     
     Beslutet offentliggörs 29 mars
     Beslut om arrangörsstad fattas av styrelse den 27 mars och offentliggörs den 29 mars, i samband med förbundsårsmötet i Uppsala.
     /Hillevi Thor

Ny aktivitetsrapport för barntävlingar

FEB
26

På Förbundsårsmötet i Karlstad 2019 beslutades om de nya regler gällande hur barn 6-11 år bör tävla i friidrott. En av de regler som fastslogs var att inga resultatlistor ska publiceras och spridas via webbsidor efter tävlingen. I häftet Friidrottens tävlingar för barn har vi listat ett antal rekommenderade tävlingsformer.
     Alla med målet att maximera den tid barnen är aktiva och minimera tiden de är inaktiva.
     Det nya regelverket gäller från och med utomhussäsongen och för att få en överblick hur många föreningar som genomför någon av Svensk Friidrotts rekommenderade tävlingsformer ber vi alla arrangörer fylla i en aktivitetsrapport efter avslutad tävling. I den vill vi få in svar som: hur många barn deltog? Vilken tävlingsform använde ni? Och vilka föreningar var representerade.
     Aktivitetsrapporten laddas ner från friidrott.se där också utförligare instruktioner finns, se länk nedan.
     
     Inrapportering från traditionell tävlingsform
     För er som genomfört en tävling med traditionella friidrottsgrenar för barn 11 år och yngre ska resultatlista som vanligt rapporteras in till Svensk Friidrott. Observera dock att dessa resultat enbart kommer att användas för mängdstatistik, d v s inga resultat för barn 11 år och yngre kommer att publiceras.
     Inom ramen för det nya resultat- och statistiksystemet som tas i bruk under 2020 så kan rapportering av resultat göras på två sätt. Antingen via tävlingsadministrationsprogram (främst större arenatävlingar) eller via den Excel-mall som presenterades i januari och som nyligen uppdaterats till version 1.1.
     Aktivitetsrapporten och Excel-mallen kan laddas ner via friidrott.se. Här finns också mer info om det nya resultat- och statistiksystemet och rutinerna kring det.
     

     För frågor om tävlingsregler för barn och aktivitetsrapporten, kontakta Frida Hogstrand (lägg in mejladress), 076-826 36 38.
     /Frida Hogstrand

Projektstöd IF - nya Idrottslyftet

FEB
26


     
     Vi har nu öppnat upp för ansökningar för det som numera heter Projektstöd IF. Idrottslyftsprogrammet i sin helhet är avslutat fr.o.m. 2020-01-01.
     Ni kan ansöka om projektstöd från Svensk Friidrott för kostnader för friidrottsspecifika utbildningar samt för projekt som utvecklar er Friidrottsförening. Det finns även idrottsmedel att söka från era respektive RF-SISU distrikt, tex RF-SISU Småland.
     För att underlätta ansökningsprocessen för er föreningar så har vi i år tagit fram tre manualer, en för respektive ansökningsområde. Länkar till manualerna hittar ni nedan:
     - Projektstöd IF Barn och Ungdom
     - Projektstöd IF Utbildning
     - Projektstöd IF - RF-SISU Distrikt
     /Marie-Louise Dahlberg

Löprundan – för dig som leder
eller vill leda löpargrupper

FEB
26

20-21 mars arrangerar Svensk Friidrott nätverksträffen Löprundan i Jönköping. Träffen är en fortbildning för er som leder en löpargrupp eller planerar att starta upp en sådan.
     Under två dagar får ni möjligheten att inspireras, byta erfarenheter och träna ihop med experter på området. Bland annat kommer löparprofilerna BG Nilensjö och Tony Hatefnejad hålla i pass som ni kan ta med vidare in i motionsgruppen. Ni kommer ha möjlighet att ingå i diskussioner om löpteknik och hur man leder och motiverar en grupp.
     Läs mer och anmäl er här.
     /Gustav Orbring

Ny ledare för ungdomslandslaget:
Mikael Wennolf

Mikael Wennolf ny landslagsledare

Mikael Wennolf ny landslagsledare

FEB
25

Mikael Wennolf tar över som landslagsledare för U18-landslaget efter Karin Olsson Westergren. Karin går vidare upp till U20-landslaget, medan Rafael Askros tar över U23-laget.
     "Mikael har en egen karriär som landslagssprinter, är verksam tränare i Lund och med sin ledarerfarenhet från den civila karriären känns han som ett klockrent val. Mikales första trupp blir till U20 EM i Rieti, Italien i juli och sedan Ungdomsfinnkampen i Tampere i september", säger SFIF:s tillförordnade sportchef Dejan Mirkovic.
     /Gustav Orbring

Påminnelse: Så kan din förening prenumerera på sin klubbstatistik

FEB
25

Detta kommer att bli möjligt i och med det nya resultat- och statistiksystemet som tas i bruk senare i år. Informationsmöten om detta äger rum i Stockholm resp Lund i början av mars och Göteborg två veckor senare.
     Sista anmälningsdag för Stockholm och Lund är på torsdag 27 resp fredag 28 mars.
     All info inklusive anmälan
     /Jonas Hedman

Guld i tresteg på nytt personligt inomhusrekord för Rebecka Abrahamsson får symbolisera Örgryte IS stora lyft i inne-SM i Växjö.

Guld i tresteg på nytt personligt inomhusrekord för Rebecka Abrahamsson får symbolisera Örgryte IS stora lyft i inne-SM i Växjö.
Foto: Deca Text & Bild

SM-pokalen: Örgryte gick mest plus

FEB
25

Inne-SM i Växjö blev en fin framgång för Örgryte IS som var den förening som gick mest plus poängmässigt i SM-pokalen där de sex bästa räknas i varje gren. En jämförelse med ISM i Norrköping året före visar att Göteborgs-klubben tog 18 poäng mer nu (44 mot 26) och klättrade från sjätte till tredje plats.
     Detta tack vare tre guld, ett silver och tre brons där segrarna kom i tresteg (Rebecka Abrahamsson), 200 m (Carl Bengtström) och stav (Melker Svärd Jacobsson). Rebecka förbättrade sitt innepers till 13.31 – bara en centimeter från totalperset – och är nu sjua genom tiderna. Ett annat utropstecken var längdfyran Jenny Lestander som förbättrade sitt totalpers med hela 16 centimeter till 6.17 och bara var två centimeter från brons. Totalt hade ÖIS tio placeringar bland de sex främsta.
     
     Plus också för Turan och Hälle
     Ett tydligt plus jämfört med 2019 visade även Tureberg och Hälle (båda +14), KFUM Örebro (+13) liksom Hammarby (+11) och Upsala (+8). Turan blev mesta guldklubb med fyra förstaplatser samt ett silver där segrarna togs av Emil Johansson (400 m), Andreas Almgren (svenskt inomhusrekord på 3000 m), Hanna Hermansson (1500 m plus silver på 3000 m) samt Bianca Salming (höjd).
     Bland Upsalas nio topp-6-placeringar märks en medalj – Oskar Lundqvists brons i höjd – samt två fjärdeplatser. En av dessa togs i kula av JEM-fyran i diskus, Caisa-Marie Lindfors, som förbättrade sitt personliga rekord fyra gånger om med totalt över metern till 15.73. Det placerar henne elva på den svenska genom-tiderna-listan.
     
