Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 27 januari 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Foto: Deca Text & Bild

Månadens i augusti: Simon

JAN
27

Personliga rekord beskriver inte alltid den verkliga kapaciteten. Inte minst på medel/långdistans handlar det väldigt mycket om att när formen är på topp komma med ”i rätt lopp”. Dvs där konkurrens och farten är optimal för att plocka ut det där allra bästa man förmår.
     Och om allting stämmer kan effekten bli spektakulär, fråga bara Lidingös hinderlöpare Simon Sundström. I somras var hans pers 8:41 och han hade sedan 2018 samlat ihop ytterligare åtta lopp på 8:42-8:51. Siffror som indikerade att det nog borde kunna bli en bit under 8:40 ”i rätt lopp”.
     Men var fanns detta ”rätta lopp” sommaren 2020? Simon fick av en tillfällighet höra om ett lopp för de bättre fransmaännen som skulle gå två veckor efter SM och en vecka före Finnkampen i Lyon-förorten Décine-Charpieu 29 augusti.
     Och visst blev det rätt lopp så perset sänktes en bit under 8:40. En ganska bra bit faktiskt: Närmare bestämt nästan 15 sekunder!! För Simon sprang nämligen i mål som 4:a på 8:25.35!
     En tid som i ett svep lyfte honom ända upp till 5:e platsen genom tiderna bakom bara Mustafa Mohamed, Anders Gärderud, Dan Glans och Napoleon Solomon! På de tio år som gått sedan Musse avslutade sin hinderkarriär 2010 var det bara Nappe en gång (8:23 i Rom 2018) som sprungit fortare.
     Så Simons prestation gjorde honom väl kvalificerad som friidrott.se:s val till ”Månadens” för augusti 2020 – för den stämde ju perfekt in på kriterierna ”positiv, glädjande och gärna också överraskande.
     I vår Månadens-intervju ”Visste att jag var i bra form, men det var ändå en chock att kapa så mycket som jag gjorde!” berättar Simon om hur han själv ser på det stora lyftet och vad som ledde fram till det.
     / A. Lennart Julin

Joakim Andersson jagar IEM-kvalgränsen på 800m i Göteborg.

Joakim Andersson jagar IEM-kvalgränsen på 800m i Göteborg.
Foto: Deca Text & Bild

Dubbla försök till IEM-kval torsdag
kväll - live på Friidrottskanalen.se

JAN
27

Friidrottskanalen.se fortsätter visa mycket friidrott den här vintern. På torsdagskvällen den här veckan kan ni se Bannister Running Invitational live, med start 20:30.
     - Den här veckan börjar jakten på IEM-kvalgränserna på allvar på medel/lång och vi blir först under torsdagen. Störst chans att klara den har nog Joakim Andersson på herrarnas 800m som förra året sprang under gränsen 1:49.00 inomhus tre gånger. Även Leo Magnusson på herrarnas 1500m har beställt fart som matchar EM-kvalgränsen men blir ensam att gå mot den tiden, säger arrangören Per Skoog - som kommer sköta produktionen på plats i Friidrottens Hus i Göteborg.
     - Det blir också intressant att se juniorrekordhållaren Gaël de Coninck i sin comeback på 800m, säger Per.
     Starttider:
     20:33: Kvinnor 800m
     20:43: Män 800m
     20:55: Män 1500m
     Fullständiga startlistor
     Köp sändningen här.
     /Gustav Orbring

Virtuellt lopp ersätter Terräng-VM

JAN
27

Terräng-VM i Bathurst, Australien, har på grund av pandemin skjutits upp till 19 februari 2022. Under samma period som VM 2021 var planerat arrangerar World Athletics nu i stället ett virtuellt terränglopp, där precis alla kan vara med.
     Är du tävlingsinriktad? Då har du har möjlighet att se hur du står dig internationellt. Tycker du att det är kul med utmaningar? Då ska du passa på att anta den här, och varför inte utmana en löparvän eller annan löpargrupp samtidigt? World Athletics Cross Country Championships Bathurst 2021 Global Challenge är nu öppet för anmälningar för både enskilda individer och lag. Det virtuella evenemanget börjar 1 februari och pågår till 21 mars.
     
