Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 3 december 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Idrottsrörelsen driver på för tillåtande
av motionslopp & ungdomsträning ute

DEC
03

Flera idrottsförbund och lopparrangörer driver tillsammans med Riksidrottsförbundet på regeringen och Folkhälsomyndigheten för att lätta på delar av restriktionerna som direkt berör den svenska folkhälsan.
     RF skickade i veckan ett brev till FHM där de vädjar om att tillåta motionslopp på väg, vatten och i skog, och dessutom träning för äldre ungdomar – inte bara de som är födda 2005 eller senare. Parallellt har Orienteringsförbundet gått ut i en debattartikel och manat på för att snabba på arbetet med att tillåta motionslopp. Och tidigare i veckan publicerades en debattartikel i Göteborgs-Posten av flera större lopparrangörer kring samma tema.
     - Våra motionslopp bidrar både med stor inspiration till individers träning och rörelseglädje. Och till folkhälsan i vårt land ur ett bredare perspektiv. Det är nödvändigt att vi får rimliga och genomtänkta förutsättningar för dessa evenemang som är så viktiga för ett friskare Sverige. En japansk mycket erkänd studie har även visat att motionsloppen går att genomföra smittsäkert, säger Svensk Friidrotts Ordförande Johan Storåkers.
     
     RF: "Ett besked innan jul är helt avgörande"
     Björn Eriksson uttalade sig i Dagens Nyheter om RF:s brev till FHM:
     – Vi har lagt förslag hur vi skulle kunna tänka oss från idrottens sida att reglera tränandet för unga vuxna i 15-17-årsåldern genom att ha utomhusträning och olika former av bestämmelser, som att inte använda omklädningsrum exempelvis. Det vore mycket bättre att göra på det sättet för det här kommer bli borttappade generationer folkhälsomässigt och det tycker vi vore så djupt olyckligt, säger ordföranden Björn Eriksson till Dagens Nyheter.
     Om motionslopp säger han:
     – De har ju den egenheten att de pågår utomhus med långa avstånd. Vasaloppet är nio mil, Lidingöloppet är tre mil, man cyklar ofta 20 mil och då blir det hopplöst att försöka reglera det här som det vore en tävlingsarena. Vi tror även här att folkhälsoaspekten klart väger över eftersom smittrisken är så pass låg för den typen av verksamhet.
     ”Det är brådskande. Ett besked innan jul är helt avgörande för dessa verksamheter”, skriver RF i brevet bland annat.
     
     Orienteringen driver på
     Orienteringens debattartikel publicerades i Corren och Norrköpings Tidningar. De beskriver vikten av motionslopp ur ett folkhälsoperspektiv, samtidigt som det går att hålla smittrisken nere.
     ”Därför måste regeringen och Folkhälsomyndigheten snabba på sitt arbete att hitta en reglering som gör det möjligt för oss att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning.”
     
     ..liksom stora lopparrangörerna
     Det är flera tunga lopparrangörer som Marathongruppen, Göteborgsvarvet och Lidingöloppet som i måndags publicerade en debattartikel i GP, som också vädjar till myndigheterna att tillåta motionslopp:
     "Gör konsekvensbedömning och agera snabbt för att se till att restriktionerna inte slår fel. Hälsofrämjande aktiviteter behöver stimuleras, parallellt med hantering av covid19-pandemin. Här skulle regeringen kunna ta hjälp av kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
     "Bryta ut motionslopp från ordningslagen under en begränsad period så att en motor för motionerande och folkhälsa kommer igång och stöttar under tiden samhället får kontroll över pandemin", står det bland annat.
     Till Björn Erikssons intervju i Dagens Nyheter
     Till Orienteringens debattartikel.
     Till lopparrangörernas debattartikel
     /Gustav Orbring

Khaddi Sagnia, Michel Tornéus, Sofie Skoog och Daniel Ståhl under galan 2019.

