Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 3 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"

Förbundskapten, Karin Torneklint

Förbundskapten, Karin Torneklint
Foto: Deca Text & Bild

MAR
02

På grund av den pågående coronapandemin arrangerades inte några internationella mästerskap i friidrott förra året, men på torsdag kväll är det äntligen dags igen – då inomhus-EM går av stapeln i polska Toruń.
     Den svenska förbundskaptenen, Karin Torneklint tror att flera tävlande har chans på pallplaceringar, men vill samtidigt inte tänka allt för mycket på hur det kommer gå.
     – Det är väldigt svårt att ha förväntningar i en sådan speciell tid som vi lever i just nu. Det jag hoppas är att vi får ett bra mästerskap och att vi givetvis kan åka hem därifrån och känna oss nöjda, säger Karin Torneklint till Svensk Friidrott.
     – Alla ser verkligen fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap, och det finns ett väldigt stort intresse bland våra aktiva att göra sitt bästa nere i Polen.
     
     Större trupp än väntat

     Efter ISM i Malmö hade Torneklint på känn att en relativt liten trupp – runt 20 – skulle bli uttagen att representera Sverige på inomhusmästerskapet i Polen. På en pressträff i fredags berättade hon dock att 29 aktiva skulle följa med.
     – Jag anmälde ett flertal kastare och hoppare, då de hade så galet höga kvalgränser i sina grenar, och fick ändå med fyra stycken av dem. Plus att medel- och lång hade några kvalificeringslopp i onsdags, där tre stycken klarade respektive kvalgräns. Det ökade på ganska rejält i slutet. Vi fick med oss sju nya, och då är det helt plötsligt en ganska normalstor trupp vi tar med oss.
     
     "Ett bra mästerskap mot OS"
     På mästerskapet finns det inte bara medaljer att kamma hem, utan även viktiga rankingpoäng inför ett kommande OS i Tokyo till sommaren.
     – Vi har otroligt många som är topp-5 i sin gren, som verkligen har en stor chans att placera sig högt. Vi har även flera som ligger lite bakom toppen, och för dem kan det här vara ett väldigt viktigt mästerskap. De kan samla på sig rankingpoäng, och därmed förbättra sina chanser att kvala till OS.
     – Jag tror också att inomhus-EM kan vara ett bra mästerskap just mot OS. Det är viktigt att vi får med oss en bra känsla hem, avslutar den Torneklint.
     /Lukas Nordén

Foto: Kim Hedbom

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

MAR
01

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert lyckades de flesta föreningar som vanligtvis arrangerar friidrottsskola även göra det detta år. I augusti gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar.
     Från enkätens svar kan vi se att 23 av 50 föreningar uppgav att de hade fler deltagare än tidigare år, 13 föreningar uppgav ett liknande deltagantal som tidigare år. 13 föreningar svarade att antalet var lägre i år. En förening som fyllde i enkäten svarade att de valt att ställa in friidrottsskolan på grund av pandemin.
     Gällande helhetsbetyget på friidrottsskolan svarade 44 av 50 att man var mycket nöjd med årets upplaga eller att friidrottsskolan varit bättre än tidigare år. Fem föreningar angav att man var nöjd men att vissa saker borde förbättras till nästa år.
     
     Två föreningar som lyckats arrangera friidrottsskola på ett smittsäkert sätt är Skellefteå AIK och Hammarby IF.
     – Friidrottsskolan har stor betydelse och fungerar som ett bra rekryteringsverktyg inför höstens friidrottsgrupper. Den hjälper oss även att nå barn som annars håller på med vinteridrotter, då dessa idrotter ofta har uppehåll under sommaren, säger Niklas Wiklund, huvudtränare i Skellefteå AIK.
     
