Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 13 juli 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Henrik Larsson och Claudia Payton var snabbast i Skara på lördagen.

Henrik Larsson och Claudia Payton var snabbast i Skara på lördagen.
Foto: Deca Text & Bild

Dubbla svenska årsbästan i Skara

JUL
12

Henrik Larsson och Claudia Payton stod för de största prestationerna under Skararacet i går. Henrik putsade ner sitt färska svenska årsbästa från Karlstad GP med fyra hundradelar till 10.37.
     Och Ullevis Claudia Payton sprang in på fina 11.48, i precis godkänd vind (2.0 m/s). Det är nytt pers för Claudia, som nu placerar sig som delad sexa genom tiderna i Sverige.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Daniel Ståhl var en av dem som bar svensklaget fram till totalsegern i Karlstad GP.

Daniel Ståhl var en av dem som bar svensklaget fram till totalsegern i Karlstad GP.
Foto: Deca Text & Bild

Världsrekord & Europarekord slaget

JUL
08

Förutom stjärnfyllda startlistor bjöd kvällens Karlstad GP på en utmaning av det mer udda slaget. Ett svensklag och ett världslag skulle försöka knäcka Kevin Mayers världsrekord (på herrsidan) och Carolina Klüft Europarekord (på damsidan).
     Med toppresultat i form av Daniel Ståhls 68.10 i diskus, Thobias Montlers 8.02 i längd och Armand Duplantis 5.72 i stav, respektive Khaddi Sagnias 6.76 i längd, Fanny Roos 18.41 i kula blev det till slut följande resultat:
     Tiokamp:
     1. Sverige: 10 526 poäng
     2. Världslaget: 10 010 poäng
     3. Kevin Mayer: 9 126 poäng
     Sjukamp:
     1. Sverige: 7 083 poäng
     2. Carolina Klüft: 7 032 poäng
     3. Världslaget: 6 839 poäng
     Alla resultat
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Mondo imponerade i regnkaoset
- vann stavtävlingen på 5.72

JUL
08

Under inhoppningen såg det ut att bli väldigt fina förhållanden för stav på Tingvalla IP. Men precis som det varit hela dagen i Karlstad svängde vädret fram och tillbaka.
     Mondo var pressad av Piotr Lisek och Ben Broeders. Båda tog 5.62, samtidigt som svensken valde att stå över höjden på grund av rivningarna han tog med sig från höjden innan.
     Och då, när ribban låg på 5.72 kom också regnet till Tingvalla. Duplantis hade rivit sina två första försök på höjden, och var alltså tvungen att fixa i sista för att vinna tävlingen. Men trots vädret krånglade han sig över ribban jublande. Detta samtidigt som Lisek och Broeders rivit ut sig.
     Minuterna efter blev dramatiska. Mondo ville hoppa vidare på 5.82, men då vräkte regnet (så småningom hagel) ner och tävlingen fick pausas. Mondo nöjde sig till slut med seger på 5.72.
     - Det var kul att tävla ett tag, men det är tufft att hoppa i regnet. Är glad att jag lyckades klara 5.72 innan det värsta regnet kom, säger Mondo efteråt.

Khaddi Sagnia var kvällens gladaste vinnare på Tingvalla IP.

Khaddi Sagnia var kvällens gladaste vinnare på Tingvalla IP.
Foto: Deca Text & Bild

Världsresultat av Sagnia i Karlstad -
fem cm från pers i överlägsen seger

JUL
08

Khaddi Sagnia var en av dem som presterade på absolut världsnivå när Folksam GP i Karlstad arrangerades under onsdagskvällen. Trots motvind i samtliga hopp dundrade hon till med mäktiga 6.76 i andra hoppomgången (-0.3 m/s). Det är endast fem centimeter från hennes nysatta pers från Mölndal (då hade hon +1.8 i medvind).
     Khaddi var förmodligen dagens lyckligaste segrare, med sina karakteristiska glädjeskutt. Hon hade tävlingens tre längsta hopp på 6.39, 6.76 och 6.48.
     På herrsidan var segern lika klar; Thobias Montler fixade åttametersgränsen på nytt när han hoppade 8.02 i näst sista hoppomgången.
     /Gustav Orbring