     Vinn en resa till Australien
     Evenemanget är offentligt och öppet för alla åldersgrupper, oavsett nivå. Distanserna varierar mellan 1 km – 10 km beroende på åldersgrupp, och alla som deltar kommer få en virtuell Bathurst 2021 Global Challenge-medalj och ett ”Finisher”-certifikat att ladda ner.
     När evenemanget är genomfört kommer de tio bästa deltagarna i varje kategori, över hela världen, att få en inbjudan att tävla i det exklusiva Global Challenge Final-evenemanget i april 2021.
     Det slutliga priset är en VIP-resa till Australien – där man får uppleva Terräng-VM på plats nästa år.
     Anmälningsavgift för individuell anmälan är 10 USD (ca 80 sek), 5 USD (40 sek) per deltagare i ett lag.
     + Anmälan och info
     /Jenny Sundqvist

Styrelsen: Utökad öppenhet vid möten

JAN
27

Vid styrelsemötet i fredags beslutades att Förbundsårsmötet 2021 kommer att genomföras under en dag och att det blir lördagen 27 mars. Planen är också att införa en ”Förbundsårsmötesvecka” med start måndagen den 22 mars där bland annat motioner och styrelsens förslag kan diskuteras via olika webinars och det även kan bli aktuellt med andra ämnen och ärenden. Sedan tidigare har informerats om att förbundsårsmötet kommer att genomföras digitalt.
     Styrelsen kommer i fortsättningen också att göra en sammanfattning efter varje styrelsemöte som presenteras här på hemsidan och i nyhetsbrev. Sammanfattning från fredagens möte kan du läsa här.
     - Det här har varit en arbetsordning som vi haft tidigare och som vi nu återgår till mer systematiskt för att också öka öppenhet och transparens säger Generalsekreterare Stefan Olsson. Sammanfattningen skall ge en bild över de viktigaste besluten och i övrigt mest relevanta informationen.
     Nästa ordinarie styrelsemöte äger rum 19 februari och därefter kommer förstås ytterligare en sammanfattning.
     /Gustav Orbring

I slutet av 2020 blev Mustafa

I slutet av 2020 blev Mustafa "Musse" Mohamed och Charlotta Fougberg utsedda till ambassadörer för Sundströmsprojektet, som fokuserar på unga medel- och långdistanslöpare i Sverige.
Foto: Deca Text & Bild

Sundströmsprojektet: Musse och Fougberg är nya ambassadörer

JAN
26

Hösten 2016 togs prestationscentrumet för medel- och långdistans fram i Göteborg, och kort därefter hoppade Svensk Friidrotts samarbetspartner Sundström Safety på, och skapade ”Sundströmsprojektet”, eller "Svenska Löpartalanger" som det också kallas. Ungdomsprojektet har ett centralt fokus på långvarighet och framgång – två ord som går hand i handsken med Sundströmprojektets nya ambassadörer, Charlotta Fougberg och Mustafa ”Musse” Mohamed. De har slagit personliga rekord vid 35 respektive 41 års ålder, tagit mängder av SM-medaljer och placerat sig på prispallen i flertalet europeiska mästerskap. Charlotta deltog exempelvis i sitt första internationella mästerskap bara ett år innan hon tog silver på EM i Zürich 2014, när hon var 29 år gammal. Musse tog sin första medalj på ett internationellt mästerskap år 2006, när han var 26 år gammal, och är fortfarande aktiv i dag – 15 år senare.
     
     Förebilder i ett livslångt lärande
     Grengruppscheferna för medel- och långdistans, Johan Wettergren och Ulf Friberg, ser de nya ambassadörerna som förebilder i ett livslångt lärande – någonting som Charlotta och Musse ser positivt på. Med sina erfarenheter och prestationer hoppas de kunna inspirera yngre att träna med blicken långt in i framtiden.
     – När man är ung är det viktigt att tänka långsiktigt. Det är ofta man bara tänker på "nästa år", när man egentligen borde lyfta blicken och satsa på att bli bra om tio år i stället, säger Musse till Svensk Friidrott.
     – Det är bättre att inte stressa, ta några små steg i taget och bygga upp försiktigt. Då kanske man lägger upp träningen lite annorlunda för att inte skynda fram all kapacitet så snabbt som möjligt.
     Charlotta Fougberg understryker också vikten av gemenskapen och att träna tillsammans i grupp.
     – Dagarna går upp och ned, och har man en lite sämre dag kan träningskompisar lyfta en. Vi alla är vinnarskallar, men på träningen handlar det verkligen om att hjälpa varandra. Har man någon ett halv steg före hela tiden så är det också lättare att pressa sig själv till att göra det där lilla extra, säger Charlotta Fougberg.
     – Alla är vi olika, men jag tror på att en kontinuitet i träningen är bra för alla. Vissa utvecklas i olika takt, och därför är det jätteviktigt att bygga en bra grund. Man behöver inte vara ivrig till en början; resultat kommer om man har tålamod, vilket jag och Musse visar på. Att man kan hålla på väldigt länge, om man tränar smart, avslutar Fougberg.
     /Lukas Nordén

