Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 25 september 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Dubble Lidingöloppssegraren Napoleon Solomon tävlar på 15 km.

Dubble Lidingöloppssegraren Napoleon Solomon tävlar på 15 km.
Foto: Deca Text & Bild

Högklassigt startfält till Lidingöloppet
- Se allt live på Friidrottskanalen.se

SEP
25

Inget motionslopp i år. Men vi får dock se rafflande elittävlingar på junior- och seniornivå ute på Lidingö när TCS Lidingöloppet avgörs på lördagen.
     Redan 09:00 drar vi igång med juniorloppen, på 10 km. Och efter det – 11:00 – kommer dagens höjdpunkter med först ett herrlopp och sedan ett damlopp. Båda på 15 km.
     
     Startfälten är i absolut högsta klass:
     På damsidan:
     - Meraf Bahta: Flerfaldig SM-mästare på medel-/långdistans
     - Hanna Lindholm: Snabbaste svenskan någonsin på Lidingöloppets 30 km.
     - Charlotta Fougberg: svensk mästare på SM Halvmaraton.
     - Anastasia Denisova: Regerande segrare på Lidingöloppets 15 km.
     - Sylvia Medugu (Kenya): Satte banrekordet på 30km ifjol.
     På herrsidan:
     - Napoleon Solomon: Segrare i LL 2017 och 2018.
     - Samuel Tsegay: Nybliven SM-vinnare på maraton.
     - Samuel Russom: SM-tvåa på maran, och vann guld i halvmaraton.
     - Adhanom Abraha: VM-löpare i maraton och snabbaste svensk på LL 15 km.
     Glöm inte heller konkurrens från två orienterare i världsklass: Sara Hagström med sex O-ringenvinster och EM-silver i sprintstafett, och världscupvinnaren Gustav Bergman.
     
     Så sänder Friidrottskanalen.se
     Senare under eftermiddagen avgörs också dubbla elitlopp över 30 km.
     Se juniorloppen och elitloppen på 15 km live på Friidrottskanalen.se, helt kostnadsfritt. Vi sänder 08:50-14:00 ungefär.
     Startlistor och liveresultat hittar ni i högerspalt.
     /Gustav Orbring

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.

Ett snöigt Umeå 2019. 2020 anordnas terräng-SM i Vällingby, Stockholm.
Foto: Deca Text & Bild

”Kommer göra vad vi kan för att göra
terräng-SM till bästa upplagan hittills”

SEP
25

SM Terräng i Vällingby sista helgen i oktober blir av. Det bestämdes i veckan av tävlings- och arrangemangskommittén i samråd med arrangörerna Hässelby SK.
     Mästerskapet kommer avgöras vid Grimstafältet vid Råcksta Krematorium. Bild över bana och omgivningar finns här.
     - Även om vi kanske inte kan realisera allt vi ville åstadkomma pga. de restriktioner som råder och den effekt de haft på idrotten, kommer vi att göra vad vi kan för att göra årets Terräng-SM till den bästa upplagan hittills, säger Hässelbys Johan Engholm.
     
     Påverkande restriktioner
     Pga rådande pandemi kommer inga 70+-klasser att genomföras, och endast maximalt 50 deltagare kommer få vistas på tävlingsområdet samtidigt. Efter varje målgång leds löparna ut från området och när sista löpare i en klass har gått i mål släpps nästa klass på.
     Rådande situation kan också påverka vissa tävlingsklasser, såsom lagmomentet. Det kommer vi återkomma till närmare mästerskapet.
     Ingen publik är tillåten. Funktionärer placeras ut med jämna intervall runt tävlingsområdet och har som uppgift att skingra eventuella åskådare.
     - Banan på Grimstafältet invid Råcksta Krematorium finns utmärkt (vänsterkanten har målats röd i gräset med visst intervall) och klippt (möjligen kan gräset ha hunnit växa till sig lite igen) sedan en tid. För dem som har möjlighet går det alltså bra att springa på banan redan nu. Banan är kontrollmätt efter konstens alla regler av Micke Hill, certifierad banmätare, och ambitionen är att varvet kommer att vara ”exakt” 2 km, säger Johan Engholm.
     
     "Banan kommer vara utslagsgivande"
     - Banan, 100% gräs, kommer att vara utslagsgivande och de långa rakorna och avsaknaden av trånga kurvor gör banan rättvis genom att möjligheterna att förbättra (eller försämra) sin position i loppet möjliggjorts till fullo.
     Jag har själv tränat på banan och kan konstatera att gräsunderlaget och den böljande kuperingen gör banan krävande. Jag är övertygad om att den för dagen bästa löparen kommer att vinna. Hässelbys löpare kommer i alla fall vara väl förtrogna med banan då vi förlägger en del träning där. Hemmamatch med andra ord. Aktuellt banrekord är än så länge hemligt, säger han.
     /Gustav Orbring

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Simon Sundström får instruktioner av Daniel Sweet under det praktiska styrkepasset, med Suldan Hassan och Leo Magnusson i bakgrunden.