Inbjudan till SM Halvmarathon 29/7

JUL
08

Nu är det helt klart med arrangör och datum för SM Halvmarathon 2020. Det är Hälle IF och Villstads GIF som arrangerar mästerskapet onsdagen 29 juli på F1-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp.
     Särskilda ramar har införts för att mästerskapet ska bli av. Det blir max 40 män och 40 kvinnor, som löper i separerade heat. Banan är dessutom på en avskild plats.
     Tävlingen ersätter därmed det inställda mästerskapet som skulle avgjorts i samband med Göteborgsvarvet i våras.
     Hela inbjudan hittar du här.
     /Gustav Orbring

Johan Engberg och IF Göta har jobbat hårt för att få ihop årets Karlstad GP.

Johan Engberg och IF Göta har jobbat hårt för att få ihop årets Karlstad GP.
Foto: Deca Text & Bild

En mycket speciell FGP-tävling
väntar: "Nästan hela landslaget här"

JUL
07

Efter en lång kamp och hårt arbete står Johan Engberg och IF Göta äntligen vid startpistolen för något som kommer bli ett helt unikt Folksam Grand Prix, och en helt unik friidrottstävling.
     På onsdagskvällen ska Kevin Mayers makalösa världsrekord i tiokamp på 9126 poäng utmanas, av ett svenskt landslag - och ett internationellt världslag. På damsidan utmanas Carolina Klüfts Europarekord på 7032 poäng. Allt sker på anrika Tingvalla IP i Karlstad utan publik, men sänds i SVT2 18:00-20:00.
     - Det har varit mycket upp- och ner den här våren, och vi är superglada över att få köra tävlingen i morgon. Det känns som att hela landslaget är här nästan. Tror att de aktiva är riktigt taggade och att vi kommer kunna bygga en bra stämning på plats med hjälp av våra speakers Tommy Åström och David Fridell. Nu hoppas jag också att vi kan bjuda på ett banrekord i stav, säger klubbchefen Johan Engberg.
     
     Hemmahopparen: Känner att jag kan hoppa längre än någonsin
     En spännande start i morgon blir Götahopparen Erica Jarder, som tagit sig tillbaka till de längder hon hade för fem år sedan, innan hon blev mamma. I säsongsdebuten i Kil slog hon till med 6.61.
     - Jag tror den här konstiga säsongen varit en fördel för mig. Jag har varit tvungen att hitta tillbaka till varför jag tycker det är kul att hålla på med det här. Jag hoppas att jag kan fortsätta med den här känslan, att det är kul. Känner att jag kan hoppa längre än jag någonsin gjort förut. Har jag en bra dag i morgon hoppar jag för pers, säger Erica.
     
     Några höjdpunkter:
     17:50: Stav män: En av kvällens kanske största höjdpunkter inleds direkt när Armand Duplantis utmanas av Piotr Lisek, Polen, Ben Broeders, Belgien, Melker Svärd Jacobsson och Pål Haugen Lillefosse, Norge.
     17:55: Spjut män: Kim Amb jagar nya kast över 80m.
     18:20: 100m män: Götasprintern Henrik Larsson säsongsdebuterar
     18:45: Längd män/kvinnor:
     Ett oerhört intressant startfält. Thobias Montler jagar nya åttameterstävlingar. Andreas Carlsson har öppnat säsongen lysande och kan pressa Montler om han har en riktigt bra dag.
     På damsidan måste Khaddi Sagnia ha en bra dag om hon ska slå hemmahopparen Jarder. Tilde Johansson har också goda chanser att hävda sig.
     19:00: 800m män: Andreas Kramer gör säsongsdebut
     19:05: Kula män: Spännande duell mellan Wictor Petersson och norrmannen Marcus Thomsen.
     19:20: Diskus män: Daniel Ståhl och Simon Pettersson har visat världsklass den här sommaren.
     19:35 800m kvinnor: Hanna Hermansson och Lovisa Lindh säsongsdebuterar.
     Mer info hittar ni via högerspalten.
     Sändningen från dagens presskonferens hittar ni i spelaren nedan.
     /Gustav Orbring