Khaddi Sagnia, Michel Tornéus, Sofie Skoog och Daniel Ståhl under galan 2019.
Foto: Ryno Quantz

18:00: I dag ska våra stjärnor prisas -
se Friidrottsgalan i SportExpressen TV

DEC
03

I kväll är det äntligen dags för Friidrottsgalan 2020. Årets gala blir i ett annorlunda format. De stora salongerna och hundratals gäster byts ut mot ett magasin i SportExpressen TV.
     Magasinet leds av Philip Gadd tillsammans med Ludvig Holmberg, och så vår Förbundskapten Karin Torneklint.
     Pristagare i följande kategorier kommer annonseras i sändningen:
     - Årets Friidrottare
     - Årets prestation landslaget
     - Årets genombrott landslaget
     - Årets prestation Finnkampen
     - Årets prestation SM
     - Årets prestation Folksam GP
     - Friidrottens Vardagshjälte
     - Årets tränare
     Ni kan se sändningen både på Sportexpressen.se men även här på friidrott.se. Repriser från sändningen dyker upp på båda sajterna direkt efter galan är slut.
     Sändningen pågår i en timme.
     /Gustav Orbring

Armand Duplantis glädje efter 6.17 i Polen vintras.

Armand Duplantis glädje efter 6.17 i Polen vintras.
Foto: Deca Text & Bild

Bragdguldet till Armand Duplantis

DEC
01

Armand Duplantis blir förste friidrottare att ta hem Svenska Dagbladets Bragdguldet sedan Kajsa Bergqvist 2005. Detta efter dubbla världsrekord i början av året. Först 6.17 i Torun, Polen och sedan 6.18 i Glasgow, Skottland – endast en vecka senare.
     Motiveringen från SvD:s jury, som sammanträdde digitalt i dag:
     "För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder”.
     - Det känns bra. Det är verkligen häftigt. Jag är så glad. Jag lyckades inte vinna 2018 och att få vinna nu istället är en ära för att uttrycka det milt, säger Mondo.
     Mondo blir den 19:e friidrottaren genom tiderna att vinna utmärkelsen.
     Bragdguldet instiftades 1925, och har sedan dess delats ut första tisdagen i december varje år.
     Till historiken
     Nu på torsdag kan Armand Duplantis ta hem utmärkelsen "Årets Friidrottare" på Friidrottsgalan som sänds i SportExpressen 18:00.
     /Gustav Orbring

Vilka skor är tillåtna att tävla i?

DEC
01

Den 28 juli 2020 infördes en ny internationell regel om vilka skor som är tillåtna att tävla i. Syftet är bland annat att garantera att de aktiva som siktar på att kvala in till OS i Tokyo får göra det under så rättvisa förutsättningar som möjligt.
      I mitten av oktober kom ett förtydligande från World Athletics som förklarar att regelverket måste tillämpas på internationella tävlingar + nationella mästerskap för seniorer och juniorer, samtidigt som regelverket uttryckligen inte ska tillämpas i tävlingar för ungdomar och veteraner.
      Från och med den 1 december 2020 blir det åter möjligt att tillgodoräkna sig tävlingsresultat för kval till OS, vilket gör att vi inom Svensk Friidrott måste ha nationella regler som:
     1. Säkerställer att elitaktiva kan få sina skor kontrollerade och godkända, så att det inte råder något tvivel om att deras resultat är uppnådda helt och hållet inom World Athletics regelverk.
     2. Inte ställer orimliga krav på skokontroll hos tävlingsarrangörer.
     
     Med detta som bakgrund fattade förbundsstyrelsen vid sitt möte den 20 november beslut om en regeltillämpning som ska gälla under inomhussäsongen 2020–21:
     • Reglerna gäller fullt ut i seniorklass samt åldersklasserna M/K 22 och P/F 19.
     • I klasserna P/F 17 och P/F 16 tillåts maximalt 25mm sula i löpgrenar som är 800m och längre.
     • Skoregeln tillämpas inte i tävlingar för klasser M/K 35 och äldre, och inte heller i klasser P/F 15 och yngre.
     • Vid ISM och IJSM ska samtliga deltagares skor kontrolleras.
     • Vid IUSM (P/F 16+17) ska skosulornas tjocklek kontrolleras för samtliga aktiva som deltar i löpgrenar som är 800m eller längre.
     • Elitaktiva ska alltid ha möjlighet att begära att en arrangör kontrollerar om deras skor är tillåtna att tävla i.
     /Lukas Nordén
     