     Spårvägen bästa ISM-klubb
     Trots ett tapp på hela 15 poäng jämfört med 2019 blev Spårvägen bästa klubb totalt med 65 p tack vare elva medaljer – tre guld, tre silver och fem brons. Helgens tyngsta poängplockare var Moa Hjelmer med guld på både 200 och 400 medan Elias Håkansson stod för det tredje i vikt.
     Tvåa var Hässelby med 62 (två guld, fyra silver och tre brons) och delad trea med Örgryte på 44 p slutade Ullevi (ett guld, tre silver och ett brons). Spårvägens 16 topp-6-placeringar.
     Efter mångkamps-SM och stora ISM leder Hässelby klart på 101 poäng före Spårvägen 65 och Tureberg 48. Nästa SM-tävling är IJSM-IUSM17 i Göteborg kommande helg som Friidrottskanalen sänder.
     • De 47 föreningarna som tog poäng i Växjö
     • Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Inne-SM, svenska rekord och 6 m

FEB
24

Det var en händelserik helg med inne-SM i Växjö som resulterade i fem mästerskapsrekord inklusive ett svenskt inomhusrekord. Det var också svenskar som presterade på högsta nivå ute i Europa.
     • Femte raka 6 m-tävlingen för Armand Duplantis
     • Svenskt rekord i maraton av Mustafa Mohamed
     • Jättehopp av Thobias Montler
     • Sensationellt svenskt rekord av Andreas Almgren
     • Wictor Petersson 35 cm från svenskt rekord i kula
     • Dubbla mästerskapsrekord av Angelica Bengtsson
     /Jonas Hedman

Fem tävlingar, fem segrar och två världsrekord. Så kan man sammanfatta Armand Duplantis fantastiska inomhussäsong som så när avslutades med ännu ett rekord.

Fem tävlingar, fem segrar och två världsrekord. Så kan man sammanfatta Armand Duplantis fantastiska inomhussäsong som så när avslutades med ännu ett rekord.
Foto: Deca Text & Bild

Såååå nära ett tredje världsrekord

FEB
23

Armand ”Mondo” Duplantis gjorde i franske Clermont-Ferrand på söndagseftermiddagen sin femte och sista stavtävling för säsongen. Det resulterade i femte segern och femte sexmeterstävlingen.
     Mondo flög högt över 5.65, 5.87 och 6.01 i första försöket innan han var såååå nära att fixa världsrekordet 6.19. Han var på ribban lätt i första och den valde att falla ner. Andra var nästan lika bra och publiken drog en djup suck. Och tredje var även det riktigt nära att lyckas.
     Tvåa i tävlingen blev överraskande Renaud Lavillenie som var felfri t o m 5.94 och besegrade fjolårets världsetta Sam Kendricks.
     Mondos inomhussäsong är nu avslutad och blev verkligen något för historieböckerna – 21 magiska dagar där han med resultatraden 6.00, 6.17, 6.18, 6.07 och 6.01 snittade 6.08 vilket ingen annan lyckats med. Och han hoppade på världsrekordhöjd i samtliga tävlingar.
     Vi kan knappt vänta till sommaren och söndag 24 maj tävlar Armand “Mondo” Duplantis i Bauhaus-galan på Stockholms Stadion.
     /Jonas Hedman

Följ Mondos stavtävling via SVT Play

FEB
23

Armand "Mondo" Duplantis gör sin femte och sista stavtävling för säsongen i och med All Star Perche i franska Clermont-Ferrand.
     Se den via SVT Play.

Sjunde SM-guldet för Bianca Salming och det första i höjd.

Sjunde SM-guldet för Bianca Salming och det första i höjd.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Första höjdtiteln för Bianca

FEB
23

I kvinnliga höjdfinalen hoppade fyra tjejer på 1.85 – Louise Ekman, Maja Nilsson, Sofie Skoog och Bianca Salming – av vilka de två sistnämnda klarade. Sofie i första vilket innebar att hon var felfri och kopplade greppet om tävlingen eftersom Bianca tog i andra.
     Men på årsbästahöjden 1.87 tog Bianca direkt och Sofie inte alls och därmed var guldet klart. Bianca hade sedan två riktigt bra försök på 1.90 och kunde glädja sig åt första SM-guldet i en enskild gren (i mångkamp har hon en rad titlar).
     Bronset tog Maja Nilsson på 1.82 medan Louise Ekman slutade fyra på samma höjd.
     /Jonas Hedman

Sju centimeter var allt som skilde mellan trestegsmedaljörerna som alla satte inomhuspers. Längst av alla hoppade Örgrytes Rebecka Abrahamsson.

Sju centimeter var allt som skilde mellan trestegsmedaljörerna som alla satte inomhuspers. Längst av alla hoppade Örgrytes Rebecka Abrahamsson.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Seger och pers för Rebecka

FEB
23

Trestegsfinalen blev riktigt kul där fem av de åtta första personligt rekord inklusive medaljtrion. Ledningen växlade flera gånger och det blev till slut Örgrytes Rebecka Abrahamsson som vann på 13.31 efter att ha passerat regerande mästarinnan Maja Åskag med två centimeter i näst sista omgången.
     Bronset tog Spårvägens Aina Griksaite på 13.23 medan lördagens längdtvåa Malin Marmbrandt var fyra på 12.99.
     Guldet var Rebeckas andra efter att tidigare ha vunnit 2017.
     
     Suveränt guld av Melker
     I stavfinalen var Melker Svärd Jacobsson överlägsen och säkrade guldet efter att ha klarat ingångshöjden 5.20. Sedan kom också 5.30 i andra försöket följt av 5.50 innan han avslutade med tre försök på 5.70. Därmed försvarade han titeln från 2019.
     Kampen om silvret stod mellan tre man som alla stannade på 5.07. Det tog Simon Thor före Robin Jacobsson och Oscar Janson.
     /Jonas Hedman

1500 m-medaljörerna med fr v tvåan Efrem Brhane, vinnaren Johan Rogestedt, trean Omar Ismail och prisutdelaren Patrick Hedin, Combitech.

1500 m-medaljörerna med fr v tvåan Efrem Brhane, vinnaren Johan Rogestedt, trean Omar Ismail och prisutdelaren Patrick Hedin, Combitech.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Tredje guldet för Rogestedt

FEB
23

Manliga 1500 m-finalen fick ordentlig fart efter 950 meter då Johan Rogestest övertog frontpositionen och höjde farten ordentligt. Västerås Efrem Brhane närmade sig lite sista biten men segern var aldrig i fara när Johan korsade mållinjen på 3:50.40 – åtta tiondelar för Brhane.
     Bronset tog Högbys Omar Ismail som med 3:52.49 tre tiondelar före Elmar Engholm. Guldet var Johans tredje inomhus efter tidigare segrar 2011 och 2014.
     
