Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 5 mars 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Fanny Roos vidare till final

MAR
04

Årets ISM-medaljörer, Fanny Roos, Frida Åkerström och Sara Lennman, fanns alla med i startfältet när kulkvalet drog igång i polska Toruń. Roos inledde kvalet med att stöta 17.78, och följde sedan upp med 18.45 för att säkra kvalificering till morgondagens final. Fannys resultat var det sjätte längsta i startfältet, och för att direktkvala krävdes 18.40.
     – Jag är nöjd med kvalet och det ska bli kul att tävla i finalen imorgon, säger Fanny Roos till Svensk Friidrott.
     Frida Åkerström (16.86) och Sara Lennman (16.08) fick aldrig till någon fullträff och lyckades därmed inte kvala in till finalen.
     /Lukas Nordén

Foto: Deca Text & Bild

Montler övertygar: 8.18 i längdkvalet

MAR
04

Efter första omgången i männens längdkval placerade sig Thobias Montler tvåa med 7.93, endast bakom greken Miltiádis Tentóglou som direktkvalade med 8.04. Det skulle dock inte dröja länge innan Montler också blev klar för finalen på fredagskvällen.
     Svenskens andra hopp mätte hela 8.18, vilket är fyra centimeter kortare än det personliga rekordet, och det tredje längsta hoppet i karriären.
     – Det var skönt att få ett SB på 8.18 med sig in i finalen, så jag tror det kan bli riktigt bra. 7.93 i första kändes inte riktigt hundra, så att ta med sig längsta hoppet in i final känns riktigt bra, säger Thobias Montler efter kvalet.
     Inför morgondagens final är det Tentóglou och Montler, respektive guld- och silvermedaljör från IEM i Glasgow för tre år sedan, som har de två längsta hoppen.
     /Lukas Nordén

Meraf gjorde bästa 3000m-tiden sedan svenska rekordet inomhus 2018.

Meraf gjorde bästa 3000m-tiden sedan svenska rekordet inomhus 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Meraf tillbaka: Klar för IEM-final

MAR
04

I dag klev Meraf Bahta in i sitt första internationella mästerskap sedan EM i Berlin 2018. Och hon imponerade direkt. Efter att kallt ha följt med långt bak i det samlade 3000m-fältet i IEM-försöken i Torun började hon avancera med varvet kvar ungefär.
     Och det märks att Hällelöparen kommit till Polen i form. Hon korsade mållinjen som trea, på tiden 8:56.85. Det är den snabbaste tiden sedan hon satte sitt nuvarande svenska rekord 2018 - och det gör också att hon ska springa final 21:00 på fredagskvällen.
     - Jag är jätteglad, även om det var väldigt jobbigt att springa. Jag var lugn och försiktig i loppet. Men jag höll på att ramla två gånger, säger Meraf efter loppet.
     Linn Nilsson satte nytt säsongsbästa på 9:06.55 men tog sig dessvärre inte vidare. Samma sak gäller Samrawit Mengsteab. Meraf alltså ensam svenska i final.
     /Gustav Orbring

18:55: IEM live i SVT Play

MAR
04

På torsdagskvällen drar inomhus-EM i polska Torun i gång, och vi har tio svenskar som tävlar första dagen.
     - Thobias Montler i längd
     - Fanny Roos, Frida Åkerström och Sara Lennman i kula
     - Linn Nilsson, Samrawit Mengsteab och Meraf Bahta på 3000m
     - Johan Rogestedt, Leo Magnusson och Samuel Pihlström på 1500m

     Tidsprogram med svenska ögon och resultat i högerspalt.
     Till SVT Plays sändning.
     /Gustav Orbring

Viktig information om årsavgiften

MAR
04

Årsavgifterna för medlemskapet i Svensk Friidrott har under de senaste dagarna skickats ut till samtliga medlemsföreningar via mail. Fakturan går till den mailadress som är angiven för föreningen i IdrottOnline. Fakturan sänds via förbundets ekonomisystem Fortnox och har därför avsändaradressen faktura-no-reply@fortnox.se – det är alltså säkert att öppna mail och bilagor från den adressen. Upplever ni inte att ni hittar fakturan så bör ni också se över skräpposten då den i vissa fall hamnar där.
     
     Avgiften baseras på flera faktorer
     Storleken på årsavgiften till Svenska Friidrottsförbundet beräknas på föreningens antal röster på distriktsförbundets årsmöte. Varje förening har en röst och därutöver får förening tilläggsröst baserat på uppnådda SM-poäng. Nya föreningar har automatiskt den lägsta avgiften. I den här sammanställningen kan ni se en uppställning över årsavgiften och detta kan tydliggöra eventuella förändringar i årsavgiften.
     