     Rekordår för Skellefteå AIK
     I runt 15-20 år har Skellefteå AIK arrangerat friidrottsskola på sommarens skollov. Aldrig tidigare har de lockat så många barn som de gjorde 2020.
     – Vårt deltagarrekord innan 2020 var cirka 90st. Under sommaren hade vi runt 120st som sökte och även om vi fick några avhopp på vägen så är det en väldigt stor ökning, säger Niklas Wiklund.
     Utifrån rådande läge räknade klubben inte med några direkta köer till friidrottsskolan. De var glada om deltagarantalet speglade tidigare år.
     – Vi hade inte marknadsfört oss särskilt mycket utanför våra ordinarie friidrottsgrupper. Det var med skräckblandad förtjusning vi kunde se hur anmälningarna trillande in, säger Niklas och fortsätter,
     – Självklart var det fantastiskt roligt att vi fick in så pass många anmälningar, men det gav oss också problem att lösa rent logistiskt för att klara av restriktionerna.
     
     Ledarnas betydelse
     Med fler deltagare än någonsin och restriktioner att följa blev sommaren en prövning. Niklas lyfter fram friidrottsskolans alla ledare som gjorde lovaktiviteten otroligt lyckad med allt ifrån gott ledarskap till anpassning utifrån smittläget.
     – Vi hade fantastiskt duktiga ledare som såg till att allt fungerade bra. Vi fick sätta upp olika lunchtider, de veckor vi hade störst grupper fick vi köra olika starttider och vi kunde boka på lite extra tid med kort varsel på arenan.
     
     Vilka tips kan du skicka med till andra föreningar inför 2021?
     – Marknadsför er friidrottsskola utanför de ordinarie träningsgrupperna. Det finns massor med barn som behöver aktiviteter under sommaren. Jag tror 2021 kommer vara en sommar där vi har stor möjlighet att få in fler deltagare, bara föreningen har möjlighet att ta emot dem och klara restriktionerna.
     
     Fler barn till klubben
     Hammarby IF har arrangerat friidrottsskola sedan sommaren 1995. Då satsade klubben på en friidrottsskolevecka med totalt 30 barn. Sedan dess har föreningens friidrottsskola växt ordentligt. Under förra sommaren kunde de erbjuda hela åtta veckor friidrott för totalt 1101 barn. Inte sedan 2016 har klubben lockat så många barn.
     – Vi känner oss mycket nöjda över att ha kunnat genomföra friidrottsskolan som vi gjorde 2020. Vi erbjöd fler veckor så att det gick att ta emot fler barn i små grupper. I och med den positiva feedback vi fått genererade det också till fler deltagare i våra ordinarie träningsgrupper, säger Sussi Lindefalk, ansvarig för friidrottsskolan i Hammarby IF.
     
     ”Tänk utanför ramarna”
     Nu planerar klubben för att ännu en sommar med mycket gott tänk i behåll från 2020. Fler samlingsplatser och idrottsplatser, avbokningsskydd, matlådor och fler ledare, är några av de framgångsnycklar Hammarby IF tar med sig från förra årets lyckade friidrottsskola.
     
     Även om mycket är ovisst inför sommaren går Sussi och föreningen in med en positiv och lösningsorienterad inställning.
     – Jag tror att det är viktigt att tänka utanför ramarna och inte fastna i att allt måste vara "som vanligt". Går det inte att ha en stor gemensam avslutning får vi hitta på annat. Våra ledare fick i somras visa upp sin specialgren medan barnen tittade på med sin grupp. Det blev mycket uppskattat, säger Sussi Lindefalk.
     
     Vad har ni för tips för att locka ledare till friidrottsskolan?
     Tips från Hammarby IF:
     • Håll anmälda ledare uppdaterade i planeringen om friidrottsskolan
     • Uppmana anmälda ledare att sprida information i sina kanaler om att bli friidrottsskoledare
     • Se till att ledarna trivs! Ordna med gemensam avslutning för ledarna.
     
     Vad har ni för tips inför friidrottsskolan?

     Tips från Skellefteå AIK:
     • Marknadsför er lokalt och i era ordinarie träningsgrupper.
     • Försök att hålla nere kostnaderna (i den mån det går) så att alla familjer har råd att sätta sitt barn i friidrottsskola.
     • Var ute i god tid med planeringen. På detta sätt har ni större chans att kunna ta emot många deltagare på ett smittsäkert vis.
     