Nomineringstiden till FÅM har löpt ut

JAN
26

Det är inte längre möjligt att nominera till förbundsstyrelsen, som kommer att utses på Förbundsårsmötet i mars – den förlängda nomineringstiden gick ut igår, 25 januari. Efter många nomineringar och stort engagemang är Valberedningen glad för samarbetet med distrikt och föreningar under nomineringstiden. Utöver formella nomineringar har de även fått in en del intressanta uppslag. Valberedningen kommer nu börja förbereda sitt förslag till val, som sedan kommer publiceras på friidrott.se senast tre veckor före FÅM (allt enligt stadgarna). De kommer att intervjua de nominerade, och tillsammans försöka hitta en lösning om hur styrelsens sammansättning bäst kommer till nytta.
     + Inkomna nomineringar
     /Lukas Nordén

Orienteringen, Simningen och Friidrotten i gemensamt projekt.

Orienteringen, Simningen och Friidrotten i gemensamt projekt.

Nytt projekt: Simma, Hitta, Spring

JAN
25

Under Idrottsgalan tillkännagav Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att projektet Simma, Hitta, Spring får medel ur Rörelsefonden.
     – Genom att kombinera flera olika idrotter i ett gemensamt koncept hoppas vi att tröskeln till att testa nya idrotter sänks, säger Stefan Olsson, Generalsekreterare Svensk Friidrott
     Via en gemensam plattform får deltagarna ta del av ett antal enkla utmaningar. Utmaningar som sedan utförs antingen familjevis eller individuellt och som är tänkta att kunna pågå hela året. Aktiviteterna kommer att anpassas utifrån årstid där respektive idrott kompletterar varandra med inom- och utomhusaktiviteter.
     – Exempelvis skulle en familj kunna få utmaningen att under en fyra veckors period sammanlagt simma 1000 meter, springa en mil och genomföra en orienteringsbana tillsammans i skogen, säger Orienteringsförbundets Generalsekreterare Susanne Söderholm.
     
     "Samlar våra idrotter i gemensamt koncept"
     Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden) ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.
     – Tack vare medlen ur Rörelsefonden kan vi samla våra idrotter i ett gemensamt koncept. Genom att engagera barn och vuxna i en gemensam aktivitet hoppas vi kunna påminna om hur roligt det är att röra på sig samtidigt som vi möjliggör för barnen att kunna fortsätta utöva fler idrotter även när de blir lite äldre, säger Mikael Jansson, Förbundschef för Svenska Simförbundet.
     – Härligt av Simförbundet, Orienteringsförbundet och Friidrottsförbundet att gå ihop och med gemensamma resurser försöka sänka tröskeln till rörelse. Väldigt kreativt och roligt att de tänker nytt, precis sådana projekt som vi vill vara med och möjliggöra genom Rörelsefonden, säger Linn Rydstedt, projektledare för rörelsefonden på Svenska Spel.
     
     En del av projektet Tillsammans för fler i rörelse
     Rörelsefonden är en del av projektet Tillsammans för fler i rörelse (tidigare Framåt för fler i rörelse). Sedan 2017 arbetar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet tillsammans för att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett prestation- eller ambitionsnivå. Genom initiativet har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar och sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.     
     /Gustav Orbring

I 60mh-finalen tog Julia Wennersten revansch mot Tilde Johansson, som vann försöksheatet på 8.38.

