Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 26 oktober 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Meraf knäckte Sara med några hundra meter kvar av långa terrängsträckan.

Meraf knäckte Sara med några hundra meter kvar av långa terrängsträckan.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM: Meraf Bahta helgens
stora dominant: Siktar mot OS

OKT
25

Hälles Meraf Bahta var helgens kanske gladaste löpare under terräng-SM i Vällingby. Lördagens SM-guld på 4 km följdes upp av ytterligare ett guld, på 10 km. Hon och hemmalöparen Sarah Lahti följdes åt hela loppet nästan, och lade trean och fyran Anastasia Denisova och Sara Christiansson minuten bakom sig.
     Och med några hundra meter kvar växlade Meraf upp i en mäktig spurt som Sara inte kunde svara på. Dubbla guld för Hällelöparen, som visar upp finare form än på länge.
     
     Siktar mot OS 2021
     - Jag var stark i kroppen hela vägen, men hade magproblem i dag. Så jag fick bara hänga på Sarah i ryggen. Är väldigt glad att hon springer i dag, hon är väldigt stark. Formen blir bättre och bättre för varje vecka, så det känns bra säger Meraf, som nu börjar ladda för fullt mot OS-året 2021.
     - Jag ska på läger till Kenya i december tillsammans med Suldan Hassan. Sen kör jag kanske något landsvägslopp och några inomhustävlingar. Sedan siktar jag mot 5000m och 10 000m på OS, säger hon.
     Silvret i damloppet gick till Sara Lahti, och bronset till Anastasia Denisova.
     Reprisen från dagens sändning kommer under kvällen/i morgon bitti. Reprisen från dag 1 ligger ute på Friidrottskanalen.
     /Gustav Orbring
     

LIVE: Terräng-SM i Vällingby dag 2

OKT
25


     
     Friidrottskanalen sänder live från terräng-SM i Vällingby.
     Startlista, tidsprogram och liveresultat i högerspalt.
     Repris av dag 1 hittar ni här.
     /Gustav Orbring

Mohammad Reza till slut starkast på lördagens korta distans.

Mohammad Reza till slut starkast på lördagens korta distans.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM: Rafflande duell mellan
Millán och Reza - Bahta överlägsen

OKT
25

Första dagen av terräng-SM i ett bitvis regnigt och köldslaget Vällingby bjöd på en mängd spännande lopp. Redan under inledande veteranloppen fick vi se en kamp mellan Annika Faager och Jessie Ross Skärvad, där den förstnämnde till slut stod som segrare i K40-klassen.
     
     Mohammad starkast
     Under eftermiddagen var det så dags för först 15-16-17-årsklasserna att avgöras, och sedan avslutningen med korta distansen för män och kvinnor. Två extra intressanta starter var syskonen Magnell Millán de la Oliva. Alice inledde med att ta en övertygande seger i F15-klassen, följt av Lowa Branth och Paulina Hultberg.
     Storebrorsan Emil siktade sen på att ta hem guldet i herrklassen på 4 km. Men det skulle visa sig inte bli alldeles enkelt. Det skapades tidigt en klunga på ungefär sju löpare, som sedan blev mindre och mindre.
     Och på sista varvet stod kampen mellan Emil och Spårvägens Mohammad Reza. Mohammad hade de extra krafterna som krävdes, och kunde dra ifrån Emil sista kurvan in mot mål för guld. Silver till Emil och brons till Emil Danielsson.
     
     Damloppet blev inte riktigt lika spännande när det gäller guldkampen. Meraf Bahta tog segern ganska ohotad, men där bakom blev det desto mer dramatiskt. Samrawit Mengsteab, med första tävlingen för året, stod för en fantastiskt avslutning och spurtade förbi både Sara Christiansson och Anastasia Denisova till en silvermedalj. Denisova tog bronset.
     Resultaten hittar ni i högerspalt. Reprisen blir tillgänglig under morgonen.
     /Gustav Orbring

LIVE: Terräng-SM i Vällingby

OKT
24


     
     Se terräng-SM live i Friidrottskanalen.
     Tidsprogram och startlistor i högerspalt.

Alla Castorama-listor inskickade?