     Säkra att ni har korrekt information i IdrottOnline
     Då både Svensk Friidrott och Riksidrottsförbundet hämtar all information i IdrottOnline är det jätteviktigt att föreningens uppgifter där är korrekta. Här återfinns en manual för hur föreningen gör för se över och ändrar föreningsinformationen.
     /Hillevi Thor

Andreas Kramer och Simon Sundström är först att ingå Team Prioritet

Andreas Kramer och Simon Sundström är först att ingå Team Prioritet
Foto: Deca Text & Bild

Team Prioritet initieras för att fler svenska talanger ska nå världseliten

MAR
04

Team Prioritet är nästa steg i Prioritet Finans satsning kring att finansiera svensk idrott med målet att skapa framgångsrika förebilder för att inspirera fler barn och unga till en aktiv livsstil. Syftet med Team Prioritet är att skapa bättre förutsättningar för svenska talanger att nå världseliten inom sin idrott och i satsningen ingår utvalda individuella idrottare med stor potential och ambition. Först att ingå i Team Prioritet är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.
     
     – Hela satsningen handlar om att vara med och utveckla svenska talanger till att nå världseliten. Nu inleder vi Team Prioritet med två talangfulla löpare som dessutom har viljan att vara förebilder för kommande generationers idrottare. Vi hoppas givetvis att det ska ge resultat på sikt och ser vi att satsningen blir framgångsrik innebär det givetvis att vi framöver kan ta in fler idrottsmän och kvinnor inom andra idrotter, säger Nils Wiberg, VD Prioritet Finans.
     
     Team Prioritet ska, förutom ekonomiskt stöd, ge en helhet för varje individ som ingår i teamet vilket också innebär mentorskap och en förberedelse inför livet efter idrotten. Upplägget jobbas fram gemensamt med individen för att skapa så bra förutsättningar som möjligt.
     
     Andreas Kramer, 23, är Sveriges främsta 800 meterslöpare och slog nyligen det svenska inomhusrekordet på distansen. Han är ett av de stora svenska medaljhoppen på inomhus-EM i Polen som startar idag (4 mars) och senare i år väntar även ett OS.
     – Satsningen känns väldigt spännande. Inte minst i och med att man får möjligheten att vara med från start och se hur det utvecklas. För mig skapar Team Prioritet bättre förutsättningar att lyckas både på och utanför banan och det känns givetvis särskilt inspirerande att gå in i en sådan satsning under ett OS-år, säger Andreas Kramer.
     
     Simon Sundström, 23, springer främst 3 000 meter hinder och har bland annat ett SM-guld och ett brons från U23-EM på meritlistan.
     – För egen del är det de stora mästerskapen som lockar. Att få vara med och slåss om medaljer på EM, VM och OS. Jag vill se hur bra jag kan bli och den här satsningen ger mig rätt förutsättningar att lyckas med det. Jag är väldigt tacksam över den här möjligheten, säger Simon Sundström.
     
     Team Prioritet är en långsiktig satsning och följer idrottarna i såväl med- som motgång och stödjer utövaren utifrån sitt faktiska behov även vid exempelvis skada eller sjukdom. Den tryggheten innebär också bättre förutsättningar för att lyckas som idrottare.
     
     – Nu önskar vi först och främst Andreas Kramer ett stort lycka till på EM. Sedan ska det ska bli oerhört spännande att följa Simon och Andreas utveckling framöver. Vi vill vara med och utveckla svenska ungdomar till att nå världseliten och på så sätt skapa fler förebilder för våra unga att se upp till och inspireras av, säger Nils Wiberg.
     
     Fakta Andreas Kramer
     Tävlar för Ullevi FK och är Sveriges främsta medeldistanslöpare. Innehar det svenska rekordet på 800 meter och tog EM-silver på distansen 2018. Är ett stort svenskt medaljhopp i inomhus-EM i Polen som startar idag (4 mars).
     
     Fakta Simon Sundström
     Tävlar för IFK Lidingö och har 3 000 meter hinder som främsta distans där han har två SM-guld (2019 och 2020) och ett brons på U23-EM (2019) på meritlistan. Det är bara fyra svenskar genom tiderna som sprungit snabbare än Sundström på 3 000 meter hinder. Han springer även 1 500 meter och 5 000 meter.
     + Se Andreas Kramer och Simon Sundström i projektets film

      /Lukas Nordén

Valberedningens förslag presenterade

MAR
04

Valberedningen har färdigställt sitt arbete och kan nu presentera sitt förslag till ordförande och ledamöter till förbundsstyrelsen samt förslag på revisor och lekmannarevisorer.
     Johan Storåkers får av valberedningen fortsatt förtroende på ordförandeposten. Berndt Andersson och Anders Svanholm föreslås väljas om som ledamöter på två år och Karin Lundgren på ett år genom fyllnadsval. I tillägg är Caroline Gedin, Frida Näsman Fagerström och Ulrika Granfors Wellemets föreslagna som nya ledamöter i förbundsstyrelsen. Caroline och Frida på nyval och Ulrika på fyllnadsval.
     Under fredagens publiceras och distribueras samtliga årsmöteshandlingar inklusive styrelsens förslag och svar på motioner.
     + Läs Valberedningens förslag i sin helhet
     /Hillevi Thor