     Revansch för Hanna
     I kvinnliga finalen var Hanna Hermansson ute efter revansch efter spurtförlusten på 3000 m mot Samrawit Mengsteab dagen före. Hanna drog hela vägen och det var först på sista varvet som det blev ett par meters avstånd bakåt till Samrawit som var den enda som följde.
     Hanna var stark sista varvet och vann med en dryg sekund på årsbästat 4:17.22. Silvertiden för Samrawit innebar pers (4:18.45 medan Linn Söderholm tog bronset på 4:30.17.
     /Jonas Hedman

Fjolårets JEM-vinnare på 400 m häck är nu även ISM-guldmedaljör på 200 m.

Fjolårets JEM-vinnare på 400 m häck är nu även ISM-guldmedaljör på 200 m.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Bengtström vinnare till slut

FEB
23

I 200 m-finalen tjuvstartade MAI:s Kasper Kadestål vilket resulterade i rött kort. Men han fick springa under protest och var först i mål på lysande 21.09 som var under hans inomhuspers. Tvåa i mål var Carl Bengtström 21.26, trea Erik Annerefalk 21.64 och fyra Dennis Otieno 21.80.
     MAI lämnade snabbt in en protest som juryn avslog Och därmed gick guldet till fjolårets 400 m-mästare Carl Bengström.
     Kasper berättade efteråt att han störts av ett ljud bredvid banan som gjorde att han tjuvstartade.
     
     Guld för Emil på 400 m
     Flerfaldige svenske och danske mästaren Nick Ekelund-Arenander bröt just före varvningen i 400 m-finalen vilket innebar att Turebergs unge Emil Johansson behöll spetspositionen. På andra varvet gled han till och med ifrån övriga och vann på 47.76.
     I kampen om silvret hann Växjös Hampus Widlund till publikens jubel ikapp och förbi träningskompisen Johan Claeson just före mållinjen. Personligt rekord före alla tre där silver- resp bronstiden blev 48.37 och 48.39.
     /Jonas Hedman

Efter två raka silver i viktkastning tog Spårvägens Elias Håkansson nu klivet högst upp på prispallen.

Efter två raka silver i viktkastning tog Spårvägens Elias Håkansson nu klivet högst upp på prispallen.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Äntligen guld för Elias

FEB
23

Spårvägens Elias Håkansson flyttade från Göteborg till Växjö för tio dagar sedan och firade det med att bli svensk mästare för andra gången. Första gången var i slägga för fem år sedan. Detta med 22.59 som var personligt rekord med nästan en meter och förde upp honom som trea genom tiderna i Sverige.
     Och denna seger satt extra bra för han har inte haft marginalerna med sig de två senaste åren.
     Elias har sedan tidigare tre silver i viktkastning varav de två senaste från 2018 och 2019.
     – Båda gångerna ledde jag inför sista omgången men passerades. I Gävle för två år sedan av Oscar Vestlund som vann på bättre andraresultat och i fjol av Ragnar Carlsson. Så det var extra skönt att vinna nu, säger Elias.
     Ragnar ledde hela tävlingen och satte personbästa med både 21.41 i första och 22.29 i andra och var över gamla perset i fem av sex godkända kast.
     I fjärde omgången ökade Elias med elva centimeter till 22.21 och var bara åtta centimeter bakom Ragnar. Ogiltigt i femte följdes av härligt, handfast klappande från publiken i Tipshallen vägg i vägg med Telekonsult Arena och då flög 15.88 kg-vikten hela 22.55. Därmed var guldet Elias.
     – Jag har "smygtränat" för det här och har gjort ungefär så här långt på träning och är så glad att jag fick ut det även på tävling, säger Elias.
     – Vikt är en intensiv gren och eftersom det handlar så mycket om kraft så brukar det finns mer att ta ut när adrenalinet kommer på tävling. Så det finns nog lite mer i kroppen, men jag är nöjd!
     – Det enda som var lite synd var att det inte var omvänd kastordning efter halva tävlingen. Ragnar kastade riktigt bra hela tävlingen men fick aldrig chansen att svara i sista omgången.
     – Jag vill tacka min klubb Spårvägen för stödet och inte minst ledaren Åke Ruus.
     Det blev en jättefin tävling där de fyra första satte personbästa. Bronset tog diskusspecialisten Simon Pettersson med 20.12 i sista kastet och fyra slutade Spårvägens Ivar Moisander.
     
     Femte titeln för Ida
     I kvinnliga tävlingen gjorde MAI:s Ida Storm årsdebut men visade inga tecken på ringrostighet. Fyra godkända kast över 21.42 med 23.23 i topp innebar en klar seger. Kortaste godkända var faktiskt 1.5 meter längre än tvåans längsta.
     Guldet var Idas femte raka och segerresultatet en halvmeter från Idas eget mästerskapsrekord och Sverige-bästa-notering.
     Silvret tog Hammarbys Grete Ahlberg på personliga rekordet 19.82, 28 centimeter före Spårvägens Eleni Larsson som med 19.54 satte årsbästa och var tillbaka på SM-prispallen efter flera år med skadeproblem.
     /Jonas Hedman

SM-helgens mesta vinnare var Moa Hjelmer som tog guld på 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme.

SM-helgens mesta vinnare var Moa Hjelmer som tog guld på 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Lysande dubbel av Moa

FEB
23

Andra dagen av ISM i Växjö innehöll härliga guldstrider och en lång rad personliga rekord. Det internationellt bästa var Thobias Montlers mästerskapsrekord i längd – 8.22 – som bara var åtta centimeter från Michel Tornéus fem år gamla svenska inomhusrekord. En imponerande prestation stod även Spårvägens Moa Hjelmer för som vann 200 och 400 m inom loppet av mindre än en timme och därmed blev helgens enda dubbelvinnare.
     För ett år sedan tog Moa silver på båda 200 och 400 m inom loppet av en dryg timme. I Växjö gjorde hon på nytt den tuffa dubbeln och nu gick det ännu bättre.
     Med svenska årsbästat 23.70 i 200 m-försöken på lördagen var hon snabbast av alla och fick den förmånliga bana sex i finalen. Men i andra kurvan var regerande mästarinnan Lisa Lilja ikapp och förbi. På upploppet kom Moas 400 m-uthållighet väl till pass och hon kom ikapp och förbi till seger på 23.52. Det är faktiskt hennes näst bästa tid inomhus – bara två tiondelar bakom det sju år gamla personliga rekordet från ISM i Norrköping 2013. Guldet var Moas andra på 200 m inomhus och det första på elva år.
     Silvret tog Lisa på personliga rekordet 23.62 (sexa genom tiderna) medan bronset gick till Elin Östlund på 23.74 som förbättrade sitt pers från försöken och nu är ensam nia genom tiderna.
     Att det var en bra final förstår man också av att det var första gången tre svenskor sprang under 24 sekunder i samma lopp.
     
     Ledning från start till mål på 400 m
     Mindre än en timmes senare var det dags för 400 m-final där Moa direkt tog kommandot och ledde med tre meter vid varvningen (24.8).
     I utgången ur sista kurvan närmade sig Matilda Hellqvist, Lovisa Linde och Klara Helander men Moa hade hade märkligt nog krafter kvar och vann med tre tiondelar på 54.53. Bara tre hundradelar från hennes eget årsbästa. Därmed förvandlades dubbla ISM-silver 2019 till dubbla ISM-guld 2020!
     Silvret till Matilda på 54.83 och bronset till Lovisa Linde på perset 55.31. Sitt hittills bästa 400 m-lopp gjorde även fyran Klara Helander från Upsala med 55.58.
     /Jonas Hedman

Suverän seger för Max Hrelja på 60 m häck som nu bara har fem svenskar före sig på genom-tiderna-listan.