Sundströmsprojektet: Utvecklingsträff
i helgen: ”Viktig del i vår verksamhet”

SEP
25

Förra helgen hölls en utvecklingsträff för de medel-/långdistanslöpare som ingår i Sundströmsprojektet i Göteborg. Projektet har pågått i 3.5 år och är ett samarbete mellan Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel-/långdistanslöpning, och samarbetspartnern Sundström Safety. Läs mer om projektet här.
     
     Numera innefattar projektet tre grupper, som fanns representerade under helgen:
     • 15-16–års gruppen som är med för att känna på hur det är och genomför en del tester, men inte alla. Finns med på föreläsningarna.
     • 17-19-års gruppen som är huvudgruppen. Gör skadepreventiva tester för att undvika skador, tröskeltester och många olika föreläsningar
     • 20-23-års gruppen, som är ett fåtal som tillhör de bästa i Europa i sin åldersklass. Målet är att ta steget upp och tillhöra europaeliten bland seniorer.
     
     45 aktiva och 25 coacher på plats
     Även coacherna är inbjudna, vilket gjorde att vi den här gången var ett 70-tal på plats, uppdelade i två huvudgrupper med olika program. Runt 45 aktiva och 25 coacher var på plats för utbildning.
     - 20-22 åringarna hade fokus på kost och sömn och hade bl.a individuella samtal med Tobias Christensson som var mycket uppskattade. De gjorde även alla testerna, då de var en liten grupp och körde från torsdag till fredag. Daniel Sweet körde också ett kombinerat teori- och praktiskt styrkepass med gruppen. Övriga deltagare körde från fredag till söndag, berättar Ulf Friberg som tillsammans med PC-kollegan Johan Wettergren arrangerade träffen.
     
     Mycket intressanta föreläsningar med:
     • Ingibjörg Jonsdottir som föreläste om psykiskt välbefinnande, stress och utmattning hos elitidrottare.
     • Malin och Simon Sundström berättade om deras resa från att de började träna och fram till nu, ett bra skolexempel på hur man tänker långsiktigt.
     • Dietist Tobias Christensson föreläste om sömnen och kostens betydelse för långsiktig utveckling
     • Förbundskapten Karin Torneklint besökte oss och berättade om det stora landslaget och nye ungdomslandslagsledaren Mikael Wennolf presenterade sig för kommande landslagsaktiva. Med var också ungdomslandslagets nye grenledare Christin Johansson
     • RF antidoping föreläste genom Jenny Schultze
     • Från Testcentra föreläste Stefan Grau och Jonathan Fridolfsson om hur man skall tolka resultaten från deras tester. Det fanns också möjlighet till individuell feedback.
     
     "Verkligen roliga dagar"
     Utöver tröskeltestet som 17-20 åringar och 20-23 åringar gjorde genomfördes även tre löppass.
     - Verkligen roliga dagar och det som jag och Johan kanske tycker är allra roligast att påverka Sveriges löparframtid samt utbilda deras coacher. En mycket viktig del i vår verksamhet, säger Ulf.
     Mer läsning: Omar Nuur: "Viktigt med stöd i unga år"
     /Gustav Orbring

I Doha sätter Mondo punkt för en utomhussäsong som omfattat 10 tävlingar som gett 10 segrar och fem 6m-tävlingar toppat av 6.15 senast i Rom.

I Doha sätter Mondo punkt för en utomhussäsong som omfattat 10 tävlingar som gett 10 segrar och fem 6m-tävlingar toppat av 6.15 senast i Rom.
Foto: Deca Text & Bild