Thobias Montler på plats i polska Toruń

Thobias Montler på plats i polska Toruń
Foto: Deca Text & Bild

Montler först ut av svenskarna

MAR
04

Thobias Montler är först ut ur den svenska truppen när inomhus-EM drar igång på torsdagskvällen i Toruń, Polen. På ISM i Malmö för nästa två veckor sedan hoppade han så långt som 8.13, vilket endast är 9 centimeter kortare än det personliga inomhus- och utomhusrekordet, och på mästerskapet ser han möjligheten att hoppa ännu längre än så.
     – Jag tror helt klart att det finns betydligt längre längder i mig. Jag har fått till några riktigt långa hopp, både i Frankrike och på ISM i Malmö, men tyvärr dock med små retliga övertramp, säger Thobias Montler till Svensk Friidrott.
     
     Stabil hoppning är nyckeln
     Thobias har på sistone blivit mycket mer stabil över 8 metersgränsen, vilket han menar är viktigt för att sig vidare på stora mästerskap. Han tror att svaret ligger i en kombination av flera faktorer, inte minst livspusslet i sin helhet.
     – Det gäller att man hittar någonting som fungerar för en själv, inte endast med träningen, utan även allt runt omkring. Då tror jag att man kommer till träningarna mer laddad.
     – Det första målet är alltid att ta sig upp till 8 meter, men sen är det en stor skillnad att bli stabil där. Jag gissar att kvalet kommer ligga runt 8.05, så om man kan vara säker runt de längderna kommer man hålla sig bland toppen, och det är vad man vill.
     
     "Det är guldet jag vill ha"
     Inför tävlingen placerar sig Thobias på en tredje plats i Europastatistiken, och med ett tidigare EM-silver på meritlistan känner han nu att det är dags för guld.
     – En mästerskapsmedalj är alltid en mästerskapsmedalj, och den ska man vara nöjd med. Då vet man att man tillhör toppen. Jag kan ju dock inte säga att jag går in och siktar på en tredjeplats, eftersom det är guldet jag vill ha, avslutar Montler.
     + Svenskarnas tidsprogram
     /Lukas Nordén

Mathias Karlsson ny kommunikationsansvarig

Mathias Karlsson

Mathias Karlsson
Foto: Privat

MAR
03

I början av maj tillträder Mathias Karlsson tjänsten som kommunikationsansvarig på Svensk Friidrott.
     - Jag är väldigt glad att vi nu kan presentera Mathias Karlsson som ny kollega på den här centrala tjänsten. Mathias tar över stafettpinnen från Hillevi Thor som vid årsskiftet blev ansvarig för arbetet i vår Föreningsavdelning och förbundets utvecklingsarbete genom Friidrottens Strategi 2025. Mathias har en synnerligen bred och gedigen erfarenhet när det gäller såväl journalistik som kommunikation och har också ett stort friidrottshjärta, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     - Det känns oerhört inspirerande att få chansen att jobba med friidrott, den idrott som ligger mig varmast om hjärtat. Jag växte upp i en extremt friidrottsintresserad familj, var själv aktiv en gång i tiden och har i princip vuxit upp på Tingvalla IP i Karlstad. Det här blir lite som att komma hem igen, säger Mathias Karlsson.
     - Svensk Friidrott har ett starkt varumärke och sportens synlighet är redan stor, men allting kan alltid utvecklas. Jag kommer att jobba stenhårt för att öka det externa intresset ytterligare, men även för att stärka kommunikationen inom rörelsen.
     
     Bred kommunikationskompetens
     Mathias Karlsson kommer närmast från motsvarande tjänst på Svenska Orienteringsförbundet och har även en gedigen bakgrund som sportjournalist på Göteborgs-Posten, SVT och Eurosport/Discovery.
     - Mathias har varit mycket uppskattad på Orienteringsförbundet och därifrån tar han med sig en stor förståelse för vad som förväntas i det här viktiga uppdraget. Vi hälsar Mathias varmt välkommen till oss och ser fram emot att utveckla vårt kommunikationsarbete tillsammans med honom, avslutar Stefan Olsson.
     