Dubbla webbinarier om hinderbanelöpning i Svensk Friidrott

NOV
30

Implementeringen av OCR (hinderbanelöpning) i Svensk Friidrott pågår för fullt. Under två kommande webbinarium har du möjlighet att få en inblick i hur arbetet fortlöper samt även vara med och påverka. Dina tankar, frågor och inspel är viktiga för oss i det fortsatta arbetet.
     Vi kommer ha två olika webbinarier som båda genomförs på plattformen Teams.
     Webbinariet 8/12 kl. 20.00 är främst riktat till föreningar som är anslutna till Svensk Friidrott och som vill veta mer om vad OCR är.
      Anmäl dig här
     Webbinariet 15/12 kl. 20.00 är främst riktat till föreningar som ännu inte är anslutna till- eller som precis anslutit till Svensk Friidrott.
     Anmäl dig här.
     En inbjudan med länk till webbinariet kommer att skickas samma dag som webbinariet äger rum till den e-postadress du angett.
     Vid frågor kontakta jenny.sundqvist@friidrott.se
     /Jenny Sundqvist
     

Gymnasieelever på seniorelitnivå
ses som yrkesverksamma

NOV
27

I dialog med riksidrottsförbundet har vi fått besked om att även gymnasieelever som presterar på seniorelitnivå i individuella idrotter kan ses som yrkesverksamma och därigenom beviljas undantag från träningsrestriktionerna. För friidrotten ska en gymnasieelev uppnå nationell resultatnivå för ålder 20 år, i Svensk Friidrotts resultatutvecklingsnivå, för att omfattas av undantaget, då detta enligt Riksidrottsförbundet motsvarar en gymnasieelev som spelar i ett seniorelitlag i en lagidrott.
     Denna information är nu även publicerad i det övergripande dokumentet som ger riktlinjer för friidrottens verksamhet just nu.
     /Hillevi Thor

Redan i dag kan vi avslöja vilka friidrottare som placerat sig på platserna 6-10.

Redan i dag kan vi avslöja vilka friidrottare som placerat sig på platserna 6-10.
Foto: Deca Text & Bild

Årets Friidrottare: Platserna 6-10

NOV
27

Om en vecka (3 december) är det dags för Friidrottsgalan 2020, då vi hyllar de friidrottare vars prestationer stuckit ut den här säsongen. Galan utgörs i år av ett TV-magasin i SportExpressen med Karin Torneklint i studion.
      En av höjdpunkterna under galan är det pris som delas ut av Svensk Friidrott och Expressen: Årets Friidrottare. Priset delas ut till den friidrottare som toppar 10-bästalistan.
      10-bästalistan har funnits sedan 1973 och tas fram av en friidrottskunnig expertpanel. Panelen gör en bedömning av friidrottarnas prestationer under det gångna året. Prestationer på internationella mästerskap och galor väger tyngst. Men i år har mästerskapen uteblivit, och galorna blivit färre och mer avskalade. Det har gjort att bedömningarna ser lite annorlunda ut. Nu har juryn tittat mer på helheten - meriterande segrar i tuff konkurrens och resultat i förhållande till världsårsbästalistan har vägt tungt.
      Hela 10-bästalistan presenteras på galan den 3 december men idag drar vi igång nedräkningen genom att presentera de friidrottare som finns på plats sex till tio. Även de friidrottare som återfinns bland topp fem presenteras, dock ej placerade utan i bokstavsordning
     
      Plats sex till tio:
      6: Michaela Meijer (Örgryte IS)
      7: Kim Amb (Bålsta IK)
      8: Andreas Kramer (Sävedalens AIK)
      9: Thobias Montler (Malmö AI)
      10: Erika Kinsey (Trångsvikens IF)
     
      Topp fem i bokstavsordning:
      Angelica Bengtsson (Hässelby SK)
      Armand Duplantis (Upsala IF)
      Daniel Ståhl (Spårvägens FK)
      Khaddi Sagnia (Ullevi FK)
      Simon Pettersson (Hässelby SK)
     Här hittar du motiveringar och historik till 10-bästalistan.
     /Gustav Orbring

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare

NOV
26

På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet ett förtydligande om att träning för aktiva födda 2005 och senare inte berörs av den nya 8-personersregeln utan ska ske efter de lokala allmänna råd som är införda regionalt.
     Detta har gjort att formuleringen om detta i friidrottens riktlinjer har setts över. Tidigare var budskapet att barn- och ungdomsgrupper i denna målgrupp inom friidrotten med fördel skulle delas in i mindre sub-grupper om 8 personer. Detta är nu ändrat men det anses dock fortfarande lämpligt att träningen bedrivs i relativt sett mindre grupper än vanligt eftersom det är ett bra sätt att minska risken för trängsel i samband med träningarna och därigenom möten mellan människor som annars inte träffas.
     Vid sidan av detta har inga ändringar gjorts i underlaget.
     Läs justerade riktlinjerna här
     /Hillevi Thor

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Webbinarium med Frida Svensson.