     Planeringen inför friidrottsskolan 2021 är i full gång. Vilket stöd önskar din förening från Svenska Friidrottsförbundet? Maila barn-och ungdomsansvarig Frida Hogstrand.
     /Frida Hogstrand

Rapport från styrelsemöte 19/2

MAR
01

Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möte för året. Normalt brukar det här mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM. Men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars enligt tidigare beslut. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer vi att genomföra en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     
     I övrigt från mötet kan bland annat rapporteras att
     -arbetet med digital utbildningsplattform fortsätter och där olika alternativ och budget skall presenteras på styrelsemötet i maj.
     -kansliets struktur och organisation diskuterades med tanke på kommande Strategi 2025 och Ny regional organisation.
     -rekrytering av ny förbundskapten pågår och där ambitionen är att göra klart och presentera den nya förbundskaptenen under maj månad och där arbetet börjar 1 oktober.
     Nästa ordinarie styrelsemöten äger rum 22 mars (enbart sista förberedelserna inför FÅM) samt 26 mars då med full agenda och dagordning.
     /Stefan Olsson

Foto: Deca Text & Bild

USA: Caisa-Marie 16.41!

FEB
27

Att svensk kvinnlig kulstötning är bättre än någonsin den här vintern är ingen nyhet: Fanny Roos har ju höjt svenska rekordet tre gånger - senast i förrgår - och därbakom har fått nytt på positionerna som nr 3 (Sara Lennman), nr 4 (Frida Åkerström) och nr 5 (Axelina Johansson) genom tiderna. Men det stannar inte där:
     För idag säsongsdebuterade Upsalas Caisa-Marie Lindfors för sitt amerikanska universitet Florida State genom att vid tävlingar i Clemson (South Carolina) stöta 16.41 vilket för in henne som nr 9 genom tiderna.
     Tidigare personliga rekordet var 15.73, som Caisa-Marie gjorde som ISM-fyra förra året. Det resultatet överträffade hon i dagens tävling i ytterligare två stötar - 15.77 och 15.98.
     / A. Lennart Julin

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer

FEB
26

Är du friidrottare och tänker plugga högskola eller universitet med start HT 2021? I friidrottens elitidrottsmiljöer får du bästa möjliga förutsättningar att kombinera högskolestudier med friidrottssatsningen. Svensk Friidrott har ett fördjupat samarbete med sju miljöer i Sverige, där vi samverkar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig som vill plugga på universitet och högskola, samtidigt som en fortsatt satsning på friidrotten.
     Friidrotten har följande elitidrottsmiljöer; Athletic Development Center (ADC) i Växjö, Dalarnas Sports Academy Elit (DSA Elit) i Falun, Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) i Umeå, Karlstad Elitidrottsuniversitet (KAU) i Karlstad, Malmö Idrottsakademin (MIA) i Malmö, RIU Stockholm och i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Du som är intresserad av att söka kan hitta mer information om våra sju miljöer och vad som krävs av dig för att kunna bli antagen på vår hemsida. Ansök senast 15 april 2021.
     /Sofia Kuylser

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

FEB
26

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de senaste dagarna betonat att pandemisituationen fortfarande är allvarlig i landet. Antalet personer som smittats av covid-19 sjunker inte längre, de nya mutationerna skapar osäkerhet och vaccinationseffekten har ännu inte nått hela befolkningen.
     Från 1 mars tillåts därför tävlingsverksamhet endast för de idrottare som bedöms som yrkesverksamma. Med stöd i detta och utifrån tydliggöranden från Riksidrottsförbundet införs nya riktlinjer för friidrotten från måndag 1/3. Friidrottens riktlinjer, uppdaterats utifrån det nya läget, återfinns här.
     Riktlinjerna omfattar i första steget perioden 1-31 mars. Förbundet följer utvecklingen nära och kommer med uppdateringar när förändringar sker eller senast inför april månad.
     - Vi ska fortsätta ta vårt ansvar i den här situationen, följa de beslut och riktlinjer som gäller och inte ”tänja” på gränserna. Folkhälsomyndigheten är tydliga med att tävlingar inte ska hållas förutom för yrkesverksamma just nu och det ska följas. Jag vill samtidigt betona att fortsätta träna i era vanliga träningsgrupper och miljöer och gör det gärna utomhus. Våren är på väg och med den både värme och fler vaccinationer. Fortsätt peppa, stötta och ta hand om varandra, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     All information finns även på samlingssidan
     
