Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 september 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

25 år sedan VM: "Jag kunde inte drömma om att vi skulle få VM"

AUG
13

Idag är det 25 år sedan friidrotts-VM på Ullevi avslutades. Tio soldränkta dagar med tropisk värme resulterade i fantastiska resultat av aktiva från 190 länder. Att lilla Sverige lyckades få ett så stort mästerskap är svårt att förstå idag.
     Det var i samband med Svenska Friidrottsförbundets 90-årsjubileum 1985 som dåvarande ordförande Folke Englund kom med idén att Sverige skulle söka VM till 100-årsjubileumet tio år senare. Men det var många som trodde att det var omöjlig uppgift.
     – Jag tyckte att det var en spännande idé men kunde inte drömma om att vi skulle få det, säger Ulf Ekelund som då var VD på Svenska Friidrottsförbundet.
     Men det enda ledde till det andra och Ulf kom att bli både kampanjgeneralen som såg till att Sverige fick mästerskapet 1991 och sedan ledde arbetet fram och över de tio fantastiska dagarna på Ullevi den 4–13 augusti 1995.
     – Vi hade inte bestämt ort från början utan kontaktade Stockholm, Göteborg och Malmö för att se vilka som var intresserade. Stockholm ville inte bygga en ny arena och Malmö visade svalt intresse. Göteborgarna däremot var mer än entusiastiska, säger Ulf.
     Göteborg var en tillräckligt stor stad med internationell känsla och göteborgarna ville verkligen ha evenemanget.
     – Men det var en utmaning att övertyga IAAF:s styrelse eftersom vår näst största stad hade för liten hotellkapacitet. Men vi använde närheten som nyckelord där en VM-by skulle byggas på Heden med gångavstånd till arenan.
     
     Den optimala lösningen
     Fyra städer fanns med inför omröstningen sensommaren 1991 – Göteborg, Stuttgart, Aten och Eugene.
     – Men de två sistnämnda hoppade av och då undrade IAAF-presidenten Primo Nebiolo om någon av oss kunde arrangera redan 1993. Vi sa nej men Stuttgart sa ja och det blev en optimal lösning när IAAF bestämt sig för att inför VM vartannat år.
     Det var i Tokyo den 28 augusti 1991 som IAAF:s styrelse utsåg Göteborg som VM-värd 1995 – ett stort ögonblick.
     Ulf blev VM-general, flyttade till Göteborg och jobbade heltid med förberedelserna i fyra år.
     – Dagen före invigningen hade vi genrep med många av Sveriges främsta artister. Vi lyfte också fram Sveriges körtradition i form av en 3000 personer stor kör inne på Ullevi. Genrepet fungerade väldigt bra och dagen efter var det mycket lovord i media. Vi fick på så sätt en väldigt bra start.
     
     ”Det var fruktansvärt obehagligt”
     Dagen före invigningen intervjuades också IAAF:s dåvarande ordförande Primo Nebiolo av Britt-Marie Mattsson i TV-programmet Kvällsöppet som ställde frågor om korruption.
     – Det var han inte van vid och undrade varför vi inte hade bättre koll på vår press. Jag försökte förklara för honom men han hotade med att inte betala ut den resterande delen av IAAF:s VM-bidrag till oss som arrangör. Och han framhärdade det vilket var fruktansvärt obehagligt.
     – Men jag vill understryka att jag tycker att Britt-Marie Mattsson gjorde ett utmärkt journalistiskt jobb och ställde relevanta frågor.
     
     Rekorden som står sig än idag
     Trots hektiska VM-dagar hann Ulf se en hel del friidrott.
     – Jonathan Edwards dubbla världsrekord i tresteg med 18.29 i topp var höjdpunkten. Inför damernas 400 m häck pratades det om en urvattnad final men Kim Batten var en riktig knall och vann på nytt världsrekord. Dessutom kvinnligt världsrekord i tresteg av Inessa Kravets.
     Noterbart är att båda trestegsvärldsrekorden står sig än idag 25 år senare.
     – Michael Johnsons individuella dubbel med segrar på 200 och 400 m var också väldigt speciell. Det hade ingen lyckats med tidigare.
     Det blev ingen svensk medalj – som bäst femteplatser för Sven Nylander (400 m häck) och Dag Wennlund (spjut).
     – Tiokamparen Henrik Dagård var ett stort namn efter EM-silver året före. Det var faktiskt slutsålt på tiokampens båda förmiddagspass med över 40.000 åskådare vilket aldrig hade hänt på ett mästerskap tidigare. Men Henrik skadade sig och blev 16:e man.
     