Suverän seger för Max Hrelja på 60 m häck som nu bara har fem svenskar före sig på genom-tiderna-listan.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Nytt personbästa av Max

FEB
23

MAI:s Max Hrelja motsvarade favorittrycket på 60 m häck och var snabbast i såväl försök (7.84) och final (7.75). Sistnämnda tid innebar att en hundradel filades ner på det månadsgamla personliga rekordet. Därmed passerade han förre svenske rekordhållaren Claes Albihn på den svenska genom-tiderna-listan där han nu är ensam sexa.
     Silvret tog Hammarbys Jonathan Holm på 7.87 före Örgrytes Filip Björklund 7.94. Samma tid som fyran Hampus Björklund.
     
     Andra raka guldet för Tilde
     För Tilde Johansson resulterade lördagens ISM i Växjö i brons i längd på 6.19 vilket på lördagens följdes av den ädlaste valören på 60 m häck. För med 8.29 – tangerat svenskt årsbästa – vann hon med sex hundradelar före Högbys Lovisa Karlsson. Med 8.35 förbättrade hon sitt ett år gamla personbästa med två hundradelar. Bronset till Lidköpings Amanda Holmberg som med 8.45 tangerade sitt perrsonliga rekord.
     Guldet var Tildes andra raka.
     /Jonas Hedman

Brutal öppning höll nästan hela vägen till rekordet för Andreas Kramer som tog sitt femte ISM-guld på 800 m.

Brutal öppning höll nästan hela vägen till rekordet för Andreas Kramer som tog sitt femte ISM-guld på 800 m.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Kramer gick för rekordet

FEB
23

På inne-SM i Växjö 2017 satte Andreas Kramer nytt mästerskapsrekord på 800 m med 1:47.61 efter en oförglömlig hundradelsstrid med Kalle Berglund. På söndagen var han tillbaka på samma bana och hade målsättning klar – att underskrida rekordet.
     Det stod klart efter första varvet som han passerade i ensam majestät på blixtrande snabba 24.6. Tiotalet meter bakom sprang Spårvägens Joakim Andersson i ett vakum innan klungan följde. Via 50.8 halvvägs och 1:17.9 på 600 meter nådde Andreas mållinjen på stumma ben på 1:47.66 – fem hundradelar över det egna mästerskapsrekord. Därmed var femte raka inomhusguldet ett faktum.
     Bakom honom höll Joakim precis undan för starkt avslutande Robin Rohlén – 1:48.52 mot 1:48.72 (inomhuspers).
     
     Rebecca tog första titeln på elva år
     I kvinnliga finalen passerade unga Alice Magnell Millán halvvägs i frontposition på 67 sekunder med hela klungan i rygg. Madelein Björlin-Delmar övertog ledningen och på sista bortre långsidan var Rebecca Högberg starkast och vann två tiondelar på 2:12.09 före Ellinor Aurell.
     Guldet var Rebeccas första på elva år. 2009 vann hon 400 m på utomhus-SM i Malmö.
     /Jonas Hedman

Tre raka hopp över åtta meter varav det sista raderade ut Michel Tornéus mästerskapsrekord.

Tre raka hopp över åtta meter varav det sista raderade ut Michel Tornéus mästerskapsrekord.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Rekord av Thobias Montler

FEB
23

Längdtävlingen på inne-SM i Växjö höll världsklass tack vare MAI:s Thobias Montler. Bara två dagar efter 8.02-tävlingen i Madrid inledde han med 8.05 och 8.08 innan 8.22 kom i tredje! Inomhuspers med fem centimeter, tangerat totalpers och bara åtta centimeter från Michel Tornéus fem år gamla svenska inomhusrekord. Men Michel blev ändå av med en notering eftersom hans mästerskapsrekord på 8.15 från Norrköping 2013 nu förbättrades.
     Silvret tog Hässelbys Jesper Hellström på personliga rekordet 7.57 medan bronset gick till Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson på 7.42 som tog sin första SM-medalj som inte var i mångkamp.
     Jesper fullbordade därmed en utmärkt helg med trestegsguld på lördagen på inneperset 16.36 och nu silver i längd och åter personbästa.
     /Jonas Hedman

Personligt rekord med en halvminut och förstärkt andraplats på den svenska genom-tiderna-listan.

Personligt rekord med en halvminut och förstärkt andraplats på den svenska genom-tiderna-listan.
Foto: Deca Text & Bild

Hanna Lindholm gjorde sitt livs lopp

FEB
23

Huddinges Hanna Lindholm hade siktet inställt på SOK:s nomineringsgräns 2:28:00 i Sevilla Marathon och efter ett heroiskt lopp landade hon till slut på 2:28:59. Personligt rekord med 35 sekunder och åter ett riktigt bra lopp i vad som var hennes fjärde fullbordade mara på tio månader.
     Hon passerade halvvägs på 1:13:53 – hennes snabbaste öppning hittills – och var som mest en minut före mellantiderna i persloppet från Hamburg i april som slutade på 2:29:34.
     Placeringen blev som nummer tio sedan hon passerat fyra tjejer på andra halvan.
     /Jonas Hedman

40 år gammal gjorde Mustafa Mohamed sitt livs maratonlopp och förbättrade det svenska rekordet till 2:10:03.

40 år gammal gjorde Mustafa Mohamed sitt livs maratonlopp och förbättrade det svenska rekordet till 2:10:03.
Foto: Deca Text & Bild

Svenskt rekord av Mustafa Mohamed

FEB
23

I Sevilla Marathon på söndagsförmiddagen gjorde Hälles Mustafa Mohamed sitt livs maratonlopp när han sprang i mål på 2:10:03 och underskred David Nilssons knappt tre månader gamla svenska rekord med sex sekunder.
     Den snart 41-årige Mustafa förbättrade sitt nästan åtta år gamla personliga rekord med drygt två minuter och underskred SOK:s nomineringskrav till OS i Tokyo med 57 sekunder.
     Musse blev 21:a i loppet och bakom honom förbättrade Huddinges Ebba Tulu Chala sitt personliga rekord med drygt två minuter till 2:11:18 och Strömstads Mikael Ekvall sitt med en halvminut 2:11:37. Noterbart är att Ebba (ännu) inte är svensk medborgare.
     
     Brutal satsning av Adhanom
     Det var 13 grader, soldis och lite blåsigt i Sevilla. Eskilstunas Adhanom Abraha gick med täten och passerade halvvägs på 1:02:34 (femma genom tiderna i Sverige på halvmaraton) men tappade ordentligt efter 35 km och bröt.
     Bakom honom fick Ebba Tulu Chala, Mustafa Mohamed och Mikael Ekvall en bra resa i en stor klunga på 40-talet man och höll ihop i 35 km efter jämn fin fart kring 3:06 med 30:50 på 10 km och 1:05:23 halvvägs.
     Vid 35 km hade Musse 1:47:52 med Ebba steget bakom och med Micke ytterligare fyra sekunder efter. Musse var riktigt stark på slutet och hade 31:02 på sista milen in till 2:10:03. Därmed sprang han andra halvan 45 sekunder snabbare än den första.
     