I 60mh-finalen tog Julia Wennersten revansch mot Tilde Johansson, som vann försöksheatet på 8.38.
Foto: Deca Text & Bild

Julia tangerade IEM-kvalgränsen

JAN
24

På andra tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växjö var det IK Ymers Julia Wennersten som var det största utropstecknet. Efter en flygande start på 60mh-finalen höll hon ifrån sina motståndare (Tilde Johansson var en av dem) hela vägen in i mål, och pressade ned sitt personliga rekord med 14 hundradelar till 8.25. Tiden innebär att hon klarade kvalgränsen (8.25) till IEM i Torun, men även en delad nionde placering på distansen genom tiderna i Sverige.
     – Det har känts väldigt bra, men jag förväntade mig inte det här. Det känns jättekul, säger Julia Wennersten efter loppet.
     
      Imponerade 200m-lopp
     Både Lisa Lilja och Daniella Busk slog personliga rekord när de slogs om första platsen under söndagens 200m. Lilja sprang på 23.60, och Busk på 23.63 – två tider som placerar sprintrarna på topp-10 genom tiderna på distansen. Lisa förbättrade sin redan existerande sjätte plats med två hundradelar (tidigare 23.62), och Daniella slog personligt rekord med 0.37s och klättrade då in på en sjunde plats.
     + Resultat - Quality Hotel Games 2021
     /Lukas Nordén

Sammanfattning av USA-helgen

Wilma i GKIK-dräkt. I helgen
<br/>sprang hon dock för Bradley
<br/>University.

Wilma i GKIK-dräkt. I helgen
sprang hon dock för Bradley
University.
Foto: Deca Text & Bild

JAN
24

Universitetsfriidrotten i USA går på knappt halvfart den här vintern, många skolor pausar helt och de som trots allt kör på har ett glesare program än vanligt. Så få av USA-svenskarna är igång med sitt tävlande.
     Ett undantag är Hässelbys Lisa Gunnarsson som öppnade med 4.52 förra veckan och som nu i Fayetteville (Arkansas) bekräftade det formbeskedet med 4.50 och en ny seger.
     Även Helsingborgs Joel Bengtsson duplicerade i stort sett förra helgens prestation: Då noterade han 21.87 på 200m och 8.07 på häck och nu i Lubbock (Texas) blev det 21.98 och 8.04.
     Wilma vann debuten
     USA-debut för GKIK:s Wilma Nielsen då hon i Cedar Falls (Iowa) sololöpte 1 mile till seger med nästan tio sekunder på 4:50.75 (motsvarar 4:30/4:31 på 1500m).
     Upsalas Johanna Duplantis går fortfarande på high school och hade inför den här vintern 3.78 från Lag-SM i somras som pers. Det höjdes för ett par veckor sedan till 3.80 och nu i lördags vid en tävling i Navasota (Texas) adderade Johanna ytterligare 16 cm upp till 3.96.
     + Video av 3.96-hoppet
     + Intervju med Johanna efteråt
     Ockelbo i Arizona
     Allt i USA är inte skolidrott och i lördags i Phoenix-förorten Chandler (Arizona) arrangerades ett världsrekordförsök för Jim Walmsley på 100 km. I det exklusiva elitloppet – bara tretton manliga deltagare – hade den svenska ”Ockelbo-maffian” Elov Olsson, Johan och Joacim Lantz fått startplatser.
     Bakom Walmsley (som efter drygt sex timmars löpning missade rekordet med 12 retfulla sekunder) kom Johan 4:a på 6:46:32 (pers) och Elov 5:a på 6:48:46 medan Joacim – som startade offensivast av svenskarna – bröt efter ca sex mil.
     / A. Lennart Julin

Repris: Quality Hotel Games - Dag 1

JAN
23


     
     Repris från dag 1 av Quality Hotel Games i Växjö.

Carl Bengtström krossade sitt tidigare personliga inomhusrekord under lördagen när han sprang 46.35 på Quality Hotel Games.

Carl Bengtström krossade sitt tidigare personliga inomhusrekord under lördagen när han sprang 46.35 på Quality Hotel Games.
Foto: Deca Text & Bild

Bengtström trea genom tiderna

JAN
23

Carl Bengtström hade redan kvalat till IEM i Toruń när han sprang 400m på 47.01 i Sprintutmaningen förra helgen, men under lördagen visade han ännu en gång prov på sin kapacitet när han sprang samma distans på Quality Hotel Games i Växjö.
     Tiden blev 46.35, och därmed slog han sitt tidigare inomhusrekord på distansen (46.95) med över halvsekunden. Han sprang även snabbare än sitt utomhusrekord (46.40), som han satte i somras.
     Bengtström klättrade också upp på en tredje plats på distansen genom tiderna i Sverige, med endast Jimisola Laursen (45.59) och Johan Wissman (45.89) framför sig. Säsongen är ung, men för närvarande är Bengtström trea i världen på tiden.
     