På TV fredag kväll:
Mondo & Khaddi hoppar i Doha

SEP
25

Den 17 april var det tänkt att Doha skulle ha öppnat årets Diamond League-säsong men ingenting blev ju som planerat 2020. Så i stället för att öppna rekordtidigt i mitten av april kommer Doha nu den 25 september att stänga DL-året rekordsent.
     Fredagskvällens två svenska intressen finns i de enda två teknikgrenarna: Kvinnlig längd och manlig stav. Khaddi Sagnia och Mondo Duplantis kommer till Doha med pinfärska personliga rekord: Khaddi 6.92 i Zagreb den 15 september och Mondo 6.15 i Rom två dagar senare.
     Khaddi mot VM-medaljörer
     Khaddi ställs mot fjolårets VM-medaljörer Marina Bech-Romantjuk och Ese Brume. Den senare säsongsdebuterar medan hyperstabila Bech-Romantjuk haft alla sina sju tävlingar den här sommaren tätt samlade mellan 6.76 och 6.87.
     Khaddi har mött ukrainskan bara på Bauhaus-galan där Bech-Romantjuk i sista hoppet med 2 cm passerade länge ledande Khaddi. Så chans till revansch för Khaddi om hon hoppar lika bra som i Zagreb där hon snittade 6.77 på sina fem godkända hopp.
     Mondo vs Kendricks
     Mondo gör sommarens 11:e och sista tävling och siktet är förstås på att bygga vidare på den segersvit han upprätthållit hela året. Svåraste motståndet borde komma från VM-ettan Sam Kendricks som pressade Mondo hårt i Lausanne för tre veckor sedan.
     Fast i Kendricks tre tävlingar sedan dess har han slutat på 5.72, 5.64 och 5.57 så det finns frågetecken kring aktuella formen. Därför kan det - precis som i Rom senast - mycket väl bli belgaren Ben Broeders som hänger med bäst.
     Snittat 23 cm i segermarginal
     För som det sett ut på sistone har det inte handlat om mer än att just ”hänga med längst” för övriga. Mondos segermarginaler på ”touren” under andra säsongshalvan har nämligen varit i tur och ordning 30 cm, 28 cm, 5 cm, 30 cm, 9 cm och 35 cm och kunde ha varit ännu större eftersom han i alla sex tävlingarna efter säkrad seger gick direkt på 6.15.
     På rundbanan är temat litet av ”Testa snabbheten på underdistans”: Faith Kipyegon och Timoty Cheruiyot har gått ned från 1500m till 800m och på manliga 1500m hittar man bl a 5000m-specialisten Selemon Barega och de vassaste hinderlöparna (Kipruto, El Bakkali, Girma).
     Missa inte kvinnliga 100m
     Fast Elaine Thompson-Herah på 100m är nog ändå det hetaste löparnamnet efter hennes suveräna och till synes lekande lätta världsårsbästa 10.85 i Rom förra veckan.
     Galan kommer inte att gå på Dohas luftkonditionerade VM-stadion utan på uppvärmningsarenan, så de aktiva kan räkna med runt 35 grader.
     SVT2 och SVT Play sänder live från Doha med start kl 18.00. Stavhoppet skall börja redan kl 17.18 men som startfält och höjningsschema (5.31 – 5.46 – 5.61 – 5.71 – 5.77 +2 5 cm) ser ut är det troligt att Mondo gör högst ett hopp före kl 18.00.
     / A. Lennart Julin

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

Tre av de närmare hundra 800 m-löparna på Heleneholms IP – Björnstorpstrion Karoline Wennerbeck, Lars Björkqvist och Melwin Bertilsson. Foto: Anne Erixon

97 löpare på 800 m i åldern 13-68 år

SEP
24

Det har varit en speciell sommar med allt vad det inneburit av restriktioner för att hålla nere spridningen av Corona-viruset vilket bl a drabbat tävlingsarrangemang. Med max 50 deltagare så har i princip enbart små tävlingar kunnat genomfördes men genom zonindelning och in- och utslussning av aktiva har framför allt lopp på arena kunnat genomföras med relativt många deltagare.
     
     Åldersspann på 53 år
     Ett sånt exempel är Skånes DM på 800 m för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner som arrangerades på Heleneholms IP i Malmö den 20 augusti då inte mindre än 97 löpare – varav drygt en tredjedel var kvinnor – sprang två varv. 19 heat där aktiva från 13 till 68 år (medelålder 41) presterade tider från 1:58 till 3:46 i vad som var en härlig manifestation av rörelseglädje, folkhälsa och spring i största allmänhet.
     – Vi trodde på kanske femtio startande och att det sedan kom nästan dubbelt så många var verkligen över förväntan. Det finns helt klart ett behov av att tävla och vi når ut bra med inbjudan via Skånes Friidrottsförbund, säger Sebastian Persson som arbetar på Heleneholms IF:s kansli.
     
     Tre timmar med in- och utslussning
     Det finns en omfattande veteranlöpningsverksamhet i Skåne och till de mest aktiva föreningarna hör IS Göta i Helsinborg och Björnstorps IF men även Heleneholms IF.
     – Tävlingen höll på i tre timmar mellan kl 18 och 21 och det fungerade bra även om vädret inte var det bästa. Det krävs lite fler funktionärer för att slussa in och ut löparna men eftersom det enbart handlade om löpning, och inga teknikgrenar, så var det relativt lättarrangerat.
     – Alla uppmanades ange årsbästa eller trolig sluttid i anmälan och sedan seedade vi utifrån det oavsett ålder och kön, säger Sebastian som själv har ett personligt rekord på 1:57 och hade tävlat själv om han inte behövts i sekretariatet.
     
     Fem löpare inom fyra tiondelar
     Mer än halva alfabetet gick åt för att namnge loppen ner till final S (!) och det saknades verkligen inte spänning. I I-finalen ledde löparprofilen från IS Göta, BG Nilensjö, 56, in på upploppet men i den jämna spurten passerade Ystads Caroline Norrsand, 35, och Björnstorps-löparna Lily Bosemark, 14, och Erik Olsson, 15. Till slut vann Caroline på 2:26.51 och de fem första kom i mål inom 42 hundradelar!
     