     Slog åtta år gammalt pers
     Det var i just Sevilla Marathon som Musse debuterade på 42.2 km 2005. Den gången var det dock blåst, regn och vidriga förhållanden vilket resulterade i 2:32.
     Fem år senare, 2010, avslutade han sin framgångsrika hinderkarriär och bytte fokus till maraton. 2012 gjorde han två lopp på 2:12 där 2:12:28 från Hamburg kom att stå sig som personligt rekord ända till nu. Skador och sjukdomar har stört tvåbarnspappan gång på gång men nu stämde det och då blev det svenskt rekord.
     /Jonas Hedman

LIVE: Inomhus-SM i Växjö dag 2

FEB
23


     
     Se livesändningen av inomhus-SM från Telekonsult Arena via spelaren ovan. Friidrottskanalen sänder 09:55-16:00 där viktkastningen inleder dagen - och 400m-finalerna avslutar.
     Några höjdpunkter:
     12:00 Längdfinal herr med bl.a. Thobias Montler
     12:30 Stavfinal herr med Melker Svärd Jacobsson
     13:35 800m-final herr med Andreas Kramer
     14:00 60m häck-final dam med Tilde Johansson
     14:15 60m häck-final herr med Max Hrelja
     15:05 1500m-final dam med Hanna Hermansson
     Fullständigt tidsprogram och startlistor hittar ni i högerspalten.
     För er som vill se gårdagens sändning, finns den tillgänglig som repris här.
     /Gustav Orbring

ISM: Följ inne-SM i Växjö

FEB
23

Andra dagen av ISM i Telekonsult Arena i Växjö innehåller 16 finaler och pågår fram till klockan 15.45. Så följer man tävlingarna:
     • Friidrottskanalens webbsändning
     • Live-resultaten
     /Jonas Hedman

Den nye rekordhållaren och den gamle – Andreas Almgren 7:48.34 på 3000 m och Kent Claesson 7:48.44 (1997).

Den nye rekordhållaren och den gamle – Andreas Almgren 7:48.34 på 3000 m och Kent Claesson 7:48.44 (1997).
Foto: Jonas Hedman

ISM1: Sensationellt svenskt rekord av debutanten Andreas Almgren

FEB
22

Inne-SM i Växjö fick en härlig start med hela fyra nya mästerskapsrekord första dagen: Angelica Bengtsson i stav (4.60 och 4.74), Wictor Petersson i kula (20.89) och så Andreas Almgren som med 7:48.34 på 3000 m också satte nytt svenskt inomhusrekord. Detta i första loppet för året och vad som faktiskt var debut på distansen. Efter en sagolik slutkilometer på under 2:30 och sista 200 under 28 sekunder sprang han ifrån Kalle Berglund med nio sekunder och förbättrade Kent Claessons 23 år gamla svenska inomhusrekord med en tiondel.
     – Jag hade inte trott att det skulle gå så här fort. Det har gått bra på träning och under åtta minuter hade jag hoppats på. Men att mitt första svenska rekord skulle komma på den här distansen hade jag aldrig kunnat tro, säger Andreas.
     
     Jämn och fin fart
     Emil Danielsson drog första knappa kilometern i bra fart och just före passeringen (2:39.6) tog Kalle Berglund över frontpositionen. 1500 m passerades på 3:59.1 och 2000 m på 5:18.4 med 2:38 på kilometern och med 800 kvar var det tydligt att Kalle ville bli avlöst av den ende som hängde med, nämligen Andreas.
     – Så jag gick förbi och såg att en tid under åtta minuter var möjlig och det ville jag inte missa. Så jag tryckte på så bra jag kunde, säger Andreas.
     Kalle släppte och med 200 kvar tryckte Andreas igång ett riktigt bra slutvarv och nådde målet på 7:48.34 – tiondelen under Kent Claessons inomhusrekord från 1997. Detta efter en enorm spurt – 2:29.7 på slutkilometern, 1:57.3 sista 800, 57.5 på avslutande 400 och 27.8 sista varvet.
     Kalle landade på totalperset 7:57.78 och Mohammad Reza tog bronset på 8:07.01 och följdes av Emil Danielsson 8:08.16 och ännu inte 19-årige Emil Millán de la Oliva på 8:09.43 (pers).
     
     Nytt träningsupplägg
     Andreas Almgren satsade tidigare på 800 m och var 2014 och 2015 väldigt nära att sätta svenskt rekord. Skador och annat har sedan kommit emellan så i somras satsade han på 1500 m och sänkte perset till 3:38.99.
     – Jag var skadad från september till december och körde alternativträning. Men sedan dess har jag kunnat träna bra och har legat kring 16 mil i veckan. Mycket tröskelträning, vilket är nytt för mig, vilket resulterat i att jag nu kan springa i betydligt högre farter än tidigare utan att dra på mig mjölksyra, säger Andreas som var ensam i A-finalen att springa med den omtalade Vaporfly-skon.
     
     ”Andreas gör ett otroligt lopp”
     Kent Claessons 7:48.44 stod sig som svenskt inomhusrekord på 3000 m i 23 år och det var en imponerad före detta rekordhållare som fick dela ut guldmedaljen.
     – Verkligen en grym avslutning av Andreas som flög fram sista kilometern. En otroligt imponerande prestation, inte minst att göra det på SM och i debuten på distansen, säger Kent Claesson som numera är tränare i Spårvägen.
     – Jag har sett att han varit bra på träning men att omsätta det i tävlingssituationen är inte så enkelt.
     – Det var kul att ha rekordet, 23 år är lång tid, men man vet ju att det slås någon gång. Men det kom överraskande. Jag kan bara gratulera Andreas till en bra prestation, ett fantastiskt lopp!
     /Jonas Hedman

Kulmedaljörerna tillsammans med grensponsorn Bengt Bendéus som själv är flerfaldig svensk rekordhållare i grenen med som bäst 19.87 (1969). Fr v Viktor Gardenrkans, Wictor Petersson och Gabriel Heen.

Kulmedaljörerna tillsammans med grensponsorn Bengt Bendéus som själv är flerfaldig svensk rekordhållare i grenen med som bäst 19.87 (1969). Fr v Viktor Gardenrkans, Wictor Petersson och Gabriel Heen.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Jättestöt av Wictor

FEB
22

Malmö AI:s Wictor Petersson tvingades ställa in både Nordenkampen och Folksam GP-galan i Sätra p g a sjukdom. Men när han väl fick tävla så visade han strålande form direkt. Efter 19.92 i första flög kulan hela 20.89 i andra – personligt rekord, upp som tvåa genom tiderna i Sverige inomhus och det 30 år gamla mästerskapsrekordet slaget. Det tillhörde Sören Tallhem med 20.52 från Göteborg 1990.
     Och fram till Sörens 35 år (!) gamla svenska inomhusrekord på 21.24 fattades endast 35 centimeter för Wictor som avslutade tävlingen med 19.21, 20.29, 20.70 och 19.67. 20.70 var en tangering av hans knappt ett år gamla totalpers.
     Riktigt bra stötte även Viktor Gardenkrans som tog silver på personliga rekordet 18.89 medan bronset gick till Gabriel Heen på 18.06. Hässelby tog även femte- och sjätteplatsen tack vare Simon Pettersson och Niklas Lindstedt.
     /Jonas Hedman

Ett av dagens gladaste segerleenden tillhörde premiärvinnaren på 60 m Filippa Sivnert från MAI. Silvret till Elin Östlund, t v, och bronset till Irene Ekelund.

