Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 3 juni 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Rebecca och hennes tränare Tobias Forsmark efter ISM-guldet på 800 m i Växjö. Elva år tidigare resulterade samarbetet i Rebeccas första SM-titel. Foto: Privat

Rebecca och hennes tränare Tobias Forsmark efter ISM-guldet på 800 m i Växjö. Elva år tidigare resulterade samarbetet i Rebeccas första SM-titel. Foto: Privat

Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?

MAJ
16

Vad kan en aktiv tänkas ha för tankar om den framtida karriären i ett tioårsperspektiv när man just gjort landslagsdebut? När KFUM Örebros långsprinter Rebecca Högberg intervjuades här på friidrott.se som 25-åring i juli 2009 så svarade hon så här:
     – Jag tror inte att jag kommer fortsätta hur länge som helst. Det finns annat jag vill göra, som att börja spela rugby igen eller skaffa familj. Men vem vet, kanske kan jag komma tillbaka när jag är 35 och vara bättre än någonsin.
     Hur blev det? Här berättar hon om en högst ovanlig karriär där hon nu är inne på del två!
     
     Rebecca hade ett bra år 2009 med landslagsdebut på Lag-EM i juni och SM-guld på 400 m i Malmö i augusti på personliga rekordet 53.01. Skador gjorde sedan att hon aldrig nådde samma form och 2013 kom att bli sista året som elitaktiv. Men sommaren 2019 var hon tillbaka på tävlingsbanan och gjorde 35 år gammal 56.29 som var segertiden i K35 på veteran-SM i Huddinge.
     I vintras förbättrade hon sig till 55.43 – inomhuspers – och var sedan tvåan på 800 m i Nordenkampen i Helsingfors vilket följdes av ISM-guld på samma distans i Växjö. Svensk mästare på nytt – elva år efter första titeln.
     – Det var superkul att vinna igen! Det är svårt att förstå att det gått så lång tid sedan första guldet för jag känner mig som 20! säger Rebecca och skrattar.
     Men det var ingen optimal uppladdning eftersom hon blev förkyld veckan före.
     – ISM-veckan kunde jag inte träna alls men tänkte att formen var så bra innan att det borde kunna gå hyfsat ändå. Men sedan fick jag ont i halsen, hosta och sov dåligt. Men jag ville så gärna vara med.
     Hon ansträngde sig så lite som möjligt i försöken och sedan blev det ett långsamt taktiklopp i finalen.
     – Jag drog inte en meter och lyckades vinna spurten men efteråt var jag helt slut. Men vilken känsla att vinna igen!
     
     ”Nordenkampen var höjdpunkten”
     Två veckor tidigare representerade Rebecca Sverige på 800 m i Nordenkampen i Helsingfors efter att tidigare under vintern gjort 2:12 och 55.43 på 400 m. Turebergs Hanna Hermansson var ensam om att gå med i harens extrema öppning medan Rebecca höll sig i klungan.
     – Jättekul med comeback i landslaget! Nordenkampen var höjdpunkten på inomhussäsongen. Jag trodde att jag kunde göra 2:10 men med 120 meter kvar hade jag mycket krafter kvar och närmade mig Hanna sista biten.
     Hon vann på 2:05 och Rebecca ordnade en dubbelseger tack vare 2:08.65 som var under hennes elva år gamla utomhuspers och mindre än sekunden från inneperset.
     – Det hade varit kul att få göra ett hänglopp när jag var i så fin form. Men sedan blev jag sjuk, säger Rebecca som hade barnen Tilda och Jason med i Helsingfors.
     
     Tidernas bästa SM-final
     Första gången Rebecca Högberg dök upp i den svenska årsstatistiken var som 17-åring 2001 tävlandes för Säffle FIK och då som nu var det på 400 och 800 m. Efter 1,5 års uppehåll från friidrotten kom hon tillbaka 2006 och tog två år senare SM-brons på 400 m häck i Västerås.
     Men det var året efter det stora lyftet kom och det var på 400 m slätt trots att det var långa häcken hon tränat för. 25 år gammal sänkte hon i omgångar sitt personliga rekord med totalt 4.3 sekunder till 53.01 och gick in som nia genom tiderna i Sverige.
     Det var i SM-finalen i Malmö som är tidernas bästa på distansen breddmässigt där de sex första gjorde under 54.6 och där sju av de åtta satte personligt rekord. Rebecca förbättrade sig med hela 1.6 sekunder till 53.01 och följdes av den åtta år yngre klubbkamraten Sandra Wagner 53.34, Hammarbys Stine Tomb 53.49 och Moa Hjelmer 53.49. Pers för samtliga. Dagen efter satte Rebecca ett nytt personligt rekord då hon slutade fyra på 400 m häck på 59.06.
     Till 2010 bytte hon klubb till Hammarby och gjorde som bäst 53.97 och 2:07.65 inomhus, tog SM-brons på 400 m och var tvåa i Finnkampen för andra året i rad.
     