     Låter namnet bekant?
     Mathias pappa Ulf Karlsson är välkänd friidrottstränare och var förbundskapten i början av 2000-talet och hans ena bror, Jonas Karlsson, är sportjournalist som bevakat friidrotten nära under många år, på bland annat på SVT.
     /Hillevi Thor

Foto: Deca Text & Bild

Tvivel, övertygelse och mod
– se Malin Sundströms föreläsning

MAR
03

I onsdags kväll förra veckan höll Malin Sundström, elitcoach i medel- och långdistans ett föredrag för drygt 40 kvinnliga tränare på temat ”Tvivel, övertygelse och mod”. Malin gav deltagarna en inblick i hennes tränarskap och hur hon valt att arbeta med sina aktiva.
     – Som gammal sprintcoach fick jag med mig jättemycket och jag tror att många med mig upplevde att det var ett otroligt bra och inspirerande föredrag från Malin, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Svensk Friidrott arrangerar en serie av webbinarium för och med kvinnliga tränare med syftet att inspirera och sprida kunskap till fler.
     + Se Malins föredrag här
     + Se Frida Svenssons, elitcoach för sprint/häck, föredrag om ledarskap
     /Azuka Nnamaka

IEM: Tidsprogram med svenska ögon!

MAR
03

Mästerskapsfria år var vanliga en gång i tiden men 1989 var det senaste året utan utemästerskap och 1969 det senaste utan innemästerskap. Alltså då fram till 2020 när tre planerade mästerskap – inne-VM, OS och ute-EM – blev noll när coronan slog till.
     Äntligen dags för ett mästerskap igen!
     Så faktum är att det efter Doha-VM hösten 2019 nu gått nästan 1½ år sedan medaljer senast stod på spel när polska Toruń står värd för inne-EM. Pandemin gör sig dock fortfarande påmind i form av två viktiga skillnader jämfört med ett ”vanligt” IEM: Ingen publik och programmet utsträckt med ett extra kvällspass av kval och försök redan på torsdagen.
     Totalt kommer det att bli drygt 20 timmars intensivt tävlande med ca 1½ timme torsdag kväll och sedan tre dagar om vardera dryga sex timmar. Och den som vill hänga med på allt det svenska får räkna med att det inte blir speciellt mycket ledigt eftersom vi har deltagande i alla individuella grenar utom fem: Båda mångkamperna, manlig höjd samt kvinnliga 400m och tresteg.
     För svenska ögon
     friidrott.se har förstås sammanställt sitt traditionella ”tidsprogram med svenska ögon” där det svenska deltagandet finns inprickat. För de allra flesta börjar det med försök/kval men en finalist är redan klar i Michaela Meijer eftersom kvalet i kvinnlig stav har blivit struket.
     Redan på torsdagskvällen blir det mycket blågult i aktion med kval i två gren (M längd och K kula) och försök i två grenar (K 3000m och M 1500m). Och samtliga finalpassen har alla förutsättningar att bll högintressanta med kulmen på söndag när finalen i M Stav är schemalagd (start kl 17.05).
     Uppdateras kontinuerligt
     Självklart kommer vårt tidsprogram att uppdateras kontinuerligt allteftersom informationen blir tillgänglig med uppgifter om heat/gruppindelningar och bestämmelser för vidarekvalificering. Så ett bra redskap för att hålla sig informerad om vad som väntar. Länken till vårt ”Tidsprogram med svenska ögon” finns förstås i info-boxen för IEM högst upp i högerspalten!
     / A. Lennart Julin

Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"

Förbundskapten, Karin Torneklint

Förbundskapten, Karin Torneklint
Foto: Deca Text & Bild

MAR
02

På grund av den pågående coronapandemin arrangerades inte några internationella mästerskap i friidrott förra året, men på torsdag kväll är det äntligen dags igen – då inomhus-EM går av stapeln i polska Toruń.
     Den svenska förbundskaptenen, Karin Torneklint tror att flera tävlande har chans på pallplaceringar, men vill samtidigt inte tänka allt för mycket på hur det kommer gå.
     – Det är väldigt svårt att ha förväntningar i en sådan speciell tid som vi lever i just nu. Det jag hoppas är att vi får ett bra mästerskap och att vi givetvis kan åka hem därifrån och känna oss nöjda, säger Karin Torneklint till Svensk Friidrott.
     – Alla ser verkligen fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap, och det finns ett väldigt stort intresse bland våra aktiva att göra sitt bästa nere i Polen.
     
     Större trupp än väntat

     Efter ISM i Malmö hade Torneklint på känn att en relativt liten trupp – runt 20 – skulle bli uttagen att representera Sverige på inomhusmästerskapet i Polen. På en pressträff i fredags berättade hon dock att 29 aktiva skulle följa med.
     – Jag anmälde ett flertal kastare och hoppare, då de hade så galet höga kvalgränser i sina grenar, och fick ändå med fyra stycken av dem. Plus att medel- och lång hade några kvalificeringslopp i onsdags, där tre stycken klarade respektive kvalgräns. Det ökade på ganska rejält i slutet. Vi fick med oss sju nya, och då är det helt plötsligt en ganska normalstor trupp vi tar med oss.
     