     Montler kvalade i första hoppet
     Inför Quality Hotel Games hade Thobias Montler gjort två 60m-tävlingar, men ännu inte säsongsdebuterat i längdhopp – någonting han nu gjorde med bravur.
     Redan i sitt första hopp slog Montler till med 8.06, vilket är ett hopp med 1 centimeters marginal över kvalgränsen till IEM. Därefter fortsatte han att hoppa långt, men med ett flertal övertramp. Han avslutade även tävlingen starkt med ett hopp på 8.05.
     + Resultat
     /Lukas Nordén

Nya riktlinjer:
Öppningar för träning för fler

JAN
22

Riktlinjerna för friidrottsverksamheten har nu uppdaterats ännu en gång. Detta efter att regeringen torsdagen den 21 januari meddelande att idrottsanläggningar – inomhus och utomhus - som drivs statligt eller kommunalt bör öppna för idrottare födda 2005 och senare.
     Några av riktlinjernas huvudpunkter är att det fortsatt är alla ansvar att agera på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Utomhusträning rekommenderas även fortsatt för alla grupper då detta på ett övergripande plan innebär en mindre risk för smittspridning att träna inomhus. Rekommendationen är också att fortsätta att begränsa antalet personer som samlas och att använda sig av åtta personer som riktmärke detta. I tillägg gäller nu följande:
     
     Friidrottare födda 2005 och senare
     Träning kan bedrivas inomhus och tävlingar kan genomföras vid enstaka tillfällen. Se särskilda riktlinjer för detta.
     
     Friidrottare födda 2004 och tidigare
     Träning kan bedrivas inomhus givet att detta är godkänt av den som ansvarar för inomhusanläggningen. Lokala kontakter måste därför tas med till exempel kommun, privat fastighetsägare eller annan som driver anläggningen för att säkerställa att en viss träningsgrupp kan träna i en viss inomhushall. Beslutet – oaktat vilket - från ansvarig part måste följas. Villkoren för träning för denna grupp kan alltså komma att se olika ut i olika delar av landet beroende på lokal smittspridningen och/eller vem som driver anläggningen.
     Inga tävlingar kan bedrivas under perioden.
     
     Elitfriidrottare
     Villkoren för elitfriidrottare är oförändrade i förhållande till tidigare riktlinjer. Träning och tävling kan fortsatt bedrivas för denna grupp. Läs mer om tävlingsriktlinjerna för elit här.
     
     Upprätta en lokal dialog
     Eftersom spridningen av covid-19 ser olika ut över landet kan det även fortsättningsvis finnas lokala och regionala skillnader i beslut, restriktioner och riktlinjer. Det är därför väldigt viktigt att upprätta en lokal kontakt och dialog för att få information om hur friidrottsverksamheten kan bedras.
     
     Gäller till 31 mars – eller till dess restriktionerna förändras
     Friidrottens riktlinjer har fått slutdatumet 31 mars i syfte att ge ro för planering men regeringen har meddelat att man kommer att stämma av gällande rådande restriktioner varannan vecka framöver så även friidrottens riktlinjer kan därför komma att justeras även innan den 31 mars.
     + Läs riktlinjerna i sin helhet
     + Gå till samlingssidan för corona/covid-19
     + 2005 och senare - tävlingsverksamhet
     + Elittävlingsverksamhet
     /Hillevi Thor

Thobias Montler, Angelica Bengtsson och Fanny Roos tävlar i Växjö i helgen.

Thobias Montler, Angelica Bengtsson och Fanny Roos tävlar i Växjö i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Stjärnorna jagar IEM-kvalgränser
- live i Friidrottskanalen i helgen

JAN
22

Trots pandemin har IFK Växjö lyckats planera för det årliga Quality Hotel Games i ISM-hallen 2020 Telekonsult Arena. Tävlingen brukar locka starka startfält, och så även i år – om än i mer avskalad form för att undvika trängsel.
     Thobias Montler, som öppnat säsongen starkt på sprintbanorna, ska göra sin första längdtävling. Thobias verkar trivas bra i Växjö. Hans nuvarande innepers på 8.22 gjordes på just ISM. Även Tilde Johansson gör sin första längdtävling.
     