     Den magiska VM-stämningen
     Kort före mästerskapet kom rapporter om att en värmebölja var på väg in över Sverige och Göteborg.
     – Vi fick veta att det skulle bli över 30 grader och det bidrog till den fina stämningen under hela mästerskapet. Det blev tropiska nätter där temperaturen aldrig sjönk under 20 grader och folk satt ute hela natten.
     – Göteborgarna var stolta över att välkomna världen till sin stad! Vi försökte också involvera så många som möjligt i samhället – kulturen, restauranger och hotell, näringsidkare, företag – alla skulle känna sig delaktiga. Göteborg är också en till ytan liten stad och invånarna gick man ur huse och umgicks över generationsgränser. Det bidrog också till stämningen.
     
     Den mäktiga vågen
     Den kom över en halv miljon åskådare – 592.240 – till Ullevi under de tio dagarna. Det var med andra ord fullsatt nästan varje dag. För första gången genomfördes vågen i Sverige då publiken ställde sig upp med armarna i luften sektion efter sektion och det formligen mullrade runt varv efter varv. En otrolig upplevelse som upprepades på Finnkampen på samma arena 2004 och 2005 då det båda gångerna sattes publikrekord i Sverige för den anrika landskampen (drygt 51.000 åskådare på två dagar).
     Idrottsligt var mästerskapet en succé men ekonomiskt blev det en stor förlust.
     – Vinsten var budgeterad till 25 miljoner kr men blev till slut en förlust på uppemot 50 miljoner. Anledningen var främst VM-byn som blev 40 miljoner dyrare än planerat sedan vår norska leverantör gått i konkurs. Lägg till det luftkonditionering som i en hast fick köpas in för miljonbelopp eftersom det var så varmt.
     
     Embryot till den gyllene generationen
     Att ett internationellt mästerskap betyder mycket inte bara idrottsligt utan även som inspiration för många är allmänt känt. Det märktes inte minst efter VM.
     – Vi hade projektet tusen nya ungdomsledare som gick ut på att de fick resa och boende och biljetter till halva VM-programmet. Efter mästerskapet var det också väldigt många barn och ungdomar som ville börja med friidrott och föreningarna hade svårt att ta emot alla.
     VM 1995 bidrog också helt säkert till den gyllene generation friidrottare som kom fram på 2000-talet och som resulterade i tre OS-guld i Aten 2004 och 49 medaljer åren 2000-2006.
     16-årige Mustafa Mohamed såg Haile Gebrselassie vinna 10 000 m i TV, den två år yngre Alhaji Jeng såg Sergej Bubka ta sitt femte raka VM-guld i stav och 15-årige Christian Olsson sålde programblad på läktaren. Han satt just ovanför trestegsgropen när Jonathan Edwards satte sina världsrekord. Alla blev senare mästerskapsmedaljörer och satte svenskt rekord och Mustafa Mohamed är elitaktiv än idag.
     Vad tror du om möjligheterna för Sverige att arrangera ett nytt stort globalt mästerskap?
     – Då måste vi ha en statlig garanti från regeringen och det verkar inte lätt i nuläget. Det behövs en ny arena om ett mästerskap ska arrangeras i Stockholm och det är ett stort steg. Men jag skulle inget hellre önska att det blir av. Det är en dröm!
     Detta är den fjärde och sista texten där vi uppmärksammar 25-årsjubileet av VM i Göteborg 1995. Tidigare artiklar:
     • Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet
     • Det osannolika framträdandet
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 11.9 - 18.9

En av friidrottens största genom
tiderna nedpetad – av en svensk

Sergej Bubka, född i Sovjetunionens Ukraina 1963, ...

Mondo historisk - har nu hoppat
högst genom tiderna ute och inne

Armand Duplantis slog i kväll Sergej Bubkas 26 år ...

Mondo och Kinsey i Diamond League
i kväll - så följer du tävlingen live

Kvällens två svenska deltagare i Diamond League-tä...

Utvärdera Kraftmätningen 2020
Efter över 30 kvaltävlingar och totalt 9 finaler p...

Klartecken för ännu en SM-tävling
Hälle IF och Villstads GIF har fått uppdraget att ...

Khaddi Sagnia krossade perset i
Zagreb - närmar sig sju meter

Det var en svensktät Continental Tour-gala i kroat...

Nio (!) svenskar tävlar i Zagreb i kväll
I kväll rullar Continental Tour-galorna vidare med...

Ljungberg femma genom tiderna
Trots att vi är en bit i september tävlas det på r...

Virtuella lopp – Webbinarium
med Svensk Friidrott & RaceOne

Som alla känner till blev år 2020 inte riktigt vad...

Jesper matchade världsmotstånd i
Berlin: "Aldrig känts så bra innan"

Under söndagens Continental Tour gjorde Hässelbys ...

Upplev Stafett-SM igen
Nu finns båda sändningarna från stafett-SM tillgän...

Stafett-SM:
Se lördagens sändning i efterhand

Här kan ni se lördagens tävlingar från Slottss...

Förbundsårsmötet ajournerat till senare datum
Svensk Friidrotts Förbundsårsmöte, planerat till a...