     Två sekunder från rekordet
     DM-vinnare blev IS Göta-löparna Michael Hansson, 1:58.69, och Sara Liljegren, 2:14.32, efter tuffa kamper om guldet. För tvåa slutade klubbkamraten Johanna Hofvendahl bara sekunden efter och trea Björnstorps Annika Faager, 44, som med 2:16.81 bara var två sekunder från sitt eget ett år gamla svenska K40-rekord.
     Och än är säsongen inte slut. Av SM-tävlingar återstår 10 km väg i Anderstorp den 10 oktober (seniorer, veteraner och 22-årsjuniorer) samt terräng i Vällingby 24-25 oktober (seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner).
     Resultat Skånes DM på 800 m
     /Jonas Hedman

Idrottens dag på fredag

SEP
24

Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.
     I år finns ett ökat fokus på de minst aktiva barnen. Idrottens dag ska inspirera till rörelse lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför är målet att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.
     Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med RF-SISU-distrikten på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Sammanlagt deltar minst 28 länder med olika evenemang.
     Läs mer på RF:s hemsida.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Nominera din förenings vardagshjälte

SEP
24

Idrotten bygger på många människors ofta ideella arbete och vi har turen att ha många av dessa eldsjälar inom friidrotten. Deras arbete är alltid otroligt värdefullt men frågan är om deras inte är extra viktig i år, när många verksamheter har det tufft. Därför vill vi hylla någon person som gör betydande insatser i friidrottens vardag.
     Finns friidrottens vardagshjälte i din förening? Då vill vi veta det! Nominera personen till priset Friidrottens Vardagshjälte senast den 8 november. Priset, som introducerades förra året, delas ut av Svensk Friidrott och Textilia och innebär, förutom äran, ett ekonomiskt bidrag på hela 30.000 kr. Vinnaren avslöjas i slutet av november.
     Läs mer om priset och hur du nominerar här.
     /Frida Lindström

Många spännande föreläsningar under Certifierad coach-utbildningen i helgen.

Många spännande föreläsningar under Certifierad coach-utbildningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Certifierad coach-utbildning i helgen

SEP
23

I helgen genomfördes den näst sista helgen av Svensk Friidrotts högsta tränarutbildning, certifierad coach.
     Föreläsare under utbildningen var Henrik Gustafsson från Karlstads Universitet. Henrik pratade om hållbart ledarskap. Henrik jobbar bland annat med Daniel Ståhl i SOKs regi.
     Tränarna Erik Johansson och Ulf Karlsson pratade och hade praktik om 400 m häck. Även Svensk Friidrotts Generalsekreterare Stefan Olsson var med och föreläste.
     Utöver gästföreläsare ansvarade PC-ansvariga Sprint/Häck Torbjörn Eriksson, Hopp, Anders Möller och Mångkamp Sofia Jäger Stenberg
     för att hålla ihop övriga programdelar med många olika gruppdelar.
     /Gustav Orbring

13:29-loppet här på Göteborgs GP innebar pers med 27 sekunder och i lördags i Leiden förbättrade sig Emil med 47 sekunder på 10000m!

13:29-loppet här på Göteborgs GP innebar pers med 27 sekunder och i lördags i Leiden förbättrade sig Emil med 47 sekunder på 10000m!
Foto: Deca Text & Bild

Emil snabbast på 10000m på 30 år

SEP
22

Mellan 29 augusti och 6 september hann Emil Millán de la Oliva med svenska juniorrekordet 13:29.59 (förbättring med hela 27 sekunder!) på 5000m vid FGP Göteborg samt seniorrekordet 20.128 meter på 1 timme vid Diamond League-galan i Bryssel och juniorrekordet 29:10.22 på 10000m vid Finnkampen i Tammerfors.
     Efter denna imponerande 3-loppsserie samlad inom bara nio dagdar var det uppenbart att Emil hade kapacitet att springa 10000m mycket fortare än dessa 29:10 om formen kunde konserveras och om han bara kunde hitta ett bra lopp.
     Tillfället gavs 13 dagar efter Finnkampen på tävlingen ”Gouden Spike” i nederländska Leiden, en tävling som normalt går i början av sommaren men som detta corona-år blivit flyttad till 19 september.
     Blixtrande inledning
     Och visst uppfylldes också villkoret om fortsatt god form:
     Hararna drog iväg direkt i ett 27:30-upplägg (= 66-sekundersvarv) och bara Emil och tre kenyaner vågade/ville hänga på. Emil följde med i den farten och avverkade tre första kilometerna på 2:45.6 – 2:43.4 – 2:46.1. Alltså ett upplägg ämnat för en tid drygt 1½ minut under pers och nästan halvminuten under svenska seniorrekordet.
     Den öppningen var dock i tuffaste laget och Emil fick höja varvtiderna från 66:or till 69/70:or och därmed släppa den absoluta täten. Ändå passerade han halvvägs på ca 14:03 och ambitionen att utmana det 30 år gamla junioreuroparekordet 28:22.48 levde fortfarande.
     Höjde tempot igen sista två
     För Emil lyckades återhämta sig så pass av nedväxlingen i mitten av loppet att han förmådde växla upp igen på slutet: Runt 8000m blev han varvad av en av kenyanerna och hängde då på dennes 66-fart!
     I mål spurtade Emil som fyra på 28:23.21, pers förstås (med över trekvarts minut!) och därmed förstås även svenskt juniorrekord. Och till junioreuroparekordet – som alltså stått sig sedan 11 år innan Emil föddes – fattades faktiskt till slut inte mer än 73 retfulla hundradelar.
     Snabbaste senior på trettio år
     Det finns även relevanta seniorperspektiv att lägga på Emils prestation: Han går som 00-talist in som 6:a genom tiderna bland svenskar bakom tre 60-talister, en 50-talist och en 40-talist!
     Faktum är att 28:23.21 är den bästa tiden av en svensk sedan sommaren 1990 då Jonny Danielsson gjorde på 28:18.00 på Bislett Games. Alltså snabbast på över 30 år!
     Ändå visar en detaljgranskning av mellantiderna att det inte på något sätt handlade om ett ”perfekt” lopp. Halvorna 14:03/14:20 ger bilden av ett ganska vanligt upplägg: ”Litet för snabb öppning som gjorde att han tappade en del på andra halvan”.
     10000m som fartlek?
     Men det finns en annan uppdelning som säger mer och öppnar intressantare perspektiv:
     För tittar man i stället på summorna av 5 snabbaste resp 5 långsammaste kilometerna blir siffrorna 13:50/14:33. Dvs nästan ett fartleksupplägg där halva loppet – första tre och sista två kilometerna – gick i 27:40-fart och halva loppet– kilometerna nr 4 till 8 – i 29:06-fart!
     Förmågan att efter en brutal öppning – där Emil alltså i närmare tre kilometer var med i samma grupp som Nicholas Kimeli som skulle komma att vinna loppet på 26:59 – kunna återhämta sig till en nästan lika snabb avslutning sista två kilometerna är något man sällan eller aldrig sett av en persande 10000m-löpare på elitnivå.
     Ny rekordattack i oktober?
     Med fortfarande drygt tre månader kvar som 19-årsjunior finns möjligheten för Emil att hinna knäcka Christian Leuprechts 30-åriga europarekord för juniorer. Ett nytt försök kan bli aktuellt om någon månad.
     / A. Lennart Julin