     "Ett bra mästerskap mot OS"
     På mästerskapet finns det inte bara medaljer att kamma hem, utan även viktiga rankingpoäng inför ett kommande OS i Tokyo till sommaren.
     – Vi har otroligt många som är topp-5 i sin gren, som verkligen har en stor chans att placera sig högt. Vi har även flera som ligger lite bakom toppen, och för dem kan det här vara ett väldigt viktigt mästerskap. De kan samla på sig rankingpoäng, och därmed förbättra sina chanser att kvala till OS.
     – Jag tror också att inomhus-EM kan vara ett bra mästerskap just mot OS. Det är viktigt att vi får med oss en bra känsla hem, avslutar Torneklint.
     /Lukas Nordén

Foto: Kim Hedbom

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

MAR
01

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert lyckades de flesta föreningar som vanligtvis arrangerar friidrottsskola även göra det detta år. I augusti gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar.
     Från enkätens svar kan vi se att 23 av 50 föreningar uppgav att de hade fler deltagare än tidigare år, 13 föreningar uppgav ett liknande deltagantal som tidigare år. 13 föreningar svarade att antalet var lägre i år. En förening som fyllde i enkäten svarade att de valt att ställa in friidrottsskolan på grund av pandemin.
     Gällande helhetsbetyget på friidrottsskolan svarade 44 av 50 att man var mycket nöjd med årets upplaga eller att friidrottsskolan varit bättre än tidigare år. Fem föreningar angav att man var nöjd men att vissa saker borde förbättras till nästa år.
     
     Två föreningar som lyckats arrangera friidrottsskola på ett smittsäkert sätt är Skellefteå AIK och Hammarby IF.
     – Friidrottsskolan har stor betydelse och fungerar som ett bra rekryteringsverktyg inför höstens friidrottsgrupper. Den hjälper oss även att nå barn som annars håller på med vinteridrotter, då dessa idrotter ofta har uppehåll under sommaren, säger Niklas Wiklund, huvudtränare i Skellefteå AIK.
     
     Rekordår för Skellefteå AIK
     I runt 15-20 år har Skellefteå AIK arrangerat friidrottsskola på sommarens skollov. Aldrig tidigare har de lockat så många barn som de gjorde 2020.
     – Vårt deltagarrekord innan 2020 var cirka 90st. Under sommaren hade vi runt 120st som sökte och även om vi fick några avhopp på vägen så är det en väldigt stor ökning, säger Niklas Wiklund.
     Utifrån rådande läge räknade klubben inte med några direkta köer till friidrottsskolan. De var glada om deltagarantalet speglade tidigare år.
     – Vi hade inte marknadsfört oss särskilt mycket utanför våra ordinarie friidrottsgrupper. Det var med skräckblandad förtjusning vi kunde se hur anmälningarna trillande in, säger Niklas och fortsätter,
     – Självklart var det fantastiskt roligt att vi fick in så pass många anmälningar, men det gav oss också problem att lösa rent logistiskt för att klara av restriktionerna.
     
     Ledarnas betydelse
     Med fler deltagare än någonsin och restriktioner att följa blev sommaren en prövning. Niklas lyfter fram friidrottsskolans alla ledare som gjorde lovaktiviteten otroligt lyckad med allt ifrån gott ledarskap till anpassning utifrån smittläget.
     – Vi hade fantastiskt duktiga ledare som såg till att allt fungerade bra. Vi fick sätta upp olika lunchtider, de veckor vi hade störst grupper fick vi köra olika starttider och vi kunde boka på lite extra tid med kort varsel på arenan.
     
     Vilka tips kan du skicka med till andra föreningar inför 2021?
     – Marknadsför er friidrottsskola utanför de ordinarie träningsgrupperna. Det finns massor med barn som behöver aktiviteter under sommaren. Jag tror 2021 kommer vara en sommar där vi har stor möjlighet att få in fler deltagare, bara föreningen har möjlighet att ta emot dem och klara restriktionerna.
     
     Fler barn till klubben
     Hammarby IF har arrangerat friidrottsskola sedan sommaren 1995. Då satsade klubben på en friidrottsskolevecka med totalt 30 barn. Sedan dess har föreningens friidrottsskola växt ordentligt. Under förra sommaren kunde de erbjuda hela åtta veckor friidrott för totalt 1101 barn. Inte sedan 2016 har klubben lockat så många barn.
     – Vi känner oss mycket nöjda över att ha kunnat genomföra friidrottsskolan som vi gjorde 2020. Vi erbjöd fler veckor så att det gick att ta emot fler barn i små grupper. I och med den positiva feedback vi fått genererade det också till fler deltagare i våra ordinarie träningsgrupper, säger Sussi Lindefalk, ansvarig för friidrottsskolan i Hammarby IF.
     
     ”Tänk utanför ramarna”
     Nu planerar klubben för att ännu en sommar med mycket gott tänk i behåll från 2020. Fler samlingsplatser och idrottsplatser, avbokningsskydd, matlådor och fler ledare, är några av de framgångsnycklar Hammarby IF tar med sig från förra årets lyckade friidrottsskola.
     