     Fotskada och dubbla graviditeter
     – Men 2011 fick jag problem med en fot och avbröt säsongen i juli. 2012 kom Tilda och det var efter en riktigt tuff graviditet. Jag mådde dåligt i 20 veckor, var trött och kräktes, så jag kunde knappt träna alls under graviditeten.
     – 2013 tävlade jag men det gick inte bra även om jag var med i långa stafetten på Lag-EM i Dublin. Jag satte för höga mål och för stor press på mig själv.
     Året efter föddes Jason och efter det tränade Rebecca åter för en comeback men det fungerade inte.
     – Min man är assisterande tränare i Örebro SK fotboll och borta mycket. Det blev helt enkelt för mycket att försöka få ihop livet med barn, arbete och en elitsatsning. Och jag kände att skulle jag satsa så var det för att nå samma nivå som tidigare, så jag lade ner friidrotten.
     Men hon slutade inte att träna. Med en bakgrund som dansare rugbyspelare och deltagare i TV-programmet Gladiatorerna blev det nu mer långdistansträning.
     – Jag testade OCR-lopp (hinderbanelöpning) och gick en crawl-kurs och provade swimrun. Jag fortsatte träna 5-6 gånger i veckan eftersom jag kunde köra när det passade och utgick hemifrån. Med dubbelbarnvagnen kunde jag också ha med båda barnen.
     
     Dottern tog henne tillbaka till friidrotten
     Men kärleken till friidrotten och lusten att tävla på bana försvann inte och när Rebecca våren 2018 tog med dottern Tilda till KFUM:s friidrottsskola stötte hon på sin tränare Tobias Forsmark och hans grupp.
     – Jag såg när de sprang och kände suget. Sommaren 2018 tränade jag med dem 1-2 gånger i veckan och när hösten kom blev det mer. Då körde jag mitt första spikskopass på tre år. Barnen hade blivit äldre vilket möjliggjorde mer träning och i december bestämde jag mig för att satsa ännu mer med 800 m på veteran-VM i Göteborg 2022 i bakhuvudet.
     – Fotproblemet i första karriären kom troligen av för mycket träning i doserade kurvor inomhus. Sedan jag gjorde comeback har jag istället kört mer på 120 m-rakbanan i Tybblelundshallen – 110 meter in i mattan, vändning och så tillbaka, totalt 220 meter. Det är tufft med en acceleration till halvvägs och bra mjölksyraträning.
     – Det är en hatkärlek till de riktigt tuffa intervallpassen som jag ändå tycker är de roligaste. Man mår dåligt och det gör ont men är så skönt efteråt!
     Rebecca kör normalt nio träningspass i veckan med helvila på lördagar.
     – Jag kör en periodisering i form av en treveckorscykel bestående av en lätt vecka, en medel och en hård. Dubbelpass 2-3 gånger i veckan där morgonpasset kan vara 6 km i femminutersfart, ofta på löpbandet hemma.
     – Tobias Forsmark har varit min tränare sedan 2005 med några års uppehåll då jag inte satsade. Han lägger upp all min träning och samarbetet fungerar väldigt bra. Träningsgruppen består av både tjejer och killar och det finns bra sparring på de tuffa passen.
     
     Nattjobb som biomedicinsk analytiker
     Rebecca bor med man och barn strax norr om Örebro och jobbar som biomedicinsk analytiker på Örebro Universitetssjukhus vilket för hennes del enbart handlar om nattskift.
     – Vi är sex som jobbar natt och lägger schemat tillsammans vilket fungerar väldigt bra. Jag kan jobba fem nätter i rad och vara ledig måndag, tisdag och onsdag och ibland en hel vecka.
     – Ett nattpass är från 21.15-7.00, sedan sover jag 8.00-15.30 vilket fungerar bra. Jag tror att det hade varit tuffare att jobba 9-17 varje vardag.
     – Det som kan vara en utmaning att hinna med är barnens aktiviteter, men vi löser det genom att jag ibland lämnar barnen på min mans jobb innan jag åker till träningen. Vi får också hjälp av svärföräldrarna.
     2020 har som för alla andra inneburit en märklig vår i och med spridningen av Corona-viruset vilket påverkar vardagen.
     – Men träningsmässigt har vi det väldigt bra här i Sverige jämfört med till exempel Spanien och Italien. För min del har det inte påverkat träningen så mycket, men det är viktigt att alla tar ansvar och håller avstånd.
     – Jag hade en tävlingsplan innan Corona-viruset kom men nu vet jag inte alls hur det blir. Förhoppningen är att vi ska arrangera mindre tävlingar här i Närke när tävlingsförbudet för seniorer släpps. Men de tävlingarna blir i så fall i närliggande orter som Hallsberg eller Glanshammar eftersom GIH:s idrottsplats här i Örebro tyvärr inte är i tävlingsdugligt skick.
     