Ett av dagens gladaste segerleenden tillhörde premiärvinnaren på 60 m Filippa Sivnert från MAI. Silvret till Elin Östlund, t v, och bronset till Irene Ekelund.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Superjämn 60 m-final

FEB
22

Det sattes en rad personliga rekord i försöken där MAI:s 18-åriga Filippa Sivnert var snabbast med 7.42 som innebar svenskt årsbästa med en hundradel. Finalen blev riktigt jämn där titelförsvararen Irene Ekelund, Filippa och 2017 års vinnare Elin Östlund nådde mållinjen i princip på linje. Segertiden skrevs till 7.38, men vem vann?
     Jo, Filippa som var ett enda stort leende när hon intervjuades på innerplan! Nytt personligt rekord och in på tio-bästa-listan genom tiderna. Silvret tog Elin på samma tid vilket innebar pers medan Irene tog bronset på 7.42.
     – Detta hade jag verkligen inte räknat med! Jag hade ingen aning om placeringen när jag sprang över mållinjen men kände att det var ett bra lopp och att det borde vara medalj, säger Filippa som tränas av Alexander Tursell.
     – Detta är första vintern på två år som jag tävlar på 60 m och det blev pers direkt i första loppet med 7.50. Sedan hard et bara rullat på. Jag har varit sjuk en hel del tidigare men har hållit mig frisk sedan i höstas och kontinuiteten i träningen har givit resultat.
     
     Nia genom tiderna
     Med 7.38 avancerade Filippa till delad nionde plats på den svenska genom-tiderna-listan tillsammans med Hälles Therese Olofsson som gjorde samma tid 1996. Nia är även SM-tvåan Elin Östlund som förbättrade ett fem år gammalt personbästa med en hundradel. En dryg timme senare satte hon personligt rekord i 200 m-försöken med 23.75.
     /Jonas Hedman

Sjätte mästerskapsrekordet och sjunde guldet på ISM för Angelica Bengtsson. Silvret tog Michaela Meijer, t v, medan bronset gick till Linnea Jönsson.

Sjätte mästerskapsrekordet och sjunde guldet på ISM för Angelica Bengtsson. Silvret tog Michaela Meijer, t v, medan bronset gick till Linnea Jönsson.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Mästerskapsrekord av Angelica

FEB
22

Växjöbon Angelica Bengtsson var storfavorit i stav och efter 4.38 i första och 4.48 i andra kom tangerade mästerskapsrekordet 4.60 också direkt. Därefter höjde hon till 4.74 som hon ockå fixade direkt. Sedan blinkade siffrorna 4.82 upp på ljustavlan – en centimeter över hennes eget ett år gamla svenska rekord. Angelica avbröt ansatslöpningen i det två första och var uppe vid ribban i sista men var aldrig nära. Men två nya mästerskapsrekord blev det för Angelica som så här långt noterat sex stycken.
     Guldet var hennes sjunde inomhus medan silvret gick till Michaela Meijer (årsbästa 4.38) och bronset till IFK Helsingborgs Linnea Jönsson på 4.18. Sex tjejer tog sig över fyra meter.
     
     Breddmässigt bästa kulfinalen
     En annan Växjöbo som numera också har sju ISM-guld är Fanny Roos som dessutom har dem i svit. Samtliga fem godkända stötar hade räckt till seger och var samlade inom tre decimeter med 17.92 i topp.
     Hässelbys Frida Åkerström låg tvåa efter två omgångar med 16.11 men passerades i tredje av Spårvägens Ásdís Hjálmsdóttir Annerud som med 16.14 bara var fyra centimeter från sitt färska pers. För Frida följde sedan tre raka kryss innan hon avslutade med 16.36 och tog sitt tredje ISM-silver.
     Hela fem tjejer överträffade femton och en halv med Caisa-Marie Lindfors fyra på 15.73 – personbästa med över metern – och inte långt från en plats på tio-bästa-listan genom tiderna.
     Innepers satte också sexan Maria Nilsson, 15.10, och åttan Amanda Lejros, 14.07.
     /Jonas Hedman

Hammarbys Emmanuel Dawlson, t h, satte personligt rekord i semifinalen med 6.71 och vann sedan finalen hundradelen före Odain Rose (utanför bild) medan bronset gick till Tom Kling-Baptiste (44).

Hammarbys Emmanuel Dawlson, t h, satte personligt rekord i semifinalen med 6.71 och vann sedan finalen hundradelen före Odain Rose (utanför bild) medan bronset gick till Tom Kling-Baptiste (44).
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Första guldet för Emmanuel

FEB
22

Manliga 60 m-försöken bjöd på en rad personliga rekord där Hammarbys Emmanuel Dawlson var snabbast med 6.79. I semin var han åter snabbast och förbättrade med 6.71 sitt färska pers med två hundradelar till 6.71, samma tid som tvåan Tom Kling-Baptiste. Snabbast i den andra var överraskande Kyrkhults häcklöpare Thomas Jones som med 6.75 förbättrade sin bästa med med sex hundradelar.
     Finalen kändes öppen och och blev som väntat riktigt jämn. Och det blev Emmanuel Dawlson som höll ihop det bäst och bröt mållinjen först på 6.73. Därmed var hans första SM-guld ett faktum liksom Hammarbys första ISM-guld genom tiderna på distansen för män.
     Silvret till Odain Rose som var hundradelen efter medan Tom tog bronset poå 6.76, 0.02 före Thomas Jones. Femma slutade Hässelbys Grigorios Kyriakoudis som lyckades med konststycket att sätta personlig rekord alla tre loppen – 6.89 i försöken och 6.83 i försöken som han sedan tangerade i finalen. Sverige-ettan Henrik Larsson (6.68) kom inte till start p g a sjukdom.
     /Jonas Hedman

Hanna Hermansson var snabb på slutvarvet i 3000 m-finalen men allra vassast var Samrawit Mengsteab som tog sin första inomhustitel.