     Flera IEM-kval kan vänta
     Stavhopparen Angelica Bengtsson ska inleda säsongen med ett sprintlopp på 60 meter. Där får hon sällskap av flera spännande namn, bland annat Nikki Anderberg och Filippa Sivnert. Den förstnämnda är regerande SM-mästare på 100m och den sistnämnda på 60 meter. Kan Filippa kliva under IEM-kvalgränsen på 7.40? Hon vann ISM på 7.38 förra året.
     Klubbkamraten Max Hrelja säsongsdebuterar på 60m häck och jagar även han IEM-kvalgränsen på 7.88. Och vi får inte heller glömma bort Fanny Roos som gör första kultävlingen för säsongen.
     Friidrottskanalen.se sänder live lördag och söndag med start 11:00 respektive 11:15. Köp båda dagarna här.
     Tidsprogram
     Startlistor
     /Gustav Orbring

Ragnar Carlsson slog coach Jons åtta år gamla Sverige-bästa i viktkastning.

Ragnar Carlsson slog coach Jons åtta år gamla Sverige-bästa i viktkastning.
Foto: Deca Text & Bild

Nytt Sverige-bästa av Ragnar

JAN
22

Ragnar Carlsson fortsätter visa på fina tävlingsresultat den här vintern. I inledningen av veckan slog han till med 23.52 i viktkastning, vilket är drygt tre dm över Mattias Jons tidigare Sverige-bästa genom tiderna i grenen (som han gjorde 2013). Mattias, som numera är Ragnars coach och såg kastet på plats i Falun.
     - Det är jättekul – skitkul. Det har alltid varit ett mål att ta coach-rekordet och det hände till slut, säger Ragnar till Dalademokraten.
     Kastet kom i första kastomgången, och är mer än en meter över Ragnars tidigare pers. Han noterades dessutom för tre ytterligare kast över tidigare PB:t.
     I kultävlingen stötte Sara Lennman 16.34 och kliver därmed upp som åttonde svenska genom tiderna inomhus.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Sök RF:s och Svenska Spels
Elitidrottsstipendium

JAN
22

Nu är ansökan öppen för Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2020-2021. Stipendiet ska skapa bättre möjligheter för idrottaren att kombinera elitidrott och eftergymnasiala studier.
     
     Delas ut till 75 elitaktiva
     Stipendiet är på 50 000 kr per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kr per termin) till 75 st elitaktiva. Friidrottare har historiskt sett varit välrepresenterade bland stipendiaterna och bland förra årets stipendiater såg vi Henrik Larsson, Andreas Almgren, Melker Svärd Jacobsson och Olof Ryberg.
     I stipendiet ingår följande stöd till idrottaren:
     – Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till cirka 75 aktiva.
     – Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
     – Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
     – Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
     – Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.
     
     Mer info och länk till ansökan
     Mer information om stipendiet och länk till ansökan hittar du på Riksidrottsförbundet hemsida och under fliken Elitidrottsstipendium
     /Sofia Kuylser

Vanessa Kamga har anfört den positiva utvecklingen: Hon har toppat årsbästa de senaste fyra åren med i tur och ordning 54.91, 57.04, 59.06 och 60.01!

Vanessa Kamga har anfört den positiva utvecklingen: Hon har toppat årsbästa de senaste fyra åren med i tur och ordning 54.91, 57.04, 59.06 och 60.01!
Foto: Deca Text & Bild