Löprundan 23-24 oktober

SEP
22

23-24 oktober arrangerar Svensk Friidrott nätverksträffen Löprundan i Jönköping. Träffen är en fortbildning för er som leder en löpargrupp eller planerar att starta upp en sådan.
     Under två dagar får ni möjligheten att inspireras, byta erfarenheter och träna ihop med experter på området. Bland annat kommer löparprofilerna BG Nilensjö och Daniel Cortobius hålla i pass som ni kan ta med vidare in i motionsgruppen.
     Ni kommer ha möjlighet att ingå i diskussioner om löpning, löpteknik och hur man leder och motiverar en grupp. Löparprofilen Tony Hatefnejad berättar om hur han leder sina löpargrupper i Team Runner’s High.
     Sista anmälningsdag är 16 oktober.
     Läs mer och anmäl er här.
     /Gustav Orbring

Folkhälsoinitiativet 100 trappsteg leds av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall (t.v.)

Folkhälsoinitiativet 100 trappsteg leds av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall (t.v.)

Lansering av Trappans Dag 22/9

SEP
21

Trappans dag är ett folkhälsoinitiativ som uppmanar alla att gå minst 100 trappsteg varje dag, resten av livet. För att få bättre kondition, bli starkare och må bättre.
     Tisdagen 22 september lanseras initiativet med ett digitalt arrangemang där några av Sveriges främsta forskare och läkare, experter och beslutsfattare inom området fysisk och psykisk hälsa föreläser och diskuterar. Arrangemanget sänds live på SVT Forum på tisdagen 09:00-11:00. Ni hittar länk på www.100trappsteg.se.
     
     Föreläsare är:
     - Mai-Lis Hellénius, läkare och professor på Karolinska Institutet. Mai-Lis har i flera decennier forskat och undervisat om betydelsen av rörelse och en hälsosam livsstil.
     - UllaKarin Nyberg, arbetat som psykiatriker i snart 30 år. Nu jobbar hon med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning.
     - Carolina Klüft, f.d. friidrottare med flera mästerskapsguld. I dag är hon verksamhetschef för Generation Pep som arbetar för att alla barn och unga ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv.
     - Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 med ett förflutet inom folkhälsoområdet och partipolitiken bl.a. som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

     Medverkar under dagen gör också bland annat H.K.H Prins Daniel, rektor för Karolinska Institutet Ole Petter Ottersen samt regeringens nationella samordnare för fysisk aktivitet och grundaren av Friskis och Svettis Johan Holmsäter. Även Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell kommer intervjuas om vikten av fysisk aktivitet för att bättre vara rustad mot Covid -19 och andra virus.
     För fullständigt program, ta del av inbjudan här.
     Arrangörer till evenemanget är Folkhälsoinitiativet 100 trappsteg i samarbete med Karolinska Institutet, Suicide Zero, Hjärt-Lungfonden och Generation Pep. Arrangemanget leds av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall.
     /Gustav Orbring

I torsdagssolen på Hässelby IP: Vanessa Kamga, Rebecka Hallerth, Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Gabriel Heen samt knästående Rasmus Olofsson och Isak Hampel Klang. Simon, Gabriel och Rasmus är delaktiga i Hässelbys nya lagrekord.