Hanna Hermansson var snabb på slutvarvet i 3000 m-finalen men allra vassast var Samrawit Mengsteab som tog sin första inomhustitel.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Härlig spurt om segern

FEB
22

I kvinnliga 3000 m-finalen på ISM i Växjö gick första 800 meterna långsamt innan årsdebuterande Sara Christiansson tog över frontpositionen och höjde farten så att första kilometern passerades på 3:38. I rygg hade hon Anastasia Denisova, Samrawit Mengsteab, Hanna Hermansson och Linn Nilsson.
     Sara höjde farten så att andra kilometern gick på 3:10 (6:48 på 2000 m) och då bestod tätklungan av kvintetetten ovan. På sista kilometern släppte först Linn och sedan Anastasia. Sara ledde ut på sista varvet men med 130 meter kvar passerade Hanna i ytterspår tätt följd av Samrawit.
     Hanna var först in på upploppet men där var Samrawit starkast och vann med fyra tiondelar på 9:46.00 efter 65.2 på sista 400 och 31.3 på slutvarvet. Bronset till Sara Christiansson på 9:48.52.
     Samrawit vann i somras Finnkampen på 5000 m och SM på 10 000 m och avslutade året med brons i terräng-EM. ISM-guldet var hennes första inomhus.
     /Jonas Hedman

Tekniska problem med friidrott.se

FEB
22

Ett hårdvarufel resulterade i att friidrott.se låg nere i stort sett hela lördagseftermiddagen. Vi jobbar för fullt med att komma ikapp och publicerar ISM-texterna under kvällen.

Repris: Inomhus-SM i Växjö dag 1

FEB
22

LIVE: Inomhus-SM i Växjö dag 1

FEB
22


     
     Friidrottskanalen sänder live från inomhus-SM i Telekonsult Arena i Växjö. Startlistor, tidsprogram och liveresultat hittar ni i högerspalten på startsidan.
     Några höjdpunkter lördag:
     13:40 Längd, kvinnor: Förväntad duell mellan Khaddi Sagnia och Tilde Johansson.
     13:45 Kula, män: Malmö AI:s VM-deltagare Wictor Petersson gör en minst sagt intressant säsongsdebut här på ISM.
     14:25 Stav, kvinnor: Ska Angelica Bengtsson försvara guldet på hemmaplan? Eller kan Michaela Meijer hota?
     14:35 Höjd, män: Framtidshoppet Melwin Holm jagar nya höjder. Färska 2.13 i Nordenkampen imponerar.
     15:35 Kula, kvinnor: Fanny Roos given guldfavorit
     15:40 3000m män: Kalle Berglund säsongsdebuterar nära hemmaplan
     15:45 Tresteg, män: Jesper Hellström gör en spännande säsongsdebut i tresteg
     16:30-16:40: Starka starter kommer till dubbla 60m-finaler (så länge de tar sig förbi försöksheat och semifinal tidigare på dagen).
     /Gustav Orbring

8.10, 8.02, 7.90, 8.02 – så ser Thobias Montlers säsong ut. Hur långt blir det i ISM i Växjö på söndag?

8.10, 8.02, 7.90, 8.02 – så ser Thobias Montlers säsong ut. Hur långt blir det i ISM i Växjö på söndag?
Foto: Deca Text & Bild

Ny åttameterstävling för Thobias

FEB
21

Samtidigt som många av våra bästa anlände till inne-SM i Växjö på fredagskvällen tävlade Thobias Montler i längd i vinterns sjätte och sista World Indoor Tour-gala som ägde rum i Madrid.
     Stabil hoppning utan att få till någon fullträff resulterade i vinterns tredje åttameterstävling för Thobias som slutade trea på 8.02 bakom suveränen Echevarría, 8.41, och Tentoglou, 8.05. Men före bl a japanen Hashioka, kinesen Gao och arrangörsnationens Eusebio Caceres som alla tre har personliga rekord bortom 8.30.
     I manliga stavtävlingen saknades Armand Duplantis som istället tävlar i Frankrike på söndag eftermiddag. De svenska färgerna representerades istället av Melker Svärd Jacobsson som slutade sjua på 5.30.
     Han och Thobias drar imorgon norrut för att på söndag tävla på ISM i Växjö.
     
     Världsrekord
     De senaste veckorna har vi fått uppleva dubbla världsrekord i stav tack vare den fantastiske Armand Duplantis. Dubbla världsrekord blev det faktiskt på fredagen även om det var utan svensk inblandning denna gång. I Ras Al Khaimah i Förenade Arabemiraten sänkte Etiopiens Ababel Yeshaneh halvmaratonrekordet med 20 sekunder till 1:04:31 och även loppets tvåa, maratonvärldsrekordhållerskan Brigid Kosgei, tog sig med 1:04:49 under den gamla noteringen.
     Världsrekord blev det även i inomhusgalan i Madrid där Yulimar Rojas studsade iväg 15.43 i tresteg – sju centimeter än Tatjana Lebedevas 16 år gamla inomhusnotering. Till totalvärldsrekordet – Inessa Kravets 15.50 från VM i Göteborg för 25 år sedan – fattas nu bara sju centimeter.
     Resultaten från Madrid
     /Jonas Hedman

Berglund gör comeback på ISM:
"Känns ringrostigt men kul!"

FEB
21


     
     Under eftermiddagen snackade Tilde Johansson, Khaddi Sagnia, Fanny Roos och Kalle Berglund upp ISM i Växjö, som startar på lördagen.
     ISM blir Kalle Berglunds första tävling sedan VM i Doha, och det i en hall inte långt ifrån där Kalle växt upp.
     Hör Kalles och Khaddis tankar i klippet ovan!
     All info om ISM i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Minnesvärt ISM-ögonblick. Khaddi Sagnias mästerskapsrekord i längd med 6.85 i Gävle 2018. Hur långt blir det i Växjö på lördag eftermiddag?

Minnesvärt ISM-ögonblick. Khaddi Sagnias mästerskapsrekord i längd med 6.85 i Gävle 2018. Hur långt blir det i Växjö på lördag eftermiddag?
Foto: Deca Text & Bild

Flera spännande dueller i inne-SM

FEB
21

Kommande lördag-söndag tar IFK Växjö, som i fjol fyllde hundra år, emot den svenska eliten när inne-SM arrangeras i Telekonsult Arena i Smålands-metropolen. Årets SM-tävling blir den åttonde i hallen sedan invigningen hösten 2012 och det andra stora ISM:et där de första genomfördes för tre år sedan.
     Då bjöd Andreas Kramer och Kalle Berglund på en oförglömlig duell på 800 m som slutade med en hundradelsseger för den förstnämnde på mästerskapsrekordet 1:47.61. Båda är med också denna gång och även om de inte möts man mot man så lär de bjuda på sevärda lopp. Kalle har ju det gällande mästerskapsrekordet på 1500 m med 3:43.60 från Gävle 2018.
     – Biljettförsäljningen har gått bra och lördagen är slutsåld medan det finns platser kvar till söndagen. Två som tävlar första dagen är Angelica Bengtsson i stav och Fanny Roos i kula, båda bor dessutom också i Växjö, säger Mikaela Wieslander Mayer som är klubbchef i IFK Växjö.
     
     Khaddi mot Tilde
     Det finns flera spännande dueller att se fram mot och bland dem märks Khaddi Sagnia och Tilde Johansson i längd och Moa Hjelmer och IFK Växjös Elise Malmberg på 400 m. Kvinnliga 60 m lär också bli jämnt eftersom tre tjejer ryms inom två hundradelar i toppen av årsstatistiken – Elin Östlund, Irene Ekelund och stjärnskottet Filippa Sivnert, 18.
     I manliga längdtävlingen är MAI:s Thobias Montler ute efter ännu ett åttametersresultat och på 60 m gör klubbkamraten Austin Hamilton en spännande årsdebut på 60 m. Han har tränat på Jamaica och det blir intressant att se i vilken form 2017 års IEM-bronsmedaljör är i. Ännu en MAI:are som gör årsdebut är kulstötaren Wictor Petersson som i förra vintern förbättrade det personliga rekordet till 20.65 inomhus och 20.70 utomhus vilket gör honom till tre resp fyra genom tiderna i Sverige.
     