Ӂrets gren 2020": Kvinnlig diskus

JAN
21

”Årets gren” är absolut inte någon officiell utmärkelse och man kan naturligtvis alltid diskutera vilka kriterier som skall användas. Om man fokuserar på ”stark positiv trend för den nationella eliten” är dock svaret för 2020 kvinnlig diskus.
     Mest påtagligt illustreras detta av 10-bästalistan genom tiderna där resultat från 2020 intagit placeringarna 2-5-7-8 därför att vi för allra första gången hade fyra som överträffade 57 meter samma år – varav bara en (Vanessa Kamga), gjort det före 2020. Även vad gäller antalet 50m-kasterskor – nio – var 2020 ett nytt rekordår.
     Specialartikeln ”Lyftet i kvinnlig diskus” dyker ned i den svenska grenhistorien för att ge ett perspektiv på det vi upplevde 2020. Där presenterar vi också 50m-, 55m- och 60m-klubbarna, dvs kronologiska sammanställningar av alla (38 resp 11 resp 2) som klarat dessa resp gränser.
     Sammanställningar som också tydligt understryker den positiva trend som rått i grenen under de senaste fem åren: Ökningar av antalet med 36 %, 57 % resp 100 %!
     / A. Lennart Julin

Nya kriterier för utländska aktiva

JAN
21

Sedan 19 januari gäller nya rutiner för utländska aktiva som vill tävla i Sverige i de elittävlingar som återstår under resten av inomhussäsongen. Beslutet är fattat i samråd med medicinska kommitténs ordförande samt sportchef, förbundskapten och tävlingsansvarig i Svensk Friidrott.
     Utländska aktiva får tävla på svenska tävlingar om de uppfyller följande kriterier:
     - Bor i Sverige (för arbete eller studier).
     - Har befunnit sig i landet minst 10 dagar innan tävlingen genomförs.
     Utländska aktiva som besöker Sverige under kort tid enbart för att delta i en tävling måste uppvisa ett negativt PCR-test taget inom 48h före tävlingsstart.
     /Daniel Bergin

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Axelina Johansson

JAN
20

Det finns inte ett standardmönster som alla friidrottskarriärer följer. För vissa aktiva handlar det om en jämn och stadig utvecklingskurva medan det för andra är en ryckigare process som inkluderar distinkta ”lyft” som man nästan kan pricka in på minuten.
     Den senare beskrivningen stämmer till 100 % in på Hässelbys Axelina Johansson:
     Första 15m-stöten (15.27) kom redan vintern 2018 innan hon fyllt 18 år men när utesäsongen 2020 började var totalperset bara fyra decimeter längre (15.67 från inne-FGP i Sätra i februari). Ett resultat hon sedan utomhus den 8 juli hade höjt med nästan halvmetern till 16.15.
     Plötsligt händer det!
     Det var alltså utgångsläget när 20-åriga Axelina den 27 juli klev in i ringen vid en kasttävling i Falun för att – efter ogiltigt i första – göra sin andra stöt för dagen. Den kulan landade på 17.49!! Pers med en och en tredjedels meter och avancemang i ett svep ända upp till 4:e plats genom tiderna!
     ”Fullträff med stort F” alltså och med ytterligare tre stötar i tävlingen på 16.92 – 16.71 – 16.59 visade Axelina att det också handlade om att hon lyft sin nivå till någonting signifikant högre.
     SM-medalj och Finnkamspdebut
     Det underströks under fortsättningen av sommaren som innehöll ytterligare fyra 16m-tävlingar där SM i Uppsala bjöd på en imponerande stabil insats: Axelina hade fem godkända stötar med 16.85 som längst och 16.13 som kortast.
     Det gav karriärens första senior-SM-medalj (brons) och med Finnkampen det allra första uppdraget i seniorlandslaget.
     I vår Månadens-intervju ”När det gick så bra i somras har man bara fått mer inspiration!” berättar Axelina om hur förbättrad styrka, teknik och inställning ledde fram till sommarens stora lyft.
     / A. Lennart Julin

Fem nya motioner till årsmötet

JAN
20

Totalt tio motioner kommer att behandlas vid det digitala Förbundsårsmötet i slutet av mars. Detta efter att fem nya motioner, som inkom till den 15 januari, läggs till de fem som bordlades vid Förbundsårsmötet i oktober. Motionerna kommer att kompletteras med styrelsens yttranden något längre fram men finns nu att läsa i sin helhet på undersidan för motioner och yttranden.
     
     Förlängd nomineringstid
     Vi påminner också om att nomineringstiden till valberedningen gällande förbundsstyrelse och revisorer har förlängts och den nya sista dagen för inlämning av dessa är den 25 januari – alltså nu på måndag. Läs mer om detta i informationen från valberedningen.
     + Samtliga motioner
     + Valberedningens information
     /Hillevi Thor

Senaste veckan
Veckan 20.1 - 27.1

Månadens i augusti: Simon
Personliga rekord beskriver inte alltid den verkli...