     Även om mycket är ovisst inför sommaren går Sussi och föreningen in med en positiv och lösningsorienterad inställning.
     – Jag tror att det är viktigt att tänka utanför ramarna och inte fastna i att allt måste vara "som vanligt". Går det inte att ha en stor gemensam avslutning får vi hitta på annat. Våra ledare fick i somras visa upp sin specialgren medan barnen tittade på med sin grupp. Det blev mycket uppskattat, säger Sussi Lindefalk.
     
     Vad har ni för tips för att locka ledare till friidrottsskolan?
     Tips från Hammarby IF:
     • Håll anmälda ledare uppdaterade i planeringen om friidrottsskolan
     • Uppmana anmälda ledare att sprida information i sina kanaler om att bli friidrottsskoledare
     • Se till att ledarna trivs! Ordna med gemensam avslutning för ledarna.
     
     Vad har ni för tips inför friidrottsskolan?

     Tips från Skellefteå AIK:
     • Marknadsför er lokalt och i era ordinarie träningsgrupper.
     • Försök att hålla nere kostnaderna (i den mån det går) så att alla familjer har råd att sätta sitt barn i friidrottsskola.
     • Var ute i god tid med planeringen. På detta sätt har ni större chans att kunna ta emot många deltagare på ett smittsäkert vis.
     
     Planeringen inför friidrottsskolan 2021 är i full gång. Vilket stöd önskar din förening från Svenska Friidrottsförbundet? Maila barn-och ungdomsansvarig Frida Hogstrand.
     /Frida Hogstrand

Rapport från styrelsemöte 19 februari

MAR
01

Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möte för året. Normalt brukar det här mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM. Men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars enligt tidigare beslut. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer vi att genomföra en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     
     I övrigt från mötet kan bland annat rapporteras att
     -arbetet med digital utbildningsplattform fortsätter och där olika alternativ och budget skall presenteras på styrelsemötet i maj.
     -kansliets struktur och organisation diskuterades med tanke på kommande Strategi 2025 och Ny regional organisation.
     -rekrytering av ny förbundskapten pågår och där ambitionen är att göra klart och presentera den nya förbundskaptenen under maj månad och där arbetet börjar 1 oktober.
     Nästa ordinarie styrelsemöten äger rum 22 mars (enbart sista förberedelserna inför FÅM) samt 26 mars då med full agenda och dagordning.
     /Stefan Olsson

Foto: Deca Text & Bild

USA: Caisa-Marie 16.41!

FEB
27

Att svensk kvinnlig kulstötning är bättre än någonsin den här vintern är ingen nyhet: Fanny Roos har ju höjt svenska rekordet tre gånger - senast i förrgår - och därbakom har fått nytt på positionerna som nr 3 (Sara Lennman), nr 4 (Frida Åkerström) och nr 5 (Axelina Johansson) genom tiderna. Men det stannar inte där:
     För idag säsongsdebuterade Upsalas Caisa-Marie Lindfors för sitt amerikanska universitet Florida State genom att vid tävlingar i Clemson (South Carolina) stöta 16.41 vilket för in henne som nr 9 genom tiderna.
     Tidigare personliga rekordet var 15.73, som Caisa-Marie gjorde som ISM-fyra förra året. Det resultatet överträffade hon i dagens tävling i ytterligare två stötar - 15.77 och 15.98.
     / A. Lennart Julin

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer

FEB
26

Är du friidrottare och tänker plugga högskola eller universitet med start HT 2021? I friidrottens elitidrottsmiljöer får du bästa möjliga förutsättningar att kombinera högskolestudier med friidrottssatsningen. Svensk Friidrott har ett fördjupat samarbete med sju miljöer i Sverige, där vi samverkar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig som vill plugga på universitet och högskola, samtidigt som en fortsatt satsning på friidrotten.
     Friidrotten har följande elitidrottsmiljöer; Athletic Development Center (ADC) i Växjö, Dalarnas Sports Academy Elit (DSA Elit) i Falun, Friidrottens Kompetenscentrum (FKC) i Umeå, Karlstad Elitidrottsuniversitet (KAU) i Karlstad, Malmö Idrottsakademin (MIA) i Malmö, RIU Stockholm och i Göteborg i samarbete med Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola. Du som är intresserad av att söka kan hitta mer information om våra sju miljöer och vad som krävs av dig för att kunna bli antagen på vår hemsida. Ansök senast 15 april 2021.
     /Sofia Kuylser