Svensk Friidrotts Förbundsårsmöte
Följ årsmötet live här

Idag kl 13.00 inleds Svensk Friidrotts Förbund...

Tio timmars stafettspänning väntar
I helgen samlas löpare från hela landet till Stafe...

Förra veckan
Veckan 4.9 - 11.9

Tio timmars stafettspänning väntar
Förtydligande:
Skoregler för veteraner

Nu öppnar ParaMe:
Den nya portalen för paraidrott

Uppdateringar om svenska och internationella mästerskap
Premiär för Run all around:
Tio pilotföreningar sökes

Svenskt rekord av Andreas Kramer:
1:44.47 och sexa i världen!

Nästan 3000 soffbiljetter såldes till
Finnkampen - tack för allt ert stöd!

Flera Finnkampshjältar till Ostrava
för Continental Tour på tisdag kväll

Kraftmätningen: Första segern
för Turebergs FK

Kraftmätningen: Nytt
rekord av Täbys killar

Dubbelseger efter rysare på herrsidan
Efterlängtad höjd för Sofie Skoog
- Finnkampsrekord för Angelica

Svenskt juniorrekord & trippelseger
- fantastisk löpning av Emil Millán

Utmärkta tider på 400m häck -
äntligen under 50 för Bengtström

Förändringar i dagens Finnkampslag
Uppförsbacke för herrarna efter dag 1
- men flera fina resultat att lyfta

Svenska damlaget i ledning halvvägs
Moa stod för bästa tiden på 7 år

Ragnar persade med över metern:
närmar sig topp tio genom tiderna

Wikström knäckte Arfwedsson
- tog karriärens första SM-guld

Den snabbaste SM-maran på 25 år
- Tsegay vinnare efter mäktigt ryck

Följ SM Marathon live
Suldan Hassan utgår ur truppen
Rogestedt redo för Finnkampen:
"Stödet hemifrån betyder mycket"

Mikaela siktar på fjärde raka guldet
ett halvår efter att ha blivit mamma

Nytt: Löpande Castorama-statistik – rekord direkt
14:00 Se Musse och Mikaela snacka
upp SM Marathon på vår Facebook

Dags för final i Kraftmätningen

Två veckor sedan
Veckan 28.8 - 4.9

Suldan Hassan utgår ur truppen
Rogestedt redo för Finnkampen:
"Stödet hemifrån betyder mycket"

Mikaela siktar på fjärde raka guldet
ett halvår efter att ha blivit mamma

Nytt: Löpande Castorama-statistik – rekord direkt
14:00 Se Musse och Mikaela snacka
upp SM Marathon på vår Facebook

Dags för final i Kraftmätningen
SM-pokalen: Jämn kamp mellan Hässelby och MAI på JSM-USM
Ett historiskt starkt startfält väntar
SM Marathon i Stockholm på lördag

Sanktionsansökan för ute -21 öppen
Premiär för ny utbildning
Svenskt utomhusrekord av Mondo
- ny tvåa genom tiderna i världen

Ansökan till ADC och FKC är öppen
Följ parafriidrottaren Lille i nya
dokumentärserien Heja Sverigelaget!

Stötta det svenska landslaget -
köp soffbiljetter till Finnkampen

NM terräng ställs in
Truppen till Finnkampen presenterad
14:30 Se den svenska truppen till
Finnkampen tas ut på vår Facebook

JSM-USM17 Hopp: Oliver över sju
JSM-USM17 Hopp:
Bianca snuddade vid årsbästa

USM15-16 Löpning:
Helmi underskred tio blankt

USM15-16 Löpning:
Tredje guldet för Moa Granat

USM15-16 Löpning:
Supertider i P15 sprint

USM15-16 Löpning:
Ett annorlunda USM i Corona-tider

USM15-16 Löpning:
Suverän seger för Ida Knutsson

USM15-16 Löpning:
Två guld för Alice Magnell Millán

USM15-16 Löpning:
Dubbla sprintmedaljer för IFK Lund

USM15-16 Löpning:
Suverän 2000 m-seger för Markus

JSM-USM17 Hopp:
Vilken kamp mellan Elvira och Klara

JSM-USM17 Hopp: Spännande medaljfighter i Kristinehamn

Jättepers av Simon Sundström
FGP: Seger och pers för Bengtström
FGP: Linn sjua genom tiderna
FGP: Nytt snabbt lopp av Kramer
FGP: Stabil längdinsats av Thobias
Tidernas svenska juniorrekord-
förbättring av Emil

Suldan snuddade vid Gärderuds 44 år gamla svenska rekord
Inför Folksam GP: ”Jag vill underskrida 1:45 med marginal”
16.00: Se presskonferensen inför Göteborg GP
USM15-16 Löpning:
100 medaljer fördelas i Norrköping

Spännande hoppmästerskap
i Kristinehamn till helgen

Folksam GP Göteborg:
Svenskt rekord på Slottsskogsvallen?