OKT
23

I söndags sattes punkt för årets upplaga av kastmångkampen Castoramas åtta veckor långa säsong. Så vi vill påminna om att 31 oktober är sista rapportdatum för att resultaten skall komma med i slutsammanställningen av Castoramas 40:e årgång.
     Totalt har redan resultat från inte mindre än 190 Castorama-tävlingar rapporterats in till SFIF Statistik men det kan nog faktiskt ändå ha körts ännu fler tävlingar.
     Så kontrollera förteckningen över hittills registrerade tävlingar som finns på den speciella Castorama-sidan på Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt. Skulle någon tävling er förening kört saknas där så mejla SFIF Statistik snarast.
     Minst 37 klubbar har fullt lag
     Allra enklaste sättet att rapportera in Castorama-resultat är genom att mejla in de skannade/avfotade tävlingsprotokollen!
     Tänk på att alla resultat är viktiga, inte minst för lagtävlingen där alla föreningar har chans på pris om man haft minst 12 personer som genomfört en komplett Castorama-serie. Just nu är det 37 klubbar som har fullt lag inrapporterat, men det är några till som ligger nära.
     Castorama-sidan på friidrottsstatistik.se
     / A. Lennart Julin

Andreas Kramer byter från Sävedalen-rött till Ullevi-grönt och Erik Martinsson från Gefle-ljusblått till Upsala-svartvitt.

Andreas Kramer byter från Sävedalen-rött till Ullevi-grönt och Erik Martinsson från Gefle-ljusblått till Upsala-svartvitt.
Foto: Deca Text & Bild

I nya klubbdräkter nästa år

OKT
23

Det väldigt annorlunda tävlingsåret 2020 är snart slut. Helgens SM-terränger är det sista större evenemanget och om ytterligare tre veckor den 15 november startar nästa tävlingsår. Och när det börjar är det för många aktiva i en ny förening: Till det här tävlingsårsskiftet kom det in drygt 150 anmälningar om önskade föreningsbyten.
     På den listan finns fem aktiva som ingick i årets Finnkampslandslag: Andreas Kramer (från Sävedalen till Ullevi), Erik Martinsson (Gefle – Upsala), Anders Pihlblad (Örebro – Örgryte), Johan Claeson (Linköping – Växjö), Elvira Tanderud (Trollhättan – Ullevi) och Sandra Knezevic (Hammarby – Hässelby).
     Några andra toppnamn som byter klubbtillhörighet: Axel Härstedt (Malmö – Heleneholm), Samuel Russom (IS Göta – Hässelby), Ebba Tulu Chala (Huddinge – nybildade Keep Up RC), Ida Thunberg (Örebro – Spårvägen), Simon Wiklund (Wilske – Mölndal) och Sandra Törnros (Gefle – Spårvägen).
     Hela listan över registrerade föreningsbyten vid tävlingsårsskiftet 15 november 2020.
     / A. Lennart Julin

Emil Millán de la Oliva ett av de hetaste namnen till terräng-SM i helgen.

Emil Millán de la Oliva ett av de hetaste namnen till terräng-SM i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Årets sista SM i Friidrottskanalen:
”Ganska ensamma om i världen”

OKT
22

Ja, trots ett väldigt struligt idrottsår lyckas Svensk Friidrott, tack vare ett fantastiskt jobb ute i föreningslivet, genomföra ytterligare ett SM. Lördag-söndag väntar terräng-SM, arrangerat av Hässelby SK, i Vällingby i Stockholm.
     – Det känns oerhört kul att vi lyckas hålla ett SM i terränglöpning, precis som att vi lyckats genomföra i princip alla andra SM detta underliga år. Vi är nog ganska ensamma i världen om det, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för terräng och landsväg – och kommentator för Friidrottskanalens sändning i helgen.
     Och det märks att SM-tävlingar blir extra heta i år. Startfälten på maraton, halvmaraton och 10 km har varit de bästa på många år – kanske någonsin. Och terräng-SM är inget undantag.
     I startlistorna finns på damsidan löpare som Sarah Lahti (som rapporteras vara i fin form, trots inställda VM Halvmaraton förra helgen), Meraf Bahta, Sara Christiansson, Samrawit Mengsteab med flera. På herrsidan Napoleon Solomon, Emil Millán de la Oliva, Samuel Tsegay och Samuel Russom. Det blir stenhårda kamper om medaljerna.
     
