Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 23 oktober 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Emil Millán de la Oliva ett av de hetaste namnen till terräng-SM i helgen.

Emil Millán de la Oliva ett av de hetaste namnen till terräng-SM i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Årets sista SM i Friidrottskanalen:
”Ganska ensamma om i världen”

OKT
22

Ja, trots ett väldigt struligt idrottsår lyckas Svensk Friidrott, tack vare ett fantastiskt jobb ute i föreningslivet, genomföra ytterligare ett SM. Lördag-söndag väntar terräng-SM, arrangerat av Hässelby SK, i Vällingby i Stockholm.
     – Det känns oerhört kul att vi lyckas hålla ett SM i terränglöpning, precis som att vi lyckats genomföra i princip alla andra SM detta underliga år. Vi är nog ganska ensamma i världen om det, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för terräng och landsväg – och kommentator för Friidrottskanalens sändning i helgen.
     Och det märks att SM-tävlingar blir extra heta i år. Startfälten på maraton, halvmaraton och 10 km har varit de bästa på många år – kanske någonsin. Och terräng-SM är inget undantag.
     I startlistorna finns på damsidan löpare som Sarah Lahti (som rapporteras vara i fin form, trots inställda VM Halvmaraton förra helgen), Meraf Bahta, Sara Christiansson, Samrawit Mengsteab med flera. På herrsidan Napoleon Solomon, Emil Millán de la Oliva, Samuel Tsegay och Samuel Russom. Det blir stenhårda kamper om medaljerna.
     
     ”Fantastiska startfält”
     – Det är fantastiska startfält. Jag får det till 21 killar under 30 minuter på milen i år. Vi har aldrig haft en sådan bredd tidigare. En kamp att se fram emot extra är Emil Millán de la Oliva mot Samuel gånger 2. De har bara möts alla tre en gång, på 10 000m under friidrotts-SM. Det blir oerhört spännande, det är en mellandistans som passar alla tre, säger Lorenzo.
     Banan utgörs av gräs som underlag, med varv á två kilometer. Men trots att banan ser flack ut, kommer den bli tuff, säger Lorenzo.
     – Den ser lurigt lätt ut. Men det kommer inte bli supersnabba tider. Banan kommer att vara krävande. Det ska regna en del fram till helgen, och då kommer det bli en tung bana. Så vi kan räkna med att de flesta plockar fram de långa spikskorna.
     
     Se allt live i Friidrottskanalen
     Friidrottskanalen sänder live från båda tävlingsdagarna. Sändningen inleds 08:55 på lördag och söndag, och avslutas runt 17:00 respektive 15:00. Huvudkameran, som sköts av Josef Åberg, kommer följa täten med hjälp av fyrhjuling. Totalt produceras mästerskapet med tre kameror.
     Kommentator: Lorenzo Nesi.
     Startlistor/tidsprogram i högerspalt
     Köp båda sändningsdagarna för 79 kronor.
     /Gustav Orbring

Missa inte dubbla webbinarier i kväll!

OKT
20

För en vecka sedan publicerade Svensk Friidrott riktlinjerna för tävlingsverksamhet under kommande inomhussäsong, 2020/2021. I kväll bjuder vi in till ett webbinarium för tävlingsarrangörer som vill ha mer information.
      Webbinariet hålls 18:00-19:00 via Teams, av Tävlingsansvarig Daniel Bergin och Tävlingskoordinator Frida Lindström.
     Till anmälan för webbinariet om inomhussäsongen, 18:00-19:00
     
     Arbetet med att ta fram nästa strategi för den svenska friidrotten är i full gång. Strategin definierar målsättningarna för de kommande fem åren och formar därigenom också vilka områden som rörelsen gemensamt kommer lägga extra fokus på. Det är därför viktigt att så många som möjligt kan vara med och tycka till och påverka den. Ytterligare ett webbinarium kommer därför att hållas i kväll, 20:30-21:30
     Till anmälan för strategiwebbinariet, 20:30-21:30
     /Lukas Nordén
     

Pandemin påverkar SM-tävlingarna
även under inomhussäsongen

OKT
20

Eftersom arrangemang som samlar många deltagare från olika delar av landet innebär en markant ökad risk för smittspridning av coronavirus tog Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) vid sitt möte den 9 oktober beslut om att dela upp SM-tävlingarna inomhus, på ungefär samma sätt som vi gjorde med JSM, USM och Mångkamps-SM utomhus 2020.
     Resultatet har blivit sju SM-tävlingar istället för de vanliga fyra. Samtliga tävlingar kommer att genomföras på de datum de ursprungligen placerades:
     
     • 30–31 januari: Mångkamps-SM
     Västerås FK behåller klasserna 17 år–senior och KFUM Örebro arrangerar mångkamperna för 15- och 16-åringar.
     • 19–21 februari: Stora ISM
     I det rådande läget har arrangören Malmö AI valt att lägga till en tredje tävlingsdag (fredagen) som huvudsakligen kommer att innehålla försöks- och eventuella kvaltävlingar.
     • 27–28 februari: IJSM+IUSM 17
     Skellefteå AIK behåller arrangörsskapet för juniorklasserna 19 och 22 år, medan IFK Växjö har åtagit sig att arrangera SM-tävlingen för 17-årsklasserna.
     • 13–14 mars: IUSM15-16
     Vallenklubbarna i Göteborg kommer att arrangera SM-tävlingen för P/F 16, medan Varbergs GIF kliver in som arrangör till 15-årsklasserna.
     