     Målet är inomhus-EM
     Hur är det då att göra en andra karriär som elitsatsande friidrottare efter uppnådd veteranålder?
     – Jag upplever faktiskt ingen större skillnad rent fysiskt. Återhämtningen är ungefär densamma som när jag var 25. Jag fyllde 36 i torsdags och sprang då ett testlopp på 350 meter inomhus och satte träningspers. Det gick åtta tiondelar snabbare jämfört med den 29 maj 2009 då jag dessutom sprang utomhus och i spikskor vilket jag inte hade denna gång.
     – Jag kommer att tävla på både 400 och 800 m men med lite mer fokus på den längre distansen. Ett stort mål är att kvalificera sig för inomhus-EM i Polen 2021.
     Rebecca Högberg visar att mycket är möjligt om man bara vill. Det ska bli spännande att följa hennes fortsatta utveckling.
     Mer på hennes Insta-konto
     Läs intervjun med Rebecca från sommaren 2009
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 27.5 - 3.6

I kväll: Webbinarium om möjligheter
till nya samarbeten för din förening

I kväll 18.00-19.00 bjuder Svensk Friidrott in til...

Åtta kombinationer mångkamp -
ny tävling för barn gav höga betyg

När situationen är en annan vill Västerås FK testa...

Korttidsarbete på förbundskansliet
Med start idag 1 juni är stora delar av personalen...

Kraftmätningskval i full gång
Under sommaren kommer närmare 30 kvaltillfällen i ...

Tusentals såg kvartett ta hem
BAUHAUS Synchro Challenge live

I dag lanserade Svensk Friidrott det nya utmanings...

En sko är en sko är en sko ... eller?
De tidigare avsnitten i artikelserien om friidrott...

Fem nya ungdomsstipendiater
Vid sidan av de två Wide-stipendierna delade Ungdo...

Wide-stipendiater: Omar & Emilia
1995 fyllde Svensk Friidrott 100 år och en del i j...

Debattartikel i Aftonbladet:
Myndighetsbeslut tränger arrangörer

Inställda motionsevenemang hotar ideella arrangöre...

Träff 4 av certifierad coach-utbildning

Den gångna helgen arrangerades träff nummer fyra a...

Klartecken för tävlingar välkomnas
Svensk Friidrott välkomnar beskedet på dagens pres...

11:00: Livesänd friidrott - Svensk
Friidrott med nytt utmaningskoncept

Tre orter. En utmaning. Fyra vinnare. I dag, s...

Extra förbundsårsmöte digitalt 12/9
I mitten av mars informerades om att förbundsårsmö...

MAI satsar på parafriidrott
- med hjälp av projektstöd

Malmö Allmänna Idrottsklubb har under 2019-202...

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om
Så fort det blev klart att Göteborgsvarvet ställde...

Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

På landslagsledningens planeringbord finns just nu...

Förra veckan
Veckan 20.5 - 27.5

Virtuella lopp: Västerås FK ställde om
Världspremiär: Landslagsutmaningen
Bästa juniorlandslag kommer utses

Två nya webbinarier:
Träffa styrelsen & Stärk klubben

Täby IS snabba på bollen med
virtuella lopp: "Kom perfekt för oss"

Virtuella lopp sprider sig:
Tre föreningar som jobbar helt nytt

SM 100km planeras för 8 augusti
När sanden blev till ... sand
Månadens i mars: Ragnar
Sollefteå växer med Veckans grenar
Världsungdomsspelen 2020 inställda
Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

Två veckor sedan
Veckan 13.5 - 20.5

Brev till Riksidrottsförbundet om tävlingsfrågor och friidrottsskolor
Förlängd träningstid inför
Veteran-VM i Göteborg

3295 personer genomförde virtuella
Göteborgsvarvet – Suldan segrare

Västerås hakar på Veckans Grenar -
arrangerar Majmångkampen i helgen

Lag-SM-kvalet ställs in
Som man bäddar får man hoppa?
Rebecca Högberg – bättre än någonsin i andra karriären?
Återupptagen tävlingsverksamhet planeras till 8 juni
Kraftmätningen: Kvalstart till helgen
Succéstart för Veckans grenar
SM-uppladdning i Uppsala
Dopingnämndens beslut:
Fyra års avstängning för Fsiha

I kväll: Webbinarium om kvinnliga
elitcoacher - med förbundskaptenen

15 maj: Deadline för ansökan
om kompensationsstöd

Nya datum för stafett- och lag-SM
Tors: Webbinarium Veckans Grenar