     ”Fantastiska startfält”
     – Det är fantastiska startfält. Jag får det till 21 killar under 30 minuter på milen i år. Vi har aldrig haft en sådan bredd tidigare. En kamp att se fram emot extra är Emil Millán de la Oliva mot Samuel gånger 2. De har bara möts alla tre en gång, på 10 000m under friidrotts-SM. Det blir oerhört spännande, det är en mellandistans som passar alla tre, säger Lorenzo.
     Banan utgörs av gräs som underlag, med varv á två kilometer. Men trots att banan ser flack ut, kommer den bli tuff, säger Lorenzo.
     – Den ser lurigt lätt ut. Men det kommer inte bli supersnabba tider. Banan kommer att vara krävande. Det ska regna en del fram till helgen, och då kommer det bli en tung bana. Så vi kan räkna med att de flesta plockar fram skor med långa spikar.
     
     Se allt live i Friidrottskanalen
     Friidrottskanalen sänder live från båda tävlingsdagarna. Sändningen inleds 08:55 på lördag och söndag, och avslutas runt 17:00 respektive 15:00. Huvudkameran, som sköts av Josef Åberg, kommer följa täten med hjälp av fyrhjuling. Totalt produceras mästerskapet med tre kameror.
     Kommentator: Lorenzo Nesi.
     Startlistor/tidsprogram i högerspalt
     Köp båda sändningsdagarna för 79 kronor.
     /Gustav Orbring

Missa inte dubbla webbinarier i kväll!

OKT
20

För en vecka sedan publicerade Svensk Friidrott riktlinjerna för tävlingsverksamhet under kommande inomhussäsong, 2020/2021. I kväll bjuder vi in till ett webbinarium för tävlingsarrangörer som vill ha mer information.
      Webbinariet hålls 18:00-19:00 via Teams, av Tävlingsansvarig Daniel Bergin och Tävlingskoordinator Frida Lindström.
     Till anmälan för webbinariet om inomhussäsongen, 18:00-19:00
     
     Arbetet med att ta fram nästa strategi för den svenska friidrotten är i full gång. Strategin definierar målsättningarna för de kommande fem åren och formar därigenom också vilka områden som rörelsen gemensamt kommer lägga extra fokus på. Det är därför viktigt att så många som möjligt kan vara med och tycka till och påverka den. Ytterligare ett webbinarium kommer därför att hållas i kväll, 20:30-21:30
     Till anmälan för strategiwebbinariet, 20:30-21:30
     /Lukas Nordén
     

Pandemin påverkar SM-tävlingarna
även under inomhussäsongen

OKT
20

Eftersom arrangemang som samlar många deltagare från olika delar av landet innebär en markant ökad risk för smittspridning av coronavirus tog Svensk Friidrotts tävlings- och arrangemangskommitté (TAK) vid sitt möte den 9 oktober beslut om att dela upp SM-tävlingarna inomhus, på ungefär samma sätt som vi gjorde med JSM, USM och Mångkamps-SM utomhus 2020.
     Resultatet har blivit sju SM-tävlingar istället för de vanliga fyra. Samtliga tävlingar kommer att genomföras på de datum de ursprungligen placerades:
     
     • 30–31 januari: Mångkamps-SM
     Västerås FK behåller klasserna 17 år–senior och KFUM Örebro arrangerar mångkamperna för 15- och 16-åringar.
     • 19–21 februari: Stora ISM
     I det rådande läget har arrangören Malmö AI valt att lägga till en tredje tävlingsdag (fredagen) som huvudsakligen kommer att innehålla försöks- och eventuella kvaltävlingar.
     • 27–28 februari: IJSM+IUSM 17
     Skellefteå AIK behåller arrangörsskapet för juniorklasserna 19 och 22 år, medan IFK Växjö har åtagit sig att arrangera SM-tävlingen för 17-årsklasserna.
     • 13–14 mars: IUSM15-16
     Vallenklubbarna i Göteborg kommer att arrangera SM-tävlingen för P/F 16, medan Varbergs GIF kliver in som arrangör till 15-årsklasserna.
     
     Två friidrottshallar kommer att användas för SM-tävlingar för första gången: Dels Tresteget (invigd 2017) i Trönninge strax utanför Varberg, dels den helt nya (togs i bruk hösten 2020) Florahallen i stadsdelen Morön i Skellefteå.
     - Det är härligt att friidrotts-Sverige återigen sluter upp i en gemensam vilja att erbjuda våra aktiva möjligheter att tävla på nationell nivå, trots de prövningar pandemin utsätter oss för, säger förbundets tävlingsansvarige Daniel Bergin.
     - Den här gången är det Växjö, Örebro och Varberg som med mycket kort betänketid har bestämt sig för att bidra till att vi kan erbjuda ett fullt nationellt mästerskapsprogram under inomhussäsongen.
     Till centrala tävlingsprogrammet 2021
     /Gustav Orbring & Daniel Bergin

Träna med BAUI på höstlovet!