I torsdagssolen på Hässelby IP: Vanessa Kamga, Rebecka Hallerth, Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Gabriel Heen samt knästående Rasmus Olofsson och Isak Hampel Klang. Simon, Gabriel och Rasmus är delaktiga i Hässelbys nya lagrekord.
Foto: alj

Castorama i halvtid: Rekordens vecka

SEP
20

Castorama hade säsongsstart den 22 augusti och punkten kommer inte att sättas förrän den 18 oktober. Trots att det handlar om en traditionsrik tävling som är inne på sitt 40:e år är det frågan om inte den allra senaste veckan var den starkaste någonsin med nya rekord i två av tre kategorier
     I fjol lyckades Spårvägen efter en lång rad av segrar till slut också knäcka det lagrekord på 34.376 p som tillhört Västerås ända sedan 1993. Och det var ingen liten förbättring eftersom Spåret med 36.090 också passerade drömgränsen 36.000 (dvs de 12 lagmedlemmarna snittade över 3.000 var!).
     Nytt lagrekord av Hässelby
     Så det var ett rekord man kunde förmoda skulle ha förutsättningar att som föregångaren kunna leva i något kvartssekel eller så. Men verkligheten blev en annan: För efter mindre än ett år – i torsdags 19 september – blev rekordet passerat då Hässelby årgång 2020 hade samlat ihop 36.317 p!
     Men frågan är ändå om det rekordet kommer att stå sig ens den här säsongen ut. För Spårvägen – som alltid brukar avsluta starkt – är redan uppe i 33.964 p sedan Leif Arrhenius, Niklas Arrhenius och Daniel Ståhl i veckan bidragit med 3.534, 3.434 resp 3.400 p!
     Då finns hos de blå dessutom några starka kort som ännu inte har kört i år: Spårvägens 12:a ligger ännu på 1.405 medan Hässelbys 12:e och sista i laget just nu har 2.494 p.
     Nytt kvinnligt rekord av Fanny
     + Direkt i upptakten på årets Castorama-säsong den 25 augusti i Göteborg slog Spårvägens Ásdís Hjálmsdóttir Annerud i karriärens allra sista tävling till med 3.732 p, vilket innebar att hon med 7 (sju) p överträffade det ”världsrekord” som Fanny Roos satte 2018.
     I onsdags i Växjö kom Fannys replik: Serien 18.75 (kula) – 37.02 (spjut) – 55.55 (diskus) opch 57.84 (slägga) gav nämligen totalen 3.817 p. Dvs nytt rekord med inte mindre än 85 p efter en serie på väldigt hög personlig nivå:
     Kulresultatet har Fanny bara överträffat vid tre tillfällen tidigare i karriären, diskusresultatet var knappt 1½ meter från pers och släggresultatet innebar nytt pers med nästan två meter!
     Simon bara 9 p från manliga rekordet
     Det manliga totalrekordet har sedan 1994 tillhört Henrik Wennberg på 3.743 p. Under det dryga kvartssekel som sedan gått har det aldrig svävat riktigt i fara men den här veckan var det sånär att också det föll: I torsdags i Hässelby leverrerade Simon Pettersson serien 17.17 – 60.72 – 67.02 – 57.21 vilket innebar att det till slut fattades bara 9 (nio) retfulla poäng.
     I specialen diskus kom alltså karriärens tredje 67m-tävling bara 69 cm från pers och i både spjut och slägga var det Simons klart bästa resultat sedan personliga rekorden 61.06 resp 58.43 sattes för fyra år sedan! Simons 67.02 i diskus innebar dessutom att han överträffade det tidigare Castorama-bästat på 66.00 som Daniel Ståhl noterade för två år sedan.
     Daniel åter över 68
     Ändå blev det inget nytt "rekord" för Simon eftersom också Daniel själv körde tävlingen på Hässelby och bjöd då på tre ännu längre kast: 68.30, 68.54 och 67.03! En minst sagt värdig avslutning på en lysande (12:e tävlingen över 68!) diskussäsong.
     Men Castorama är inte bara elit utan kanske framförallt en breddaktivitet där varje år närmare tusen deltagare brukar genomföra denna kastmångkamp när föreningarna mobiliserar för att få ihop till sina 12-personers lag.
     Följ utvecklingen på friidrottstatistik.se!
     Alla föreningar med fullt lag (dvs minst 12 deltagare) har ju chans på de fyra uppmuntringspriserna i form av presentkort att använda till inköp av kastredskap.
     Så eftersom vi ännu hunnit bara ungefär halvvägs kommer mycket mer att hända innan årets Castorama-säsong är avslutad. Den fortsatta utvecklingen (resultatrapportering, rullande årsbästalistor) följer man bäst via den specialavdelning som finns på Svensk Friidrotts nya resultat/statistiksajt!
     / A. Lennart Julin

MAI:s svenska juniorrekordkvartett. Fr v Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist.