Dubbla försök till IEM-kval torsdag
kväll - live på Friidrottskanalen.se

Friidrottskanalen.se fortsätter visa mycket friidr...

Virtuellt lopp ersätter Terräng-VM
Terräng-VM i Bathurst, Australien, har på grund av...

Styrelsen: Utökad öppenhet vid möten
Vid styrelsemötet i fredags beslutades att Förbund...

Sundströmsprojektet: Musse och Fougberg är nya ambassadörer
Hösten 2016 togs prestationscentrumet för medel- o...

Nomineringstiden till FÅM har löpt ut
Det är inte längre möjligt att nominera till förbu...

Nytt projekt: Simma, Hitta, Spring
Under Idrottsgalan tillkännagav Svenska Spel och R...

Julia tangerade IEM-kvalgränsen
På andra tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Vä...

Sammanfattning av USA-helgen
Universitetsfriidrotten i USA går på knappt halvfa...

Repris: Quality Hotel Games - Dag 1
Repris från dag 1 av Quality Hotel Games i Väx...

Bengtström trea genom tiderna
Carl Bengtström hade redan kvalat till IEM i Toru&...

Nya riktlinjer:
Öppningar för träning för fler

Riktlinjerna för friidrottsverksamheten har nu upp...

Stjärnorna jagar IEM-kvalgränser
- live i Friidrottskanalen i helgen

Trots pandemin har IFK Växjö lyckats planera för d...

Nytt Sverige-bästa av Ragnar
Ragnar Carlsson fortsätter visa på fina tävlingsre...

Sök RF:s och Svenska Spels
Elitidrottsstipendium

Nu är ansökan öppen för Riksidrottsförbundets och ...

Ӂrets gren 2020": Kvinnlig diskus
”Årets gren” är absolut inte någon officiell utmär...

Nya kriterier för utländska aktiva
Sedan 19 januari gäller nya rutiner för utländska ...

Månadens i juli: Axelina Johansson
Det finns inte ett standardmönster som alla friidr...

Fem nya motioner till årsmötet

Totalt tio motioner kommer att behandlas vid det d...

Förra veckan
Veckan 13.1 - 20.1

Månadens i juli: Axelina Johansson
Fem nya motioner till årsmötet

Kraftmätningen 17 år ställs in
Idrottsgalan: Mondo tog storslam
Inför Idrottsgalan: Sex nominerade
Kommande SM-arrangörer 2022
Förbundsdomarkursen är inställd
Klarad IEM-kvalgräns för Henrik
Khaddi trea genom tiderna på 60m
USA: 4.52 - Lisas bästa sedan 2018!
Airtime dag 3: Oliwer 7.38
LIVE: Se Sprintutmaningen i GBG
Henrik Larsson vill ta nästa kliv under
OS-året: ”Är i bättre slag än 2019”

IJSM och IUSM 2021 ställs in
- ISM planeras genomföras

Några som bor och tävlar utomlands?
Jerringspriset: Rösta på Duplantis!
Nomineringsperioden förlängd: 25/1

Airtime höjd: Majas bästa på två år

Så följer du friidrottens Elittävlingar
i veckan: Flera intressanta debuter

Regelbokens 2021-utgåva är här!

Två veckor sedan
Veckan 6.1 - 13.1

Airtime höjd: Majas bästa på två år

Så följer du friidrottens Elittävlingar
i veckan: Flera intressanta debuter

Regelbokens 2021-utgåva är här!
Valberedningen meddelar inför Förbundsårsmötet
Nomineringar till SOK och RF
Götalandsmästerskapen ställs in
Snabba sprintlopp i Göteborg
Sprintutmaning pågår i Göteborg
Stavtouren: Sondre & Linnea vinnare
Månadens i juni: Viktor Gardenkrans
Återstart för Månadens
Apropå skidor och löpning
Helgens elittävlingar
Förändringar i Ungdomsrådet
Januarimångkampen dag 2
Nominera till Förbundsstyrelsen!
Har alla resultatlistor skickats in?
Januarimångkampen dag 1
Mångkampen pågår!
Hur bra var Khaddis 2020?