OKT
20

BAUIS Mini Friidrottsskola är en fyrkamp där barn upp till 11 år genomför förenklade friidrottsgrenar och samlar poäng lagvis. Här får de testa på att springa, kasta och hoppa. Upplägget är enkelt och kräver inga tidigare friidrottskunskaper. Konceptet kan fungera som en rolig aktivitet under skollov för föreningar som önskar aktivera sina yngsta medlemmarna även då.
      Paketet räcker till 40 deltagare och består av: instruktionsmaterial, diplom, material för genomförande samt svettband. Exempel på material som ingår: tidtagarur, rockringar, träningshäckar, hopprep och markeringskoner.
     Paketen finns i begränsad upplaga och kostar 895kr/st.
     För beställning och mer information
     Såhär såg det ut när Michel Tornéus testade aktiviteten
     /Lukas Nordén

Senaste veckan
Veckan 19.10 - 26.10

Terräng-SM: Meraf Bahta helgens
stora dominant: Siktar mot OS

Hälles Meraf Bahta var helgens kanske gladaste löp...

LIVE: Terräng-SM i Vällingby dag 2
Friidrottskanalen sänder live från terräng-SM ...

Terräng-SM: Rafflande duell mellan
Millán och Reza - Bahta överlägsen

Första dagen av terräng-SM i ett bitvis regnigt oc...

LIVE: Terräng-SM i Vällingby
Se terräng-SM live i Friidrottskanalen. Tids...

Alla Castorama-listor inskickade?
I söndags sattes punkt för årets upplaga av kastmå...

I nya klubbdräkter nästa år
Det väldigt annorlunda tävlingsåret 2020 är snart ...

Årets sista SM i Friidrottskanalen:
”Ganska ensamma om i världen”

Ja, trots ett väldigt struligt idrottsår lyckas Sv...

Missa inte dubbla webbinarier i kväll!
För en vecka sedan publicerade Svensk Friidrott ri...

Pandemin påverkar SM-tävlingarna
även under inomhussäsongen

Eftersom arrangemang som samlar många deltagare fr...

Träna med BAUI på höstlovet!
BAUIS Mini Friidrottsskola är en fyrkamp där barn ...

Förra veckan
Veckan 12.10 - 19.10

VM: David 23 s från svenska rekordet!
VM: Charlotta 18:e på nytt pers
Historiskt stor svensk trupp till
VM i halvmaraton nu på lördag

Kvällens webbinarium:
Tyck till om den nya strategin

Anmäl er till webbinarium om de nya
riktlinjerna för tävlingar inne -20/21

Coronaanpassningar av tävlingar
under inomhussäsongen 2020-21

Bibehållen verksamhet under hösten
med anledning av Coronapandemin

Centrala programmet 2021 tar form
Nominering av ledamöter till Ungdomsrådet
”Glädje, gemenskap och skratt”
- Nytt tävlingstänk blev stor hit

Två veckor sedan
Veckan 5.10 - 12.10

”Glädje, gemenskap och skratt”
- Nytt tävlingstänk blev stor hit

SM i Anderstorp:
Tidernas svenska millopp 1!

SM i Anderstorp:
Tidernas svenska millopp 2!

SM 10 km: Startlista och PM
Riktlinjer för träning inomhus
Se SM 10 km live på Facebook 11.00-17.30
Var med och påverka Strategi 2025!
Nordenkampen 2021 till Uppsala
”Statistiksystemet spar oss arbete”
SM 10 km på lördag: SM-vinnaren
på maraton testar formen inför VM

Övergång i samband med tävlingsårs-
skifte - ansökan senast 15 oktober

Henrik, Andreas, Melker och Olof
tilldelas Elitidrottsstipendiet 20/21

Examen för utbildningen Certifierad
coach genomfördes gångna helgen

Nu kan föreningar med verksamhet
för äldre söka ekonomiskt stöd via RF

Äntligen genomfört Förbundsårsmöte:
Grönt ljus för ny regional organisation