MAI:s svenska juniorrekordkvartett. Fr v Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist.
Foto: Deca Text & Bild

SM-pokalen:
Malmö AI knappar in på Hässelby

SEP
19

När stafett-SM genomfördes i Göteborg förra helgen samlade Malmö AI ihop mest poäng med 52 före Örgryte 45, Göteborgs KIK 33 samt Ullevi och Mölndal 32. Det innebar att MAI gick hela +32 på nian Hässelby och plockade in ordentligt i kampen om totalsegern i SM-pokalen.
     MAI tog hela tolv medaljer – 6 guld och 6 silver – vilket kan jämföras med Stockholms Stadion i fjol då facit var tio medaljer (47 poäng) då de också var bästa klubb. De halvdussinet segrarna kom nu på K 100 m, P19 1000 m stafett, P15 4x80 m, F19 4x100 m, F17 4x100 m och F17 1000 m stafett. MAI:s alla topp-6-placeringar.
     
     Dubbla svenska juniorrekord
     Trots att det regnade till och från under helgen så blev det två svenska juniorrekord på 4x100 m. MAI-kvartetten Filippa Sivnert, Nikki Anderberg, Freja Andersdotter och Wilma Rosenquist noterade 45.83 i F19-finalen vilket innebar en sänkning av det egna två år gamla rekordet med hela 77 hundradelar.
     Minuterna efter sänkte Ullevi P19-rekordet med exakt lika mycket till 41.30 – Rafael Tejada De León, Erik Johansson, Oliwer Danielsson och Lucas Bolin.
     
     IF Göta ökade mest
     Bland de klubbar som gick mest plus jämfört med fjolårets stafett-SM märks IF Göta Karlstad (+17), Sävedalen (+16), IFK Göteborg (+15), Göteborgs KIK (+13), Lerum (+9) och Bromma (+7).
     I toppen av SM-pokalen ledde Hässelby med 87 poäng före stafett-SM vilket nu är nere i 54. Återstår av SM-tävlingar gör SM-JSM22 10 km väg i Anderstorp 10 oktober och som det ser ut i nuläget också SM-JSM-USM-VSM terräng i Vällingby 24-25 oktober.
     • Poängtablån stafett-SM i Göteborg
     • Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Armand Duplantis kröner ett historiskt 2020 med att slå Bubkas utomhusrekord.

Armand Duplantis kröner ett historiskt 2020 med att slå Bubkas utomhusrekord.
Foto: Deca Text & Bild

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

SEP
18

Sergej Bubka, född i Sovjetunionens Ukraina 1963, är en friidrottare som gett eko i idrottshistorien. Med sex raka-VM guld, ett OS-guld och inte mindre än 35 (!) världsrekord tog han stavhoppet till en helt ny nivå på 80- och 90-talet.
     
     Tog grenen till en ny nivå under ett helt decennium
     Rekordskörden inleddes redan 1984 när han klarade 5.85 den 26 maj i Bratislava utomhus, och 5.81 den 15 januari inomhus i Vilnius. Och när Bubka väl spräckt rekordgränsen tycktes det inte finnas några begränsningar för vad ukrainaren kunde åstadkomma. Utomhus blev rekordet 5.88, 5.90, 5.94 (detta rekordhopp stod sig faktiskt som tävlingsrekord i Rom fram till i går, då en viss svensk krossade rekordet), 6.00, 6.01, 6.03, 6.05 – och sen höjde han rekordet centimeter för centimeter fram till det sista och till igår bestående rekordet utomhus – 6.14 den 31 juli i italienska Sestriere 1994 (året innan hade han också hoppat 6.15 inomhus).
     
     Rev redan på 5.85
     Många har frågat sig om vi någonsin kommer få se en högre nivå i stavhopp än den Bubka visade under ett helt decennium (första sexmetershoppet kom ju redan 1985, nio år tidigare).
     Ett jakande svar på den frågan har vår egen Armand Duplantis gett oss. Några tiotals mil söder om Sestriere, på Olympiastadion i Rom, stämde äntligen allt för ”Mondo” i går kväll.
     Efter ett misslyckat förstaförsök redan på 5.85 (kanske var det Bubkas första rekord från 1984 som låg och spökade?) - Mondo hoppade på fel sida av ribban – så var vägen mot ”rekordet” rak. Svensken tog i andra och gick vidare i Diamond League-galan helt ensam. Ben Broeders hade redan rivit ut sig på 5.85. Mondo stod över 5.90 och 5.95, klarade 6.00 i första försöket och sedan sattes ribban upp på 6.15.
     
     Äntligen stämde allt för Duplantis
     Vi som följt Mondo den här sommaren vet att förhållandena inte varit de bästa när ribban legat på höjden de två tidigare gångerna. I Lausanne fanns det inga lampor, i Berlin ställde vinden till det. Men inte i går.
     Och efter ett ”testförsök” och riven ribba i första kom så det historiska hoppet. Utan darr, med marginal. Mondo glädjeskuttade sedan iväg från mattan in i famnen på sina konkurrenter, och Olympiastadion, Rom – och världen var Mondos.
     