     Friidrottskanalen sänder hela helgen
     För de som inte kan vara på plats så sänder Friidrottskanalen elva timmar på webben med A. Lennart Julin som kommentator.
     – Vi har kompletterat vår fasta kameror med två rörliga på innerplan för att kunna göra en så bra produktion som möjligt, säger Mikaela Wieslander Mayer.
     Friidrott.se bjuder på live-rapportering och i kombination med live-resultat så kommer man kunna följa det mesta som händer i Telekonsult Arena även på avstånd.
     All info uppe i högerspalten inkl länkar till Friidrottskanalens webbsändning.
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 20.2 - 27.2

Junior-SM i Friidrottskanalen i helgen
Efter ett succéartat inomhus-SM i Växjö med fullsa...

Friidrotts-SM 2022:
Varberg och Norrköping kandiderar

Varbergs GIF och Tjalve IF ansöker, med stöd av si...

Ny aktivitetsrapport för barntävlingar
På Förbundsårsmötet i Karlstad 2019 beslutades om ...

Projektstöd IF - nya Idrottslyftet
Vi har nu öppnat upp för ansökningar för det s...

Löprundan – för dig som leder
eller vill leda löpargrupper

20-21 mars arrangerar Svensk Friidrott nätverksträ...

Ny ledare för ungdomslandslaget:
Mikael Wennolf

Mikael Wennolf tar över som landslagsledare för U1...

Påminnelse: Så kan din förening prenumerera på sin klubbstatistik
Detta kommer att bli möjligt i och med det nya res...

SM-pokalen: Örgryte gick mest plus
Inne-SM i Växjö blev en fin framgång för Örgryte I...

Inne-SM, svenska rekord och 6 m
Det var en händelserik helg med inne-SM i Växjö so...

Såååå nära ett tredje världsrekord
Armand ”Mondo” Duplantis gjorde i franske Clermont...

Följ Mondos stavtävling via SVT Play
Armand "Mondo" Duplantis gör sin femte och sista s...

ISM2: Första höjdtiteln för Bianca
I kvinnliga höjdfinalen hoppade fyra tjejer på 1.8...

ISM2: Seger och pers för Rebecka
Trestegsfinalen blev riktigt kul där fem av de ått...

ISM2: Tredje guldet för Rogestedt
Manliga 1500 m-finalen fick ordentlig fart efter 9...

ISM2: Bengtström vinnare till slut
I 200 m-finalen tjuvstartade MAI:s Kasper Kadestål...

ISM2: Äntligen guld för Elias
Spårvägens Elias Håkansson flyttade från Göteborg ...

ISM2: Lysande dubbel av Moa
Andra dagen av ISM i Växjö innehöll härliga guldst...

ISM2: Nytt personbästa av Max
MAI:s Max Hrelja motsvarade favorittrycket på 60 m...

ISM2: Kramer gick för rekordet
På inne-SM i Växjö 2017 satte Andreas Kramer nytt ...

ISM2: Rekord av Thobias Montler
Längdtävlingen på inne-SM i Växjö höll världsklass...

Hanna Lindholm gjorde sitt livs lopp
Huddinges Hanna Lindholm hade siktet inställt på S...

Svenskt rekord av Mustafa Mohamed
I Sevilla Marathon på söndagsförmiddagen gjorde Hä...

LIVE: Inomhus-SM i Växjö dag 2
Se livesändningen av inomhus-SM från Telekonsu...

ISM: Följ inne-SM i Växjö
Andra dagen av ISM i Telekonsult Arena i Växjö inn...

ISM1: Sensationellt svenskt rekord av debutanten Andreas Almgren
Inne-SM i Växjö fick en härlig start med hela fyra...

ISM1: Jättestöt av Wictor
Malmö AI:s Wictor Petersson tvingades ställa in bå...

ISM1: Superjämn 60 m-final
Det sattes en rad personliga rekord i försöken där...

ISM1: Mästerskapsrekord av Angelica
Växjöbon Angelica Bengtsson var storfavorit i stav...

ISM1: Första guldet för Emmanuel
Manliga 60 m-försöken bjöd på en rad personliga re...

ISM1: Härlig spurt om segern
I kvinnliga 3000 m-finalen på ISM i Växjö gick för...

Tekniska problem med friidrott.se
Ett hårdvarufel resulterade i att friidrott.se låg...

Repris: Inomhus-SM i Växjö dag 1
...

LIVE: Inomhus-SM i Växjö dag 1
Friidrottskanalen sänder live från inomhus-SM ...

Ny åttameterstävling för Thobias
Samtidigt som många av våra bästa anlände till inn...

Berglund gör comeback på ISM:
"Känns ringrostigt men kul!"

Under eftermiddagen snackade Tilde Johansson, ...

Flera spännande dueller i inne-SM
Kommande lördag-söndag tar IFK Växjö, som i fjol f...

Förra veckan
Veckan 13.2 - 20.2

Liévin: Mondo 6.07 - Angelica 4.73
Se ISM live i Friidrottskanalen
LOK-stöd: Ansökan inne 25/2
Liévin: Tredje gången gillt i kväll?
Totalförändring – då kom lyftet
Bekräftar misstänkt dopingförseelse
Carolina 1:11 på halvmaran
USA: Ellen 1.90 i höjd!
Mera Glasgow: Khaddi 2:a i längd
Dagens världsrekord: Sex och arton!
Fem svenskar till Glasgow i helgen
Nedräkning: Kraftmätningen 17 år
Norrbotten segrade i Norrland

Två veckor sedan
Veckan 6.2 - 13.2

Norrbotten segrade i Norrland
Larsson under 6.70 - trots dålig start
Nytt hallrekord när Angelica vann
FGP: Hjelmer segrade på hemmaplan
FGP: Åkerström trea genom tiderna
800m höjdpunkt på Spåret GP: ”Extra
kul med ett så bra lopp här i Sverige”

Idrottsglädje i fokus hos IFK Nora
N-kampen: Dubbelseger på 800 m
N-kampen: En rad personliga rekord
Nordenkampen: Klar dubbelseger
N-kampen: Personbästa av Elin
N-kampen: Thobias nära åtta meter
N-kampen: Suverän spurt av Simon
Nordenkampen: Seger för Joakim
Följ Nordenkampen via webben
USA: Yolanda nära majlrekordet
Perspektiv på Armands världsrekord
VÄRLDSREKORD!
Ny superhoppning av Mondo – svenskt rekord igen
Så följer du Armand Duplantis ikväll
USA: Erika Kinsey 1.92!
Nordenkampen:
”Målet är att vinna båda kamperna"

Robel Fsiha avstängd tillsvidare
Robel Fsiha avstängd tillsvidare
Helgkollen: Touren rullar vidare
till Polen – 3x svenskt till start