     Friidrottens svar på regeringens remiss
     Svensk Friidrott var en av de instanser som gavs möjlighet att svara på regeringens remiss angående ändringar i begränsningsförordningen om evenemang. I svaret ger förbundet i stort sitt stöd till de ändringar som föreslås då de möjliggör anpassning och bättre träffsäkerhet i restriktionerna. Ändringarna ger också bättre möjligheter för arrangörer av lopp och arrangemang att planera för en återstart när smittläget tillåter.
     Det finns dock en oro att förändringarna försvårar tillståndsgivningen och inte heller ger tid till de förberedelser som krävs inför arrangemang. De huvudpunkter som i övrigt utgör remissvaret är:
     + Alltför stort fokus på ett fast numerärt tak för deltagande, vilket kan bli snedvridet när stora ytor på landsväg, terräng och skog nyttjas.
     + Behovet av att särskilja olika delar av tävlingsområdet ur ett smittskyddsperspektiv; startområde, bana och målområde.
     + Nödvändigheten i att förordningen behöver träda ikraft i mars för att tillståndsgivning och planering ska kunna ske trots osäkerhet kring det framtida epidemiologiska läget.
     + Säkerställandet av att tillståndsbedömning är konsekvent, transparent och logisk över hela landet.
     + Att det finns rimliga ersättningsprinciper för inställda eller reducerade evenemang
     /Hillevi Thor

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?
Foto: Deca Text & Bild

Slutliga truppen till IEM presenterad

FEB
26

Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 mars är nu helt spikad. Och det är en totalt 29 namn stor trupp som åker i nästa vecka. Ett flertal lyckades kvala in de sista dagarna; Samuel Pihlström, Gaël de Coninck och Leo Magnusson kvalade in på 1500m respektive 800m sista kvaldagen i onsdags.
     Och så har ett flertal kommit med på inbjudningar; Jesper Hellström (tresteg), Maja Nilsosn (höjd), och så Sara Lennman och Frida Åkerström i kula. Det är några av de exempel som finns på nya tillkomna namn.
     Karin Torneklint känner sig hoppfull inför mästerskapet, och tycker vi skickar en väldigt stark trupp:
     - Fantastiskt att vi har ett mästerskap. Vi har sju som ligger topp 5 i Europa så känns väldigt inspirerande att åka ner. Det finns ett väldigt stort intresse av att göra sitt bästa och de aktiva ser väldigt mycket fram emot mästerskapet, säger Karin.
     Hela truppen hittar ni här.
     /Gustav Orbring

Rapport från styrelsemötet

FEB
26

I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbundsstyrelsen sitt tredje möte för året. Normalt sett brukar mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM, men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Det var full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer det att genomföras en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     /Stefan Olsson

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos

FEB
25


     
     På en liten elittävling i Telekonsult Arena i Växjö stötte Fanny Roos återigen ett nytt svenskt rekord, för tredje gången under den pågående inomhussäsongen. I andra omgången mäktade hon med 18.85 – nästan två decimeter längre än det svenska rekordet som hon satte på Raka Spåret i början av februari. I serien stötte hon även 18.62 och 18.66.
     Med rekordstöten befäster Fanny sin tredje plats i Europa Inför IEM i Toruń nästa vecka.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd

FEB
25

Nu finns det möjlighet för föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet för parafriidrott att söka verksamhetsstöd. Syftet med stödet är att stimulera föreningar till att utveckla sin verksamhet mot personer med funktionsnedsättningar. Stödet kan till exempel användas till utbildningar, inköp av utrustning, uppstart av träningsgrupp eller att inkludera parafriidrotten i föreningens friidrottsskola.
     Föreningar ansöker genom att noga läsa igenom anvisningarna, fylla i ansökan och skicka in den senast den 30 april. Vid eventuella frågor eller funderingar kontaktar ni Daniel Cortobius, projektledare parafriidrott.
     Mer information om verksamhetsstödet
     /Daniel Cortobius