     Hur långt kan han nå 2021?
     Och för att avsluta med en liten framåtblick – 6.15-hoppet kommer under en högst knepig säsong med långt ifrån optimala förutsättningar för Mondo. Tänk vad han kan göra ett potentiellt OS-år 2021 om vi får en mer normal värld. Vi kan bara drömma..
     Ett förtydligande för dem som undrar: Det blev inget världsrekord officiellt i går för Armand Duplantis. Det satte han redan i vintras med 6.18 inomhus. I stavhopp finns bara ett officiellt rekord – och det spelar ingen roll om det sätts inne eller ute.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 18.9 - 25.9

Högklassigt startfält till Lidingöloppet
- Se allt live på Friidrottskanalen.se

Inget motionslopp i år. Men vi får dock se rafflan...

”Kommer göra vad vi kan för att göra
terräng-SM till bästa upplagan hittills”

SM Terräng i Vällingby sista helgen i oktober blir...

Sundströmsprojektet: Utvecklingsträff
i helgen: ”Viktig del i vår verksamhet”

Förra helgen hölls en utvecklingsträff för de mede...

På TV fredag kväll:
Mondo & Khaddi hoppar i Doha

Den 17 april var det tänkt att Doha skulle ha öppn...

97 löpare på 800 m i åldern 13-68 år
Det har varit en speciell sommar med allt vad det ...

Idrottens dag på fredag
Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsf...

Nominera din förenings vardagshjälte
Idrotten bygger på många människors ofta ideella a...

Certifierad coach-utbildning i helgen
I helgen genomfördes den näst sista helgen av Sven...

Emil snabbast på 10000m på 30 år
Mellan 29 augusti och 6 september hann Emil Millán...

Löprundan 23-24 oktober
23-24 oktober arrangerar Svensk Friidrott nätverks...

Lansering av Trappans Dag 22/9
Trappans dag är ett folkhälsoinitiativ som uppmana...

Castorama i halvtid: Rekordens vecka
Castorama hade säsongsstart den 22 augusti och pun...

SM-pokalen:
Malmö AI knappar in på Hässelby

När stafett-SM genomfördes i Göteborg förra helgen...

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

Sergej Bubka, född i Sovjetunionens Ukraina 1963, ...

Förra veckan
Veckan 11.9 - 18.9

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

Mondo historisk - har nu hoppat
högst genom tiderna ute och inne

Mondo och Kinsey i Diamond League
i kväll - så följer du tävlingen live

Utvärdera Kraftmätningen 2020
Klartecken för ännu en SM-tävling
Khaddi Sagnia krossade perset i
Zagreb - närmar sig sju meter

Nio (!) svenskar tävlar i Zagreb i kväll
Ljungberg femma genom tiderna
Virtuella lopp – Webbinarium
med Svensk Friidrott & RaceOne

Jesper matchade världsmotstånd i
Berlin: "Aldrig känts så bra innan"

Upplev Stafett-SM igen
Stafett-SM:
Se lördagens sändning i efterhand

Förbundsårsmötet ajournerat till senare datum
Svensk Friidrotts Förbundsårsmöte
Följ årsmötet live här

Tio timmars stafettspänning väntar

Två veckor sedan
Veckan 4.9 - 11.9

Tio timmars stafettspänning väntar
Förtydligande:
Skoregler för veteraner

Nu öppnar ParaMe:
Den nya portalen för paraidrott

Uppdateringar om svenska och internationella mästerskap
Premiär för Run all around:
Tio pilotföreningar sökes

Svenskt rekord av Andreas Kramer:
1:44.47 och sexa i världen!

Nästan 3000 soffbiljetter såldes till
Finnkampen - tack för allt ert stöd!

Flera Finnkampshjältar till Ostrava
för Continental Tour på tisdag kväll

Kraftmätningen: Första segern
för Turebergs FK

Kraftmätningen: Nytt
rekord av Täbys killar

Dubbelseger efter rysare på herrsidan
Efterlängtad höjd för Sofie Skoog
- Finnkampsrekord för Angelica

Svenskt juniorrekord & trippelseger
- fantastisk löpning av Emil Millán

Utmärkta tider på 400m häck -
äntligen under 50 för Bengtström

Förändringar i dagens Finnkampslag
Uppförsbacke för herrarna efter dag 1
- men flera fina resultat att lyfta

Svenska damlaget i ledning halvvägs
Moa stod för bästa tiden på 7 år

Ragnar persade med över metern:
närmar sig topp tio genom tiderna

Wikström knäckte Arfwedsson
- tog karriärens första SM-guld

Den snabbaste SM-maran på 25 år
- Tsegay vinnare efter mäktigt ryck

Följ SM Marathon live
Suldan Hassan utgår ur truppen
Rogestedt redo för Finnkampen:
"Stödet hemifrån betyder mycket"

Mikaela siktar på fjärde raka guldet
ett halvår efter att ha blivit mamma

Nytt: Löpande Castorama-statistik – rekord direkt
14:00 Se Musse och Mikaela snacka
upp SM Marathon på vår Facebook

Dags för final i Kraftmätningen