     Två friidrottshallar kommer att användas för SM-tävlingar för första gången: Dels Tresteget (invigd 2017) i Trönninge strax utanför Varberg, dels den helt nya (togs i bruk hösten 2020) Florahallen i stadsdelen Morön i Skellefteå.
     - Det är härligt att friidrotts-Sverige återigen sluter upp i en gemensam vilja att erbjuda våra aktiva möjligheter att tävla på nationell nivå, trots de prövningar pandemin utsätter oss för, säger förbundets tävlingsansvarige Daniel Bergin.
     - Den här gången är det Växjö, Örebro och Varberg som med mycket kort betänketid har bestämt sig för att bidra till att vi kan erbjuda ett fullt nationellt mästerskapsprogram under inomhussäsongen.
     Till centrala tävlingsprogrammet 2021
     /Gustav Orbring & Daniel Bergin

Träna med BAUI på höstlovet!

OKT
20

BAUIS Mini Friidrottsskola är en fyrkamp där barn upp till 11 år genomför förenklade friidrottsgrenar och samlar poäng lagvis. Här får de testa på att springa, kasta och hoppa. Upplägget är enkelt och kräver inga tidigare friidrottskunskaper. Konceptet kan fungera som en rolig aktivitet under skollov för föreningar som önskar aktivera sina yngsta medlemmarna även då.
      Paketet räcker till 40 deltagare och består av: instruktionsmaterial, diplom, material för genomförande samt svettband. Exempel på material som ingår: tidtagarur, rockringar, träningshäckar, hopprep och markeringskoner.
     Paketen finns i begränsad upplaga och kostar 895kr/st.
     För beställning och mer information
     Såhär såg det ut när Michel Tornéus testade aktiviteten
     /Lukas Nordén

David öppnade stenhårt och nya perset 1:01:40 innebar att han var knappa halvminuten från svenska rekordet.

David öppnade stenhårt och nya perset 1:01:40 innebar att han var knappa halvminuten från svenska rekordet.
Foto: Deca Text & Bild

VM: David 23 s från svenska rekordet!

OKT
17

Medan det kvinnliga loppet höll världsrekordfart i täten från första steget inleddes det manliga loppet mer avvaktande: 14:20 på första 5 km var ju ett 1:00:30-upplägg och effekten blev att i stort sett halva fältet hängde ihop så långt.
     I den gruppen ingick fyra av svenskarna - Adhanom Abraha, David Nilsson, Emil Millán del la Oliva och Mikael Ekvall. Ja, Adhanom sågs t o m allra längst fram en stund efter någon kilometer.
     Trängseln hade dock avigsidor och redan efter en halvminut blev Emil upphakad bakifrån och föll handlöst i backen. Lyckligtvis kunde han direkt komma upp igen och fortsätta loppet.
     David tangerade 10 km-perset!
     Längst fram skruvades farten sedan upp allteftersom och svenskarna hamnade längre bak. Men David lyckades loppet igenom hålla sig stabilt bland de 40 främsta.
     För trots att han passerade milen på 28:48 - tangerat personbästa och sekunden från hans bronstid i SM-milen förra veckan - höll David i så bra att han gick i mål som 37:a på 1:01:40.
     Nytt personligt rekord med nästan halvminuten och en förstärkt 3:e plats bland svenskar genom tiderna bara 23 sekunder bakom rekordhållaren Napoleon Solomon.
     Även Mikael och Emil under 1:03
     Bakom David tröttnade Adhanom och tappade många placeringar på slutet medan Emil och Mikael höll sig ganska mitt i fältet hela vägen. Emil låg länge strax före Mikael men på slutkilometerna kunde Mikael jobba sig förbi.
     Fast för det krävdes en tid som var bara 19 sekunder ifrån det personliga rekord 1:02:29 som när det sattes på VM för sex år sedan gjorde Miikael till svensk rekordhållare.
     För debutanten Emil var det personliga rekordet givet på förhand men 1:02:53 ger honom faktiskt direkt också en plats högt upp genom tiderna.
     Emils insats var verkligen en bekräftelse på den kapacitet för "lång långdistans" han visade när han satte sitt svenska rekord i 1-timmeslöpning för en dryg månad sedan i Bryssel: Då hade Emil 59:41.32 efter 20000m bana och idag hade han 59:44 efter 20 km väg.
     Även nytt "rekord" för laget
     Med pers på David och Emil och snudd på pers för Mikael blev det 3:07:21 för laget vilket innebär nytt "Sverigebästa" över sju minuter bättre än de 3:14:55 man noterade på EM 2016. Dagens tid räckte till en 13:e plats totalt och en 7:e plats bland europeiska länder.
     / A. Lennart Julin

Charlotta sänkte personbästat med över 1½ minut och missade svenska rekordet med endast 21 sekunder.