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

FEB
25


     
     Sportlovsveckorna är här och med det lite ledighet på många håll. I vissa familjer är det alla som fått ledigt, i andra är det kanske bara barnen. Oavsett är det viktigt att vi fortsätter röra på oss.
     Som förening kan ni uppmuntra era friidrottsföräldrar att hålla igång, även på sportlovet. Med inspiration från Norge har Nestlé tagit fram ett gäng filmer med roliga övningar för hela familjen att genomföra. Det är inget krav på specifik utrustning eller redskap utan ta det som finns tillgängligt hemma. Bland övningarna finns både roliga utmaningar såsom kräftgång, slalomlöpning och stockrullning
     Alla aktiviteter finns samlade här.
     /Frida Hogstrand

Foto: Deca Text & Bild

Belgrad: Mondo flyger igen!

FEB
24

Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efter känningen i låret som fick honom att bryta i Liévin för två veckor sedan kan pusta ut nu! För insatsen i onsdagskvällens gala i Belgrad var minst sagt övertygande:
     Efter en miss i första på 5.60 flög han högt över i andra, fortsatte med högt över 5.80 i första (därmed var tävlingen vunnen), en antydan till ribbkontakt i första på 6.00 och ingen ribbkontakt alls i första på 6.10!
     Sammantaget den mest övertygande hoppningen han gjort sedan förra vintern faktiskt!
     Nytt världsårsbästa
     6.10 är även en höjd som förutom Mondo själv tre gånger i fjol (två inne och en ute) bara Bubka (elva gånger i början på 1990-talet) och Lavillenie (en gång inne 2014) någonsin klarat.
     Mondo begärde sedan upp ribban på världsrekordhöjden 6.19 och gjorde ett hyggligt och ett avbrutet försök innan han med ett nöjt leende satte punkt för en lyckad tävlingsåterkomst.
     En återkomst som verkligen sände en oerhört tydlig signal till övriga i stavhoppseliten om vilka höjder som krävs om man vill utmana om positionen som världsetta. Idag fanns två tidigare 6m-hoppare bland motståndarna - ändå skrevs segermarginalen till 40 cm!
     Meraf tillbaka i Madrid
     Samtidigt som Mondo hoppade i Belgrad var Meraf Bahta i Madrid för att springa 3000m på just den gala där hon för tre år sedan vann på det svenska rekordet 8:42.46.
     Den här gången hade hon hamnat i ett fält där det var världsrekordtempo beställts för i första hand Gudaf Tsegay, som ju för två veckor sedan erövrade rekordet på 1500m. Öppningsfarten blev brutal vilket visas av att Meraf passerade 400m på 66 (dvs 8:15-fart!!) längst bak i den utdragna klungan.
     Meraf tappade kontakten framåt redan på tredje varvet och sprang sedan ensam och blev till slut 5:a på 9:15 i ett lopp som Tsegay tog hem på 8:22!
     / A. Lennart Julin

Leo Magnusson, Gaël de Coninck och Samuel Pihlström IEM-kvalade i dag.

Leo Magnusson, Gaël de Coninck och Samuel Pihlström IEM-kvalade i dag.
Foto: Deca Text & Bild

Tre IEM-kval i Göteborg i dag

FEB
24

Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas det på dessa dagar runtom i Sverige - med tydligt IEM-mål i sikte.
     I dag arrangerades en mindre medeldistanstävling i Friidrottens Hus: Bannister Invitational. Där blev det inte mindre än tre klarade kvalgränser till inomhus-EM i Torun.
     Sävedalens Gaël de Coninck, 20, satte nytt personligt rekord på 800 meter: 2:04.14. Det är klarad kvalgräns och tar henne upp som tia genom tiderna i Sverige.
     På herrsidan sprangs ett lopp på 1500 meter - där både Hälles Samuel Pihlström och Sävedalens Leo Magnusson klev under gränsen på 3:45 med god marginal: 3:44.15 klockades båda för.
     Den slutgiltiga truppen till inomhus-EM presenteras nu på fredag.
     Loppen sändes live, och kan ses i repris här.
     Resultat här
     /Gustav Orbring

Så följer ni Meraf Bahtas och Mondo Duplantis nere på kontinenten.