Se när svenska stjärnorna
snackade upp Karlstad GP

JUL
07


     
     På onsdagskvällen är det äntligen dags för Folksam Grand Prix på Tingvalla IP i Karlstad. Du ser tävlingarna live i SVT2 och i Play. Men redan på tisdagen kan ni ladda upp med att se några av de svenska stjärnorna prata form och förväntningar under en presskonferens i centrala Karlstad.
     Vi får se Tilde Johansson, Daniel Ståhl, Thobias Montler, Erica Jarder, Wictor Petersson, Fanny Roos, Kim Amb och inte minst Armand Duplantis.
     Presskonferensen ser ni live på Facebook och här på friidrott.se 17:00.
     /Gustav Orbring

EVY Technologys solskyddsbar kommer finnas tillgänglig på flera stora tävlingar.

EVY Technologys solskyddsbar kommer finnas tillgänglig på flera stora tävlingar.
Foto: Gustav Orbring

EVY Technology blir ny officiell
leverantör av solskyddsprodukter

JUL
07

Svensk Friidrott kan stolt presentera ett helt nytt samarbete med EVY Techonolgy. Företaget är specialister inom svensk hudvårdsteknologi och erbjuder ett extra långvarigt solskydd som är kladdfritt och vattenresistent.
     EVY Technology kommer förse våra landslag med solskyddsprodukter för landskamper och läger. De kommer även upprätta en solskyddsbar till alla aktiva på Folksam Grand Prix-tävlingar samt till Friidrotts-SM, lag-SM och mångkamps-SM.
     Dessutom kommer EVY vara en rådgivare för förbundet genom att hjälpa till att sprida info om vikten av att skydda sig mot solen på ett bra sätt. Lägg där till att de kommer ha tävlingar och utlottningar av produkter till Svensk Friidrotts följare.
     - Aktiva inom friidrotten utsätter sig för stora mängder sol under säsongen, på tävling och träning. Då är det väldigt viktigt att tillgodose dem med ett välfungerande solskydd. Vi ser därför väldigt positivt på samarbetet med EVY Technology, säger Sverker Nilsson, landslagsläkare inom Svensk Friidrott.
     Mer information om företaget och produkter
     /Gustav Orbring

Nike och Ludvig öser på i spjut och kula under kastlägret i Eksjö.

Nike och Ludvig öser på i spjut och kula under kastlägret i Eksjö.

Kastläger i Eksjö en succé!

JUL
06

32 ungdomar, 11-16 år, från 17 klubbar från Uppsala i norr till Malmö i söder, var i Eksjö 29/6 – 1/7 för att under tre dagar lära sig mer om diskus, spjut, kula eller slägga.
     Under lägret har ungdomarna, under några intensiva dagar fått utvecklas i kastgrenarna, tränat fysik och självklart ha kul tillsammans. Lägret avslutades med resultattävling. Där ett flertal personliga rekord slogs.
     
     Planeras för nytt läger 2021
     Instruktörer under lägret var bl.a Lasse Elfgaard Habo, Josefin Berg Karlstad, Amanda Malmehed Karlstad och Jennifer Rudberg Växjö m.fl.
     Inför lägret har riskanalys med handlingsplan arbetats fram för att motverka spridning av Covid 19.
     Lägret genomförs i samarbete med Prestationscentrum Kast, RF SISU och Eksjö kommun. Redan nu har planeringen påbörjats inför lägret 2021, som kommer vara, som vanligt vecka 27.
     Läs gärna mer på Eksjö Södra IK:s hemsida eller Instragram @Eksjo_kastlager
     /Anders Axlid

Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

JUL
06

Valberedningen har inför det planerade årsmötet i Uppsala i mars lämnat ett förslag till ledamöter, revisorer mm.
     Detta är gjort baserat på bland annat nomineringar från distrikt och föreningar som inkom inom den stadgade tiden (senast 15 januari)
     Vi har vi fått en vakans bland våra förslag då vår lekmannarevisor (tillika ordförande för Västergötlands Friidrottsförbund) tyvärr gick bort i slutet av maj.
     Av den anledningen ber vi distrikt och föreningar att komma med nomineringar/uppslag för att fylla denna vakans.
     Vi vill få in nomineringar senast 31/7 så att vi senast i mitten av augusti kan tillkännage vårt förslag
     Nomineringar skickas till valberedningens ordförande Mikael Romell.
     Eftersom årsmötet i september är ett uppskjutet möte görs ingen nomineringsprocess för övriga poster. Där kvarstår våra förslag.
     /Mikael Romell

Senaste veckan
Veckan 6.7 - 13.7

Dubbla svenska årsbästan i Skara
Henrik Larsson och Claudia Payton stod för de stör...

Världsrekord & Europarekord slaget
Förutom stjärnfyllda startlistor bjöd kvällens Kar...

Mondo imponerade i regnkaoset
- vann stavtävlingen på 5.72

Under inhoppningen såg det ut att bli väldigt fina...

Världsresultat av Sagnia i Karlstad -
fem cm från pers i överlägsen seger

Khaddi Sagnia var en av dem som presterade på abso...

Inbjudan till SM Halvmarathon 29/7
Nu är det helt klart med arrangör och datum för SM...

En mycket speciell FGP-tävling
väntar: "Nästan hela landslaget här"

Efter en lång kamp och hårt arbete står Johan Engb...

Se när svenska stjärnorna
snackade upp Karlstad GP

På onsdagskvällen är det äntligen dags för Fol...

EVY Technology blir ny officiell
leverantör av solskyddsprodukter

Svensk Friidrott kan stolt presentera ett helt nyt...

Kastläger i Eksjö en succé!
32 ungdomar, 11-16 år, från 17 klubbar från Uppsal...

Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

Valberedningen har inför det planerade årsmötet i ...

Förra veckan
Veckan 29.6 - 6.7

Kastläger i Eksjö en succé!
Valberedningen söker nomineringar
till lekmannarevisor i styrelsen

Världsårsbästa och arenarekord
av Armand Duplantis på Ullevi

Pettersson pressade Ståhl i Hässelby

Stark säsongsdebut av Montler
- två hopp över åtta meter direkt

Elmar rekordtippade bäst
Svenskt rekord!
Följ helgens glödheta tävlingar
i Kanal5 eller på vår Facebook

Friidrottsskolorna i full gång

Nytt beslut öppnar upp för behållen
anmälningsavgift för lopparrangörer

RM 24-timmarslöpning blir av
- lag-USM ställs in

2 gånger över 80 för Amb igen
Vill din förening prenumerera på sin egen årsstatistik?
Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

Två veckor sedan
Veckan 22.6 - 29.6

Dopingnämnden beslut:
Löpare stängs av i fyra år

Strålande friidrottshelg inledd:
Ta del av alla resultat

Diamond League sänds från Karlstad
”Hur blir det med JSM och USM?”
Nu har vi svaret - de genomförs!

Helgens höjdpunkter
Johanna – 34 år i friidrottens tjänst
Råd inför sommarens tävlingsresor
Klart för final i Kraftmätningen
Toppmatchning på Stadion:
Historiskt bra tider och juniorrekord!

Uppdaterade tävlingsriktlinjer:
Flera startgrupper i lopp möjliga

Anders ”Palmas” Palmqvist tilldelas
Bo Ekelund-stipendiet

Uppladdning för kvällen:
Löparfester och släggspänning

Hur blir ett rekordresultat godkänt som svenskt rekord?