Charlotta sänkte personbästat med över 1½ minut och missade svenska rekordet med endast 21 sekunder.
Foto: Deca Text & Bild

VM: Charlotta 18:e på nytt pers

OKT
17

Charlotta Fougberg svarade för ett superbt väldisponerat lopp vid lördagens halvmaraton-VM i Gdynia:
     Efter 5 km-bitar på i tur och ordning 16:45 - 16:44 - 16:43 - 16:41 klättrade Charlotta stadigt genom fältet upp till en slutlig 18:e plats på nya personliga rekordet 1:10:19 - bara 21 sekunder från Sarah Lahtis svenska rekord.
     3:a genom tiderna - 1:a "women only"
     Charlotta går därmed in som 3:a genom tiderna bakom Sarahs 1:09:58 och Isabellah Anderssons 1:10:02. Charlottas tid är dock den allra bästa i ett lopp med bara kvinnor!
     Rekordhållaren Sarah tvingades tyvärr avstå dagens lopp efter att ha vaknat och känt sig småkrasslig. Men de två övriga svenskorna som kom till start - Carolina Wikström och Hanna Lindholm - gjorde precis som Charlotta genom att förbättra sina personliga rekord:
     Carolina putsade bort 13 sekunder till 1:11:31 som 37:a i mål och Hanna Lindholm förbättrade sig med 10 sekunder till 1:11:47 som 43:a.
     Laget 8:a totalt - 4:a i Europa!
     Dessa tre nya pers adderade tillsammans gav 3:33:37 vilket gav en 8:e plats bland 18 fullföljande lag. En placering som precis som Charlottas 18:e individuellt innebar nytt "Sverigebästa". Tidigare toppar var Sara Romés 25:e för 27 år sedan i Bryssel resp lagets 16:e för 26 år sedan i Oslo.
     Svenska historiken inkl dagens lopp
     Officiella resultaten idag
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 16.10 - 23.10

Årets sista SM i Friidrottskanalen:
”Ganska ensamma om i världen”

Ja, trots ett väldigt struligt idrottsår lyckas Sv...

Missa inte dubbla webbinarier i kväll!
För en vecka sedan publicerade Svensk Friidrott ri...

Pandemin påverkar SM-tävlingarna
även under inomhussäsongen

Eftersom arrangemang som samlar många deltagare fr...

Träna med BAUI på höstlovet!
BAUIS Mini Friidrottsskola är en fyrkamp där barn ...

VM: David 23 s från svenska rekordet!
Medan det kvinnliga loppet höll världsrekordfart i...

VM: Charlotta 18:e på nytt pers
Charlotta Fougberg svarade för ett superbt väldisp...

Förra veckan
Veckan 9.10 - 16.10

Historiskt stor svensk trupp till
VM i halvmaraton nu på lördag

Kvällens webbinarium:
Tyck till om den nya strategin

Anmäl er till webbinarium om de nya
riktlinjerna för tävlingar inne -20/21

Coronaanpassningar av tävlingar
under inomhussäsongen 2020-21

Bibehållen verksamhet under hösten
med anledning av Coronapandemin

Centrala programmet 2021 tar form
Nominering av ledamöter till Ungdomsrådet
”Glädje, gemenskap och skratt”
- Nytt tävlingstänk blev stor hit

SM i Anderstorp:
Tidernas svenska millopp 1!

SM i Anderstorp:
Tidernas svenska millopp 2!

SM 10 km: Startlista och PM
Riktlinjer för träning inomhus
Se SM 10 km live på Facebook 11.00-17.30
Var med och påverka Strategi 2025!

Två veckor sedan
Veckan 2.10 - 9.10

SM 10 km: Startlista och PM
Riktlinjer för träning inomhus
Se SM 10 km live på Facebook 11.00-17.30
Var med och påverka Strategi 2025!
Nordenkampen 2021 till Uppsala
”Statistiksystemet spar oss arbete”
SM 10 km på lördag: SM-vinnaren
på maraton testar formen inför VM

Övergång i samband med tävlingsårs-
skifte - ansökan senast 15 oktober

Henrik, Andreas, Melker och Olof
tilldelas Elitidrottsstipendiet 20/21

Examen för utbildningen Certifierad
coach genomfördes gångna helgen

Nu kan föreningar med verksamhet
för äldre söka ekonomiskt stöd via RF

Äntligen genomfört Förbundsårsmöte:
Grönt ljus för ny regional organisation

Dagens förbundsårsmöte:
Livestream och info till delegater

Inbjudan till terräng-SM publicerad
08Fri först ut med strategiskt
arbete kring parafriidrotten

Fadderstipendiater 2020:
Wictor Petersson och Bianca Salming