Så följer ni Meraf Bahtas och Mondo Duplantis nere på kontinenten.
Foto: Deca Text & Bild

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll

FEB
24

I kväll arrangeras två internationella galor i Belgrad respektive Madrid. Och vi har ett svenskt deltagande på båda orter - båda är uttagna till inomhus-EM som inleds nästa vecka.
     Armand Duplantis tävlar i Belgrad, och ställs mot en tänkbar medaljkonkurrent till IEM - det kommande hemmahoppet Piotr Lisek. Däremot kommer inte största konkurrenten Renaud Lavillenie till start.
     Ni ser allt från Belgrad 17:30-20:00 i SVT (allt i SVT Play, och i linjär TV uppdelat i SVT1, SVT2 och SVT24). Läs mer här. Stavtävlingen inleds 17:50.
     I Madrid springer Meraf Bahta 3000 meter mot stark konkurrens. Flera löpare i startfältet har varit en bit under nio minuter i år. Meraf vann ISM-guld häromdagen på 9:08.60 - men vi kan väl gissa att det kommer gå fortare i kväll med snabba ryggar att följa. Meraf har ju en gång i tiden gjort världstiden 8:42.46 (2018).
     Se livestream från Madrid på World Athletics Youtube-kanal.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 24.2 - 3.3

Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"
På grund av den pågående coronapandemin arrangerad...

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert ly...

Rapport från styrelsemöte 19/2
Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möt...

USA: Caisa-Marie 16.41!
Att svensk kvinnlig kulstötning är bättre än någon...

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer
Är du friidrottare och tänker plugga högskola elle...

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de s...

Slutliga truppen till IEM presenterad
Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 ma...

Rapport från styrelsemötet
I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbunds...

Nytt svenskt rekord för Fanny Roos
På en liten elittävling i Telekonsult Arena i ...

Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd
Nu finns det möjlighet för föreningar som vill sta...

Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

Sportlovsveckorna är här och med det lite ledi...

Belgrad: Mondo flyger igen!
Den som varit orolig för Mondo Duplantis form efte...

Tre IEM-kval i Göteborg i dag
Trots att inomhus-SM precis har avslutats tävlas d...

IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
I kväll arrangeras två internationella galor i Bel...

Förra veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Belgrad: Mondo flyger igen!
Tre IEM-kval i Göteborg i dag
IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
Ta del av konceptet "Run All Around"
Vilken förening lyckades bäst på ISM?
Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel
Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Första ISM-guldet för Maja Nilsson
Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Första SM-guldet på fem år för Odain
Guld för Khaddi efter världsresultat
11:15: Inomhus-SM dag 3 live
Payton tog sitt första SM-guld
Hellström ny femma genom tiderna
10:50: Inomhus-SM dag 2 live
Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1
Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”
Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!

Två veckor sedan
Veckan 10.2 - 17.2

Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!
MAI arrangerar inomhus-SM 2023
Vindmätningens händelserika historia
Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa
Meraf 5 km-tvåa i Monaco!
Live: Wexio Indoor dag 2
Växjö: Fredrik jagar vidare
Ännu mer snabb medeldistans
Gent: Suldan 7:50 på 3000m!
Vinthund: Fem till IEM-kvalade
Växjö kast: Simon över 66!
12:00: Se Wexio Indoor live
Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020
3000m: 3 under IEM-kvalgränsen
20:30: Medeldistanstävlingen live
Så sänder Friidrottskanalen i helgen
Ungdomstränarutbildning 14-17 år arrangeras i Sollentuna 7-9 maj
Så beställer du boken Sverige-Bästa