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

FEB
26

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de senaste dagarna betonat att pandemisituationen fortfarande är allvarlig i landet. Antalet personer som smittats av covid-19 sjunker inte längre, de nya mutationerna skapar osäkerhet och vaccinationseffekten har ännu inte nått hela befolkningen.
     Från 1 mars tillåts därför tävlingsverksamhet endast för de idrottare som bedöms som yrkesverksamma. Med stöd i detta och utifrån tydliggöranden från Riksidrottsförbundet införs nya riktlinjer för friidrotten från måndag 1/3. Friidrottens riktlinjer, uppdaterats utifrån det nya läget, återfinns här.
     Riktlinjerna omfattar i första steget perioden 1-31 mars. Förbundet följer utvecklingen nära och kommer med uppdateringar när förändringar sker eller senast inför april månad.
     - Vi ska fortsätta ta vårt ansvar i den här situationen, följa de beslut och riktlinjer som gäller och inte ”tänja” på gränserna. Folkhälsomyndigheten är tydliga med att tävlingar inte ska hållas förutom för yrkesverksamma just nu och det ska följas. Jag vill samtidigt betona att fortsätta träna i era vanliga träningsgrupper och miljöer och gör det gärna utomhus. Våren är på väg och med den både värme och fler vaccinationer. Fortsätt peppa, stötta och ta hand om varandra, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     All information finns även på samlingssidan
     
     Friidrottens svar på regeringens remiss
     Svensk Friidrott var en av de instanser som gavs möjlighet att svara på regeringens remiss angående ändringar i begränsningsförordningen om evenemang. I svaret ger förbundet i stort sitt stöd till de ändringar som föreslås då de möjliggör anpassning och bättre träffsäkerhet i restriktionerna. Ändringarna ger också bättre möjligheter för arrangörer av lopp och arrangemang att planera för en återstart när smittläget tillåter.
     Det finns dock en oro att förändringarna försvårar tillståndsgivningen och inte heller ger tid till de förberedelser som krävs inför arrangemang. De huvudpunkter som i övrigt utgör remissvaret är:
     + Alltför stort fokus på ett fast numerärt tak för deltagande, vilket kan bli snedvridet när stora ytor på landsväg, terräng och skog nyttjas.
     + Behovet av att särskilja olika delar av tävlingsområdet ur ett smittskyddsperspektiv; startområde, bana och målområde.
     + Nödvändigheten i att förordningen behöver träda ikraft i mars för att tillståndsgivning och planering ska kunna ske trots osäkerhet kring det framtida epidemiologiska läget.
     + Säkerställandet av att tillståndsbedömning är konsekvent, transparent och logisk över hela landet.
     + Att det finns rimliga ersättningsprinciper för inställda eller reducerade evenemang
     /Hillevi Thor

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?

Thobias Montler tog IEM-silver 2019 i Glasgow. Ska han ta en ny medalj nästa vecka?
Foto: Deca Text & Bild

Slutliga truppen till IEM presenterad

FEB
26

Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 mars är nu helt spikad. Och det är en totalt 29 namn stor trupp som åker i nästa vecka. Ett flertal lyckades kvala in de sista dagarna; Samuel Pihlström, Gaël de Coninck och Leo Magnusson kvalade in på 1500m respektive 800m sista kvaldagen i onsdags.
     Och så har ett flertal kommit med på inbjudningar; Jesper Hellström (tresteg), Maja Nilsosn (höjd), och så Sara Lennman och Frida Åkerström i kula. Det är några av de exempel som finns på nya tillkomna namn.
     Karin Torneklint känner sig hoppfull inför mästerskapet, och tycker vi skickar en väldigt stark trupp:
     - Fantastiskt att vi har ett mästerskap. Vi har sju som ligger topp 5 i Europa så känns väldigt inspirerande att åka ner. Det finns ett väldigt stort intresse av att göra sitt bästa och de aktiva ser väldigt mycket fram emot mästerskapet, säger Karin.
     Hela truppen hittar ni här.
     /Gustav Orbring

Rapport från styrelsemötet

FEB
26

I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbundsstyrelsen sitt tredje möte för året. Normalt sett brukar mötet genomföras under två dagar och i samband med Inomhus-SM, men liksom de senaste gångerna genomfördes mötet digitalt via teams. Det var full uppslutning med hela styrelsen närvarande under de fem timmar som mötet pågick.
     Den här tiden på året innebär förstås stort fokus på årsredovisning, verksamhetsberättelse 2020 och planering inför kommande Förbundsårsmöte som alltså kommer genomföras digitalt lördag 27 mars. Veckan innan kommer ett antal seminarier att arrangeras där bland annat valberedningens förslag, styrelsens förslag och motioner kommer presenteras.
     Samtliga styrelseförslag (fyra nya och sju bordlagda från 2020) och svar på motioner (fem nya och fem bordlagda) kommer att presenteras på hemsidan senast 5 mars. Ekonomiskt gjorde förbundet en vinst för året på 1,9 mkr vilket innebär att resultatet var bättre än budget vilket till största delen beror på att landslagsverksamheten i princip helt ställdes in. Noteras kan att för första gången i förbundets historia och godkändes årsredovisningen via digital signering.
     Veckan efter Förbundsårsmötet kommer det att genomföras en digital ”gala” där olika typer av utmärkelser, stipendier och priser kommer att delas ut och uppmärksammas.
     /Stefan Olsson

Senaste veckan
Veckan 26.2 - 5.3

Fanny Roos vidare till final
Årets ISM-medaljörer, Fanny Roos, Frida Åkerström ...