Webbinarium med Frida Svensson.

NOV
26

Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssverige deltog under tisdagskvällen på ett av webbinarum med elitcoachen Frida Svensson.
     Frida Svensson, som har en framgångsrik häckkarriär bakom sig, hade när hon slutade som 30-åring inga planer på att bli coach.
     
     Drivit klubb i Schweiz i 14 år
     Men när Frida var föräldraledig bestämde sig familjen för att göra en utflykt till Schweiz i några år. Några år som nu har blivit 19 och Frida driver sedan 14 år tillbaka en framgångsrik friidrottsklubb som huserar 300 aktiva och 12 tränare. Under webbinariet diskuterade Frida träningsupplägg och metodik tillsammans med förbundskapten Karin Torneklint och Torbjörn Eriksson, pc ansvarig för sprint/häck.
     - Jag vill dela med mig, och jag tycker att det viktigt att vi som har varit (aktiva) på hög nivå kommer tillbaka för det är ett sätt att betala tillbaka. Och det är spännande att utmana sig själv, säger Frida om sin egen resa till att bli elitcoach.
     För att se webbinariet med Frida Svensson – klicka här.
     
     Ytterligare tre webbinarier planerade
     Svensk Friidrott har ytterligare tre webbinarier inplanerade för och med kvinnliga tränare. Med webbinarierna hoppas vi på att sprida inspiration och ny kunskap som en del av jämställdhetsarbetet.
     - För att vi skall lyckas bli fler kvinnliga coacher så måste vi jobba på bred front. Jag kan tänka mig att vi i framtiden även måste jobba med våra elitmiljöer så att fler känner sig välkomna att jobba där, och att vi behöver se över hur vi jobbar. Fler tränarteam kan vara en framgångsfaktor, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Kommande webbinarium:
     29 januari tillsammans med Malin Sundström kl 19-2030
     /Azuka Nnamaka

Senaste veckan
Veckan 26.11 - 3.12

Idrottsrörelsen driver på för tillåtande
av motionslopp & ungdomsträning ute

Flera idrottsförbund och lopparrangörer driver til...

18:00: I dag ska våra stjärnor prisas -
se Friidrottsgalan i SportExpressen TV

I kväll är det äntligen dags för Friidrottsgalan 2...

Bragdguldet till Armand Duplantis
Armand Duplantis blir förste friidrottare att ta h...

Vilka skor är tillåtna att tävla i?
Den 28 juli 2020 infördes en ny internationell reg...

Dubbla webbinarier om hinderbanelöpning i Svensk Friidrott

Implementeringen av OCR (hinderbanelöpning) i Sven...

Gymnasieelever på seniorelitnivå
ses som yrkesverksamma

I dialog med riksidrottsförbundet har vi fått besk...

Årets Friidrottare: Platserna 6-10
Om en vecka (3 december) är det dags för Friidrott...

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare
På onsdagskvällen publicerade Riksidrottsförbundet...

Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Drygt 40 kvinnliga coacher från hela Friidrottssve...

Förra veckan
Veckan 19.11 - 26.11

Förtydligande kring gruppstorlek för aktiva födda 2005 och senare
Uppskattat webbinarium med Frida
Svensson - se hela i efterhand

Svensk Friidrott bjuder in till nätverksträff
Ordförandekonferensen hölls digitalt
– med fokus på Strategi 2025

Nya gemensamma riktlinjer:
Ute - små grupper - tävlingsuppehåll

Ett webbinarium om ledarskap
– för och med kvinnliga tränare

Anmälan till webbinarium
om nya riktlinjer

Sex nomineringar till Idrottsgalan
Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Två veckor sedan
Veckan 12.11 - 19.11

Friidrottsgalan 2020: Se svenska
stjärnorna prisas i SportExpressen

Situationen är allvarlig
– viktigt att vi tar vårt ansvar!

Över 1,6 miljoner till Sveriges friidrottsföreningar
Nominering till Ungdomsfonden
Ungdomsmärket – Nu med
mångkamp och terräng!