Montler övertygar: 8.18 i längdkvalet
Efter första omgången i männens längdkval placerad...

Meraf tillbaka: Klar för IEM-final
I dag klev Meraf Bahta in i sitt första internatio...

18:55: IEM live i SVT Play
På torsdagskvällen drar inomhus-EM i polska Torun ...

Viktig information om årsavgiften
Årsavgifterna för medlemskapet i Svensk Friidrott ...

Team Prioritet initieras för att fler svenska talanger ska nå världseliten
Team Prioritet är nästa steg i Prioritet Finans sa...

Valberedningens förslag presenterade
Valberedningen har färdigställt sitt arbete och ka...

Montler först ut av svenskarna
Thobias Montler är först ut ur den svenska truppen...

Mathias Karlsson ny kommunikationsansvarig
I början av maj tillträder Mathias Karlsson tjänst...

Tvivel, övertygelse och mod
– se Malin Sundströms föreläsning

I onsdags kväll förra veckan höll Malin Sundström,...

IEM: Tidsprogram med svenska ögon!
Mästerskapsfria år var vanliga en gång i tiden men...

Torneklint: "Alla ser fram emot att äntligen få tävla i ett mästerskap"
På grund av den pågående coronapandemin arrangerad...

Höga betyg på friidrottsskolan 2020
- Trots tuffa restriktioner

Med en annorlunda sommar där mycket var osäkert ly...

Rapport från styrelsemöte 19 februari
Förbundsstyrelsen hade 19 februari sitt tredje möt...

USA: Caisa-Marie 16.41!
Att svensk kvinnlig kulstötning är bättre än någon...

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer
Är du friidrottare och tänker plugga högskola elle...

Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har under de s...

Slutliga truppen till IEM presenterad
Den svenska truppen till inomhus-EM i Polen 4-7 ma...

Rapport från styrelsemötet
I fredags förra veckan, 19 februari, hade förbunds...

Förra veckan
Veckan 19.2 - 26.2

Sök till friidrottens elitidrottsmiljöer
Nya riktlinjer från måndag
och remissvar inlämnat

Slutliga truppen till IEM presenterad
Rapport från styrelsemötet
Nytt svenskt rekord för Fanny Roos
Parafriidrott: Sök verksamhetsstöd
Inspirera friidrottsföräldern
-håll igång hemifrån med familjen

Belgrad: Mondo flyger igen!
Tre IEM-kval i Göteborg i dag
IEM-klara Meraf & Mondo tävlar i kväll
Ta del av konceptet "Run All Around"
Vilken förening lyckades bäst på ISM?
Inblick i Malin Sundströms ledarskap:
ett webbinarium för kvinnliga tränare

Hjelmer tog sin tredje raka SM-dubbel
Revanschen: Kadestål tog ISM-guld
Första ISM-guldet för Maja Nilsson
Nytt juniorrekord i tresteg för Åskag
Ragnar raderade ut ISM-rekordet
Första SM-guldet på fem år för Odain
Guld för Khaddi efter världsresultat
11:15: Inomhus-SM dag 3 live
Payton tog sitt första SM-guld
Hellström ny femma genom tiderna
10:50: Inomhus-SM dag 2 live
Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1

Två veckor sedan
Veckan 12.2 - 19.2

Wictor slog nytt ISM-rekord
Två dagar efter svenska rekordet:
Klar ISM-titel till Andreas Kramer

Guldvrålet: Vidar tog 1:a ISM-guldet
Fanny Roos tog sitt åttonde ISM-guld
16.15: Inomhus-SM – Dag 1
Maja Nilsson: ”Jag hoppas att vi kan sporra varandra till högre höjder”
Äntligen föll 800m-rekordet!
Följ ISM på Friidrottskanalen
Biljettsläpp Finnkampen på fredag
19.00: SVT visar Kramer i Torun
Julfrågesporten: Glenn först till fyra!
MAI arrangerar inomhus-SM 2023
Vindmätningens händelserika historia
Helgsvep: 2 x IEM-kval + 4 x årsbästa
Meraf 5 km-tvåa i Monaco!
Live: Wexio Indoor dag 2
Växjö: Fredrik jagar vidare
Ännu mer snabb medeldistans
Gent: Suldan 7:50 på 3000m!
Vinthund: Fem till IEM-kvalade
Växjö kast: Simon över 66!
12:00: Se Wexio Indoor live
Åtta uttagna till Inomhus-EM
Hälle IF växte under 2020